«Αν κάποτε οι μέλισσες εκλείψουν, το ανθρώπινο είδος δεν θα αργήσει να τις ακολουθήσει» Albert Einstein

Apis-mellifera ΜΕΛΙΣΣΑ

copyright photo Germaine Alexakis / Views Of Greece

Καθώς ερευνούσα τα μυστικά της μέλισσας για την πραγματοποίηση του παρόντος άρθρου, αυτό που εμένα εντυπωσίασε περισσότερο από όλα, ήταν ο τρόπος επικοινωνίας μεταξύ τους, σύμφωνα πάντα με τις επιστημονικές γνώσεις που υπάρχουν μέχρι σήμερα πάνω στο θέμα. Εξάλλου είναι γεγονός ότι αμέτρητα είναι αυτά που δεν ξέρουμε ακόμα γι’ αυτές, όπως εξάλλου και για ολόκληρο τον κόσμο της Φύσης που αβίαστα καταστρέφουμε.

Apis-mellifera ΜΕΛΙΣΣΑ

copyright photo: Germaine Alexakis / Views Of Greece

Όσον αφορά λοιπόν την επικοινωνία μεταξύ τους, υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα κινήσεων, ένα είδος “χορού” που εκτελεί εκείνη η μέλισσα που βρίσκει πρώτη την πηγή της τροφής. Οι υπόλοιπες εργάτριες παρακολουθούν αυτόν το χορό, τον ερμηνεύουν και πετούν κατευθείαν προς τα εκεί,  χωρίς να χάσουν τον δρόμο τους.

Apis-mellifera ΜΕΛΙΣΣΑ

copyright photo Germaine Alexakis / Views Of Greece

Η Apis mellifera, κοινώς μέλισσα,  είναι ένα αρχέγονο, θαυμαστό πλάσμα της Φύσης, ένας από τους παλαιότερους κατοίκους της γης που μάλιστα έχει επιβιώσει πάνω στον πλανήτη μέχρι σήμερα, το λιγότερο για 15 εκατομμύρια χρόνια !

Apis-mellifera ΜΕΛΙΣΣΑ

copyright photo : Germaine Alexakis Views Of Greece

Ο μύθος της μέλισσας

Μέλισσα λεγόταν η κόρη του βασιλιά της Κρήτης Μελισσέα και μαζί με την αδελφή της Αμάλθεια υπήρξαν οι τροφοί του νεογέννητου Δία, τον οποίον τάιζαν με γάλα και μέλι, εξ’ ου και το προσωνύμιο Ζευς,  ο Μελισσαίος.  Ο Αρισταίος, μια από τις πλέον αινιγματικές μορφές της αρχαιότητας, πιστεύεται πως ήταν  αυτός που δίδαξε τη μελισσοκομία στους ανθρώπους, ενώ ο ίδιος τη διδάχθηκε από τις Νύμφες.

Apis-mellifera ΜΕΛΙΣΣΑ

copyright photo: Germaine Alexakis / Views Of Greece

Η φυσιολογία της μέλισσας

Η μέλισσα ανήκει στα υμενόπτερα και στην κατηγορία των εντόμων που παρουσιάζουν συγκεκριμένη κοινωνική ιεραρχία καθώς ζουν σαν μεγάλες οικογένειες, μέσα σε κυψέλες. Η κοινωνία των μελισσών που αποτελεί έναν θαυμαστό μικρόκοσμο της Φύσης, είναι τόσο τέλεια οργανωμένη που ακόμα και σήμερα ο τρόπος λειτουργίας της αλλά και ο τρόπος της συνεννόησης των μελών της εξακολουθεί να αποτελεί ένα αξιοθαύμαστο μυστήριο ακόμα και για τους επιστήμονες!

Apis-mellifera ΜΕΛΙΣΣΑ

copyright photo: Germaine Alexakis / Views Of Greece

SOS , η μέλισσα κινδυνεύει

Η επιβίωση των μελισσών ως οι κατ’ εξοχήν  αρμόδιες για το 60 – 70% της γονιμοποίησης των φυτών, είναι ύψιστης σημασίας τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για τη Φύση, αλλά και για ολόκληρο τον πλανήτη. Η δυσοίωνη -τον τελευταίο καιρό- μείωση του πληθυσμού τους αποτελεί μέγιστο κίνδυνο για την επιβίωση μεγάλου μέρους των οργανισμών της Γης συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου, ενώ προβληματίζει πολύ σοβαρά τον επιστημονικό κόσμο.

Apis-mellifera ΜΕΛΙΣΣΑ

copyright photo : Germaine Alexakis Views Of Greece

Άνθρωπος και μέλισσα, συμβίωση αιώνων

Από αμνημονεύτων χρόνων ο άνθρωπος προσπάθησε να εξημερώσει τη μέλισσα για να χρησιμοποιήσει τα ωφέλιμα για την υγεία του παράγωγά της.  Μάλιστα στη Μπικόρπ της Ισπανίας εντοπίζεται παλιά σπηλαιογραφία, τουλάχιστον 8.000 χρόνων, που αναπαριστά έναν άνθρωπο να προσπαθεί να πάρει μέλι από μελίσσι, ίσως θα λέγαμε έναν πρωτόγονο μελισσοκόμο. Στη Ρόδο υπάρχει το μοναδικό στο είδος του ανά την Ελλάδα «Μουσείο Μέλισσας» που ιδρύθηκε το 2004 με σκοπό να αναδείξει την ιστορία της μελισσοκομίας, αλλά και να μυήσει του λάτρεις της φύσης στον μαγικό κόσμο της μέλισσας. Η 20η Μαίου έχει θεσπισθεί ως Παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στη μέλισσα. Ποτέ δεν κατάλαβα την υποκρισία που κρύβουν αυτές οι παγκόσμιες μέρες για κάθε τι στον πλανήτη του οποίου η ύπαρξη κινδυνεύει, όταν ο ίδιος ο άνθρωπος είναι υπαίτιος γιαυτόν τον κίνδυνο… Η μέρα αυτή συμπίπτει με τα γενέθλια του  Anton Janša, ο οποίος, κατά τον 18ο αιώνα αυτός πρώτος ανέπτυξε τις σύγχρονες τεχνικές μελισσοκομίας στην πατρίδα του, τη Σλοβενία.

Apis-mellifera ΜΕΛΙΣΣΑ

copyright photo : Germaine Alexakis Views Of Greece

Φυλές μελισσών της Ελλάδας

Στη χώρας μας συναντώνται τρεις φυλές μελισσών, η Adami -από τον Βενεδικτίνο μοναχό Αδελφό Αδάμ- στη νότια και νησιωτική Ελλάδα, η Macedonica στη Μακεδονία και Θράκη και η πιο διαδεδομένη η Cecropia -από τον μυθικό Αθηναίο βασιλιά Κέκροπα- στην κεντρική Ελλάδα,  φαινόμενο σπάνιο για τα συνήθη δεδομένα άλλων χωρών που είναι η μία φυλή. Παρόλα αυτά θα περιμέναμε περισσότερο ενδιαφέρον από τους φορείς για την προστασία της και την αντιμετώπιση των κινδύνων που την απειλούν. Αντ’ αυτού η πολιτεία αδιαφορεί στην καλύτερη περίπτωση, ενώ στη χειρότερη, με γνώμονα την εξυπηρέτηση ιδιωτικών επενδυτικών συμφερόντων, δρα εγκληματικά προς την καταστροφή σπάνιου φυσικού πλούτου και περιοχών Natura που είναι το ενδιαίτημα, αλλά και η πηγή της τροφής της.

Apis-mellifera ΜΕΛΙΣΣΑ

copyright photo: Germaine Alexakis / Views Of Greece

«Κι εμείς που ζήσαμε κάποτε σαν άγριες μέλισσες, πως μπορεί να καταλάβει κάποιος το πως ζήσαμε, πως νιώσαμε-πως το χειμώνα τρεφόμαστε μόνο από τις στιγμές που η άνοιξη μας χάρισε….» (ποίηση Χ. Γραβάνης)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.

“Views Of Greece” travel photojournalism: Discover the real Greece with the experts

Copyright photo & text: GermaineAlexakis/ www.instagram.com/ViewsOf_myNature     www.istagram.com/ViewsOfGreece_com    &  www.facebook.com/ViewsOfGreece/