Οι ελληνικοί μύθοι συνδέουν το λουλούδι της Ανεμώνης με τον βαθύ πόνο από την απώλεια ενός αγαπημένου. Γνωστή στην ελληνική μυθολογία είναι η ερωτική ιστορία του Άδωνη και της θεάς Αφροδίτης που είχε δραματικό τέλος. Ο θάνατος του Άδωνη πόνεσε πολύ την θεά του έρωτα. Μάλιστα πιστεύεται ότι από τα γοερό κλάμα και τα ασταμάτητα δάκρυα του θρήνου της, ξεπήδησε αυτό το λουλούδι…

Anemone kori tou anemou

photo by Germaine Alexakis / Views of Greece

Το όνομα του (anemonastrum) προέρχεται από την ελληνική λέξη «άνεμος» γιαυτό αποκαλείται ποιητική αδεία και «ανεμολούλουδο». Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως ήταν κόρη του Ανέμου επειδή θεωρούσαν πως τα φυτά αυτά άνθιζαν μόνο όταν φυσούσε ο άνεμος.  Το ίδιο πίστευαν και οι Ρωμαίοι. Σύμφωνα μάλιστα με δικό τους μύθο η Ανεμώνη ήταν νύμφη των δασών που τη ζήλευε η θεά Φλόρα (ελληνικά = Χλωρίς), η ρωμαϊκή θεά της Άνοιξης και των λουλουδιών, γιατί άρεσε στον σύζυγό της και γιαυτό την μεταμόρφωσε σε «άνθος του ανέμου», εκθέτοντάς την στο έλεος του βοριά…

Anemone kori tou anemou

photo by Germaine Alexakis / Views of Greece

Οι Βικτωριανοί με μια ελαφρώς τροποποιημένη εκδοχή, την συνέδεσαν με την άτυχη και απελπισμένη αγάπη. Οι κινέζικες και αιγυπτιακές παραδόσεις τη θεωρούν σύμβολο της ασθένειας, λόγω του χρωματισμού. Είναι σύμβολο κακής τύχης για πολλούς ανατολικούς πολιτισμούς, ενώ οι Δυτικοί θεωρούν το λουλούδι αυτό σύμβολο προστασίας απέναντι στην κακή τύχη.

Anemone kori tou anemou

photo by Germaine Alexakis / Views of Greece

Υπάρχουν ακόμα και σήμερα παραμύθια που συνδέουν την ανεμώνη με τις νεράιδες που κοιμούνται κάτω από τα πέταλά της όταν αυτά κλείνουν το ηλιοβασίλεμα. Η φυσική αυτή  αντίδραση της ανεμώνης να κλείνει τα πέταλά της τη νύχτα και να τα ανοίγει ξανά το πρωί, στη γλώσσα των λουλουδιών προμηνύει κάτι που θα συμβεί σύντομα, γιαυτό και συμβολίζει την προσδοκία.

Anemone kori tou anemou

photo by Germaine Alexakis / Views of Greece

Υπάρχουν γύρω στα 120 είδη ανεμώνης σε όλες τις αποχρώσεις. Οι μωβ και μπλε ταιριάζουν με την προστασία από αρνητικές σκέψεις ή πράξεις, όμως ταυτόχρονα συνδέονται και με το πένθος, κυρίως στη δυτική παράδοση.

Anemone kori tou anemou

photo by Germaine Alexakis / Views of Greece

Η εικονιζόμενη Anemone coronaria (Ανεμώνη, η στεφανωματική) ανήκει στην οικογένεια Ρανουνκουλακών (Ranunculaceae) και είναι είδος με κατανομή στενομεσογειακή. Τα ανεμολούλουδα, οι αγριοπαπαρούνες ή οι αγριολαλάδες όπως ονομάζονται κατά τόπους, απαντώνται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.  Σημειώνεται ότι η Anemone coronaria είναι η άγρια ανεμώνη που φύεται ως επί το πλείστον στην ελληνική ύπαιθρο.

Anemone kori tou anemou

photo by Germaine Alexakis / Views of Greece

Παρά το γεγονός ότι αποτελεί είδος κοινό σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας, η ομορφιά αυτών των λουλουδιών μπορεί να προκαλέσει συχνά απερίσκεπτη συλλογή και στη συνέχεια αραίωση των πληθυσμών τους στην περιοχή συλλογής. Κανένα λουλούδι, όταν κοπεί, δεν κρατά την ομορφιά του παρά μερικές ώρες. Η φύση υπάρχει για να την απολαμβάνουμε και όχι να την λεηλατούμε. Τα μόνα ίχνη που αφήνουμε στο πέρασμά μας, ας είναι μόνο τα βήματά μας…

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.

“Views Of Greece” travel photojournalism: Discover the real Greece with the experts

Copyright photo & text: GermaineAlexakiswww.instagram.com/ViewsOf_myNature     www.istagram.com/ViewsOfGreece_com    &  www.facebook.com/ViewsOfGreece/