Από τα υπήνεμα παρόχθια τοπία της Τριχωνίδας λίμνης στον νομό Αιτωλοακαρνανίας διατρέχουμε την ορεινή ραχοκοκαλιά της Ρούμελης περνάμε στον νομό Ευρυτανίας και καταλήγουμε στο μοναστήρι του Προυσού, μέσα από μια διαδρομή λίγων μεν χιλιομέτρων, η οποία ωστόσο αναδεικνύει όλες τις έντονες αντιθέσεις της Ελληνικής γης.
Copyright photo & text: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Η λίμνη Τριχωνίδα είναι η μεγαλύτερη φυσική λίμνη της χώρας και ένας υπέροχος τόπος που σίγουρα από μόνος του αποτελεί ιδιαίτερο προορισμό.
Σε αυτό το άρθρο θα περιηγηθούμε στα παραλίμνια τοπία της, θα γνωρίσουμε τα περισσότερα χωριά που κουρνιάζουν περιμετρικά της λίμνης και στη συνέχεια θα πάρουμε τον δρόμο για τα έλατα.
Ακολουθώντας πορεία άκρως ορεινή, αλλά στο σύνολό της πάνω σε άσφαλτο, θα βρεθούμε μετά από 40 δύσκολα, αλλά συναρπαστικά χιλιόμετρα στην αγκαλιά της Ευρυτανικής φύσης και στο μοναστήρι του Προυσού.
Τριχωνίδα λίμνη ένα υπέροχο φυσικό τοπίο
Η Τριχωνίδα μαζί με τη γειτονική λίμνη Λυσιμαχεία αποτελούν ένα από τα σπουδαιότερα λιμναία οικοσυστήματα της Ελλάδας. Στα νερά της και στους πυκνούς καλαμιώνες που φύονται στις όχθες της βρίσκουν καταφύγιο σχεδόν 200 είδη της φτερωτής πανίδας. Ακόμη εδώ, συναντάς πολλά σπάνια φυτά – υπάρχουν 99 διαφορετικά είδη φυκιών, μερικά από τα οποία είναι ενδημικά- και ψάρια όπως ο νανογωβιός-το μικρότερο ψάρι του γλυκού νερού της Ευρώπης-, αλλά και η ακριβοθώρητη βίδρα.
Ένα από τα ομορφότερα χωριά που βρίσκονται κοντά στην Τριχωνίδα είναι το Θέρμο (παλιότερα Κεφαλόβρυσο), κτισμένο σε ύψος 350 μέτρων, που θεωρείται διοικητικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής. Ο αρχαιολογικός χώρος του Θέρμου που απέχει μόλις 2 χλμ. από την κωμόπολη είναι ένας από τους σημαντικότερους της Δυτικής Ελλάδας. Να αναφέρουμε ότι το αρχαίο Θέρμο ήταν θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο της αρχαίας Αιτωλίας και έδρα της Αιτωλικής Κοινοπολιτείας.
Κάνουμε τον γύρο της Τριχωνίδας λίμνης
Περιμετρικά λίμνης υπάρχουν τουλάχιστον 15 ακόμη χωριουδάκια που απαγκιάζουν σε μικρή απόσταση από τις κατάφυτες όχθες της και αξίζει να τα αναζητήσετε. Αν αποφασίσετε να κάνετε τον γύρο της λίμνης να ξέρετε ότι ο δρόμος είναι στο σύνολό του ασφάλτινος και η απόσταση που θα χρειαστεί να καλύψετε είναι περίπου 70 χιλιόμετρα. Ενδεικτικά θα προτείνουμε μερικά σημεία που αξίζουν ιδιαίτερης αναφοράς. Σε ύψωμα πάνω απ’ το χωριό Παραβόλα εντοπίζεται το αρχαίο Βουκάτιο με εμφανή τμήματα του τείχους της οχυρωμένης πόλης (4ος αιώνας π.Χ).
Παραλίμνιο δάσος, νερόμυλοι και βυζαντινά μοναστήρια
Υψηλής φυσικής και αισθητικής αξίας είναι η παραλίμνια διαδρομή από το χωριό Δουγρί μέχρι το παραλίμνιο χωριουδάκι Μυρτιά, καθώς διατρέχει το παρόχθιο πλατανόδασος. Αν βρεθείτε εδώ το απόγευμα καθίστε κάτω από τα πυκνά σύδεντρα να απολαύσετε το μοναδικό ηλιοβασίλεμα της Τριχωνίδας. Επίσης εξαίσια είναι θέα από το Πετροβούνι όπου θα έχετε τη δυνατότητα να ατενίσετε τη λίμνη από ψηλά, σχεδόν το σύνολό της. Στη διαδρομή από Μυρτιά προς Θέρμο θα δείτε μερικές από τις πιο σημαντικές βυζαντινές εκκλησίες (12ος και 13ος αι.) της Στέρεας Ελλάδας, όπως ο Αγ. Νικόλαος, ο ναός των Ταξιαρχών,η Αγ. Σοφία και το σπουδαίο μοναστήρι της Θεοτόκου Μυρτιάς.;
Πορεία ορεινή, από την Αιτωλοακαρνανία στην Ευρυτανία
Ξεκινάμε από το Θέρμο, διασχίζουμε την κωμόπολη και συνεχίζουμε εύκολα προς Μέγα Δέντρο που είναι το χωριό όπου γεννήθηκε ο Κοσμάς Αιτωλός. Μετά το Μεγάλο Δέντρο θα βρεθείτε σε χαρακτηριστική διασταύρωση. Προτείνουμε να ακολουθήστε το αριστερό παρακλάδι του πάντα ασφάλτινου δρόμου που αρχίζει να ανηφορίζει με έντονες κλίσεις τις πλαγιές του Παναιτωλικού όρους περνώντας από τα χωριά Ταξιάρχης, Λευκό, Καλλιθέα, Λαμπίρι.
Στη συνέχεια, μέσα από μια διαδρομή πλημμυρισμένη από έλατα θα βρεθείτε στον νομό Ευρυτανίας, θα περάσετε το διάσελο Αραποκέφαλα που είναι το ψηλότερο σημείο στα όρια των νομών Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας (υψόμ. 1450) και εύκολα πια θα καταλήξετε στον Προυσό. Το σύνολο της διαδρομής μας, από τις ήπιες όχθες της Τριχωνίδας ως το πολύπτυχο τοπίο του Προυσού, θα διανύσουμε σε 40 χιλιόμετρα, πλάι σε χιονισμένες ακρώρειες και πυκνόφυτα δάση. Ειδικά το τελευταίο τμήμα της διαδρομής από Λαμπίρι προς Προυσό αν και χρειάζεται αρκετή προσοχή καθώς έχουν γίνει κατά καιρούς καθιζήσεις στο οδόστρωμα, είναι μαγευτικό! Επί του δρόμου λειτουργούν ταβέρνες και ψησταριές που ανοίγουν κυρίως τα Σαββατοκύριακα.
«Άγονη γραμμή» στη ράχη του Παναιτωλικού
Από το Μέγα Δέντρο μπορείτε να ανηφορίσετε σε ασφάλτινο δρόμο για 11 χλμ. ως το ορεινό χωριό Δρυμώνας που θεωρείται το μπαλκόνι της Αιτωλοακαρνανίας. Από εδώ και από υψόμετρο 900 μέτρων θα ατενίσετε με καθαρό καιρό το Ιόνιο πέλαγος, τον Πατραϊκό κόλπο και το μεγαλύτερο μέρος της λεκάνης της Τριχωνίδας. Από το Δρυμώνα, αν έχετε όχημα με κίνηση στους τέσσερεις τροχούς ή κατάλληλη μοτοσυκλέτα και θέλετε να ζήσετε μια μικρή περιπέτεια, μπορείτε να ακολουθήσετε τον χωμάτινο δρόμο και να «χαθείτε» στο πλούσιο ανάγλυφο των νότιων απολήξεων του Παναιτωλικού Όρους. Παντού κυλούν τρεχούμενα νερά που τροφοδοτούν τα ορεινά ποταμάκια Φιδάκια, Πόρος και Γιδομανδρίτης που είναι παραπόταμοι του Εύηνου.
Θα περάσετε από τα χωριά Άνω Δρυμώνας, Νεροσύρτης, Δάφνη, Λαδικού και θα καταλήξετε στο χωριό Χαλίκι από όπου μπορείτε να βγείτε στον επαρχιακό, ασφάλτινο δρόμο Θέρμου – Προυσού (5,5 χλμ.). Προσοχή όμως γιατί όσο ήπιος και αν είναι ο καιρός, μπορεί ο δρόμος να κρύβει παγίδες, γιαυτό ρωτήστε στο χωριό Χαλίκι αν βγαίνει ιδίως το τελευταίο τμήμα της διαδρομής καθώς παρατηρούνται έντονες κατολισθήσεις.
Μονή Προυσού, το τέλος της διαδρομής ή αρχή για νέες περιηγήσεις
Σε μια καλά κρυμμένη «φωλιά» που σχηματίζουν τα βουνά Παναιτωλικό και Καλιακούδα βρίσκεται η μονή Προυσού. Εδώ συγκλίνουν οι παλιοί μουλαρόδρομοι που συνέδεαν την Αιτωλοακαρνανία με την Ευρυτανία. Το μοναστήρι βρίσκεται γαντζωμένο σε μία κόχη του φαραγγιού και το καθολικό του χτίστηκε μέσα στην ιερή σπηλιά όπου ο λαϊκός θρύλος αναφέρει ότι βρέθηκε η εικόνα της Παναγιάς, έργο όπως πιστεύεται του Ευαγγελιστή Λουκά. Τα χρόνια της Εικονομαχίας, όταν αυτοκράτορας του Βυζαντίου ήταν ο Θεόφιλος (829-842) η εικόνα βρέθηκε από την Προύσα της Μικράς Ασίας εδώ στα Ευρυτανικά βουνά και με τρόπο θαυματουργό παρουσιάστηκε στους βοσκούς της περιοχής.
Ακόμη αξίζει να αναφέρουμε ότι το ασημένιο κάλυμμα της εικόνας ήταν δώρο του Γ. Καραϊσκάκη μαζί με τους δύο πέτρινους πύργους του μοναστηριού στην είσοδο του φαραγγιού, τους οποίους έκτισε ο ίδιος για να προστατεύσει τον χώρο της μονής. Οι Γερμανοί τον Αύγουστο του 1944 πυρπόλησαν το μοναστήρι επειδή πίστευαν ότι ήταν κρησφύγετο ανταρτών. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται η περίφημη Μαύρη Σπηλιά που χρησιμοποιούνταν σαν καταφύγιο κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Προσεγγίζεται ακολουθώντας μια θαυμάσια και σημαδεμένη πεζοπορική διαδρομή. Φυσικά από τον Προυσό μπορείτε να συνεχίσετε προς το Καρπενήσι, την πρωτεύουσα της Ευρυτανίας, διασχίζοντάς τη μαγευτική κοιλάδα του ποταμού Καρπενησιώτη (30 χλμ.).
ΙΝΦΟ: Πρόκειται για μια από τις κορυφαίες οδικές διαδρομές που μπορούν να πραγματοποιηθούν στην Στερεά Ελλάδα σε ασφάλτινους δρόμους, αρκεί βέβαια οδηγός και επιβάτες να αντέχουν το ανελέητο κλωθογύρισμα των στροφών που ανεβάζει από τα γαλήνια τοπία της Τριχωνίδας, στα ανταριασμένα υψίπεδα της Ευρυτανίας. Προσοχή πριν ξεκινήσετε από το Θέρμο πρέπει να ενημερωθείτε αν μπορείτε να ολοκληρώσετε την διαδρομή καθώς στα όρια με την Ευρυτανία – θέση Στριγανιά- παρατηρούνται συχνές και σοβαρές κατολισθήσεις (πληροφορίες αστυνομία Θέρμου τηλ. 26440 22248 .
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Λίμνη Κρεμαστών – Λίμνη Πλαστήρα, μέσα από τα θρυλικά Άγραφα
“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.