Εδώ στις ακτές του Κορινθιακού κόλπου γύρω από την μικρή πολιτεία του Αιγίου, τα υπήνεμα, κατάφυτα, παραθαλάσσια τοπία συνδυάζονται  με τους οπωρώνες, τους αμπελώνες, αλλά και τα ελατοδάση που καταλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος των Αχαϊκών βουνών.

ΑΙΓΙΟ-ΟΡΕΙΝΗ-ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ.-Αίγιο-στα-χρώματα-του-σούρουπου.

Αίγιο, στα χρώματα του σούρουπου.  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Με αφετηρία το  παραλιακό Αίγιο, την δεύτερη μετά την Πάτρα μεγαλύτερη πόλη της Αχαΐας, μπορούν να πραγματοποιηθούν εκδρομές τόσο στις ακτές του Κορινθιακού κόλπου, όσο και στην ορεινή ενδοχώρα.

ΑΙΓΙΟ-ΟΡΕΙΝΗ-ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ.-Ο-ποταμός-Σελινούντας-στην-ορεινή-Αιγιάλεια

Ο ποταμός Σελινούντας,  στην ορεινή Αιγιάλεια  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Διανύοντας πολύ λίγα χιλιόμετρα μπορείς σύντομα να βρεθείς από τη δαντελωτή ακτογραμμή με τις ακρογιαλιές που λάμπουν στο φως του ανοιξιάτικου ήλιου στα σκιερά ελατοδάση, δίπλα σε δροσερές πηγές και γάργαρα ρυάκια.

ΑΙΓΙΟ-ΟΡΕΙΝΗ-ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ.-η-θαυμάσια-παραλία-του-Διακοφτού

Η θαυμάσια παραλία του Διακοφτού © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πραγματικά σε αυτό το σημείο της Αχαΐας οι αποστάσεις ανάμεσα στα έλατα και το κύμα, φαντάζουν σχεδόν ανύπαρκτες.

ΑΙΓΙΟ-ΟΡΕΙΝΗ-ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ.-ΑΊΓΙΟ-θέα-στον-Κορινθιακό-κόλπο

Αίγιο, θέα στον Κορινθιακό κόλπο  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Περίπατοι στο Αίγιο 

Αφού πιείτε το καφεδάκι σας σε κάποια από τα παραλιακά καφέ που αναπτύσσονται γύρω από τον ιστορικό πλάτανο του Παυσανία, ανηφορίστε την οδό Μιχαλοπούλου που θα σας οδηγήσει στο Αρχαιολογικό Μουσείο- παλιά δημοτική αγορά- κτήριο του Ερνέστου Τσίλερ, (πληροφορίες 26910 21517).  Εδώ ξεχωρίζει ο ναός του Αγίου Ανδρέα (επίσης έργο Τσίλερ).

ΑΙΓΙΟ-ΟΡΕΙΝΗ-ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ.-Αίγιο-το-αρχαιολογικό-μουσείο

Αίγιο,  το αρχαιολογικό μουσείο  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στην οδό Δεσποτόπουλων  θα δείτε το αρχοντικό του Αναστασίου Λόντου  όπου στεγάζεται το Λαογραφικό μουσείο Αιγιαλείας με συλλογές όπλων, πινάκων, παραδοσιακών στολών και αντικειμένων καθημερινής χρήσης (Πληροφορίες http://www.laohistorymuseum.gr ). Λίγο ψηλότερα, ο επιβλητικός Μητροπολιτικός ναός -έργο επίσης Τσίλερ-, αφιερωμένος στην Παναγία τη Φανερωμένη και αγιογραφημένος από τον Κώστα Φανέλλη, εντυπωσιάζει με τον θεόρατο τρούλο του.

ΑΙΓΙΟ-ΟΡΕΙΝΗ-ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ.-Αίγιο-στα-Ψηλά-Αλώνια-εδω-ξεχωρίζει-ο-Πύργος

Αίγιο, στα Ψηλά Αλώνια, εδώ ξεχωρίζει ο Πύργος  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στην οδό Μελετόπουλων βρίσκεται το Εκκλησιαστικό Μουσείο  με αξιόλογα εκθέματα (πληροφορίες 26910 61251 &  26910 21777).  Η σύντομη βόλτα σας στο ιστορικό κέντρο του  Αιγίου θα τελειώσει στα «Ψηλά Αλώνια» με το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και τον Πύργο, τον παλιό μετεωρολογικό σταθμό, απ’ όπου η θέα στον Κορινθιακό κόλπο είναι αφοπλιστική.

ΑΙΓΙΟ-ΟΡΕΙΝΗ-ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ.-Αίγιο-Παναγία-Τρυπητή-Ζωοδόχος-Πηγή

Αίγιο, Παναγία Τρυπητή-Ζωοδόχος Πηγή © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στον παραλιακό δρόμο αξίζει να σταματήσετε για λίγο και να δείτε την επιβλητική εκκλησία της Παναγίας Τρυπητής (Ζωοδόχος Πηγή) – ο πολιούχος ναός της πόλης-, να  δεσπόζει πάνω από το εμπορικό λιμάνι σε κοίλωμα βράχου. Σύμφωνα με την παράδοση το 1650 η  θαυματουργή εικόνα της Παναγίας την οποίαν θεωρείται ότι φιλοτέχνησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς, βρέθηκε εδώ από κάποιο ναυαγό.

ΑΙΓΙΟ-ΟΡΕΙΝΗ-ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ.-Αίγιο-το-λιμανάκι-του-Αγίου-Νικολάου

Αίγιο,  το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Οι παραλίες κοντά στο Αίγιο με μια ματιά

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον παρουσιάζει το τοπίο στο ακρωτήρι Γύφτισσα όπου ξεδιπλώνεται μια από τις πιο οργανωμένες παραλίες της Αχαΐας, αλλά και  ο σημαντικός υγροβιότοπος της Αλυκής που αυτήν την εποχή της αποδημίας  των πουλιών σφύζει από ζωή.

ΑΙΓΙΟ-ΟΡΕΙΝΗ-ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ.-Στη-λιμνοθάλασσα-Αλυκή

Στη λιμνοθάλασσα Αλυκή © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Υψηλής αισθητικής αξίας είναι η διαδρομή που ξεκινά δυτικά από το λιμάνι του Αιγίου. Αν την ακολουθήσετε  θα διασχίσετε καταπράσινα περιβόλια με πορτοκαλιές, λεμονιές, θαλερά πλατανοδάση και θα καταλήξετε στα θερινά θέρετρα  Σελιανίτικα, Λογγός και Λαμπίρι που διαθέτουν καθαρές βοτσαλωτές ακρογιαλιές, ποιοτική υποδομή για διαμονή και ταβερνάκια που ακουμπούν στη θάλασσα.

ΑΙΓΙΟ-ΟΡΕΙΝΗ-ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ.-Η-παραλιακή-πολίχνη-της-Αιγείρας

Η παραλιακή πολίχνη της Αιγείρας  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ανατολικά από το Αίγιο, στις εκβολές του Βουραϊκού θα βρείτε τη θαλασσινή πολιτεία του Διακοφτού με τα δαντελωτά της ακρογιαλιά. Όλη η παραθαλάσσια διαδρομή (30 χλμ.)  Αίγιο , Διακοφτό,  Αιγείαρα, δίνει πρόσβαση σε πολλές κατάφυτες παραλίες.

ΑΙΓΙΟ-ΟΡΕΙΝΗ-ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ.-Απο-το-Αίγιο-εως-το-Διακοφτό-θα-βρείτε-θαυμάσιες-παραλίε

Από το Αίγιο έως το Διακοφτό θα βρείτε θαυμάσιες παραλίες  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ορεινή Αχαΐα, σύντομες ιδέες για δροσερές  ανάσες

Από την  ακρογιαλιά  της Αιγιαλείας θα βρεθείτε στη δροσερή αγκαλιά του βουνού και στα πυκνά ελατοδάση όπου το ρολόι της φύσης θα σας γυρίσει τουλάχιστον ένα μήνα πίσω. Μετα από 30 με 40 λεπτά οδήγησης θα είναι σαν να αλλάξατε εποχή!

ΑΙΓΙΟ-ΟΡΕΙΝΗ-ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ.-Η-μονή-Ταξιαρχών-κοντά-στο-Αίγιο

Η μονή Ταξιαρχών κοντά στο Αίγιο © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Με αφετηρία  λοιπόν το Αίγιο μπορούν να πραγματοποιηθούν ευχάριστες οδικές ορεινές διαδρομές που θα σας ανεβάσουν γρήγορα από το μηδενικό υψόμετρο στα 1000-1200 μέτρα ψηλά στις μασχάλες των βουνών, όπου κρύβονται δεκάδες όμορφα χωριά. Εμείς ενδεικτικά θα σας αναφέρουμε μερικές από αυτές κι εσείς, διάθεση να έχετε, θα ανακαλύψετε ακόμα περισσότερες!

ΑΙΓΙΟ-ΟΡΕΙΝΗ-ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ.-Παλαιομονάστηρο-Οσίου-Λεόντίου

Το Παλαιομονάστηρο του Οσίου Λεοντίου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Μονή Ταξιαρχών, στις όχθες του Σελινούντα ποταμού

Από το κέντρο του Αιγίου θ’ ακολουθήσετε τις ταμπέλες για τη μονή Ταξιαρχών (12 χλμ.).  Αφού περιπλανηθείτε μέσα σε υπέροχα, φροντισμένα από τον άνθρωπο τοπία, θα καταλήξετε στο μοναστήρι των Ταξιαρχών, στις όχθες του ποταμού Σελινούντα που ιδρύθηκε το 1377 από τον Όσιο Λεόντιο, ενώ λίγο ψηλότερα, στην κόχη του γκρεμού δεσπόζει το Παλαιομονάστηρο και η σκήτη του.

ΑΙΓΙΟ-ΟΡΕΙΝΗ-ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ.-Ορος-Κλωκός-το-εκκλησάκι-της-Παναγίας-στα-1778-υψ

Όρος Κλωκός το εκκλησάκι της Παναγίας, στα 1778 υψ  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στην κορφή του όρους Κλωκός

Επίσης από την πόλη του Αιγίου ακολουθώντας τον δρόμο Αιγίου – Καλαβρύτων, μέσα από μια γεμάτη στροφές, αλλά συναρπαστική διαδρομή που τρέχει στις πλαγιές του όρους Κλωκός, θα προσεγγίσετε τα ορεινά χωριά  Πυργάκια,  Φτέρη και Άγιος Παντελεήμονας που βρίσκονται προστατευμένα μέσα σε χαράδρες και ελατοδάση. Ενδιαφέρουσα είναι η πεζοπορική διαδρομή  που θα σας βγάλει στην κορφή του όρους Κλωκός όπου δεσπόζει σε υψόμετρο 1778 το εκκλησάκι της Παναγίας Κλωκοβιώτισσας.

ΑΙΓΙΟ-ΟΡΕΙΝΗ-ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ.-Η-Παναγία-η-Πλατανιώτισσα

Η Παναγία η Πλατανιώτισσα  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πλατανιώτισσα, μια Παναγία μέσα στο πλάτανο

Από τη Φτέρη εύκολα θα συνεχίσετε προς το χωριό Πλατανιώτισσα (12 χλμ.) με τον μικροσκοπικό ναό της Παναγίας κρυμμένο μέσα σε κουφάλα χιλιόχρονου πλάτανου. Τα βουνά που ορθώνονται στα νότια του Αιγίου είναι κατάφυτα από αμπέλια που παράγουν την περίφημη σταφίδα, αλλά και τα πασίγνωστα Αχαϊκά κρασιά Ροδίτης, Λαγόρθι κ.αλ. Μπορείτε ν’ ανηφορίστε προς το ορεινό χωριό Κουνινά, ένα από τα σημαντικότερα σημεία παραγωγής σταφίδας τύπου “Βοστίτσα” και να ατενίσετε τις εκτάσεις των φημισμένων Αχαϊκών αμπελώνων, αλλά και τη θέα στον Κορινθιακό κόλπο.

ΑΙΓΙΟ-ΟΡΕΙΝΗ-ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ-.-Η-λίμνη-Τσιβλού-στην-ορεινή-Αχαία

Η λίμνη Τσιβλού στην ορεινή Αχαΐα  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Προς λίμνη Τσιβλού

Από Ακράτα θα ανηφορίσετε για τα ελατόφυτα τοπία του Χελμού την λίμνη Τσιβλού  (25  χλμ) αλλά και την παραδοσιακή Ζαρούχλα. Από το Διακοφτό για μια συναρπαστική ορεινή απόδραση αξίζει να πάρετε το  τραινάκι του «Οδοντωτού» που θα σας φέρει μετά από μια αξέχαστη διαδρομή, στα Καλάβρυτα.

ΑΙΓΙΟ-ΟΡΕΙΝΗ-ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ.-Αίγιο-λεπτομέρεια-στο-λιμανάκι

Αίγιο, λεπτομέρεια στο λιμανάκι © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αρχαίο θέατρο Αιγείρας, μια εκδρομή που δεν θα πρέπει να χάσετε

Από το παραθαλάσσιο χωριό Αιγείρα -30 χιλιόμετρα ανατολικά του Αιγίου-, θα δείτε τον ανηφορικό, ασφαλτοστρωμένο δρόμο που θα σας φέρει στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου του αρχαίου θεάτρου (5 χλμ. από την εθνική οδό).

ΑΙΓΙΟ-ΟΡΕΙΝΗ-ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ.-Το-θέατρο-της-αρχαίας-Αιγείρας

Το θέατρο της αρχαίας Αιγείρας  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η τοποθεσία όπου βρίσκεται το θέατρο είναι συγκλονιστική καθώς από τις κερκίδες του έχεις κυριολεκτικά την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε ένα μπαλκόνι που ατενίζει το σύνολο σχεδόν του Κορινθιακού κόλπου και τα αντικρινά βουνά της Ρούμελης.  Η αρχική κατασκευή του ανάγεται στο πρώτο μισό του 3ου π.Χ αιώνα, ενώ επεμβάσεις έκαναν επίσης αργότερα οι Ρωμαίοι (2ο π.Χ ). Το θέατρο ξεχωρίζει από τα άλλα της ίδιας εποχής, καθώς το κοίλο του έχει λαξευτεί πάνω σε κροκαλοπαγή βράχο. Η χωρητικότητά του έφθανε τους 3000 θεατές και η θέση του πρόσφερε ανεπανάληπτη θέα στη θάλασσα από υψόμετρο 350 μ . Από τον αρχαιολογικό χώρο ο δρόμος συνεχίζει με άφθονες στροφές και τρυπώνει στο ορεινό ανάγλυφο με προορισμό το κεφαλοχώρι Αιγές. Πληροφορίες για τον αρχαιολογικό χώρο και το ωράριο λειτουργείας στο τηλ.  26960 82555.

ΑΙΓΙΟ-ΟΡΕΙΝΗ-ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ.-Σούρουπο-στά-Σελιανίτικα-και-τις-κατάφυτες-ακτές-του-Αιγίου

Σούρουπο στα Σελιανίτικα και στις κατάφυτες ακτές του Αιγίου  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Copyright photo  & text: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

 “Views Of Greece”  travel photojournalism – Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.