Η ζωντανή παράδοση αυτού του τόπου αναβιώνει έθιμα ριζωμένα βαθιά μέσα στο χρόνο κάνοντας τη διαφορά στο τουριστικό προφίλ της μακεδονίτικης πολιτείας . Εδώ οι «Γενίτσαροι» και οι «Μπούλες» δίνουν το ξεχωριστό στίγμα στο ναουσιώτικο καρναβάλι…
Έχει τον τρόπο της αυτή η πόλη να σε κερδίζει πάντα. Τον χειμώνα όμως, η Νάουσα είναι στα καλύτερά της. Οι ολόλευκες ακρώρειες του Βέρμιου, τα χιονοδρομικά κέντρα σε απόσταση αναπνοής, η όμορφη ορεινή φύση που την περιβάλλει, αλλά και το καρναβάλι της με την ζωντανή παράδοση ν’ αναβιώνει έθιμα ριζωμένα βαθιά μέσα στον χρόνο, κάνουν τη διαφορά για τη μακεδονίτικη πολιτεία. Πρωταγωνιστές του Ναουσιώτικου καρναβαλιού είναι οι «Γιανίτσαροι» (γαμπροί) και οι «Μπούλες» (νύφες) μαζί και η ομάδα των ένοπλων χορευτών με τα σπαθιά (πάλες) και τις γύψινες μάσκες (πρόσωποι). Ένα έθιμο που μας μεταφέρει στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν στην πόλη κατέβαιναν -με πρόφαση τις Απόκριες- μεταμφιεσμένοι, οι ανυπότακτοι Κλέφτες που ζούσαν στα βουνά. Καθώς ανακατεύονταν με τον κόσμο συγκέντρωναν χρήματα για τον ένοπλο αγώνα κυριολεκτικά κάτω από την μύτη του τούρκου Μουντίρη.
Είναι προφανές ότι το καρναβάλι της Νάουσας έχει ρίζες στη διονυσιακή λατρεία. Ωστόσο στοιχεία για την ιστορία του υπάρχουν από τα μέσα της τουρκοκρατίας και σχετίζονται με το παιδομάζωμα του 1705. Μέχρι τότε η Νάουσα έχαιρε μιας ιδιότυπης ασυλίας με αποτέλεσμα να μην έχει γνωρίσει ποτέ έως τότε τη βασανιστική αυτή κοινωνική «αφαίμαξη» των υπόδουλων περιοχών. Τη χρονιά εκείνη όμως, αυτό το πρώτο παιδομάζωμα που επιχειρήθηκε να γίνει, κατέληξε σε σφαγή των απεσταλμένων της Πύλης και έγινε η αφορμή ν’ ανέβουν πολλοί Ναουσαίοι στα λημέρια των Κλεφτών, ψηλά στο Βέρμιο.
Σήμερα η αναβίωση του εθίμου ξεχωρίζει για την πιστότητα στο τελετουργικό του. Εντύπωση προκαλούν οι χαρακτηριστικές στολές του «Γιανίτσαρου» και της «Μπούλας», ο πρόσωπος (μάσκα) καθώς επίσης και όλη η διαδικασία της πομπής του μπουλουκιού που έχει τη σημασία της και αξίζει η πληροφόρηση του επισκέπτη γύρω από αυτήν. Η πομπή του μπουλουκιού των Γιανίτσαρων ξεκινά την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς, ενώ το γλέντι κορυφώνεται την τελευταία Κυριακή και την Καθαρή Δευτέρα στην πλατεία Καρατάσου με υπαίθριο φαγοπότι με ζουρνάδες και τύμπανα. Παράλληλα οι γιορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται με την ηθική και υλική υποστήριξη του Δήμου, ξεκινούν από την Τσικνοπέμπτη.
COPYRIGHT PHOTO & TEXT: Germaine Alexakis/ Views Of Greece
“Views Of Greece” travel photojournalism: Discover the real Greece with the experts
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.