Πέντε πράγματα που θα πρέπει οπωσδήποτε να αναζητήσετε αν τύχει να επισκεφθείτε αυτήν τη θαυματουργή, κλειστή θάλασσα που δεσπόζει στα δυτικά της Ελλάδας, ανάμεσα στην Ήπειρο και στην Στερεά.
Copyright photo & text: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Ηλιοβασίλεμα στην λιμνοθάλασσα © Theo Athanasiadis/Views of Greece
Τα ηλιοβασιλέματα εδώ θυμίζουν τροπικό νησί. Τα ειδυλλιακά του τοπία συναρπάζουν και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη. Η βιοποικιλότητά του ενθουσιάζει επιστήμονες και φυσιοδίφες που καταφθάνουν εδώ, από όλο τον κόσμο. Δυστυχώς όμως, αυτός ο υπέροχος και θαυμαστός θαλασσινός κόσμος είχε την ατυχία να συμβιώνει με τους σημερινούς Νεοέλληνες που μάλλον δεν εκτιμούν την παγκόσμια μοναδικότητά του και συνεχίζουν παντοιοτρόπως να τον κακοποιούν.

Ο Αμβρακικός είναι το ιδανικό ενδιαίτημα για δεκάδες είδη της φτερωτής πανίδας © Theo Athanasiadis/Views of Greece
Φυσικά ο λόγος για τον Αμβρακικό, έναν από τους μεγαλύτερους κλειστούς κόλπους της ανατολικής Μεσογείου και ένα από τα σημαντικότερα, αλλά και περισσότερο απειλούμενα υγροτοπικά συστήματα της Ευρώπης. Η άνοιξη αυτή με τις ευχάριστες λιακάδες, και το φθινόπωρο με τα δροσερά πρωινά είναι η πιο ιδανικά για να περιηγηθεί κάποιος σε αυτόν τον χαοτικό υγρότοπο και να ζήσει έστω και για λίγο τη δυναμική, συνεχώς ανανεούμενη και παλλόμενη από ζωή, ομορφιά της φύσης.

Πραγματοποιώντας μια οργανωμένη εκδρομή με το καΐκι της «Αμβρακικός Cruises» θα δείτε τα δελφινάκια του Αμβρακικού © : S. Vangelakis
Στο άρθρο αυτό εντοπίζουμε κάποια κύρια σημεία που θα πρέπει να αναζητήσει ο ψαγμένος ταξιδευτής, ο παρατηρητής πουλιών, ο ερασιτέχνης φωτογράφος, ο κυνηγός ιστορικών αξιοθέατων με δεδομένο ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος και δυστυχώς ποτέ δεν θα είναι αρκετός για να τα δείτε όλα!

Ψαρόβαρκες στο λιμανάκι της Σαλαώρας © Theo Athanasiadis/Views of Greece
Ένα σπάνιο και πολύτιμο οικοσύστημα
Το 2008 ο Αμβρακικός Κόλπος έχει θεσμοθετηθεί ως Εθνικό Πάρκο με την ονομασία «Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού» με σκοπό την ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία του σπάνιου αυτού οικοσυστήματος. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί 295 είδη πουλιών, εκ των οποίων τα 75 συμπεριλαμβάνονται στον Κόκκινο Κατάλογο Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης. Εδώ φωλιάζουν περίπου 35 με 40 ζευγάρια των σπάνιων και απειλούμενων με εξαφάνιση αργυροπελεκάνων, ενώ ο κόλπος φιλοξενεί έναν πληθυσμό περίπου 150 ρινοδέλφινων (Tursiops truncatus).

Αυτό το εξαιρετικά εύθραυστο οικοσύστημα απειλείτε από τις εντεινόμενες ανθρωπογενείς δραστηριότητες © Theo Athanasiadis/Views of Greece
Στη πλούσια θαλάσσια βιοποικιλότητα συμπεριλαμβάνονται χελώνες καρέτα- καρέτα, οκτώ είδη σαλαχιών, ένα είδος καρχαρία και τουλάχιστον ακόμη 80 διαφορετικά είδη ψαριών! Δυστυχώς, παρόλη την αυστηρή προστασία τη περιοχής, το συνολικό οικοσύστημα του Αμβρακικού δέχεται έντονες ανθρωπογενείς πιέσεις. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών, του Τάσου Σαράντη, με τίτλο «Επτά φορείς, μια γροθιά για το καλό του Αμβρακικού».

Βόνιτσα η νησίδα η Κουκουμίτσα © Theo Athanasiadis/Views of Greece
Σούρουπο στην Βόνιτσα και στο μεσαιωνικό της κάστρο
Στην δυτική ακτή του Αμβρακικού κόλπου, στο βορειότερο σημείο της Αιτωλοακραρνίας συναντάμε την καστροπολιτεία της Βόνιτσας. Πρόκειται για μια ήσυχη παραλιακή πολη που κτίσθηκε στα ριζά του ενετικού κάστρου (11ος αι). Γύρω από το λιμάνι όπου διασώζονται ακόμη αρκετά από τα παλιά καπετανόσπιτα, χτυπά η καρδιά της παραλιακής πολίχνης. Αν σας αρέσει να περιηγείστε σε ξεχασμένες καστροπολιτείες και να απολαμβάνετε τη διάπλατη θέα, εδώ στη Βόνιτσα θα βρείτε έναν υπέροχο προορισμό.

Βόνιτσα μια υπέροχη καστροπολιτεία © Theo Athanasiadis/Views of Greece
Μόλις μερικές δεκάδες μέτρα ανατολικά από το λιμάνι ποζάρει η Κουκουμίτσα, η κατάφυτη νησίδα που συνδέεται με την απέναντι στεριά με μια πέτρινη νεόκτιστη γέφυρα. Πάνω της δεσπόζει, κρυμμένο μέσα σε μια πανδαισία πράσινου το εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου. Αυτή είναι μια ξεχωριστή περιπατητική βόλτα που αξίζει να πραγματοποιήσετε το σούρουπο για να απολαύσετε το διάσημο ηλιοβασίλεμα του Αμβρακικού.

Ψαρεύοντας στο μαγευτικό ηλιοβασίλεμα του Αμβρακικού © Theo Athanasiadis/Views of Greece
Περιπλάνηση στον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης
Μόλις 8 χλμ. από Πρέβεζα, επάνω στο δρόμο που συνδέει την πρωτεύουσα του νομού με την πολη της Άρτας θα συναντήσουμε την Αρχαία Νικόπολη. Η σημαντική αυτή πολιτεία χτίστηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Οκταβιανό Αύγουστο. Μετά τη νίκη του στην περίφημη ναυμαχία του Άκτιου το 31 π.Χ., την αφιέρωσε στους θεούς Απόλλων, Ποσειδώνα και Άρη με σκοπό να την καθιερώσει ως πρωτεύουσα – μητρόπολη της Νοτίου Ηπείρου και Ακαρνανίας.

Φωτογραφίζοντας σούρουπο την κεντρική πύλη της Νικόπολης © Theo Athanasiadis/Views of Greece
Η Νικόπολη που έχει συνδεθεί άμεσα με τον κόλπο του Αμβρακικού, εξελίχθηκε σε σπουδαίο διαμετακομιστικό εμπορικό κέντρο και έφτασε να έχει έναν πληθυσμό 60 με 100 χιλιάδων κατοίκων! Αν και ταλαιπωρήθηκε από σεισμούς και αλλεπάλληλες εισβολές, υπήρξε σημαντικό αστικό κέντρο ως και τον 11ο μ.Χ. αιώνα! Επισκεφθείτε το υπαίθριο θέατρο, το υδραγωγείο, το στάδιο και δείτε τα θαυμάσια ψηφιδωτά στις ρωμαϊκές επαύλεις.

Πανόραμα του δρόμου προς Κορωνησία © ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΗΛΑΣ
Πάμε στο στεριανό νησί της Κορωνησίας
Το ψαράδικο χωριό της Κορωνησίας απέχει από την Άρτα, οδικώς, 26 χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα δέκα περίπου ακολουθούν τη «διαδρομή της λιμνοθάλασσας» καθώς ο δρόμος μοιάζει σαν να γλιστρά με μαγικό τρόπο πάνω στα ρηχά νερά. Στο χωριό μένουν περίπου 150 κάτοικοι που ασχολούνται κυρίως με την αλιεία. Στην κορφή του λόφου όπου δεσπόζει ο οικισμός, θα ξεχωρίσετε τον βυζαντινό ναό της Παναγίας (7ος αιώνας). Γύρω από το λιμάνι υπάρχουν οι ψαροταβέρνες της Κορωνησίας, φημισμένες για τα φρέσκα ψάρια που φέρνουν τα καΐκια και φυσικά τη γάμπαρη, την πεντανόστιμη μαύρη γαρίδα του Αμβρακικού.

Κανάλι στη λιμνοθάλασσα Τσουκαλιό © Theo Athanasiadis/Views of Greece
Αναζητούμε τα δελφινάκια του Αμβρακικού
Στην Πρέβεζα υπάρχουν εταιρίες που διοργανώνουν περιηγητικές εκδρομές με καΐκια στα ερημονήσια του κόλπου. Στην εκδρομές αυτές οι έμπειροι οικοξεναγοί επιδιώκουν να πετύχουν κάποιο από τα μικρά κοπάδια ρινοδέλφινων που ζουν εδώ, στα νερά του. Στο πρόγραμμα της ημερήσιας εκδρομής γίνεται και οικοενημέρωση για τον σημαντικό βιότοπο του Αμβρακικού και τις λεπτές ισορροπίες που διατηρούνται ανάμεσα στη φύση και στον άνθρωπο. Για περισσότερες πληροφορίες θα απευθυνθείτε στην εταιρία θαλάσσιων δραστηριοτήτων «Αμβρακικός Cruises» με έδρα την Πρέβεζα τηλ. 6940550239 κος Δημήτρης.

Το παραδοσιακό καΐκι της «Αμβρακικός Cruises» πραγματοποίει καθημερινά εκδρομές στον Αμβρακικό © : S. Vangelakis
Bird watching στις λιμνοθάλασσες
Το χόμπι της παρακολούθησης και φωτογράφισης άγριων πουλιών – Βird Watching – στο φυσικό τους περιβάλλον, είναι εξαιρετικά διαδεδομένο σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Είναι ένα χόμπι με το οποίο ο καθένας μπορεί να ασχοληθεί αρκεί να ακολουθήσει κάποιους απλούς κανόνες και να έχει τον βασικό εξοπλισμό. Για το ξεκίνημα, το μόνο που χρειάζεται είναι ένα καλό ζευγάρι κιάλια.

Η παρατήρηση πουλιών (Βird Watching) στο φυσικό τους περιβάλλον είναι ένα πολύ ενδιαφέρον χόμπι © Theo Athanasiadis/Views of Greece
Την εποχή αυτή, σε πολλά σημεία του Αμβρακικού θα δείτε παρατηρητές πουλιών και φωτογράφους άγριας φύσης να έχουν έρθει εδώ από κάθε άκρο της Ευρώπης. Οι λιμνοθάλασσες Τσουκαλιό, Λογαρού, Σαλαώρα, Ροδιά, Κόπραινα, αλλά και όπου έχουν στηθεί παρατηρητήρια από τους υπευθύνους του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού -πλέον υπάγεται στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ)-, είναι ιδανικά σημεία. Για περισσότερες πληροφορίες θα πρέπει να επισκεφτείτε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Πρέβεζας που βρίσκεται κοντά στο νοσοκομείο. Εκεί θα πληροφορηθείτε για το οικοσύστημα του Αμβρακικού, θα λάβετε έντυπο υλικό (χάρτες, φυλλάδια κλπ.). Οι υπεύθυνοι του Κέντρου θα σας ενημερώσουν για αυτά που επιτρέπονται και για ότι δεν επιτρέπετε να κάνετε ενώ θα κινείστε εντός του Εθνικού Πάρκου. Τηλέφωνο επικοινωνίας 26820 25330 & 26810 71919.
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Περιήγηση στις μαγικές λιμνοθάλασσες του Αιτωλικού και στο Δέλτα του Αχελώου
“Views Of Greece” travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975). Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.