Αναπόσπαστο κομμάτι μιας υπέροχης τοπιογραφίας που συνδυάζει αρμονικά το βουνό με τη θάλασσα, η γνωστή λουτρόπολη της Εύβοιας κρατά ακόμη καλά, κρυμμένα μυστικά…

Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

ΕΥΒΟΙΑ-ΑΙΔΗΨΟΣ.-Η-Αιδηψός-τη-γαλήνης

Η Αιδηψός της γαλήνης © Theo Athanasiadis/Views of Greece

«Κάλιο να σου βγει το μάτι παρά το όνομα» λέει ο λαός και όπως πάντα οι ρήσεις του αποδεικνύονται σοφές! Κάτι οι αναφορές των παππούδων μας «θα πάω στην Αιδηψό για μπάνια μπας και ησυχάσω από τους ρευματισμούς…», κάτι οι αφηγήσεις διάσημων που βρήκαν την υγεία τους στα ιαματικά της νερά, ταύτισαν την παραλιακή πόλη της Βόρειας Εύβοιας με τους ασθενείς και ηλικιωμένους θαμώνες της.

ΕΥΒΟΙΑ-ΑΙΔΗΨΟΣ.Εξωτικά-χρώματα-στα-βράχια-όπου-κυλούν-τα-ιαματικά-νερά

Εξωτικά χρώματα στα βράχια όπου κυλούν τα ιαματικά νερά © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Για δεκαετίες αυτή η εντύπωση είχε καταχωρηθεί στο μυαλό των περισσοτέρων Ελλήνων αδικώντας κατάφορα έναν πανέμορφο τόπο, προικισμένο απλόχερα από τη φύση. Αφήνοντας πίσω τα στερεότυπα και τις ταμπέλλες ξεκινάμε να ανακαλύψουμε μια από τις πιο ελκυστικές γωνιές της Ελλάδας που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τις χαρές του βουνού και της θάλασσας.

ΕΥΒΟΙΑ-ΑΙΔΗΨΟΣ.-Ο-Βόρειος-Ευβοικός-κόλπος-φημίζεται-για-το-ηλιοβασίλεμα-του-

Ο Βόρειος Ευβοϊκός κόλπος φημίζεται για το ηλιοβασίλεμα του  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αιδηψός, μια ιστορία σαν παραμύθι

Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, οι ιαματικές πηγές αναπήδησαν από το έδαφος όταν ο Ήφαιστος χτύπησε με το σφυρί του τη γη, όπως του ζητήθηκε από την θεά Αθηνά. Εδώ, ο Ηρακλής ερχόταν για ριλάξ και ξεκούραση μετά την ολοκλήρωση των δύσκολων άθλων.

ΕΥΒΟΙΑ-ΑΙΔΗΨΟΣ.-Καταρράκτες-με-ιαματικό-νερό-τρέχουν-στη-θάλασσα

Καταρράκτες με ιαματικό νερό τρέχουν στη θάλασσα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αλλά και στον ιστορικό χρόνο μιλώντας, αναφορές στην Αρχαία Αιδηψό έχουν εντοπισθεί στα γραπτά του Πλούταρχου, του Στράβωνα, του Πλίνιου, αλλά και του Αριστοτέλη. Ο Μακεδόνας βασιλιάς Αντίγονος, ο Ρωμαίος στρατηγός Σύλλας αλλά και μετέπειτα οι αυτοκράτορές Αδριανός, Μάρκος Αυρήλιος και Σεπτίμιος Σεβήρος υπήρξαν όλοι τακτικοί θαμώνες των λουτρών. Μάλιστα οι επισκέπτες της εποχής καλούνταν να καταβάλουν «τέλος διαμονής» για να μπορέσουν να απολαύσουν τις πολυτελείς παροχές που τους προσέφερε η «χλιδάτη» λουτρόπολη!

ΕΥΒΟΙΑ-ΑΙΔΗΨΟΣ.-Επιβλητικά-κτήρια-έχουν-αναπαλαιωθεί-και-στεγάζουν-σύχρονα-ξενοδοχεία

Επιβλητικά κτήρια των αρχών του 20ου αι.  έχουν αναπαλαιωθεί και στεγάζουν σύγχρονα πολυτελή ξενοδοχεία  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Μπάνια σε ιαματικές πηγές, ειδωλολατρική συνήθεια!

Στα χρόνια του Βυζαντίου η ιδέα της λουτροθεραπείας ατόνησε καθώς η Χριστιανική εκκλησία χαρακτήρισε αυτήν τη συνήθεια ειδωλολατρική και την ταύτισε με τον έκφυλο ρωμαϊκό τρόπο ζωής. Με την πάροδο του χρόνου η άλλοτε φημισμένη λουτρόπολη πέρασε στην αφάνεια, ενώ αλλεπάλληλες, πειρατικές επιδρομές εξανάγκασαν τους κάτοικους να αποτραβηχθούν στην ενδοχώρα.

ΕΥΒΟΙΑ-ΑΙΔΗΨΟΣ.-το-ιαματικό-νερό-χύνεται-στην-θάλασσα

Το ιαματικό νερό χύνεται στην θάλασσα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η Αιδηψός γίνεται ξανά της μόδας

Με την απελευθέρωση από τους Τούρκους ο παράλιος οικισμός των Λουτρών Αιδηψού άρχισε να κατοικείται ξανά και προς τα τέλη του 19ου αιώνα με την υποστήριξη του κράτους άρχισε η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών. Ωστόσο, μόνο μετά την Μικρασιάτικη καταστροφή και την εγκατάσταση στην περιοχή προσφύγων, η Αιδηψός ξεκίνησε ουσιαστικά να αναπτύσσεται και να καθιερώνεται ως λουτρόπολη.

ΕΥΒΟΙΑ-ΑΙΔΗΨΟΣ.Σούρουπο-στην-ΑΙδηψό

Σούρουπο στην Αιδηψό © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Κατά τον Μεσοπόλεμο, αλλά και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Αιδηψός διέθετε θαυμάσια ξενοδοχεία που κατά καιρούς φιλοξενούσαν την αφρόκρεμα του Ελληνικού και διεθνούς jet set όπως τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τη Μαρίκα Κοτοπούλη, τη Γκρέτα Γκάρμπο, τον Ωνάση, τη Μαρία Κάλλας, τον Τσόρτσιλ, τον Ομάρ Σαρίφ.

ΕΥΒΟΙΑ-ΑΙΔΗΨΟΣ.-Η-δημοτική-πλάζ.

Η δημοτική πλάζ. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πολύτιμες ιαματικές  πηγές

Στην περιοχή αναβλύζουν περίπου 60 πηγές ιαματικών νερών με θερμοκρασία να κυμαίνεται από 34 έως 71,2 βαθμούς Κελσίου και θεωρούνται από τα θερμότερα ιαματικά νερά της Ευρώπης, κατάλληλα για χρόνιους ρευματισμούς, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες, δυσμορφίες, αλλά και γυναικολογικές παθήσεις.

ΕΥΒΟΙΑ-ΑΙΔΗΨΟΣ.-Στην-προκυμαία-της-Αιδηψού-δεσπόζει-το-κτήριο-του-ξενοδοχείουThermae-Sylla-spa-wellness

Στην προκυμαία των Λουτρών Αιδηψού δεσπόζει το κτήριο του ξενοδοχείου “Thermae Sylla spa wellness” © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Περίπατοι στην περιοχή της Αιδηψού

Επισκέψιμη είναι η στη Σπηλιά του Σύλλα όπου έκανε τις λουτροθεραπείες του ο Ρωμαίος στρατηγός. Ιδιαίτερα ευχάριστος είναι ένας περίπατος στη δροσερή γειτονιά των 40 πλατάνων. Οπωσδήποτε αξίζει μια επίσκεψη, στο Μουσείο Θαλάσσιας Ζωής «Ναυτίλος», αλλά και στην αρχαιολογική συλλογή που στεγάζεται στο σύγχρονο Υδροθεραπευτήριο του ΕΟΤ.

ΕΥΒΟΙΑ-ΑΙΔΗΨΟΣ.-Λουτρά-Αιδηψού

Τα Λουτρά Αιδηψού © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στη δημοτική πλαζ ιδιαίτερα νωρίς το καλοκαίρι και το Φθινόπωρο, μπορείτε να απολαύσετε χωρίς συνωστισμούς ταυτόχρονα, ιαματικά ντους από τις θειούχες πηγές που χύνονται με τη μορφή καταρρακτών στη θάλασσα και μακροβούτια στα νερά του Β. Ευβοϊκού! Στην ευχάριστα διαμορφωμένη προκυμαία  λειτουργούν άφθονα καφέ και εστιατόρια.

ΕΥΒΟΙΑ-ΑΙΔΗΨΟΣ.-Η-παραλία-στα-Λουτρά-Αιδηψού

Η παραλία του Αγίου Νικολάου στα Λουτρά Αιδηψού © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πως θα πάω στην Αιδηψό

Η Αιδηψός απέχει από τη Χαλκίδα 115 χλμ. Η διαδρομή είναι γνωστή για τις άφθονες και μάλλον επικίνδυνες στροφές της. Αν ξεκινήσετε από την Αθήνα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας και να πάτε ως το λιμάνι της Αρκίτσας (150 χλμ.) απ’ όπου αναχωρούν τα φέρυ για την Αιδηψό (πληροφορίες δρομολογίων τηλ.22260-22318).  Αν έρχεστε από Βόρεια Ελλάδα θα σας διευκολύνει η πορθμειακή γραμμή Γλύφας – Ωρεών (πληροφορίες Λιμεναρχείο Ωρεών τηλ. 22260-71228).

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η μαγευτική παραλιακή διαδρομή από την Αιδηψό  ως τα Λιχαδονήσια

ΕΥΒΟΙΑ-ΑΙΔΗΨΟΣ-ΛΙΧΑΔΑ.-Βόρειος-Ευβοικός-κόλπος-πράσινο-και-γαλαζιο

Βόρειος Ευβοϊκός, κόλπος πράσινο και γαλάζιο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.