Λιμανάκια χαλάρωσης, εδώ θα ξαποστάσουμε…Τρεις στεριανοί προορισμοί για βουτιές και ουζάκια αφού το καλοκαίρι είναι πια εδώ και όλοι μας έχουμε δικαίωμα, ακόμη και σε καιρούς χαλεπούς, σε μια ολιγοήμερη ανάπαυλα δροσιάς δίπλα στη θάλασσα.

Copyright photo & text: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Οικονομικές αποδράσεις σε Εύβοια, Φωκίδα και Αρκαδία

Μοναστηράκι Φωκίδας, μοιάζει με νησιωτικό χωριουδάκι αλλά θα πας οδικώς © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το έχουμε γράψει και στο παρελθόν και μάλλον θα συνεχίσουμε να το γράφουμε για όλη την καλοκαιρινή περίοδο, ότι το κόστος στα ναύλα για τη μετάβαση, ακόμη και σε ένα κοντινό Κυκλαδονήσι, έχουν εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη και δεν φαίνεται να υπάρχει καμία ελπίδα υποχώρησης.

Οικονομικές αποδράσεις σε Εύβοια, Φωκίδα και Αρκαδία

Ο όρμος και το λιμάνι στον Αλμυροπόταμο Εύβοιας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Την ίδια στιγμή που οι τιμές στα καύσιμα διεθνώς έχουν αποκλιμακωθεί, στην Ελλάδα του 2024 το πιο πιθανόν είναι να πάτε φθηνότερα ακτοπλοϊκώς στην Ιταλία, παρά σε κάποιο νησί των Δωδεκανήσων! Σε κάθε περίπτωση όμως, με αυτήν την παγιωμένη πλέον, οδυνηρή για την τσέπη μας πραγματικότητα, για μια απλή απόδραση ενός Σαββατοκύριακου είναι υπερβολή να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσετε αυτά τα υπέρογκα ακτοπλοΐα εισιτήρια.

Οικονομικές αποδράσεις σε Εύβοια, Φωκίδα και Αρκαδία

Το πλατύ ακρογιάλι Τσέρφος © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ευτυχώς σε μια χώρα θαλασσινή σαν την Ελλάδα υπάρχουν πολλά πανέμορφα παραθαλάσσια μέρη όπου η ματάβαση με το αυτοκίνητο είναι εύκολη και σαφώς πιο οικονομική. Εχουμε πολλές φορές στο παρελθόν προτείνει παράκτιες, ειδυλλιακές τοποθεσίες, ιδανικές για μια σύντομη, ολιγοήμερη εκδρομή. Σε αυτήν τη λίστα θα προσθέσουμε τρεις ακόμη ενδιαφέροντες θαλασσινούς προορισμούς που έχουν πρόσβαση από μεγάλα αστικά κέντρα και όπου μπορείτε να πάτε οδικώς και σχετικά οικονομικώς!

Οικονομικές αποδράσεις σε Εύβοια, Φωκίδα και Αρκαδία

Νότια Εύβοια, τοπίο στον όρμο του Αλμυροπόταμου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αλμυροπόταμος, νότια Εύβοια

Η Εύβοια είναι νησί, αλλά είναι γνωστό ότι μπορείς να έρθεις και οδικώς μέσω της νέας γέφυρας της Χαλκίδας. Ο Αλμυροπόταμος είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό στη νοτιοδυτική πλευρά της Εύβοιας, βρέχεται από τα νερά του Νότιου Ευβοϊκού κόλπου και απέχει 75 χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα, μέσω μια οδικής, δύσκολης -λόγω στροφών- διαδρομής. Από την Αθήνα στον Αλμυροπόταμο θα πάτε πολύ πιο εύκολα αν πάρετε το τοπικό φέρυ-μπωτ που αναχωρεί από το λιμανάκι Αγίας Μαρίνας στην ανατολική Αττική. Η διάρκεια ταξιδιού είναι περίπου 45 λεπτά ενώ, ενδεικτικά, οι τιμές για τον επιβάτη είναι 5,5 ευρώ και για το αυτοκίνητο 18 ευρώ. Επειδή τα δρομολόγια είναι σχετικά αραιά, φρόνιμο θα ήταν να έχετε εξασφαλίσει θέση για το όχημα σας. Πληροφορίες για κρατήσεις https://almiropotamos.gr/dromologia , τηλέφωνο επικοινωνίας υποκατάστημα Αλμυροπόταμου 22230 – 53768 και πρακτορείο Ν. Στύρων 22240 41166 & 41079.

Οικονομικές αποδράσεις σε Εύβοια, Φωκίδα και Αρκαδία

Η καθαρή αμμουδιά στον Αλμυροπόταμο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η Παραλία Αλμυροπόταμου (Παναγία) είναι το θαλασσινό επίνειο του μεσόγειου χωριού Αλμυροπόταμος και βρίσκεται στον μυχό ενός βαθιού κλειστού όρμου που θυμίζει λίμνη. Η όποια αστική δόμηση περιορίζεται γύρω από το μικρό λιμάνι όπου πιάνει το τοπικό φέρυ-μπωτ. Λίγες δεκάδες μέτρα βορειότερα ξεδιπλώνεται η καλή αμμουδερή παραλία του χωριού με τα αρμυρίκια της, όπου υπάρχουν και δημοτικές εγκαταστάσεις για τους λουόμενους. Μόνη όχληση στο ήπιο θαλασσινό τοπίο οι δεκάδες ανεμογεννήτριες που έχουν καταλάβει κάθε παρακείμενο ύψωμα και αλλοιώνουν την τοπιογραφία. Αντικριστά από το λιμανάκι του Αλμυροπόταμου εκτείνεται ο παραθεριστικός οικισμός του Αγίου Δημητρίου με τις βραχώδεις ακτές και τον ρηχό, αμμώδη βυθό.

Οικονομικές αποδράσεις σε Εύβοια, Φωκίδα και Αρκαδία

Γενική άποψη του κόλπου στον Αλμυροπόταμο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ειδυλλιακή είναι η τοποθεσία «Γαλάζια Λίμνη» που βρίσκεται στην πέτρινη χερσόνησο η οποία καταλήγει στη βραχονησίδα του Αγίου Δημητρίου. Στο λιμάνι του Αλμυροπόταμου, αλλά και στον συνοικισμό Άγιος Δημήτριος υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και εστιατόρια – ψαροταβέρνες. Αν έχετε παιδιά αξίζει να επισκεφθείτε το «Θεματικό Πάρκο Αλμυροπόταμου» και το Λαογραφικό Μουσείο.

Οικονομικές αποδράσεις σε Εύβοια, Φωκίδα και Αρκαδία

Το Μοναστηράκι στον Κορινθιακό κόλπο, κοντά στη Ναύπακτο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Μοναστηράκι Φωκίδας

Στα δαντελωτά παράλια του Βόρειου Κορινθιακού κόλπου, πάνω στον δρόμο που συνδέει την Ιτέα με τη Ναύπακτο και μόλις 40 χιλιόμετρα από την Πάτρα, 85 από το Αγρίνιο και 230 χλμ από την Αθήνα, θα συναντήσουμε το Μοναστηράκι Δωρίδας. Πρόκειται για έναν μικρό παράκτιο οικισμό που έχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακός και ως τοποθεσία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Το μικρό του λιμάνι και τα πέριξ από αυτό κτήρια δημιουργούν μια πανέμορφη εικόνα που εύκολα θυμίζει κάποιο παραθαλάσσιο χωριουδάκι στα Ιόνια νησιά.

Οικονομικές αποδράσεις σε Εύβοια, Φωκίδα και Αρκαδία

Το μικρό λιμάνι στο Μοναστηράκι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Εδώ υπάρχουν λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, καλές ψαροταβέρνες που φημίζονται για τους θαλασσινούς τους μεζέδες. Ειδυλλιακό είναι το τοπίο στη θέση Παραθάλασσο, όπου τα νερά της μικρής λίμνης χωρίζονται από τη θάλασσα με μια στενή βοτσαλωτή παραλία. Ένα μέρος της ακτής έχει καταληφθεί από ομπρελοκαθίσματα του παρακείμενου beach bar, όμως το υπόλοιπο είναι ελεύθερο.

Οικονομικές αποδράσεις σε Εύβοια, Φωκίδα και Αρκαδία

Η παραλία και η λίμνη στο Παραθάλασσο Μοναστηρακίου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Για μπάνιο πολύ καλή είναι η απλωτή αμμουδιά της Χιλιαδούς που βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το μικρό λιμάνι. Ανατολικά από το Μοναστηράκι, στον δρόμο προς Μαραθιά θα βρείτε την πλατανοσκέπαστη βοτσαλωτή ακτή Σκάλωμα η οποία θεωρείται από τις ομορφότερες του Κορινθιακού κόλπου. Φυσικά με αφετηρία το Μοναστηράκι εύκολα θα πάτε μέχρι την Ναύπακτο, αλλά στα νησάκια Τριζόνια θα περάσετε με το τοπικό σκάφος που αναχωρεί από το λιμανάκι στα Χάνια.

Οικονομικές αποδράσεις σε Εύβοια, Φωκίδα και Αρκαδία

Η βοτσαλιά στο Σκάλωμα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Κρυονέρι – Τσέρφο Αρκαδίας

Στην παράκτια διαδρομή που τρέχει κατά μήκος των κατάφυτων Αρκαδικών ακτών, υπάρχουν πολλά μικρά και μεγαλύτερα παραθαλάσσια χωριά και θαυμάσιες ακρογιαλιές. Το Παράλιο Άστρος, ο Άγιος Ανδρέας, ο Τυρός και φυσικά το Λεωνίδιο είναι από τα πιο γνωστά θέρετρα της περιοχής που δικαίως συγκεντρώνουν το καλοκαίρι χιλιάδες επισκέπτες. Δύο υπέροχες τοποθεσίες με θαυμάσιες παραλίες είναι το Κρυονέρι και η ακτή Τσέρφο (Ελληνικά) που απέχουν 35 χιλιόμετρα από το Παράλιο Άστρος, 68 χιλιόμετρα από την Τρίπολη και 185 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Πρώτα θα δούμε το Αρκαδικό χωριό και τη θαυμάσια παραλία του που ακούει στο όνομα Ρεποντίνα που διαθέτη μάλιστα και ενα θαυμάσιο κάμπινγκ.

Οικονομικές αποδράσεις σε Εύβοια, Φωκίδα και Αρκαδία

Η παραλία στο Κρυονέρι Αρκαδίας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Επόμενη στάση το ακρογιάλι στο Κρυονέρι η ακτή είναι στρωμένη με άμμο και βοτσαλάκι, ενώ μέρος της καταλαμβάνουν οι ομπρελοξαπλώστρες από τα δύο beach-bars. Τα νερά είναι πεντακάθαρα, σχετικά βαθιά και αρκετά δροσερά, αφού η περιοχή φημίζεται για τις υποθαλάσσιες πηγές της. Μάλιστα εδώ πιάνει το βυτιοφόρο πλοίο που αντλεί νερό για τις ανάγκες των Σπετσών. Εκτός από τα beach-bar υπάρχει εστιατόριο. Αμέσως μετά το Κρυονέρι, θα βρούμε την επίσης εξαιρετική βοτσαλωτή ακτή Τσέρφος, όπου λειτουργούν ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόριο και υπάρχει κάμπινγκ.  Σε μικρή απόσταση θα ανακαλύψετε το λιλιπούτειο, απόκρυφο, αλλά όχι ερημικό, αμμουδερό ακρογιάλι Άμμος Μουλά, το οποίο προσεγγίζεται με περπάτημα (ρωτήστε στο κάμπινγκ να σας πουν πως θα πάτε).

Οικονομικές αποδράσεις σε Εύβοια,

Η παραλία Άμμος Μουλά στην Αρκαδία © Theo Athanasiadis/Views of Greece

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μαγευτικό Πήλιο, ονειρεμένες ακτές του Παγασητικού κόλπου

ΠΗΛΙΟ-ΚΡΥΦΟΙ-ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ-ο-Κάλαμος-του-Παγασητικού-το-ηλιοβασίλεμα

ΠΗΛΙΟ, ο Κάλαμος του Παγασητικού το ηλιοβασίλεμα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.