Από τα θρυλικά κάστρα της  Μεθώνης  και της Κορώνης έως τις χρυσαφένιες αμμουδιές της Φοινικούντας,  η  Μοραΐτικη γη της Μεσσηνίας μας αποκαλύπτει τα δικά της μυστικά.

Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

ΜΕΘΩΝΗ-ΚΟΡΩΝΗ-ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑ.-Το-θρυλικό-κάστρο-της-Μεθώνης

Το θρυλικό κάστρο της Μεθώνης © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως αυτό το τμήμα της Μεσσηνιακής γης είναι από τα πλέον ενδιαφέροντα του Μοριά καθώς διαθέτει μια εξαιρετικά πολυσχιδή ακτή και άριστες υποδομές για όσους θέλουν να περάσουν μερικές μέρες στα θαυμάσια ακρογιάλια της περιοχής.

ΜΕΘΩΝΗ-ΚΟΡΩΝΗ-ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑ.-Μαγικές-παραλίες-της-Μεσσηνίας

Μαγικές παραλίες της Μεσσηνίας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Μεθώνη, μάτι στη Μεσόγειο

Με κάστρα που έκτιζαν στα πιο καίρια σημεία των Μοραΐτικων ακτών και των νησιών, οι Ενετοί καθόριζαν για αιώνες το εμπόριο ανάμεσα στην Ανατολή και στη Δύση. Έτσι λοιπόν στη νοτιοδυτική άκρη του Μοριά, όπου βρισκόταν η αρχαία Μεθώνη και οι Έλληνες γνώριζαν ως “Μόθωνας Λίθος”,  τον 13ο αιώνα οι Βενετσιάνοι έστησαν ισχυρό κάστρο με σκοπό να ελέγξουν τους θαλάσσιους δρόμους που συνέδεαν το Ιόνιο με το Αιγαίο.

ΜΕΘΩΝΗ-ΚΟΡΩΝΗ-ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑ.-Ονειρεμένο-σούρουπο-στη-Μεθώνη.

Ονειρεμένο σούρουπο στη Μεθώνη. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Τα χρόνια πέρασαν τα καιρικά φαινόμενα δάμασαν τα άπαρτα τείχη, αλλά δεν τα καθυπόταξαν.  Το κάστρο της Μεθώνης παροπλισμένο, γερασμένο, αλλά και μεγαλόπρεπο στέκει ακόμη εκεί και παρατηρεί τα σύγχρονα πλοία που εξακολουθούν να διέρχονται από το «Στενό των Οινουσσών» -πήρε το όνομά του από τη μικρή συστάδα των νησίδων που υπάρχει σε ελάχιστη απόσταση από την στεριά.

ΜΕΘΩΝΗ-ΚΟΡΩΝΗ-ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑ.-Το-εσωτερικό-του-Κάστρου-της-Μεθώνη

Το εσωτερικό του Κάστρου της Μεθώνης © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η Μεθώνη σήμερα

Κοντά στο καστέλι, στον μυχό καλογραμμένου όρμου βρίσκεται το μικρό χωριό με το ήσυχο λιμάνι του και τον χαρακτηριστικό ξύλινο μόλο όπου δένουν τα καΐκια. Η Μεθώνη σήμερα χάριν της ιστορίας της, αλλά και των θαυμάσιων ακτών της ευρύτερης περιοχής,  έχει μετατραπεί σε δημοφιλές παραθεριστικό κέντρο. Υπάρχουν αρκετά συγκροτήματα ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων και ταβέρνες σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα.

ΜΕΘΩΝΗ-ΚΟΡΩΝΗ-ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑ.-Μεθώνη-το-Μπούρτζι-με-τον-οκταγωνικό-του-πύργο

Μεθώνη, το Μπούρτζι με τον οκταγωνικό του πύργο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Παραλίες γύρω από τη Μεθώνη

Στο λιμανάκι θα βρείτε τη μικρή ακρογιαλιά Ασπράδες, όμως η δημοφιλής παραλία είναι η «Δεντράκια» με τα ρηχά νερά, τις παραλιακές ταβέρνες , σε μικρή απόσταση αναπτύσσεται και το ακρογιάλι Κρητικά.  Επίσης αξίζει μια ημερήσια εκδρομή με πλοιάριο στις ενδιαφέρουσες ερημονησίδες Σχίζα και Σαπιέντζα (Μεσσηνιακές Οινούσσες) που προσφέρονται για πεζοπορία.

ΜΕΘΩΝΗ-ΚΟΡΩΝΗ-ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑ.-Ταβερνάκι-στη-Μεθώνη

Ταβερνάκι στη Μεθώνη © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η διαδρομή Μεθώνη – Φοινικούντα

Το καλοκαίρι η διαδρομή Μεθώνη – Φοινικούντα θα σας ενθουσιάσει (12 χλμ). Στην πορεία σας θα βρείτε την καλή παραλία Λάμπες που απλώνεται σε δυο ξεχωριστά τμήματα. Η μια παραλία είναι με άμμο, η άλλη με βότσαλο. Στην πιο πολυσύχναστη (ανατολική) λειτουργούν καντίνες. Λίγο πριν φτάσουμε στη Φοινικούντα συναντάμε την ενιαία απλωτή αμμουδερή ακτή Θήνες-Μακρυνάμμος – Ανεμόμυλος με τα παραλιακά εστιατόρια, τις εγκαταστάσεις κάμπινγκ, αλλά και με μεγάλα τμήματα με ησυχία ακόμη και το κατακαλόκαιρο. Εδώ για τους ενδιαφερόμενους υπάρχουν σχολές για εκμάθηση wind surf  – kitesurf.

ΜΕΘΩΝΗ-ΚΟΡΩΝΗ-ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑ.-Το-λιμάνακι-της-Φοινικούντας

Το λιμάνακι της Φοινικούντας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Φοινικούντα, λαχταριστές παραλίες

H Φοινικούντα, το παλιό ψαροχώρι της Μεσσηνίας, απλώνει τα σπίτια του κατά μήκος μιας υπέροχης διπλής αμμουδερής ακρογιαλιάς όπου βρίσκονται παραταγμένα στη σειρά άφθονα νοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες.  Η περιοχή είναι ιδιαίτερα γνωστή κυρίως στους βορειοευρωπαίους campers που καταφθάνουν εδώ με τα αυτοκινούμενα οχήματά τους. Όμως στις αρχές καλοκαιριού και μετά πάλι τον Σεπτέμβρη, ο τόπος είναι ιδανικός για ήσυχες διακοπές.

ΜΕΘΩΝΗ-ΚΟΡΩΝΗ-ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑ.-Φοινικούντα-η-παραλία-Λουτσα

Φοινικούντα,  η παραλία Λούτσα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ανατολικά της Φοινικούντας απλώνεται η καλή παράλια της Λούτσας με τα διαυγή νερά και ένα παραλιακό κάμπινγκ. Για τους πιο «ψαγμένους» προτείνουμε την κρυφή παραλία Καντούνι (νότια της Λούτσας) που όμως πρέπει να ρωτήσετε τους ντόπιους για να τη βρείτε.

ΜΕΘΩΝΗ-ΚΟΡΩΝΗ-ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑ.-Η-Φοινικούντα

Η Φοινικούντα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στον δρόμο προς Κορώνη   θα  προσεγγίσετε την αμμουδιά “Τσαπί” με ένα  παραλιακό εστιατόριο στο ένα άκρο της. Υπέροχα είναι τα νερά και στο γειτονικό και σαφώς πιο απόμερο όρμο Μαράθι.

ΜΕΘΩΝΗ-ΚΟΡΩΝΗ-ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑ.-Η-αμμουδερή-παραλία-της-Φοινικούντας

Η αμμουδερή παραλία της Φοινικούντας  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Κορώνη,  μεγάλη ιστορία

Η εξαιρετικά στρατηγική θέση του βράχου όπου βρίσκεται σήμερα κτισμένη η πασίγνωστή πολίχνη της Κορώνης,  μνημονεύεται από τα αρχαία χρόνια. Περιηγητές και γεωγράφοι  αναφέρονται  στις περιπέτειες και στις μάχες που έγιναν για την  κυριαρχία  του κάστρου.

Το-λιμάνι-της-Μεθώνης

Το λιμάνι της Μεθώνης © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η περίοδος της Ενετικής κυριαρχίας κράτησε πολλούς αιώνες και η Κορώνη έγινε σημαντικό εμπορικό λιμάνι και οικονομικό κέντρο. Το λάδι, τα μεταξωτά υφάσματα, αλλά και ένας σπόρος  που  τον χρησιμοποιούσαν στη βαφή υφασμάτων, γίνονται τα κύρια  εξαγώγιμα προϊόντα.  Για αιώνες αντιμάχονταν οι Ενετοί με τους Τούρκους για την κυριαρχία του κάστρου. Βέβαια το «μάρμαρο» το πλήρωνε και τότε ο λαός, που χωρίς να ερωτηθεί άλλαζε αφέντες.

ΜΕΘΩΝΗ-ΚΟΡΩΝΗ-ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑ.-Κορώνη-η-Παναγία-Ελεήστρα.

Κορώνη, η Παναγία Ελεήστρα. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η Κορώνη και το κάστρο της

Ο σύγχρονος οικιστικός ιστός και το λιμάνι που δημιουργήθηκε μετά το 1821, έχει απλωθεί γύρω απ΄ το μεσαιωνικό καστέλι. Αναμφισβήτητα το ομορφότερο σημείο της Κορώνης  είναι  το Βενετσιάνικο κάστρο και ο οικισμός με τα ολόλευκα σπιτάκια, τα στενά καντούνια και τις εκκλησίες, σκηνικό που θυμίζει έντονα  Αιγαιοπελαγίτικη Χώρα. Η θέα από εδώ είναι μοναδική.

ΜΕΘΩΝΗ-ΚΟΡΩΝΗ-ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑ.-Το-κάστρο-της-Κορώνης

Το κάστρο της Κορώνης © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Από τη μια η πόλη  με  τις χαρακτηριστικές κεραμοσκεπές και το λιμανάκι με τις ψαρόβαρκες,  στο μέσον το πεπλατυσμένο ακρωτήρι της Λιβαδιάς σβήνει τα βράχια του στο απέραντο γαλάζιο και από την άλλη η απλωτή παραλία Ζάγκα με τη χρυσαφιά αμμουδιά να στολίζει το κάδρο.Η περιήγηση στη μικρή χαριτωμένη πολιτεία μπορεί να κρατήσει πολύ ώρα. Θα έρθετε με το αυτοκίνητό σας ως το μοναστήρι της Παναγιάς Ελεήστρας όπου θα βρείτε χώρο στάθμευσης. Δίπλα στην εκκλησία, σε ένα μικρό κτίριο στεγάζεται η ιστορική και αρχαιολογική συλλογή της Κορώνης. Θα πιείτε νερό από τη βρύση και θα ανηφορίσετε τα λίγα σκαλοπάτια που θα σας φέρουν στην είσοδο του κάστρουκαι θα  επισκεφθείτε το παλαιοημερολογίτικο μοναστήρι  του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου. Στο κέντρο του κάστρου υπάρχουν κάποια υπολείμματα από τη αρχαία ακρόπολη της Ασίνης, αλλά και ερείπια ναού του Απόλλωνα.  Εκεί κοντά βρίσκεται η εκκλησία του Αγ. Χαραλάμπους, ένας καθολικού ρυθμού ναός, κτίσμα των Ενετών.

ΜΕΘΩΝΗ-ΚΟΡΩΝΗ-ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑ.-Μεθώνη-η-παραλία-Ζάγκας.

Μεθώνη, η παραλία Ζάγκας. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Παραλίες κοντά στην Κορώνη

Από το κάστρο (προς την πλευρά της Ευαγγελίστριας) θα κατηφορίσετε για μπάνιο στην αμμουδερή απλωτή παραλία Ζάγκας που εκτείνεται σε μήκος 4 χιλιομέτρων και θεωρείται από τις καλύτερες της Μεσσηνίας με ξανθιά άμμο και ζεστά ρηχά νερά.

ΜΕΘΩΝΗ-ΚΟΡΩΝΗ-ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑ.-Η-περιοχή-είναι-ιδανική-για-οικογενειακές-διακοπές

Η περιοχή είναι ιδανική για οικογενειακές διακοπές © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Νοτιότερα βρίσκεται η παραλία Μεμή που ουσιαστικά αποτελεί φυσική συνέχεια της παραλίας Ζάγκα. Υπάρχουν ταβέρνες και νοικιαζόμενα δωμάτια σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα. Βόρεια της Κορώνης, πηγαίνοντας προς Χαροκοπιό θα βρείτε την ιδιαίτερη παραλία Γαργαρού με το σκούρο βοτσαλάκι. Λίγο βορειότερα βρίσκεται η παραλία της Αγίας Τριάδας και η παραλία Περούλια (προσεγγίζεται από το Βουνάρι). Υπάρχει beach- bar και θεωρείται στέκι της νεολαίας.

ΜΕΘΩΝΗ-ΚΟΡΩΝΗ-ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑ.-ειναι-φημσιμένο-το-ηλιοβασίλεμα-της-Μεσσηνιάς.

Είναι φημισμένο το ηλιοβασίλεμα της Μεσσηνίας. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Μια ακόμη εξαιρετική παραλία είναι το Καλαμάκι που βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο του ακρωτηρίου. Ψιλή άμμος, γαλάζια διάφανα νερά και ένα ναυάγιο αποτελούν το σήμα κατατεθέν της ξεχωριστής αυτής ακτής. Το αυτοκίνητο φτάνει μέχρι κάποιο σημείο, μετά όμως θέλει λίγο περπάτημα.

ΜΕΘΩΝΗ-ΚΟΡΩΝΗ-ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑ.-Η-κεντρική-παραλία-της-Μεθώνης

Η κεντρική παραλία της Μεθώνης © Theo Athanasiadis/Views of Greece

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΌΜΗ: Οδοιπορικό στην Μεσσηνιακή Μάνη

Καρδαμύλη-πανόραμα

Καρδαμύλη πανόραμα © Sofoklis Tsakagiannis/ Views Of Greece

Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.