Περίπατοι σε γραφικά καλντερίμια, εξερευνήσεις σε γειτονιές που δεν άλωσε ο χρόνος, ρομαντζάδα με φόντο τη θάλασσα, το ποτάμι ή την λίμνη… ονειρεμένες στιγμές για ένα χαλαρωτικό Σαββατοκύριακο κάτω από το φως του γλυκού φθινοπωρινού ήλιου, πριν πιάσουν τα κρύα του χειμώνα…

Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ-ΠΟΛΕΙΣ-ΚΑΣΤΟΡΙΑ.-Λίμνη-Ορεστιάδα-σαν-καθρέφτης

ΚΑΣΤΟΡΙΑ, λίμνη Ορεστιάδα, σαν καθρέφτης © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Καστοριά, στη γαλήνη της Φθινοπωρινής λίμνης

Η Καστοριά όχι άδικα θεωρείται μια από τις πιο ατμοσφαιρικές πόλεις της Ελλάδας καθώς διαθέτει φινέτσα, υπέροχες νοσταλγικές γειτονιές, σημεία όπου η φύση κυριολεκτικά οργιάζει  και φυσικά ιστορικές τοποθεσίες που θα σε γυρίσουν πολύ πίσω στον χρόνο.  Όχι βέβαια πως και εδώ η γνωστή Νεοελληνική ρήση «όλα τσιμέντο να γίνουν» δεν βρήκε την εφαρμογή της, ευτυχώς όμως σε μικρότερα μεγέθη, Εξάλλου είναι και αυτό το απίθανο παραλίμνιο τοπίο που αγκαλιάζει και αμβλύνει όλες τις αταίριαστες παρεμβάσεις.

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ-ΠΟΛΕΙΣ-ΚΑΣΤΟΡΙΑ-ποδηλατάδα-στην-Νότια-Προκυμαία-της-Καστοριάς

ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ποδηλατάδα στη Νότια Προκυμαία της Καστοριάς © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Όπως είπαμε καταλυτική στην τοπιογραφία της περιοχής είναι η υδάτινη παρουσία της λίμνη Ορεστιάδας που φυσικά είναι γνωστή και ως λίμνη της Καστοριάς. Οι παλιές αρχικές συνοικίες της πόλης ήταν χτισμένες ήδη από τα Βυζαντινά χρόνια στην ακρολιμνιά. Αργότερα –κυρίως μετα τη δεκαετία του 1960-,  η πόλη επεκτάθηκε σχεδόν προς όλα τα σημεία του ορίζοντα. Όμως το μεγάλο ενδιαφέρον εξακολουθεί να βρίσκεται εδώ, σε αυτήν τη μικρή κατάφυτη «γλώσσα» γης που  εισχωρεί στο υγρό στοιχείο και επάνω της απλώνουν τις γειτονιές τους οι συνοικίες Ντολτσό και Αποζάρι.

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ-ΠΟΛΕΙΣ-ΚΑΣΤΟΡΙΑ-Αρχοντόσπιτο-στο-Ντολτσό

ΚΑΣΤΟΡΙΑ, αρχοντόσπιτο στο Ντολτσό © Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Θα έχετε πιθανόν ακούσει ότι αν έρθεις στην Καστοριά θα πρέπει να κάνεις τον «μικρό γύρο της λίμνης». Πράγματι αυτή η διαδρομή που ορίζεται από έναν στενό, ασφάλτινο δρόμο, ξεκινά από τη Βόρεια Παραλία όπου και το γραφικό λιμανάκι της ιχθυόσκαλας και τερματίζει στη Νότια Παραλία αφού ολοκληρώσει περιμετρικά τον γύρο της Χερσονήσου και είναι ένα πραγματικό χάρμα οφθαλμών.

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ-ΠΟΛΕΙΣ-ΚΑΣΤΟΡΙΑ-η-αρχόντισσα-της-λίμνης-Ορεστιάδα


ΚΑΣΤΟΡΙΑ, η αρχόντισσα της λίμνης Ορεστιάδας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Σε αυτήν τη διαδρομή επιτρέπονται τα αυτοκίνητα, αλλά όπως έχουμε γράψει και παλιότερα, καλύτερα είναι να την πραγματοποιήσετε με τα πόδια η με ποδήλατο για να νοιώσετε όλη την ομορφιά και τη σχεδόν μυσταγωγική της μαγεία. Ο δρομάκος ελίσσεται πλάι στις κατάφυτες όχθες όπου πλατσουρίζουν δεκάδες είδη της ορνιθοπανίδας και κολυμπούν πολλά αμφίβια. Στην πορεία σας θα δείτε ιστορικά μοναστήρια, όπως την Παναγιά τη Μαυριώτισσα, τη σπηλιά του Δράκου, αλλά και τις πιο όμορφες και παλιότερες  συνοικίες της Καστοριάς όπου διασώζονται πολλά αυθεντικά Καστοριανά αρχοντικά.

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ-ΠΟΛΕΙΣ-ΚΑΣΤΟΡΙΑ-επιστροφή-απο-το-ψάρεμα-λίμνη-Ορεστιάδα

ΚΑΣΤΟΡΙΑ, επιστροφή από το ψάρεμα,  λίμνη Ορεστιάδα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Θα ξαποστάσετε στους διαμορφωμένους χώρους που υπάρχουν σε πολλά σημεία αυτής της μαγευτικής διαδρομής. Άφθονα καφέ και εστιατόρια υπάρχουν στην Νότια Παραλία που για αυτό το λόγο έχει διαμορφωθεί ανάλογα. Επιπλέον αυτήν την εποχή τα φυλλώματα των θεόρατων πλατάνων που καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της προτεινομένης διαδρομής έχουν ξεκινήσει να παίρνουν όλα εκείνα τα γοητευτικά φλογερά  κοκκινοκίτρινα χρώματα και καθώς βαπτίζουν τις σιλουέτες τους στο ατάραχο νερό, δημιουργούν εικόνες μοναδικές.

 ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ-ΠΟΛΕΙΣ-ΕΔΕΣΣΑ-ο-καταρράκτης-Κάρανος-στο-Πάρκο-Καταρρακτών.

ΕΔΕΣΣΑ, ο καταρράκτης Κάρανος, στο Πάρκο Καταρρακτών. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Έδεσσα, η ευλογία του νερού

Είναι μια από τις ελάχιστες Ελληνικές πόλεις που έχει την τύχη να απολαμβάνει την ευεργετική παρουσία ενός ποταμού ο οποίος διατρέχει με ορμή τις γειτονιές της πριν σκορπίσει τα νερά του στο κενό, σχηματίζοντας εντυπωσιακούς καταρράκτες. Η πρωτεύουσα του νομού Πέλλας οφείλει τα πάντα στον ζωογόνο ποταμό Εδεσσαίο ο οποίος πηγάζει από τη λίμνη Άγρα, μόλις 7 χιλιόμετρα μακριά της.

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ-ΠΟΛΕΙΣ-ΕΔΕΣΣΑ-Παλιά-Εδεσσα-στο-Βαρόσι

ΕΔΕΣΣΑ, Παλιά Έδεσσα, στο Βαρόσι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Οι περισσότεροι νομίζουν πως η Έδεσσα έχει έναν μόνο καταρράκτη. Όμως σε γκραβούρες του 19ου αιώνα αποτυπώνονται έντεκα μεγάλοι καταρράκτες να γκρεμίζουν με ορμή τα νερά τους από το βράχινο βάθρο όπου είναι κτισμένη η σύγχρονη πόλη. Σήμερα υπάρχουν επτά, φαίνονται όμως μόνο οι τέσσερις, με μεγαλύτερο τον Κάρανο ο οποίος έχει αξιοποιηθεί τουριστικά.

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ-ΠΟΛΕΙΣ-ΕΔΕΣΣΑ-το-γεφύρι-στο-Κιουπρί

ΕΔΕΣΣΑ, το γεφύρι στο Κιουπρί © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η δύναμη του νερού δεν έμεινε ανεκμετάλλευτη και ήδη από τον 17ο αιώνα στα Βοδενά (η παλιότερη ονομασία της Έδεσσας) λειτουργούσαν άφθονοι νερόμυλοι, σισαμοτριβείο, μαντάνια, αλευρόμυλοι,  εργοστάσιο παραγωγής σχοινιών.

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ-ΠΟΛΕΙΣ-ΕΔΕΣΣΑ.-Ο-περίφημος-μεγάλος-καταρράκτης

ΕΔΕΣΣΑ, ο περίφημος μεγάλος καταρράκτης © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το περιηγητικό ενδιαφέρον εστιάζεται τουλάχιστον σε τρία σημεία της πόλης,  στη θέση «Κιουπρί» όπου στις όχθες του ποταμού διασώζεται το παλιό βυζαντινό μοναστήρι, στη συνοικία Βαρόσι με τα εντυπωσιακά Μακεδονίτικα αρχοντικά και φυσικά στο διαμορφωμένο χώρο «Πάρκο Καταρρακτών» όπου θα δείτε τον Κάρανο, τον μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό καταρράκτη της Έδεσσας.

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ-ΠΟΛΕΙΣ-ΕΔΕΣΣΑ-συνοικία-Βαρόσι

ΕΔΕΣΣΑ, στη συνοικία Βαρόσι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ακόμη αξίζει να επισκεφθείτε το μοναδικό στο είδος του Υπαίθριο Μουσείο Νερού, το Ενυδρείο – Ερπετάριο και το Λαογραφικό Μουσείο, το ιστορικό Παρθεναγωγείο (κτίσμα του 1877), τη βυζαντινή εκκλησία του Πέτρου και Παύλου και το ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου με τις σπάνιες αγιογραφίες (14ος αι). Ακολουθώντας από το Πάρκο των Καταρρακτών το πλακόστρωτο μονοπάτι θα προσεγγίσετε τον αρχαιολογικό χώρο στον Λόγγο με τα ερείπια της αρχαίας Έδεσσας (μπορείτε να φτάσετε και με το αυτοκίνητο).

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ-ΠΟΛΕΙΣ-ΚΑΒΑΛΑ-το-Κάστρο-και-το-λιμάνι

ΚΑΒΑΛΑ, το Κάστρο και το λιμάνι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Καβάλα, μπαλκόνι στην κορφή του Αιγαίου

Από την απαρχή της ιστορίας της ήταν μια πόλη «κλειδί» για όποιον ήθελε να ελέγχει τους θαλάσσιους και χερσαίους δρόμους από τη Δύση προς την Ανατολή. Πρόγονος της σημερινής Καβάλας ήταν η Νεάπολη,  μια πόλη που ιδρύθηκε από τολμηρούς  Θάσιους ναυτικούς και αργότερα εποικίστηκε  από τους Ερετριείς.   Αργότερα έδωσε τη θέση της στη βυζαντινή Χριστούπολη που οφείλει το όνομά της στην παρουσία του Απόστολου Παύλου που ήρθε πρώτα εδώ από όλη την Ευρώπη για να διαδώσει τον Χριστιανισμό.

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ-ΠΟΛΕΙΣ-ΚΑΒΑΛΑ.-Σούρουπο-απο-το-Κάστρο-της-Καβάλας

ΚΑΒΑΛΑ, σούρουπο από το Κάστρο της Καβάλας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η ονομασία  Καβάλα παρουσιάζεται στις αρχές του 16ου αιώνα. Τα τελευταία 50-60 χρόνια η σύγχρονη Καβάλα επεκτάθηκε μάλλον άκομψα με νέες τσιμεντένιες γειτονιές που δεν διαφέρουν σε τίποτα από αυτές που συναντάς στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ-ΠΟΛΕΙΣ-ΚΑΒΑΛΑ-η-χερσόνησος-της-Παναγιάς

ΚΑΒΑΛΑ,  η χερσόνησος της Παναγιάς © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Είναι γεγονός πως εδώ τις εντυπώσεις κερδίζουν οι άφθονες, παλιές καπναποθήκες που υπάρχουν γύρω από το ευχάριστα διαμορφωμένο χώρο της προκυμαίας του λιμανιού, και φυσικά τα καλοδιατηρημένα και προσεγμένα κτήρια, κτίσματα των αρχών του 20 αιώνα. Όλα απομεινάρια της εποχής που η Καβάλα ήταν τα παγκόσμιο κέντρο παραγωγής καπνού και ο όγκος των εμπορευμάτων που έφευγαν από εδώ για όλα τα λιμάνια της υφηλίου συναγωνίζονταν αυτόν της Θεσσαλονίκης.

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ-ΠΟΛΕΙΣ-ΚΑΒΑΛΑ-το-παραδοσικο-καρνάγιο-στην-Καμάρα

ΚΑΒΑΛΑ,  το παραδοσιακό καρνάγιο, στις  Καμάρες © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αριστερά από το λιμάνι, πάνω στη χερσόνησο της Παναγιάς, απλώνει τις γειτονιές της η Παλιά Πόλη και ψηλά στην κορφή του λόφου δεσπόζει το βυζαντινό της κάστρο. Εδώ το σκηνικό αλλάζει γίνεται πιο νοσταλγικό, βαλμένο καθώς είναι στο ανθρώπινο μέτρο. Υπάρχει ένας πολύ όμορφος περίπατος που μπορείτε να πραγματοποιήσετε, αν σας αρέσει το περπάτημα σε γειτονιές όπου η ανθρώπινη παρουσία έχει αφήσει το δικό της μοναδικό αποτύπωμα στη ροή του χρόνου.

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ-ΠΟΛΕΙΣ-ΚΑΒΑΛΑ-η-παλιά-πόλη-της-Καβάλα

ΚΑΒΑΛΑ,  η Παλιά Πόλη της Καβάλας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Θα ξεκινήσετε από την οδό Πουλίδου (στο ύψος του ναού του Αγίου Νικολάου) και θα πάτε ως το ισλαμικό αρχιτεκτόνημα Ιμαρέτ που έκτισε ο Αιγύπτιος πασάς Μεχμέτ Αλί  γεννημένος στην Καβάλα το 1817. Λίγο πιο πάνω ξεπροβάλλει ο ιστορικός ναός της Παναγιάς και αμέσως μετά θα δούμε τον  φάρο. Το ανηφορικό καλντερίμι ελίσσεται μέσα από τις γειτονιές της παλιάς πόλης μέχρι το μεσαιωνικό κάστρο.

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ-ΠΟΛΕΙΣ-ΝΑΥΠΛΙΟ-Πανόραμα-της-Παλιάς-Πόλης

ΝΑΥΠΛΙΟ, πανόραμα της Παλιάς Πόλης © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ναύπλιο, διαχρονικός προορισμός

Θαρρείς πως έχουν ειπωθεί τα πάντα για τον πλέον δημοφιλή και διαχρονικό προορισμό της Πελοποννήσου. Το βέβαιο είναι πως η  ιστορική πόλη της Αργολίδας προφέρεται  για τις αποδράσεις του Σαββατοκύριακου κάθε εποχή του χρόνου. Αλήθεια ποιος θα πει όχι σε μια εκδρομή που θα περιλαμβάνει το φθινοπωρινό Ναύπλιο.

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ-ΠΟΛΕΙΣ-ΝΑΥΠΛΙΟ-το-Μπούρζι

ΝΑΥΠΛΙΟ, το Μπούρτζι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ωστόσο η μυστική «συνταγή» για να περάσεις καλά εδώ, είναι να έρθεις ένα απλό Σαββατοκύριακο και ν’ αποφύγεις τα εορταστικά τριήμερα όπου η κίνηση είναι αυξημένη. Εδώ θα ξεχαστείς με τις ώρες σεργιανίζοντας στα ιστορικά δρομάκια,  θα ανασαίνεις στον αέρα το άρωμα από τα γιασεμιά και τα νυχτολούλουδα, θα  χαζολογήσεις τις βιτρίνες των μικρομάγαζων, θα απολαύσεις το φαγητό στις ταβέρνες με τα τραπεζάκια στα σοκάκια.

ΝΑΥΠΛΙΟ, το Παλαμήδι

ΝΑΥΠΛΙΟ, το Παλαμήδι © Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Το πρωί θ’ απολαύσεις τον καφέ σου στην προκυμαία ατενίζοντας το μαρμαρωμένο Μπούρτζι να κολυμπά στην είσοδο του λιμανιού και το βράδυ, λουσμένο στα φώτα να τονώνει τη ρομαντική σου διάθεση.

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ-ΠΟΛΕΙΣ-ΝΑΥΠΛΙΟ-η-πλατεία-Συντάγματος

ΝΑΥΠΛΙΟ, η πλατεία Συντάγματος © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Φυσικά και επιβάλλεται μια βόλτα με το αυτοκίνητο ως το Παλαμήδι, το φοβερό και τρομερό κάστρο που μοιάζει να κρέμεται επάνω από την Παλιά Πόλη. Η θέα από εδώ προς τον Αργολικό κόλπο είναι πραγματικά αεροπορικών διαστάσεων. Αν πάλι σου αρέσουν οι μακρόσυρτοι περίπατοι, ακολουθήσε τον δρομάκο που περνά από την Ακροναυπλία και συνέχισε χαλαρά μέχρι τον φάρο.

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ-ΠΟΛΕΙΣ-ΝΑΥΠΛΙΟ-Θεα-απο-την-Ακροναυπλία

ΝΑΥΠΛΙΟ, θέα απο την Ακροναυπλία © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το  φθινοπωρινό Ναύπλιο ίσως είναι κάτι περισσότερο  από  καλή  ιδέα  για   μία πετυχημένη κοντινή εξόρμηση, καθώς εκτός των άλλων, μπορεί να γίνει εφαλτήριο για ενδιαφέρουσες εκδρομές στην όμορφη φύση της Αργολίδας.

 ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γοητευτικό Γαλαξίδι μια εκδρομή που αξίζει…

culture, fokida, Galaxidi town, Greece, harbor, historic, traditional village,

PHOTO: THEO ATHANASIADIS /VIEWS OF GREECE

Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.