Είναι ένας low profile προορισμός που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την κοντινή Μήλο. Οι φυσικές ομορφιές κι εδώ περισσεύουν, αφού υπάρχουν πανέμορφες παραλίες, παραδοσιακοί οικισμοί και εντυπωσιακά μεσογειακά τοπία. Όμως σε τούτο το νησί των Κυκλάδων  καθώς οι εντάσεις καταλαγιάζουν και οι φωνές σιωπούν, θα αφουγκραστείς ξανά το τραγούδι της θάλασσας, θα μπεις σε ρυθμούς που έχεις λησμονήσει, θα ζήσεις την κάθε στιγμή των διακοπών σου.

Σούρουπο-στο-Καινούργιο-Χωριό-της-Κιμώλου.

Σούρουπο στο Καινούργιο Χωριό της Κιμώλου. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Για ποιον λόγο θα πρέπει να αφήσεις πίσω σου ένα σωρό άλλα νησιά του Αρχιπελάγους και να αναζητήσεις εδώ, στην μικροσκοπική Κίμωλο, το καταφύγιο των διακοπών σου; Αυτό είναι ένα ερώτημα που θα πρέπει οπωσδήποτε να το έχεις απαντήσει πριν ακόμη αρχίσεις να ετοιμάζεις βαλίτσες και να ψάχνεις για τα δρομολόγια των πλοίων.

Ανεμομυλος-στο-Χωριό-Κιμώλου.

Ανεμόμυλος στο Χωριό Κιμώλου. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η τουριστική πραγματικότητα του νησιού ακόμη και τον Δεκαπενταύγουστο, βασίζεται σε απλά, αλλά ανεκτίμητα πράγματα, όπως σε ένα χαμόγελο καρδιάς που θα ανταλλάξεις με ντόπιους και επισκέπτες, στους αμέριμνους περίπατους στις ασβεστωμένες γειτονιές, στις μοναχικές εξορμήσεις στην ακατέργαστη ενδοχώρα, στα μακροβούτια σε διάφανα νερά, στις παγωμένες μπύρες δίπλα στην ακρογιαλιά με «λαδένια», «τυρένια» και οπωσδήποτε καλή παρέα!

Σκιάδι-υπερβατικό-τοπίο

Σκιάδι, υπερβατικό τοπίο  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αυτό θα πρέπει να το γνωρίζεις και να το αποδεχτείς πριν πατήσεις το πόδι σου στο λιμανάκι της Κιμώλου αλλιώς, δεν θα αντέξεις ούτε μια μέρα στο νησί…

Κυκλαδίτικη-συμμετρία.j

Κυκλαδίτικη συμμετρία.  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πως θα πάω στην Κίμωλο

Το νησί προσεγγίζεται κατευθείαν από το λιμάνι του Πειραιά (περίπου 6 με 8 ώρες).  Όμως προτιμότερο είναι να πάτε πρώτα στον Αδάμαντα της Μήλου (είτε με πλοίο –τα δρομολόγια είναι συχνά- είτε αεροπορικώς)  και από εκεί να συνεχίσετε οδικώς για το ψαροχώρι της Πολλώνιας (11 χλμ.) απ’ όπου αναχωρούν τα πλοία για την Ψάθη, το λιμανάκι της Κίμωλου (πληροφορίες www.kimolos-link.gr ). Το ταξίδι δεν διαρκεί πάνω από 30 λεπτά και είναι ευχάριστο καθώς το φέρυ κινείται σε μικρή απόσταση από τη στεριά, στο στενό θαλάσσιο πέρασμα που χωρίζει τα δυο νησιά.

Στεγάδι-στο-Κάστρο-της-Κιμώλου.

Στεγάδι,  στο Κάστρο της Κιμώλου. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η Κίμωλος με μια ματιά

Η έκταση της Κιμώλου είναι τα 38 τ.χ. ενώ το μήκος της ακτογραμμής της φθάνει τα 40 χλμ. Το έδαφός της είναι ορεινό, δεν λείπουν όμως οι μικροσκοπικές εύφορες κοιλάδες που καλλιεργούνται εδώ και εκατοντάδες χρόνια από τους ντόπιους. Δυστυχώς το πανέμορφο αυτό κυκλαδίτικο τοπίο, σε κάποια σημεία έχει πληγωθεί βάναυσα από τα ανοιχτά ορυχεία μπετονίτη και καολίνης που συνεχίζουν και σήμερα τις δραστηριότητες τους.

Το-λιμάνι-στην-Ψάθη

Το λιμάνι στην Ψάθη © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η Ψάθη, το λιμάνι της Κιμώλου

Αν  έρχεστε  για  πρώτη  φορά  στο  πανέμορφο  κυκλαδονήσι,  σταθείτε  για  λίγο  στην  Ψάθη  και  βουτήξτε  στην  λαχταριστή  απάνεμη  ακρογιαλιά.  Στη  συνέχεια,  έτσι  όπως  είστε  με  το  μαγιό  σας,  καθίστε  στα  παραπλήσια  παραδοσιακά  ταβερνάκια  του  μόλου  ή  της  παραλίας,  πιείτε  ουζάκι  και  δοκιμάστε  κιμωλιώτικες  γεύσεις.  Κάπως  έτσι,  απλά,  θα  γίνει  το  μικρό  θαύμα  που  θα    αλλάξει  τη  διάθεσή  σας,  και  θα  σας  ανανεώσει.  Η  Κίμωλος  θα  σας  αγκαλιάσει  με  μιας,  θα  σας  αφομοιώσει  στον  κόσμο  της  και  θα  βαλθεί  από  εδώ  και  στο  εξής  να  σας  αποκαλύψει  ένα  προς  ένα  τα  μικρά  μυστικά  της.

Εξω-Κάστρο-Κιμώλου

Εξω Κάστρο Κιμώλου  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Μέσα και Έξω Κάστρο Κίμωλου

Ψηλότερα από το λιμάνι της Ψάθης, σκαρφαλωμένο στα ηφαιστειακά βράχια βρίσκεται το Χωριό, η πρωτεύουσα του νησιού. Εδώ στις δυο γειτονιές, το Μέσα και το Έξω Κάστρο, ζούσαν από τον 12ο έως τον 16ο αιώνα 123 οικογένειες και ο Βενετσιάνος διοικητής.  Ουσιαστικά επρόκειτο για ένα σύνολο κατοικιών χωρίς πόρτες και παράθυρα στους εξωτερικούς τοίχους, ο οποίοι καθώς ήταν κολλημένοι ο ένας πλάι στον άλλον, έδιναν την εντύπωση ενιαίου και συμπαγούς κάστρου.

Περίπατος-στα-σοκκάκια-του-Χωριού-Κιμώλου

Περίπατος στα σοκάκια του Χωριού της Κιμώλου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στο λεγόμενο Μέσα Κάστρο που είναι και το παλιότερο τμήμα του Χωριού  διακρίνονται τα οικόσημα, αλλά και οι χρονολογίες κατασκευής των κτηρίων. Μετά τον 18ο αιώνα όταν η τρομοκρατία της πειρατείας άρχισε να καταλαγιάζει, οι νησιώτες ξεκίνησαν να κτίζουν περιμετρικά από το Κάστρο το Καινούργιο Χωριό.

Κίμωλος-το-Χωριό

Κίμωλος το Χωριό © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το Καινούργιο Χωριό της Κιμώλου

Είτε στο Καινούργιο Χωριό, είτε στο Κάστρο, η βόλτα στα νησιώτικα καλντερίμια σήμερα είναι μια πραγματική απόλαυση. Στο δρόμο σας θα δείτε τις παλιές εκκλησίες όπως του Χριστού, τους Ταξιάρχες, την Παναγιά του Κονόμου, την Παναγία Οδηγήτρια, τον Παντοκράτορα.

Ανεμόμυλοι-στο-Ξαπλοβούνι-στην-Κίμωλο

Ανεμόμυλοι στο Ξαπλοβούνι στην Κίμωλο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Σε κάθε περίπτωση αξίζει να ανηφορίσετε ως το Ξαπλοβούνι όπου δεσπόζουν οι παραδοσιακοί ανεμόμυλοι για να ατενίσετε την περιφερειακή θέα.  Ενδιαφέρον παρουσιάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο, αλλά και το αξιόλογο Λαογραφικό μουσείο στο Κάστρο, που φιλοξενείται στο παραδοσιακό σπίτι της οικογένειας Χριστοδουλάκη, τηλ. 22870-51118.

Κάποτε-στο-αλώνι-του-Χαράλαμπου-στην-Κίμωλο

Κάποτε στο αλώνι του Χαράλαμπου στην Κίμωλο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Οι παραλίες της Κίμωλου με εύκολη πρόσβαση

Ακολουθώντας την παραλιακή διαδρομή που φεύγει νοτιοδυτικά από το λιμανάκι της Ψαθάς, θα έχετε πρόσβαση στα ακρογιάλια Αλυκή, Μπονάτσα, Καλαμίτσι και Φυκιάδα που συγκεντρώνουν σχεδόν το σύνολο της τουριστικής κίνησης του νησιού. Σε  αυτές  τις  ακτές  συχνάζουν  συνήθως  οικογένειες  καθώς  τα  νερά  είναι  ασφαλή,  ρηχά,  το  ακρογιάλι  αμμουδερό  και  οι  αποστάσεις  μικρές,  ανάμεσα  στο  εστιατόριο,  στη  θάλασσα  και  στο  κατάλυμα.

Παραλία-Ελληνικά.

Παραλία Ελληνικά. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Δέκας και Μαυροσπηλιά, οι αγαπημένες αμμουδιές της νεολαίας

Χωμάτινο  παρακλάδι  του δρόμου από  το  ύψος  της  παραλίας  Καλαμίτσι  θα  σας  φέρει  στο  ακρογιάλι  Δέκας  που  μέχρι  πριν  λίγα  χρόνια  ήταν  η  αγαπημένη  των  κατασκηνωτών  και  των  γυμνιστών.  Σε  ελάχιστη  απόσταση  αναπτύσσεται  η  επίσης  μοναχική  ακρογιαλιά  Ελληνικά  που  οφείλει  το  όνομά  της  στους  Μυκηναϊκούς  τάφους  που  έφερε  στο  φως  η  αρχαιολογική  σκαπάνη.  Αξίζει  επίσης  να  εξερευνήσετε  τη  θαλάσσια  περιοχή  της  Μαυροσπηλιάς  με  τα  άγρια  ηφαιστειακά,  σμιλεμένα  από  τη  θάλασσα  και  τους  ανέμους  βράχια  και  τον  πανέμορφο  βυθό.

Η-παραλία-Δέκας

Η παραλία Δέκας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Τα σύρματα και οι ακρογιαλιές Καράς, Ζαχαριάς και Κλίμα

Στα βορειοανατολικά του νησιού θα συναντήσετε τη λιλιπούτεια βοτσαλιά Γούπα όπου θα δείτε τα «σύρματα», τις παραδοσιακές δηλαδή αποθήκες όπου οι ψαράδες φυλούν τις βάρκες τους. Σε μικρή απόσταση ξεχωρίζουν οι παραλίες Καράς, Ζαχαριάς και Κλίμα. Από το απάνεμο λιμανάκι του Αγίου Μηνά όπου διακρίνονται ακόμη οι εγκαταστάσεις όπου γινόταν παλιά η μεταφορά του ορυκτού μπετονίτη, θα προσεγγίσετε τα Ιαματικά Λουτρά Κιμώλου, αλλά και την παντελώς ήσυχη αμμουδιά Πράσα.

Σύρματα-στην-ακτή-του-Αγίου-Ζαχαρία

Σύρματα στην ακτή του Αγίου Ζαχαρία © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Μοναστήρια και Σούφι,  ερημικές ακτές

Από το Χωριό ακολουθώντας ένα κακό χωμάτινο δρόμο που διατρέχει ωστόσο μια πανέμορφη ενδοχώρα, θα καταλήξετε μετά από 5χλμ., στον όρμο Μοναστήρια που διαθέτη μια όμορφη παραλία όπου θα απολαύσετε τις βουτιές σας αρκεί να μην φυσά βοριάς. Από εδώ ακολουθώντας μονοπάτι (35 λεπτά) θα καταλήξετε στην απόμερη ακρογιαλιά Σούφι.

Η-παραλία-Μοναστήρια.j

Η παραλία Μοναστήρια. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Εκδρομές με σκάφος στις Σπηλιές της Κιμώλου

Με σκάφος θα προσεγγίσετε την θαλασσοσπηλιά της Γερακιάς, αλλά και την παραλία Αγιόκλημα όπου κοντά στην ακροθαλασσιά αναβλύζει ιαματικό νερό. Εκδρομικά πλοιάρια φεύγουν, από το λιμάνι της Ψάθης για μονοήμερες εκδρομές στις ακτές της Κιμώλου αλλά και στην γειτονική ερημονησίδα Πολύαιγο .

το-Στενό-του-Αι-Στράτη.

Το Στενό του Αι Στράτη. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Σκιάδι, το γεωλογικό φαινόμενο της Κιμώλου

 Από  το  ύψος  της  εκκλησιάς  του  Αγίου  Ευσταθίου  στο  Χωριό,  θα  ακολουθήσετε  τον  αγροτικό  δρόμο  που  φεύγει  με  κατεύθυνση  βορειοδυτική  για  τις  παρυφές  του  βουνού  Σκλάβος.  Στη  συνέχεια  θα  περπατήσετε  σε  στενό,  αλλά  σημαδεμένο  μονοπάτι  με  τελική  κατάληξη  το  περίφημο  «Σκιάδι»,  έναν  από  τους  πιο  σπάνιους  γεωλογικούς  σχηματισμούς  του  Ελλαδικού  χώρου.

Μονοπάτι-θα-σας-φέρει-στο-Σκιάδι

Μονοπάτι θα σας φέρει στο Σκιάδι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πρόκειται  για  ένα  πέτρινο  “μανιτάρι”  μεγάλων  διαστάσεων  που  μάλιστα  είναι  ορατό  από  αρκετά  μακριά.  Το  χαρακτηριστικό  του  σχήμα  οφείλεται  στο  μαλακό  πέτρωμα  που  υπάρχει  στη  βάση  του  βράχου  το  οποίο  με  την  πάροδο  των  αιώνων  σμιλεύεται  από  τις  ριπές  του  αέρα.   Το  διαβρωτικό  αυτό  φαινόμενο,  γνωστό  στους  γεωλόγους,  ονομάζεται  «απορρίνιση».  Πριν  ξεκινήσετε  για  το  «Σκιάδι»  να  έχετε  εφοδιαστεί  με  νερό,  με  ένα  καλό  ζευγάρι  παπούτσια  για  σκληροτράχηλο  περπάτημα,  να  φοράτε  καπέλο  και  βέβαια  να  ρωτήσετε  τους  ντόπιους  για  τις  λεπτομέρειες  της  διαδρομής.

Στις-ακτές-της-Πολύαιγου

Στις ακτές της Πολύαιγου  © Πάνος Δενδρινός

Πολύαιγος, ένας βράχος με σημασία

Αντίκρυ στις ανατολικές ακτές της Κιμώλου, σε απόσταση μόλις ενός μιλίου μοιάζει να κολυμπά μοναχικά στα γαλάζια νερά του Αιγαίου, το ερημονήσι Πολύαιγος.  Μοναδική ανθρώπινη παρέμβαση εδώ, ο φάρος του Μάσκουλα  και μερικές κτηνοτροφικές καλύβες. Οι σπηλιές και οι βραχώδεις ακτές του που αποτελούν ιδανικό ενδιαίτημα για τη μεσογειακή φώκια, έχουν ενταχθεί στο δίκτυο “Natura 2000”, ενώ το 2003 το νησί ανακηρύχτηκε ως  περιοχή «ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» και εντάχθηκε με 26 ακόμη νησιά του Αιγαίου, σε ειδικό  πλαίσιο προστασίας.

Ο-φάρος-στην-Πολύαιγο.

Ο φάρος στην Πολύαιγο. © Πάνος Δενδρινός

Πάγιο αίτημα των οικολογικών οργανώσεων είναι να δημιουργηθεί με κέντρο την Πολύαιγο, το πρώτο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο. Εδώ θα βρείτε τις ερημικές παραλίες Πάνω και Κάτω Μερσίνη, η Αμμούρα, η Φυκιάδα, η Βρωμόλιμνη.

Λεπτομέρεια-στο-Χωριό.

Λεπτομέρεια στο Χωριό. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σίκινος, ένα μικρό και ιδιαίτερο νησί των Κυκλάδων

Σίκινος, παραλίες, Χώρα, ηλιοβασίλεμα, Κυκλάδες, ήσυχες διακοπές

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Views Of Greece”  travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.