Εφορμώντας από τα Κορινθιακά παράλια θα πραγματοποιήσουμε, ακολουθώντας ορεινούς, αλλά ασφάλτινους δρόμους, ένα μεγάλο κύκλο στα ενδότερα των βουνών της Κορινθίας και θα προτείνουμε επτά στάσεις που αξίζει οπωσδήποτε να κάνετε.
Copyright photo & text: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Ατενίζοντάς τα αγέρωχα ακροβούνια της Μικρής και Μεγάλης Ζήριας που ορθώνονται σχεδόν κάθετα πάνω από τις ήπιες ακτές του Κορινθιακού κόλπου, δύσκολα αντιλαμβάνεσαι το μεγαλείο του ορεινού τοπίου που θα συναντήσεις στο διάβα σου αν αποφάσεις να ακολουθήσεις τους δρόμους των βουνών της Ορεινής Κορινθίας. Αφετηρία της εξόρμησής μας θα είναι η παραλιακή πόλη του Κιάτου που απέχει μέσω εθνικών δρόμων μόλις 22 χλμ. από την Κόρινθο , 105 χλμ. από την Πάτρα και 110 χλμ. από την Αθήνα.
Στην ορεινή μας πορεία θα διασχίσουμε πορτοκαλεώνες, ομαλούς γήλοφους καλυμμένους από αμπελώνες, γαλάζιες λίμνες, αειθαλή ελατοδάση ανταριασμένες κορυφογραμμές, χιονισμένα τοπία και αρκετά χωριά που διαθέτουν υποδομή για διαμονή και φαγητό.
Βέβαια δεν σας υποσχόμαστε εύκολα χιλιόμετρα και αν σας κουράζουν οι στροφές μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε ένα μέρος της διαδρομής. Όμως πραγματικά αξίζει να ολοκληρώσετε αυτόν τον νοητό, οδικό κύκλο που τρέχει στη ράχη των Κορινθιακών βουνών.
1η στάση: Μυθική Στυμφαλία
Θα ανηφορίσετε μερικές στροφές, θα δείτε τον ορίζοντα της θάλασσας να ξεμακραίνει και να χάνεται. Θα διασχίσετε αρχαίους αμπελώνες και όμορφα δάση και εκεί, σε ένα ξάνοιγμα του τοπίου στην αγκαλιά των βουνοκορφών, θα βρεθείτε μπροστά στην ατάραχη επιφάνεια της μυθικής Στυμφαλίας λίμνης. Περιμετρικά της λίμνης υπάρχουν τα χωριά Κεφαλάρι, Καλιάνοι, Καρτέρι, Κιόνια, Στυμφαλία και Λαύκα.
Αξίζει να επισκεφθείτε το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας που βρίσκεται κοντά στο χωριό Κιόνια, να δείτε τα απομεινάρια της Φράγκικης μονής του Ζάρακα (13ος αιώνας), αλλά και να επισκεφθείτε την παραλίμνια τοποθεσία όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη Στύμφαλος. Από τα πιο ενδιαφέροντά χωριά της περιοχής είναι το Κεφαλάρι που βρίσκεται στα ριζά της Μικρής Ζήριας και το χωριό Λαύκα που ακουμπά στη ράχη του όρους Ολίγυρτος. Για φαγητό θα σταμάτησετε στο Καρτέρι και στο Κεφαλάρι.
2η στάση: Στα έλατα της Καστανιάς
Από τον παραλίμνιο οικισμό Καρτέρι ξεκινά η απότομη ανάβαση που οδηγεί μετά από 10 χιλιόμετρα ανηφορικής πορείας, στον ορεινό προορισμό της Καστανιάς. Τα γεροφτιαγμένα πέτρινα σπίτια του χωριού ακουμπούν στις ελατοσκέπαστες πλαγιές του Γερόντιου όρους, σε υψόμετρο 900 μέτρων. Το χωριό οφείλει το όνομά του στο δάσος από καστανιές που υπήρχε εδώ μέχρι την Επανάσταση του 1821. Το δάσος αυτό κάηκε από τον Ιμπραήμ όταν αυτός περνούσε «διά πυρός και σιδήρου» τα χωριά του Μοριά.
Από διάφορα σημεία της Καστανιάς η θέα προς γύρω βουνά και το υπέροχο δάσος είναι πραγματικά επιβλητική. Στον οικισμό θα βρείτε υποδομές για διαμονή και φαγητό, ενώ οι ενδιαφερόμενοι ακολουθώντας βατά μονοπάτια, μπορούν να πραγματοποιήσουν εύκολες πεζοπορικές διαδρομές μέσα στο δάσος. Στο χωριό εκτός από το ξενοδοχείο υπάρχουν και καλές ταβέρνες.
3η στάση: Υψίπεδο Φενεού και λίμνη Δόξα
Από την Καστανιά ο ορεινός δρόμος με γρήγορες στροφές θα μας ανεβάσει στο διάσελο της Καστανιάς. Εδώ, από υψόμετρο 1150 μέτρων, με καθαρό καιρό, θα ατενίσετε τη διάπλατη θέα προς τη λεκάνη του Φενεού. Στη συνέχεια θα κατηφορίσετε εύκολα προς τα χωριά που υπάρχουν διάσπαρτα παντού, στην ορεινή κοιλάδα. Ένα από αυτά που αξίζουν οπωσδήποτε την προσοχή σας, είναι το κεφαλοχώρι Γκούρα με την όμορφη πλατεία, τα γραφικά ταβερνάκια, τους παραδοσιακούς ξενώνες. Στο χωριό Αρχαία Φενεός (Καλύβια) θα επισκεφτείτε το μικρό Αρχαιολογικό Μουσείο και στη Φενεό (Συβίστα) το Λαογραφικό Μουσείο.
Φυσικά η ομορφότερη διαδρομή στην περιοχή της κοιλάδας του Φενεού είναι αυτή που πραγματοποιεί τον γύρο της μικρής τεχνητής λίμνης Δόξα. Το τοπίο εδώ ξεφεύγει από τα μεσογειακά δεδομένα και αν έχει χιονίσει έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε κάποια λίμνη της βόρειας Ευρώπης. Λίγο ψηλότερα κρυμμένο στην καρδιά του δάσους και σε υψόμετρο 950 μέτρων, δεσπόζει το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Σχεδόν σε όλα τα χωριά λειτουργούν ξενοδοχεία, ξενώνες και υπάρχουν ταβέρνες.
4η στάση: Ταρσός, Παναγία των βράχων
Στο πρώτο μέρος του οδοιπορικού μας είχαμε μείνει στο κεφαλοχώρι Γκούρα. Εύκολα από εδώ θα συνεχίσουμε προς το χωριό Στενό (3 χλμ.). Στη συνέχεια ακολουθώντας μια θαυμάσια διαδρομή σε πορεία παράλληλη με την κοίτη του ποταμού Όλβιου, θα καταλήξουμε στο ορεινό και αρκετά απόμερο χωριό Κάτω Ταρσός που βρίσκεται κτισμένο σε υψόμετρο 1050 μέτρων, στα ριζά του όρους Τούρλα. Η κοινότητα ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα, κοντά στη θέση όπου υπήρχε το κάστρο της βυζαντινής πόλης της Ταρσού.
Από τον Κάτω Ταρσό ακολουθούμε την ταμπέλα προς Παναγιά του Βράχου. Ο δρόμος είναι στενός, όμως αξίζει τον κόπο. Το θέαμα του συμπαγούς κάθετου βράχου που ορθώνεται σαν θεόρατο τείχος στη μέση του δάσους, είναι κάτι παραπάνω από επιβλητικό. Εκεί σε μια βαθιά ρωγμή της πέτρας βρίσκεται φωλιασμένος ο σπηλαιώδης ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, πιθανώς κτίσμα του 15ου αιώνα. Ο ναός έχει κηρυχθεί ως θρησκευτικό, διατηρητέο μνημείο. Η τοποθεσία είναι υποβλητική, όμως ο περιβάλλον χώρος έχει κακοποιηθεί αισθητικά από πολυάριθμες τσιμεντένιες παρεμβάσεις.
5η στάση: από την Καρυά στα ορεινά Τρίκαλα
Από την Κάτω Ταρσό θα βγούμε ξανά στον κεντρικό δρόμο και θα κατευθυνθούμε προς τον συνοικισμό Καρυά όπου υπάρχουν ξενώνες και ταβέρνες. Στη συνέχεια ακολουθώντας τη διαδρομή προς τα Μεσαία Τρίκαλα θα απολαύσουμε την αεροπορικών διαστάσεων θέα προς τον Κορινθιακό κόλπο και εύκολα θα καταλήξουμε στην συνοικία των Μεσαίων Τρικάλων. Τα Τρίκαλα είναι από τα πιο γνωστά χωριά της ορεινής Κορινθίας με πληθώρα ξενώνων και αρκετές επιλογές για φαγητό και καφέ. Αν και είναι γεγονός πως τα χωριά έχουν απωλέσει μεγάλο μέρος από την παραδοσιακή τους αρχιτεκτονική ταυτότητα λόγω της υπέρμετρης τουριστικής ανάπτυξης, αξίζει τον κόπο να περιηγηθούμε στις γειτονιές τους. Κατά τη γνώμη μας, ο πλέον ενδιαφέρον οικισμός είναι αυτός των Άνω Τρίκαλων. Κτισμένος καθώς είναι σε υψόμετρο 1150 μέτρων, σχεδόν αγγίζει τις κορφές της Ζήριας που αυτήν την εποχή είναι ήδη χιονοσκεπείς.
6η στάση: Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήριας
Θαυμάσια είναι η διαδρομή (11χλμ.) από τα Άνω Τρίκαλα προς το οροπέδιο της Ζήριας όπου σε υψόμετρο 1500 μέτρων βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του μικρού Αθλητικού – Χιονοδρομικού Κέντρου Ζήριας. Εδώ υπάρχει χώρος στάθμευσης και λειτουργεί ένα όμορφο σαλέ απ’ όπου θα απολαύσετε το ορεινό τοπίο πίνοντας τον καφέ σας. Οι πίστες δεν είναι σπουδαίες, όμως είναι ιδανικές για παιδιά και αρχάριους. Λειτουργεί σχολή για την εκμάθηση ski & snowboard για αρχάριους και υπάρχει κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού. Πληροφορίες https://www.ziriaski.gr/ Από τα Τρίκαλα Κορίνθιας το Ξυλόκαστρο απέχει μόλις 26 χιλιόμετρα.
7η στάση: Αναζητούμε τη λίμνη Δασίου (χωματόδρομος)
Από το χώρο στάθμευσης του χιονοδρομικού κέντρου αρχινά ένας μέτρια βατότητα χωματόδρομος που οδηγεί στην καταλήγει στις όχθες της λίμνης του Δασίου, της πιο ορεινής λίμνης της Πελοποννήσου που τη συναντάμε σε ύψος 1500 μέτρων. Πρόκειται για μια εποχιακή, μικρή σε μέγεθος λίμνη με ευμετάβλητη επιφάνεια. Τη λιμνούλα αγκαλιάζει ένα εκτεταμένο μικρό δάσος ελάτης και μαύρης πεύκης, ενώ θαυμάσια είναι η θέα προς την κορφή της Μεγάλης Ζήριας (υψόμ. 2376 μ.).
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Άγραφα, συναρπαστικό φθινοπωρινό road trip στην καρδιά των ανυπότακτων βουνών!
“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.