Καβάλα

Όμορφη πόλη!

 Όλοι έχουν να λένε για τη μαγική θέα στα Μακεδονικά παράλια και το ανοικτό Αιγαίο από το φάρο και το ύψωμα του κάστρου. Όμως η Καβάλα δεν είναι απλώς ένας γοητευτικός τουριστικός προορισμός. Οι εξοχές της, τα γύρω βουνά, οι παραλίες της, οι παραδοσιακές γειτονιές στη συνοικία της Παναγιάς, συνθέτουν ένα σκηνικό μιας πόλης όπου χαίρεσαι να ζεις.

 

Η νεότευκτη Εγνατία Οδός σαφώς και μίκρυνε τις αποστάσεις στη Βόρεια Ελλάδα. Εφορμώντας από τη Θεσσαλονίκη,από τη Βέροια, την Κοζάνη και τη Λάρισα ούτε που θα το καταλάβεις για πότε θα βρεθείς να χαλαρώνεις στο λιμάνι της Καβάλας χαζεύοντας τα πολύχρωμα πλεούμενα να κουρνιάζουν δίπλα στην προβλήτα, ή ν’ ατενίζεις στο βάθος τον θαλασσινό ορίζοντα και να…ταξιδεύεις! Οι εκπλήξεις στην παραλιακή Μακεδονική πόλη μόλις άρχισαν…

 

 

Περίπατοι στην Παλιά Πόλη: Αριστερά από το λιμάνι πάνω στη χερσόνησο της Παναγιάς, η παλιά πόλη απλώνει τις γειτονιές της. Από το ναό του Αγίου Νικολάου κοντά στις Καμάρες θ’ ανηφορίσεις την οδό Πουλίδου. Περνάς το Ιμαρέτ, αυτό το θαυμάσιο ισλαμικό αρχιτεκτόνημα- το έκτισε ο Μεχμέτ Αλί το 1817-με τους αλλεπάλληλους τρούλους και τους μιναρέδες που θυμίζει «Χίλιες και μια νύχτες».Λίγο πιο πάνω μια μικρή πλατεία φιλοξενεί το σπίτι –σήμερα λειτουργεί ως μουσείο- και το άγαλμα του Αιγύπτιου πασά Μεχμέτ Αλί που γεννήθηκε στην Καβάλα. Ο ναός της Παναγιάς ξεπροβάλλει αμέσως μετά, ενώ δίπλα στο δημοτικό σχολείο δεσπόζει ο φάρος. Το ανηφορικό καλντερίμι ελίσσεται μέσα από τις γειτονιές της παλιάς πόλης και μας φέρνει στο ύψωμα του λόφου με το κάστρο. Από τις επάλξεις του η σύγχρονη Καβάλα απλώνεται στα πόδια σου. Το λιμάνι, οι γειτονιές, μεγάλο μέρος των ακτών, αλλά και η Θάσος, όλα στο πιάτο!

 

 

Οι καλύτερες παραλίες: Ένα ακόμη θαυμάσιο πλεονέκτημα της Καβάλας είναι οι εξαιρετικές παραλίες που βρίσκονται σε ελάχιστη απόσταση από το κέντρο της πόλης. Οι καλύτερες από αυτές απλώνονται στα δυτικά και είναι προσβάσιμες από τον παραλιακό δρόμο που οδηγεί στη Νέα Ηρακλίτσα. Είναι οργανωμένες, μικρές και πλαισιώνονται από βράχια. Νοτιοδυτικά του λιμανιού, ουσιαστικά αγκαλιά με τις γειτονιές της Καβάλας βρίσκεται η δημοφιλής παραλία Καλαμίτσα. Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο συναντάμε τις μικρές, πεντακάθαρες αμμουδιές Μπάτης και Τόσκα πλαισιωμένες από βράχια και πεύκα. Επόμενη στάση η απλωτή παραλία στο Παλιό Τσιφλίκι με άφθονες ομπρέλες, ξαπλώστρες και ταβερνάκια που ακουμπούν τα τραπεζάκια τους σχεδόν πάνω στο κύμα, σκηνικό που επαναλαμβάνεται πανομοιότυπο μέχρι τον όρμο της Νέας Ηρακλίτσας.

 

Φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου:  Οι φετινές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στο έργο  του Αλέξανδρου  Παπαδιαμάντη, περισσότερες πληροφορίες στο www.philippifestival.gr

 

                                                                              

Δύο εκδρομές που πρέπει να κάνετε

Ελευθερούπολη – Παγγαίο: Βορειοδυτικά από την Καβάλα,  στους πρόποδες του Παγγαίου βρίσκεται η Ελευθερούπολη, μια ενδιαφέρουσα κωμόπολη όπου διασώζονται μερικά από τα ομορφότερα  μακεδονίτικα αρχοντικά.   Από την Ελευθερούπολη θ’ ανηφορίσετε τις πλαγιές του κατάφυτου Παγγαίου όρους και θα φτάσετε μέχρι την «Κοιλάδα του Ορφέα» όπου βρίσκεται το ορειβατικό καταφύγιο.  Στις βόρειες παρυφές προσβάσιμο από το χωριό Νικήσιανη είναι το μοναστήρι της Εικοσιφοινίσσης, ένα από τα σημαντικότερα και παλιότερα μοναστήρια της Βαλκανικής  (μερικοί ανάγουν την ίδρυσή του στο έτος 454!).

Αρχαίοι Φίλιπποι: Ακολουθώντας τον οδικό άξονα Καβάλας – Δράμας θα προσεγγίσετε τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων (15 χλμ. βόρεια της Καβάλας).   Οι ανασκαφές που ξεκίνησαν στην περιοχή το 1914, αποκάλυψαν βαθμηδόν μέρος των τειχών της αρχαίας ακρόπολης, το θέατρο, την αγορά και άλλα μακεδονικά και ρωμαϊκά κτήρια, αλλά και παλαιοχριστιανικές εκκλησίες.

 

 

 

Πρέπει να ξέρετε

Οι Καμάρες είναι ένα μνημειακών διαστάσεων οικοδόμημα (αποτελείται από 60 αψίδες) κτισμένο τον 16ο αιώνα από τον Σουλεϊμάν το Μεγαλοπρεπή και είχε χρήση υδραγωγείου.

Ανατολικά της πόλης θα δείτε το παραδοσιακό καρνάγιο, γνωστό σαν «Καλαφάτια». Εδώ οι εμπειρικοί μαστόροι συνεχίζουν να δουλεύουν το ξύλο των Μακεδονίτικων δασών με τον παλιό καλό τρόπο και να ναυπηγούν πανέμορφα και αξιόπλοα τρεχαντήρια.

Την ακμή και την ευρωστία της η Καβάλα την οφείλει στην εμπορία του καπνού, οικονομική δραστηριότητα που πήρε μεγάλες διαστάσεις από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι το μεσοπόλεμο.

Στην πλατεία Καπνεργατών ξεχωρίζει το αναπαλαιωμένο κτήριο της καπναποθήκης του Τούρκου καπνέμπορα Κιζί Μιμίν που σήμερα είναι πολιτιστικό κέντρο του Δήμου. Όλη την ενδιαφέρουσα ιστορία του καπνού θα τη δείτε να παρελαύνει μπρος στα μάτια σας, στο μοναδικό ίσως στο είδος του «Μουσείο Καπνού».

 

Πως θα πάτε

Η Καβάλα απέχει από την Αθήνα 670 χιλιόμετρα. Η πρόσβαση από Θεσ/νίκη είναι σαφώς πιο εύκολη καθώς η Καβάλα απέχει μόλις 160 χιλιόμετρα(μέσω Εγνατίας οδού).

 

Που θα μείνετε

Καβάλα: «Εγνατία» ψηλά στον Άγιο Σύλλα με εξαιρετική θέα τηλ.2510-244891, www.egnatiahotel.gr

Στην προκυμαία τα ξενοδοχεία πόλης «Εσπέρια» τηλ.2510- 229621 www.esperiakavala.gr και «Ωκεανίς» τηλ. 2510-221980 www.oceaniskavala.gr/

Παλιά Πόλη: Στην συνοικία της Παναγιάς ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά ξενοδοχεία της Ευρώπης, το περίφημο «Ιμαρέτ» με 27 διαφορετικής αισθητικής, τηλ. 2510-620151-5. www.imaret.gr

Καλαμίτσα – Τόσκα: Σε σημείο κέντρο – απόκεντρο στην άκρη της παραλίας Καλαμίτσα με εκπληκτική θέα στην πόλη και στη θάλασσα, λειτουργεί πλήρως ανακαινισμένο το ξενοδοχείο“Lucy” (5 αστέρων) τηλ. 2510-600080 www.lucyhotel.gr

«Τόσκα Μπήτς» στην ομώνυμη παραλία μόλις λίγα μέτρα από τη θάλασσα, τηλ. 2510- 244765 www.tosca.gr

 

Που θα φάτε

Στο λιμάνι: Εστιατόριο- ψαροταβέρνα η «Ωραία Μυτιλήνη» θαλασσινές γεύσεις και ποιότητα σταθερή εδώ και χρόνια. Ψαροταβέρνα – μαγειρείο (στην εκκλησία του Αγ. Νικολάου)  «Πάνος- Ζαφειρία» με ελληνική κουζίνα και φρέσκο ψάρι. «Kuzina groovy» στην οδό  Π. Μελά (πίσω από ΟΤΕ) ψαγμένες και λίγο πειραγμένες  μεσογειακές γεύσεις.

Στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης: Ταβέρνα «Καναδός» και μεζεδοπωλεία «Αλ Χαλίλι» και «Αθάνατο νερό» με τραπεζάκια στο καλντερίμι . Απέναντι από την εκκλησία της Παναγίας πιάστε θέση για το δειλινό στο καφέ «Το Μπρίκι» με θέα σε όλο το λιμάνι.

Παλιά Σφαγεία και Περιγιάλι: Εγγυημένα φρέσκο ψάρι σε λογικές καλές τιμές. Αναφέρουμε τις ψαροταβέρνες «Μπαλαούρο» και «Λιμανάκι», ενώ στο δρόμο προς γήπεδο την «Κυρά Βαγγελιώ».

 

Διασκέδαση: «Νησί», η παλιά καπναποθήκη στην οδό Δαμιανού έγινε η πιο ζωντανή μουσική σκηνή της πόλης για live rock μουσικές και όχι μόνο. «Deja vu» στην Μ. Αλεξάνδρου για καφέ και ποτό.

 

ΚΕΙΜΕΝΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Θοδωρής Αθανασιάδης

 

Copyright: Το υλικό της σελίδας αυτής κείμενα & φωτογραφίες είναι αποκλειστικά προϊόν επαγγελματικού φωτορεπορτάζ και έρευνας στο πεδίο και πνευματικό δικαίωμα των  συνεργατών της “Views of Greece”. Οι χρήστες κατανοούν και αποδέχονται ότι πέρα από την δυνατότητα επίσκεψή τους στο site αυτό δεν τους παρέχεται βάσει νόμου κανένα άλλο δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν με οποιοδήποτε τρόπο σε άλλο διαδικτυακό τόπο, ν’ αναπαράγουν, ν’ αντιγράφουν, πωλούν, μεταπωλούν ή/και να εκμεταλλεύονται εμπορικά ή μη, με οποιονδήποτε τρόπο, σύνολο ή μέρος του περιεχομένου της σελίδας αυτής.

 

 


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Γράψτε το σχόλιο σας