Από τα υψίπεδα της Ηπείρου και τις πεδιάδες της Μακεδονίας έως τα Άγραφα και τα βουνά της Πελοποννήσου αναζητούμε τη γοητεία του χειμώνα στα  λευκά παραμυθένια τοπία των Ελληνικών λιμνών.

Πανέμορφη-Πλαστήρα.

Πανέμορφη Πλαστήρα. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Δώδεκα συν μία  λίμνες της Ελλάδας, χιονισμένες και πανέμορφες, ποζάρουν στον φωτογραφικό φακό της Views of Greece  και μας… ταξιδεύουν!

Πανόραμα-Παραλίμνης.

Πανόραμα Παραλίμνης. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το ελλαδικό τοπίο γοητεύει με τη διαφορετικότητα και την πολυποίκιλη φύση του.

Παγωμένη-Δοιράνη

Παγωμένη Δοϊράνη © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Άνοιξη, φθινόπωρο, καλοκαίρι, χειμώνας… οι συνεχείς εναλλαγές των εποχών και των καιρικών φαινομένων μεταμορφώνουν την παραλίμνια τοπιογραφία δίνοντάς της τα δικά τους χρώματα.

Παραλίμνη-λευκή-συμμετρία

Παραλίμνη, λευκή συμμετρία. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αν και μεσογειακή χώρα η Ελλάδα, οι χιονοπτώσεις του χειμώνα δεν παύουν ωστόσο, με τα λευκά τους πέπλα, να δημιουργούν ονειρεμένες συνθέσεις . Αυτήν την εποχή θαρρείς και ο  Σκανδιναβικός Βορράς,  με τα παγερά, σιωπηλά, παραμυθένια τοπία του, μετοίκησε στα νότια της Ευρωπαϊκής ηπείρου.

Λίμνες-Μουτσάλια

Λίμνες Μουτσάλια © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Όμως οι εποχές ανεμελιάς και αθωότητας για την Ελληνική φύση έχουν παρέλθει εδώ και καιρό και θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω πώς όλες οι περιοχές όπου βρίσκονται αυτές οι λίμνες κινδυνεύουν από ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

Λίμνη-Πηγών-Αώου

Λίμνη-Πηγών-Αώου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ανάμεσα στους πολυάριθμους κινδύνους, στην πρώτη πεντάδα συμπεριλαμβάνονται οι άσκοπες και χωρίς ουσιαστικές περιβαλλοντικές μελέτες διανοίξεις δρόμων, οι ρυπάνσεις με γεωργικά και αστικά απόβλητα, η κακή διαχείριση των υδάτινων πόρων, η ασύδοτη τουριστική ανάπτυξη και τελευταία, η μαζική εγκατάσταση βιομηχανικού τύπου αιολικών πάρκων.

Λίμνη-Κερκίνη

Λίμνη Κερκίνη © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Λίμνη Κερκίνη, χιονισμένος εξωτικός παράδεισος

Όσες φορές κι αν έχεις επισκεφθεί αυτήν την πανέμορφη λίμνη της Μακεδονίας, αν δεν την έχεις δει χιονισμένη είναι σαν να έχεις παραλείψει ένα σημαντικό και κατά πολλούς, το πιο γοητευτικό κομμάτι της. Αρκετές φορές τον χρόνο η περιοχή της Κερκίνης θα ντυθεί στα λεύκα. Όταν ο παγετός επιμείνει, όλη η υδάτινη έκταση της λίμνης παγώνει.  Μόνο η επιφάνεια του ποταμού Στρυμόνα παραμένει υγρή και δραστήρια με αποτέλεσμα να γίνεται καταφύγιο  πολλών ειδών ορνιθοπανίδας. Το τοπίο τότε ξεφεύγει από τα μεσογειακά δεδομένα και αποκτά εξωπραγματικές διαστάσεις.

Γράμμος-λίμνες-Μουτσάλια

Γράμμος, λίμνες Μουτσάλια © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Γράμμος, οι λιλιπούτιες λίμνες Μουτσάλια

Για να φτάσετε στις λιμνούλες Μουτσάλια που δεσπόζουν σε ύψος 1750 μέτρων, κάτω από τις κορφές Αρένες του Γράμμου, θα πρέπει να καλύψετε μια δύσκολη χωμάτινη διαδρομή 18 χιλιομέτρων.  Πραγματικά όμως αξίζει τον κόπο! Οι αλπικές λιμνούλες με το δάσος από οξιές να τις αγκαλιάζει ολόγυρα και τις βραχώδεις κορφές του Γράμμου να αιωρούνται από επάνω τους,  δημιουργούν μια εικόνα που είναι πέραν κάθε φαντασίας. Τον χειμώνα οι επιφάνειες των δυο μικρών λιμνών  παγώνουν και μια ολοκληρωτική ησυχία καλύπτει το απίθανο ολόλευκο τοπίο.

Χάραμα-στη-λίμνη-Πλαστήρα.

Χάραμα στη λίμνη Πλαστήρα. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Λίμνη Πλαστήρα, το στολίδι των Αγράφων ντυμένο στα λευκά

Πολύ συχνά τον χειμώνα, αυτό το μονάκριβο στολίδι των θεσσαλικών Αγράφων σκεπάζεται με χιόνι. Με βοριά και αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν, τα γύρω δάση και τα χωριά εγκλωβίζονται μέσα σε μεγάλους όγκους χιονιού.  Πολλές φορές σχεδόν το σύνολο της υδάτινης επιφάνειας παγώνει .  Άλλες φορές  πάλι όταν η χιονοθύελλα συνοδεύεται από δυνατούς ανέμους, το χιόνι στρώνεται ασύμμετρα, δημιουργώντας λευκούς λόφους πλάι στα ατάραχα νερά. Ο δρόμος περιμετρικά της λίμνης σπάνια θα κλείσει, καθώς τα εκχιονιστικά δουλεύουν ασταμάτητα για να τον κρατούν ανοιχτό.

Η-Λίμνη-Πηγών-Αώου.

Η Λίμνη Πηγών Αώου. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Λίμνη Αώου, η ψηλότερη τεχνητή  λίμνη της Ελλάδας

Η λίμνη Πηγών Αώου είναι η τεχνητή λίμνη με το μεγαλύτερο υψόμετρο σε όλη την Ελλάδα (1450 μέτρα ψηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας) και ως εκ τούτου σχεδόν όλο το χειμώνα -από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Απρίλιο- είναι σκεπασμένη με χιόνι. Η υδρολογική λεκάνη δημιουργήθηκε το 1987 με την ύψωση του φράγματος στη θέση «Πέντε – Αλώνια». Η λίμνη προσεγγίζεται εύκολα από το Μέτσοβο (απέχει 22 χιλιόμετρα). Μάλιστα, καθώς περιμετρικά της νεότευκτης λίμνης υπάρχει δρόμος, η περιοχή προσφέρεται για μια θαυμάσια χειμερινή περιήγηση.

Η-Δοιράνη.jpg

Η λίμνη Δοϊράνη. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Λίμνη Δοϊράνη, παγωμένη ομορφιά

Με έκταση  40 χλμ. και μέγιστο βάθος τα 8 μέτρα, η λίμνη Δοϊράνη είναι μια από τις ομορφότερες του ελληνικού βορρά. Η στιβαρή οροσειρά του βουνού Μπέλες κυριαρχεί στον βορινό ορίζοντα, ενώ στον νότο απλώνεται η εύφορη πεδιάδα του Αξιού. Η λίμνη είναι ένας πραγματικός παράδεισος για την ιχθυοπανίδα αφού στα νερά της έχουν εντοπιστεί περί τα 18 είδη ψαριών. Όταν έχει χιονίσει το τοπίο μοιάζει εξωπραγματικό, τόσο στην ακρολιμνιά, όσο και στην παραλίμνια τοποθεσία “Χίλια Δέντρα”.

Στυμφαλία-λίμνη.

Στυμφαλία λίμνη. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Λίμνη Στυμφαλία, ένα μυθικός τόπος σε χειμερινό φόντο

Μια ανάσα από τα παράλια του Κορινθιακού κόλπου, πολύ κοντά στην Κόρινθο, αλλά και στην Αθήνα, η Στυμφαλία λίμνη είναι μια από τις πιο όμορφες φυσικές λίμνες της Ελλάδας. Περίκλειστη από τους ορεινούς όγκους του Ολίγυρτου και της Μικρής και Μεγάλης Ζήριας εξακολουθεί με την τοπιογραφία της,  να ασκεί μια ιδιαίτερη γοητεία.  Η χιονισμένη λίμνη θα σας συνεπάρει με τα πληθωρικά της τοπία και την ασυνήθιστη δραστηριότητα των πουλιών που καταφεύγουν εδώ από τις λίμνες του βορρά για να διαχειμάσουν.

Λίμνη-Καστοριάς.

Λίμνη Καστοριάς. © Αρχείο Views of Greece

Λίμνη Ορεστιάδα (Καστοριάς), αξίζει να τη ζήσης το χειμώνα

Η πόλη αυτή της Δυτικής Μακεδονίας είναι κτισμένη σε ύψος 650 μέτρων, πάνω σε μια χαρακτηριστική πέτρινη γλώσσα που εισχωρεί βαθιά μέσα στα νερά της λίμνης Ορεστιάδας. Όταν σκεπάζεται με χιόνι δεν έχει στην κυριολεξία τίποτα να ζηλέψει από τις ομορφότερες παραλίμνιες πόλεις της βόρειας Ευρώπης. Ακολουθήσετε τον παρόχθιο δρόμο που κάνει το γύρο της χερσονήσου και θα το διαπίστωσε μόνοι σας.

Υλίκης-πανόραμα.j

Υλίκης πανόραμα.  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Υλίκη,  ο τροφοδότης της Αθήνας σκεπασμένος με χιόνι

Η  βοιωτική λίμνη Υλίκη καλύπτει μια έκταση  σχεδόν  22 τ.χλμ. Η λεκάνη της δέχεται τα νερά της αποξηραμένης Κωπαίδας λίμνης μέσω του  ποταμού Βοιωτικού Κηφισού, αλλά εμπλουτίζεται και από υπόγειες πηγές.   Το μέγιστο βάθος της λίμνης είναι σχεδόν 40 μέτρα ενώ η συνολική ποσότητα νερού (όταν βέβαια ο ταμιευτήρας είναι γεμάτος), ανέρχεται στα 663.000.000 m3.  Από το 1957 και έπειτα, μετά από τα αναγκαία έργα, παρέχει μεγάλο μέρος του υδάτινου αποθέματός της στην λίμνη του Μαραθώνα.

Η-Παραλίμνη.

Η Παραλίμνη, πίσω ξεχωρίζει ο Ευβοϊκός κόλπος . © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Παραλίμνη, ένας κρυφός βιότοπος παραδομένος στο χειμώνα

Η αρχαία λίμνη Τρεφία, όπως λεγόταν η Παραλίμνη, ήταν γνωστή ανέκαθεν ως μεταναστευτικός σταθμός των παρυδάτιων ειδών.  Η Παραλίμνη καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 15 τ.χ. και βρίσκεται σχεδόν 20 μέτρα χαμηλότερα από την επιφάνεια της Υλίκης. Οι όχθες τις Παραλίμνης είναι ομαλές και σε μεγάλο μέρος καλύπτονται από πυκνούς καλαμιώνες που αποτελούν και ιδανικό ενδιαίτημα για δεκάδες είδη φτερωτής πανίδας.  Αν έχει χιονίσει αξίζει με αφετηρία την Αθήνα, να πραγματοποιήσετε μια μονοήμερη εκδρομή  για να απολαύσετε το υπέροχο χειμωνιάτικο τοπίο.

Μικρή-Πρέσπα.

Μικρή Πρέσπα. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πρέσπες, σαν παραμύθι

Στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας, σε έναν τόπο περίκλειστο από βουνά,  σε μια από τις πιο απόμερες,  αλλά ωστόσο ιδιαίτερα γοητευτικές περιοχές των Βαλκανίων,  κουρνιάζουν η Μικρή και η Μεγάλη Πρέσπα.  Η τεράστια οικολογική αξία του ευρύτερου  λιμναίου οικοσυστήματος έχει αναγνωστεί εδώ και αρκετά χρόνια και προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία. Η περιοχή  των Πρεσπών απέχει από τη Φλώρινα 70 χλμ. και από την Καστοριά 60 χιλιόμετρα. Η χιονισμένη λεκάνη των λιμνών είναι πέραν κάθε περιγραφής.

Λίμνη-Δάσιου.

Λίμνη Δασίου. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Δασίου, η ντροπαλή λίμνη της Πελοποννήσου

 Από το Ξυλόκαστρο που απέχει 105 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 28 χιλιόμετρα από την Κόρινθο ακολουθούμε τη διαδρομή που καταλήγει στο ορεινό θέρετρο των Τρικάλων. Στη συνέχεια ο δρόμος θα μας φέρει στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήριας κτισμένο σε υψόμετρο 1450 . Από εδώ μπορείτε να ακολουθήσετε τον λασπωμένο χωματόδρομο που καταλήγει στις όχθες της λίμνης  Δασίου, της πιο ορεινής λίμνης της Πελοποννήσου. Το χειμώνα η επιφάνειά της παγώνει τελείως και σκεπάζεται με χιόνι.

Λίμνη-Δόξα

Λίμνη Δόξα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Δόξα, μια λίμνη σε ένα μαγευτικό οροπέδιο

Στο οροπέδιο του Φενεού, εκεί ψηλά στα βουνά της ορεινής Κορινθίας, κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ένα φράγμα που ανυψώθηκε στην κοίτη του ποταμού Δόξα, 850 μέτρα ψηλά από την στάθμη της θάλασσας,  δημιούργησε την τεχνητή λίμνη Δόξα που καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 500 στρεμμάτων. Το ενδιαφέρον των επισκεπτών επικεντρώνεται κυρίως γύρω από τις όχθες της λίμνης όπου υπάρχει ασφάλτινος δρόμος. Στα γύρω χωριά θα βρείτε αρκετές υποδομές για διαμονή και φαγητό.

Λίμνη-Τσιβλού.

Λίμνη Τσιβλού. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Τσιβλού, στην αγκαλιά του Χελμού

 Η  λιμνούλα αυτή της ορεινής Αχαΐας σχηματίστηκε το 1913 από τα νερά του ποταμού Κράθι, μετά από καθίζηση του εδάφους η οποία καταπλάκωσε τα χωριά Τσιβλού και  Συλίβαινα.  Η έκτασή της μόλις που αγγίζει τα 80 στρέμματα, ενώ το βάθος της φθάνει τα 30 μέτρα. Στις όχθες τις λίμνης ζει η βίδρα και πολλά ακόμη μικρά θηλαστικά, ενώ έχει αναφερθεί και η παρουσία του ακριβοθώρητου τσακαλιού. Η λίμνη Τσιβλού προσεγγίζεται από την Ακράτα. Για διαμονή κοντά στην λίμνη λειτουργεί ξενώνας, ενώ αρκετές επιλογές υπάρχουν στην κοντινή Ζαρούχλα.

Λίμνη-Πλαστήρα-πλαζ-Πεζούλας.

Λίμνη Πλαστήρα, στην  πλαζ της Πεζούλας. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΌΜΗ: Επτά λίμνες της Μακεδονίας σε μια μέρα!

Λίμνες δυτικής Μακεδονία, road trip, οδοιπορικό, wetland, υγρότοποι

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.