Δώδεκα  από τα ομορφότερα χωριά του Ζαγοριού καλυμμένα  με χιόνι! Με το φακό της Views of Greece ζούμε το χειμώνα στα χιονισμένα Ζαγοροχώρια, εκεί ψηλά στις ορεινές επάλξεις της Ηπείρου.

Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

το-Σκαμνέλι-σούρουπο

Το Σκαμνέλι το σούρουπο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Όλοι μας θεωρούμε αδιανόητο να περάσει ο χειμώνας χωρίς να δούμε έστω και μια φορά τις χιονονιφάδες  να «σέρνουν» τον   τρελό τους  χορό στον ουρανό. Όμως εδώ είναι μεσόγειος και το  καλοκαίρι είναι μακρύ, ενώ o φθινοπωρινός καιρός, όχι σπάνια, «αντέχει» ακόμα και μέχρι τα Χριστούγεννα.

Στο-δρόμο-για-τα-Ζαγοροχώρια.

Στο δρόμο για τα Ζαγοροχώρια. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Βέβαια το  κλίμα των  ορεινών  περιοχών της χώρας μοιάζει περισσότερο  μ΄ αυτό  της Κεντρικής  Ευρώπης,  ενώ οι καιρικές συνθήκες στα  βουνά της  κεντρικής και βόρειας Ελλάδας είναι ακόμη σκληρότερες.

Φωτογραφίζοντας-τη-λευκή-μαγεία

Φωτογραφίζοντας τη λευκή μαγεία © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Καλωσορίζουμε λοιπόν τον χειμώνα και τα  λευκά του δώρα σε μια από τις ομορφότερες περιοχές της ορεινής Ελλάδας, τα πανέμορφα Ζαγοροχώρια.

Το-φεγγάρι-απο-το-Πάπιγκο

Το φεγγάρι από το Πάπιγκο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Εδώ επάνω στον λευκό καμβά του μαγευτικού χιονισμένου τοπίου, θα βάλεις κι εσύ τη δική σου πινελιά, θα ζωντανέψεις το προσωπικό σου όνειρο. Η πληθωρική ελληνική φύση, αν και κατά πολλούς χαρακτηρίζεται από το μεσογειακό της κλίμα,  δεν παύει κάθε χειμώνα να μας χαρίζει υπέροχες χιονόλουστες εικόνες.

-Μοναχικοί-περίπατοι

Μοναχικοί περίπατοι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το οδικό δίκτυο πλέον για όλα τα χωριά του Ζαγοριού είναι ασφαλτοστρωμένο και το χειμώνα οι δρόμοι εκχιονίζονται τακτικά. Φυσικά αυτήν την εποχή θα πρέπει να έχετε μαζί σας οπωσδήποτε τις αντιολισθητικές αλυσίδες και φυσικά να γνωρίζετε πως θα τις βάλετε στο αυτοκίνητο σας αν χρειαστεί.

Μαγευτικό-Δίλοφο

Λευκό, μαγευτικό Δίλοφο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Δίλοφο,  το ησυχαστήριο

Η παλιά του ονομασία ήταν Σοποτσέλι δηλαδή νερότοπος, βρίσκεται στα 900 μέτρα ψηλά στα προβούνια της Τύμφης και υπάγεται στο Κεντρικό Ζαγόρι. Η σφιχτή δόμηση του χωριού αναδεικνύει τον αμυντικό χαρακτήρα της μοναδικής οικιστικής ταυτότητας του Ζαγοριού.  Καθώς είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα όπως παλιά, χωριά της περιοχής, έχει χαρακτηρισθεί από το υπουργείο πολιτισμού παραδοσιακός οικισμός και “ιστορικός τόπος”. Η καρδιά του Δίλοφου κτυπά στην πλατεία απ’ όπου ξεκινούν τα λιθόστρωτα, ακτινωτά καλντερίμια που διατρέχουν τις γειτονιές.

Το-Δίλοφο

Το Δίλοφο στην καρδιά του χειμώνα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Γιατί να έρθω στο Δίλοφο;

Αν απεχθάνεσαι τον θόρυβο των αυτοκίνητών το Δίλοφο θα σε μαγέψει καθώς δεν κυκλοφορούν εδώ μηχανοκίνητα οχήματα. Επιπλέον διαθέτη εξαίρετους ξενώνες, δυο καλές ταβέρνες και βρίσκεται  πολύ κοντά  σε όλα τα σημαντικά αξιοθέατα.

-Το-Βρυσοχώρι-και-η-Τσούκα-Ρόσσα

Το Βρυσοχώρι και η θρυλική Τσούκα Ρόσσα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Βρυσοχώρι στη σκιά της Κόκκινης Κορφής

Το Βρυσοχώρι, είναι το πιο απόμακρο από τα χωριά του Κεντρικού Ζαγοριού–απέχει 75 χιλιόμετρα από τα Γιάννινα- και βρίσκεται κτισμένο σε ύψος 950 μέτρων, σε σημείο με εξαιρετική θέα στις πιο αλπικές κορφές της Τύμφης. Ακμάζον χωριό πριν τον πόλεμο με 500 σχεδόν μονίμους κατοίκους προσέφερε κι αυτό τα μέγιστα στον άνισο αγώνα με τις Ιταλικές μεραρχίες που εισέβαλαν στην Ελλάδα τον Οκτώβρη του 1940. Απλώνει στις γειτονίες του στη σκιά της  «Τσούκα Ρόσσα», την  περίφημη «Kόκκινης Kορφής» της Τύμφης που μοιάζει να κρέμεται με το αλπικό παρουσιαστικό της και τα 2380 μέτρα της πάνω από τις γειτονιές του χωριού.  Το Βρυσοχώρι είναι το χωριό του Ζαγοριού που έχει την ευκολότερη πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας (60 χλμ.).

Το-Βρυσοχώρι

Το Βρυσοχώρι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Γιατί να έρθω στο Βρυσοχώρι;

Αφήνεις πίσω το Τσεπέλοβο, προσπερνάς το Σκαμνέλι, διασχίζεις το οροπέδιο του Γυφτόκαμπου,  γυρνάς μερικές ακόμη στροφές και φτάνεις στο Βρυσοχώρι. Αξίζει άραγε αυτό το σχεδόν επικό ταξίδι για να έρθεις μέχρι εδώ; Σιγουρά ναι αν αγαπάς την αγρία φύση, τα υπέροχα τοπία, τους αυθεντικούς ανθρώπους. Το Βρυσοχώρι έχει ελάχιστες υποδομές όμως  σίγουρά θα βολευτείτε.

Το-Βραδέτο

Το χιονισμένο Βραδέτο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Βραδέτο, κοιτά αφ’ ψηλού το Ζαγόρι

Το Βραδέτο είναι  το ψηλότερο από τα σαράντα έξι χωριά του Ζαγοριού καθώς βρίσκεται κτισμένο σε ύψος 1350 μέτρων.  Το χωριό εντυπωσιάζει τους επισκέπτες καθώς οι πέτρινες γειτονίες του να αιωρούνται στο χείλος του γκρεμού ενώ προσφέρει πανώρια θέα.  ΤοΒραδέτο είναι γνωστό στους ορειβάτες για την περίφημη πεζοπορική διαδρομή που γίνεται από την πέτρινη σκάλα που συνδέει το χωριό με το Καπέσοβο. Επίσης ακολουθώντας μονοπάτι θα πάτε ως τη θέση «Μπελόη» με την εξαίσια θέα στην χαράδρα του Βίκου.

Λευκό-Βραδέτο

Το Βραδέτο με τα λευκά του πέπλα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Γιατί να έρθω στο Βραδέτο;

Για την απολυτή ησυχία του, την απλότητα του και τα υπέροχα μονοπάτια του. Το χωριό διαθέτει ξενώνα και ταβέρνα και θεωρείται χαμηλών τόνων προορισμός. Απέχει μόλις 15 χλμ. από το Τσεπέλοβο και φτάνει μέχρι εδώ ασφάλτινος δρόμος.

Το-Δίκορφο

Το Δίκορφο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Δίκορφο, αρχοντιά χωρίς φτιασίδια

Ξεφεύγοντας από τα γνωστά ταξιδιωτικά μονοπάτια που οδηγούν στα διάσημα πλέον χωριά του Κεντρικού Ζαγοριού, θα ανηφορίσουμε τις χιονισμένες ράχες του βουνού Μιτσικέλι αναζητώντας το χωριό Δίκορφο η Δικόρυφο.  Πρόκειται για έναν παραδοσιακό οικισμό με θαυμάσια αρχοντικά καμωμένα, από Κονιτσιώτες μαστόρους , κτισμένο σε ύψος 1000 μέτρων σε θέση που προφέρει εξαίσια θέα στον ορεινό όγκο της Τύμφης.

Στις-γειτονιές-του-Δίκορφου

Στις γειτονιές του Δίκορφου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Γιατί να έρθω στο Δίκορφο;

Το Δίκορφο είναι ιδανική αφετηρία για να εξερευνήσετε τον «άγνωστο» τουριστικά τόπο του Μιτσικελίου. Θα πραγματοποιήσετε υπέροχες οδικές διαδρομές,  διασχίσεις με 4χ4 και θα ακολουθήσετε απίθανα μονοπάτια. Παράλληλα όμως θα μπορέσετε σχετικά εύκολα να πάτε στα πιο γνωστά θέρετρα και στην χαράδρα του Βίκου. Διαθέτη ξενώνες και μια υπέροχη πλατεία.

Μικρό-Πάπιγκο

Μικρό Πάπιγκο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Μικρό Πάπιγκο  στη σκιά  των  χιονισμένων πέτρινων Πύργων

Στη σκιά των επιβλητικών Πύργων της Γκαμήλας, σμιλεμένο από τον χρόνο και την υπομονή των ανθρώπων, το Μικρό Πάπιγκο είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο ιδιαίτερα αλλά και αναγνωρίσιμα χωριά της Ελλάδας. Μαζί με το Μεγάλο Πάπιγκο αποτελούν τον κυριότερο πόλο προσέλκυσης επισκεπτών σε όλο το Ζαγόρι. Βέβαια είναι γεγονός πως και στα δύο χωριά, τα τριήμερα, αλλά και τις ημέρες των αργιών παρατηρείται έντονος συγχρωτισμός οχημάτων και ανθρώπων στους στενούς δρόμους και τα στενάχωρα σημεία στάθμευσης. Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα αυτοκίνητα δεν μπαίνουν στο Μικρό Πάπιγκο και αναγκαστικά θα παρκάρετε σε κάποιον από τους κοντινούς διαμορφωμένους χώρους στάθμευσης.

Πάπιγκο-οι-Πύργοι

Πάπιγκο,  οι Πύργοι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Γιατί να έρθω στο Μικρό Πάπιγκο;

Αν στις προτεραιότητες  είναι οι ανέσεις, οι επιλογές στη διαμονή και το φαγητό αλλά και την διασκέδαση, αν νοιώθετε άνετα στην Αράχοβα και στα Καλάβρυτα στις αργίες των χειμερινών  τριήμερων το Μικρό Πάπιγκο θα το λατρέψετε.

Το-Μονοδέντρι

Το Μονοδέντρι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Μονοδένδρι, αφετηρία για εξορμήσεις

Το Μονοδένδρι μαζί με το  Πάπιγκο  και   το   Τσεπέλοβο βρίσκεται στην κορφή των προτιμήσεων και μονοπωλεί το  ενδιαφέρον των επισκεπτών και όχι άδικα βέβαια. Το Μονοδένδρι  σκορπά τα σπιτικά του σε βραχώδη  περιοχή, πολύ κοντά στο χάσμα που κόβει στα δυο την κορμοστασιά της Τύμφης και δημιουργεί το φυσικό θαύμα της χαράδρας του Βίκου.  Ο δρόμος που περνά μέσα από το Μονοδένδρι ανηφορίζει  για 6  χλμ. μέχρι  την  διαμορφωμένη  τοποθεσία «Οξιά»  από όπου  θα έχετε  την πανοραμική θέα στην μεγαλειώδη χαράδρα.

Μονοδέντρι-ο-Αγιος-Αθανάσιος.j

Μονοδέντρι, ο Άγιος Αθανάσιος.  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Γιατί να έρθω στο Μονοδένδρι;

Οι τουριστικές υποδομές στο Μονοδένδρι είναι εξαιρετικές, αφού εδώ βρίσκονται  μερικοί  από τους καλύτερους και παλαιοτέρους ξενώνες του  Ζαγοριού και κάποια από τα πιο ποιοτικά εστιατόρια. Εύκολα από εδώ θα προσεγγίσετε  όλα τα χωριά του Κεντρικού Ζαγοριού αλλά και αυτά του Δυτικού όπως είναι η Αρίστη και το Πάπιγκο.

Η-Ελάτη.

Η Ελάτη. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ελάτη, με θέα στην Τύμφη

Ακολουθώντας γνωστές, ταξιδιωτικές ατραπούς του Κεντρικού Ζαγοριού θα προσεγγίσουμε ένα ιδιαίτερο χωριό που όμως καταφέρνει και διατηρεί χαμηλούς τουριστικούς τόνους. Η Ελάτη βρίσκεται σε υψόμετρο 950 μέτρων (παλαιότερα λεγόταν Μπούλτσι) σε σημείο με θέα πανοραμική στην οροσειρά της Τύμφης. Το οδικό δίκτυο για να έρθετε μέχρι εδώ είναι στο σύνολό του ασφάλτινο. Οι δρόμοι εκχιονίζονται συχνά και δεν θα αντιμετωπίσετε σοβαρά προβλήματα, ακόμα και μετά από πυκνή χιονόπτωση.

Θέα-απο-την-Ελάτη.

Θέα από την Ελάτη. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Γιατί να έρθω στην Ελάτη;

Η Ελάτη διαθέτει αξιόλογη υποδομή, ποιοτικούς ξενώνες και εστιατόρια και είναι κοντά σε όλα τα γνωστά αξιοθέατα του Κεντρικού Ζαγοριού. Σε απόσταση μια ευχάριστης μονοήμερης εκδρομής μπορούν να μπουν και τα διάσημα χωριά του Δυτικού Ζαγοριού, η Αρίστη, το Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο.

Το-Τσεπέλοβο

Το αρχοντικό Τσεπέλοβο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Τσεπέλοβο, αρχοντιά και χάρη

Από  τα  πιο  γνωστά χωριά  του Κεντρικού  Ζαγοριού, το  Τσεπέλοβο βρίσκεται σε ύψος 1.100 μέτρων σε  απόκρημνη  πλαγιά  του   όρους Γκαμήλα. Ιδιαίτερη πατρίδα της  μεγάλης μας ηθοποιού Μαρίκας  Κοτοπούλη,   με   πολλά καλοδιατηρημένα αρχοντικά και εκκλησίες αποτελεί το αναμφισβήτητο κεφαλοχώρι της  ευρύτερης  περιοχής.  Ολόγυρα  η   ορεινή    φύση ξαφνιάζει με την ποικιλία της. Το Τσεπέλοβο είναι επίσης φημισμένο και για τα δαιδαλώδη καλντερίμια του στα οποία μπορείς να περπατάς με τις ώρες χαζεύοντας το υπέροχα πέτρινα αρχοντικά.  Με   αφετηρία το  Τσεπέλοβο,   θα πραγματοποιήσετε  την πιο  όμορφη ορεινή διαδρομή που θα σας οδηγήσει στο απόμακρο Βρυσοχώρι.

Το-Τσεπέλοβο-χιονισμένο

Το Τσεπέλοβο χιονισμένο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Γιατί να έρθω στο Τσεπέλοβο;

Οι υποδομές του, οι επιλογές στο φαγητό και τα όμορφα καφέ του αποτελούν σίγουρα γερά επιχειρήματα για να επιλέξει κάποιος στο Τσεπέλοβο. Επιπλέον θα προσθέσουμε ότι είναι ένα από τα ελάχιστα χωριά του Ζαγοριού που κατοικούνται μόνιμα και το ότι βρίσκεται πλάι σε όλα τα σημαντικά αξιοθέατα.

Το-Σκαμνέλι.

Το Σκαμνέλι. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Σκαμνέλι, στα καλντερίμια της παράδοσης

Όλη η διαδρομή από Γιάννενα για Σκαμνέλι είναι πραγματικά «χάρμα οφθαλμών». Θα περάσετε κοντά από τα ομορφότερα χωριά του Κεντρικού Ζαγοριού όπως το Δίλοφο, οι Κήποι, το Κουκούλι, το Καπέσοβο, το Τσεπέλοβο.  Η ανάβαση θα σας δείξει «τα δόντια της» από το Καπέσοβο και μετά. Τώρα το χειμώνα – λόγω πάγου -χρειάζεται αρκετή προσοχή τα σκιερά  τμήματα του δρόμου. Αφού προσπεράσετε το Τσεπέλοβο, θα καταλήξετε στο  παραδοσιακό χωριό Σκαμνέλι που είναι κτισμένο σε υψόμετρο 1200 μ.  στα ριζά της Τύμφης. Αν ο καιρός το επιτρέπει, αξίζει να ακολουθήσετε τον ασφάλτινο δρόμο που συνεχίζει μετά το Σκαμνέλι για το υψίπεδο του Γυφτόκαμπου και στη συνέχεια θα προσεγγίσετε τα απόμερα χωριά Βρυσοχώρι, Ηλιοχώρι, Λάϊστα.

Υπέροχο-Σκαμνέλι

Υπέροχο χειμερινό Σκαμνέλι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Γιατί να έρθω στο Σκαμνέλι;

Αν και κοντά στα γνωστά, τουριστικά χωριά του Κεντρικού Ζαγοριού όπως είναι το Τσεπέλοβο, οι Κήποι, το Κουκούλι, το πανέμορφο Σκαμνέλι παραμένει ακόμη ένας άγνωστος προορισμός. Θα το προτιμήσετε για την ησυχία του και την υπέροχη φύση που αγκαλιάζει από παντού τον οικισμό. Υπάρχουν δυο ξενώνες και μια ταβέρνα στην όμορφη πλατεία.

Ο-Ελαφότοπος

Ο Ελαφότοπος © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ελαφότοπος, νοσταλγικές εικόνες

Πέρα από τα γνωστά, πολυδιαφημισμένα και αρκετές φορές κορεσμένα –η αλήθεια είναι- θέρετρα του Ζαγοριού, εδώ, στην πιο ορεινή και τραχιά γωνιά  της Ηπείρου υπάρχει ένας ολάκερος τόπος που κρατά ακόμη κρυφή την  ανεπιτήδευτη γοητεία του. Το χωριό Ελαφότοπος  απλώνει τις γειτονίες σε ύψος 1100 μέτρων και κυριολεκτικά μαγεύει με την ανεπεξέργαστη ομορφιά του.  Αν και βρίσκεται επάνω στον οδικό άξονα που συνδέει το Δυτικό με το Κεντρικό Ζαγόρι το πιο πιθανόν είναι να διαβείς γρήγορα τον δρόμο που περνά έξω τις γειτονιές του και να μην χαραμίσεις το χρόνο σου για μια έστω σύντομη παράκαμψη. Το χωριό διαθέτη παραδοσιακό ξενώνα, ένα σημαντικό λαογραφικό μουσείο και δαιδαλώδη καλντερίμια για να χαθείς…

Στα-καλντερίμια-του-Ελαφότοπου

Στα καλντερίμια του Ελαφότοπου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Γιατί να έρθω στον Ελαφότοπο;

Όπως προ είπαμε για την ανεπιτήδευτη ομορφιά του, την ησυχία του –αφού στα σοκάκια δεν μπαίνουν τα αυτοκίνητα- αλλά και γιατί είναι κοντά σε δημοφιλή χωριά όπως το Μονοδένδρι (23 χλμ.), το Πάπιγκο (25 χλμ.) και η Αρίστη (13 χλμ.).

Ανω-Πεδινά.

Άνω Πεδινά. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

 Άνω Πεδινά, το χρωματιστό χωριό

Κατά τον 19ο αιώνα τα Άνω Πεδινά η Άνω  Σουδενά αριθμούσαν 1.000 κατοίκους, διέθεταν σχολεία εκκλησίες και σπουδαία μοναστήρια και ήταν από τα πλούσια κεφαλοχώρια της Ηπείρου. Στην πλατεία δεσπόζει η εκκλησία του Αγ. Δημητρίου, κτίσμα του 1793. Στο σχολείο των Άνω Πεδινών σήμερα στεγάζεται η βιβλιοθήκη του Νεόφυτου Δούκα με σπάνιους τόμους. Εδώ λειτουργεί από την εποχή ήδη του Μεσοπολέμου η Λαμπριάδειος Οικοκυρική Σχολή. Πασίγνωστο σε όλα τα Ζαγοροχώρια είναι το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας (15ος αιώνας), αλλά και της Αγ. Παρασκευής (18ος αι.).

Ανω-Πεδινά-ο-Αγιος-Δημήτριος.j

Άνω Πεδινά, ο Άγιος Δημήτριος. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Γιατί να έρθω στα Άνω Πεδινά;

Πρόκειται για τον πιο ανερχόμενο προορισμό στα Ζαγοροχώρια, καθώς τα τελευταία χρόνια λειτουργούν εδώ μερικές εξαιρετικές ξενοδοχειακές μονάδες. Από εδώ θα έχετε πρόσβαση σε όλα τα χωριά του Δυτικού Ζαγοριού και μέχρι την Κόνιτσα από την οποία τα Άνω Πεδινά απέχουν  μόλις 30 χλμ.

Το-Καπέσοβο

Το Καπέσοβο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Καπέσοβο, μικρό και όμορφο

Είναι ένα από τα λιλιπούτεια χωριά του Κεντρικού Ζαγορίου και βρίσκεται επάνω στον οδικό άξονα που συνδέει τα Ζαγοροχώρια με τα χωριά της Κόνιτσας. Εύκολα από τους Κηπους ή το Τσεπέλοβο  θα βρεθείτε στην είσοδο του χωριού που είναι κτισμένο σε υψόμετρο 1120 μέτρων. Από τις γειτονιές του θα έχετε θέα τόσο προς το ύψωμα όπου δεσπόζει το  Βραδέτο, όσο και προς το φαράγγι του Βίκου.  Από τα πλέον εντυπωσιακά κτήρια είναι η περίφημη Πασχάλειος Σχολή και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου κτίσμα του 1793, ενώ ενδιαφέρον είναι και το λαογραφικό μουσείο. Από εδώ ξεκινά και η πέτρινη σκάλα που ανηφορίζει στο Βραδέτο.

Η-Σκάλα-του-Βραδέτου.

Η Σκάλα του Βραδέτου ξεκινά από το Καπέσοβο. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Γιατί να έρθω στο Καπέσοβο;

Αν και μικρό χωριό διαθέτει ποιοτικούς ξενώνες και συμπαθητικές ταβέρνες – καφενεία. Στο Καπέσοβο θα έρθετε για την ηρεμία του τη ήπια φύση του  αλλά και γιατί θα μπορείτε να πάτε εύκολα στο Τσεπέλοβο, στους Κήπους και το Κουκούλι που είναι τα δημοφιλή χωριά του Κεντρικού Ζαγοριού.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δέκα από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της Πελοποννήσου χιονισμένα

Ιστορική-Δημητσάνα

Ιστορική-Δημητσάνα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

 “Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.