Δονούσα, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Επάνω Κουφονήσι… τέσσερα μικρά κατοικημένα νησιά που κολυμπούν ανάμεσα στη Νάξο και στην Αμοργό προσθέτουν τη δικιά τους ξεχωριστή ψηφίδα στο πάζλ του Αιγαίου και μας προσκαλούν, το καθένα με τον τρόπο του, για αξέχαστες διακοπές!

Copyright photo & text: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Δονούσα-ο-ναός-του-Τίμιου-Σταυρού

Δονούσα ο κυκλαδίτικος ναός του Τίμιου Σταυρού © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Είναι λάθος να νομίζουμε ότι η Δονούσα, το Κουφονήσι, η Ηρακλειά και η Σχοινούσα που ανήκουν στο σύμπλεγμα των Μικρών Κυκλάδων είναι τέσσερα πανομοιότυπα νησιά.

Λιόγερμα-πλέοντας-για-Μικρές-Κυκλάδες

Λιόγερμα πλέοντας για Μικρές-Κυκλάδες © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Τις τελευταίες δεκαετίες το κάθε ένα από αυτά, εκμεταλλευόμενο τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα χάραξε το δικό του δρόμο στα τουριστικά  πεπραγμένα του Αιγαίου και έχει διαμορφώσει τους δικούς του θύλακες φανατικών φίλων.

Επάνω-Κουφονήσ

Επάνω Κουφονήσι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Δείτε τα και γιατί όχι, επισκεφθείτε τα και τα τέσσερα. Το πλοιάριο του Σκοπελίτη που εκτελεί καθημερινά το δρομολόγιο από τη Νάξο προς την Αμοργό, θα πιάσει και τα τέσσερα λιμάνια των μικρών αυτών νησιών διευκολύνοντας έτσι, αφάνταστα τις μετακινήσεις.

Σχοινούσα-μεσημεριανή-ραστώνη

Σχοινούσα, μεσημεριανή ραστώνη © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Επάνω Κουφονήσι

Το Άνω ή Επάνω Κουφονήσι είναι το δημοφιλέστερο από τα νησιά των Μικρών Κυκλάδων και αυτό με την αρτιότερη υποδομή.  Το λιμάνι είναι επίσης ο μοναδικός οικισμός του νησιού. Εδώ υπάρχουν άφθονες επιλογές  για φαγητό, καφέ, διαμονή, αλλά και καταστήματα με δώρα-  σουβενίρ και μίνι μάρκετ.

Επάνω-Κουφονήισ-η-αμμουδιά-Ιταλίδα

Επάνω Κουφονήσι, η αμμουδιά Ιταλίδα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το οικιστικό παρουσιαστικό της νησιώτικης Χώρας είναι λιτό και απέριττο με ασβεστωμένα σοκάκια, έντονα βαμμένα γαλάζια πορτοπαράθυρα  και μικρές γωνιές που δεν άγγιξε ο χρόνος. Εδώ ξεχωρίζει ο ναός  του Αγίου Γεωργίου που κτίστηκε το 1870 από Σαντορινιούς μαστόρους.  Ενδιαφέρον είναι το Λαογραφικό μουσείο στις Στέρνες,  αλλά και η Αρχαιολογική Συλλογή όπου εκτίθενται ευρήματα από τις ανασκαφές στην Κέρο και στη βραχονησίδα Δασκαλειό, τα οποία χρονολογούνται  κυρίως στην Πρωτοκυκλαδική περίοδο (3.200-2.000 π.Χ.).

Επάνω-Κουφονήσι-η-Πισίνα

Επάνω Κουφονήσι, η Πισίνα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Οι αποστάσεις στο Επάνω Κουφονήσι είναι μικρές και εύκολα, ακόμα και με τα πόδια θα πάτε απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού για να κολυμπήσετε στις πολυάριθμες  παραλίες του. Φυσικά υπάρχουν και δρόμοι, αλλά και καΐκια που διοργανώνουν εκδρομές στις πλέον απόμερες αμμουδιές, όπως και στο Κάτω Κουφονήσι.

Επανω-Κουφονήσι-βουτιές-απο-τα-βράχια-στον-Ξηρομπάτι

Επάνω Κουφονήσι βουτιές από τα βράχια στον Ξηλομπάτι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Οι  παραλίες του Επάνω Κουφονησιού είναι μικρές και αμμουδερές. Οι καλύτερες από αυτές εντοπίζονται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού που δεν τις πιάνει το μελτέμι. Από τις πλέον δημοφιλείς είναι η Άμμος, κοντά στο λιμάνι.  Ακολουθούν η Φοίνικας και Φανός. Σε μικρή απόσταση από Φανό, που προσεγγίζεται με τα πόδια, βρίσκεται η παραλία  Πλατιά Πούντα ή πιο γνωστή ως «Ιταλίδα»  με την ξανθιά άμμο.  Στη συνέχεια θα περπατήσετε έως την «Πισίνα».

Επανω-Κουφονήσι-ο-ανεμόμυλος-και-το-καρνάγιο.

Επάνω Κουφονήσι, ο ανεμόμυλος και το καρνάγιο. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ο δρόμος από το λιμάνι (3,5 χλμ.), αλλά και μέσα από το μονοπάτι από την Φανό καταλήγουν στον τροπικό όρμο Πορί  με τα ρηχά διάφανα νερά και τη λευκή άμμο. Από εδώ θα επισκεφθείτε το γεωλογικό φαινόμενο της σπηλαιώδους παραλίας «Γάλα» του Αιγαίου» και τα απόκρημνα βράχια στις Σπηλιές Ξυλοβάτη. Πληροφορίες για τα εκδρομικά πλοιάρια που πραγματοποιούν τις ημερήσιες εκδρομές στα 6972466076 & 22850-71438 κος Πράσινος  και 6979682768 κος Μαύρος.

Σχοινούσα-το-ακρογιάλι-Τσιγκούρι.

Σχοινούσα,  το ακρογιάλι Τσιγκούρι. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Σχοινούσα

Η Σχοινούσα σιγά-σιγά αλλάζει και αυτή σταδιακά, καθώς φαίνεται να δελεάζεται από τα τουριστικά βήματα του Επάνω Κουφονησιού. Πάντως ακόμη παραμένει ένας χαμηλών τόνων προορισμός με υπέροχες παραλίες, ποιοτική διαμονή και πρόσχαρους νησιώτες.

Σχοινούσα-λεπτομέρεια-απο-ταβέρνα

Σχοινούσα, λεπτομέρεια από ταβέρνα στη Μερσίνη © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το πλοίο θα δέσει στο λιμανάκι της Μερσίνης με τη μικρή παραλία και τις καλές ψαροταβέρνες. Από  εδώ εύκολα θα ανηφορίσετε τον ασφάλτινο δρόμο για τη Χώρα, τον μικρό κυκλαδίτικο οικισμό που δεσπόζει στο εσωτερικό του νησιού. Γύρω από τη μικρή πλατεία υπάρχουν καφέ και εστιατόρια, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το Λαογραφικό Μουσείο.

Σχοινούσα-λεπτομέρεια-στη-Χώρα

Σχοινούσα, λεπτομέρεια στη Χώρα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Από τη Χώρα ξεκινούν όλοι οι δρόμοι, αλλά και τα μονοπάτια που οδηγούν  στον αγροτικό συνοικισμό της Μεσσαριάς, αλλά και προς τις πολυάριθμες παραλίες που διαθέτει η Σχοινούσα.  Οι πλέον δημοφιλείς  ακρογιαλιές είναι η αμμουδιά  Τσιγκούρι και ο όρμος Λιβάδι που έχουν εύκολη πρόσβαση από τη Χώρα.  Επίσης από τη Χώρα θα προσεγγίσετε σχετικά εύκολα τα ακρογιαλιά του Αλμυρού, του Λιόλιου, της Αλιγαριάς και του Μπαζαίου.

Σχοινούσα-η-παραλία-Γερολιμνιώνας

Σχοινούσα, η παραλία Γερολιμνιώνας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το μεσόγειο χωριό Μεσσαριά απέχει από τη Χώρα  2 χλμ. και εδώ θα έρθετε αφενός για να απολαύσετε το υπέροχο αγροτικό τοπίο της Σχοινούσας, αλλά και για να κατηφορίσετε το μονοπάτι προς την παραλία Ψιλή Άμμος που θεωρείται από τις καλύτερες των Μικρών Κυκλάδων. Επιλέξτε μια μέρα που δεν θα φυσά μελτέμι για να απολαύσετε τις βουτιές . Ενδιαφέρουσα και απόμερη είναι η μικροσκοπική ακρογιαλιά που αποκαλύπτεται στον μυχό του όρμου του Γερολιμνιώνα, όπου επίσης θα έρθετε ακολουθώντας μονοπάτι.

Τρυγος-στη-Σχοινούσα.

Τρύγος στη Σχοινούσα. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Δονούσα

Εδώ και χρόνια έχει τους δικούς της φανατικούς θαυμαστές που την επιλέγουν κάθε καλοκαίρι για να περνούν τις διακοπές τους. Τελευταία όμως τη Δονούσα την επισκέπτονται  όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες που αναζητούν μια ήσυχη, αυθεντική, αιγαιοπελαγίτικη γωνιά, χωρίς συνωστισμούς και ταλαιπωρίες.

Δονούσα-ο-Σταυρός-και-η-παραλία-του.

Δονούσα, ο Σταυρός και η παραλία του. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το λιμανάκι του νησιού είναι ο Σταυρός, ένα χαριτωμένο χωριό με ολόλευκα σπιτάκια και ένα μικρό πολύχρωμο αγκυροβόλιο. Υπάρχουν καφέ, ταβέρνες, μια πιτσαρία, φούρνος και μπακάλικο.

Δονούσα-στο-λιμανάκι-του-Σταυρού.

Δονούσα, στο λιμανάκι του Σταυρού. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Οι άλλοι δύο κατοικήσιμοι οικισμοί της Δονούσας είναι η Μερσίνη (5 χλμ.) και η Καλοταρίτισσα  (8,5 χλμ.) που συνδέονται με ασφάλτινο δρόμο ο οποίος ξεκινά από το λιμάνι. Δίπλα στο λιμάνι του Σταυρού απλώνεται μια λιλιπούτεια, ακρογιαλιά. Στη συνέχεια ακολουθώντας τον δρόμο για Μερσίνη θα βγείτε εύκολα στον αμμουδερό ορμίσκο Κέδρος, όπου λειτουργεί ένα παραλιακό καφέ – εστιατόριο.

Δονούσα-ατενίζοντας-το-Αιγαίο.

Δονούσα, ατενίζοντας το Αιγαίο. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το χωριό Μερσίνη είναι μεσόγειο με θαυμάσια θέα στο ανοιχτό πέλαγος. Από εδώ θα έχετε πρόσβαση με μονοπάτι στην ακρογιαλιά Λιβάδι με τη φυσική σκιά που την εκμεταλλεύονται οι ελεύθεροι κατασκηνωτές, αλλά και στον απόμερο ορμίσκο Φυκιό.

Δονούσα-η-παραλία-Κέδρος.

Δονούσα, η παραλία Κέδρος.  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Από Μερσίνη ο δρόμος ακολουθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή που διατρέχει τα απόκρημνα ανατολικά παράλια του νησιού και καταλήγει στον οικισμό της Καλοταρίτισσας που βρίσκεται κτισμένος στην άκρη του όρμου και κοντά σε μικρές ήσυχες παραλίες.  Για φαγητό εκτός από τον Κέδρο θα υπάρχουν εξαιρετικές παραδοσιακές  ταβέρνες στη Μερσίνη και στην Καλοταρίτισσα.

Δονούσα-η-παραλία-Λιβάδι.

Δονούσα,  η παραλία Λιβάδι. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ηρακλειά

Η Ηρακλειά είναι το πρώτο λιμάνι που πιάνει ο «Σκοπελίτης» καθώς είναι το κοντινότερο από τα νησάκι των Μικρών Κυκλάδων στη Νάξο. Παρόλα αυτά το νησάκι διατηρεί χαμηλούς τόνους και προτείνεται σε όσους αποζητούν χαλαρές διακοπές με  αρκετό περπάτημα, άφθονες μοναχικές ώρες για περισυλλογή ατενίζοντας το γαλάζιο του Αιγαίου,  χωρίς ωστόσο να λείπουν τα στοιχειώδη για μια άνετη παραμονή.

Ηρακλειά-το-Λιβάδι.

Ηρακλειά, το Λιβάδι  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ο Άγιος Γεώργιος είναι το μικρό λιμάνι της Ηρακλειάς και η Παναγία η πρωτεύουσα (Χώρα). Τα δυο χωριά απέχουν μεταξύ τους 2 χιλιόμετρα. Στο λιμάνι υπάρχουν υποδομές για φαγητό και μια προστατευμένη από το μελτέμι παραλία. Η πιο δημοφιλής ωστόσο ακρογιαλιά βρίσκεται στο Λιβάδι, έναν παραλιακό, καλοκαιρινό οικισμό που απέχει μόλις 2 χλμ. από το λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου.

Ηρακλειά-η-παραλία-Τουρκοπήγαδο

Ηρακλειά,  η παραλία Τουρκοπήγαδο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Όμως η Ηρακλειά, παρόλο το μικρό της μέγεθος (20 τ.χλμ.), διαθέτει και άλλες παραλίες όπως το απάνεμο Τουρκοπήγαδο,  η βοτσαλωτή ακτή  του Καρβουνόλακκου και η εξαιρετική αμμουδιά Αλιμιά. Το βαρκάκι του Στέλιου που αναχωρεί καιρού επιτρέποντος από το λιμάνι του Αγίου Γεωργίου, θα σας πάει σε όλες τις παραλίες του νησιού. Επίσης αξίζει συνοδεία κάποιου ντόπιου να αναζητήσετε το  σπήλαιο του Αι Γιάννη που σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο συνδέεται με τη σπηλιά του Κύκλωπα Πολύφημου ο οποίος παγίδευσε τους άντρες του Οδυσσέα.

Ηρακλειά-σούρουπο-στο-λιμανακι-του-Αι-Γιώργη

Ηρακλειά, σούρουπο στο λιμανάκι του Αι Γιώργη © Theo Athanasiadis/Views of Greece

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ. Τα μικρά διαμάντια της Δωδεκανήσου

Δωδεκάνησα, μικρά νησιά, Αρκοί, Αγαθονήσι, Μαράθι, Λειψοί, Τέλενδος, Ψέριμος, Χάλκη, DODEKANISOS, small island, Arkoi, Marathi, Lipsi, Agathonisi, Telendos, Halki, Pserimos, greek, travel, island, greece, sea, summer, mediterranean, aegean, village, architecture, dodecanese

Theo Athanasiadis / Views Of Greece

“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.