Αν θα έπρεπε να επισκεφτείς ένα και μόνο ένα νησί και πάνω του να αναγνωρίζεις όλα τα χρώματα και τα αρώματα του αιγαίου σίγουρα η Νάξος θα πρέπει να ήταν στις πρώτες επιλογές σου. Εδώ συνδυάζονται αρμονικά μεταξύ τους, τα κάστρα των θρύλων με τους αρχαίους ναούς και τα μεσαιωνικά χωριά, τα θαλασσινά τοπία με τις εύφορες κοιλάδες, η παράδοση με τη γνήσια νησιώτικη φιλοξενία…
Αν το μικρόβιο της εξερεύνησης φωλιάζει κάπου μέσα σου, δεν υπάρχει περίπτωση ν’ αντισταθείς στον πειρασμό καθώς η Νάξος λόγω μεγέθους είναι η χαρά του περιηγητή. Σε αυτή την περίπτωση σε περιμένουν άφθονα χιλιόμετρα σε σκληροτράχηλους δρόμους, μα και απρόσμενες εκπλήξεις σε στεριά και θάλασσα. Βέβαια οι περισσότεροι ρίχνουν άγκυρα σε κάποια από την απέραντες παραλίες – από τις καλύτερες της Μεσογείου- και απολαμβάνουν τον ήλιο, το κύμα και τα θαλάσσια σπορ.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η Νάξος θα βρει τρόπο και θα καλύψει τις ανάγκες σου, τις απαιτήσεις και τα γούστα σου ακόμη και τις παραξενιές σου και το βέβαιο είναι πως αν έρθεις μια φορά θα έρθεις και πάλι.
Νάξος, εδώ μιλά η Ιστορία
Το νησί έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη του Κυκλαδικού πολιτισμού (4.000 έως το 1.200 π.Χ). Το μάρμαρό της χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή μνημειακών γλυπτών για την ιερή Δήλο. Σύμφωνα με τη ελληνική μυθολογία ο Θησέας εγκατέλειψε εδώ την Αριάδνη, κόρη του βασιλιά της Κρήτης Μίνωα. Η Νάξος συμμετείχε στην Αθηναϊκή Συμμαχία. Το 41 π.Χ. καταλαμβάνεται από τους Ρωμαίους. Μετά το 1204 μ.Χ. το νησί περνά στα χέρια των Βενετσιάνων και στην οικογένεια των Σανούδων που διοικούσαν το «Δουκάτο του Αιγαίου». Το 1579 καταλαμβάνεται από τους Οθωμανούς και το 1830 ενσωματώνεται στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος.
Χώρα Νάξου, στα άδυτα του Μεσαίωνα
Από την Πορτάρα, την πύλη του ημιτελούς ναού του Απόλλωνα (6ος αι. π.Χ.), θα έχετε την καλύτερη άποψη της Χώρας. Η Πορτάρα βλέπει προς τη Δήλο, το θρησκευτικό κέντρο του αρχαίου κόσμου, όπου υπήρχε ο περίφημος ναός του Δήλιου Απόλλωνα. Κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους ο έρημος ναός των «εθνικών» έγινε χριστιανική εκκλησία, ενώ κατά τη φραγκοκρατία μεγάλο μέρος των αρχαίων μαρμάρων χρησιμοποιήθηκε ως δομικό υλικό για την κατασκευή του κάστρου της Νάξου.
Γρήγορα από το βράχο της Πορτάρας θα βρεθείτε ν’ ανηφορίζετε μαζί με τους υπόλοιπους τουρίστες τα στενά λιθόστρωτα καλντερίμια της παλιάς πόλης. Σε όλα τα κυκλαδονήσια, μα κυρίως στη Νάξο, οι Eνετοί κατακτητές αντί να υψώσουν γεροδεμένα, πολυδάπανα κάστρα, έκτισαν σπίτια φρουριακής μορφής, το ένα δίπλα στο άλλο. Εκμεταλλευόμενοι τις φυσικές εξάρσεις του εδάφους χρησιμοποίησαν τους εξωτερικούς τοίχους για να δημιουργήσουν ενιαίο αμυντικό σχηματισμό κυκλικής μορφής γύρω από ένα κέντρο, ενώ όλα τα σοκάκια στο εσωτερικό κινούνταν γύρω από αυτό, ακτινωτά και περιφερειακά.
Το κάστρο της Νάξου κτίστηκε με αυτόν το τρόπο το 1207 στην κορφή του λόφου, από τον Eνετό κατακτητή Μάρκο Σανούδο για να στεγάσει την αποικιακή μειονότητα. Στην καρδιά της Χώρας και το Κάστρο θα μπείτε είτε από την βορειοδυτική πύλη γνωστή και ως Τρανή Πόρτα και η νότια πύλη ή Παραπόρτι. Ανάμεσα στα πολλά αξιοθέατα ενδεικτικά να αναφέρουμε το αρχαιολογικό μουσείο που στεγάζεται σε κτήριο του 1600, το ναός της Παναγιάς Βλαχερνιώτισσας με το λεπτοδουλεμένο τέμπλο και τις αγιογραφίες του ζωγράφου Άγγελου Κρητός, μαθητή του Ελ Γρέκο, την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, γνωστή και ως μητρόπολη των Ορθοδόξων, το κτίριο των Ουρσουλινών και την Καπέλλα Καζάντα τη μητρόπολη των Καθολικών.
Τα Μουσεία της Νάξου
Αρχαιολογικό: Στεγάζεται σε επιβλητικό χώρο μέσα στο κάστρο, τηλ. 22850 22725
Βυζαντινή Συλλογή: Παρουσιάζεται σε κτήριο της Βενετσιάνικης οικογένειας Κρίσπι
Ενετικό Μουσείο: Λειτουργεί μέσα στο Κάστρο τηλ. 22850 22837
Νάξος, οι κυριότερες διαδρομές & οι καλύτερες παραλίες
Αγία Άννα – Πλάκα
Ακολουθώντας τον παραλιακό ασφάλτινο δρόμο περνάμε τον όρμο του Αγίου Γεωργίου, το αεροδρόμιο, τις αλυκές και φτάνουμε εύκολα στον Άγιο Προκόπιο, το πιο πολυσύχναστο μέρος του νησιού μετά την Χώρα. Από εδώ ξεκινά ένας στενός ασφάλτινος δρόμος που ακολουθεί το ανάγλυφο της ακτής και κατευθύνεται προς Αγία Άννα. Η περιοχή δεν διακρίνεται για την καλαισθησία της παρόλα αυτά είναι ένα αρκετά βολικό μέρος διακοπών όπου συνυπάρχουν σε μικρή απόσταση ξενοδοχεία, ταβέρνες, μπαράκια, τουριστικά γραφεία και κάμπινγκ.
Νότια, καθώς αρχίζει ο χωματόδρομος, η οικιστική δραστηριότητα αραιώνει. Το τέλος της παραλιακής διαδρομής ολοκληρώνεται στην Πλάκα. Συνολικά από τον Αγίο Προκόπιο ως την Πλάκα μιλάμε για μια συνεχόμενη παραλία μήκους επτά και πλέον χιλιομέτρων!
Μικρή Βίγλα – Αγιάσσος
Αν θέλετε να πάτε ακόμη νοτιότερα από την Πλάκα θα πάρετε το στενό χωματόδρομο και θα βγείτε στην παραλία του Ορκού και της Μικρή Βίγλας.
Η Μικρή Βίγλα είναι μια πέτρινη χερσόνησος που χωρίζει δύο εκπληκτικές αμμουδερές ακτές όπου θα έχετε την πολυτέλεια να “παίζετε κρυφτό” με τους αέρηδες. Η περιοχή αποτελεί το δημοφιλές στέκι όλων όσοι αγαπούν τα θαλάσσια σπορ. Λειτουργούν καταστήματα ενοικιάσεως εξοπλισμού ενώ υπάρχουν ακόμη και ξενοδοχεία που τα προτιμούν οι fun αθλήματος.
Από τη Μικρή Βίγλα ο δρόμος συνεχίζει ασφάλτινος ακόμη νοτιότερα. Θα περάσετε από το Καστράκι με την απλωτή παραλία του, μια αναπτυσσόμενη περιοχή που κτίζεται με ραγδαίους ρυθμούς, και θα συνεχίσετε νοτιότερα για τις αμμουδιές Αλυκό, Ψιλή Άμμος, Πυργάκι, Αγιασσό. Η παραλία Αλυκό με αμμόλοφους και κέδρα θεωρείται από τις καλύτερες του νησιού.
Προς Παχιά Αμμο, Αμπράμ & Απόλλωνα
Ακολουθούμε τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί απ’ τη Χώρα στο παραθεριστικό κέντρο του Απόλλωνα (45 χλμ.). Οι δυνατότητες πρόσβασης στην ακτή δεν είναι πολλές. Στα 6 χιλιόμετρα θα δούμε αριστερά τη διασταύρωση για Παχιά Άμμο και αμέσως μετά (στο ύψος της μονής Φανερωμένης) το δρόμο που οδηγεί στην αμμουδερή παραλία Αμύτη. Όμως εμείς θα προτείνουμε μια στάση στον όρμο Αμπράμ, μια απόμερη γωνιά που μπορείς πολύ εύκολα να προσπεράσεις. Μετά το μεσόγειο χωριό Χίλια Βρύση αφήνουμε τον ασφάλτινο δρόμο και κατηφορίζουμε για 1000 μέτρα ως την ήσυχη ακτή στρωμένη με χοντρό ολόλευκο βότσαλο. Περίπου την ίδια κατάσταση θα βρείτε και στα λιλιπούτεια ακρογιάλια των ακτών Αγ. Μάμας και Μυλοπέραμα. Πριν το τουριστικό χωριό του Απόλλωνα θα δείτε τον εντυπωσιακό πύργος της Αγιάς δίπλα στο ομώνυμο μοναστήρι.
Τα ορεινά χωριά της Νάξου, Φιλότι & Απείρανθος
Από τη Χώρα θα ανηφορίσετε για το χωριό Γαλανάδο (6 χλμ.), θα δείτε το ναό του Διονύσου, το κάστρο του Μπελόνια και θα φτάνετε στο Σαγκρί. Στην έξοδο του χωριού προς Χαλκί ορθώνεται ο πύργος του Μπαζαίου (κτίσμα του 1671) που φιλοξενεί κάθε χρόνο σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Νότια από το Άνω Σαγκρί στην τοποθεσία Γύρουλα, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Ιερού της Δήμητρας (6ος π.Χ αι.) με το αναστυλωμένο εντυπωσιακό ιερό καμωμένος από λευκό μάρμαρο. Μέσα στο χωριό ν’ αναφέρουμε τον καλοδιατηρημένο πύργο του Γρατσία και του Μαρκοπολίτη. Η ευρύτερη περιοχή είναι διάσπαρτη από άφθονες βυζαντινές εκκλησιές όπως ο Άγιος Γεώργιος ο Διασωρίτης, η Παναγιά η Πρωτόθρονος, ο Αγ. Γιάννης ο Θεολόγος και η Παναγιά η Δροσιανή.
Από εδώ συνεχίζουμε εύκολα προς το κεφαλοχώρι Φιλότι που βρίσκεται κτισμένο σε ύψος 400 μέτρων στις πλαγιές του όρους Ζας (18 χλμ. από Χώρα). Συνεχίζοντας την ορεινή πορεία μετά από μια θαυμάσια διαδρομή θα καταλήξετε στην Απείρανθο το πιο παραδοσιακό χωριό της Νάξου.
Πλάκα, Ορκός, Μικρή Βίγλα, ο παράδεισος του Wind surf
Στις παραλίες Πλάκα, Ορκός και Μικρή Βίγλα το μικροκλίμα ευνοεί όσους ασχολούνται με wind surf. Υπάρχουν καταστήματα ενοικιάσεως εξοπλισμού και σχολές εκμάθησης.
Οι εξερευνήσεις στη Νάξο
Από Απείρανθο ο δρόμος προς το λιμανάκι της Μουτσούνας (12 χλμ.) είναι όλο στροφές, μα θα σας χαρίσει μια αεροπορικών διαστάσεων θέα στις νοτιοανατολικές ακτές της Νάξου και στα Κουφονήσια. Η Μουτσούνα είναι το παλιό λιμάνι απ’ όπου μεταφερόταν η σμυρίδα που εξορυσσόταν από τα κοντινά βουνά. Ακόμα φαίνονται οι σκουριασμένοι πυλώνες και τα εναέρια βαγονέτα. Με σύντομη παράκαμψη πριν το χωριό (3 χλμ.), θα βρεθείτε να κολυμπάτε στη μεγάλη βοτσαλιά Αζαλά. Όμως οι καλύτερες παραλίες βρίσκονται νότια της Μουτσούνας. Στα 3 χλμ. θα συναντήσετε τη μικρή Λιαρίδια και αμέσως μετά την Ψιλή Άμμο, όνομα και πράγμα, όλο κέδρα και αμμόλοφους. Η ευχάριστη παραλιακή και ασφάλτινη διαδρομή καταλήγει στο απόμερο χωριό Πάνορμος.
Εφορμώντας από Φιλότι η πιο ενδιαφέρουσα περιήγηση (6 χλμ. άσφαλτος και 11 χλμ. χώμα) γίνεται προς τον όρμο Καλαντού. Φυσικά θα πρέπει να σταματήσετε για λίγο στον πύργο του Χειμάρρου για να δείτε το αξιοπερίεργο αυτό κτίσμα (15 μέτρα ύψος), αλλά και τα δυο εκκλησάκια που απαγκιάζουν κάτω από την πέτρινη σκιά του. Η παραλία του Καλαντού, μοιάζει με αμμουδερή αχιβάδα ανάμεσα σε βράχια και είναι καλά προστατευμένη από τους βοριάδες.
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κουφονήσι, ένας μικρός παράδεισος
Γιατί να καταστρέψεις τις διακοπές σου; ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΦΟΡΑCopyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece
“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.