Από τη μια υψώνονται θεόρατες, οι χιονισμένες μέχρι την άνοιξη κορφές του Ολύμπου και από την άλλη απλώνεται η γαλανή θωριά του Αιγαίου, που μυρίζει καλοκαίρι.  Εδώ η φύση ανακατεύει το μπλε του πελάγους με το πράσινο των δασών.  Οι φόρμες των σχημάτων σβήνουν μέσα στην ενέργεια των χρωμάτων συνθέτοντας μια εκπληκτική τοπιογραφία.

COPYRIGHT PHOTO: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

COPYRIGHT TEXT: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Ο-Παλιός-Παντελεήμονας-απο-τον-Πρ.-Ηλία

Ο Παλιός Παντελεήμονας.  Theo Athanasiadis/Views of Greece

Περπατούσαμε για ώρα κατά από ευθυτενή μαυρόπευκα σε ένα τόπο ήπιο και βατό που δεν ξαφνιάζει με τις εξάρσεις του αλλά με την απερίγραπτη ομορφιά της φύσης του. Ξαποστάσαμε για λίγο σε  μια πηγή και ρουφήξαμε το κρυστάλλινο νερό.

Μαγικό-σούρουπο-στον-Κάτω-Ολυμπο

Μαγικό σούρουπο στον Κάτω Όλυμπο.  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ήταν σαν να παίρναμε μέσα μας λίγη από την ενέργεια ενός μυστικού ιερού τόπου, που εδώ, σε αυτή την άγνωστη  γωνιά της Β. Ελλάδας, νιώθεις να μην εξαντλείται ποτέ… Κάθε μέρα της παραμονής μας εδώ στα δάση και τα προβούνια του Κάτω Όλυμπου μας περίμενε και μια έκπληξη!

Στα-μονοπάτια-του-Κάτω-Ολυμπου

Στα μονοπάτια του Κάτω Όλυμπου. © Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Απλά μαθήματα γεωγραφίας

Ο Κάτω Όλυμπος χωρίζεται από την ογκώδη κορμοστασιά του Άνω Ολύμπου με το γοργό ποτάμι της Ζηλιάνας. Το διάσημο βουνό του δωδεκάθεου,  στο μεγαλύτερο τμήμα του,  διοικητικά ανήκει στη Μακεδονία και συγκεκριμένα στο νoμό Πιερίας.  Αντίθετα το μεγάλο μέρος του Κάτω Όλυμπου,  υπάγεται στη Θεσσαλία, στο νομό Λάρισας.

Ενα απο-τα-πιο-ομορφα-χωριά-της-ορεινής-

Παλιός Παντελεήμονας, ένα από τα πιο όμορφα χωριά της ορεινής Ελλάδας .  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Κάτω Όλυμπος, ένα υπέροχο άγνωστο βουνό

Η ψηλότερη κορφή του Κάτω Ολύμπου μόλις αγγίζει τα 1587 μέτρα ύψος, όμως αυτό δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι υστερεί σε ομορφιά από τον μεγάλο του “αδελφό” (ψηλότερη κορφή 2917 μ). Παντού, όπου και να στρέψεις το βλέμμα αντικρίζεις έναν τόπο κατάφυτο από μακρόβιες καστανιές, καρυδιές και γεροδεμένες βελανιδιές που κατακλύζουν τις ομαλές πλαγιές, ενώ λίγο ψηλότερα ξεκινούν τα έλατα και οι οξιές που σχηματίζουν αδιαπέραστα δάση.

Πλατεία-του-Παλιού-Παντελεήμωνα.

Η πλατεία του Παλιού Παντελεήμονα. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Παλιός Παντελεήμονας, η γοητεία της πέτρας

Ο παραδοσιακός οικισμός του Παλαιού Παντελεήμονα ακουμπά σε βατή, κατάφυτη ράχη του Κάτω Ολύμπου, σε υψόμετρο 450, ακριβώς πάνω από τον οικισμό του Νέου Παντελεήμονα. Το χωριό κάποτε ήταν έρημο και εγκαταλειμμένο μέχρι τη στιγμή που τράβηξε το ενδιαφέρον ξένων επισκεπτών. Τα παλιά πέτρινα σπίτια αγοράστηκαν και άρχισαν να αναπαλαιώνονται με σεβασμό και πιστότητα στην αρχική τους μορφή διατηρώντας παράλληλα την αρχέτυπη δομή του οικισμού. Κάπως έτσι, στα μέσα της δεκαετίας του ’80 έγινε η αρχή και ο Παλαιός Παντελεήμονας μοιάζει σήμερα με πέτρινο κόσμημα. Απόκτησε ξανά ζωή και έχει πλέον μεταμορφωθεί σε προσφιλή προορισμό αναψυχής.

-Γραφικά-σοκκάκια.

Γραφικά σοκάκια στον Παλιό Παντελεήμονα. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Πάμε για καφέ στην πλατεία του Παλιού Παντελεήμονα

Στην είσοδο του οικισμού υπάρχει χώρος στάθμευσης, αφού τα οχήματα δεν μπαίνουν στο χωριό. Θ’ ακολουθήσετε το καλντερίμι που θα σας φέρει στη μικρή λιθόστρωτη πλατεία όπου δεσπόζει η εκκλησία του Παντελεήμονα και φυσικά ο θεόρατος πλάτανος. Ολόγυρα λειτουργούν εστιατόρια, καφενεία και μαγαζιά με είδη λαϊκής τέχνης που σέβονται τον χαρακτήρα του τόπου δημιουργώντας ένα ευχάριστο σκηνικό. Όλα είναι αναπαλαιωμένα με συνέπεια στο παραδοσιακό στοιχείο και τα πατροπαράδοτα δομικά υλικά της ελληνικής υπαίθρου, την πέτρα και το ξύλο.

Ενα-υπέροχο-παραδοσιακό-χωριό

Παλιός Παντελεήμονας, ένα υπέροχο παραδοσιακό χωριό.  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Κάστρο Πλαταμώνα, η βίγλα του Αιγαίου

Πριν “πάρετε  τα βουνά” σταθείτε για λίγο στις επάλξεις του κάστρου του Πλαταμώνα. Καμαρώστε το διάσημο σε όλο τον κόσμο θεϊκό βουνό να ορθώνεται δίπλα σας και ατενίστε την ίδια  θέα που κάποτε απολάμβαναν οι αρχαίοι θεοί να χάνεται  πέρα, μακριά στο διάπλατο Αιγαίο. Τούτο το στενό, ανάμεσα σε βουνό και θάλασσα πέρασμα, διάβηκαν όλοι οι εισβολείς. Οι στρατοί του Ξέρξη οι Ρωμαϊκές λεγεώνες, οι Σταυροφόροι και οι Φράγκοι ιππότες, οι ορδές των Οθωμανών… αλλά και οι μηχανοκίνητες στρατιές της χιτλερικής Γερμανίας όταν εφορμούσαν προς νότο, όταν «έσπασε» το μέτωπο στα Ελληνογιουγκοσλαβικά σύνορα, τον Απρίλη του 1941. Δεν είναι τυχαία λοιπόν η θέση στην οποίαν επέλεξαν να κτίσουν τη βίγλα τους οι Φράγκοι τον 13ο μ.Χ. αιώνα, αφού ήταν ξεκάθαρο πως όποιος έλεγχε τα στενά του Πλαταμώνα, διαφέντευε και ολόκληρη τη Θεσσαλία.

Το-Κάστρο-του-Πλαταμώνα

Το Κάστρο του Πλαταμώνα.  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Προφήτης Ηλίας, Η ΘΕΑ

Από το χώρο στάθμευσης του Παλαιού Παντελεήμονα ο δρόμος συνεχίζει ν’ ανηφορίζει ασφάλτινος με προορισμό το ορεινό χωριό Καλλιπεύκη. Στα 3,5 χιλιόμετρα θα δείτε το μοναχικό εκκλησάκι του Προφ. Ηλία με την υπέροχη θέα στο χωριό και το πέλαγος.

Ο-Προφήτης-Ηλίας

Ο Προφήτης Ηλίας.  ©Theo Athanasiadis/Views of Greece

Προς Άνω Σκοτίνα

Έξι χιλιόμετρα ψηλότερα θα συναντήσετε δεξιά στενό ασφάλτινο δρόμο που τερματίζει στην Άνω Σκοτίνα. Στην είσοδο του χωριού ξεκινά το λιθόστρωτο σοκάκι για το προαύλιο του ναού της Κοιμήσεως (1862) με το θεόρατο πλάτανο και το σπηλαιώδη κούφιο κορμό του, η περίμετρος του οποίου φθάνει τα 10 μέτρα. Από την Άνω Σκοτίνα φεύγει στενός δρόμος (ένα μέρος του έχει ασφαλτοστρωθεί) που μετά από μια απίστευτη διαδρομή με άφθονο στριφογύρισμα, καταλήγει στην Κάτω Σκοτίνα ( 9 χλμ. ), απ’ όπου εύκολα πάλι προσεγγίζεται η εθνική οδός.

Στην-Ανω-Σκοτίνα.

Στην Άνω Σκοτίνα. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ανακαλύπτουμε τη λίμνη στη Βρύση Κατή

Ανηφορίζοντας από Παλιό Παντελεήμονα για Άνω Σκοτίνα θα βγείτε στη θέση «Σαλτάνη», όπου θα δείτε χωμάτινο δρόμο να χάνεται στο πυκνό δάσος. Αν τον ακολουθήσετε θα βρεθείτε μετά από 9 χιλιόμετρα στη θέση «Βρύση Κατή» όπου σε ύψος 1400 μέτρων θα συναντήσετε μία από τις δεκάδες μικρές, άγνωστες λίμνες της ορεινής Ελλάδας, η οποία φυσικά δεν είναι αλπική, αλλά δημιουργήθηκε μετά την ανύψωση αναχώματος. Αυτή είναι μια από τις μικρές εκπλήξεις που περιμένει τους επίμονους περιηγητές του Κάτω Ολύμπου.

Η-λιμνούλα-στη-Βρύση-Κατή

Η λιμνούλα στη Βρύση Κατή.  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Οffroad αποδράσεις στον Κάτω Όλυμπο

Από τη «Βρύση Κατή» ο δρόμος –φυσικά πάντα χωμάτινος- συνεχίζει για 10 χιλιόμετρα μέσα από απίθανο δάσος οξιάς και βγαίνει στη θέση «Πατωμένη», κοντά στην Καλλιπεύκη. Βέβαια αν δεν γνωρίζεται καλά την περιοχή υπάρχει πιθανότητα να χαθείτε στο δαιδαλώδες σύστημα δασικών δρόμων που απλώνεται σα δίχτυ σε αυτή τη έντονα δασωμένη πλευρά του βουνού γιαυτό και χρειάζεται η δέουσα προσοχή.

Διασχίζοντας-το-δάσος-οξιάς.

Διασχίζοντας το δάσος οξιάς. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το θαυμαστό οικοσύστημα του Κάτω Ολύμπου   

Στα μεγαλύτερα υψόμετρα κυρίαρχα δασικά είδη είναι τα έλατα, οι οξιές και τα μαυρόπευκα. Στα χαμηλότερα κυριαρχούν δάση πλατύφυλλης δρυός, ενώ υπάρχουν άφθονες συστάδες με γαύρους και φραξούς. Αν και η χλωρίδα του Κάτω Όλυμπου δεν έχει μελετηθεί τόσο, όσο αυτή του Όλυμπου, γνωρίζουμε ότι περιλαμβάνει περισσότερα από 1.000 είδη, 45 από τα οποία προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις και την εθνική νομοθεσία, ενώ υπάρχουν και 23 ελληνικά ενδημικά είδη. Η ευρύτερη περιοχή Όλυμπου – Κάτω Όλυμπου – Στενά Τεμπών υπάγεται στις 113 «Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά της Ελλάδας». Συνολικά έχουν παρατηρηθεί 120 είδη πουλιών, ανάμεσά τους και πολλά μεγάλα αρπακτικά όπως το όρνιο, ο τσίφτης, ο χρυσαετός, ο ασπροπάρης, ο φιδαετός κ.α.

Υπέροχη-φύση-του-Κάτω-Ολυμπου.

Η υπέροχη φύση του Κάτω Ολύμπου. © Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Στην ενδιαφέρουσα πανίδα εκτός από σχεδόν όλα τα μικρά θηλαστικά που συναντάμε στα βουνά της ορεινής βόρειας Ελλάδας (νυφίτσα, λαγός, αλεπού, ασβός, σκίουρος, βίδρα, πετροκούναβο, αρκετά είδη μυωξών κ.αλ) συγκαταλέγεται ένα σημαντικός πληθυσμός αγριογούρουνων, αρκετά ζαρκάδια -τα οποία δυστυχώς συνεχίζουν να κυνηγούν παράνομα- και λύκοι. Επίσης τα τελευταία χρόνια έχει πολλαπλώς αναφερθεί η παρουσία της καφετιάς αρκούδας που φαίνεται να διεκδικεί πάλι με επιτυχία τους παλιούς της βιότοπους.

Στη-βρύση-Πατωμένη.

Στη βρύση Πατωμένη. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Δρόμο παίρνω, δρόμο αφήνω και φθάνω με ασφάλεια στον Παλιό Παντελεήμονα

Οδηγώντας ανάμεσα σε Λάρισα και Θεσ/νίκη, όσες φορές και να προσπεράσεις βιαστικά τον Όλυμπο, πάντα απομακρύνεσαι το ίδιο εντυπωσιασμένος, κυρίως με την συνεχομένη εναλλαγή πράσινου και γαλάζιου. Παρά τις αμέτρητες τσιμεντένιες και όχι πάντα καλαίσθητες νεοελληνικές κατασκευές κυρίως κατά μήκος της ακτογραμμής, ο τόπος σου μεταδίδει ακόμα τη θεϊκή του αύρα. Στο ύψος του κάστρου του Πλαταμώνα  (101 χλμ από τη Θεσ/νίκη και 405 χλμ από την Αθήνα) ένας στενός ασφάλτινος δρόμος αφήνει πίσω την εθνική οδό και στριφογυρίζει σκαρφαλώνοντας ανάμεσα σε θεόρατες καστανιές και βελανιδιές. Δεν θα χρειαστεί να διανύσεις περισσότερα από 8 χιλιόμετρα έως την είσοδο του Παλαιού Παντελεήμονα.

Πάμε-για-καφέ-στη-χειμωνιάτικη-λιακάδα

Πάμε για καφέ στη χειμωνιάτικη λιακάδα. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ανακαλύψτε τα ομορφότερα γεφύρια των Γρεβενών

architecture, traditional, stone, river, bridge, Greece, πέτρινα γεφύρια, Γρεβενά, γεφύρι Ζιάκα, γεφύρι Πορτίτσας, γεφύρι Κλέφτη ή Λιάτισας, γεφύρι Γκαβού, γεφύρι Σπανού, γεφύρι Ψύρρα, γεφύρι Αζίζ Αγά, γεφύρι του Δοτσικού

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

“Views Of Greece” travel photojournalism: Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.