Πίσω από την πολύχρωμη βιτρίνα του δημοφιλέστερου χιονοδρομικού κέντρου της χώρας και τον συνωστισμό της διάσημης Αράχοβας, θ’ ανακαλύψουμε τον Παρνασσό της ιστορίας και της παράδοσης, αλλά και της άγριας φύσης, του απάτητου χιονιού, των ανεμοδαρμένων κορφών και του ανοιχτού ορίζοντα…

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Πέρα από τα «in» στέκια στα Λιβάδια και στην Αράχοβα ο Παρνασσός έχει και ένα άλλο πρόσωπο. Λιγότερο λαμπερό ίσως, μα σαφώς πιο αυθεντικό και γοητευτικό. Ακολουθείστε μας λοιπόν, σ’ ένα χειμερινό οδοιπορικό στην καρδιά της Ρούμελης, ανάμεσα σε χιόνια, δάση, και σιωπηλά ορεινά τοπία.

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Στο δρόμο για τα χιόνια του Παρνασσού
Η περιοχή που προτείνουμε προσεγγίζεται εύκολα από την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας. Στο κόμβο του Κάστρου θα στρίψετε για Ορχομενό και θα συνεχίσετε για Χαιρώνεια. Θα περάσετε τη διασταύρωση για Δαύλεια, Ελάτεια και Τιθορέα και θα βρεθείτε στην Αμφίκλεια. Φυσικά και μπορείτε εύκολα να έρθετε μέσω Λειβαδιάς απλά στην έξοδο της πόλης αντί για Αράχοβα θα συνεχίσετε προς Τιθορεά – Αμφίκλεια.

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Αμφίκλεια, περίπατοι στις γειτονιές
Η Αμφίκλεια βρίσκεται σε ύψος 400 μέτρων και είναι γνωστή και με το παλιότερο όνομα της που ήταν Δαδί. Περιηγηθείτε στις τρεις γειτονιές και αναζητήστε τα μεγάλα πέτρινα διώροφα Δαδιώτικα σπίτια. Εδώ θα δείτε την μεγαλοπρεπή εκκλησία με το πέτρινο καμπαναριό του 1890 που είναι αφιερωμένη στην Παναγία και τη δίκρουνη σκεπαστή βρύση της Χορευταριάς. Επίσης αξίζει να επισκεφθείτε το «Μουσείο Άρτου» που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία τηλέφωνο 22340 23044

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Κοντά στην Αμφίκλεια
Ανηφορίζοντας από Αμφίκλεια προς Παρνασσό θα δείτε τα υπολείμματα της αρχαίας ακρόπολης και λίγο ψηλότερα την ιστορική μονή Δαδιού γνωστή και σαν Παναγιά Γαυριώτισσα. Ακολουθώντας απότομο μονοπάτι μέσα από τη χαράδρας του Κεραμιδίου θ’ ανηφορίσετε ως το παμπάλαιο εκκλησάκι (11ος αι.) της Αγίας Ιερουσαλήμ (Γερσαλή) που είναι κτισμένο στο βάθος σπηλιάς. Η διαδρομή είναι αρκετά εύκολη και γίνεται σε σημαδεμένο μονοπάτι.

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Μια δημοφιλής τοποθεσία για τους ντόπιους είναι το εκκλησάκι του Αι Γιάννη του Ριγανά που βρίσετε στη θέση Περδικόβρυση και πηρέ το όνομά του από την μυρωδάτη ρίγανη που φυτρώνει ολόγυρα.

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Αμφίκλεια – Πολύδροσο μέσα από το βουνό
Ανηφορίζοντας από την Αμφίκλεια, ακολουθείστε το δρόμο για τα χιονοδρομικά κέντρα. Αφού προσπεράσετε τη μονή Παναγιάς Δαδιού, μετά από 15 χιλιόμετρα έντονης ανάβασης θα βγείτε σε διασταύρωση.

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Ο κεντρικός δρόμος που φεύγει αριστερά οδηγεί στα χιονοδρομικά κέντρα κι έπειτα στο Λιβάδι, είναι αυτός που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη κίνηση. Ο στενότερος δρόμος δεξιά αρχίζει να στριφογυρνά ανάμεσα σε δασικό τοπίο για να καταλήξει μετά από 14 χλμ. στην Πολύδροσο (Σουβάλα). Με σύντομη παράκαμψη θα επισκεφθείτε τον οικισμό Άνω Σουβάλα που μοιάζει να κρύβεται στο πυκνό ελατόδασος (προσοχή στον πάγο) κάπου εκεί στα 850 μέτρα ύψος, σε μια ακόμη όμορφη πλαγιά του Παρνασσού.

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Η Πολύδροσος και οι εξοχές της
Στις βόρειες παρυφές του βουνού μόλις 15 χιλιόμετρα από την Αγόριανη και 48 από τη Λαμία, συναντάμε το κεφαλοχώρι Πολύδροσος. Πρόκειται για ένα τυπικό γεωργοκτηνοτροφικό κέντρο που τελευταία λόγω της εύκολης πρόσβασης που προσφέρει προς τα χιονοδρομικά κέντρα έχει γίνει δημοφιλής χειμερινός προορισμός. Ενδιαφέρουσα είναι η κεντρική πλατεία του όπου δεσπόζει ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου σε μικρή απόσταση υπάρχουν αξιόλογα μικρά καταλύματα και καλές ταβέρνες.

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Οι Πηγές του Κηφισού
Από την πλατεία της Πολυδροσου με τα πόδια ή με αυτοκίνητο θα κατηφορίσετε προς την θέση Αγία Ελεούσα ή Αλεούσα όπου αναβλύζουν οι κυριότερες πηγές του Βοιωτικού Κηφισού. Σε μικρή απόσταση ξεχωρίζουν τα σημαντικά ερείπια της Παναγίας της Μαυρομαντήλας ή Αγίας Ελεούσας (πιθανόν κτίσμα του 5ου αιώνα).Κοντά διακρίνονται και μερικοί κίονες από την παλαιοχριστιανική εκκλησία του Αγίου Χριστόφορου. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν ανασκαφεί υπολείμματα από ναούς της αρχαίας Λιλαίας με σημαντικότερο το ναό της Αρτέμιδας που χρονολογείται από τον 7ο π.Χ. αιώνα.

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Το μονοπάτι για τον Παρνασσό
Από τις πηγές του Βοιωτικού Κηφισού ξεκινά ένα σημαντικό πεζοπορικό μονοπάτι (Εθνικό μονοπάτι 22 ) που ανηφορίζει στις πλαγιές του Παρνασσού και μέσα από το μοναδικό δάσος μαύρης Πεύκης και πυκνό ελατόδασος συνεχίζοντας είτε για την Αγόριανη (δυτικά), είτε για την Άνω Σουβάλα (ανατολικά). Η πορεία είναι εύκολη αν είστε συνηθισμένοι σε διασχίσεις βουνού, όμως τώρα το χειμώνα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν τα χιόνια έχουν καλύψει τη σήμανση του μονοπατιού.

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Σπηλαιοβάραθρο Πολύδροσου
Βρίσκεται στο ύψωμα που δεσπόζει πάνω από τις πηγές του Βοιωτικού Κηφισού (υπάρχει μονοπάτι αλλά θα πρέπει να σας το δείξουν για να το βρείτε). Το στόμιο του σπηλαίου έχει διαστάσεις 1 x 0,5μ., στη συνέχεια ανοίγεται βάραθρο βάθους 55,5μ. Η περιοχή κρύβει κινδύνους ενώ η εξερεύνηση του βαράθρου γίνεται μονό από έμπειρους σπηλαιολόγους.

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Τα χιονοδρομικά κέντρα
Υπάρχουν δυο χιονοδρομικά κέντρα που βρίσκονται στις θέσεις «Κελάρια» – «Φτερόλακκα» σε υψόμετρο από 1.750 έως 2.300 μέτρα. Οι εγκαταστάσεις στα «Κελάρια» και στη «Φτέρολακκα» συνδέονται μεταξύ τους με λίφτ. https://parnassos-ski.gr

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Παρνασσός του μύθου
Ερευνώντας την ερμηνεία της ονομασίας του βουνού, μαθαίνουμε πως προέρχεται από τη γλωσσική ρίζα “παρν” η οποία ενσωματώθηκε στην ελληνική γλώσσα από το λεξιλόγιο του πανάρχαιου, προελληνικού φύλου των Πελασγών και σήμαινε τόπος ψηλός και πυκνοδασωμένος. Ο Παρνασσός ξεχώρισε και έλαβε περίοπτη θέση στο πάνθεον των βουνών από τότε που έγινε ο αγαπημένος τόπος του θεού Απόλλωνα. Στα δάση του ιερού βουνού ζούσαν οι Νύμφες Παρνασσίδες που ήταν συνοδοί του θεού Διονύσου αλλά και οι Δρυάδες που συμβόλιζαν τα ιερά φυτά. Στην ψηλότερη κορφή του, την Λυκώρεια, που φτάνει σε ύψος τα 2.457 μέτρα -σήμερα γνωστή με το όνομα Λιάκουρα-, σκάλωσε ή κιβωτός του Δευκαλίωνα -γιού του Προμηθέα- και της γυναίκας του Πύρρας στον μεγάλο κατακλυσμό που σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία κράτησε εννιά μέρες!

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Ένα μοναδικό οικοσύστημα
Ανυπολόγιστος είναι επίσης ο οικολογικός πλούτος του Παρνασσού. Ένα μεγάλο μέρος του ορεινού όγκου που γενικά οριοθετείται ανάμεσα στην Αγόριανη, στην Αράχοβα, στους Δελφούς, στον Ελαιώνα και την Τιθορέα έχει χαρακτηρισθεί Εθνικός Δρυμός ήδη από το 1938 και είναι ο πιο παλιός Εθνικός Δρυμός της χώρας, μαζί με αυτόν του Ολύμπου, πληροφορίες για τον Εθνικό Δρυμό και την οικολογία του στο www.parnassosnp.gr

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Για οργανωμένες πεζοπορικές – φυσιολατρικές εξορμήσεις
Θα απευθυνθείτε στον πιστοποιημένο από τον ΕΟΟΑ (Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης) βοηθό εκπαιδευτή αναρρίχησης Λουκά Πρατίλα που με έδρα τη Λαμία δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή, τηλ. 6931171106 www.inaction.guide

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ, ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΔΕΛΦΟΙ , ΙΤΕΑ
Γιατί να καταστρέφεις τις διακοπές σου; ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΦΟΡΑCopyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece
“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.