Δέκα χειμερινοί προορισμοί, δέκα υπέροχα ορεινά χωριά ντυμένα στα λευκά, μας περιμένουν με τα χιονισμένα τους τοπία, για να μας χαρίσουν μοναδικές στιγμές χαλάρωσης και εξαγνισμού  από την καθημερινότητα!

Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Τα-πέπλα-του-χειμώνα

Τα πέπλα του χειμώνα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Χρησιμοποιώντας το καλό πλέον ασφάλτινο οδικό δίκτυο που διατρέχει από άκρη σε άκρη τον Μοριά, δεν θα χρειαστούν περισσότερες από δυο με τρεις ώρες για να γνωρίσουμε μερικά από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας.

Η-ομορφιά-του-χειμωνιάτικου-τοπίου.

Η γλυκιά  ομορφιά του χειμωνιάτικου τοπίου. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Με τη γλυκιά νοσταλγία να περιπλανιέται στα λιθόστρωτα σοκάκια, με εικόνες και μυρωδιές να ξυπνούν συγκινήσεις παρεχόμενες στα πιο απόμερα σημεία του μυαλού μας, αναζητούμε τη θαλπωρή του χειμώνα σε μερικούς από τους ομορφότερους ορεινούς οικισμούς της Πελοποννήσου.

Αξέχαστες-χειμερινές-βόλτες

Αξέχαστες χειμερινές βόλτες © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Εδώ στις επάλξεις των βουνών, με τη σιωπή του χιονιού να σκεπάζει τα πάντα, όλα δείχνουν εξαγνιστικά λευκά, ήρεμα και συναρπαστικά γοητευτικά.

Στο-δρόμο-για-το-χωριό

Στο δρόμο για το χωριό © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αυτός ο πανέμορφος, σχεδόν παραμυθένιος κόσμος, δεν είναι τόσο μακριά όσο νομίζουμε!

Μαγούλιανα-Αρκαδίας

Μαγούλιανα Αρκαδίας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Μαγούλιανα, το αψηλότερο χωριό του Μοριά θαμμένο στο χιόνι

Μόλις 11 χιλιόμετρα μακριά από την Βυτίνα, σε υψόμετρο 1350 ανακαλύπτουμε τα Μαγούλιανα, το ψηλότερο χωριό της Πελοποννήσου. Στο κέντρο του παραδοσιακού οικισμού  δεσπόζει η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (17ος αιώνας) με το λεπτοδουλεμένο τέμπλο. Ψηλότερα στην κορυφή του λόφου, υπάρχουν υπολείμματα βυζαντινού κάστρου, γνωστού ως “Γορτυνιακό δυναμάρι”, “Αργυρόκαστρο” ή και “Ανδρόκαστρο”. Εύκολα από τα Μαγούλιανα θα πάτε στη απόμερη Λάστα, αλλά και στο παραδοσιακό κεφαλοχώρι Βαλτεσινίκο. Διασχίζοντάς το εντυπωσιακό χιονισμένο δάσος της Μάννας θα επισκεφθείτε τη Δημητσάνα και τα Λαγκάδια.

Σιωπηλά-παγωμένα-Μαγούλιανα

Σιωπηλά παγωμένα Μαγούλιανα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Δρόμο παίρνω, δρόμο αφήνω και φτάνω με ασφάλεια στα Μαγούλιανα

Τα Μαγούλιανα απέχουν 195 χιλιόμετρα από την Αθήνα -μέσω Βυτίνας-, όλα σε άσφαλτο. Συνολικά  θα σπαταλήσετε μόλις 2 με 2 ½  ώρες για να βρεθείτε από την Αθήνα  στις πολύδεντρες και χιονισμένες πλαγιές του Μαίναλου. Πρατήριο καυσίμων θα βρείτε στη Βυτίνα.

Καστάνιτσα-χιονισμένα-πυργόσπιτα

Καστάνιτσα, χιονισμένα πυργόσπιτα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Καστάνιτσα, το  λευκό στολίδι του Πάρνωνα

Μια πραγματική έκπληξη είναι η πρώτη θέαση του ορεινού οικισμού καθώς τον βλέπεις να σκορπά τις ασβεστωμένες  γειτονιές του ανάμεσα στις δασωμένες πλαγιές, χίλια μέτρα ψηλά στη ράχη του Πάρνωνα! Η Καστάνιτσα θεωρείται από τα παλιότερα χωριά της Αρκαδίας αφού εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο χάρτη, στα τέλη του 11ου αιώνα. Ανηφορίζοντας το κεντρικό καλντερίμι θα δείτε ολόγυρα τα όμορφα πετρόκτιστα σπίτια να αγκαλιάζουν κάθε σας βήμα. Στη γραφική πλατεία υπάρχουν καφέ και ταβερνάκια. Ακολουθώντας ασφάλτινο δρόμο από την Καστάνιτσα αξίζει να πάτε στο γειτονικό επίσης παραδοσιακό χωριό Περαστός (13 χλμ.).

Η-Καστάνιτσα-του-Πάρνωνα

Η Καστάνιτσα του Πάρνωνα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Δρόμο παίρνω, δρόμο αφήνω και φθάνω με ασφάλεια στην Καστάνιτσα

Από την Τρίπολη θα ακολουθήσετε τον επαρχιακό δρόμο για το κεφαλοχώρι του Άγιου Πέτρου (35 χλμ.). Από εδώ θα κατηφορίσετε προς το Άστρος, θα περάσετε το χωριό Άγιος Γιάννης και στο ύψος του οικισμού Ορεινή Μελιγού θα στρίψετε δεξιά για Χάραδρο, Πλάτανο, Σίταινα, Καστάνιτσα, διανύοντάς ακόμη 40 χιλιόμετρα. Πρατήριο καυσίμων θα βρείτε στον Άγιο Πέτρο.

Γκούρα-το-σούρουπο

Η Γκούρα το σούρουπο  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Γκούρα, το χιονισμένο μπαλκόνι του Φενεού

Αυτό που σίγουρα θα πάρεις μαζί σου φεύγοντας από την περιοχή και θα κρατήσεις για πάντα μέσα σου είναι η δύναμη της φύσης, μέσα στις εικόνες, στους ήχους, στις μυρωδιές και  στα χιλιάδες χρώματα…  Η ζωή στην Γκούρα επικεντρώνεται γύρω από την πλατεία με τον χιλιόχρονο πλάτανο, τους καφενέδες και τη μικρή αγορά, γεμάτη με τις μυρωδιές και τους ήχους του χωριού.  Οπωσδήποτε αξίζει ένα επισκεφθείτε τη χιονισμένη Λίμνη Δόξας, το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου αλλά και την απόμερη μονή της Πανάγιας των Βράχων στο χωριό Άνω Ταρσός.

Γκούρα-σα-ζωγραφία

Γκούρα,  σα ζωγραφιά © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Δρόμο παίρνω, δρόμο, αφήνω και φθάνω με ασφάλεια στη Γκούρα

Ξεκινώντας  από το Κιάτο (111 χλμ. από Αθήνα) θα κατευθυνθείτε προς Στυμφαλία και Καστανιά  και θα καταλήξετε στη λεκάνη του Φενεού και στη Γκούρα. Προσοχή χρειάζονται οι στροφές –λόγω χιονιού ή πάγου– πριν και μετά την Καστανιά. Μια δεύτερη διαδρομή αρχινά από το παραλιακό Δερβένι,  (145 χλμ. από Αθήνα, 65 χλμ.) απ’ όπου θα ανηφορίσετε για Εβροστίνα, Στενό, Γκούρα.  Πρατήρια βενζίνης  λειτουργούν στα χωριά Μεσινό και Μοσιά του Φενεού.

Η-Ζαρούχλα.

Η Ζαρούχλα. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ζαρούχλα, κρυμμένη στα παγωμένα ελατοδάση του Χελμού

Από την παραλιακή Ακράτα, ξεκινά μια ορεινή διαδρομή που θα μας φέρει κοντά σε μερικά από τα πιο αξιόλογα ορεινά τοπία της Πελοποννήσου.  Με παράκαμψη από την αρχική μας πορεία θα βρεθούμε στο υπέροχο τοπίο της λίμνης Τσιβλού που κρύβεται μέσα σε ένα συμπαγές δάσος. Επιστρέφοντας στην αρχική μας διαδρομή θα περάσουμε από τα ενδιαφέροντα  χωριά  Σόλος, Περιστέρα, Μεσορούγγι. Χαλκιανά, Αγία Βαρβάρα και θα καταλήξουμε στη Ζαρούχλα (υψ. 1100) που είναι και το πιο οργανωμένο ορεινό θέρετρο της περιοχής. Εδώ θα βρείτε γραφικές ταβέρνες και καφέ, ιδανικά για μια ευχάριστη ανάπαυλα μετα τον χιονοπόλεμο.

Ομορφη-Ζαρούχλα

Όμορφη Ζαρούχλα  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Δρόμο παίρνω, δρόμο αφήνω και φθάνω με ασφάλεια στη Ζαρούχλα

Η Ακράτα απέχει από την Αθήνα 155 χλμ. Να υπολογίζετε Ακράτα – Ζαρούχλα 45 χιλιόμετρα. Η διαδρομή έχει αρκετές στροφές και θέλει προσοχή κυρίως όταν βρέχει καθώς το οδόστρωμα γίνεται ολισθηρό. Να θυμάστε πως πρατήριο βενζίνης θα βρείτε μόνο στην Ακράτα.

Ιστορική-Δημητσάνα

Ιστορική Δημητσάνα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Δημητσάνα,  ολόλευκη και μπαρουτοκαπνισμένη

Στην καρδιά του Μοριά περιτριγυρισμένη από βουνά και περίκλειστη από αρχαία δάση, απλώνεται τις γειτονίες της η αρχοντική Δημητσάνα.  Το ιστορικό χωριό θα σας καθηλώσει με τα λιθόκτιστα πυργόσπιτα. Στη Δημητσάνα θα σεργιανίσετε στα  σοκάκια και θα δείτε τα παλιά αρχοντικά, τα ιστορικά κτίρια. Θ’ απολαύσετε τα μοναδικά χρώματα του δειλινού και το εξαιρετικό φαγητό στις καλές ταβέρνες, την πατροπαράδοτη φιλοξενία στους οικογενειακούς ξενώνες που συνήθως στεγάζονται σε αναπαλαιωμένα αρχοντικά. Οπωσδήποτε θα πρέπει να πάτε στις μονές Φιλοσόφου, Προδρόμου  και να επισκεφθείτε το Μουσείο Υδροκίνησης.

Δημητσάνα-ενα-παγωμένο-απόγευμα

Η Δημητσάνα ένα παγωμένο απόγευμα  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Δρόμο παίρνω, δρόμο αφήνω και φθάνω με ασφάλεια στη Δημητσάνα

Στη εθνική οδό Κορίνθου-Τριπόλεως, 8 χλμ. μετά τη σήραγγα του   Αρτεμισίου  θα   συναντήσετε   τα διόδια. Αμέσως μετά  1 χλμ. στρίβετε δεξιά  προς Βυτίνα, Δημητσάνα και τα άλλα χωριά  της   ορεινής Αρκαδίας.  Πρατήρια βενζίνης υπάρχουν στη Δημητσάνα.

Παραδοσιακή-Στεμνίτσα

Παραδοσιακή Στεμνίτσα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στεμνίτσα, χιονισμένο κόσμημα

Όχι άδικα θεωρείται ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά παραδοσιακά χωριά της ορεινής Ελλάδας. Τις γειτονιές της Στεμνίτσας τις συναντάμε σε ύψος 1.080 μέτρων στις δυτικές πτυχώσεις του όρους Μαίναλου. Η ενασχόληση των κάτοικών με την τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας έφερε πλούτο και ευημερία στο χωριό. Έτσι σήμερα η Στεμνίτσα είναι ένα πέτρινο κόσμημα, καθώς εδώ δούλεψαν Λαγκαδινοί και Ηπειρώτες τεχνίτες της πέτρας. Οι παραπάνω λόγοι έχουν καθιερώσει το χωριό σε ένα δημοφιλή χειμερινό προορισμό που κρατά όμως την προσωπικότητα του. Πραγματοποιώντας κοντινές εκδρομές θα προσεγγίσετε ενδιαφέροντα  χωριά, ιστορικά μοναστήρια και φυσικά τις όχθες του ποταμού Λούσιου που φημίζεται σαν ένα από τα πιο καθαρά και όμορφα ποτάμια της Αρκαδίας

Η-Στεμνίτσα.

Η Στεμνίτσα. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Δρόμο παίρνω, δρόμο αφήνω και φθάνω με ασφάλεια στη Στεμνίτσα

Από Αθήνα ως τη Στεμνίτσα θα χρειαστεί να καλύψετε 198 χιλιόμετρα εκ των οποίων τα 65 στον επαρχιακό δρόμο Λεβιδίου – Μεγαλόπολης. Τον χειμώνα, προσοχή χρειάζεται η διαδρομή από Δημητσάνα μέχρι Στεμνίτσα μετά από βροχή ή χιονόπτωση, όπου το οδόστρωμα είναι στενό και υπάρχουν αρκετές στροφές. Κατά τη διέλευση της Δημητσάνας πιθανόν να βρεθείτε μπρος σε ένα μικρό μποτιλιάρισμα. Πρατήριο καυσίμων θα βρείτε στη Δημητσάνα.

Πέτρινο-Βαλτεσινίκο.

Πέτρινο Βαλτεσινίκο.  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Βαλτεσινίκο, η πέτρινη καρδιά της Γορτυνίας ντυμένη στα λευκά

Αφήνουμε πίσω τη Βυτίνα  και τον συνωστισμό της και ακολουθούμε ορεινές ατραπούς που χάνονται στο ελατόδασος. Εδώ σε ύψος 1140 μέτρων το Βαλτεσινίκο θα μας καλωσορίσει, με τα γεροδεμένα αρχοντικά του. Πρόκειται για ένα παλιό κεφαλοχώρι που φημιζόταν για τους δεξιοτέχνες ξυλουργούς και τους τεχνίτες ξύλου. Το χωριό διατηρεί και σήμερα την παραδοσιακή, αρχιτεκτονική του δομή με πολλά καλοδιατηρημένα, πετρόκτιστα αρχοντικά και εκκλησίες, ενώ υπάρχουν υποδομές για διαμονή και φαγητό. Εξάλλου αν θέλετε κάτι περισσότερο κατά τη διάρκεια της διαμονής σας εδώ, η Βυτίνα απέχει περίπου μισή ώρα.

Το-Βαλτεσινίκο

Το Βαλτεσινίκο  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Δρόμο παίρνω, δρόμο αφήνω και φθάνω με ασφάλεια στο Βαλτεσινίκο

Από την Αθήνα ως τη Βυτίνα θα χρειαστεί να διανύσετε 185 χιλιόμετρα. Συνολικά από τη Βυτίνα ως το Βαλτεσινίκο θα πρέπει να καλύψετε μια απόσταση  22 χιλιομέτρων σε επαρχιακό ορεινό ασφαλτόδρομο που όμως εκχιονίζεται συχνά, βέβαια οι  αντιολισθητικές αλυσίδες θα πρέπει να υπάρχουν πάντα στο πορτ-παγκάζ. Πρατήριο καυσίμων θα βρείτε στη Βυτίνα.

Ανω-Τρίκαλα

Ανω Τρίκαλα  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Τρίκαλα Κορινθίας,  καταξιωμένος χειμερινός προορισμός

Τα Τρίκαλα Κορίνθιας έχουν καθιερωθεί εδώ και χρόνια ως ένα προσφιλές και με αρκετά εύκολη πρόσβαση, ορεινό θέρετρο. Το χωριό απλώνει τις τρεις ξεχωριστές συνοικίες του, στις ελατόφυτες πλαγιές του όρους Ζήρια. Στους τρεις συνοικισμούς υπάρχουν καταλύματα, ταβέρνες και καφέ που εξυπηρετούν τις ανάγκες των χειμερινών επισκεπτών. Από τα Άνω Τρικάλα, ακολουθώντας ορεινό  ασφάλτινο δρόμο  (12 χιλιόμετρα) θα βρεθείτε σε ύψος 1500 μέτρων όπου βρίσκεται το μικρό χιονοδρομικό κέντρο και το σαλέ. Υπάρχει χώρος στάθμευσης, κατάστημα ενοικιάσεως ειδών σκι και  διατίθενται προς ενοικίαση snowmobile.

Τρίκαλα-Κορινθίας.

Τρίκαλα Κορινθίας. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Δρόμο παίρνω, δρόμο αφήνω και φθάνω με ασφάλεια στα Τρίκαλα

Η πιο σύντομη διαδρομή που θα σας φέρει χωρίς ταλαιπωρία και δυσάρεστες εκπλήξεις στα υψίπεδα του Μοραΐτικου βουνού, αρχίζει από το παραλιακό Ξυλόκαστρο που απέχει από την Αθήνα μόλις 130 χιλιόμετρα. Από το Ξυλόκαστρο θα χρειαστεί να ανηφορίσετε για ακόμη 24 χιλιόμετρα μέχρι τα Κάτω Τρίκαλα. Πρατήριο καυσίμων θα βρείτε στο χωριό Ριζά.

Ο-δρόμος-για-το-Σοποτό.

Ο δρόμος για  το Σοποτό. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αροανία ή Σοποτό, Αχαΐας, εδώ πάγωσε ο χρόνος

Εδώ, πλάι στις ακροποταμιές, ανάμεσα στους ορεινούς όγκους της Αρκαδίας και της Αχαΐας, στην αγκαλιά μιας υπέροχης βουνίσιας φύσης, θα ανακαλύψουμε  το παραδοσιακό χωριό Αροανία ή Σοποτό. Ο επαρχιακός δρόμος που ξεκινά από την Κλειτορία, διατρέχει την εύφορη κοιλάδα του ποταμού Αροάνιου και θα μας φέρει στο Σοποτό. Πρόκειται για ένα παλαιό και ενδιαφέρον χωριό που απλώνει τις πέτρινες γειτονίες του  σε ύψος  950 μέτρων, σε κατάφυτη από έλατα πλαγιά του Χελμού. Εδώ υπάρχει μια ταβέρνα και παραδοσιακός ξενώνας. Από τα παλιά κτήρια Ξεχωρίζουν τα δυο αρχοντόσπιτα, το Λεοντέικο και το Πετμεζέικο που αποτελούν μαζί με το πυργόσπιτο των Σοφιανοπουλέων, τον πύργο του Συρίνη και το σπίτι του Πρωτόπαπα, χαρακτηριστικά δείγματα της αρκαδικής αρχιτεκτονικής.

Λευκή-πανέμορφη-Αροανία.

Λευκή, πανέμορφη Αροανία. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Δρόμο παίρνω, δρόμο αφήνω και φθάνω με ασφάλεια στην Αροανία

Από την Αθήνα θα πάτε Λεβίδι και στον κόμβο της Βλαχέρνας θα στρίψετε προς   Κλειτορία. Να υπολογίζεται Αθήνα Αροανία 215 χλμ., Τρίπολη  Αροανία 70 χιλιόμετρα σε  διαδρομή που κρύβει πολλές στροφές.  Πρατήριο καυσίμων θα βρείτε στη Κλειτορία (22 χλμ.) και στο χωριό.

Λευκή-Αναβρυτή.

Η Αναβρυτή σε φόντο χειμωνιάτικο . © Λεων. Κανελλόπουλος

Λακωνία, Αναβρυτή, στα ριζά του Ταϋγέτου

Οι ανατολικές υπώρειες του Ταϋγέτου είναι κατάστικτες από ένα πλήθος χωριών τα οποία έχουν εύκολη πρόσβαση από την Σπάρτη. Το αρχοντοχώρι της Αναβρυτής  (υψ. 800) που βρίσκεται κάτω από τη κορφή  Νεραϊδοβούνα, σίγουρα ξεχωρίζει. Το όνομα του χωριού προέρχεται από τα άφθονα πηγαία νερά που αναβλύζουν από τα σπλάχνα του βουνού. Εδώ θα περιπλανηθείτε στις ήσυχες γειτονίες, θα πιείτε νερό από δροσερές κρήνες, θα περπατήσετε στο παρακείμενο δάσος, θα επισκεφθείτε το Βοτανολογικό και Γεωλογικό Μουσείο Ταϋγέτου. Λειτουργεί ένα εξαιρετικό ξενοδοχείο και ταβέρνες. Η καστροπολιτεία του Μιστρά, το Ξηροκάμπι με το Ρωμαϊκό του γεφύρι που θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα σωζόμενα γεφύρια του Ελλαδικού χώρου, είναι μέσα στην ακτίνα μια κοντινής και ευχάριστης εκδρομής.

Αναβρυτή-χειμερινή-γοητεία

Αναβρυτή,  χειμερινή γοητεία  © Λεων. Κανελλόπουλος

Δρόμο παίρνω, δρόμο αφήνω και φθάνω με ασφάλεια στην Αναβρυτή

Η  Αναβρυτή απέχει από το Μιστρά (13 χλμ.) και από την Σπάρτη μέσω του επαρχιακού δρόμου Σπάρτης – Γυθείου 16 χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα τελευταία 8 με άφθονες στροφές. Συνολικά από την Αθήνα μέσω του κλειστού αυτοκινητοδρόμου να υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί να καλύψετε 240 χιλιόμετρα.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι ορεινές λίμνες της Πελοποννήσου

Mountain lake, Peloponnese, Ηelmos, Ziria, Stymfalia lake, ορεινές λίμνες Πελοποννήσου, ορεινή Κορίνθιά, λίμνη Στυμφαλία, λίμνη δόξα, λιμνη Δάσιου, λίμνη Τσιβλού, Χελμός, Ζήρια,

Photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.