Φθινοπωρινές ανάσες στα Ναυπακτικά βουνά! Με τις μυρωδιές της βρεγμένης γης και τα φλογερά χρώματα της Φύσης, να απογειώνουν τις αισθήσεις…

COPYRIGHT PHOTO: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

COPYRIGHT TEXT: Germaine Alexakis/ Views Of Greece

ΟΡΕΙΝΗ-ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ-ΕΛΑΤΟΥ-ΑΝΩ-ΧΩΡΑ. Στο δρόμο για τα σύννεφα

Στο δρόμο για τα σύννεφα. photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Είναι σαν να λαχταρούσε η γη τις πρώτες φθινοπωρινές στάλες που έπεσαν σαν «μάνα εξ ουρανού», ξεπλένοντας τις φυλλωσιές των δέντρων, ξεδιψώντας το αφυδατωμένο χώμα. Χίλιες  μυρωδιές αναδύονται  από τα δάση και τους ορεινούς αγρούς και ο τόπος στολίζεται με κρόκους, κυκλάμινα και μανιτάρια που ξεπηδούν από τη βρεγμένη γη.

ΟΡΕΙΝΗ-ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ-ΕΛΑΤΟΥ-ΑΝΩ-ΧΩΡΑ΄.Φθινοπωρινά Μανιτάρια

Φθινοπωρινά μανιτάρια. photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Αν και είναι λίγα τα χιλιόμετρα που συνδέουν τα παράλια του Κορινθιακού κόλπου με τις ορεινές κοινότητες της Ναυπακτίας,  θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για στροφές και μπόλικο κλωθογύρισμα αν θέλετε να βρεθείτε από τη θάλασσα στα δασωμένα κορφοβούνια.

ΟΡΕΙΝΗ-ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ-ΕΛΑΤΟΥ-ΑΝΩ-ΧΩΡΑ.-Ορεινό-μεγαλείο

Ορεινό μεγαλείο στα Ναυπακτικά βουνά. photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Το καλωσόρισμα εδώ στα βουνά της Ναυπακτίας γίνεται μπρος σε φουντωμένα τζάκια με τα κάστανα να τριζοβολούν στην πυροστιά, τα ποτήρια με το τσίπουρο να υψώνονται στο αέρα και  όλοι να εύχονται Καλό Φθινόπωρο!!!

ΟΡΕΙΝΗ-ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ-ΕΛΑΤΟΥ-ΑΝΩ-ΧΩΡΑ. Τζάκι και τσίπουρα

Τζάκι φλεγόμενο, κάστανα και τσίπουρα… photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Ιστορίες από τα Κράβαρα

Κατά την αρχαιότητα, κάτοικοι της Ορεινής Ναυπακτίας θεωρούνταν οι Αποδοτοί και πρωτεύουσά τους – σύμφωνα με τον Θουκυδίδη – ήταν η πόλη Αιγίτιο που πιθανόν να βρισκόταν στις παρυφές του όρους Κόρακας. Ωστόσο στην σύγχρονη ιστορία όλη η περιοχή με τις άγριες βουνοσειρές που ορθώνονται βόρεια από την πόλη της Ναυπάκτου,  είναι γνωστή με την ονομασία «Κράβαρα».

ΟΡΕΙΝΗ-ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ-ΕΛΑΤΟΥ-ΑΝΩ-ΧΩΡΑ.-Το-χωριό-Αμπελακιώτισσα

Το μοναστήρι της Αμπελακιώτισσας. photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Οι σκληροτράχηλοι κάτοικοι αυτών των βουνών, δούλεψαν στη ροή των αιώνων με πείσμα και υπομονή την άγονη γη τους.  Έστησαν πεζούλες στις απότομες πλαγιές και φύτευαν τα μποστάνια τους, ενώ παράλληλα ασχολήθηκαν με την κτηνοτροφία και την υλοτομία.

ΟΡΕΙΝΗ-ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ-ΕΛΑΤΟΥ-ΑΝΩ-ΧΩΡΑ.-Άποψη-της-Ανω-Χώρας

Άποψη της Άνω Χώρας. photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Ζωή σαν μυθιστόρημα

Κάποιοι από αυτούς,  κυρίως οι άκληροι, ασκούσαν συστηματικά το «επάγγελμα» της…επαιτείας για να επιβιώσουν! Ο Καρκαβίτσας στην πολυδιαβασμένη νουβέλα του “ο Ζητιάνος”, αναφέρει λεπτομέρειες για την «τέχνη» των Κραβαριτών ζητιάνων. Περιγράφει με γλαφυρό τρόπο πως εκπαίδευαν οι παλιότεροι τους νεότερους σε διάφορες τεχνικές με τις οποίες παραμόρφωναν το σώμα τους, ώστε να είναι απόλυτα πειστικοί όταν έβγαιναν στην επαιτεία.

ΟΡΕΙΝΗ-ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ-ΕΛΑΤΟΥ-ΑΝΩ-ΧΩΡΑ. Περίπατοι σε φθινοπωρινά σοκκάκια

Περίπατοι σε φθινοπωρινά σοκάκια. photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Μάλιστα αναφέρεται και στην ιδιαίτερη συνθηματική γλώσσα τα λεγόμενα “Μπολιάρικα” που είχαν αναπτύξει για να συνεννοούνται μεταξύ τους!  Με την πάροδο του χρόνου στήθηκε ένας ολόκληρος μύθος γύρω από αυτήν την βουνίσια περιοχή, ο οποίος σύντομα πήρε διαστάσεις υπερβολής, ταυτίζοντας το σύνολο των φτωχών και εργατικών αυτών ορεσίβιων ανθρώπων με τη ζητιανιά.

ΟΡΕΙΝΗ-ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ-ΕΛΑΤΟΥ-ΑΝΩ-ΧΩΡΑ. Πανέμορφες φθινοπωρινές εικόνες

Πανέμορφες φθινοπωρινές εικόνες. photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Ο δρόμος για τα έλατα της Ελατούς

Η βασική διαδρομή για τα αλπικά τοπία της Ναυπακτίας ξεκινά από την πόλη της Ναυπάκτου, περνά από  τη γέφυρα του Μόρνου που δρασκελίζει την πλατιά κοίτη του ποταμού και τραβά τη ζόρικη ανηφόρα. Η μεσογειακή τοπιογραφία σιγά – σιγά αλλάζει και καθώς το υψόμετρο αυξάνεται, τα πρώτα έλατα κάνουν την εμφάνισή τους! Τώρα πια ξέρεις ότι τα Κραβαρίτικα χωριά είναι κοντά.

ΟΡΕΙΝΗ-ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ-ΕΛΑΤΟΥ-ΑΝΩ-ΧΩΡΑ.-Η-Ελατού

Η Ελατού. photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Καλωσόρισμα στην Ελατού 

Εκεί στις μασχάλες των βουνών, σ’ ένα γύρισμα του δρόμου, σε ύψος 950 μέτρων, πίσω από τους ευθυτενείς κορμούς των θαλερών ελάτων, θα δούμε τις στέγες της όμορφης Ελατούς (45 χλμ. από Ναύπακτο) να κατακλύζουν την πλαγιά.  Το χωριό είναι κτισμένο στη ράχη του Κερασοβουνίου,  γνωστό και σαν Όρος Ομάλια  (ψηλότερη κορφή τα 1694 υψόμ.). Οι αρχαίοι κάτοικοι της περιοχής ήταν οι Αποδοτοί, συγγενικό φύλο των αρχαίων Αιτωλών. Μέχρι το 1928 το χωριό ονομαζόταν Ελετσού ή Ελετζού -πιθανόν σλάβικης προέλευσης- που σημαίνει «τόπος ευήλιος». Όμως οι περισσότεροι κάτοικοι της σημερινής Ελατούς ήρθαν εδώ στα τέλη τον 18ου αιώνα από τις αντικρινές ακτές του Μοριά.

ΟΡΕΙΝΗ-ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ-ΕΛΑΤΟΥ-ΑΝΩ-ΧΩΡΑ-.-ΕΥΗΝΟΛΙΜΝΗ

Η Ευηνόλιμνη. photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Ελατού, αφετηρία για εξορμήσεις

Αξίζει να περιδιαβείτε τις ανηφορικές γειτονιές του χωριού, να περπατήσετε στα όμορφα μονοπάτια που διατρέχουν δάση ελάτων και καστανιάς, τα οποία αγκαλιάζουν από παντού το ήσυχο χωριό. Στο κέντρο του οικισμού της Ελατούς  δεσπόζει η πέτρινη εκκλησία, αφιερωμένη στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος κτισμένη από Ηπειρώτες μαστόρους, το1864. Το χωριό καθώς διαθέτει ένα από τα πιο φιλόξενα ξενοδοχεία της Ορεινής Ναυπακτίας, η Ελατού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εφαλτήριο για θαυμάσιες εκδρομές στην ευρύτερη αυτή περιοχή της Ναυπακτίας.

ΟΡΕΙΝΗ-ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ-ΕΛΑΤΟΥ-ΑΝΩ-ΧΩΡΑ. Στα μονοπάτια της Ανω Χώρας

Στα μονοπάτια της Άνω Χώρας. photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Εκδρομές γύρω από την Ελατού

Ψηλότερα από την Ελατού υπάρχει ένα μικρό πλάτωμα περικυκλωμένο από έλατα, γνωστό με την ονομασία «Νεραϊδάλωνο». Εδώ σύμφωνα με τους παλιούς κατοίκους, έβγαιναν οι νεράιδες και όποιος τις έβλεπε να χορεύουν έχανε τα λογικά του. Στη θέση Παλαιοχώρια έχουν ανιχνευτεί υπολείμματα αρχαίων κτισμάτων, αγνώστου προς το παρόν προελεύσεως. Από  ελατοσκέπαστο αυχένα  με το μακάβριο όνομα «Σκοτωμένος» που δεσπόζει ανάμεσα σε Ελατού και Άνω Χώρα ακολουθώντας τον βατό χωματόδρομο (6 χλμ.) θα καταλήξετε  στο ύψωμα του Αι- Λιά. Στο σημείο αυτό θα πατήσετε και πάλι άσφαλτο και θα συνεχίσετε ως τη δασική τοποθεσία όπου υπάρχει το ξωκλήσι του Αι Γιάννη. Στη συνέχεια κατηφορίζετε προς Άνω Χώρα.

ΟΡΕΙΝΗ-ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ-ΕΛΑΤΟΥ-ΑΝΩ-ΧΩΡΑ. Πανόραμα της Ανω Χώρα

Πανόραμα της Άνω Χώρας. photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

 Άνω Χώρα με θέα στις κορφές

Από την Ελατού ο δρόμος διασχίζει τον οικισμό και συνεχίζει με φιδίσιες στροφές διατρέχοντάς τοπία απαράμιλλης ομορφιάς για την Άνω Χώρα (9 χλμ.), γνωστή στους παλαιότερους ως Μεγάλη Λομποντίνα. Το εντυπωσιακό κεφαλοχώρι απλώνει τις γειτονιές του σε ύψος 1100 μέτρων, στην κατάφορτη από έλατα ράχη του βουνού Σύρτα. Στο κέντρο του χωριού, εκεί που τελειώνει ο εμπορικός δρόμος, συναντάμε τον εντυπωσιακό ναό της Αγ. Παρασκευής με τα δύο καμπαναριά του.

ΟΡΕΙΝΗ-ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ-ΕΛΑΤΟΥ-ΑΝΩ-ΧΩΡΑ.-Ντόπια-Κάστανα

Κάστανα, οι καρποί του Φθινόπωρου. photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Λίγο πιο εκεί, θα δούμε κάτω από το στέγαστρο την παλιά Mercedes,  το θρυλικό λεωφορείο που εκτελούσε τις δεκαετίες του 1960 και ‘70 το δρομολόγιο Ναύπακτος – Ελατού – Άνω Χώρα, συνδέοντας τα Κράβαρα με τον έξω κόσμο. Όποιον γεροντότερο και να ρωτήσετε θα έχει να σας διηγηθεί και μια προσωπική περιπέτεια που έζησε σε αυτήν τη διαδρομή.  Το κέντρο του χωριού διάσχίζει  ο γραφικός πλακόστρωτος δρόμος όπου παλιά βρισκόταν η αγορά του χωριού και σήμερα συναντάμε τα περισσότερα καφέ και εστιατόρια.

ΟΡΕΙΝΗ-ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ-ΕΛΑΤΟΥ-ΑΝΩ-ΧΩΡΑ.-Στην-πλατεία-της-Ανω-Χώρας

Στην πλατεία της Άνω Χώρας. photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Επίσκεψη στην Αμπελακιώτισσα

Από την Άνω Χώρα αξίζει μια σύντομη παράκαμψη μόλις 14 χιλιομέτρων για να επισκεφθείτε το χωριό Αμπελακιώτισσα (παλιότερα  Kοζίτσα). Ο δρόμος στο σύνολό του ασφάλτινος, περιηγείται μέσα από υπέροχα δάση, περνά τη γέφυρα του ποταμού Κάτσαλου και συνεχίζει ανηφορικά για την Αμπελακιώτισσα. Εδώ θα επισκεφθείτε το ομώνυμο μοναστήρι που κτίσθηκε στη θέση όπου το 1455 βρέθηκε σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο η εικόνα της Θεοτόκου, κρεμασμένη σ’ ένα δέντρο.

ΟΡΕΙΝΗ-ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ ΕΛΑΤΟΥ-ΑΝΩ-ΧΩΡΑ.-Παναγία Αμπελακιώτισσα

Παναγία Αμπελακιώτισσα. photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Η θρησκευτική παράδοση αναφέρει ότι προέρχεται από τα γνωστά Αμπελάκια της Θεσσαλίας και έφτασε εδώ με θαυματουργό τρόπο όταν οι Οθωμανοί κατέλαβαν το χωριό και πέταξαν το εικόνισμα στον Πηνειό. Με τα πόδια θα προσεγγίσετε το φαράγγι του  Κάκαβου ακολουθώντας το μονοπάτι που συνέδεε παλιά, τα χωριά Άνω Χώρα και Αμπελακιώτισσα. Σύμφωνα με τη μυθολογία, αυτήν τη διαδρομή ακολουθούσε ο Ηρακλής όταν επισκεπτόταν την πόλη Πλεύρωνα της Αιτωλίας. Το πιο βατό τμήμα του μονοπατιού είναι αυτό που ξεκινά από την Άνω Χώρα μέχρι το ποτάμι του Κάκαβου.

ΟΡΕΙΝΗ-ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ-ΕΛΑΤΟΥ-ΑΝΩ-ΧΩΡΑ.Στο φαράγγι του Κάκαβου

Στο φαράγγι του Κάκαβου. photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Πανέμορφα Κρυονέρια και λίμνη Εύηνου

Για όσους έχουν διάθεση και χρόνο για περισσότερα χιλιόμετρα, σαφώς και είναι προτεινόμενη η ορεινή αλλά στο σύνολό της ασφάλτινη διαδρομή Άνω Χώρα – Κρυονέρια (14 χλμ.). Σε όλη την πορεία θα χορτάσετε δάσος, ορεινά τοπία και  φθινοπωρινά χρώματα. Το χωριό Κρυονέρια (παλαιότερη ονομασία Κουτολίστια) απλώνει τις γειτονιές του σε ύψος 1100-1250 μέτρων και θεωρείται το ψηλότερο χωριό στην ορεινής Ναυπακτίας. Ζητήστε στο καφενείο της πλατείας να σας ανοίξουν για να δείτε το  Λαογραφικό Μουσείο.

ΟΡΕΙΝΗ-ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ-ΕΛΑΤΟΥ-ΑΝΩ-ΧΩΡΑ. Τα στενά του Ευηνου

Τα στενά του Εύηνου. photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Από την πλατεία του χωριού περπατώντας για 3 χιλιόμετρα θα πάτε ως τη θέση «Περγάρι» απ’ όπου θα απολαύσετε την αεροπορικών διαστάσεων θέα στην Ευηνολίμνη και στην κοίτη του ποταμού. Από τα Κρυονέρια μπορείτε συνεχίσετε το οδοιπορικό σας στην ορεινή Ναυπακτία, κατηφορίζοντας τον δρόμο που οδηγεί στο χωριό Περδικόβρυση (9 χλμ.) και στις όχθες της νεότευκτης τεχνητής λίμνης του Εύηνου.

ΟΡΕΙΝΗ-ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ-ΕΛΑΤΟΥ-ΑΝΩ-ΧΩΡΑ.Το λαογραφικό μουσείο στα Κρυονέρια

Το λαογραφικό μουσείο στα Κρυονέρια. photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Για τη διαμονή σας προτείνουμε

ΕΛΑΤΟΥ: Στην είσοδο του χωριού, σε ένα υπερυψωμένο πλάτωμα αγκαλιασμένο ολόγυρα από θεόρατα έλατα, θα συναντήσουμε το ξενοδοχείο Ελατού. Εδώ θα βρείτε πεντακάθαρα δωμάτια με δικό τους μπαλκόνι που βλέπει το ελατόδασος, στα γύρω δασωμένα βουνά και στο χωριό. Στο ισόγειο υπάρχει μια μεγάλη σάλα με δυο τζάκια όπου λειτουργεί το εστιατόριο και ο χώρος του πρωινού του ξενοδοχείου όπου θα δοκιμάσετε σπιτικές συνταγές από τα χέρια της Ελένης. Τηλέφωνο 26340 53000

ΑΝΩ ΧΩΡΑ: Το «Village inn», είναι ένας  πέτρινος παραδοσιακός ξενώνας που διαθέτει 8 ευρύχωρα, πλήρως εξοπλισμένα, πεντακάθαρα δωμάτια, το καθένα με τη δικιά του ατμόσφαιρα και διαφορετική διακόσμηση. Επίσης το ξενοδοχείο διαθέτει δικό του πάρκινγκ. Τηλέφωνο: 26340 41433.

ΟΡΕΙΝΗ-ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ-ΕΛΑΤΟΥ-ΑΝΩ-ΧΩΡΑ.-Ο-Αγιος-Δημήτριος.

Στον Άγιο Δημήτριο. photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εξερευνούμε τα Βαρδούσια και τη λίμνη του Μόρνου

greece, lidoriki, lake, mountain, fokida, dam, mornos, ορεινή Φωκίδα, λίμνη Μόρνου, Λιδορίκι, Κάλλιο, βυθισμένο χωριό, ταξίδι, εκδρομή, διαδρομές, Βαρδούσια, Γκιόνα, Αρτοτίνα, Πενταγιού, Μαρία Πενταγιώτισσα

photo: Theo Athanasiadis / Views Of Greece

Γιατί να καταστρέψεις τις διακοπές σου; ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΦΟΡΑ

“Views Of Greece” travel photojournalism: Discover the real Greece with the experts

ΟΡΕΙΝΗ-ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ-ΕΛΑΤΟΥ-ΑΝΩ-ΧΩΡΑ

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.