Η θέα από το ύψωμα του κάστρου θα σε απογειώσει…  Ωστόσο σύντομα θα “προσγειωθείς” στην προκυμαία για ν’ απολαύσεις τον καφέ σου χαζεύοντας τα πολύχρωμα καΐκια ή ν’ ατενίσεις το διάπλατο ορίζοντα του Αιγαίου. Στη συνέχεια θα ξεκινήσεις τις εκδρομές  σε βουνό και θάλασσα και δεν θα έχεις σταματημό. Αυτό ο τόπος στην κυριολεξία σε  ταξιδεύει!

COPYRIGHT PHOTO: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

COPYRIGHT TEXT: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Μοιάζει-με-εικόνα-απο-νησί-του-Αιγαίου-και-όμως-ειναι-η-Καβάλα

Μοιάζει με εικόνα από νησί του Αιγαίου και όμως είναι η Καβάλα © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Με αφετηρία μια ιστορική πόλη με τεράστιες δυνατότητες για αποδράσεις όλες τις εποχές του χρόνου, επιλέγουμε να σας προτείνουμε αξιοθέατα και εκδρομές  που συνδυάζουν τη φυσική ομορφιά του ορεινού τοπίου, με την τεράστια πολιτιστική παράδοση, τους αρχαιολογικούς τόπους, αλλά και τις θαυμάσιες παραλίες.

Σούρουπο-το-πλοίο-σαλπάρει-για-Θάσο-με-φόντο-την-Παλιά-Πόλη-της-Καβάλας-

Σούρουπο το πλοίο σαλπάρει για Θάσο με φόντο την Παλιά Πόλη της Καβάλας  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η νεότευκτη Εγνατία  Οδός  σαφώς και μίκρυνε  τις αποστάσεις στη Βόρεια Ελλάδα. Εφορμώντας από τη Θεσσαλονίκη,  από τη Βέροια, την Κοζάνη και τη Λάρισα ούτε που θα το καταλάβεις για πότε θα βρεθείς να χαλαρώνεις στο λιμάνι  της Καβάλας χαζεύοντας τα πολύχρωμα πλεούμενα να κουρνιάζουν δίπλα στην προβλήτα, ή ν’ ατενίζεις στο βάθος τον θαλασσινό ορίζοντα και να…ταξιδεύεις!

Μπάλωμα-διχτιών-στην-προκυμαία-της-Καβάλας.

Μπάλωμα διχτιών στην προκυμαία της Καβάλας. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Οι εκπλήξεις στην παραλιακή Μακεδονική πόλη μόλις άρχισαν. Τα αξιοθέατα  της περιοχής αναρίθμητα και οι εικόνες  που θα αντικρίσεις θα σου μείνουν αξέχαστες. Ένα είναι σίγουρο, πως εδώ θα ξανάρθεις και θα μείνεις! Και αν πάλι θελήσεις να αλλάξεις τον αέρα σου η πανέμορφη Θάσος απέχει μόλις 90 λεπτά από την Καβάλα.

το-κάστρο-της-Καβάλας-και-η-Παλιά-Πόλη-λουσμένα-στο-φως-του-φεγγαριού.

Το κάστρο της Καβάλας και η Παλιά Πόλη λουσμένα στο φως του φεγγαριού. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Αρχαίες καταβολές

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους ο αρχαιότερος πρόγονός της Καβάλας ήταν η Νεάπολη που ιδρύθηκε από Θάσιους και έποικους Ερετριείς. Η ισχυρή πόλη-κράτος που υπήρξε μέλος της Αθηναϊκής συμμαχίας, έκοβε δικό της νόμισα, τους αργυρούς “στατήρες”. Η αρχαία Νεάπολη έδωσε τη θέση της στη βυζαντινή Χριστούπολη όταν ο Απόστολος Παύλος ήρθε πρώτα εδώ από όλη την Ευρώπη, για να διαδώσει τον Χριστιανισμό. Η ονομασία  Καβάλα παρουσιάζεται στις αρχές του 16ου αιώνα και πιθανόν να προήλθε από  παραφθορά του τοπωνύμιου Σκάβαλα του Παγγαίου, σημαντική περιοχή της επαρχίας της αρχαίας Ηδωνίδας, γνωστή για τα μεταλλεία της.

Η-χερσόνησος-της-Παναγίας-η-Παλιά-Πόλη-το-Κάστρο-και-το-υδραγωγείο-της-Καβάλας.j

Η χερσόνησος της Παναγίας, η Παλιά Πόλη,  το Κάστρο και το υδραγωγείο της Καβάλας. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Καβάλα, ιστορία από καπνό και αγώνες για το δίκιο του εργάτη

Στην πρόσφατη ιστορία την ακμή και την ευρωστία της η Καβάλα την οφείλει στην εμπορία του καπνού, οικονομική δραστηριότητα που πήρε μεγάλες διαστάσεις από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι το μεσοπόλεμο. Μάλιστα το λιμάνι της το λιμάνι της έγινε το μεγαλύτερο εξαγωγικό κέντρο προς την Ευρώπη με τετραπλάσιο όγκο εξαγωγών κι από το ίδιο το λιμάνι της Θεσ/νίκης!  Τα καπνά προορίζονταν κυρίως για την αμερικάνικη αγορά.

Λεπτομέρεια-απο-το-Μουσείο-Καπνού-Καβάλας

Λεπτομέρεια απο το Μουσείο Καπνού Καβάλας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Η εκμετάλλευση των εργατών από τους καπνέμπορους προκαλούσε συχνά κινητοποιήσεις και αιματηρές συγκρούσεις με τις αρχές – “καπνικό ζήτημα”-  με αποκορύφωμα την μεγαλύτερη καπνεργατική απεργία που κράτησε 20 μέρες τον Μάρτιο του 1914, να σφραγίζει το εργατικό κίνημα της χώρας. Αυτή η πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία του καπνού παρελαύνει μπρος στα μάτια σας, στο μοναδικό  στο είδος του «Μουσείο Καπνού».

Ανηφορίζοντας-τα-σκαλοπάτια-της-Παλιάς-Πόλης-της-Καβάλας

Ανηφορίζοντας τα σκαλοπάτια της Παλιάς Πόλης της Καβάλας © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Περίπατοι στην Παλιά Πόλη της Καβάλας

Αριστερά από το λιμάνι, πάνω στη χερσόνησο της Παναγιάς απλώνει τις γειτονιές της η Παλιά Πόλη. Από το ναό του Αγίου Νικολάου κοντά στις Καμάρες θα ανηφορίσουμε την οδό Πουλίδου για να βρεθούμε στο Ιμαρέτ, αυτό το θαυμάσιο ισλαμικό αρχιτεκτόνημα- το έκτισε ο Μεχμέτ Αλί το 1817-  με τους αλλεπάλληλους τρούλους και τους μιναρέδες που θυμίζει «Χίλιες και μια νύχτες».  Το Ιμαρέτ έχει διατελέσει ιεροδιδασκαλείο, πτωχοκομείο, διδακτήριο, αναψυκτήριο, εστιατόριο και σήμερα στεγάζει ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά ξενοδοχεία του κόσμου!  Λίγο πιο πάνω, εκεί που η χερσόνησος στενεύει προς την άκρη της,  μια μικρή πλατεία φιλοξενεί το σπίτι –σήμερα λειτουργεί ως μουσείο- και το μπρούτζινο άγαλμα του Αιγύπτιου πασά Μεχμέτ Αλί που γεννήθηκε στην Καβάλα και την ευεργέτησε.  Η θέα είναι εντυπωσιακή.

-Το-ανακαινισμένο-Τέμενος-Χαλίλ-Μπέη-στην-Παλιά-Πόλη-της-Καβάλας-

Το ανακαινισμένο Τέμενος Χαλίλ Μπέη στην Παλιά Πόλη της Καβάλας  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ο ναός της Παναγιάς ξεπροβάλλει αμέσως μετά, ενώ δίπλα στο δημοτικό σχολείο δεσπόζει ο φάρος –φημισμένο σημείο για να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα-.. Το ανηφορικό καλντερίμι ελίσσεται μέσα από τις γειτονιές τις και μας φέρνει στο ύψωμα του λόφου όπου δεσπόζει το κάστρο. Στο πορεία θα συναντήσουμε  το ιστορικό αναπαλαιωμένο Τέμενος του Χαλίλ Μπέη που κτίστηκε τον 16ο αιώνα γνωστό και ως «Τζαμί της Μουσικής» αφού εδώ στεγάζονταν η Φιλαρμονική της Καβάλας.

η-Παλιά-πόλη-της-Καβάλας

Η Παλιά πόλη της Καβάλας και ο ναός της Παναγίας  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το Κάστρο της Καβάλας, εδώ η θέα συγκλονίζει

Το Κάστρο της Καβάλας εμφανίζεται στις σελίδες της ιστορίας επί Βυζαντίου, ενώ ανακατασκευάστηκε πάνω στα ερείπιά του στις αρχές  του 15ου αιώνα. Η οχυρωμένη ακρόπολη δέχθηκε αρκετές προσθήκες ειδικά επί Οθωμανών.  Το 1530 ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής επεκτείνει την οχύρωση μέχρι χαμηλά στο λιμάνι. Το ανηφορικό καλντερίμι ελίσσεται μέσα από τις γειτονιές της Παλιάς Πόλης μέχρι την κορφή του λόφου και σταματά στο μεσαιωνικό κάστρο.

Λεπτομέρεια-απο-το-Κάστρο-της-Καβάλας.j

Λεπτομέρεια απο το Κάστρο της Καβάλας.  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Φυσικά έως εδώ μπορείτε να έρθετε και οδικώς. Από το Κάστρο όπου σήμερα χρησιμοποιείται για τη στέγαση πολλών πολιτιστικών εκδηλώσεων, θα ατενίσετε όλη την πόλη της  Καβάλας και φυσικά την ανοιχτή θέα προς το πέλαγος. Φτάνοντας στο ψηλότερο σημείο του λόφου όπου δεσπόζει το κάστρο θα έχουμε ολοκληρώσει την βόλτα  στην Παλιά Πόλη . Από τις επάλξεις του η σύγχρονη πρωτεύουσα του νομού, απλώνεται στα πόδια σου. Το λιμάνι, οι γειτονιές, μεγάλο μέρος της δαντελωτής ακτογραμμής,  όλα στο πιάτο!

Το-δημαρχείο-της-Καβάλας-στεγάζεται-σε-ένα-υπέροχο-κτήριο-του-1895

Το δημαρχείο της Καβάλας στεγάζεται σε ένα υπέροχο κτήριο του 1895 © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Βόλτες στην προκυμαία της Καβάλας

Άφθονα τα αξιοθέατα που υπάρχουν μέσα στον οικοδομικό ιστό της σύγχρονης Καβάλας. Διάσπαρτα μέσα στον οικοδομικό ιστό της σύγχρονης πόλης υπάρχουν πολλά κτήρια δυτικοευρωπαϊκού τύπου που κατασκευάστηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα. Να ξεχωρίσουμε το κτήριο του βαρόνου Adolf Wix (1899), το Δημαρχείο που θυμίζει πύργο (1895), το Δημοτικό Ωδείο (1864) και το μέγαρο Τόκου (1879).

Δημοτική-Καπναποθήκη-στέγαζε-την-εταιρεία-Kiazim-Emin-Cie-και-κτίστηκε-το-1910.

Η Δημοτική Καπναποθήκη στέγαζε την εταιρεία Kiazim Emin & Cie και κτίστηκε το 1910. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στην πλατεία Καπνεργατών ξεχωρίζει το αναπαλαιωμένο κτήριο της καπναποθήκης του Τούρκου καπνέμπορα Kiazim Emin που σήμερα είναι πολιτιστικό κέντρο του Δήμου. Επισκεφθείτε τα σημαντικά μουσεία της Καβάλας όπως το Αρχαιολογικό, το Μουσείο Καπνού, το Ναυτικό, το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, το Δημοτικό Λαογραφικό.

Το-μέγαρο-WixΧτίστηκε-το-1906-από-τον-Γερμανό-Bαρόνο.

Το μέγαρο Wix, χτίστηκε το 1906 από τον Γερμανό-Bαρόνο. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Οι Καμάρες και ο ιστορικός ταρσανάς

Από την πλατεία Καπνεργατών θα βρεθούμε στις  Καμάρες  -ένα  μνημειακών διαστάσεων οικοδόμημα- αποτελείται από 60 αψίδες και έχει μέγιστο ύψος 52 μέτρα- κτισμένο τον 16ο αιώνα από τον Σουλεϊμάν το Μεγαλοπρεπή.

-ο-παραδοσιακός-ταρσανάς-και-το-υδραγωγείο-Καμάρες-της-Καβάλας.

Ο παραδοσιακός ταρσανάς και το υδραγωγείο -Καμάρες- της Καβάλας. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Είχε χρήση υδραγωγείου και υδροδοτούσε τους κατοίκους από μια πηγή στην κορφή του λόφου και σήμερα μαζί με τις καπναποθήκες και το κάστρο, συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα αξιοθέατα. Ανατολικά της πόλης στη ρίζα της χερσονήσου κάτω από τις Καμάρες  λειτουργεί ακόμα το παραδοσιακό καρνάγιο, γνωστό σαν «Καλαφατιά». Εδώ οι εμπειρικοί μαστόροι συνεχίζουν να δουλεύουν το ξύλο των Μακεδονίτικων δασών με τον παλιό  τρόπο και να ναυπηγούν πανέμορφα και αξιόπλοα ξύλινα σκαριά.

Το-κάστρο-και-η-Παλιά-Πόλη-όπως-τα-βλέπουμε-απο-την-προκυμαία.

Το Κάστρο και η Παλιά Πόλη όπως τα βλέπουμε από την προκυμαία. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Μεχμέτ Αλί,  ο πασάς της Αιγύπτου  που ευεργέτησε την Καβάλα

Ο Μεχμέτ Αλί, γεννήθηκε στην Καβάλα το 1769  και το 1788 διορίσθηκε υπαρχηγός του στρατιωτικού τμήματος που στάλθηκε από τους Τούρκους στην Αίγυπτο για να πολεμήσει τους Γάλλους. Διακρίθηκε για τις ηγετικές και οργανωτικές του ικανότητες και το 1805 αναγνωρίσθηκε κατόπιν απαίτησης ντόπιων και στρατού Πασάς της Αιγύπτου και βοήθησε στην αναμόρφωση της Αφρικανικής χώρας. Πέθανε το 1849, αλλά ποτέ δεν ξέχασε την Καβάλα, την πόλη που γεννήθηκε καθώς την στόλισε με υπέροχα κτήρια.

η-παραλία-Καλαμίτσα-στην-δυτική-άκρη-της-Καβάλας.

Η  παραλία Καλαμίτσα στην δυτική άκρη της Καβάλας. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Με το αυτοκίνητο στη δυτική ακτή της Καβάλας και στις υπέροχες παραλίες της

Ένα ακόμη θαυμάσιο πλεονέκτημα της Καβάλας είναι οι εξαιρετικές  παραλίες που βρίσκονται ολόγυρα από την πόλη και σε ελάχιστη απόσταση. Οι καλύτερες από αυτές απλώνονται στα δυτικά  και είναι εύκολα προσβάσιμες από τον παραλιακό αλλά με αρκετές στροφές δρόμο που οδηγεί στη Νέα Ηρακλίτσα. Όλες είναι οργανωμένες, μικρές σε μήκος και πλαισιώνονται από κοφτά βράχια. Νοτιοδυτικά του λιμανιού, ουσιαστικά αγκαλιά με τις γειτονιές της Καβάλας, διαγράφει το αμμουδερό τόξο της η παραλία Καλαμίτσα.

η-δημοφιλής-αμμουδιά-Τόσκα.

Η δημοφιλής αμμουδιά Τόσκα. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Είναι πολύκοσμη καθώς αποτελεί την εύκολη λύση για τους Καβαλιώτες που μετά τη δουλειά θέλουν ν’ απολαύσουν  ένα απογευματινό μπάνιο.  Είναι οργανωμένη και φιλική για οικογένειες και παιδιά. Ακολουθώντας  τον παραλιακό δρόμο συναντάμε τις μικρές,  μα πεντακάθαρες αμμουδιές  Μπάτης και Τόσκα  πλαισιωμένες  από βράχια και πεύκα. Διαθέτουν ευκολίες για φαγητό και καφέ και χώρο στάθμευσης. Θεωρούνται λόγω της καθαρής θάλασσας και του υπέροχου φυσικού τοπίου που τις πλαισιώνει από τις καλύτερες της Αν. Μακεδονίας.

η-παραλία-στο-Παλιό-Τσιφλίκι.

Η παραλία στο Παλιό Τσιφλίκι. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πηγαίνοντας προς Παλιό προσπερνάμε  δυο ακόμη μικροσκοπικές παραλίες που κρύβονται  πίσω από βράχια και εξοχικές κατοικίες. Επόμενη στάση η απλωτή  παραλία στο Παλιό Τσιφλίκι με άφθονες ομπρέλες, ξαπλώστρες και ταβερνάκια που ακουμπούν τα τραπεζάκια τους σχεδόν πάνω στο κύμα.

δυτικά-της-Καβάλας-υπάρχουν-αρκετές-οργανωμένες-παραλίες.

Δυτικά της Καβάλας υπάρχουν αρκετές οργανωμένες παραλίες. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Τα ονειρεμένα ακρογιάλια του Δήμου Παγγαίου

Στα όρια του δήμου Παγγαίου αναπτύσσονται μερικές από τις ομορφότερες παραλίες της Β. Ελλάδας.  Η προτεινόμενη  διαδρομή μας αρχινά  δυτικά από το λιμάνι της Νέας Περάμου. Εδώ ο δρόμος καθώς τρέχει παράλληλα με την απλωτή ακτογραμμή, δίνει πρόσβαση σε πολλές ακρογιαλιές, αρκετές από αυτές βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν αυτή της Αλμύρας, του Πύργου Απολλωνίας, της Σαρακήνας, της Καριανής, του Οφρύνιου και φυσικά η παραλία «Αμμόλοφοι» με τα εξωπραγματικά τυρκουάζ νερά και τα εντυπωσιακά βράχια. Σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα, στην κοιλάδα του ποταμού Μαρμαρά βρίσκονται τα Λουτρά Ελευθερών.

Παραλία-Αμμόλοφοι-στον-Δήμο-Παγγαίου.

Παραλία Αμμόλοφοι στο  Δήμο Παγγαίου. COPYRIGHT Δήμος Παγγαίου

Τα ζεστά μεταλλικά νερά που αναβλύζουν μέσα από τους βράχους διατηρώντας θερμοκρασία από 37 έως 42 βαθμούς Κελσίου είναι γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες και αξιοποιήσιμα από τα Ρωμαϊκά χρόνια.

Στα-ριζά-του-Παγγαίου-συναντάμε-την-Ελευθερούπολη.

Στα ριζά του Παγγαίου συναντάμε την Ελευθερούπολη. © HERCULES MILAS

Με αφετηρία την πόλη της Καβάλας τέσσερεις σύντομες εκδρομές που θα πρέπει να κάνετε 

Σπουδαία  Ελευθερούπολη

Στους πρόποδες του Παγγαίου όρους, 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την Καβάλα, κοντά στην Εγνατία οδό βρίσκεται η Ελευθερούπολη –παλαιότερη ονομασία Πράβι-. Ήδη από τον 16ο αιώνα το Πράβι ήταν μια εύρωστη πόλη. Σήμερα πίσω από τη σύγχρονη τσιμεντένια βιτρίνα της επαρχιακής κωμόπολης ξεχωρίζουν σαν αρχιτεκτονικά στολίδια τα μακεδονίτικα αρχοντικά που βρίσκονται κυρίως στην πλατεία Βαρούσι. Εδώ σε αυτή την αυθεντική γωνιά της πολίχνης γυρίστηκαν  το 1986 αρκετές σκηνές της ταινίας «Καραβάν Σεράι» με σκηνοθέτη τον Τάσο Ψαρρά και σε πρωταγωνιστικό ρόλο τον εκπληκτικό Θύμιο Καρακατσάνη.

Το-παραδοσικό-κέντρο-της-Ελευθερούπολης

Το παραδοσιακό κέντρο της Ελευθερούπολης © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Παγγαίο όρος, το βουνό του Ορφέα

Τα βουνά Σύμβολο και Παγγαίο ορθώνονται στα αλλεπάλληλα τείχη ανάμεσα στην θάλασσα και την πεδιάδα της Δράμας και είναι εύκολα προσβάσιμα από την Καβάλα ακόμα και στο διάστημα μιας μέρας. Το Παγγαίο (ψηλότερη κορφή 1956 μ.) σύμφωνα με τη αρχαία Ελληνική μυθολογία ήταν το αγαπημένο βουνό του Ορφέα, αλλά και ο τόπος όπου ο θεός Διόνυσος δίδαξε στους ανθρώπους την τέχνη της αμπελοκαλλιέργειας και τα μυστικά της οινοποιίας.

Ορος-Παγγαίο-το-παραδοσιακό-χωριό-Μουσθένη

Όρος Παγγαίο,  το παραδοσιακό χωριό Μουσθένη © HERCULES MILAS

Όμως στον αρχαίο κόσμο το Παγγαίο ήταν γνωστό κυρίως για τα πλούσια κοιτάσματα σε χρυσό. Ανηφορίζοντας από την Ελευθερούπολη στη ράχη του βουνού στα 18 χιλιόμετρα συναντάμε το παραδοσιακό χωριό Μουσθένη με τα πέτρινα σπίτια του, τα παραδοσιακά τους γεφύρια και τις όμορφες κρήνες. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το χωριό Μεσορόπη με την οργιώδη βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά. Ευχάριστη είναι η οδική διαδρομή που ξεκινά από το χωριό Ακροβούνι (2,5 χλμ. από το Ελευθερούπολη) και ανηφορίζει με άφθονες στροφές τις κατάφυτες από οξιές και θεόρατες καστανιές πλαγιές με τελικό προορισμό την «Κοιλάδα του Ορφέα» και το ορειβατικό καταφύγιο.

ο-αρχαιολογικός-χώρος-Φιλίππων-στο-χωριό-Κρηνίδες

Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων κοντά στο χωριό Κρηνίδες  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Φιλίπποι, ένας αξιόλογος αρχαιολογικός χώρος

Ακολουθώντας τον οδικό άξονα Καβάλας – Δράμας θα προσεγγίσετε τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων (15 χλμ. βόρεια της Καβάλας). Οι ανασκαφές που ξεκίνησαν στην περιοχή το 1914, αποκάλυψαν βαθμηδόν μέρος των τειχών της αρχαίας ακρόπολης, το θέατρο, την αγορά και άλλα μακεδονικά και ρωμαϊκά κτήρια, αλλά και παλαιοχριστιανικές εκκλησίες (τηλ αρχαιολογικού χώρου 2510 516251).          Σε μικρή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο, περίπου τρία χιλιόμετρα δυτικά του οικισμού των Κρηνίδων, θα δείτε τον χώρο του Πηλοθεραπευτήριου Κρηνίδων, το οποίο θεωρείται το αρχαιότερο κέντρο πηλοθεραπείας της Ευρώπης  https://pilotherapia.gr/

-Στον-υγρότοπο-των-εκβολών-του-Νέστου

Στον υγρότοπο των εκβολών του Νέστου © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ονειρεμένο Δέλτα Νέστου

Ανατολικά της Καβάλας βρίσκεται η Χρυσούπολη (30 χλμ. από Καβάλα) και νοτιότερα το χωριό Κεραμωτή (45 χλμ. από Καβάλα), το κοντινότερο σημείο πρόσβασης στο Δέλτα του Νέστου, έναν από τους σπουδαιότερους υγρότοπους της Ελλάδας ο οποίος προστατεύεται από τη διεθνή συνθήκη «Ραμσάρ», αλλά και το δίκτυο «Natura 2000».

Νησίδα-στις-εκβολές-του-Νέστου.

Νησίδα στις εκβολές του Νέστου. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ακολουθώντας σημαδεμένα μονοπάτια σε ένα ήπιο τοπίο και πάντα με την καθοδήγηση των ανθρώπων του Κέντρου Πληροφόρησης,  θα περιπλανηθείτε στον θαυμαστό αυτό υγρότοπο πραγματοποιώντας σύντομες πεζοπορικές διαδρομές. Το “Κέντρο Υποδοχής Επισκεπτών παραποτάμιου Δάσους Νέστου” βρίσκεται στο “Δυτικό Δασόκτημα Νέστου” θα το προσεγγίσετε στρίβοντας σε διασταύρωση του δρόμου Κεραμωτής-Χρυσούπολης – υπάρχουν ταμπέλες.

Σούρουπο-με-φόντο-την-Παλιά-Πόλη-της-Καβάλας-και-το-πέλαγος

Σούρουπο με φόντο την Παλιά Πόλη της Καβάλας και το πέλαγος © Theo Athanasiadis/Views of Greece

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΌΜΗ:  Νομός Έβρου ο συναρπαστικός τόπος των ανθρώπων και ο  μαγευτικός κόσμος των πουλιών

evros, greece, greek, soufli, thrace, landscape, eastmacedonia and thrace, national park, dadias national park, wildlife, river, outdoor, birdwatching, Έβρος, Αλεξανδρούπολη, παραλίες, Θράκη, Σουφλί, Δαδιά, Αρδας, Μεταξάδες, Πύθιο, Τρίγωνο, αποδράσεις, Φέρες

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

“Views Of Greece” travel photojournalism, Discover the real Greece with the  experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.