Η σταδιακή μετάβαση στο μούδιασμα του χειμώνα και η αναμονή της παγωμένης ανάσας του βοριά που σύντομα θα κτυπήσει την πόρτα, γεμίζουν τον νου με την γλυκιά μελαγχολία του Φθινοπώρου που μοιάζει να είναι διάχυτη παντού….Is not this a true autumn day? Just the still melancholy that I love…

Copyright: THEO ATHANASIADIS/ www.viewsofgreece.gr / E-mail: [email protected]

Μπορεί σήμερα να έχουμε χάσει την επαφή μας με τη φύση καθώς ζούμε σ’ ένα αστικοποιημένο περιβάλλον, όπου στο μικροκλίμα των μεγαλουπόλεων, οι μεταβατικές εποχές είναι σχεδόν ανύπαρκτες! Ωστόσο το βιολογικό ρολόι του αέναου κύκλου της Φύσης, δεν σταματά να κτυπά. 
Στην ελληνική ύπαιθρο οι αρχέγονες φυσικές διαδικασίες έχουν ήδη αρχίσει, προετοιμάζοντας ανθρώπους και ζώα για τον ερχομό της πιο κρύας, της πιο σκληρής εποχής του χρόνου. 
Το Φθινόπωρο φθάνει νωρίς στον Βορρά. Με τα πρώτα κιόλας δροσερά σκιρτήματα στα ψηλά κορφοβούνια, νοιώθεις έντονα την εντυπωσιακή αλλαγή στην ατμόσφαιρα. Τα φυλλώματα στις γιγαντόκορμες οξιές που σκεπάζουν τις πλαγιές της Πίνδου, της Ροδόπης και του Όλυμπου αρχίζουν να κιτρινίζουν. 
Στις πλατείες των χωριών και στις ακροποταμιές, οι θεόρατες φτελιές, οι βελανιδιές, τα πλατάνια και τα σφενδάμια συνθέτουν τη δικιά τους χρωματική παλέτα. 
Οι ακρογιαλιές άδειες, μοναχικές και πάλι, παραδομένες στον παλμό των αφρισμένων κυμάτων, αγκαλιάζονται με τους συννεφιασμένους ουρανούς και παίρνουν ξανά διαστάσεις και μορφή, αποκτούν βάθος και χρώμα. 
Στα πεδινά, στα κελάρια των οινοποιείων και στα κατώγια των σπιτιών, μέσα στα δρύινα βαρέλια, ο μούστος σιγοτραγουδά γεμίζοντας το χώρο με τα διονυσιακά αρώματα του πρώιμου κρασιού! Στις γειτονιές στήνονται τα «καζαναριά» για την απόσταξη του τσίπουρου και τα σοκάκια των χωριών μυρίζουν γλυκάνισο. 
Τα βλάχικα ορεινά χωριά έχουν αδειάσει από τους πρόσκαιρους καλοκαιρινούς επισκέπτες και τα λίγα γερόντια που ξέμειναν σ΄αυτά, έχουν ήδη ολοκληρώσει τις προμήθειες σε ξύλα και τρόφιμα για ν’ αντιμετωπίσουν τις ατέλειωτες παγερές νύχτες που καταφθάνουν. 
Η σταδιακή μετάβαση στο μούδιασμα 
του χειμώνα και η αναμονή της παγωμένης ανάσας του βοριά που σύντομα θα κτυπήσει την πόρτα, γεμίζουν τον νου με την γλυκιά μελαγχολία του Φθινοπώρου που μοιάζει να είναι διάχυτη παντού !

“Is not this a true autumn day? Just the still melancholy that I love – that makes life and nature harmonize. The birds are consulting about their migrations, the trees are putting on the hectic or the pallid hues of decay, and begin to strew the ground, that one’s very footsteps may not disturb the repose of earth and air, while they give us a scent that is a perfect anodyne to the restless spirit. Delicious autumn! My very soul is wedded to it, and if I were a bird I would fly about the earth seeking the successive autumns.” ― G. Th. E.

copyright text: Germaine Alexakis / Views Of Greece
copyright photo: Theo Athanasiadis / www.viewsofgreece.com

“Views of Greece” : Discover the real Greece with the experts in travel photojournalism

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.