Εδώ θα αισθανθείς ότι είσαι κυριολεκτικά στου βουνού την αγκαλιά! Πρόκειται για έναν τόπο ιδανικό για παρέες, αλλά και για οικογένειες που θέλουν να ξεφύγουν από την κοσμοσυρροή γνωστών τουριστικών θερέτρων και να ζήσουν ένα διήμερο ή τριήμερο με την ανόθευτη ομορφιά της άγριας φύσης.

Copyright text & photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Αρχίζεις να ανηφορίζεις τις απανωτές στροφές του δρόμου που οδηγεί στα βουνά της Ορεινής Ναυπακτίας και βλέπεις σιγά-σιγά το γαλάζιο του Κορινθιακού κόλπου να σβήνει και να χάνεται στην αντάρα του χειμερινού ορίζοντα. Από τα πρώτα χιλιόμετρα θα πρέπει να γνωρίζεις και να είσαι προετοιμασμένος ότι μόλις ξεκίνησες μια μικρή, οδική περιπέτεια που σίγουρα δεν είναι από τις ευκολότερες, ιδίως αν δεν είσαι μαθημένος στις κακοτεχνίες και στα τερτίπια των ελληνικών ορεινών επαρχιακών δρόμων.

ΟΡΕΙΝΗ-ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ-ΚΡΥΟΝΈΡΙΑ-απο-τα-Κρυονέρια-θα-προσεγγίσετε-τη-λίμνη-του-Ευηνου

Από τα Κρυονέρια θα προσεγγίσετε τη λίμνη του Εύηνου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Χαλάρωσε ωστόσο και απόλαυσε τη διαδρομή, καθώς στην πορεία σου θα συναντάς τα χωριουδάκια να διαδέχονται το ένα το άλλο και το ελατόδασος να γίνεται, στροφή με τη στροφή, όλο πιο πυκνό και ομοιογενές. Κάποια στιγμή θα φτάσεις στη φημισμένη Άνω Χώρα (50 χλμ. από Ναύπακτο) που αποτελεί αναμφισβήτητα τον πιο γνωστό και δημοφιλή προορισμό της Ορεινής Ναυπακτίας.

ΟΡΕΙΝΗ-ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ-ΚΡΥΟΝΈΡΙΑ-η-βρυση-Σκανταλάκη-κοντά-στα-Κρυονέρια

Η βρύση Σκανταλάκη κοντά στα Κρυονέρια © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πάρε μια καλή ανάσα, αφού μπροστά σου έχεις ακόμη 15 χιλιόμετρα γεμάτα δάση, χιονισμένες ακρώρειες και κελαριστά ρυάκια. Στην πορεία σου θα βρεις αρκετά σημεία για μια σύντομη στάση, μια πέτρινη κρήνη, ένα μικρό ποτάμι με γάργαρα νερά, ένα πανέμορφο λιβάδι…

ΟΡΕΙΝΗ-ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ-ΚΡΥΟΝΈΡΙΑ-εδω-η-φύση-μαγεύει

Ορεινή Ναυπακτία, εδώ η φύση μαγεύει © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η μικρή αυτή οδική Οδύσσεια θα τερματιστεί μπροστά στις γειτονιές του χωριού Κρυονέρια που είναι το υψηλότερο της περιοχής, καθώς ακουμπά τα σπίτια του σε υψόμετρο σχεδόν 1200 μέτρων. Εκείνη τη στιγμή της πρώτης θέασης, θα διαπιστώσεις με ανακούφιση ότι σίγουρα άξιζε κάθε χιλιόμετρο της κοπιαστικής διαδρομής και ότι τελικά η επιλογή αυτού του χωριού ήταν μια θαυμάσια ιδέα για ένα αξέχαστο διήμερο στην ορεινή φύση.

ΟΡΕΙΝΗ-ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ-ΚΡΥΟΝΈΡΙΑ-η-πρώτη-θέαση-του-χωριού-Κρυονέρια

Κρυονέρια, η πρώτη θέαση του χωριού εντυπωσιάζει © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Κρυονέρια, αγκαλιά με το ελατόδασος

 Το χωριό Κρυονέρια είναι σκαρφαλωμένο στη δασωμένη πλαγιά του ελατοσκέπαστου βουνού Φτερόπυργος και οι συνοικίες του ξεκινούν από υψόμετρο 1.100 μέτρων, ενώ στις ψηλότερες γειτονιές τα σπίτια βρίσκονται μέχρι τα 1220 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Η παλαιότερη (προ του 1927) ονομασία του χωριού ήταν Κουτολίστια και με το όνομα αυτό το αναφέρει και ο Γάλλος περιηγητής Φρανσουά Πουκεβίλ που επισκέφθηκε την ανθρωποκεντρική ενότητα των Κραβάρων στις αρχές του 19ου αιώνα. Από τα παλιά πετρόκτιστα σπίτια δεν διασώζονται πολλά, αφού το χωριό υπέστη καταστροφές, τόσο κατά τη διάρκεια της Γερμανοϊταλικής κατοχής, όσο και κατά τον Εμφύλιο πόλεμο.

ΟΡΕΙΝΗ-ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ-ΚΡΥΟΝΈΡΙΑ-στην-πλατεία-του-χωριού-Κρυονέρια

Στην πλατεία του χωριού Κρυονέρια © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Περιήγηση στα Κρυονέρια

Στην ευρύχωρη πλατεία ξεχωρίζει ο ναός του Αγίου Γεωργίου και σε μικρή απόσταση το μικρό, αλλά αξιόλογο Λαογραφικό Μουσείο που οπωσδήποτε θα πρέπει να επισκεφθείτε (ζητήστε από το ξενοδοχείο να σας ανοίξουν τους χώρους του). Στο χωριό υπάρχει μια καλή ταβέρνα και μια ψησταριά που φημίζεται για τα ντόπια της κρέατα. Στην πλατεία θα δείτε το παραδοσιακό καφενείο της κυρίας Κούλας που ετοιμάζει και μεζεδάκια, λειτουργεί όμως κυρίως τους καλοκαιρούς μήνες.

ΟΡΕΙΝΗ-ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ-ΚΡΥΟΝΈΡΙΑ-το-λαογραφικό-μουσείο-στα-Κρυονέρια

Το λαογραφικό μουσείο στα Κρυονέρια © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Εκτός από τη θεσπέσια ορεινή φύση που όπως είπαμε αγκαλιάζει από παντού τον οικισμό, τα Κρυονέρια έχουν ένα επιπλέον πλεονέκτημα που δεν θα βρεις εύκολα σε ορεινούς οικισμούς και αυτό είναι φυσικά το όμορφο ηλιοβασίλεμα που το χωριό έχει το προνόμιο να απολαμβάνει λόγω του προσανατολισμού και της γεωγραφικής του θέσης.

ΟΡΕΙΝΗ-ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ-ΚΡΥΟΝΈΡΙΑ-θεά-στο-στενότερο-σημείο-της-Ευηνόλιμνης

Θεά στο στενότερο σημείο της Ευηνόλιμνης © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Κρυονέρια, με τα πόδια στη θέση Περγάρι για να δούμε τη θέα

Το χωριό διαθέτει μια θαυμάσια, ξενοδοχειακή μονάδα και μπορεί να χρησιμοποιεί ως εφαλτήριο για υπέροχες φυσιολατρικές εκδρομές. Μια ευχάριστη περιπατητική βόλτα είναι αυτή που ξεκινά από την πλατεία του χωριού και ανηφορίζει για 3 χιλιόμετρα σε δασικό δρόμο, μέχρι τη διαμορφωμένη θέση αναψυχής «Περγάρι» απ’ όπου θα δείτε το στενότερο τμήμα της λίμνης του ποταμού Ευήνου και μια πανώρια θέα προς τη Ναυπακτία και τα Ευρυτανικά βουνά.

ΟΡΕΙΝΗ-ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ-ΚΡΥΟΝΕΡΙΑ-η-Ευηνόλιμνη

Από τα Κρυονέρια εύκολα θα πάτε στην Ευηνόλιμνη © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Από Κρυονέρια προς Περδικόβρυση και Ευηνόλιμνη

Από τα Κρυονέρια εύκολα θα κατηφορίσετε οδικώς μέχρι το χωριό Περδικόβρυση (9 χλμ. καλός ασφάλτινος δρόμος) που βρίσκεται κοντά στις όχθες της τεχνητής λίμνης του Εύηνου. Από εδώ μπορείτε να συνεχίσετε την περιήγησή σας προς το φράγμα του Εύηνου ή να ανηφορίσετε προς την πλευρά της Ευρυτανίας. Στην Περδικόβρυση υπάρχει η δυνατότητα για καφέ και φαγητό.

ΟΡΕΙΝΗ-ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ-ΚΡΥΟΝΈΡΙΑ-βατό-μονοπάτι-θα-σας-φέρει-στον-καταρράκτη-Κάκκαβου

Βατό μονοπάτι θα σας φέρει στον καταρράκτη του Κάκκαβου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Από τα Κρυονέρια, ψάχνουμε τον Καταρράκτη του Κάκκαβου

Κατηφορίζοντας από Κρυονέρια προς Περδικόβρυση θα προσέξετε στα δεξιά σας μια μικρή πινακίδα που προσδιορίζει έναν χωματόδρομο, τον οποίο αν το ακολουθήσετε θα σας βγάλει σε αδιέξοδο. Σε αυτό το σημείο θα αφήσετε το όχημά σας και θα περπατήσετε το βελτιωμένο βατό μονοπάτι για περίπου δέκα λεπτά που καταλήγει στο μικρό, αλλά πανέμορφο σκαλωτό καταρράκτη του Κάκκαβου.

ΟΡΕΙΝΗ-ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ-ΚΡΥΟΝΈΡΙΑ-το-μοναστήρι-του-Αγίου-Δημητρίου

Το έρημο μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αναζητώντας μέσα στο δάσος το μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου

Από τον δρόμο από Κρυονέρια προς Άνω Χώρα θα μπορέσετε να προσεγγίσετε τη δασική τοποθεσία «Σέλπερη». Ο μικρός ναός του 1805 που υπάρχει εδώ, υπαγόταν στο άλλοτε φημισμένο μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου το οποίο υπήρξε καταφύγιο των αγωνιστών του 1821.

ΟΡΕΙΝΗ-ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ-ΚΡΥΟΝΈΡΙΑ-διαδρομή-με-4χ4

Αναζητήστε διαδρομές με 4χ4 κοντά στα Κρυονέρια © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πεζοπορία και διαδρομές 4χ4 με αφετηρία τα Κρυονέρια

Ακόμη γύρω απο τα Κρυονέρια υπάρχουν αρκετές διαδρομές για οχήματα με κίνηση τους τέσσερεις τροχούς αλλα και εύκολα μονοπάτια που θα σας φέρουν σε υπέροχες εξοχικές τοποθεσίες. Ρωτήστε τον κο Δημήτρη στο ξενοδοχείο για όλες τις δραστηριότητες στην περιοχή.

ΟΡΕΙΝΗ-ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ-ΚΡΥΟΝΈΡΙΑ-ενα-με-τη-φύση

Κρυονέρια, ενα με τη φύση © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Που να μείνετε στα Κρυονέρια

Στο χωριό Κρυονέρια λειτουργεί το Omalia Village“. Πρόκειται για ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα που βρίσκεται στο άκρο του χωριού και ξεκίνησε να λειτουργεί το 2014. Αποτελείται από διώροφες ανεξάρτητες πέτρινες κατοικίες των 50, 70 και 100 τ.μ., διαθέτουν τζάκι, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, αυτόνομη θέρμανση, κ.λ.π. Στους κοινόχρηστους χώρους του οι οποίοι στεγάζονται σε αυτόνομο κτήριο θα βρείτε, ανάμεσα στα άλλα, παιδότοπο, γυμναστήριο, εστιατόριο και καφέ. Επίσης η μονάδα διαθέτει χώρο στάθμευσης. Πληροφορίες τηλ. 26340 48000 & 6944415938

ΟΡΕΙΝΗ-ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ-ΚΡΥΟΝΈΡΙΑ-HOTEL-OMALIA-VILLAG

Κρυονέρια, HOTEL OMALIA VILLAGΕ © Theo Athanasiadis/Views of Greece

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Άγνωστη Ευρυτανία, οδοιπορικό σε έναν συναρπαστικό ορεινό τόπο 

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ-ΑΘΕΑΤΗ-το-γεφύρι-της-Βίνιανης-στον-ποταμό-Μέγδοβα

Το γεφύρι της Βίνιανης στον ποταμό Μέγδοβα photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greecehttps://viewsofgreece.gr/unknown-evritania/

“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.