Ψάθα, Πόρτο Γερμενό

Από το κύμα στα έλατα

Περιπλανιόμαστε στα όμορφα ελατοδάση του Κιθαιρώνα, αναζητούμε το παρελθόν σε σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους, απολαμβάνουμε το ουζάκι μας χαλαρώνοντας στα φθινοπωρινά ακρογιάλια και όλα αυτά σε απόσταση αναπνοής από το πολύπαθο «κλεινόν άστυ»…

 

 

Oι σύντομες εκδρομές έχουν μια ξεχωριστή γοητεία αφού χωρίς καμιά ιδιαίτερη προετοιμασία και διανύοντας λίγα χιλιόμετρα  μπορούμε εύκολα ν’ αλλάξουμε εικόνες και παραστάσεις. Ένα Σάββατο, ή κάποιο Κυριακάτικο πρωινό, ακόμη και μία καθημερινή απόγευμα μετά τη δουλειά αρκούν με το παραπάνω για μια παρόμοια επιτυχημένη εξόρμηση.

Η παραλία της Ψάθας, οι εξοχές γύρω από το Πόρτο Γερμενό και τα ελατοδάση του Κιθαιρώνα αποτελούν ίσως τον πλέον βολικό τόπο για σύντομες αποδράσεις. Η προσέγγιση της περιοχής γίνεται τόσο από τα Μέγαρα, όσο και από την παλιά εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας. Θα σας προτείνουμε να πάτε μέσω Μεγάρων χρησιμοποιώντας την εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου και να επιστρέψετε το βραδάκι από τα Βίλια.

 

 

Ψάθα, εύκολη πρόσβαση:  Στον κόμβο των Μεγάρων θα αφήσετε πίσω την εθνική οδό και θα κατευθυνθείτε προς Αλεποχώρι (υπάρχουν ταμπέλες). Από το Αλεποχώρι ο δρόμος κινείται παραλιακά αφήνει πίσω τα τελευταία σπίτια του παραθεριστικού οικισμού και τραβά βόρεια για τον τελικό προορισμό, την Ψάθα, (σύμφωνα με τον λαογράφο Μ. Παιδούση το όνομα οφείλεται στο φυτό ψαθί-βούρλο που φύεται στο παρακείμενο έλος).  Η απόσταση που χωρίζει το Αλεποχώρι από την Ψάθα είναι πολύ μικρή- 3 χλμ -, όμως το τμήμα αυτό του δρόμου θέλει κάποια προσοχή γιατί υποφέρει έντονα από κατολισθήσεις. Ο κόλπος της Ψάθας απλώνεται ανοιχτός και γαλάζιος. Στην άκρη του κόλπου εκεί που ορθώνονται ξανά τα κοφτερά βράχια, λειτουργούν χειμώνα καλοκαίρι, κυριολεκτικά πάνω στο κύμα, ψαροταβέρνες, η μία δίπλα στην άλλη.  Η θαλασσινή αυτή γωνιά ήταν μόλις πριν από λίγα χρόνια ένας από τους ξεχασμένους παραδεισένιους τόπους της Αττικής. Η υπέροχη ακρογιαλιά με το πολύχρωμο βοτσαλάκι και τα βαθυγάλαζα νερά, με τα πυκνά πευκοδάση ολόγυρα, αποτελούσε το καταφύγιο των ψαράδων και των κάθε λογής αναχωρητών. Σήμερα βέβαια τα πράγματα έχουν ριζικά αλλάξει. Το καλοκαίρι η περιοχή «πνίγεται» από τον κόσμο. Όμως όσοι αγάπησαν την Ψάθα για την ησυχία της έρχονται εδώ το Φθινόπωρο απολαμβάνοντας την ησυχία και τους μεζέδες στα παραλιακά κεντράκια.

 

 

Πόρτο Γερμενό: Ασφάλτινος δρόμος με συνεχές αλλά ευχάριστο στριφογύρισμα φεύγει βόρεια από την Ψάθα, τρυπώνει στο πυκνόφυτο πευκοδάσος χαρίζοντας στον επισκέπτη πανοραμικές εικόνες του κόλπου και μετά από12 χιλιόμετρα καταλήγει στο Πόρτο Γερμενό. Οι περισσότεροι γνωρίζουν την περιοχή για τις όμορφες παραλίες και τις ψαροταβερνες της. Λίγοι είναι αυτοί που ξέρουν πως εδώ βρισκόταν η αρχαία πόλη Αιγόσθενα.  Εκτός της θερινής σαιζόν το Πόρτο Γερμένο είναι ένα χάρμα οφθαλμών. Όμως πριν στρωθείτε για χταπόδι και ουζάκι, προτείνουμε μια βόλτα στην ακρόπολη της αρχαίας Αιγόσθενας. Σιωπηλοί μάρτυρες του εντυπωσιακού παρελθόντος τα πανάρχαια τείχη που χρονολογούνται από τον 6ο π.Χ. αιώνα. ξεπροβάλουν μέσα από το πυκνό πευκοδάσος.  Από το Πόρτο Γερμενό η επιλογή ανάμεσα σε βουνό ή θάλασσα είναι αποκλειστικά δική σας. Εξάλλου οι διαχωριστικές γραμμές και οι αποστάσεις σ’ αυτήν τη γωνία της Αττικής γης, ανάμεσα σε κόσμους φαινομενικά ετερόκλητους, εδώ φαίνονται να είναι ανύπαρκτες.

 

 

Κάστρο Αρχαίας Αιγόσθενας: Λόγω της στρατηγικής θέσης της η Αιγόσθενα βρισκόταν πάντα στο επίκεντρο των συμπλοκών των γειτονικών πόλεων- κρατών. Από τα Μέγαρα όπου ανήκε στην αρχή, προσχώρησε στην αχαϊκή Συμπολιτεία, ενώ αργότερα για λίγο διάστημα, τάχθηκε στο πλευρό των Βοιωτών. Μάρτυρες του πολυτάραχου παρελθόντος τα χοντρά πέτρινα τείχη, που ακόμη διασώζονται και χρονολογούνται από τον 4ο π.Χ. αιώνα. Τμήματα της αρχαίας οχύρωσης φθάνουν τα5 μέτρα ύψος, ενώ δύο από τους γεροδεμένους πύργους της στέκονται15 μέτρα πάνω από το έδαφος. Εδώ βρισκόταν το ιερό του θεραπευτή – μάντη Μελάμποδα που έζησε δύο αιώνες περίπου πριν τον Ασκληπιό.  Μέσα στο χορταριασμένο περίβολο συμβιώνουν με τις αρχαίες πέτρες, υπολείμματα σειράς κελιών μεσαιωνικού μοναστηριού, καθώς και το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου της ίδιας εποχής που λειτουργεί μέχρι σήμερα. Κοντά στην βόρεια Πύλη έχουν βρεθεί θεμέλια πεντάκλιτης Βασιλικής του 6ου αιώνα με ψηφιδωτό δάπεδο. Ένα παράξενο σύμπλεγμα ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης και αρχαίας λατρείας συνυπάρχει εδώ σ’ ένα φυσικό χώρο που μοιάζει φιλόξενος για όλους.

 

 

Ψηλά στον Κιθαιρώνα: Ακoλουθώντας τον καλό ασφάλτινο δρόμο που συνδέει το Πόρτο Γερμενό με την παλιά Εθνική οδό Αθηνών-Λαμιας λίγο πριν τα Βίλια θα δείτε το δρόμο που ανηφορίζει τις βράχινες και κατάφυτες με πεύκα χαμηλά και έλατα πάνω από τα800 μέτρα υψόμετρο, πλαγιές του Κιθαιρώνα. Αν και χρειάζεται αρκετή προσοχή καθώς το οδόστρωμα είναι εξαιρετικά στενό (ουσιαστικά χωρά μόνο ένα όχημα), αξίζει να έρθετε μόνο και μόνο για ν’ απολύσετε την αεροπορικών διαστάσεων θέα στον κόλπο της Αιγόσθενας που ποζάρει γαλάζιος πίσω από τις ελατοβελόνες. Πρώτη στάση το καταφύγιο του ορειβατικού συλλόγου Ελευσίνας “Βαγγέλης Τσάκος” (5 χλμ.) που βρίσκεται σε ύψος1100 μέτρων. Από εδώ αν θέλετε συνεχίζετε ως το τέλος του δρόμου όπου παλιότερα υπήρχαν εγκαταστάσεις της αεροπορίας (υψ. 1300).

 

Πεζοπορικές διαδρομές: Έξω από τα Βίλια στο δρόμο για Πόρτο Γερμενό (περίπου στα1000 μέτρα) θα δείτε δεξιά χώρο αναψυχής και πηγή, τοποθεσία γνωστή στους ντόπιους με την ονομασία «Βρύση της Τσιάς». Από εδώ αρχίζει το μονοπάτι που θα σας φέρει μετά από 2 ώρες στο καταφύγιο. Είναι αρκετά ευδιάκριτο, αλλά σε κάποια σημεία κόβεται από δασικούς δρόμους. Η ανάβαση αν και δεν είναι ιδιαίτερα επίπονη, όταν έχει κακοκαιρία μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη για τους αμάθητους, αλλά και για όσους δεν διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό.

 

 

Off road αποδράσεις: Μια προτεινόμενη χωμάτινη διαδρομή είναι αυτή που ξεκινά από την παραλία της Ψάθας και με γρήγορα απανωτά ζικ- ζακ θα σας φέρει στο ύψος του Βαθυχωρίου (4,5 χλμ.) όπου αυτήν την εποχή δημιουργείται ένα μεγάλο φωτοβολταϊκο πάρκο. Λίγο ψηλότερα και σε υψόμετρο 550 μέτρων θα δείτε τους δυο αρχαίους πύργους που έλεγχαν τα ορεινά περάσματα από τη Βοιωτία προς την Αττική. Συνεχίζοντας την ανάβαση και ακολουθώντας πάντα χωματόδρομους (η χρήση Gps επιβάλλεται) συναντάτε στον ασφάλτινο δρόμο που οδηγεί στο Κριεμάδι κι από εκεί στο Πόρτο Γερμενό ή στα Βίλια. Μετά από βροχόπτωση προσοχή χρειάζεται το τμήμα του οδοστρώματος μετά τους αρχαίους πύργους, καθώς συχνά σχηματίζεται παχιά λάσπη.

 

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

Βίλια: Η ορεινή  κωμόπολη της Δυτικής Αττικής είναι η γενέτειρα της μεγάλης μας ηθοποιού Έλλης Λαμπέτη, αλλά και του υποσμηναγού Ιωάννη Σακελλαρίου που έπεσε ηρωικά κατά τη διάρκεια αερομαχίας με τους Ιταλούς το 1940. Τα Βίλια βρίσκονται στις νότιες παρυφές του βουνού Κιθαιρώνας στα όρια του νομού Αττικής με αυτόν της Βοιωτίας, κτισμένα σε ύψος500 μέτρων. Και απέχουν από το κέντρο της Αθήνας μόλις54 χιλιόμετρα. Η περιοχή κατοικείται από τα αρχαία χρόνια όμως τα Βίλια γνώρισαν ακμή κυρίως κατά την τουρκοκρατία. Αξιόλογοι είναι οι πολλοί βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί της περιοχής, που είτε βρίσκονται μέσα στο χωριό, είτε στις κοντινές εξοχικές τοποθεσίες. Αναφέρουμε το ναό του Αγίου Αθανασίου (12ος αι.), το ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών (1637) που βρίσκεται στην πλατεία των Βιλίων και φυσικά τον επιβλητικό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, έργο του Τσίλερ.

Όρος Πατέρας: Το όρος Πατέρας και τα προβούνια του καλύπτουν με τη μακρόστενη κορμοστασιά τους μια μεγάλη περιοχή που ξεκινά στα βόρεια από την Οινόη και φτάνει στα νοτιοδυτικά ως την ακτή της Ψάθας. Το βουνό δεν είναι ψηλό (κορφή1132 μ. ) όμως καθώς είναι καλυμμένο με εκτεταμένα δάση πεύκης και ψηλότερα ελάτης, το έντονο ανάγλυφο που παρουσιάζει αποτελεί ένα άκρως ενδιαφέρον πεδίο για ενδιαφέρουσες περιπλανήσεις.

Όρος Κιθαιρώνας: Μπορεί να μην κερδίζει τις εντυπώσεις, αφού η ψηλότερη κορφή του μόλις αγγίζει τα1409 μέτρα, όμως σίγουρα δεν είναι τυχαίο βουνό. Εδώ κατά τους αρχαίους χρόνους πραγματοποιούνταν τα “Τριετηρικά”. Ήταν μια από τις πολλές αρχαϊκές γιορτές που τελούνταν προς τιμή του Διονύσου στην περιοχή της Αττικοβοιωτίας. Μόνο γυναίκες είχαν το δικαίωμα να συμμετέχουν σε αυτές που γίνονταν κάθε τρία χρόνια, εδώ στις πλαγιές του Κιθαιρώνα.

Δυστυχώς το περιβάλλον του βουνού με τα έργα που πραγματοποιούνται αυτή την εποχή για τη διάνοιξη δρόμου από την κορυφή προς τις Πλαταιές κινδυνεύει να υποβαθμισθεί ανεπανόρθωτα.

 

Διαμονή

Βίλια: Μέσα στην πόλη ξενοδοχείο «Ακταίον» τηλ. 22630-22560,

Στην έξοδο προς Κιθαιρώνα ξενοδοχείο «Βερόρι» τηλ. 22630-22291.

Ξενοδοχείο «Ειδύλλιον» τηλ. 22630-22302

Πόρτο Γερμενό: Ξενοδοχείο το «Αιγοσθένιον» διαθέτει 80 δωμάτια με κλιματισμό, μπάνιο και μπαλκόνια με θέα στη θάλασσα ή στο βουνό τηλ. 22630-41226

Καταφύγιο Κιθαιρώνα: Το καταφύγιο «Βαγγέλης Τσάκος» βρίσκεται σε ύψος 1100 μέτρων, διαθέτει τζάκι, οργανωμένη κουζίνα, ενώ οι τουαλέτες είναι εκτός καταφυγίου. Πληροφορίες Ορειβ. Σύλ. Ελευσίνας τηλ. 210- 5545430  www.eoseleusinas.gr

 

Που θα φάτε

Στο Πόρτο Γερμενό πάνω από το λιμανάκι με θέα στη θάλασσα η ψαροταβέρνα «Νίκας» και στο τέλος του δρόμου προς ψαροταβέρνα «Αλκυωνίς». Μετά το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου προς παραλία Σκλαβούνος η ταβέρνα «Μαραμπού» για ψαρικά και κρεατικά σε προνομιακή θέση κοντά στη θάλασσα, ανοικτή τα Σαββατοκύριακα.

Στην Ψάθα από τις γραφικές παραλιακές ταβέρνες ενδεικτικά ν’ αναφέρουμε την «Κάβο Ντόρο» (η πρώτη που συναντάμε ερχόμενοι από Αλεποχώρι) και «το λιμανάκι της Ψαροπούλας». Να επισημάνουμε ότι αυτήν την εποχή θα φάτε φρέσκο ψάρι Κορινθιακού που προμηθεύονται οι καταστηματάρχες από τα καΐκια.

Στα Βίλια θα πάτε για κρεατικά και διάφορα άλλα βουκολικά εδέσματα. Ανηφορίζοντας από Πόρτο Γερμενό προς Βίλια θα δείτε το εξοχικό κέντρο «Κρύο Πηγάδι» που βρίσκεται εδώ από τη δεκαετία του ‘60. Μέσα στο χωριό προτείνουμε την καλή ταβέρνα «Λεστόρι»  και κοντά στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης την παραδοσιακή χασαποταβέρνα «Έλατος» .

 

Κείμενο – Φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης

Copyright: Το υλικό της σελίδας αυτής κείμενα & φωτογραφίες είναι αποκλειστικά προϊόν επαγγελματικού φωτορεπορτάζ και έρευνας στο πεδίο και πνευματικό δικαίωμα των  συνεργατών της “Views of Greece”. Οι χρήστες κατανοούν και αποδέχονται ότι πέρα από την δυνατότητα επίσκεψή τους στο site αυτό δεν τους παρέχεται βάσει νόμου κανένα άλλο δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν με οποιοδήποτε τρόπο σε άλλο διαδικτυακό τόπο, ν’ αναπαράγουν, ν’ αντιγράφουν, πωλούν, μεταπωλούν ή/και να εκμεταλλεύονται εμπορικά ή μη, με οποιονδήποτε τρόπο, σύνολο ή μέρος του περιεχομένου της σελίδας αυτής.

 


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Δείτε φωτογραφίες της περιοχής


Γράψτε το σχόλιο σας