Lilium chalcedonicum, ο κόκκινος κρίνος, ή τουρκοπουλα ή φαναράκι.

Ένα από τα πιο όμορφα και σπάνια φυτά της πατρίδας μας, ενδημικό της νότιας Βαλκανικής, κάνει την εμφάνιση του τους καλοκαίρινους μήνες σε υψόμετρα από 500 – 1900, κυρίως σε Ελλάδα και Αλβανία και στολίζει με τα μεγάλα ( 4-8 cm διάμετρο) πορφυρά του άνθη τα ξέφωτα ορεινών δασών της πατρίδας μας, αλλά και τον κατάλογο των απειλούμενων ειδών! Ο κόκκινος κρίνος προστατεύεται από το ΠΔ 67/81 και συμπεριλαμβάνεται στον παγκόσμιο κατάλογο ειδών που χρήζουν προστασίας του ΟΗΕ και στα Άλλα Σημαντικά Είδη Φυτών του δικτύου «Natura 2000».

PHOTO: Germaine Alexakis

Είχα την τύχη να τον συναντήσω σε υψόμετρο 1500, στα βουνά Άγραφα και πραγματικά σκέφτομαι πόσες αποικίες από αυτά τα σπάνια, πανέμορφα αγριολούλουδα της ελληνικής χλωρίδας θα καταστραφούν από τα έργα υποδομής των βιομηχανικού τύπου αιολικών πάρκων που κάποια ιδιοτελή συμφέροντα απεφάσισαν να τοποθετήσουν σε τέτοια υψόμετρα, μέσα στην καρδιά της πιο παρθένας ορεινής φύσης!!

Copyright photo & text: Germaine Alexakis/  www.instagram.com/ViewsOf_myNature     www.istagram.com/ViewsOfGreece_com    &  www.facebook.com/ViewsOfGreece/

“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.