Λες και ξεπήδησε από χριστουγεννιάτικη καρτ ποστάλ ή χώρα του Βορρά. Χωρίς λαμπιόνια και γιρλάντες, το χιονισμένο τοπίο της λίμνης Κερκίνης έχει όσα στολίδια του χρειάζονται, αμέτρητες τούφες από πάλλευκο, κρυσταλλιασμένο χιόνι. Μοιάζει παραμυθένιο, είναι όμως αληθινό και πέρα για πέρα ελληνικό!

COPYRIGHT PHOTO: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

COPYRIGHT TEXT: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Πάγωσε-και-ο-Στρυμόνας

Πάγωσε και ο Στρυμόνας  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Μετά από ένα μονότονο και αρκετά κουραστικό ταξίδι, ίσα που προλάβαμε να δούμε το τελευταίο  φως της μέρας να φεύγει και να χάνεται πίσω από τη συμπαγή νέφωση που κατέβαινε από το Βορρά και κάλυπτε τα πάντα. Ήταν ένα περίεργα σιωπηλό δειλινό  από αυτά που δεν μας έχει συνηθίσει η Κερκίνη, αφού συνήθως λίγο πριν δύσει ο ήλιος, στις όχθες της επικρατεί πανδαιμόνιο από τις κραυγές και τα φτερουγίσματα των πουλιών.

Σαν-παραμύθι

Σαν παραμύθι.   © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Το σούρουπο έπεσε απαλά και ανάλαφρα μέσα σε απόλυτη σιγαλιά,  ξεγελώντας μας για την παγωνιά που θα ακολουθούσε. Πράγματι, σύντομα ο υδράργυρος γκρεμίστηκε απότομα 3-4 βαθμούς κάτω από το μηδέν.  “Τη νύχτα περιμένουμε χιονόπτωση…” μας είπε ένας ψαράς στο μικρό λιμάνι της Κερκίνης, κάτω από το ομώνυμο χωριό,  “…και από ότι όλα δείχνουν θα είναι βαριά”…

-Ιππικοι-περίπατοι-στις-εξοχές-της-χιονισμένης-Κερκίνης.

Ιππικοί περίπατοι στις εξοχές της χιονισμένης Κερκίνης.  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Κερκίνη, ξεκίνησε ο  χορός των νιφάδων

Πράγματι, μόλις σκοτείνιασε, άρχισε να χιονίζει. Πίσω από το παράθυρο του ξενοδοχείου ξεχώριζα τις ατίθασες παχιές τούφες στον αέρα που γρήγορα και μεθοδικά κάλυπταν τα πάντα. Η βαριά χιονόπτωση περιόριζε σημαντικά την ορατότητα.  Αποφάσισα με τόλμη να βγω για λίγο έξω. Ψυχή δεν κυκλοφορούσε και η ησυχία που επικρατούσε έμοιαζε άλλοτε καθησυχαστική και άλλοτε επικίνδυνα ύποπτη. Το χιόνι άρχισε να παίρνει τη θέση που του πρέπει. Έγινε ο απόλυτος κυρίαρχος καλύπτοντας τα πάντα πάνω στις στέγες, στους δρόμους, στις όχθες, στο ποτάμι. Ξαφνικά τίποτα δεν έμοιαζε όπως ήταν πριν.

το-χωριό-Κερκίνη.j

Το χωριό Κερκίνη. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Λευκό παγωμένο πρωινό στη Λίμνη Κερκίνη

Μετά από μία κατάλευκη νύχτα με ασταμάτητη χιονόπτωση όπου όλα γύρω αντανακλούσαν το φως του φεγγαριού και τίποτε δεν μπορούσε πια να κρυφτεί στο σκοτάδι, ήρθε γρήγορα το ξημέρωμα. Το χιόνι σταμάτησε και μια δειλά ηλιόλουστη μέρα άνοιξε την αυλαία σε ένα τοπίο εντελώς διαφορετικό από αυτό που ξέραμε, ωστόσο εκτυφλωτικά εντυπωσιακό. Ένα μαλακό, ανάλαφρο στρώμα χιονιού ολόγυρα, κάλυπτε τα πάντα, περίπου 30 πόντους πάνω απ’ τη γη.

Εικόνες-Σιβηρίας-όταν-η-Κερκίνη-παγώνει-

Εικόνες Σιβηρίας όταν η Κερκίνη παγώνει.  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Κερκίνη υπό το μηδέν…

Με σταθερά δέκα υπό το μηδέν, ο υδράργυρος επιβεβαίωνε συνεχώς το τσουχτερό κρύο, αλλά και την αδυναμία του εξασθενημένου ήλιου να τρυπήσει τα πυκνά σύννεφα και να ρίξει ένα ζεστό του χάδι στην κρυσταλλιασμένη γη. Παρά τις πολικές συνθήκες, το εξερευνητικό μας ταπεραμέντο δεν μας άφησε σε ησυχία. Σκουφιά, γάντια, κασκόλ, μπότες και γκέτες επί ποδός…χωρίς δεύτερη σκέψη αποφασίσαμε να επισκεφθούμε το παρυδάτιο δάσος του ποταμού Στρυμώνα, στο σημείο που εκβάλλει στη λίμνη.

Περίπατοι-στο-χιόνι-πλαι-στις-χιονισμένες-όχθες-της-Κερκίνης

Περίπατοι στο χιόνι πλαι στις χιονισμένες όχθες της Κερκίνης. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Παγωμένη Κερκίνη, λες και είμαστε στη Σιβηρία!

Δεν πιστεύαμε αυτό που ζούσαμε! Έμοιαζε με μικρή περιπέτεια η περιπλάνησή μας με τα τζιπ, σαν να παρακολουθούσαμε εκ των έσω την αρκτική εξερεύνηση ενός τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ, μόνο που τούτη τη φορά  δεν ήμασταν θεατές… Το κομβόι των τετρακίνητων οχημάτων διέσχισε αμέτρητα χιονισμένα ξέφωτα, μαρμαρωμένα από τον πάγο μονοπάτια, νερολακούβες και σιωπηλά δάση.

βόλτες-στο-παρυδάτιο-δασος-με-4χ4-σε-απάτητο-χιόνι.

Βόλτες στο παρυδάτιο δάσος με 4χ4 σε απάτητο χιόνι. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Χιονισμένη Κερκίνη, εικόνες από μια άλλη Ελλάδα

Τις επόμενες ώρες, τις περάσαμε στην κοίτη του Στρυμόνα διασχίζοντας μια εντυπωσιακή τοπιογραφία μέσα από συστάδες υπέργηρων κορμών ιτιάς που ξεπετάγονταν από την ομίχλη σαν σε απόκοσμο σκηνικό. Περπατήσαμε σε χιονισμένα ξέφωτα και σιωπηλά δάση ακούγοντας το παγωμένο χιόνι να θρυμματίζεται κάτω από τα βήματά μας.  Είδαμε ωχρογάλαζες κρυσταλλιασμένες λιμνούλες να έχουν μετατραπεί σε ονειρικούς καθρέπτες.

-Παιχνίδια-του-ήλιου-στο-δειλινό

 Παιχνίδια του ήλιου στο δειλινό  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Κερκίνη, μια λίμνη σαν παγωτό

Είχε κιόλας μεσημεριάσει, όμως η το θερμόμετρο παρέμενε κοκαλωμένο κάτω από το μηδέν. Η ώρα περνούσε αργά με την  παγωνιά να περονιάζει κάθε εκτεθειμένο κομμάτι μας. Δεν μας ξένισε που στα ρηχά και ήσυχα σημεία του Στρυμώνα, είχαν  ήδη αρχίσει να σχηματίζονται στρώματα πάγου, μεταμορφώνοντας βαθμηδόν το αεικίνητο υγρό του σώμα σε ασάλευτο διάφανο κρύσταλλο.

Λευκή-μαγεία...

Λευκή μαγεία… © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Στην παγωμένη λίμνη των κύκνων

Παρόλα αυτά, ακόμη και με 10 – 15 βαθμούς κάτω από το μηδέν, υπάρχουν σημεία στην Κερκίνη όπου η ζωή διεκδικεί πάντα με πείσμα το ζωτικό της χώρο. Εκεί όπου το νερό ακόμη δεν είχε παγώσει, ανάμεσα σε όγκους χιονιού και πάγου ξεπρόβαλλαν δεκάδες μικρά κεφάλια  από κύκνους, αγριόπαπιες και φαλαρίδες σε μια αγωνιώδη προσπάθεια ν’ αντισταθούν στο θανατηφόρο μανδύα του χειμώνα που είχε σκεπάσει τα πάντα. Όσο καλά και να ξέρεις τον όμορφο τούτο τόπο, κάτι τέτοιες στιγμές νοιώθεις σαν νεοφερμένος. Η φύση της Κερκίνης κατάφερε για μια ακόμη φορά να μας ξαφνιάσει…

Ήλιος με-... δόντια

Ήλιος με… δόντια  © Theo Athanasiadis www.viewsofgreece.

Η Οικογεωγραφία της Κερκίνης

Η λίμνη Κερκίνη βρίσκεται ανάμεσα στους νομούς Κιλκίς και Σερρών, δυτικά της πόλης των Σερρών και περικλείεται  από τους ορεινούς όγκους που σχηματίζουν τα  βουνά  Μπέλες,  Δύσωρο και Μαυροβούνι.  Αν και στη θέση της προϋπήρχαν βάλτοι και εποχιακές λίμνες, η σημερινή της μορφή οφείλεται στο φράγμα που υψώθηκε εδώ το 1932 με σκοπό να συγκρατήσει τα νερά του Στρυμόνα. Με την πάροδο του χρόνου, το ιδιαίτερο μικροκλίμα, τα ρηχά νερά, οι πυκνοί καλαμιώνες και η ύπαρξη παρόχθιων δασών δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για να φωλιάσουν, αλλά και να εξασφαλίσουν την τροφή τους πολλά είδη πουλιών.

συμμετρικές-σιλουέτες-

Συμμετρικές σιλουέτες σε φόντο λευκό © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Λίμνη Κερκίνη, ένα μοναδικό οικοσύστημα που απειλείται

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από 270 είδη πουλιών εκ των οποίων τα 75 είναι προστατευμένα και τα 52 θεωρούνται σημαντικά για την Ελλάδα. Στα νερά της ζουν αρκετά είδη ψαριών, ενώ στις όχθες της βόσκουν μεγάλα κοπάδια νεροβούβαλων, ένα σπάνιο είδος που κάποτε ευημερούσε στους υγρότοπους της Ελλάδας. Αν και η περιοχή προστατεύεται εδώ και αρκετά χρόνια από τη Διεθνή, Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία (πρόσφατα μάλιστα δημιουργήθηκε Εθνικό Πάρκο Κερκίνης), το περιβάλλον συνεχίζει και δέχεται έντονες ανθρωπογενείς πιέσεις. 

Στη-σιωπή-του-παγωμένου-ποταμού.j

Στη σιωπή του παγωμένου ποταμού. © Theo Athanasiadis/Views of Greece

Ίσως αυτό να μην είναι οφθαλμοφανές, όμως όλοι όσοι ασχολούνται με το οικοσύστημα -επιστήμονες, περιβαλλοντολόγοι, ψαράδες-,  το αντιλαμβάνονται εύκολα. Το κυριότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην ανεξέλεγκτη μεταβολή της στάθμης των νερών εξ αιτίας της αλόγιστης ανθρώπινης χρήσης με αποτέλεσμα να προκαλούνται ανεπανόρθωτες βλάβες στο ριζικό σύστημα του παρυδάτιου δάσους το οποίο είναι σημαντικό για το φώλιασμα των πουλιών.

το-παρυδάτιο-δάσος-στο-βάθος-το-Μπελες

Το παρυδάτιο δάσος στο βάθος το Μπέλες  © Theo Athanasiadis/Views of Greece

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οδοιπορικό στις λίμνες της Δυτικής Μακεδονίας

prespes, greece, lake, florina, greek, macedonia, prespa, traditional boat, Πρέσπες, Πρέσπα, Ψαράδες, νομός Φλώρινας, Δυτική Μακεδονία,παραδοσιακές βάρκες, Εθνικό Πάρκο, παραδοσιακά επαγγέλματα,

photo:Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Γιατί να καταστρέψεις τις διακοπές σου; ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΦΟΡΑ

“Views Of Greece” travel photojournalism: Discover the real Greece with the experts

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.