Βολτάρουμε στο χιονισμένο κεφαλοχώρι του Κεντρικού Ζαγοριού απολαμβάνουμε την φιλοξενία στους ξενώνες του και επιχειρούμε ευχάριστες, χειμερινές εκδρομές σε έναν τόπο όπου κόντρα στις συγκυρίες των καιρών, άνθρωποι και φύση συνυπάρχουν αρμονικά έως τώρα.
Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ η θρυλική κορυφογραμμή Τσούκα-Ρόσσα © Theo Athanasiadis/Views of Greece
Προϊστορικές γεωλογικές αναδιατάξεις του φλοιού της γης, ανείπωτης έντασης και έκτασης, δημιούργησαν την τραχιά γλυπτική αυτού του «τόπου πίσω απ’ το βουνό» που είναι σήμερα γνωστός ως Ζαγόρι. Βαθύσκιωτα φαράγγια, ορμητικά ποτάμια, σκιερά βαθυπράσινα δάση κατακλύζουν κάθε σπιθαμή γης και αφοπλίζουν με την άγρια ομορφιά τους. Κυρίαρχος του τοπίου η πυργωτή οροσειρά της Τύμφης, σκιάζει με τη βράχινη στέγη της τα πολυάριθμα χωριά που διάστικτα δηλώνουν την από αιώνων ανθρώπινη παρουσία…

ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ, η Τύμφη δεσπόζει πάνω από το χωριό © Theo Athanasiadis/Views of Greece
Εδώ στα ριζά των νοτιοανατολικών πρανών της Τύμφης, σε ύψος 1.100 μέτρων συναντάμε ένα από τα πιο γνωστά χωριά του Κεντρικού Ζαγοριού. Το Τσεπέλοβο με τα πολλά καλοδιατηρημένα αρχοντικά και τις εκκλησίες του αποτελεί το αναμφισβήτητο κεφαλοχώρι της ευρύτερης περιοχής.

ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ, η γειτονιά του Αγίου Νικολάου © Theo Athanasiadis/Views of Greece
Αν η πρώτη εικόνα είναι αυτή που σου μένει για πάντα, το Τσεπέλοβο έτσι όπως θα το αντικρίσεις από μακριά –ερχόμενος από τα Γιάννινα- να αραδιάζει τις γειτονιές τους στα ριζά της χιονισμένης μέχρι το Μάη κορφής Γκούρα (υψ. 2467) της Γκαμήλας (Τύμφη), σίγουρα θα σε εντυπωσιάσει.

ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ, η ανακαινισμένη μονή Ρογκοβού © Theo Athanasiadis/Views of Greece
Ολόγυρα η ορεινή φύση ξαφνιάζει με την ποικιλία και την πολυμορφία της, κατάστικτη καθώς είναι από τα δημιούργηματα των ανθρώπων. Από το Τσεπέλοβο ακολουθώντας ασφάλτινους δρόμους θα προσεγγίσετε τα περισσότερα γνωστά χωριά του Κεντρικού Ζαγοριού και θα δείτε, διανύοντας μικρές αποστάσεις τα πιο όμορφα πέτρινα γεφύρια που είναι φυσικά και το σήμα κατατεθέν της περιοχής. Δείτε εδώ ιδέες για αποδράσεις στο Μονοδέντρι, Σκαμνέλι, το Βραδέτο, το Δίλοφο και το Κουκούλι.

Οι ψηλότερες γειτονιές του Τσεπέλοβου © Theo Athanasiadis/Views of Greece
Κεντρικό Ζαγόρι, τα χωριά πίσω από το βουνό
Δυστυχώς σήμερα, τα περισσότερα χωριά του Ζαγοριού ζωντανεύουν μόνο τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες των τριήμερων και για ένα δίμηνο περίπου, το καλοκαίρι. Τον υπόλοιπο καιρό οι γειτονιές σιωπαίνουν, οι γεροδεμένες, ξύλινες αυλόπορτες μανταλώνονται, τα χωριά ερημώνουν και οι μόνιμοι κάτοικοι στα περισσότερα από αυτά, ιδίως τον χειμώνα, μόλις που μετριούνται στα δάχτυλα των δυο χεριών.

ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ, χιονισμένη αρχοντιά © Theo Athanasiadis/Views of Greece
Τσεπέλοβο παραμένει ένα ζωντανό κεφαλοχώρι
Το Τσεπέλοβο παρόλα αυτά, εξακολουθεί να διατηρεί ένα μόνιμο πληθυσμό που φθάνει σχεδόν του 300 κάτοικους και δικαιολογημένα ακόμα και σήμερα κατέχει τον τίτλο της πρωτεύσας του Κεντρικού Ζαγοριού. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια είχε την έδρα του εδώ ο Δήμος Τύμφης, ενώ τον 18ο και 19ο αιώνα το Τσεπέλοβο ήταν το διοικητικό και εμπορικό κέντρο του Ζαγοριού. Στο χωριό υπάρχουν αρκετοί ποιοτικοί ξενώνες, μερικές απο τις καλύτερες ταβέρνες της περιοχής και χουχουλιάρικά καφέ για χαλαρές στιγμές.

Τσεπέλοβο, το κεντρικό καλντερίμι © Theo Athanasiadis/Views of Greece
Τσεπέλοβο τόπος καταγωγής σημαντικών Ελλήνων
Από το Τσεπέλοβο καταγόταν ο Κωνσταντίνος Ράδος, ένα φωτισμένο μυαλό που εμπνεύστηκε την ιδέα της ίδρυσης της Φιλικής Εταιρείας και αργότερα ήταν ένας από τους συνεργάτες του Καποδίστρια, ενώ από εδώ κρατούν και οι ρίζες της μεγάλης μας ηθοποιού Μαρίκας Κοτοπούλη.

Περίπατος στα χιονισμένα καλντερίμια του Τσεπέλοβου © Theo Athanasiadis/Views of Greece
Περίπατοι στο γραφικό Τσεπέλοβο
Σήμερα η τουριστική κίνηση του χωριού επικεντρώνεται στην μικρή όμορφη πλατεία με τις ταβέρνες και τα καφέ. Όμως αξίζει τον κόπο να χαθείτε για λίγη ώρα στα παραδοσιακά σοκάκια του όμορφου χωριού. Η θέα από τα ανηφορικά καλντερίμια προς το χωριό, αλλά και προς στην άγρια φύση που το αγκαλιάζει από παντού, είναι υπέροχη. Στο πυρήνα του χωριού που σημειωτέον έχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακός οικισμός, δεσπόζει ο μεγαλόπρεπος ναός του Αγίου Νικολάου, κτίσμα του 18ου αιώνα με το χαρακτηριστικό εξαγωνικό καμπαναριό, το επιχρυσωμένο τέμπλο και τις σημαντικές αγιογραφίες λαϊκών ζωγράφων από το Καπέσοβο.

ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ, από μακριά ξεχωρίζει ο ναός του Αγ. Νικολάου με το εξαγωνικό καμπαναριό © Theo Athanasiadis/Views of Greece
Ένα από τα παλιότερα φαρμακεία στην Ελλάδα
Στις γειτονιές του Τσεπέλοβου δείτε και το παραδοσιακό κτήριο, γνωστό ως «Τσούφλειο φαρμακείο» που λειτούργησε για πρώτη φορά ως κοινοτικό φαρμακείο το 1874, με χρηματοδότηση του άρχοντα και ευεργέτη Αναστάσιου Τσούφλη. Ήταν το πρώτο φαρμακείο σε όλα τα χωριά του Ζαγοριού και ένα από τα πρώτα φαρμακεία στην ορεινή Ελλάδα. Στον προαύλιο χώρο του βρίσκεται ο τάφος του Κυθήριου ποιητή και γιατρού Γιάννη Βιλαρά (1771 -1823).

Το παλιό φαρμακείο του Τσεπέλοβου © Theo Athanasiadis/Views of Greece
Πως θα πάτε στο Τσεπέλοβο
Το Τσεπέλοβο απέχει από τα Γιάννινα 49 χιλιόμετρα, σε δρόμο που είναι στο σύνολό του ασφαλτοστρωμένος και τον χειμώνα εκχιονίζεται συχνά. Φυσικά απο εδω χρησιμοποιώνατς το καλό οδικό δίκτιο θα προσεγγίσετε τα περισσότερα γνωστά χωριά του Κεντρικού Ζαγοριού, ενώ αν ο καιρός το επιτρέπει να φτάσετε μέχρι τη Λαΐστα και το Βρυσοχώρι δυο απο τα πιο απόμακρα χωριά της περιοχής. Αν σας αρέσει η πεζοπορία γύρω από το Τσεπέλοβο υπάρχουν πολλά σημαδεμένα μονοπάτια. Δείτε εύκολες πεζοπορικές διαδρομές στο Κεντρικό Ζαγόρι.

ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ, ο δρόμος για το Κεντρικό Ζαγόρι εκχιονίζεται συχνά © Theo Athanasiadis/Views of Greece
Επίσκεψη στην ιστορική Μονή Ρογκοβού
Λίγο έξω από το Τσεπέλοβο, στην σκιερή κόχη μια όμορφης χαράδρας συναντάμε την ιστορική και ανακαινισμένη σήμερα, μονή Ρογκοβού. Η μονή χτίστηκε από την Πουλχερία, αδερφή του βυζαντινού αυτοκράτορα Ρωμανού του Γ΄ του Αργυρού, πιθανόν ανάμεσα στα 1028 και 1034. Το κτίσμα που βλέπουμε σήμερα κατασκευάστηκε το 1749 με χρηματοδότηση των αδελφών Κοντοδήμου από το Βραδέτο, όταν καταστράφηκε το αρχικό μοναστήρι. Η μονή έχει κηρυχθεί με Υπουργική Απόφαση, ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ, η μονή Ρογκοβού © Theo Athanasiadis/Views of Greece
Το 2010 η Διεύθυνση Αναστηλώσεων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, ανέλαβε την αποκατάσταση του σημαντικού μνημείου, η οποία και ολοκληρώθηκε το 2017. Το καθολικό της μονής που είναι αφιερωμένο στον Ιωάννη Πρόδρομο, αγιογραφήθηκε από Ζαγορίσιους, λαϊκούς ζωγράφους στα μισά του 18ου αιώνα. Οπωσδήποτε αξίζει να επισκεφθείτε αυτό το σημαντικό μνημείο. Σε περίπτωση όμως που έχει χιονίσει, χρειάζεται αρκετή προσοχή η προσέγγισή της καθώς το οδόστρωμα της απότομης κατηφοριάς που θα σας βγάλει στην είσοδο της μονής, πιάνει πάγο.

Τα περισσότερα σπίτια του Τσεπέλοβου είναι κατασκευές του 18ου αιώνα © Theo Athanasiadis/Views of Greece
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αρίστη Πάπιγκο, τα στολίδια του Δυτικού Ζαγοριού

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greecehttps://viewsofgreece.gr/ditiko-zagkori-papigko-aristi/
“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.