Στην ανοιχτωσιά του Αιγαίου, εκεί στις παρυφές του κατάφυτου Ανατολικού Πηλίου θα αναζητήσουμε μία από τις ομορφότερες και όχι ιδιαίτερα γνωστές παραλίες της Μαγνησίας. Παράλληλα θα εξερευνήσουμε κοντινές γειτονικές ακρογιαλιές με θεσπέσια νερά και υπέροχα τοπία.
Copyright photo & text: Theo Athanasiadis / Views Of Greece
Ξεκινώντας από τον Βόλο θα ακολουθήσετε τον δρόμο που οδηγεί στο Νότιο Πήλιο. Στην πορεία σας θα κρυφοκοιτάξετε το γαλάζιο του Παγασητικού μέσα από πλατάνια, λιόδεντρα και καρπερά οπωροφόρα. Θα περάσετε από παραδοσιακά πηλιορείτικα χωριά και κάποια στιγμή θα καταλήξετε στο κεφαλοχώρι της Αργαλαστής (45 χλμ. από Βόλο).
Η εύκολη λύση είναι να κατηφορίσετε από εδώ προς την καταπράσινη και ήπια ακτογραμμή του Χόρτου, του Κάλαμου, του Λεφόκαστρου, αλλά και του πιο απόμερου Πάου που βρέχονται από τα νερά του Παγασητικού κόλπου. Η παράκτια αυτή περιοχή χτυπήθηκε ανελέητα από την κακοκαιρία Daniel και όσοι την είχατε επισκεφθεί στο παρελθόν θα την βρείτε κατά τόπους αρκετά αλλαγμένη. Παρόλα αυτά τα δαντελωτά ακρογιάλια και τα παραλιακά χωριά διατηρούν στο μεγαλύτερο μέρος τους την παλιά τους ιδιαίτερη και γραφική γοητεία.
Ωστόσο είναι επίσης γνωστό ότι από την Αργαλαστή μπορείτε να αναζητήσετε καταφύγιο και στις αμμουδερές ακτές στα ανατολικά του Πηλίου που αντικρίζουν κατάματα το ανοικτό Αιγαίο. Αν και το οδικό δίκτυο της περιοχής έχει τραυματιστεί από την προαναφερόμενη κακοκαιρία του περσινού Σεπτέμβρη που τόσο πολύ ταλαιπώρησε την Θεσσαλία και ιδιαίτερα το βουνό των Κένταυρων, οι καλοκαιρινοί εκδρομείς μπορούν να αναζητήσουν τη δροσιά της θάλασσας στην πλατιά ακρογιαλιά Πανταζή Άμμος και στον λιλιπούτιο όρμο Ποτόκι, αν βέβαια έχουν αποκατασταθεί οι ζημίες στο δρόμο που οδηγεί εδώ .
Όμως εμείς, σε αυτό το άρθρο, θα σταθούμε στον μικρό επίγειο παράδεισο της αμμουδερής ακρογιαλιάς Πάλτση και θα ιχνηλατήσουμε μερικές ακόμη πανέμορφες, πελαγίσιες παραλίες που μοιράζονται στην ίδια πανέμορφη ακτογραμμή.
Πάλτση, ο παράδεισος του Αιγαίου
Η Πάλτση απέχει 15 χιλιόμετρα από την Αργαλαστή – μέσω του χωριού Ξυνόβρυση – και ο δρόμος μέχρι το ακρογιάλι είναι ασφαλτοστρωμένος. Η αμμουδερή ακτή χωρίζεται στα δύο από έναν πελώριο βράχο. Στην νότια άκρη της εκβάλει ένα μικρό ποτάμι που θέριεψε με την πρόσφατη κακοκαιρία και καθώς κατέβασε τεράστιες ποσότητες νερού, άλλαξε την τοπιογραφία της περιοχής. Πλέον, στο νότιο τμήμα της ακτής και λίγο πριν το ποτάμι χυθεί στη θάλασσα έχει δημιουργηθεί μια μικρή λίμνη. Δυστυχώς ένα μεγάλο μέρος το παράκτιου πλατανόδασους εκριζώθηκε από την ορμή του νερού και έχει πλέον καταληφθεί από την αμμουδιά η οποία πλάτυνε σημαντικά. Η παραλία είναι ελεύθερη από ομπρελοκαθίσματα και αν το Αιγαίο είναι στις καλοσύνες του, εδώ θα απολαύσετε τις ομορφότερες βουτιές του καλοκαιριού! Επί της ακρογιαλιάς υπάρχουν δυο καλές επιλογές για φαγητό. Η μία, το «Μπαλκόνι του Αιγαίου», απέχει από την αμμουδιά 20 μέτρα και είναι η πρώτη ταβέρνα που θα συναντήσετε ερχόμενοι από Ξυνόβρυση. Αμέσως μετά θα βρείτε την παραδοσιακή ταβέρνα «Κώστας» – εδώ φάγαμε κι εμείς – με καλομαγειρεμένα πιάτα κατσαρόλας, φρέσκο ψάρι και ντόπια κρέατα. Το σούρουπο είναι ειδυλλιακά να πάτε για ένα ποτό στο μπαράκι «Σπηλιά» που βρίσκεται φωλιασμένο επάνω στα βράχια, στο βόρειο τμήμα του όρμου.
Μονή Ταξιάρχη Πάλτσης, το ησυχαστήριο του Παπαδιαμάντη
Αν βρεθείτε στην Πάλτση οπωσδήποτε αξίζει μια βόλτα μέχρι το μοναστήρι του Ταξιάρχη Πάλτσης (18ος αι.), κτισμένο με την παραδοσιακή πηλιορείτικη αρχιτεκτονική. Ο ναός κρέμεται στην κυριολεξία πάνω από τον κόλπο από ύψος περίπου 300 μέτρων, σε ειδυλλιακό, πυκνοδασωμένο σημείο του βουνού. Ο μαγικός αυτός τόπος ήταν σημείο προσκυνήματος και περισυλλογής του σπουδαίου Σκιαθίτη διηγηματογράφου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Εδώ θα έρθετε οδικώς (ο δρόμος έχει πρόσφατα ασφαλτοστρωθεί) αν ακολουθήσετε τις ταμπέλες που θα δείτε κατηφορίζοντας από Ξυνόβρυση.
Ανατολικό Πήλιο, Ποτιστικά, Μελανή και άλλες ονειρεμένες ακρογιαλιές
Βόρεια από την παραλία της Πάλτσης θα συναντήσουμε το απόμερο ακρογιάλι Μελανή με τη θαυμάσια αμμουδιά του και την ησυχία του αφού η περιοχή παραμένει ακόμα ερημική, απουσία οικοδομικής δραστηριότητας. Η μόνη διευκόλυνση που θα βρείτε εδώ είναι το ταβερνάκι του Οδυσσέα όπου και θα καταλήξετε αν οι βουτιές σας άνοιξαν την όρεξη.
Ακόμη βορειότερα, με πρόσβαση από την Αργαλαστή ξεδιπλώνεται η διπλή, θαυμάσια παραλία των Ποτιστικών που δυστυχώς δέχθηκε και το ισχυρότερό πλήγμα της φθινοπωρινής κακοκαιρίας. Εδώ, εκτός από τις επιχειρήσεις που καταστράφηκαν, χάθηκαν δυστυχώς και ανθρώπινες ζωές.
Οι ντόπιοι, Έλληνες και ξένοι, που έχουν τα σπίτια τους εδώ, κατάφεραν με υπεράνθρωπες προσπάθειες και προσωπική εργασία να επαναφέρουν και να συμμαζέψουν την ακτή από τις φερτές ύλες που είχε κατεβάσει το ποτάμι. Αν δεν φυσά το μελτέμι, αξίζει να έρθετε σε αυτήν την υπέροχη πελαγίσια ακρογιαλιά όπου λειτουργούν ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα και υπάρχουν καλές παραλιακές ταβέρνες.
Νοτιότερα, προς Μουρτιά, Θεοτόκο
Αν έχετε όχημα με κίνηση στους τέσσερεις τροχούς και αφού βέβαια επιβεβαιώσετε ότι οι δασικοί δρόμοι δεν έχουν προβλήματα, μπορείτε να δοκιμάσετε μια ονειρεμένη οδική διάσχιση που θα σας φέρει από την Πάλτση στο ακρογιάλι του Μουρτιά με τα φυτευτά, μέσα στη θάλασσα, βράχια και το ιδιόμορφο τοπίο.
Από τον Μουρτιά θα πάτε με τα πόδια στη θέση «Πισίνα» που βρίσκεται στο βόρειο μέρος της ακτής. Εδώ η φύση έχει σμιλέψει μια φυσική πισίνα πάνω στο βραχώδες ακρογιάλι. Νότια από τον Μουρτιά, με εύκολη ωστόσο πρόσβαση από το χωριό Προμύρι, ξεπετάγονται οι ακτές Λυρή και Θεοτόκος με τις οποίες θα ασχοληθούμε σε μεταγενέστερο ταξιδιωτικό μας άρθρο. Ούτως ή άλλως η πανέμορφη και απέραντη αυτή ακτή που βρέχεται από τα νερά του Πηλίου, είναι πραγματικά ανεξάντλητη.
Που θα μείνετε στην Πάλτση
«Όλγα», συγκρότημα ενοικιαζόμενων δωματίων επί την παραλίας. Διαθέτει επτά πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια με θέα στη θάλασσα, από την οποία το συγκρότημα απέχει 50 μέτρα. Υπάρχει χώρος στάθμευσης, τηλ. 6974 723598
«Διαμερίσματα Σπηλιά» στην βορειά πλευρά του όρμου, λίγο ψηλότερα από την ακτή σε εξαίσιο σημείο θέας, τηλ. 24230 55400.
Ενοικιαζόμενα δωμάτια «Λεβέντης» 24230 54165
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι απίθανες πελαγίσιες παραλίες της Β. Εύβοιας
“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.