Το λουλούδι της Ίριδας είναι γνωστό στον άνθρωπο από την αρχαιότητα. Στην ελληνική μυθολογία η θεά Ίρις ήταν αυτή που έδωσε το όνομά της στο πανέμορφο αυτό λουλούδι. Ο ρόλος της Ίριδας ήταν να συνοδεύει τις ψυχές των θνητών στην αιώνια ειρήνη μέσα από το μονοπάτι του ουράνιου τόξου που έχει τα χρώματα του λουλουδιού. Επίσης λέγεται ότι ταξίδευε πάνω στο ουράνιο τόξο με σκοπό να μεταφέρει τα μηνύματα των θεών στους ανθρώπους. (English below)

Greek flora, wild flowers, macro, iris cretensis, Ιρις

photo by Germaine Alexakis / Views Of Greece

Ήταν φτερωτή και ορμητική σαν θύελλα, γνωστή ως πιστή και γοργοπόδαρη αγγελιοφόρος  των θεών. Με την ορμή της βροχής έφθανε από τον Όλυμπο στη γη και από εκεί στη θάλασσα. Ο δρόμος που ακολουθούσε στον ουρανό για να μεταφέρει από τη Στύγα, σε χρυσή υδοχόη, το “ιερό ύδωρ” για τον όρκο των θεών, χαρασσόταν επτάχρωμος, όπως το ουράνιο τόξο. Έτσι στη μυθολογία ταυτίστηκε με αυτό το ατμοσφαιρικό φαινόμενο.

Στο νησί της Κρήτης, ανάμεσα στις τοιχογραφίες του ανακτόρου της Κνωσού, υπάρχει «ο Πρίγκηπας των κρίνων», μια τοιχογραφία που απεικονίζει ιερέα να περιβάλλεται από ανθισμένες κόκκινες ίριδες, ηλικίας περίπου 4000 ετών! Ο Πλίνιος και ο Θεόφραστος γνώριζαν τις αρωματικές ιδιότητες της ρίζας του φυτού. Την συνιστούσαν για τον αρωματισμό του κρασιού και το αιθέριο έλαιο του φυτού το συνιστούσαν για την κακοσμία του στόματος.  Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, Έλληνες και Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν την ρίζα του φυτού στην αρωματοποιία. Τα λουλούδια της ίριδας είναι αποτυπωμένα στην πέτρα των ανατολικών και ρωμαϊκών στοών και κιγκλιδωμάτων. Τον Μεσαίωνα τα έβρισκαν στους κήπους των κάστρων και των μοναστηριών, απ’ όπου και μεταφέρθηκαν στους κήπους των κατοίκων των πόλεων. Ακόμα και οι Άραβες φύτευαν άγριες ίριδες με λευκά λουλούδια στους τάφους τους, αφού γι’ αυτούς το λουλούδι ήταν σύμβολο σιωπής και θλίψης.

Greek flora, wild flowers, macro, iris cretensis, Ιρις

photo by Germaine Alexakis / Views Of Greece

Επιστημονική ονομασία : Iris cretensis, Κρητική Ίριδα. Κοινές ονομασίες: Κρινάκια, κρίνοι, γαλάζιος κρίνος, καλατζιοχόρτι, ζαμπάκι. Ανήκει στην οικογένεια των Ιριδωδών (Iridaceae). Eίναι φυτό πολυετές με ισχυρό βλαστό φύλλα σπαθοειδή, μήκους έως 70 εκ. και πλάτους έως 3,5 εκατοστά και χρώματος ανοιχτό πράσινο. Σχηματίζει συνήθως 3-5 μεγάλα και εντυπωσιακά άνθη, που βγαίνουν στην κορυφή στελέχους. Το χρώμα τους είναι ανοικτό μπλε προς το ιώδες, και αποτελούνται από έξη όμοια σέπαλα ανά τρία προς τρία. Τα εξωτερικά γυρισμένα προς τα κάτω είναι εφοδιασμένα κατά μήκος της μεσαίας γραμμής με μικρές κίτρινες τρίχες όρθια και τρία εσωτερικά γυρισμένα προς τα κάτω. Ανθίζει από τέλη Μαρτίου έως και Ιούνιο. Συναντάται κυρίως σε βραχώδεις, περιοχές, στην Ήπειρο και στην Μακεδονία, αλλά και σε βουνά της στεριανής Ελλάδας και Πελοπόννησο.

Greek flora, wild flowers, macro, iris cretensis, Ιρις

photo by Germaine Alexakis / Views Of Greece

Αυτό το υπέροχο λουλούδι είναι από τα πρώτα ανοιξιάτικα που θα συναντήσουμε στα ορεινά της Ελλάδας με τις πρώιμες κιόλας λιακάδες του Φλεβάρη και του Μάρτη, να συντροφεύει τον πεζοπόρο στα μονοπάτια της άγριας ελληνικής Φύσης. Το συγκεκριμένο φωτογραφήθηκε στην ακριβή θέση που βρέθηκε μέσα στην αρχαία Γόρτυνα και δίπλα στον Λούσιο ποταμό, στην περιοχή της Αρκαδίας, στην Πελοπόννησο. Περισσότερα για την περιοχή

Greek flora, wild flowers, macro, iris cretensis, Ιρις

photo by Germaine Alexakis / Views Of Greece

Iris cretensis, the divine messenger of Spring

In Greek mythology Goddess Iris was the one that gave her name to this magnificent flower. The role of Iris was to accompany the souls of mortals to eternal peace through the path of the rainbow that has its colors. Is also said to travel on the rainbow while carrying messages from the gods to mortals.

Greek flora, wild flowers, macro, iris cretensis, Ιρις

photo by Germaine Alexakis / Views Of Greece

Iris is one of the first spring flowers that the hiker enjoys in greek wild nature. The subject was captured in the wild, at the exact position found at ancient Gortyna,  a famous city that was founded next to Lousios river where God Zeus used to bath. The temple of Asclepius and the nearby springs were considered one of the most important religious and healing centers of the ancient Greek . Find more about the area

Copyright photo & text: Germaine Alexakis/  www.instagram.com/ViewsOf_myNature     www.istagram.com/ViewsOfGreece_com    &  www.facebook.com/ViewsOfGreece/

“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.