Υγρά σουρεαλιστικά τοπία, απόκοσμες λιμνοθάλασσες, μυθικές αρχαίες πολιτείες, υπερβατικά μοναστήρια, ηρώων και θυσιών μνημεία… Ένας «μαγικός» κόσμος πάλλεται εδώ μπροστά στα μάτια του επισκέπτη, στις παρυφές μιας “ιερής” πολιτείας, πάνω στο φυσικό καμβά ενός πλούσιου και ζωντανού υγρότοπου, από τους μεγαλύτερους της Μεσογείου…

Copyright: THEO ATHANASIADIS/www.viewsofgreece. com/ E-mail: grviews@otenet.gr

Αμμοθίνες, αλμυρόβαλτοι, αβαθείς υγρές κηλίδες που ξεπροβάλλουν ανάμεσα σε καλαμιώνες. Διβάρια, αλυκές και ψαράδικοι οικισμοί, ερωδιοί φλαμίνγκος και σταχτοτσικνιάδες  αποτελούν ξεχωριστές ψηφίδες από το μωσαϊκό της ζωής που αριστοτεχνικά συνθέτουν άνθρωπος και φύση, εδώ στην πανάρχαια Aιτωλική γη.

Ο Αχελώος, ο υδάτινος γίγαντας των Ελληνικών βουνών, γεννιέται στα κορφοβούνια της Πίνδου και μετά από 220 χλμ. πορείας, αδειάζει το υγρό του φορτίο στη θάλασσα του Ιονίου. Λίγο πιο ανατολικά εκβάλει μετά από 110 χλμ. ο Εύηνος που ξεκινά από τα βουνά της Ρούμελης. Τα δύο ποτάμια δημιουργούν με τις προσχώσεις τους ένα πολύπλοκο υγροτοπικό σύμπλεγμα που στο κέντρο του κυριαρχεί η αβαθής λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου.  Στο κέντρο κυριαρχεί με την μεγαλύτερη έκταση, η αβαθής λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου που απλώνεται σε μήκος 50 χιλιομέτρων απέναντι από τον Πατραϊκό κόλπο. Βόρεια, εισχωρεί στην Ακαρνανική γη με το μακρόστενο σχήμα της η λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού, ή Κανάλι ενώ στα ανατολικά μοιάζει να στρογγυλοκάθεται δίπλα στην ακτογραμμή, αυτή της Κλείσοβας με τα  22000 στρέμματα νερού να κρύβουν τον πιο πλούσιο ιχθυοπαραγωγικό βυθό της χώρας.

Copyright: THEO ATHANASIADIS/www.viewsofgreece. com/ E-mail: grviews@otenet.gr

Πίσω στην ιστορία

Η τεράστια αυτή υγροτοπική έκταση που σύμφωνα με τον διάσημο αρχαίο γεωγράφο Στράβωνα ονομαζόταν Κυνία έδωσε από πολύ παλιά τροφή και στέγη στον άνθρωπο. Έτσι στις όχθες της εμφανίστηκαν μερικοί από τους αρχαιότερους οικισμούς του ελλαδικού χώρου. Η αρχαία Αιτωλία όπως ονομαζόταν τότε η ευρύτερη έκταση γύρω της, κατοικήθηκε από τους Αιτωλούς και τους Κουρήτες. Στην περιοχή άκμασαν σπουδαίες πόλεις-κράτη που έλαβαν μέρος στον Τρωικό πόλεμο με σαράντα πλοία.  Η Καλυδώνα της οποίας το λιμάνι ταυτίζεται σήμερα με το Κρυονέρι, αναφέρεται από τον Όμηρο ως η μία από τις πέντε ισχυρές πόλεις της Αιτωλίας. Επίσης εδώ βρίσκονταν  η πόλη  Πλευρώνα, ένα μεγάλο αστικό κέντρο της εποχής κτισμένο σύμφωνα με το Ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα, που απετέλεσε τον συνδετικό κρίκο των Αιτωλών με την Κόρινθο και την Αθήνα. Κατά τον μεσαίωνα το Μεσολόγγι αναπτύσσεται  γύρω από τους απομονωμένους οικισμούς των ψαράδων και μέχρι το 1700 βρισκόταν υπό βενετική κατοχή. Στις αρχές του 17ου αιώνα σχηματίστηκε ένα μικρό ναυτικό λιμάνι που μετεξελίχθηκε σε σημαντικό εμπορικό κέντρο. Τα καράβια σάλπαραν από εδώ, διέσχιζαν το Ιόνιο, τη δυτική Μεσόγειο και έφθαναν μέχρι τον Ατλαντικό.

Copyright: THEO ATHANASIADIS/www.viewsofgreece. com/ E-mail: grviews@otenet.gr

Περίπατοι στην πόλη

Το μικρό πέτρινο τείχος που συμβολικά υψώνεται μπροστά στην είσοδο του Μεσολογγίου, -μάντρα το έλεγαν ειρωνικά οι αγωνιστές- άντεξε τρεις πολιορκίες, του Τούρκικου και Αιγυπτιακού στρατού! Τον Απρίλιο του 1826 οι “Ελεύθεροι Πολιορκημένοι ” οδηγήθηκαν στον λιμό και απελπισμένοι πια επιχείρησαν τη μεγάλη ηρωική έξοδο και πέρασαν στην αθανασία.

Copyright: THEO ATHANASIADIS/www.viewsofgreece. com/ E-mail: grviews@otenet.gr

Σήμερα ο πολεοδομικός ιστός της σύγχρονης πόλης έχει αναπτυχθεί μάλλον άκομψα, όπως άλλωστε συμβαίνει με τις περισσότερες πόλεις της νεότερης Ελλάδας. Το πιο ενδιαφέρον σημείο είναι ο Κήπος των Ηρώων που ιδρύθηκε το 1830 με διαταγή του Καποδίστρια και βρίσκεται στην είσοδο της πόλης, πίσω απ’ το τείχος. Εδώ υπάρχουν οι τάφοι τού Μάρκου Μπότσαρη, του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, του Γρίβα και άλλων αγωνιστών. Σίγουρα δεν περνά απαρατήρητο το άγαλμα του Τζωρτζ Γκόρντον Μπάιρον, πιο γνωστού ως λόρδου Βύρωνα που πέθανε στις 19 του Απρίλη του 1824, στη πόλη που τόσο αγάπησε. Από τον Κήπο των Ηρώων ακολουθείστε την οδό Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού που θα σας φέρει στο ιστορικό κέντρο της Ιερής Πόλης όπου διασώζονται αρκετά παραδοσιακά σπίτια. Περπατήστε στην αγορά, πιείτε τον καφέ σας στην πλατεία, γευθείτε τοπικές λιχουδιές στις ταβέρνες, δοκιμάστε το τοπικό ούζο της οικογένειας Τρικενέ που έχει συνδεθεί με την ιστορία της πόλης.

Copyright: THEO ATHANASIADIS/www.viewsofgreece. com/ E-mail: grviews@otenet.gr

Τουρλίδα, η ζωή πάνω από το νερό

Διασχίζοντας την πόλη θα κατευθυνθείτε προς την Τουρλίδα (6 χλμ.). Αν ψάξετε στο χάρτη, ο γραφικός συνοικισμός θα σας φανεί κτισμένος κυριολεκτικά πάνω στο νερό. Ο δρόμος που οδηγεί εδώ κατασκευάστηκε το 1884 πάνω στη δυτική άκρη της λιμνοθάλασσας Κλείσοβα. Στη διάρκεια της διαδρομής θα δείτε “τα πριάρια” -τις χαρακτηριστικές ψαρόβαρκες- να πηγαινοέρχονται στα αβαθή νερά. Στις ψαράδικες καλύβες (πελάδες) και στα διβάρια (ιχθυοτροφεία) αλιεύοντα χέλια, τσιπούρες, λαβράκια και οι περίφημες μπάφες (κέφαλοι) του Μεσολογγίου απ’ όπου προέρχεται το πεντανόστιμο αυγοτάραχο. Η Τουρλίδα ήταν κάποτε ένα γνήσιο ψαροχώρι. Σήμερα με κόπο διατηρεί την χαρακτηριστική όψη αυτού του εντυπωσιακού λιμναίου οικισμού που μοιάζει να ακροβατεί πάνω σε πασσάλους, αφού το παράνομο μπάζωμα της λιμνοθάλασσας συνεχίζεται. Έτσι το ξεχωριστό αυτό οικιστικό κληροδότημα, πολιτιστικό αχνάρι του παραδοσιακού τρόπου ζωής των κατοίκων, τείνει να αλλοτριωθεί.

Copyright: THEO ATHANASIADIS/www.viewsofgreece. com/ E-mail: grviews@otenet.gr

Το οικοσύστημα  

Το εκτεταμένο υγροτοπικό σύστημα του Μεσολογγίου – Αιτωλικού που αποτελείται από λιμνοθάλασσες, βάλτους και καλαμιώνες, έκτασης πάνω από 250.000 στρεμμάτων, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου και προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar. Μάλιστα από το 2006 η ευρύτερη παραθαλασια περιοχή έχει ενταχθεί στο «Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού, κάτω ρου και εκβολών ποταμών Αχελώου και Εύηνου και νήσων Εχινάδων». Δυστυχώς όπως συμβαίνει και σε άλλους βιοτόπους της χώρας, τα προβλήματα είναι πολλά. Η κακή διαχείριση, η ρύπανση των αβαθών νερών από λύματα, οι καταπατήσεις, τα έργα χωρίς περιβαλλοντική μελέτη, η μείωση της ροής νερού από τα ποτάμια λόγω φραγμάτων, η λαθροθηρία και η λαθραλιεία είναι κάποιες από τις «πληγές» που απειλούν τη λιμνοθάλασσα.

Copyright: THEO ATHANASIADIS/www.viewsofgreece. com/ E-mail: grviews@otenet.gr

Αυγοτάραχο και αλάτι το χρυσάφι της λιμνοθάλασσας

Πασίγνωστο για την ξεχωριστή νοστιμιά του το αυγοτάραχο του Μεσολογγίου, είναι πλέον διάσημο εντός, αλλά και εκτός των ελληνικών συνόρων. Παρασκευάζεται με την παραδοσιακή τεχνική σε σύγχρονες μονάδες.

Copyright: THEO ATHANASIADIS/www.viewsofgreece. com/ E-mail: grviews@otenet.gr

Επισκεφθείτε τις αλυκές, δείτε τα βουνά από το «λευκό χρυσάφι» που με τόσο μεράκι και κόπο παράγουν εδώ και αιώνες οι αλυκές. Δοκιμάστε το αλάτι «Αφρίνα»  της εταιρείας «Φλώρος» που συλλέγετε σε νιφάδες με το χέρι  και θα συμφωνήσετε και εσείς με τους ντόπιους ότι εδώ στο Μεσολόγγι παράγεται το καλύτερο αλάτι του κόσμου!

ΜΟΥΣΕΙΑ

«Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης»: Θα το βρείτε στη πλατεία Μάρκου Μπότσαρη να στεγάζεται στο νεοκλασικό κτίριο του παλιού Δημαρχείου. Στους χώρους του φιλοξενούνται πίνακες Ελλήνων και ξένων ζωγράφων εμπνευσμένοι από τον εθνικό αγώνα των κατοίκων. Ανάμεσα στα πολλά και σπουδαία έργα να ξεχωρίσουμε  το “Η υποδοχή του Λ. Βύρωνα στο Μεσολόγγι” του Δ. Κασόλα,  “Η Ελλάδα πάνω από τα ερείπια του Μεσολογγίου” αντίγραφο του Ντελακρουά, “Η ανατίναξη του Χ. Καψάλη» του Βρυζάκη και φυσικά το έργο του γάλλου Lansac “Η Μεσολογγίτισσα” .

Copyright: THEO ATHANASIADIS/www.viewsofgreece. com/ E-mail: grviews@otenet.gr

«Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης»:  Σε κτίριο που κατασκευάστηκε το 1835 και αναπαλαιώθηκε με έξοδα της οικογενείας Μοσχανδρέου (εμπνευστές της δημιουργίας της Πινακοθήκης), εκθέτονται σπουδαία  έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής Ελλήνων καλλιτεχνών του 20ου αιώνα όπως των Μόραλη, Μυταρά, Γκίκα, Τσαρούχη και πολλών άλλων μεγάλων δημιουργών.  Το τμήμα της γλυπτικής φιλοξενεί έργα των Γιάννη Παπά, Περαντινού, Λάζ. Λαμέρα, Παρμακέλη, Γερολυμάτου, Πατσόγλου, Ρηγανά, Θεόδ. Παπαγιάννη, Παπαδούκα, Παπασάικα, Δικέφαλου, Χρ. Παπά, Φασιανού, Κοροβέση, Χρ. Λάμπρου κ.ά.

«Μουσείο Παλαμά  και Τρικούπη» Τα σπίτια όπου έμεναν ο μεγάλος μας ποιητής Κωστής Παλαμάς και η οικογένεια Τρικούπη  λειτουργούν πλέον  ως μουσείο όπου  φιλοξενούνται τα προσωπικά τους αντικείμενα.

COPYRIGHT PHOTO: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

COPYRIGHT TEXT: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

“Views Of Greece” travel photojournalism: Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.

error: Content is protected! Copyright © Germain Alexakis & Theo Athanasiadis / Views of Greece