Όλοι έχουν να λένε για τη μαγική θέα στα Μακεδονικά παράλια και το ανοικτό Αιγαίο από το φάρο και το ύψωμα του κάστρου. Όμως η Καβάλα δεν είναι απλώς ένας γοητευτικός τουριστικός προορισμός. Οι εξοχές της, τα γύρω βουνά, οι παραλίες της, οι παραδοσιακές γειτονιές στη συνοικία της Παναγιάς, συνθέτουν ένα σκηνικό μιας πόλης όπου χαίρεσαι να ζεις.

Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Περίπατοι στην Παλιά Πόλη: Αριστερά από το λιμάνι πάνω στη χερσόνησο της Παναγιάς, η παλιά πόλη απλώνει τις γειτονιές της. Από το ναό του Αγίου Νικολάου κοντά στις Καμάρες θ’ ανηφορίσεις την οδό Πουλίδου. Περνάς το Ιμαρέτ, αυτό το θαυμάσιο ισλαμικό αρχιτεκτόνημα- το έκτισε ο Μεχμέτ Αλί το 1817-με τους αλλεπάλληλους τρούλους και τους μιναρέδες που θυμίζει «Χίλιες και μια νύχτες».Λίγο πιο πάνω μια μικρή πλατεία φιλοξενεί το σπίτι –σήμερα λειτουργεί ως μουσείο- και το άγαλμα του Αιγύπτιου πασά Μεχμέτ Αλί που γεννήθηκε στην Καβάλα. Ο ναός της Παναγιάς ξεπροβάλλει αμέσως μετά, ενώ δίπλα στο δημοτικό σχολείο δεσπόζει ο φάρος. Το ανηφορικό καλντερίμι ελίσσεται μέσα από τις γειτονιές της παλιάς πόλης και μας φέρνει στο ύψωμα του λόφου με το κάστρο. Από τις επάλξεις του η σύγχρονη Καβάλα απλώνεται στα πόδια σου. Το λιμάνι, οι γειτονιές, μεγάλο μέρος των ακτών, αλλά και η Θάσος, όλα στο πιάτο!

Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Οι καλύτερες παραλίες: Ένα ακόμη θαυμάσιο πλεονέκτημα της Καβάλας είναι οι εξαιρετικές παραλίες που βρίσκονται σε ελάχιστη απόσταση από το κέντρο της πόλης. Οι καλύτερες από αυτές απλώνονται στα δυτικά και είναι προσβάσιμες από τον παραλιακό δρόμο που οδηγεί στη Νέα Ηρακλίτσα. Είναι οργανωμένες, μικρές και πλαισιώνονται από βράχια.

Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Νοτιοδυτικά του λιμανιού, ουσιαστικά αγκαλιά με τις γειτονιές της Καβάλας βρίσκεται η δημοφιλής παραλία Καλαμίτσα. Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο συναντάμε τις μικρές, πεντακάθαρες αμμουδιές Μπάτης και Τόσκα πλαισιωμένες από βράχια και πεύκα. Επόμενη στάση η απλωτή παραλία στο Παλιό Τσιφλίκι με άφθονες ομπρέλες, ξαπλώστρες και ταβερνάκια που ακουμπούν τα τραπεζάκια τους σχεδόν πάνω στο κύμα, σκηνικό που επαναλαμβάνεται πανομοιότυπο μέχρι τον όρμο της Νέας Ηρακλίτσας.

Φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου:  Οι φετινές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στο έργο  του Αλέξανδρου  Παπαδιαμάντη, περισσότερες πληροφορίες στο www.philippifestival.gr

Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

 

Πρέπει να ξέρετε

Οι Καμάρες είναι ένα μνημειακών διαστάσεων οικοδόμημα (αποτελείται από 60 αψίδες) κτισμένο τον 16ο αιώνα από τον Σουλεϊμάν το Μεγαλοπρεπή και είχε χρήση υδραγωγείου.

Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Ανατολικά της πόλης θα δείτε το παραδοσιακό καρνάγιο, γνωστό σαν «Καλαφάτια». Εδώ οι εμπειρικοί μαστόροι συνεχίζουν να δουλεύουν το ξύλο των Μακεδονίτικων δασών με τον παλιό καλό τρόπο και να ναυπηγούν πανέμορφα και αξιόπλοα τρεχαντήρια.

Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Την ακμή και την ευρωστία της η Καβάλα την οφείλει στην εμπορία του καπνού, οικονομική δραστηριότητα που πήρε μεγάλες διαστάσεις από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι το μεσοπόλεμο.

Στην πλατεία Καπνεργατών ξεχωρίζει το αναπαλαιωμένο κτήριο της καπναποθήκης του Τούρκου καπνέμπορα Κιζί Μιμίν που σήμερα είναι πολιτιστικό κέντρο του Δήμου. Όλη την ενδιαφέρουσα ιστορία του καπνού θα τη δείτε να παρελαύνει μπρος στα μάτια σας, στο μοναδικό ίσως στο είδος του «Μουσείο Καπνού».

Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.

Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts