Γύθειο – Βαθύ

Μανιάτικη ομορφιά

 

Από τα γοητευτικά  χρώματα της θαλασσινής πολιτείας του Γυθείου στα γκρίζα πυργόσπιτα της Μάνης και στις λαμπερές παραλίες Βαθύ και Σκουτάρι. Ένα οδοιπορικό σ’ ένα τόπο ιδιόμορφο που ξέρει να κρατά ψηλά το ενδιαφέρον, όλες τις εποχές του χρόνου.

 

Με αφετηρία το Γύθειο η το Βαθύ μπορείτε ν’ αναζητήσετε τη δροσιά του βουνού στις παρυφές του Ταΰγετου, να κολυμπήσετε στα απόμερα ακρογιάλια της Μάνης, να ανακαλύψετε κάστρα και πολεμόπυργους που στοιχειώνει ο χρόνος. Οι αποστάσεις είναι μικρές, μα καθώς οι εναλλαγές του τοπίου είναι εξαιρετικά γρήγορες, ο καταιγισμός των συναρπαστικών εικόνων που ακολουθούν η μία την άλλη, σου αφήνουν την αίσθηση ότι ταξιδεύεις καιρό…

 

Λίγη ιστορία:  Στη χαραυγή της ιστορίας, οι θαλασσοπόροι Φοίνικες είχαν δημιουργήσει στην περιοχή σημαντικό εμπορικό σταθμό. Ο Παυσανίας είχε αναφερθεί στη θαλάσσια αυτή ακτογραμμή όπου αλιευόταν η πολύτιμη πορφύρα -το όστρακο που χρησίμευσε για την κόκκινη βαφή των υφασμάτων- περιζήτητη στον αρχαίο κόσμο, ενώ για την αρχαία πόλη υποστήριζε πως ιδρύθηκε απ’ τον Ηρακλή και τον Απόλλωνα. Ο μύθος πάλι θέλει τον Πάρι και την Ελένη να περνούν εδώ το πρώτο τους ερωτικό βράδυ, λίγο πριν φύγουν για την Τροία.

Πολύς λόγος λοιπόν για το Γύθειο, το σημαντικότερο πολεμικό λιμάνι της αρχαίας Σπάρτης. Κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου κατελήφθη για λίγο από τους Αθηναίους που πυρπόλησαν τις εγκαταστάσεις του. Επί τουρκοκρατίας ονομαζόταν Μαραθονήσι, ενώ το σημερινό του όνομα επικράτησε μετά την επανάσταση του 1821.

 

Τοπικά έθιμα: Στις 14 Σεπτεμβρίου ημέρα Υψώσεως του Τίμιου Σταυρού, πραγματοποιείται από πολύ παλιά μεγάλο πανηγύρι -από τα πιο γνωστά της Λακωνίας-όπου συρρέει πλήθος κόσμου απ’ όλο το Μοριά. Τα έθιμα εδώ στη Μάνη παραμένουν ακόμα ζωντανά. Οι καταβολές τους χάνονται στα σπαράγματα του χρόνου, οι ρίζες τους όμως βρίσκονται βαθιά μέσα  στις συνειδήσεις των ανθρώπων.

 

Τι θα δείτε: Το Γύθειο εντυπωσιάζει καθώς απλώνεται αμφιθεατρικά στο ύψωμα του λόφου, αντικρίζοντας το λιμάνι και το γαλάζιο της θάλασσας. Τα σπίτια της θαλασσινής πολίχνης μοιάζουν να γλιστρούν με απαλούς κυματισμούς προς τη θάλασσα. Κόκκινες καλοδιατηρημένες κεραμοσκεπές, μικρά μπαλκόνια, νεοκλασικές γραμμές, χαρούμενα χρώματα σχηματίζουν την εικόνα μιας πρόσχαρης μικρής πολιτείας που αγκαλιάζει από παντού το λιμάνι.

Τα περισσότερα κτίρια, κτίστηκαν στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, πάνω σε νεοκλασικές αρχιτεκτονικές φόρμες και έχουν  χαρακτηριστεί διατηρητέα. Ανάμεσα τους ξεχωρίζει το κτίριο του Δημαρχείου όπου φιλοξενείται η Αρχαιολογική και η Βυζαντινή συλλογή.  Στην Κρανάη, το μικρό κατάφυτο νησί που βρίσκεται απέναντι από την πόλη και συνδέεται μ’ αυτήν με πέτρινο κρηπίδωμα του 1898, εκτός από τον ιστορικό πέτρινο φάρο θα δείτε τον πύργο του Τζαννήμπεη της οικογένειας Τζανετάκη – Γρηγοράκη, κτίσμα του 1829 που  σήμερα  στεγάζει το Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο της Μάνης.

 

Παραλίες – διαδρομές

 Προς Σελινίτσα Τρίνησα: Βορειοανατολικά του Γυθείου στο δρόμο που οδηγεί στη Σκάλα, ξεπροβάλλει εντυπωσιακά ο σκουριασμένος σκελετός του ναυαγισμένου πλοίου που έχει προσαράξει στην αμμουδιά της Γλυφάδας. Πιο κάτω εμφανίζονται από το δρόμο οι παραλίες Σελινίτσα, Βαλτάκι και Τρίνησα.

 

Βαθύ, πράσινο και γαλάζιο:  Από το λιμάνι του Γυθείου ακολουθούμε τον παραλιακό δρόμο. Προσπερνάμε το νησάκι Κρανάη, τις διάφορες διασταυρώσεις που οδηγούν στην απλωτή και εξαιρετικά πολυσύχναστη παραλία του Μαυροβουνίου και πέφτουμε στον  δρόμο Γυθείου – Αρεόπολης. Λίγο μετά το χωριό Νέα Μαραθέα ευδιάκριτο μονοπάτι οδηγεί στο θρυλικό κάστρο του Πασαβά που κτίστηκε το 1254 στ’ απομεινάρια αρχαίας ακρόπολης.  Συνεχίζουμε τον κεντρικό οδικό άξονα και στα 1000 μέτρα βλέπουμε το δρόμο που κατηφορίζει μέσα από ελιές και περιβόλια οπωροφώρων δέντρων για τη όμορφη παραλία Βαθιού – Αγερανού. Η ακτή αυτή δίκαια θεωρείτε μια από τις καλύτερες της Λακωνικής Μάνης. Εδώ θα βρείτε οργανωμένες καταστάσεις εξαιρετικές επιλογές για διαμονή και φαγητό όχι όμως την πολυκοσμία και τον οικοδομικό οργασμό που  παρατηρείτε στην γειτονική ακτή  του Μαυροβουνίου.

 

Στο Σκουτάρι:  Από το νότιο άκρο της παραλίας στο Βαθύ εδώ ξεκινά μια θαυμάσια παραλιακή πορεία που θα μας φέρει στο χωριό Αγερανός όπου εντύπωση προκαλεί ο πολεμόπυργος του Αντωνόμπεη. Ακολουθεί η παραλία Καμάρι και ο απλωτός όρμος στο Σκουτάρι.  Ακόμη αξίζει να αναζητήσετε τους μικρούς θαλασσινούς οικισμούς Παγανέα, Σιδεριάνικα και Χάνι. Πάνω στον δρόμο που ενώνει το Σκουτάρι με τα Καλύβια θα δείτε το μοναστήρι της Παναγιάς Κοτρονιώτισσας.  Η μικρή θαλασσινή πολιτεία του Κότρωνα  βρίσκεται στη θέση όπου ανιχνεύονται υπολείμματα της αρχαίας πόλης Τευθρώνη η οποία ιδρύθηκε -σύμφωνα με τον Παυσανία- από το Αθηναίο Τεύθραντα και καταστράφηκε από μεγάλο σεισμό. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν πυργόσπιτα στον Κότρωνα με ενσωματωμένα στην πλινθοδομή τους αρχαία κιονόκρανα και επιγραφές.

 

Στο δρόμο για Ταίναρο: Από τον Κότρωνα θα κατηφορίσετε νότια για Κοκάλα περνώντας από το  χωριό Φλομοχώρι  απ’ όπου  θ’ απολαύσετε την καλύτερη θέα στην περιοχή και θα δείτε τον εντυπωσιακό πολεμόπυργο του Τσιλιβάκου.

Προτείνουμε μια στάση στο χωριό Δρυμός, το οποίο προσεγγίζεται με σύντομη παράκαμψη για ν’ απολαύσετε το βαθυγάλανο ορίζοντα να γεμίζει ανεμπόδιστα το οπτικό σας πεδίο. Πριν φτάσετε στην  Κοκκάλα θα περάσετε από το χωριό Νύφι. Οι δύο συνοικισμοί του μαζί με τους όμορους οικισμούς Μέσα Χώρα, Ατσούπι και Βίγλα αποτελούν ενιαίο οικιστικό σύμπλεγμα με αρκετούς καλοδιατηρημένους πολεμόπυργους από τους οποίους ενδεικτικά να αναφέρουμε αυτόν του Φραγκάκου και του Βεντίκου.

Από εδώ θα κατηφορίσετε για το λιμανάκι της Αλύπας. Μετά την Κοκκάλα, πάνω από το χωριό Δημαρίστικα υπάρχουν αρχαία λατομεία απ΄ όπου οι Ρωμαίοι έβγαζαν το περίφημο κόκκινο μάρμαρο με το οποίο έκτισαν λαμπρά δημόσια κτίρια και διακόσμησαν το Κολοσσαίο.

 

Χιλιομετρικές αποστάσεις

Γύθειο – Σπάρτη 50 χλμ.

Γύθειο – Τρίπολη 105 χλμ.

Γύθειο – Καλαμάτα 110 χλμ.

Γύθειο – Αρεόπολη 30 χλμ.

 

Χρήσιμα τηλέφωνα

Δήμος Γυθείου 27330-22210

Αστυνομία Γυθείου 27330-29140

Λιμεναρχείο Γυθείου 27330-22262

Κέντρο Υγείας Γυθείου 27330-22001

Τροχαία Σπάρτης 27310-89622

 

Πως θα πάτε

Από Αθήνα για Σπάρτη θα διανύσετε 215 χιλιόμετρα σε 3 περίπου ώρες. Η απόσταση από Σπάρτη για Γύθειο δεν ξεπερνά τα 50 χιλιόμετρα. Το τμήμα αυτό της διαδρομής χρειάζεται προσοχή, ιδίως οι μεγάλες ευθείες κοντά στο Ξηροκάμπι, καθώς μετακινούνται βαριά οχήματα από τα κοντινά στρατόπεδα. Πρατήρια βενζίνης υπάρχουν στο Γύθειο, στο δρόμο για Αρεόπολη λίγο πριν το Χωσάρι.

 

Που θα μείνετε

Γύθειο: «Akteon City» σε νεοκλασικό κτήριο πάνω στην προκυμαία τηλ.27330- 23500

«Γύθειο» στεγάζεται σε αρχοντικό του 19ου αι τηλ.27330-23452

«La Boheme» boutique hotel  σε κτίριο που έκτισε ο Τσίλερ τηλ. 27330-21992

«Πάνθεον» τηλ. 27330- 22166,

Μαυροβούνι:,

«Σταυρός του Νότου», τηλ. 27330-25003,

«Καλυψώ» τηλ. 27330-24449,

«Δεμέστιχας» διαμερίσματα τηλ. 27330-22775

«Cavo Grosso» σε κατάφυτο κτήμα τηλ. 27330-23488

Σελινίτσα: «Νηρηίδες» ανεξάρτητες βίλες με θέα τηλ. 27330-24497

Βαθύ Αγερανού: Σε θέση με απίθανη θέα «Villas guest house». Για τον χειμώνα ζητήστε τον πύργο που διαθέτει και τζάκι, τηλ. 27330-93189

 

Που θα φάτε

Στο Γύθειο, στην έξοδο της πόλης για Μαυροβούνι, πάνω στην προκυμαία βρίσκεται η ψαροταβέρνα «Saga». Στο δρόμο για τη νησίδα Κρανάη στην ταβέρνα “Πότης” τα ψάρια είναι φρεσκότατα, βγαλμένα από τα καΐκια. Αν σας προτείνουν αστακό  ή κολοχτύπα μην το σκεφτείτε πολύ, δοκιμάστε τα! Στην πλατεία του λιμανιού υπάρχει το μαγειρείο ο «Πουλικάκος» με ποικίλη ελληνική κουζίνα.

Στο Βαθύ για μαγειρευτά και κρεατικά θα πάτε στης «κυρά Μαρίας» και στο χωριό Αγέρανος στο μεζεδοπωλείο «Θαλάμι».

 

Διασκέδαση:  «Porto Bello» για ποτό ή καφέ με θέα όλο το λιμάνι του Γυθείου και αυστηρά επιλεγμένα κομμάτια jazz – blues- soul.  Για περισσότερα ντεσιμπέλ θα πάτε στην παραλιακή στο «Bazaar».

 

ΠΡΟΣΦΟΡΑ του VILLAS GUEST HΟUSE:   Σε εξαιρετική θέση με απίθανη θέα σε βουνό και θάλασσα βρίσκεται το  παραδοσιακής μανιάτικης αρχιτεκτονικής «Villas guest house» με ευρύχωρα δωμάτια που διαθέτουν δικό τους μπαλκόνι και βλέπουν θάλασσα. Ο Ξενώνας προσφέρει αποκλειστικά  για τους αναγνώστες του www.viewsofgreece.gr για την περίοδο από 1/10/2011 έως 15/3/2012 το  δίκλινο δωμάτιο με τζάκι 85 ευρώ ανά διανυκτέρευση, δίκλινο χωρίς τζάκι 60 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Η προσφορά δεν ισχύει την περίοδο των χριστουγέννων,παρέχετε πρωινό σε καλαθάκι,η χρήση τζακιού είναι δωρεάν.   Τηλ. 27330-93189    www.villasguesthouse.gr

 

 

ΚΕΙΜΕΝΟ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Ζερμαίν Αλεξάκη

Copyright: Το υλικό της σελίδας αυτής κείμενα & φωτογραφίες είναι αποκλειστικά προϊόν επαγγελματικού φωτορεπορτάζ και έρευνας στο πεδίο και πνευματικό δικαίωμα των  συνεργατών της “Views of Greece”. Οι χρήστες κατανοούν και αποδέχονται ότι πέρα από την δυνατότητα επίσκεψή τους στο site αυτό δεν τους παρέχεται βάσει νόμου κανένα άλλο δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν με οποιοδήποτε τρόπο σε άλλο διαδικτυακό τόπο, ν’ αναπαράγουν, ν’ αντιγράφουν, πωλούν, μεταπωλούν ή/και να εκμεταλλεύονται εμπορικά ή μη, με οποιονδήποτε τρόπο, σύνολο ή μέρος του περιεχομένου της σελίδας αυτής.

 


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Γράψτε το σχόλιο σας