Φθινοπωρινές ανάσες στα Ναυπακτικά βουνά! Με τις μυρωδιές της βρεγμένης γης και τα φλογερά χρώματα της Φύσης, να απογειώνουν τις αισθήσεις…

© Theo Athanasiadis www.viewsofgreece.com/ E-mail: [email protected]

Είναι σαν να λαχταρούσε η γη τις πρώτες φθινοπωρινές στάλες που έπεσαν σαν «μάνα εξ ουρανού», ξεπλένοντας τις φυλλωσιές των δέντρων, ξεδιψώντας το αφυδατωμένο χώμα. Χίλιες  μυρωδιές αναδύονται  από τα δάση και τους ορεινούς αγρούς και ο τόπος στολίζεται με κρόκους, κυκλάμινα και μανιτάρια που ξεπηδούν από τη βρεγμένη γη. Αν και είναι λίγα τα χιλιόμετρα που συνδέουν τα παράλια του Κορινθιακού κόλπου με τις ορεινές κοινότητες της Ναυπακτίας,  θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για στροφές και μπόλικο κλωθογύρισμα αν θέλετε να βρεθείτε από τη θάλασσα στα δασωμένα κορφοβούνια. Το καλωσόρισμα εδώ στα βουνά της Ναυπακτίας γίνεται μπρος σε φουντωμένα τζάκια με τα κάστανα να τριζοβολούν στην πυροστιά, τα ποτήρια με το τσίπουρο να υψώνονται στο αέρα και  όλοι να εύχονται Καλό Φθινόπωρο!!!

© Theo Athanasiadis www.viewsofgreece.com/ E-mail: [email protected]

Ιστορίες από τα Κράβαρα

Κατά την αρχαιότητα, κάτοικοι της Ορεινής Ναυπακτίας θεωρούνταν οι Αποδοτοί και πρωτεύουσά τους – σύμφωνα με τον Θουκυδίδη – ήταν η πόλη Αιγίτιο που πιθανόν να βρισκόταν στις παρυφές του όρους Κόρακας. Ωστόσο στην σύγχρονη ιστορία όλη η περιοχή με τις άγριες βουνοσειρές που ορθώνονται βόρεια από την πόλη της Ναυπάκτου,  είναι γνωστή με την ονομασία «Κράβαρα». Οι σκληροτράχηλοι κάτοικοι αυτών των βουνών, δούλεψαν στη ροή των αιώνων με πείσμα και υπομονή την άγονη γη τους.  Έστησαν πεζούλες στις απότομες πλαγιές και φύτευαν τα μποστάνια τους, ενώ παράλληλα ασχολήθηκαν με την κτηνοτροφία και την υλοτομία.

© Theo Athanasiadis www.viewsofgreece.com/ E-mail: [email protected]

Κάποιοι από αυτούς,  κυρίως οι άκληροι, ασκούσαν συστηματικά το «επάγγελμα» της…επαιτείας για να επιβιώσουν! Ο Καρκαβίτσας στην πολυδιαβασμένη νουβέλα του “ο Ζητιάνος”, αναφέρει λεπτομέρειες για την «τέχνη» των Κραβαριτών ζητιάνων. Περιγράφει με γλαφυρό τρόπο πως εκπαίδευαν οι παλιότεροι τους νεότερους σε διάφορες τεχνικές με τις οποίες παραμόρφωναν το σώμα τους, ώστε να είναι απόλυτα πειστικοί όταν έβγαιναν στην επαιτεία. Μάλιστα αναφέρεται και στην ιδιαίτερη συνθηματική γλώσσα τα λεγόμενα “Μπολιάρικα” που είχαν αναπτύξει για να συνεννοούνται μεταξύ τους!  Με την πάροδο του χρόνου στήθηκε ένας ολόκληρος μύθος γύρω από αυτήν την βουνίσια περιοχή, ο οποίος σύντομα πήρε διαστάσεις υπερβολής, ταυτίζοντας το σύνολο των φτωχών και εργατικών αυτών ορεσίβιων ανθρώπων με τη ζητιανιά.

Ψηλά στα έλατα

Η βασική διαδρομή για τα αλπικά τοπία της Ναυπακτίας ξεκινά από την πόλη της Ναυπάκτου, περνά από  τη γέφυρα του Μόρνου που δρασκελίζει την πλατιά κοίτη του ποταμού και τραβά τη ζόρικη ανηφόρα. Η μεσογειακή τοπιογραφία σιγά – σιγά αλλάζει και καθώς το υψόμετρο αυξάνεται, τα πρώτα έλατα κάνουν την εμφάνισή τους! Τώρα πια ξέρεις ότι τα Κραβαρίτικα χωριά είναι κοντά.

© Theo Athanasiadis www.viewsofgreece.com/ E-mail: [email protected]

Εκεί στις μασχάλες των βουνών, σ’ ένα γύρισμα του δρόμου, σε ύψος 950 μέτρων, πίσω από τους ευθυτενείς κορμούς των θαλερών ελάτων, θα δούμε τις στέγες της όμορφης Ελατούς (45 χλμ. από Ναύπακτο) να κατακλύζουν την πλαγιά.  Το χωριό είναι κτισμένο στη ράχη του Κερασοβουνίου,  γνωστό και σαν Όρος Ομάλια  (ψηλότερη κορφή τα 1694 υψόμ.). Οι αρχαίοι κάτοικοι της περιοχής ήταν οι Αποδοτοί, συγγενικό φύλο των αρχαίων Αιτωλών. Μέχρι το 1928 το χωριό ονομαζόταν Ελετσού ή Ελετζού -πιθανόν σλάβικης προέλευσης- που σημαίνει «τόπος ευήλιος». Όμως οι περισσότεροι κάτοικοι της σημερινής Ελατούς ήρθαν εδώ στα τέλη τον 18ου αιώνα από τις αντικρινές ακτές του Μοριά. Αξίζει να περιδιαβείτε τις ανηφορικές γειτονιές του χωριού, να περπατήσετε στα όμορφα μονοπάτια που διατρέχουν δάση ελάτων και καστανιάς, τα οποία αγκαλιάζουν από παντού το ήσυχο χωριό.

© Theo Athanasiadis www.viewsofgreece.com/ E-mail: [email protected]

 Άνω Χώρα – Αμπελακιώτισσα

Από την Ελατού ο δρόμος διασχίζει τον οικισμό και συνεχίζει με φιδίσιες στροφές διατρέχοντάς τοπία απαράμιλλης ομορφιάς για την Άνω Χώρα (9 χλμ.), γνωστή στους παλαιότερους ως Μεγάλη Λομποντίνα. Το εντυπωσιακό κεφαλοχώρι απλώνει τις γειτονιές του σε ύψος 1100 μέτρων, στην κατάφορτη από έλατα ράχη του βουνού Σύρτα.

© Theo Athanasiadis www.viewsofgreece.com/ E-mail: [email protected]

Στο κέντρο του χωριού, εκεί που τελειώνει ο εμπορικός δρόμος, συναντάμε τον εντυπωσιακό ναό της Αγ. Παρασκευής με τα δύο καμπαναριά του. Λίγο πιο εκεί, θα δούμε κάτω από το στέγαστρο την παλιά Mercedes,  το θρυλικό λεωφορείο που εκτελούσε τις δεκαετίες του 1960 και ‘70 το δρομολόγιο Ναύπακτος – Ελατού – Άνω Χώρα, συνδέοντας τα Κράβαρα με τον έξω κόσμο. Όποιον γεροντότερο και να ρωτήσετε θα έχει να σας διηγηθεί και μια προσωπική περιπέτεια που έζησε σε αυτήν τη διαδρομή. 

© Theo Athanasiadis www.viewsofgreece.com/ E-mail: [email protected]

Από την Άνω Χώρα αξίζει μια σύντομη παράκαμψη μόλις 14 χιλιομέτρων για να επισκεφθείτε το χωριό Αμπελακιώτισσα. Ο δρόμος στο σύνολό του ασφάλτινος, περιηγείται μέσα από υπέροχα δάση, περνά τη γέφυρα του ποταμού Κάτσαλου και συνεχίζει ανηφορικά για την Αμπελακιώτισσα (παλιότερα Kοζίτσα). Εδώ θα επισκεφθείτε το ομώνυμο μοναστήρι που κτίσθηκε στη θέση όπου το 1455 βρέθηκε σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο η εικόνα της Θεοτόκου, κρεμασμένη σ’ ένα δέντρο. Η θρησκευτική παράδοση αναφέρει ότι προέρχεται από τα γνωστά Αμπελάκια της Θεσσαλίας και έφτασε εδώ με θαυματουργό τρόπο όταν οι Οθωμανοί κατέλαβαν το χωριό και πέταξαν το εικόνισμα στον Πηνειό. Με τα πόδια θα προσεγγίσετε το φαράγγι του  Κάκαβου ακολουθώντας το μονοπάτι που συνέδεε παλιά, τα χωριά Άνω Χώρα και Αμπελακιώτισσα. Σύμφωνα με τη μυθολογία, αυτήν τη διαδρομή ακολουθούσε ο Ηρακλής όταν επισκεπτόταν την πόλη Πλεύρωνα της Αιτωλίας. Το πιο βατό τμήμα του μονοπατιού είναι αυτό που ξεκινά από την Άνω Χώρα μέχρι το ποτάμι του Κάκαβου.

© Theo Athanasiadis www.viewsofgreece.com/ E-mail: [email protected]

Ορεινές αποδράσεις

Για όσους έχουν διάθεση και χρόνο για περισσότερα χιλιόμετρα, σαφώς και είναι προτεινόμενη η ορεινή αλλά στο σύνολό της ασφάλτινη διαδρομή Άνω Χώρα – Κρυονέρια (14 χλμ.). Σε όλη την πορεία θα χορτάσετε δάσος, ορεινά τοπία και  φθινοπωρινά χρώματα. Το χωριό Κρυονέρια (παλαιότερη ονομασία Κουτολίστια) απλώνει τις γειτονιές του σε ύψος 1100-1250 μέτρων και θεωρείται το ψηλότερο χωριό στην ορεινής Ναυπακτίας. Ζητήστε στο καφενείο της πλατείας να σας ανοίξουν για να δείτε το  Λαογραφικό Μουσείο. Από την πλατεία του χωριού περπατώντας για 3 χιλιόμετρα θα πάτε ως τη θέση «Περγάρι» απ’ όπου θα απολαύσετε την αεροπορικών διαστάσεων θέα στην Ευηνολίμνη και στην κοίτη του ποταμού. Από τα Κρυονέρια μπορείτε συνεχίσετε το οδοιπορικό σας στην ορεινή Ναυπακτία, κατηφορίζοντας τον δρόμο που οδηγεί στο χωριό Περδικόβρυση (9 χλμ.) και στις όχθες της νεότευκτης τεχνητής λίμνης του Εύηνου.

COPYRIGHT PHOTO: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

COPYRIGHT TEXT: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

“Views Of Greece” travel photojournalism: Discover the real Greece with the experts

 

https://www.hotel-elatou.gr/

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.