Η περιοχή αυτή της Νότιας Εύβοιας, αν και απέχει από την πρωτεύουσα περίπου 130 χιλιόμετρα (μέσω Χαλκίδας), καταφέρνει και κρατά κρυφά από τους πολλούς τα μικρά μυστικά της. Η λίμνη Δύστου είναι ένα από αυτά. Ανακαλύψτε την!!!
Copyright photo & text: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Οι νότιες όχθες της λίμνης Δύστου © Theo Athanasiadis/Views of Greece
Αν και το οδικό δίκτυο της Εύβοιας, κυρίως προς το νότιο μέρος του νησιού είναι σε άθλια κατάσταση, δεν θα χρειαστείτε περισσότερο από 90 λεπτά για να βρεθείτε -μέσω Ερέτριας- από τη Χαλκίδα στην κωμόπολη του Αλιβερίου.

Θεαματικό πλανάρισμα κορμοράνου στα αβαθή νερά της λίμνης Δύστου © Theo Athanasiadis/Views of Greece
Από εδώ εύκολα θα έχετε πρόσβαση προς τον μικροσκοπικό, αλλά μαγικό υγρότοπο της λίμνης Δύστου και πιστέψτε με, στα 30 χρόνια περιηγήσεων για την Views of Greece έχω επισκεφτεί δεκάδες μικρούς και μεγαλύτερους υγρούς οικότοπους, η λίμνη Δύστου είναι ένας από τον ομορφότερους αλλά και πιο παραμελημένους -ίσως ταιριάζει καλύτερα η λέξη κακοποιημένους- μικρούς λιμναίους παράδεισους της Ελλάδας!

Πεταλούδα, στις όχθες τις λίμνης Δύστου, μέσα σε μια χρωματική πανδαισία © Germaine Alexakis/ Views Of Greece
Αν πάλι η όρεξή σας τραβά θάλασσα θα έχετε εύκολη πρόσβαση προς τους κολπίσκους του Ευβοϊκού κόλπου όπως είναι το Πόρτο Μπούφαλο και ο Αλμυροπόταμος, αλλά και προς τα απλωτά ακρογιαλιά του Αιγαίου που ξεδιπλώνονται νότια από την Κύμη και βόρεια από το ψαροχώρι Πετριές.

Ότι απέμεινε από τον μεσαιωνικό πύργο στο Καστρί © Theo Athanasiadis/Views of Greece
Δύστος, ένας παραμελημένος παράδεισος
Η λίμνη Δύστος βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Νότιας Εύβοιας, απέχει 45 χλμ. από τη Χαλκίδα και μόλις 8 χλμ. από το Αλιβέρι. Αν και απλώνεται μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τον δρόμο που οδηγεί στην Κάρυστο, περνά σχεδόν απαρατήρητη από τα βλέμματα των πολλών, αφού η πυκνή βλάστηση καλύπτει την όλο και συρρικνωμένη υγρή της επιφάνεια. Στην πεδινή ολόγυρα έκταση ξεχωρίζει ο λόφος Καστρί όπου ξεχωρίζουν τα υπολείμματα μεσαιωνικού πύργου.

Το μεγαλύτερο μέρος της λίμνης έχει καταληφθεί από καλάμια © Theo Athanasiadis/Views of Greece
Δύστος μια λίμνη που συρρικνώνεται
Η έκταση της λίμνης δεν είναι σταθερή αφού επηρεάζεται άμεσα από τις βροχοπτώσεις και κατά συνέπεια το μέγεθός της αυξομειώνεται ανάμεσα στα 2000 και 5000 στρέμματα. Πρόκειται για μια ρηχή λίμνη της οποίας το μέγιστο βάθος δεν ξεπερνά τα 5 μέτρα και είναι περίκλειστη από υπερτροφικούς καλαμιώνες. Παλαιότερα είχε σχεδόν τριπλάσια έκταση και ο λόφος Καστρί εξείχε ως νησί στο κέντρο της.

Σούρουπο στον πύργο στο Καστρί, στο βάθος πίσω απο τα μεταλλικά θηρία των ανεμογεννητριών μόλις που ξεχωρίζει το Αιγαίο © Theo Athanasiadis/Views of Greece
Δύστος, εδώ άκμασε μια αρχαία πολιτεία
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αρχαιολογικά ευρήματα η περιοχή κατοικείται αδιάλειπτα από τη Νεολιθική εποχή, ενώ στα Κλασικά και Ελληνιστικά χρόνια γύρω από τον λόφο Καστρί άκμασε η πόλη Δύστος. Η φυσική θέση της λίμνης, αλλά και η μορφολογία της (πυκνοί καλαμιώνες – ρηχά νερά) ευνοούν στη διαβίωση μιας εξαιρετικά πλούσιας ορνιθοπανίδας που ακόμη δεν έχει μελετηθεί εμπεριστατωμένα.

Χαλκόκοτες κρύβονται στην πυκνή βλάστηση της ακρολιμνιάς © Theo Athanasiadis/Views of Greece
Ο σπουδαιότερος υγροβιότοπος της Εύβοιας κινδυνεύει
Η λίμνη Δύστου, καθώς βρίσκεται επάνω στους μεταναστευτικούς διάδρομους των πουλιών, έχει κηρυχθεί ως «Ζώνη Ειδικής Προστασίας» και βιότοπος «Natura». Βέβαια η ζοφερή νεοελληνική πραγματικότητα αποδεικνύει περίτρανα και εδώ πως όποιο καθεστώς προστασίας και αν υπάρχει, απλά δεν εφαρμόζεται! Στην πραγματικότητα η λίμνη Δυστού είναι μια ακόμα κιβωτός της φύσης, ταλαιπωρημένη από κάθε είδους ανθρώπινη δραστηριότατα.

Θεά από ψηλά, ότι απέμεινε από τη λίμνη μοιάζει με ζωγραφιά © Theo Athanasiadis/Views of Greece
Η υπεράντληση νερού, η μόλυνση με κάθε είδους γεωργικά και κτηνοτροφικά υπολείμματα, η ύπαρξη τεράστιων αιολικών πάρκων που στην κυριολεξία σκεπάζουν τις γύρω κορυφογραμμές και εμποδίζουν τις μετακινήσεις των πουλιών, μαζί με το παράνομο κυνήγι είναι μερικά από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κατά τα άλλα προστατευόμενος βιότοπος Natura.

Η λίμνη Δύστου και στο βάθος ο λόφος Καστρί © Theo Athanasiadis/Views of Greece
Λίμνη Δύστου και τα είδη της άγριας πανίδας που φιλοξενεί
Υπάρχουν αρκετοί ερωδιοί όπως λευκοτσικνιάδες, σταχτοτσικνιάδες, πορφυροτσικνιάδες, αργυροτσικνιάδες, νυχτοκόρακες, κρυπτοτσικνιάδες. Τα πιο συνήθη υδρόβια πουλιά είναι υδρόβια πουλιά είναι χαλκόκοτες, βαλτόπαπιες, κιρκίρια, φαλαρίδες, νερόκοτες, νανοβουτηχτάρια, καλαμοκανάδες, μπεκατσίνια, ποταμοσφυριχτές.

Πανέμορφα σκουφοβουτηχτάρια κολυμπούν όλο χάρη στα ατάραχα νερά © Theo Athanasiadis/Views of Greece
Από τα αρπακτικά στα γύρω υψώματα φωλιάζουν φιδαετοί, γερακίνες, μαυροκιρκίνεζα, βραχοκιρκίνεζα, ξεφτέρια, πετρίτες. Από τα μικρότερα είδη της ορνιθοπανίδας υπάρχουν κούκοι, κουκουβάγιες, γκιώνηδες, σταχτάρες, αηδόνια, καστανολαίμηδες, μακρολαίμηδες, διάφορα είδη τσιροβάκων.

Οι σαλαμάνδρες βγαίνουν μετά από βροχή © Theo Athanasiadis/Views of Greece
Στα νερά της λίμνης και στις όχθες ζουν πρασινόφρυνοι, δεντροβάτραχοι, βαλκανοβάτραχο, ποταμοχελώνες, βαλτοχελώνες, πολλά είδη σαύρας, σαλαμάνδρες, και αρκετά είδη φιδιών. Από μικρά θηλαστικά απαντώνται αλεπούδες, κουνάβια, νυφίτσες, σκαντζόχοιροι και ίσως σπάνια πια βίδρα.

Βατράχια πλατσουρίζουν στα ρηχά της λίμνης του Δύστου © Theo Athanasiadis/Views of Greece
Εξερευνήσεις στις όχθες τις λίμνης Δύστου
Για να επισκεφθείτε τις όχθες της χρειάζεται λίγο αυτοσχεδιασμός. Όμως αν σας ενδιαφέρει η παρακολούθηση πουλιών, παίρνοντας μαζί σας ένα καλό ζευγάρι κιάλια θα έχετε την ευκαιρία να τα θαυμάσετε στο φυσικό τους περιβάλλον. Κατευθυνθείτε προς το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και συνεχίσετε με τα πόδια.

Ο υγρότοπος της λίμνης Δύστου θα μπορούσε να είναι ένα θαυμάσιο μέρος για οικοπεριηγήσεις © Theo Athanasiadis/Views of Greece
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα εγκαταλελειμμένα οικήματα τα οποία οι ντόπιοι συνηθίζουν να αποκαλούν «το Σεράι» και είναι ότι απόμεινε από τις εγκαταστάσεις και το σπίτι του τραπεζίτη – μεγαλοκτηματία Αλέξανδρου Κοντόσταυλου που κατηγορήθηκε για κατάχρηση δημόσιου χρήματος στα πρώτα χρόνια της απελευθέρωσης της Ελλάδας.

Υπέροχη συστάδα από παπαρούνες στα χωράφια κοντά στις όχθες τις λίμνης © Germaine Alexakis/ Views Of Greece
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μικρές λίμνες της Ηπείρου
“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.