Οι μυρωδιές από το φρεσκοψημένο ψωμί που ψήνει ο παραδοσιακός ξυλόφουρνος του Γιάννη,  έφτασαν ως την πλατεία!Don’t miss the  taste of old times in the fresh traditionally baked, hot loaf of bread …

© Theo Athanasiadis www.viewsofgreece.com/ E-mail: [email protected]

Οι μυρωδιές από το φρεσκοψημένο ψωμί που ψήνει ο παραδοσιακός ξυλόφουρνος του Γιάννη,  έφτασαν ως την πλατεία!  Εκεί δίπλα, κάτω από τη σκιά των θαλερών δέντρων, μακριά από τη βουή των οχημάτων, παραγγέλνεις το καφεδάκι σου και απολαμβάνεις τη γλυκιά λιακάδα του Πηλίου. Ρουφώντας μια, δυο γουλιές από τον αχνιστό καφέ, θ’ ανταποδώσεις την καλημέρα στον παπά-Βασίλη που περνά το κατώφλι του επιβλητικού ναού της Παναγίας και αφού ψιλοκουβεντιάσεις με τους ντόπιους περαστικούς, θα βάλεις δίχως άλλο, βήμα γοργό για το φούρνο …. Με βαθιές εισπνοές που γεμίζουν παλιακές μυρωδιές ενός άλλου κόσμου, παίρνεις στα χέρια το αχνιστό καρβέλι νοιώθωντας την πρώτη γλυκιά ζεστασιά να αγκαλιάζει τις κρύες χούφτες, να παίρνει την παγωνιά από τα δάχτυλα και να χαλαρώνει τη ένταση…Ασυγκράτητα ξεκολλάς το πρώτο κομμάτι. Το σύνθημα δόθηκε, η κίνηση ασυναίσθητα οδηγεί το χέρι και χωρίς να το καταλάβεις η μπουκιά βρίσκεται στο στόμα ξυπνώντας μαζί με χίλιες αναμνήσεις, τη γλυκιά νοσταλγία για τις παλιές, καλές μέρες της χαράς και των ονείρων. Το καρβέλι αν και λεηλατημένο, δεν παύεις να το κρατάς κάτω από τη μασχάλη, σαν να μην θες να αποχωρισθείς τη ζεστασιά που σου έφερε στην ψυχή, όπως τότε που ήσουν παιδί…Γεύση, αφή και όσφρηση σε εγρήγορση, γιατί  οι αισθήσεις, όπως και η καρδιά έχουν μνήμη. Πάντα θα θυμούνται ότι αληθινό και ανόθευτο σου έδωσε, κάποτε, αγάπη και χαρά….Μετά τις πρώτες επαναλαμβανόμενες μπουκιές, θα έχεις μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα νοιώσει άλλος άνθρωπος…!!  Kαλώς ήλθες στο Λαύκο!!

Wellcome to Lafkos!

Don’t miss the  taste of old times in the fresh baked, hot loaf of bread,  baked in the traditional wood oven of Lafkos, a beautiful village located in the enchanting moutnain Pelion, in Magnesia region, Central Greece !!

COPYRIGHT PHOTO: Theo Athanasiadis / Views Of Greece                               

COPYRIGHT TEXT : Germaine Alexakis/ Views Of Greece

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους κειμένων ή και των φωτογραφιών χωρίς τη γραπτή άδεια του δημιουργού, σύμφωνα με τον νόμο Ν.2121/1993 και τη διεθνή σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το ν. 100/1975).  Η Πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον δημιουργό και αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.