Με αφετηρία το πολυσύχναστο Νυδρί σαλπάρουμε είτε με εκδρομικό σκάφος, είτε με νοικιασμένο βρακάκι, για μια μονοήμερη κρουαζιέρα στα πανέμορφα νησάκια του Ιονίου που κολυμπούν ανάμεσα στη Στερεά Ελλάδα και στο νησί της Λευκάδας.

Copyright photo & text: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Λευκάδα, θαλασσινό οδοιπορικό στα Πριγκηπονήσια και το Μεγανήσι

Μαδουρή, το σπίτι του Βαλαωρίτη  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Όλοι τα γνωρίζουμε από τον διάσημο Σκορπιό, το μικρό ιδιωτικό κατάφυτο νησάκι του Ιονίου που προσελκύει τους βαθύπλουτους του κόσμου. Αν τυχόν βρεθείτε στα υψώματα της Ανατολικής Λευκάδας και ρίξετε μια ματιά προς τον κόλπο που απλώνεται κάτω από τα πόδια σας, θα δείτε τις μικροσκοπικές κατάφυτες νησίδες να κολυμπούν στα γαλάζια νερά απαρτίζοντας ένα θέαμα που θυμίζει Καραϊβική.

Λευκάδα, θαλασσινό οδοιπορικό στα Πριγκηπονήσια και το Μεγανήσι

Το φέρυ μπωτ φεύγει με συχνά δρομολόγια από το Νυδρί προς το Μεγανήσι  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Τα Πριγκηπονήσια  είναι ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών που τα συναντάμε στον κόλπο της Λευκάδας, ο οποίος εκτείνεται ανάμεσα στο νησί του Ιονίου και στα παράλια της Δυτικής Στέρεας Ελλάδας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι νησίδες Σκορπιός, Σκορπίδι, Σπάρτη, Μαδουρή, Χελώνη, Τσοκάρι και το μεγαλύτερο από αυτά, το γνωστό πια Μεγανήσι.

Λευκάδα, θαλασσινό οδοιπορικό στα Πριγκηπονήσια και το Μεγανήσι

Προγραμματίστε μια ημερήσια εκδρομή με το «Οδύσσεια» θα σας μείνει αξέχαστη © Δημήτρης Κτενάς

Σε όλα τα νησάκια, εκτός από τον Σκορπιό όπου πλέον μετά την τελευταία αλλαγή ιδιοκτησίας και την ανοικοδόμηση πολυτελών κατοικιών η φυσιογραφική του υπόσταση είναι πολύ διαφορετική, στα υπόλοιπα νησιά θα παρατηρήσετε ελάχιστη έως πλήρη απουσία δόμησης και επέμβασης του ανθρωπίνου παράγοντα στη γεωφυσική τους μορφή. Ωστόσο σε αυτόν τον κανόνα η εξαίρεση φαίνεται να είναι το Μεγανήσι που ξεχωρίζει με την παρουσία του στον κόλπο, αφού όπως είπαμε είναι το μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα, αλλά και το μοναδικό που κατοικείται από τα πανάρχαια χρόνια με μόνιμους κατοίκους να ζουν ανέκαθεν στα χωριά του. Επιπλέον σε κανένα από αυτά τα νησιά–εκτός από το Μεγανήσι- δεν κυκλοφορούν μηχανοκίνητα οχήματα.

Λευκάδα, θαλασσινό οδοιπορικό στα Πριγκηπονήσια και το Μεγανήσι

Βαθύ Μεγανησιού, εικόνα από άλλες εποχές © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πως θα πάω στα Πριγκηπονήσια;

Ο πλέον διασκεδαστικός τρόπος είναι να νοικιάσετε βαρκάκι από το Νυδρί και με ημερήσια χρέωση να πραγματοποιήσετε μια άκρως ενδιαφέρουσα περιήγηση σε όλα τα νησάκια. Ο κόλπος του Βλυχού είναι γενικά ασφαλής, δεν παρουσιάζει ισχυρούς ανέμους, με μόνη εξαίρεση το πέρασμα ανάμεσα σε Λευκάδα και Μεγανήσι. Έτσι, ακόμη και αν δεν είστε ειδικοί στη ναυσιπλοοία, με τη συμβουλή και τη συνδρομή της εταιρείας που θα σας νοικιάσει το σκάφος, θα απολαύσετε μια ασφαλή και πολύ ενδιαφέρουσα  καλοκαιρινή εκδρομή που πραγματικά θα τη θυμάστε για πάντα.

Λευκάδα, θαλασσινό οδοιπορικό στα Πριγκηπονήσια και το Μεγανήσι

Βαρκάδα στον κόλπο της Λευκάδας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Διαφορετικά μπορείτε με αφετηρία το Νυδρί, να συμμετέχετε σε κάποια από τις ημερήσιες κρουαζιέρες που πραγματοποιούνται από εκδρομικά σκάφη στον κόλπο της Λευκάδας και στο Μεγανήσι. Φυσικά στο Μεγανήσι μπορείτε να έρθετε και με το φέρυ μπωτ το οποίο αναχωρεί καθημερινά με συχνά δρομολόγια από το Νυδρί – διάρκεια ταξιδιού περίπου 30 λεπτά.-

Λευκάδα, θαλασσινό οδοιπορικό στα Πριγκηπονήσια και το Μεγανήσι

Το στενό πέρασμα ανάμεσα σε Μαδουρή και Νυδρί  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Τα Πριγκηπονήσια με μια ματιά

Σε απόσταση αναπνοής από το πολυσύχναστο Νυδρί θα δούμε τη νησίδα Μαδουρή, μόλις 800 μέτρα μακριά από την ακτή. Πρόκειται για ένα  ιδιόκτητο νησάκι με έκταση 0,127 τ.χ. Η Μαδουρή  ανήκει στην οικογένεια Βαλαωρίτη, ήδη από τον 19ο αιώνα. Στο μικρό, παραδοσιακής επτανησιακής αρχιτεκτονικής κτίσμα που ανεγέρθηκε το 1864, ευδιάκριτο και από το Νυδρί,  μεγάλωσε ο ποιητής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης. Μπροστά από την κατοικία υπάρχει μια μικρή τσιμεντένια προβλήτα και μια πινακίδα που απαγορεύει την αποβίβαση, σε κάθε περίπτωση λοιπόν καλό θα ήταν να σεβαστείτε την ξένη ιδιοκτησία.

Λευκάδα, θαλασσινό οδοιπορικό στα Πριγκηπονήσια και το Μεγανήσι

Πριγκηπονήσια, Σκορπιός, Μεγανήσι, πανόραμα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Λίγο βορειοτέρα από τη Μαδουρή θα προσεγγίσετε επίσης εύκολα  τη νησίδα Σπάρτη που έχει  έκταση κοντά στο μισό τετ. χλμ. Πρόκειται για μια κατάφυτη κουκίδα γης πού είναι ακατοίκητη. Εδώ θα δέσετε στα δυτικά του νησιού, στον μικρό μόλο που βρίσκεται στον ορμίσκο και θα κάνετε μια όμορφη σύντομη βόλτα. Κοντά στον διάσημο Σκορπιό  θα δούμε τις μικροσκοπικές νησίδες Σκορπίδι και Τσοκάρι που απλώς μπορείτε να τις διαπλεύσετε περιμετρικά με το σκάφος σας. Ο άλλοτε ειδυλλιακός Σκορπιός είναι πλέον απροσπέλαστος και δυστυχώς μοιάζει με εργοτάξιο, αφού εδώ κατασκευάζονται από τον νέο ιδιοκτήτη, πολυτελείς επαύλεις.

Λευκάδα, θαλασσινό οδοιπορικό στα Πριγκηπονήσια και το Μεγανήσι

Ο Σκορπιός είναι ένα από τα Πριγκηπονήσια © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πλώρη για το Μεγανήσι

Στο Μεγανήσι όπως είπαμε ζουν μόνιμα περίπου 1000 κάτοικοι διαμοιρασμένοι σε τρία χωριά, το Σπαρτοχώρι, το Κατωμέρι και το Βαθύ. Το φέρυ μπωτ από τη Λευκάδα θα πιάσει πρώτα στο λιμανάκι του Σπαρτοχωρίου και στη συνέχεια θα δέσει στο Βαθύ, το πάλαι ποτέ γραφικό ψαροχώρι που σήμερα είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια του Ιονίου αφού εδώ το καλοκαίρι δένουν δεκάδες ιστιοφόρα.

Λευκάδα, θαλασσινό οδοιπορικό στα Πριγκηπονήσια και το Μεγανήσι

Η παραλία Σπήλια στο Μεγανήσι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Από τα Σπήλια – το λιμανάκι του Σπαρτοχωρίου- όπου ξεδιπλώνεται μια θαυμάσια ακρογιαλιά με δυο παραλιακές ταβέρνες, μπορείτε περπατώντας για περίπου 20 λεπτά να ανηφορίστε ως το γραφικό Σπαρτοχώρι, απ’ όπου θα απολαύσετε  την εξαίσια θέα στη θάλασσα και στις αντικρινές ακτές της Λευκάδας. Απέναντι από τη Λευκάδα βρίσκεται η ακτή του Αι Γιάννη που σκιάζεται από ελιές και πουρνάρια και προσεγγίσετε με σκάφος από τα Σπήλια.

Λευκάδα, θαλασσινό οδοιπορικό στα Πριγκηπονήσια και το Μεγανήσι

Μεγανήσι, στο όμορφο Βαθύ © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στη νοτιοδυτική πλευρά του Μεγανησιού, στον θαλάσσιο δίαυλο Λευκάδας Μεγανησιού, μπορείτε να προσεγγίσετε θαλάσσια τη σπηλιά του  «Παπανικολή» όπου λέγεται ότι κρυβόταν το θρυλικό υποβρύχιο κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Το ίδιο όμορφη είναι και η σπηλιά του «Γιοβάνι» λίγες δεκάδες μέτρα βορειοτέρα. Από το Βαθύ όπου επίσης δένουν εκδρομικά σκάφη, αφού περιηγηθείτε στη διαμορφωμένη προκυμαία με τα καφέ, τα μεζεδοπωλεία, τα εστιατόρια και τα παραδοσιακά ταβερνάκια, μπορείτε παίρνοντας το τοπικό λεωφορείο ή ακόμη και με τα πόδια να επισκεφθείτε το μεσόγειο χωριό Κατομέρι (απέχει 1.5 χιλιόμετρα). Από το Βαθύ  θα πάτε για μπάνιο, μόνο με βάρκα, στις μικροσκοπικές ακρογιαλιές Πασουμάκι και Αμπελάκια.

Λευκάδα, θαλασσινό οδοιπορικό στα Πριγκηπονήσια και το Μεγανήσι

Μεγανήσι, η παραλία Φανάρι © Ηρακλής Μήλας

Εξαιρετική είναι η παραλία Φανάρι στον κάβο του Αθερινού όπου λειτουργεί καντίνα. Δυτικά από το Κατωμέρι, με θέα στο γειτονικό νησάκι Κάλαμος βρίσκεται η καλή βοτσαλωτή παραλία Πόρτο Ελιά.

Λευκάδα, θαλασσινό οδοιπορικό στα Πριγκηπονήσια και το Μεγανήσι

Πανόραμα ο κόλπος στο Βαθύ Μεγανησιού © Ντίνος Φερεντίνος/Views of Greece

Ιnfo

Ημερήσια εκδρομή με το «Οδύσσεια».  Αξίζει να κάνετε μια μονοήμερη εκδρομή  στα Πριγκηπονήσια με κάποιο από τα ημερόπλοια που αναχωρούν από Νυδρί και το γειτονικό λιμανάκι του Βλάχου. Εμείς ταξιδεύσαμε με το «Οδύσσεια» και πραγματικά απολαύσαμε την περιήγηση και τη φιλοξενία του Δημήτρη και του πληρώματος,  τηλ. 6970122745  «Odysseia Daily Cruises»

Λευκάδα, θαλασσινό οδοιπορικό στα Πριγκηπονήσια και το Μεγανήσι

Με το «Οδύσσεια» στις σπηλιές του Μεγανησιού © Δημήτρης Κτενάς

Από το Νυδρί, μπορείτε να νοικιάσετε βαρκάκι χωρίς να απαιτείται δίπλωμα  χειριστή ταχύπλοου σκάφους. Επικοινωνήστε με τις εταιρείες : «Trident Boats» ,   «Ionian boats»«Lefkas Motorboats»

Πληροφορίες για τα δρομολόγια του φέρυ μπωτ στη γραμμή Νυδρί – Μεγανήσι, θα δείτε εδώ: http://ferryboatmeganisi.gr/

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νησάκια χωρίς αυτοκίνητο  

Παλαιό-Τρίκερι-στιγμές-ανεμελιάς-στο-λιμανάκι-του-Αη-Γιάννη.

Παλαιό Τρίκερι στιγμές ανεμελιάς στο λιμανάκι του Αη Γιάννη. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.