Εκατό εβδομήντα χιλιόμετρα παράκτιας πορείας συνδέουν δύο από τα νοτιότερα ηπειρωτικά χωριά της Ευρώπης, τον Προφήτη Ηλία Βοιών στον κάβο Μαλιά με τον οικισμό Κοκκινόγεια στο ακρωτήρι Ταίναρο (ή αλλιώς κάβο Ματαπά).

Copyright photo & text: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Λακωνία, κορυφαίο road trip, από τον Κάβο Μαλιά στο ακρωτήρι Ταίναρο

Η εξωτική αμμόγλωσα στην Πούντα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ιδανικό καλοκαιρινό οδοιπορικό για μοτοσικλετιστές και οδηγούς αυτοκίνητων που δεν φοβούνται τα χιλιόμετρα, ούτε τους επαρχιακούς δρόμους. Πρόκειται ίσως για την απόλυτη διαδρομή στη Λακωνική γη με δυνατές διαδοχικές εικόνες που εναλλάσσονται με την ταχύτητα κινηματογραφικού φιλμ.

Λακωνία, κορυφαίο road trip, από τον Κάβο Μαλιά στο ακρωτήρι Ταίναρο

Το ακρωτήρι Ταίναρο όπως το βλέπουμε κατηφορίζοντας προς Πόρτο Κάγιο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ανοίξτε τους χάρτες και χαράξτε την πορεία… σε αυτήν την συναρπαστική οδική περιπέτεια εμείς θα σας προτείνουμε δεκατέσσερα σημεία που αξίζει να σταματήσετε. Εσείς προσθέστε άλλα τόσα και ζήστε το απόλυτο καλοκαιρινό road trip!

Λακωνία, κορυφαίο road trip, από τον Κάβο Μαλιά στο ακρωτήρι Ταίναρο

Προφήτης Ηλίας, το νοτιότερο χωριό της Πελοποννήσου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το απόμερο λιμανάκι του Προφήτης Ηλίας στον Κάβο Μαλιά

Το μικρό αυτό λακωνικό λιμάνι που είναι το νοτιότερο της Πελοποννήσου, απέχει 125 χλμ. από τη Σπάρτη και μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από το τρικυμισμένο ακρωτήρι του Κάβο Μαλιά. Πρόκειται για ένα άσημο ψαροχώρι που σχεδόν ποτέ δεν πνίγεται στον κόσμο, ακόμη και τον Αύγουστο. Εύκολα από εδώ θα επισκεφθείτε τον οργανωμένο χώρο στο Γεωπάρκο του Αγίου Νικολάου. Για τις βουτιές σας θα βρείτε ολόγυρα άφθονες μικρές και μεγαλύτερες παραλίες. Για φαγητό θα πάτε στο χωριό Άγιος Νικόλαος.

Λακωνία, κορυφαίο road trip, από τον Κάβο Μαλιά στο ακρωτήρι Ταίναρο

Τα Βάτικα Λακωνίας, η αρχή του οδοιπορικού μας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Βάτικα ή Νεάπολη, για ουζάκια και βουτιές

Η Νεάπολη Λακωνίας ή Βάτικα είναι μια μικρή παραλιακή ναυτική κωμόπολη που διαθέτει καλές ταβέρνες, εξαίσια παραλιακά ξενοδοχεία και υπέροχες ακρογιαλιές. Απέχει 15 χιλιόμετρα από το λιμανάκι του Προφήτη Ηλία, μέσω μια υπέροχης διαδρομής που περνά από τα καπετανοχώρια Λάχι και Άγιος Νικόλαος. Αν βρεθείτε εδώ Ιούνιο ή Αύγουστο ενημερωθείτε για τις αξιόλογες Γιορτές του Νότου που διοργανώνονται κάθε χρόνο και γίνονται σε εμβληματικά σημεία της περιοχής. Εξερευνήστε τους ορμίσκους προς το Παλαιόκαστρο και απολαύστε το ονειρεμένο ηλιοβασίλεμα. Από τη Νεάπολη φεύγουν τα πλοία για Κύθηρα.

Λακωνία, κορυφαίο road trip, από τον Κάβο Μαλιά στο ακρωτήρι Ταίναρο

Πούντα, ένα ιδιαίτερο τοπίο στην Λακωνία © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Οι αμμόλοφοι της Πούντας, εξωπραγματικό τοπίο

Συνεχίζοντας τη βορεινή μας πορεία προς Μολάους, αξίζει να παρεκκλίνετε λίγο από τη διαδρομή σας και να επισκεφθείτε την περιοχή της Πούντας και το λιμανάκι στα Βιγλάφια (16 χλμ. από Νεάπολη), απ’ όπου φεύγει το φέρυ μπωτ για Ελαφονήσι. Εδώ θα σας μαγέψουν οι απέραντοι αμμόλοφοι, οι ρηχές λιμνούλες με την σπάνια χλωρίδα και πανίδα και φυσικά οι τροπικών χρωμάτων παραλίες. Επίσης εδώ στο Παυλοπέτρι βρίσκεται η βυθισμένη πολιτεία Μυκηναϊκής προέλευσης που χρονολογείται από 1680-1180π.Χ. και θεωρείται από τις παλαιότερες υποθαλάσσιες πόλεις του πλανήτη!

Λακωνία, κορυφαίο road trip, από τον Κάβο Μαλιά στο ακρωτήρι Ταίναρο

Το ψαροχώρι Αρχάγγελος © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αράζουμε στον Αρχάγγελο

Επιστρέφουμε στον κεντρικό δρόμο Νεάπολης – Μολάων και οδηγούμε σε μεσογειακό τοπίο, κάπως απόμακρα από την ακτή, μέχρι να δούμε αριστερά την πινακίδα που ορίζει τη διαδρομή προς το πάλαι ποτέ άγνωστο ψαροχώρι του Αρχάγγελου. Βρίσκεται πάνω σε βράχινη χερσόνησο που τρυπά τον Λακωνικό κόλπο και από ψηλά μοιάζει με φτερούγα. Σήμερα εδώ θα βρείτε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και μερικές υπέροχες παραλίες από τις οποίες ξεχωρίσαμε το ακρογιάλι Πυλά και λίγο πιο μακριά την απλωτή αμμουδιά Χαραχιά.

Λακωνία, κορυφαίο road trip, από τον Κάβο Μαλιά στο ακρωτήρι Ταίναρο

Το χωριό Ελαία στο Λακωνικό κόλπο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το χωριουδάκι της Ελαίας και η τροπική παραλία Μποζά

Από τον Αρχάγγελο θα διατρέξουμε το μεσογειακό τοπίο στα Παπαδιάνικα και λίγο βορειότερα θα δούμε τον σύντομο, ασφάλτινο δρόμο που θα μας φέρει στο συμπαθητικό χωριό Ελιά ή Ελαία με την όμορφη παραλία και το γραφικό λιμανάκι. Στη μικρή του αγορά μπορείτε να προμηθευτείτε τα βασικά και να φάτε σε μερικές καλές ψαροταβέρνες. Η περιοχή είναι κατάστικτη από υπολείμματα αρχαίων πολιτειών και βυζαντινών ναών. Η ακτογραμμή μας αποκαλύπτει θαυμάσια ακρογιάλια όπου σίγουρα ανάμεσά τους ξεχωρίζει η αμμουδιά Μποζά, 9 χιλιόμετρα νοτιότερα από Ελαία.

Λακωνία, κορυφαίο road trip, από τον Κάβο Μαλιά στο ακρωτήρι Ταίναρο

Οι εκβολές του ποταμού Ευρώτα στον Λακωνικό κόλπο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Χιλιόμετρα αμμουδιάς στις εκβολές του Ευρώτα

Από Ελαία συνεχίζουμε παραλιακά για τα χωριά Κοκκινιάς και Γλυκόβρυτη προσέχοντας την κίνηση των αγροτικών μηχανημάτων και στο ύψος του γεωργικού χωριού Σκάλα στρεφόμαστε νοτιοδυτικά για να ακολουθήσουμε την παραλιακή διαδρομή που θα μας φέρει στην απλωτή παραλία του Έλους όπου εκβάλει ο ποταμός Ευρώτας. Πρόκειται για μια απέραντη αμμουδερή ακρογιαλιά, μήκους τουλάχιστον 15 χιλιομέτρων που βρέχεται από τα νερά του Λακωνικού κόλπου. Εδώ υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία και εστιατόρια, αλλά καθώς είναι απλωμένα επί της ακτής, χάνονται στην απεραντοσύνη της.

Λακωνία, κορυφαίο road trip, από τον Κάβο Μαλιά στο ακρωτήρι Ταίναρο

Γλυφάδα Γυθείου, το πολυφωτογραφημένο ναυάγιο του εμπορικού πλοίου «Δημήτριος» © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Μακροβούτια στο θρυλικό ναυάγιο στην ακτή Γλυφάδα

Συνεχίζοντας την παραλιακή διαδρομή προς Γύθειο απολαμβάνουμε τις ήπιες στροφές του δρόμου διατρέχοντας τη βραχώδη ακτή στα Τρίνησα και φτάνουμε εύκολα στο ακρογιάλι Γλυφάδα όπου εδώ και μερικές δεκαετίες, το ναυάγιο του εμπορικού πλοίου «Δημήτριος» ξεκουράζεται στην αμμουδερή ακτή του. Πρόκειται για μια από τις πιο αναγνωρίσιμες και δημοφιλείς παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου που συγκεντρώνει αρκετό κόσμο. Στην άκρη του δρόμου υπάρχει παραλιακή ταβέρνα.

Λακωνία, κορυφαίο road trip, από τον Κάβο Μαλιά στο ακρωτήρι Ταίναρο

Η παραλία Αγερανός © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αγερανός Γυθείου, εδώ αξίζει να έρθεις

Κατευθυνόμενοι πλέον προς τα χώματα της Μάνης, αφήνουμε πίσω το πολυσύχναστο Γύθειο και την κορεσμένη πια παραλία Μαυροβούνι και αναζητούμε το ακρογιάλι Αγερανός (15 χλμ. από Γύθειο) για βουτιές σε γαλάζια νερά και φαγητό σε παραλιακά ταβερνάκια και εστιατόρια. Για τους φίλους της κατασκήνωσης εδώ είναι ιδανικά για διανυκτέρευση, αφού λειτουργεί οργανωμένο κάμπινγκ επί της ακτής. Αν έχετε χρόνο εξερευνήστε την γειτονική ακρογιαλιά Καμάρες και τους μανιάτικους πύργους του Τσιτουρίου, του Αλτζερινάκου, του Αντωνόμπεη και του Ξηνταράκου.

Λακωνία, κορυφαίο road trip, από τον Κάβο Μαλιά στο ακρωτήρι Ταίναρο

Η παραλία στο Σκουτάρι με τις γραφικές ψαροταβέρνες © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στο γραφικό Σκουτάρι για φαγητό και κολύμπι

Νοτιοδυτικά από τον Αγερανό εντοπίζεται ο ευρύχωρος όρμος στο Σκουτάρι. Πιθανόν εδώ να βρισκόταν η Ομηρική πόλη Ασίνη. Η ακτή χωρίζεται από μια βραχώδη ξέρα σε δύο παραλίες, αυτήν της Αγ. Βαρβάρας (δυτικά) και σε αυτή του Βορδόνια στα ανατολικά. Το χωριό Σκουτάρι κουρνιάζει λίγο ψηλότερα από την ακτή, ωστόσο στην παραλία του θα βρείτε μικρά συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων και παραδοσιακά ταβερνάκια.

Λακωνία, κορυφαίο road trip, από τον Κάβο Μαλιά στο ακρωτήρι Ταίναρο

Η ακτή του Κότρωνα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Κότρωνας και Φλομοχώρι

Από το Σκουτάρι μπαίνουμε πιά για τα καλά στη Λακωνική Μάνη και οδηγώντας παράλληλα με την ακτή θα βγούμε στο παραλιακό καστροχώρι του Κότρωνα με τις όμορφες βοτσαλωτές παραλίες, τα χαρακτηριστικά πυργόσπιτα και το νησάκι Σκοπά να στολίζει την ακτή. Αν έχετε χρόνο ανηφορίστε προς Ρηγανοχώρια και μονή Σωτήρος Γωνέας για να δείτε την αεροπορικών διαστάσεων θέα. Από Κότρωνα θα  συνεχίσουμε με κλειστές στροφές για τα χωριά Φλομοχώρι και Ζούφα (5 χλμ.), με τους καλοδιατηρημένους μανιάτικους πύργους και  την εξαίσια θέα στην ανατολική πλευρά της χερσονήσου.

Λακωνία, κορυφαίο road trip, από τον Κάβο Μαλιά στο ακρωτήρι Ταίναρο

Αλύπα, ένα πανέμορφο λιμανάκι της Προσηλικής Μάνης © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αλύπα, η αφοπλιστική απλότητα του Μανιάτικου τοπίου

Στον δρόμο για το ακρωτήρι Ταίναρο θα επισκεφτούμε με σύντομη παράκαμψη από την πορεία μας, τον ορμίσκο της Αλύπας με το μικρό, σαν ζωγραφιά οικισμό του να αγκαλιάζει τα βράχια της ακτής όπου θα βρείτε μια μικρή βοτσαλωτή ακρογιαλιά και μια καλή παραλιακή ταβέρνα. Σε μικρή απόσταση υπάρχουν οι οικισμοί Νύφι, Μέσα Χώρα, Ατσούπι και Βίγλα με τους καλοδιατηρημένους μανιάτικους πολεμόπυργους και λίγο νοτιότερα το θρυλικό μανιάτικο χωριό Κοκκάλα με τον βοτσαλωτό όρμο Σαλοτέρι και τον ναό του Ταξιάρχη, κτισμένο επάνω στον βράχο.

Λακωνία, κορυφαίο road trip, από τον Κάβο Μαλιά στο ακρωτήρι Ταίναρο

Λάγια, το απολιθωμένο χωριό της Λακωνικής Μάνης © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Λάγια, ένα χωριό απολίθωμα της Ιστορίας

Από τη βραχώδη ακτή της Κοκκάλας θα ανηφορίσουμε για 8 χιλιόμετρα ως το χωριό Λάγια, ένα από τα μεγαλύτερα μανιάτικα χωριά που εντυπωσιάζει με την επιβλητικά αρχιτεκτονική του πάνω στην ξερική μανιάτικη τοπιογραφία. Αξίζει να του αφιερώσετε λίγο από τον ταξιδιωτικό σας χρόνο και να περιηγηθείτε στις πέτρινες γειτονιές του. Από τη Λάγια κατηφορίζοντας προς νότο θα βρεθούμε σε χαρακτηριστικό ύψωμα, απ’ όπου η θέα προς το ακρωτήρι Ταίναρο, αλλά και στον ορμίσκο του Πόρτο Κάγιο είναι πέραν κάθε περιγραφής.

Λακωνία, κορυφαίο road trip, από τον Κάβο Μαλιά στο ακρωτήρι Ταίναρο

Το θρυλικό Πόρτο Κάγιο στον Κάβο Ματαπά © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στη γαλήνη του Πόρτο Κάγιο

Το Πόρτο Κάγιο, παλαιότερα ορμητήριο πειρατών, είναι ο προτελευταίος σταθμός της διαδρομής μας και ένα από τα λίγα φυσικά λιμανάκια της Μάνης. Μάλιστα θεωρείται ιδανικό αγγυροβόλιο για τα σκάφη αναψυχής πριν συνεχίσουν την πλεύση τους για το πέρασμά από το θρυλικό και τρικυμιώδες ακρωτήρι Ταίναρο. Διαθέτει μια θαυμάσια ακρογιαλιά, λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια και καλές ψαροταβέρνες.

Λακωνία, κορυφαίο road trip, από τον Κάβο Μαλιά στο ακρωτήρι Ταίναρο

Ο φάρος στο Άκρον Ταίναρον © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Άκρον Ταίναρον, η είσοδος για τον Άδη!

Από το Πόρτο Κάγιο θα συνεχίσετε την πορεία προς νότο για ακόμη 6 χιλιόμετρα ως το χωριό Κοκκινόγεια, τον τελευταίο οικισμό του Ταίναρου. Από εδώ αν τραβήξετε μια νοητή ευθεία γραμμή προς την ανατολή, θα πέσετε πάνω στο χωριό του Προφήτη Ηλία, στον Κάβο Μαλιά, από όπου ξεκινήσαμε το οδοιπορικό μας. Κοντά στα Κοκκινόγεια διακρίνονται τα υπολείμματα του ναού του Ταινάριου Ποσειδώνα, ενώ σύντομο μονοπάτι θα σας οδηγήσει στη θέση όπου η αρχαιολογική σκαπάνη έχει αποκαλύψει Ρωμαϊκό ψηφιδωτό. Σύμφωνα με την αρχαία μυθοπλασία, εδώ βρισκόταν μία από τις εισόδους για τον Άδη και τον Κάτω Κόσμο.

Λακωνία, κορυφαίο road trip, από τον Κάβο Μαλιά στο ακρωτήρι Ταίναρο

Ρωμαϊκό ψηφιδωτό στο Ταίναρο κοντά στο χωριό Κοκκινόγεια © Theo Athanasiadis/Views of Greece

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ. Road trip στο νότιο Πήλιο

ΝΟΤΙΟ-ΠΗΛΙΟ-ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ.-Πανόραμα-Παγασητικού

Πανόραμα-Παγασητικού © Theo Athanasiadis/Views of Greece

 “Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

 Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.