Βολτάρουμε στο χιονισμένο κεφαλοχώρι του Κεντρικού Ζαγοριού απολαμβάνουμε την φιλοξενία στους ξενώνες του και επιχειρούμε ευχάριστες, χειμερινές εκδρομές σε έναν τόπο όπου κόντρα στις συγκυρίες των καιρών, άνθρωποι και φύση συνυπάρχουν αρμονικά έως τώρα.

Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

ΖΑΓΟΡΙ-ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ-η-θρυλική-κορυφογραμμή-Τσούκα-Ρόσσα

ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ η θρυλική κορυφογραμμή Τσούκα-Ρόσσα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Προϊστορικές γεωλογικές αναδιατάξεις του φλοιού της γης, ανείπωτης έντασης και έκτασης, δημιούργησαν την τραχιά γλυπτική αυτού του «τόπου πίσω απ’ το βουνό» που είναι σήμερα γνωστός ως Ζαγόρι. Βαθύσκιωτα φαράγγια, ορμητικά ποτάμια, σκιερά βαθυπράσινα δάση κατακλύζουν κάθε σπιθαμή γης και αφοπλίζουν με την άγρια ομορφιά τους. Κυρίαρχος του τοπίου η πυργωτή οροσειρά της Τύμφης, σκιάζει με τη βράχινη στέγη της τα πολυάριθμα χωριά που διάστικτα δηλώνουν την από αιώνων ανθρώπινη παρουσία…

ΖΑΓΟΡΙ-ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ-η-επιβλητική-Τύμφη

ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ, η Τύμφη δεσπόζει πάνω από το χωριό © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Εδώ στα ριζά των νοτιοανατολικών πρανών της Τύμφης, σε ύψος 1.100 μέτρων συναντάμε ένα από τα πιο  γνωστά χωριά  του Κεντρικού  Ζαγοριού. Το Τσεπέλοβο με τα  πολλά καλοδιατηρημένα αρχοντικά και τις εκκλησίες του  αποτελεί το αναμφισβήτητο κεφαλοχώρι της  ευρύτερης  περιοχής.

ΖΑΓΟΡΙ-ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ-η-γειτονιά-του-Αγίου-Νικολάου

ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ, η γειτονιά του Αγίου Νικολάου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αν η πρώτη εικόνα είναι αυτή που σου μένει για πάντα, το Τσεπέλοβο έτσι όπως θα το αντικρίσεις από μακριά –ερχόμενος από τα Γιάννινα- να αραδιάζει τις γειτονιές τους στα ριζά της χιονισμένης μέχρι το Μάη κορφής Γκούρα (υψ. 2467) της Γκαμήλας (Τύμφη),  σίγουρα θα σε  εντυπωσιάσει.

ΖΑΓΟΡΙ-ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ-η-ανακαινισμένη-μονή-Ρογκοβού

ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ, η ανακαινισμένη μονή Ρογκοβού © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ολόγυρα η ορεινή φύση ξαφνιάζει με την ποικιλία  και την πολυμορφία της, κατάστικτη καθώς είναι από τα δημιούργηματα των ανθρώπων. Από το Τσεπέλοβο ακολουθώντας ασφάλτινους δρόμους θα προσεγγίσετε τα περισσότερα γνωστά χωριά του Κεντρικού Ζαγοριού και θα δείτε, διανύοντας μικρές αποστάσεις τα πιο όμορφα πέτρινα γεφύρια που είναι φυσικά και το σήμα κατατεθέν της περιοχής. Δείτε εδώ ιδέες για αποδράσεις στο   ΜονοδέντριΣκαμνέλι, το Βραδέτο, το Δίλοφο και το Κουκούλι.

ΖΑΓΟΡΙ-ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ-οι-ψηλότερες-γειτονιές-του-Τσεπέλοβου

Οι ψηλότερες γειτονιές του Τσεπέλοβου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Κεντρικό Ζαγόρι, τα χωριά πίσω από το βουνό

Δυστυχώς σήμερα, τα περισσότερα χωριά του Ζαγοριού ζωντανεύουν μόνο τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες των τριήμερων και για ένα δίμηνο περίπου, το καλοκαίρι. Τον υπόλοιπο καιρό οι γειτονιές σιωπαίνουν, οι γεροδεμένες, ξύλινες αυλόπορτες μανταλώνονται, τα χωριά ερημώνουν και οι μόνιμοι κάτοικοι στα περισσότερα από αυτά, ιδίως τον χειμώνα, μόλις που μετριούνται στα δάχτυλα των δυο χεριών.

ΖΑΓΟΡΙ-ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ-χιονισμένη-αρχοντιά

ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ, χιονισμένη αρχοντιά © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Τσεπέλοβο παραμένει ένα ζωντανό κεφαλοχώρι

Το Τσεπέλοβο παρόλα αυτά, εξακολουθεί να διατηρεί ένα μόνιμο πληθυσμό που φθάνει σχεδόν του 300 κάτοικους και δικαιολογημένα ακόμα και σήμερα κατέχει τον τίτλο της πρωτεύσας του Κεντρικού Ζαγοριού. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια είχε την έδρα του εδώ ο Δήμος Τύμφης, ενώ τον 18ο και 19ο αιώνα το Τσεπέλοβο ήταν το διοικητικό και εμπορικό κέντρο του Ζαγοριού. Στο χωριό υπάρχουν αρκετοί ποιοτικοί ξενώνες, μερικές απο τις καλύτερες ταβέρνες της περιοχής και χουχουλιάρικά καφέ για χαλαρές στιγμές.

ΖΑΓΟΡΙ-ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ-Τσεπέλοβο-το-κεντρικό-καλντερίμι

Τσεπέλοβο, το κεντρικό καλντερίμι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Τσεπέλοβο τόπος καταγωγής σημαντικών Ελλήνων

Από το Τσεπέλοβο καταγόταν ο Κωνσταντίνος Ράδος, ένα φωτισμένο μυαλό που εμπνεύστηκε την ιδέα της ίδρυσης της Φιλικής Εταιρείας και αργότερα ήταν ένας από τους συνεργάτες του Καποδίστρια, ενώ από εδώ κρατούν και οι ρίζες της μεγάλης μας ηθοποιού Μαρίκας Κοτοπούλη.

ΖΑΓΟΡΙ-ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ-περίπατος-στα-χιονισμένα-καλντερίμια-του-Τσεπέλοβου

Περίπατος στα χιονισμένα καλντερίμια του Τσεπέλοβου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Περίπατοι στο γραφικό Τσεπέλοβο

Σήμερα η τουριστική κίνηση του χωριού επικεντρώνεται στην μικρή όμορφη πλατεία με τις ταβέρνες και τα καφέ. Όμως αξίζει τον κόπο να χαθείτε για λίγη ώρα στα παραδοσιακά σοκάκια του όμορφου χωριού. Η θέα από τα ανηφορικά καλντερίμια προς το χωριό, αλλά και προς στην άγρια φύση που το αγκαλιάζει από παντού, είναι υπέροχη. Στο πυρήνα του χωριού που σημειωτέον έχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακός οικισμός, δεσπόζει ο μεγαλόπρεπος ναός του Αγίου Νικολάου, κτίσμα του 18ου αιώνα με το χαρακτηριστικό εξαγωνικό καμπαναριό, το επιχρυσωμένο τέμπλο και τις σημαντικές αγιογραφίες λαϊκών ζωγράφων από το Καπέσοβο.

ΖΑΓΟΡΙ-ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ-απο-μακριά-ξεχωρίζει-ο-ναός-του-Αγ.-Νικολαου-με-το-εξαγωνικό-καμπαναριό

ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ, από μακριά ξεχωρίζει ο ναός του Αγ. Νικολάου με το εξαγωνικό καμπαναριό © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ένα από τα παλιότερα φαρμακεία στην Ελλάδα

Στις γειτονιές του Τσεπέλοβου δείτε  και το παραδοσιακό κτήριο, γνωστό ως «Τσούφλειο φαρμακείο» που λειτούργησε για πρώτη φορά ως κοινοτικό φαρμακείο το 1874, με χρηματοδότηση του άρχοντα και ευεργέτη  Αναστάσιου Τσούφλη.  Ήταν το πρώτο φαρμακείο σε όλα τα χωριά του Ζαγοριού και ένα από τα πρώτα φαρμακεία στην ορεινή Ελλάδα.  Στον  προαύλιο χώρο του βρίσκεται ο τάφος του Κυθήριου ποιητή και γιατρού Γιάννη Βιλαρά (1771 -1823).

ΖΑΓΟΡΙ-ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ-Το-παλιό-φαρμακείο-του-Τσεπέλοβου

Το παλιό φαρμακείο του Τσεπέλοβου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πως θα πάτε στο Τσεπέλοβο

Το Τσεπέλοβο απέχει από τα Γιάννινα 49 χιλιόμετρα, σε δρόμο που είναι στο σύνολό του ασφαλτοστρωμένος και τον χειμώνα εκχιονίζεται συχνά. Φυσικά απο εδω χρησιμοποιώνατς το καλό οδικό δίκτιο θα προσεγγίσετε τα περισσότερα γνωστά χωριά του Κεντρικού Ζαγοριού, ενώ αν ο καιρός το επιτρέπει να φτάσετε μέχρι τη Λαΐστα και το Βρυσοχώρι δυο απο τα πιο απόμακρα χωριά της περιοχής. Αν σας αρέσει η πεζοπορία γύρω από το Τσεπέλοβο υπάρχουν πολλά σημαδεμένα μονοπάτια. Δείτε εύκολες πεζοπορικές διαδρομές στο Κεντρικό Ζαγόρι.

ΖΑΓΟΡΙ-ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ-ο-δρόμος-για-το-Κεντρικό-Ζαγόρι-εκχιονίζεται-συχνά

ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ, ο δρόμος για το Κεντρικό Ζαγόρι εκχιονίζεται συχνά © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Επίσκεψη στην ιστορική Μονή Ρογκοβού

Λίγο έξω από το Τσεπέλοβο, στην σκιερή κόχη μια όμορφης χαράδρας συναντάμε την ιστορική και ανακαινισμένη σήμερα, μονή Ρογκοβού. Η μονή χτίστηκε από την Πουλχερία, αδερφή του βυζαντινού αυτοκράτορα  Ρωμανού του Γ΄   του Αργυρού, πιθανόν ανάμεσα στα  1028 και 1034. Το κτίσμα που βλέπουμε σήμερα κατασκευάστηκε το 1749 με χρηματοδότηση  των  αδελφών Κοντοδήμου από το Βραδέτο, όταν καταστράφηκε το αρχικό μοναστήρι. Η μονή έχει κηρυχθεί με Υπουργική Απόφαση, ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

ΖΑΓΟΡΙ-ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ-η-μονή-Ρογκοβού

ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ, η μονή Ρογκοβού © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το 2010 η  Διεύθυνση Αναστηλώσεων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, ανέλαβε την αποκατάσταση του σημαντικού μνημείου, η οποία και ολοκληρώθηκε το 2017. Το καθολικό της μονής που είναι αφιερωμένο στον Ιωάννη Πρόδρομο, αγιογραφήθηκε από Ζαγορίσιους, λαϊκούς ζωγράφους στα μισά του 18ου αιώνα. Οπωσδήποτε αξίζει να επισκεφθείτε αυτό το σημαντικό μνημείο. Σε περίπτωση όμως που έχει χιονίσει, χρειάζεται αρκετή προσοχή η προσέγγισή της καθώς το οδόστρωμα της απότομης κατηφοριάς που θα σας βγάλει στην είσοδο της μονής, πιάνει πάγο.

ΖΑΓΟΡΙ-ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ-τα-περισσότερα-σπίτια-του-Τσεπελοβου-είναι-κατασκευές-του-18ου-αιώνα

Τα περισσότερα σπίτια του Τσεπέλοβου είναι κατασκευές του 18ου αιώνα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αρίστη Πάπιγκο, τα στολίδια του Δυτικού Ζαγοριού

zagori, greece, epirus, architecture, village, papigo, zagorochoria, greek, mountain, aristi, Vikos, Μικρό Μεγάλο Πάπιγκο, φαράγγι Βίκου, δρακολίμνη, Βοϊδομάτης, γεφύρι Κλειδωνιάς, διαδρομές, καγιάκ ράφτινγκ, θέα φαράγγι Βίκου, κολυμπήθρες, εκδρομές

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greecehttps://viewsofgreece.gr/ditiko-zagkori-papigko-aristi/

Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.