«…Πνιγμένη στα χρώματα

φως ανασαίνει

Με νότες, αρώματα

αργοπεθαίνει

Σ’ ουράνιο τόξο επάνω γερμένη…»

(από την ποιητική συλλογή του Σωτήρη Αδαμίδη «Πυρράζει γαρ ο ουρανός», Εκδόσεις Αρμός)

Iris florentiana ΙΡΙΔΑ-ΛΕΥΚΟΣ-ΚΡΙΝΟΣ

copyright photo : Germaine Alexakis / Views Of Greece

Ίριδα, μύθος

Ήταν φτερωτή και ορμητική σαν θύελλα, γνωστή ως πιστή και γοργοπόδαρη αγγελιοφόρος  των θεών. Με την ορμή της βροχής έφθανε από τον Όλυμπο στη γη και από εκεί στη θάλασσα. Ο δρόμος που ακολουθούσε στον ουρανό για να μεταφέρει από τη Στύγα, σε χρυσή υδροχόη, το “ιερό ύδωρ” για τον όρκο των θεών, χαρασσόταν επτάχρωμος, όπως το ουράνιο τόξο. Έτσι στη μυθολογία ταυτίστηκε με αυτό το ατμοσφαιρικό φαινόμενο.

Iris florentiana ΙΡΙΔΑ-ΛΕΥΚΟΣ-ΚΡΙΝΟΣ

copyright photo : Germaine Alexakis / Views Of Greece

Ίριδα, στον αρχαίο κόσμο

Ο Πλίνιος και ο Θεόφραστος ερεύνησαν τις αρωματικές ιδιότητες της ρίζας του φυτού και μάλιστα  το συνιστούσαν για τον αρωματισμό του κρασιού.  Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, Έλληνες και Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν τη ρίζα του  στην αρωματοποιία. Τα λιθανάγλυφα λουλούδια της ίριδας τα συναντάμε συχνά πάνω στις πέτρες των ρωμαϊκών στοών και κτιρίων .

Iris florentiana ΙΡΙΔΑ-ΛΕΥΚΟΣ-ΚΡΙΝΟΣ

copyright photo : Germaine Alexakis / Views Of Greece

Ίριδα, σύμβολο σιωπής και θλίψης

Τον Μεσαίωνα  έβρισκαν τα άνθη της στους κήπους των κάστρων και των μοναστηριών, απ’ όπου και μεταφέρθηκαν στους κήπους των κατοίκων των πόλεων. Ακόμα και οι Άραβες φύτευαν άγριες ίριδες με λευκά λουλούδια στους τάφους τους, αφού γι’ αυτούς το λουλούδι ήταν σύμβολο σιωπής και θλίψης. Υπήρξε οικόσημο της γαλλικής μοναρχίας . Η εικόνα του κοσμεί νομίσματα, ενώ αναφέρεται και στη βίβλο.

Iris florentiana ΙΡΙΔΑ-ΛΕΥΚΟΣ-ΚΡΙΝΟΣ

copyright photo : Germaine Alexakis / Views Of Greece

Ίριδα, βοτανική

Η ίρις (επιστ. Ονομασία iris)  ή lilium, ή κοινώς « κρίνος»  είναι γένος αγγειόσπερμων μονοκοτυλήδονων φυτών, της τάξης των Λειριωδών (Liliales), της οικογένειας των Ιριδοειδών που περιλαμβάνει περί τα 100 είδη. Το όρθιο στέλεχος φτάνει σε ύψος 0,2 έως 2,5 m και είναι καλυμμένο με φύλλα σε όλο το μήκος

Iris florentiana ΙΡΙΔΑ-ΛΕΥΚΟΣ-ΚΡΙΝΟΣ

copyright photo : Germaine Alexakis / Views Of Greece

Ίριδα, Ελλάδα

Η Ίριδα η φλωρεντιανή (Iris florentiana) είναι το κυριότερο είδος των κρίνων που φύεται στην Ελλάδα από την εποχή του Θεόφραστου και του Διοσκουρίδη οι οποίοι συχνά την αναφέρουν ως «Ιλλυρική ίριδα».  Η προέλευση του ονόματός του είναι κέλτικη και σημαίνει λευκό, απ΄ όπου και το κοινό της όνομα «λευκός κρίνος». Τα μεγάλα εντυπωσιακά λευκά άνθη θεωρούνται ακόμα και σήμερα σύμβολα θρησκευτικά, αρχοντικά και από τα πλέον δημοφιλή διακοσμητικά μοτίβα. Η ρίζα του φυτού έχει έξοχες φαρμακευτικές ιδιότητες με πλούσια εμπορεύσιμα προϊόντα. (πηγή Wikipedia)

Όλες οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στο πεδίο, στην ίδια ακριβώς  θέση που βρέθηκε το φυτό, με την ελάχιστη δυνατή όχληση στο φυσικό περιβάλλον και τον απόλυτο σεβασμό σε αυτό. Κανένα φυτό δεν κόπηκε ποτέ για φωτογράφιση (οι φωτογραφήσεις δεν γίνονται ποτέ σε στούντιο)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.

“Views Of Greece” travel photojournalism: Discover the real Greece with the experts

Copyright photo & text: GermaineAlexakiswww.instagram.com/ViewsOf_myNature     www.istagram.com/ViewsOfGreece_com  &  www.facebook.com/ViewsOfGreece/