Αγαθονήσι, εδώ αράζεις…

Αν έχεις ξεκαθαρίσει για ποιούς λόγους αποφάσισες να έρθεις σε τούτη την “άκρη” του πελάγους, το  λιλιπούτειο Αγαθονήσι δεν θα σε απογοητεύσει.  Εδώ θα βρεις μικρά μεγέθη, αργούς  ρυθμούς, απόμερες παραλίες, νησιώτες που σε κοιτούν στα μάτια και όχι στο… πορτοφόλι. Το Αγαθονήσι δεν θα σου ζητήσει τίποτα περισσότερο από το να συντονιστείς  με το παλμό του και ν’ αφεθείς στη «ραστώνη» του. 

Και τότε θα περάσεις αξέχαστα…

 

COPYRIGHT  TH ATHANASIADIS/VIEWS OF GREECEΤο πλοίο από το Πυθαγόρειο της Σάμου μανουβράρει στο μικρό λιμάνι του Αγ. Γεωργίου μετά από ένα θαλασσινό ταξίδι περίπου μιας ώρας. Η επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών και των ελάχιστων οχημάτων δεν κρατά πάνω από δεκαπέντε λεπτά. Μια προσωρινή αναστάτωση και σε λίγο όλα βρίσκουν ξανά τον αργό, χαλαρό ρυθμό τους. Πιτσιρίκια παίζουν στα ασφαλή νερά του ρηχού όρμου, λιγοστοί τουρίστες απολαμβάνουν το ουζάκι τους στα μαγαζιά της προκυμαίας, ψαράδες παλεύουν με τα δίχτυα τους, μαγαζάτορες  ξεφορτώνουν τις προμήθειες…εικόνες απλές, καθημερινές, ανθρώπινες που όμως φαίνονται τόσο διαφορετικές και απόμακρες, ειδικά αν έρχεσαι από κάποιο κοντινό, κοσμοπολίτικο νησί. Καλώς ήλθατε λοιπόν, στο Αγαθονήσι! Είναι το βορειότερο νησί της Δωδεκανήσου και απέχει από τη Σάμο 15 ν.μ., από την Πάτμο 19 ν.μ. και από  τα αντικρινά μικρασιατικά παράλια μόλις 8 ν.μ.  Η έκτασή του αγγίζει τα 15 τ.χ. με κυριότερο χαρακτηριστικό τον πλούσιο διαμελισμό των ακτών και την ορεινή άδεντρη ενδοχώρα. Σε μικρή απόσταση βρίσκονται πολλές ερημικές νησίδες όπως το Κατσαγάνι, το Κουνελονήσι, η Στρογγυλή, το Νερονήσι, το Πράσο, το Ψαθονήσι.

 

COPYRIGHT TH ATHANASIADIS/VIEWS OF GREECEΜατιές στην ιστορία: Άγνωστο σήμερα στους περισσοτέρους  Έλληνες, το  άσημο Αγαθονήσι που σχεδόν ακουμπά στη μητρική γη της Μικράς Ασίας, έρχεται στην επικαιρότητα κάθε φορά που οι γείτονές μας προκαλούν, παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο πάνω από αυτό.  Όμως η ιστορία του δεν είναι χθεσινή. Οι πρώτοι εποικιστές του ήταν μάλλον οι  Κάρες που πέρασαν εδώ από την περιοχή της Μιλήτου,  ακολούθησαν οι  Δωριείς και οι Ίωνες. Ο Θουκυδίδης αναφέρεται στο Αγαθονήσι με το όνομα Τραγαία, όμως στους αρχαίους Έλληνες ήταν γνωστό και ως Υετούσσα ή Ψετούσσα.  Ο ιστορικός  και γεωγράφος Στράβων το αναφέρει ως Τραγαίαι, ενώ ο Πλούταρχος Τραγιά. Στα νερά του Αγαθονησίου έγινε η Ναυμαχία της Λάδης (494 π.Χ), μεταξύ του Περσικού και του Ιωνικού στόλου που έκρινε  την τύχη της αντικρινής Μιλήτου. Με την νίκη των Περσών έληξε η Ιωνική επανάσταση  (499-494 π.Χ.)  και άρχισε να προετοιμάζεται το έδαφος για την εισβολή των Περσών στην Ελλάδα.  Κατά τα Ρωμαϊκά και  Βυζαντινά χρόνια το νησί όπως εξάλλου και πολλά ακόμη μικρονήσια του Αιγαίου υπήρξε τόπος εξορίας. Το μεγάλο πρόβλημα και εδώ ήταν οι συχνές πειρατικές επιδρομές. Μάλιστα  ο παλιότερος οικισμός του, το Μεγάλο Χωριό είναι αθέατος από την θάλασσα, ενώ διακρίνεται ακόμη και σήμερα  ο πέτρινος τοίχος γύρω από τα σπίτια  που προφανώς χρησίμευε ως αμυντική οχύρωση. Το 1292 το Αγαθονήσι καθώς και άλλα κτήματα και νησίδες δωρήθηκε  με  αυτοκρατορικό χρυσόβουλλο του  στην Ιερά Μονή Πάτμου. Οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και οι συχνές επιδρομές λειτούργησαν αποτρεπτικά για την μόνιμη εγκατάσταση κατοίκων. Έτσι το Αγαθονήσι γνώρισε αρκετές φάσεις απόλυτης εγκατάλειψης. Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή του γνωστού οθωμανού ναύαρχου και γεωγράφου  Piri Reis (16ος αι) ως έναν τόπο ακατοίκητο που μόνο κατσίκες έβοσκαν πάνω του. Τον 16ο αιώνα οι Οθωμανοί πάτησαν πόδι στο νησί και παρέμειναν μέχρι το 1912, ενώ στις αρχές του 19ου αιώνα εγκαταστάθηκαν εδώ κτηνοτρόφοι και ψαράδες από τους Φούρνους. Στη συνέχεια το Αγαθονήσι περιήλθε στην ιταλική κυριαρχία μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, ενώ για σύντομο χρονικό διάστημα μεσούντος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τέλεσε υπό γερμανική κατοχή. Τελικά το  Μάρτιο του 1948 ενσωματώθηκε στο Ελληνικό κράτος. Στο νησί σήμερα μένουν μόνιμα περίπου 180 κάτοικοι και υπάρχουν τρεις συνοικισμοί  που απέχουν ελάχιστα μεταξύ τους, το Μεγάλο Χωριό, το Μικρό Χωριό και ο Άγιος Γεώργιος που είναι και το λιμάνι.

 

Γύρω από το λιμάνι:  Ο  Άγιος Γεωργίου με την ρηχή πεντακάθαρη βοτσαλωτή παραλία, τα αρμυρίκια του και τα λιγοστά ταβερνάκια είναι ένα από τα πιο αξιαγάπητα λιμανάκια  της Δωδεκανήσου.  Απλές, απέριττες εικόνες, αιγαιοπελαγίτικο φως και αύρα θαλασσινή  θα σε συνοδεύουν σε κάθε σου βήμα.  Λίγο ψηλότερα βρίσκονται το Μικρό Χωριό και αμέσως μετά το Μεγάλο Χωριό. Δύσκολα διακρίνεις που τελειώνει ο ένας οικισμός και που αρχίζει ο άλλος. Οι αποστάσεις ανάμεσά τους είναι μικρές (200-300 μετρά) και καλύπτονται άνετα με τα πόδια. Το καλύτερο μέρος για να ξαποστάσεις και να χαζέψεις τη θέα είναι ο ενοριακός ναός του Αγίου Γεωργίου  (1932) με τους γαλάζιους τρούλους που επιτηρεί από ψηλά το λιμανάκι.  Αρκετά γραφικό είναι το Μικρό Χωριό με τούς 15 μόνιμους κατοίκους!  Με σημείο αναφοράς τη λιλιπούτεια πλατεία όπου γύρω της βρίσκονται αραδιασμένα στη σειρά τα ασβεστωμένα  νησιώτικα σπίτια και οι παλιές λιθόκτιστες, ερειπωμένες αγροικίες. Λίγο πριν φθάσεις, ανεβαίνοντας από το λιμάνι αριστερά, το μικρό σκαλωτό δρομάκι ανηφορίζει για την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, όπου στις 27 Ιουλίου πραγματοποιείται μεγάλο πανηγύρι.  Πάνω στο δρόμο ποζάρει ο κομψός δισυπόστατος ναός των Θεολόγου και Παναγίας και πλάι του το εκκλησάκι του Αγ. Ραφαήλ.  Πεντακόσια μέτρα νότια και δυτικά του λιμανιού η πανέμορφη τροπικών χρωμάτων και παντελώς ερημική παραλία Σπηλιά είναι το κάτι άλλο! (μέχρι εδώ έρχεται  χωματόδρομος). Η ακτή είναι στρωμένη με ψιλό βοτσαλάκι και άμμο ενώ υπάρχουν αρμυρίκια. Το όνομα οφείλεται στην μικρή σπηλιά που υπάρχει στη μια άκρη της, ανάμεσα στα βράχια.  Θεωρείται καλό αραξοβόλι των ιστιοφόρων, αγαπημένος όρμος όσων κάνουν ελεύθερο campig αλλά και ιδανικός τόπος για υποβρύχιο ψάρεμα. Εξάλλου το Αγαθονήσι έχει ακόμα τη φήμη του “ψαρότοπου” ανάμεσα στους φανατικούς του είδους.  Αν αγαπάς το ψαροντούφεκο αξίζει αφού συμβουλευτείς τους ντόπιους, να επιχειρήσεις, πάντα βέβαια με προσοχή και έμπειρη παρέα, μερικές βουτιές για να διαπιστώσεις ότι είναι ιδιαίτερα αποδοτικές.

 

COPYRIGHT  TH ATHANASIADIS/VIEWS OF GREECEΜακριά από το λιμάνι:  Δυτικά πίσω από τον λόφο απλώνεται ο βαθύς όρμος του Γαϊδουρόλακκου όπου θα έρθεις ακολουθώντας μονοπάτι για 20 λεπτά περίπου, φορώντας πάντα κατάλληλα παπούτσια- οι σαγιονάρες δεν ενδείκνυνται!-. Από το Μεγάλο Χωριό ακολουθείς τον τσιμεντένιο δρόμο που τραβά βόρεια και ανατολικά. Στα 300 μετρά συναντάς το ελικοδρόμιο και αμέσως μετά το εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης που βρίσκεται σε σημείο όπου ο δρόμος διχάζεται. Αν συνεχίσεις ευθεία θα βγεις στο γραφικό αγκυροβόλιο Καθολικό που φωλιάζει στον κόρφο υπήνεμου όρμου αντίκρυ από τη βραχονησίδα  Νερονήσι. Εδώ στα προφυλαγμένα νερά λειτουργούν ιχθυοτροφεία. Ένα χιλιόμετρο δυτικά του Καθολικού δεσπόζει ο όρμος Μαΐστρος με τα απόκρημνα βράχια και τον αρχαιολογικό χώρο.  Από το ναό της Μεταμόρφωσης αν πάς δεξιά, θα καταλήξεις στην παραλία του Πόρου που απλώνει τη σύντομη βοσταλιά της στην άκρη του βαθιού όρμου. Απόλυτη ησυχία , γλάροι,  ήλιος και θάλασσα. Ένας τόπος ονειρικός από αυτούς που όλο και λιγοστεύουν πια, στα μεγαλύτερα τουριστικά νησιά. Από την παραλία του Πόρου μπορείς να συνεχίσεις για 500 -600  μέτρα ακόμη, ως το γραφικό ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου. Από κάτω διαγράφει το λαμπερό της τόξο η μικρή παραλία Βαθύ Πηγάδι που είναι στρωμένη με πετραδάκι,  ενώ φυσική σκιά προσφέρουν αρμυρίχια και θεόρατοι σχοίνοι.  Στη συνέχεια θα προσεγγίσεις τους  «Θόλους», αυτά τα εντυπωσιακά λιθόκτιστα θολωτά οικοδομήματα του 11ου αιώνα που πιθανόν να αποτελούσαν αποθήκες  τροφίμων με συνολικό εμβαδόν γύρω στα 500 τ.μ. Παρόμοια κτίσματα μικρότερου μεγέθους υπάρχουν στο Μαράθι και στο Φαρμακονήσι. Απέναντι στην άλλη πλευρά του κόλπου βρίσκεται η μικρή αλλά με νερά σαν πισίνα παραλία Πάλος (προσεγγίζεται με μονοπάτι).

 

 

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

Προστατευμένος τόπος: To Αγαθονήσι μαζί με τις γειτονικές νησίδες εντάσσεται στην προστατευόμενη περιοχή “NATURA 2000″ ως πολύτιμο καταφύγιο σπάνιων ειδών της πανίδας όπως  ο Αιγαιόγλαρος,  η φώκια  Monachus monachus, η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta.

Ανασκαφές: Η  KB’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων έχει ξεκινήσει ήδη από το  2006 ανασκαφική έρευνα στην περιοχή Μαΐστρου ή Καστράκι (θαλάσσιος όρμος στα βόρεια του νησιού) όπου υπάρχουν υπολλείματα οχυρωμένου  οικισμού των πρωίμων ελληνιστικών χρόνων (4ος – 3ος αιώνας π.Χ.)

Αρχαία βαφεία:  Σύμφωνα με τις ανασκαφές στο Αγαθονήσι, κατά την πρώιμη Ρωμαϊκή περίοδο (1ο αιώνα π.Χ. – 1ο αιώνα μ.Χ.) υπήρχαν εργαστήρια χρωστικών ουσιών, αλλά και βαφείων. Εδώ με την κατάλληλη επεξεργασία οστράκων (κυρίως της πορφύρας) μέσω των ειδικών εγκαταστάσεων, παράγονταν το βαθύ κόκκινο χρώμα με το οποίο έβαφαν τα υφάσματα, μα κυρίως τις στρατιωτικές στολές τους οι Ρωμαίοι.

 

 

Διαμονή

Άγιος Γεώργιος (λιμάνι)

«Το αγέρι»  22470 29085

«Γλάρος» 22470. 29062

«Υεττούσα»  22470  29008

Καμίτση Μαρία, 14 δωμάτια πάνω στη  θάλασσα, 22470 29003, 4

Καμίτσης Γεώργιος,  7 δωμάτια 22470  29064, 29101

Γιαμαίος Γεώργιος (2 γκαρσονιέρες)  22470 29007

Γιαμαίου Θεολογία 22470 29006

Μεγάλο Χωριό

«Αγνάντι» 22470  29019

Studios «Ageliki» . 22470-29085.

 

 

COPYRIGHT TH ATHANASIADIS/VIEWS OF GREECEΦαγητό

Στο όμορφο λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου θα βρείτε τις ταβέρνες «Γλάρος» και «Γιώργος».  Το ψάρι είναι ολόφρεσκο και το φέρνουν τα καΐκια. Αν σας προτείνουν αστακό,  χταπόδι κρασάτο, η ψαρόσουπα  μην  αρνηθείτε!

Στο Μεγάλο Χωριό πολύ καλή είναι η  ταβέρνα της «Ειρήνης»  δοκιμάστε κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες και το ντόπιο τυρί τάκος (αλμυρό τυρί ιδανικό για κρασί και ούζο). Στην πλατεία  άνοιξε φέτος το «ουζερί ο Νικος».

Στο νησί υπάρχει φούρνος που το πρωί εκτός από ψωμί φτιάχνει και τυρόπιτα με ντόπιο  τυρί (φρέσκια μυζήθρα).

 

ΚΕΙΜΕΝΑ: ΖΕΡΜΑΙΝ ΑΛΕΞΑΚΗ

ΦΩΤΟ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ /www.viewsofgreece.gr

 

Copyright: Το υλικό της σελίδας αυτής κείμενα & φωτογραφίες είναι αποκλειστικά προϊόν επαγγελματικού φωτορεπορτάζ και έρευνας στο πεδίο και πνευματικό δικαίωμα των  συνεργατών της “Views of Greece”. Οι χρήστες κατανοούν και αποδέχονται ότι πέρα από την δυνατότητα επίσκεψή τους στο site αυτό δεν τους παρέχεται βάσει νόμου κανένα άλλο δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν με οποιοδήποτε τρόπο σε άλλο διαδικτυακό τόπο, ν’ αναπαράγουν, ν’ αντιγράφουν, πωλούν, μεταπωλούν ή/και να εκμεταλλεύονται εμπορικά ή μη, με οποιονδήποτε τρόπο, σύνολο ή μέρος του περιεχομένου της σελίδας αυτής

 

 


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Γράψτε το σχόλιο σας