Είναι η πιο κοντινή πελαγίσια παραλία στην Αθήνα και αν την πέτυχεις με νηνεμία και κολυμπήσεις στα σμαραγδένια νερά της, η εμπειρία αυτή θα σου μείνει αλησμόνητη. Φύγαμε για Εύβοια, πάμε Λιμνιώνα και Πετάλη!!!

Copyright photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Copyright text: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Ο-Λιμνιώνας-και-οι-δυό-παραλίες-του.j

Ο Λιμνιώνας και οι δυό παραλίες του. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Όλες οι παραλίες της ανατολικής Εύβοιας έχουν κρυστάλλινα νερά και πλαισιώνονται από άγρια βράχια που βουτούν απότομα προς τη θάλασσα, δημιουργώντας συγκλονιστικά τοπία.

Εξωτική-Πετάλη

Εξωτική Πετάλη © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Βέβαια για να φτάσεις σε αυτές τις ονειρεμένες ακρογιαλιές θα πρέπει να δρασκελίσεις, ακολουθώντας φιδίσιους δρόμους, την ορεινή ραχοκοκαλιά του βουνού για να βρεθείς -όπως συχνά γράφουμε- «από τα έλατα στο κύμα».

Αρχές-και-τέλη-καλοκαιριού-ο-Λιμνιώνας-είναι-ήσυχος-και-πανέμορφος

Αρχές και τέλη καλοκαιριού ο Λιμνιώνας είναι ήσυχος και πανέμορφος © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πολλοί θεωρούν αυτήν τη μικρή οδική περιπέτεια δύσκολη και για τον λόγο αυτό αποφεύγουν τις παραλίες του Αιγαίου επιλέγοντας κάποια άλλη ευκολότερη διαδρομή για να κάνουν τις βουτιές τους. Εμείς πιστεύουμε ότι εκτός από τον προορισμό, το νόημα είναι και στο ταξίδι. Το στριφογύρισμα  ανάμεσα σε άγρια φαράγγια και κατάφυτα βουνά είναι συναρπαστικό, διασκεδαστικό και εντείνει την  προσμονή μιας βουτιάς σε πελαγίσιες θάλασσες.

Ο-απόμερος-όρμος-Πετάλη

Ο απόμερος όρμος Πετάλη © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πως θα πάω στην παραλία του Λιμνιώνα

Από την Αθήνα μέσω της Εθνικής οδού θα κατευθυνθείτε προς Χαλκίδα και στη συνέχεια τις ταμπέλες για Βόρεια Εύβοια με προορισμό την πολίχνη των Ψαχνών. Συνολικά να υπολογίζετε ότι από την πρώτευσα ως τα Ψαχνά θα διανύσετε μια απόσταση 90 χιλιομέτρων σε γρήγορο και ασφαλή δρόμο, εκτός από τα τελευταία 14 χιλιόμετρα της διαδρομής  Ψαχνών – Χαλκίδας όπου πάντα υπάρχει κίνηση.

Λιμνιώνας-πανόραμα-της-παραλίας-και-των-βουνών

Λιμνιώνας, πανόραμα της παραλίας και των βουνών © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Φθάνοντας στα Ψαχνά θα ακολουθήσετε με προσοχή τις μικρές πινακίδες για Λιμνιώνα που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της πόλης.

το-βόρειο-τμήμα-της-παραλίας-του-Λιμνιώνα.

Το βόρειο τμήμα της παραλίας του Λιμνιώνα. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Από αυτό το σημείο αρχινά το αδιάκοπο στριφογύρισμα του δρόμου στη ράχη των βουνών που συνδέουν τον ορεινό όγκο της Δίρφης (νότια) με αυτόν του βουνού Πυξαριάς ( βορειά). Το σύνολο της απόστασης που θα χρειαστεί να καλύψετε δεν είναι πάνω από 30 χιλιόμετρα που όμως λόγω στροφών θα σας πάρει περίπου 45 λεπτά.

Μαγευτικός-Πυξαριάς

Μαγευτικός Πυξαριάς © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η διαδρομή Ψαχνά – παραλία Λιμνιώνα και το βουνό Πυξαριάς

 Τα πρώτα χιλιόμετρα της ορεινής διαδρομής Ψαχνά – Λιμνιώνας διατρέχουν υποβαθμισμένο τοπίο από παλαιότερες πυρκαγιές. Παρήγορο είναι πως τα πρώτα μικρά πεύκα έχουν αρχίσει να ορθώνουν το ανάστημά τους στην καμένη γη. Σε λίγα χρόνια αν ο άνθρωπος δεν βάλει πάλι το χέρι του, η φύση θα έχει επουλώσει την καταστροφή. Λίγο ψηλότερα (πάνω από τα 600 μέτρα υψόμετρο) κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα έλατα και πιο πάνω το δάσος γίνεται πυκνό και ομοιογενές.

Πηγαίνονατας-προς-Αν.-Ευβοια-θα-διασχίσετε-το-βουνό-του-Πυξαριάς

Πηγαίνοντας προς Αν. Εύβοια θα διασχίσετε το βουνό  Πυξαριάς  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Νότια ξεπροβάλει ο συμμετρικός κωνικός όγκος της Δίρφης και αυτήν την εποχή και βόρεια το βουνό Πυξαριάς με τις αλλεπάλληλες γεωλογικές πτυχώσεις και την πλούσια χλωρίδα του εμποδίζει τη θέα προς το πέλαγος. Το ψηλότερο σημείο της διαδρομής θα μας φέρει σε έναν κατάφυτο αυχένα στα 1000 μέτρα υψόμετρο. Από αυτό το σημείο ξεκινά η κατάβαση. Ο δρόμος θα περάσει μέσα από το μικρό χωριό Αγία Σοφία και θα καταλήξει στην παραλία του Λιμνιώνα.

Ο-Λιμνιώνας-στο-βαθος-ξεχωρίζει-η-Δίρφυ.

Ο Λιμνιώνας,  στο βάθος ξεχωρίζει η Δίρφυ. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Λιμνιώνας, θέα σε όλο το Αιγαίο

 Είπαμε πως το μυστικό για να ευχαριστηθείς τις βουτιές σου στις πελαγίσιες παραλίες της Εύβοιας, είναι να έρθεις εδώ μια μέρα που δεν θα φυσούν βόρειοι άνεμοι πάνω από 3-4 μποφόρ. Με παρόμοιες συνθήκες τα νερά είναι διάφανα  και η θέα στο ανοιχτό πέλαγος ανεμπόδιστη μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι. Αν ο καιρός είναι καθαρός, νότια και ανατολικά ξεχωρίζει το νησί της Σκύρου, ενώ στον βορά η Αλόννησος και οι πελαγίσιες ακατοίκητες νησίδες  των Βορείων Σποράδων που αποτελούν τον πυρήνα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου, αχνοφαίνονται στον ορίζοντα.

-Ο-Λιμνιώνας-στα-ήσυχά-του....

Ο Λιμνιώνας στα ήσυχά του… © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Λιμνιώνας για οικογένειες και νεολαίους

 Οι δυο άκρες του όρμου είναι προστατευμένες από άγρια βράχια. Η ακτή είναι στρωμένη με βότσαλα και σκουρόχρωμη άμμο. Τα νερά  καθώς βαθαίνουν αρκετά απότομα είναι δροσερά και διαυγή, ενώ  ένας βράχος χωρίζει την ακτή σε δυο μέρη. Το νότιο τμήμα της παραλίας έχει κάποια οργάνωση και υπάρχουν ντουζιέρες, αποδυτήρια και χώρος στάθμευσης οχημάτων. Βέβαια τον Αύγουστο εδώ παρατηρείται αρκετός συνωστισμός.

ο-απόμερος-ορμίσκος-δίπλα-στην-παραλία-του-Λιμνιώνα.

Ο απόμερος ορμίσκος δίπλα στην παραλία του Λιμνιώνα. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στο βόρειο τμήμα του όρμου εντοπίζονται κάποιες βραχοσπηλιές και το μέρος αυτό το προτιμούν όσοι κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ.  Επί της παραλίας υπάρχουν ταβέρνες σε δροσερά σημεία με όμορφο κήπο.   Πίσω από τον νότιο κάβο απλώνεται μία ακόμη μικρότερη παραλία με χοντρό βότσαλο. Εδώ θα φτάσεις ακολουθώντας σύντομο μονοπάτι.

Η-παραλία-του-Λιμνιώνα-όπως-τη-βλέπουμε-απο-Μύλους.

Η παραλία του Λιμνιώνα όπως τη βλέπουμε απο Μύλους. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Λιμνιώνας, ιδανική παραλία για μονοήμερη εκδρομή

Στα κατάφυτα υψώματα  που ορθώνονται πάνω από την παραλία υπάρχουν αρκετές εξοχικές κατοικίες, ενώ λειτουργούν και κάποια συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων. Βέβαια τα Σαββατοκύριακα υπάρχει αρκετός κόσμος, ενώ πληθαίνουν οι σκηνές στο βόρειο μέρος του όρμου. Δυστυχώς η νεοελληνική νοοτροπία να αφήνουμε τα σκουπίδια μας εκεί όπου πριν από λίγο απολαμβάναμε το  μπάνιο μας και το φυσικό περιβάλλον, επαναλαμβάνεται και εδώ στην πανέμορφη ακτή του Λιμνιώνα.

Λιμνιώνας-με-σεβασμό-στο-περιβαλλον-μπορείτε-να-στήσετε-και-τη-σκηνή-σας

Λιμνιώνας, με σεβασμό στο περιβάλλον μπορείτε να στήσετε και τη σκηνή σας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ανακαλύψτε τον ορμίσκο Πετάλη

Από τον Λιμνιώνα ένας βατός, αλλά σκονισμένος χωματόδρομος τραβά βορειοτέρα, σε πορεία παράλληλη με την ακτή, για την απόμερη παραλία Πετάλη.  Συνολικά οδηγώντας αργά και με προσοχή θα διανύσετε μια απόσταση περίπου 9 χιλιομέτρων, διασχίζοντας ένα πανέμορφο και κατάφυτο παράκτιο τοπίο ώσπου να φτάσετε στην στην παραλία Πετάλη.

η-παραλία-Πετάλη

Η παραλία Πετάλη  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Εδώ σε απόσταση 100 μέτρων από το κύμα υπάρχει μια ταβέρνα που νοικιάζει λίγα δωμάτια. Η αμμουδερή παραλία είναι μικρή και δεν ξεπερνά σε μήκος τα 200 μέτρα, ενώ δεξιά και αριστερά προστατεύεται από κάθετα βράχια. Φυσικά δεν υπάρχει καμμιά οργάνωση και θα πρέπει να έχετε μαζί σας ομπρέλα ή τέντα και νερό.  Τα νερά είναι διαυγή και βαθαίνουν σχετικά απότομα, ενώ ο βυθός έχει ενδιαφέρον για να τον παρατηρήσετε με μάσκα.

Αν-δεν-φυσά-η-Αν.-Ευβοια-ειναι-ιδανική-για-θαλάσσιο-καγιακ

Αν δεν φυσά η Αν. Εύβοια είναι ιδανική για θαλάσσιο καγιάκ © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πάντως μην έχετε την εντύπωση ότι εδώ σε αυτήν την τόσο απομονωμένη ακρογιαλιά θα είστε μόνοι σας. Τα Σαββατοκύριακα αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν να κάνουν εδώ τις βουτιές τους απολαμβάνοντας την άγρια φύση και τα πεντακάθαρα νερά.

Λιμνιώνας-εδω-μπορείτε-να-έρθετε-και-με-σκάφος.

Λιμνιώνας, εδω μπορείτε να έρθετε και με σκάφος. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πόρτο Μπούφαλο, το μαγικό κολπάκι της νότιας Εύβοιας

EUBOEA-PORTO-BUFFALO.-Έχει-και-η-Ευβοια-τις-εξωτικές-της-παραλίες-

Πόρτο Μπούφαλο,  έχει και η Νότια Εύβοια τις εξωτικές της παραλίες.   © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.