Μέθανα, το ηφαίστειο του Σαρωνικού

Η χερσόνησος των Μεθάνων ίσως είναι ο τελευταίος τόπος στο Σαρωνικό που παραμένει ανεξερεύνητος. Αν και άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ιαματικό τουρισμό προσφέρεται για πραγματική περιήγηση και μάλιστα σε απόσταση… αναπνοής από το λιμάνι του Πειραιά.

 

Μια βιαστική ματιά στον χάρτη εύκολα μπορεί να σας ξεγελάσει. Τα Μέθανα μοιάζουν με νησί κι ως τέτοιο θεωρούνται από τον κοινό νου.Κι όμως, μια στενή λωρίδα γης, μόλις 300 μέτρων πλάτους, τα συνδέει με τη γη της Πελοποννήσου. Η εντυπωσιακή χερσόνησος της Τροιζηνίας, μπορεί να φημίζεται για τα ιαματικά λουτρά που προσελκύουν κυρίως ηλικιωμένους παραθεριστές, ωστόσο κρύβει αρκετές ομορφιές που θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον σας. Χάρη στο ηφαίστειο και στα ιδιαίτερα τοπία που αυτό δημιουργεί, αλλά και στην σύντομη πρόσβαση με ταχύπλοα και φέρυ μπωτ από το λιμάνι του Πειραιά, τα Μέθανα προσφέρουν την δυνατότητα για μια εύκολη “απόδραση”, ειδικά στους Αθηναίους.

Αν πάλι προτιμάτε την οδήγηση και δεν σας φοβίζουν τα χιλιόμετρα, σας προτείνουμε να προσεγγίσετε την περιοχή διαμέσου της μεσόγειας διαδρομής (180 χιλιομετρα), η οποία θα σας μυήσει ευχάριστα στο ιδιαίτερο φυσικό τοπίο που έχει διαμορφώσει το μικροκλίμα του Σαρωνικού. Σε κάθε περίπτωση το ταξίδι είτε μέσω θαλάσσης, είτε οδικώς μέσω Ισθμού και Επιδαύρου, δεν θα διαρκέσει πάνω από 2 ώρες.

Αν και κατεξοχήν θαλασσινός τόπος η χερσόνησος των Μεθάνων, δεν θα πρέπει να συγκαταλέγεται αυστηρά στους θερινούς προορισμούς, καθώς το περιηγητικό ενδιαφέρον με τα πόδια ή με αυτοκίνητο στην ηφαιστειακή ενδοχώρα αποδεικνύεται αναπάντεχα εντυπωσιακό. Ιδανική εποχή για τέτοιου είδους εξορμήσεις είναι η άνοιξη -μέχρι τις αρχές του Ιούνη-, πριν πιάσουν οι μεγάλες ζέστες και μετά ο Σεπτέμβρη με τις πρώτες βροχές όταν πρασινίζει και πάλι ο τόπος. Το οδικό δίκτυο είναι βελτιωμένο και οι περισσότεροι δρόμοι, ακόμη και αυτοί που σκαρφαλώνουν σε υψόμετρο 500-600 μέτρων, είναι ασφάλτινοι.

Η καλή τουριστική υποδομή ανταποκρίνεται στις περισσότερες απαιτήσεις εκτός από την έντονη νυκτερινή ζωή. Παρόλα αυτά τα νεανικά “στέκια” που υπάρχουν, υπερκαλύπτουν την ζήτηση.

 

 

Άφιξη στη λουτρόπολη: Στη χερσόνησο των Μεθάνων αναφέρονται όλοι σχεδόν οι αρχαίοι συγγραφείς και γεωγράφοι όπως ο Θουκυδίδης, ο Διόδωρος ο Στράβωνας, ο Πτολεμαίος ο Παυσανίας, ο Οβίδιος. Το όνομα Μέθανα δε, με μικρές παραλλαγές (Μεθήνη, Μεθώνη ή Μεθάνη), παραμένει το ίδιο στις ιστορικές καταγραφές δια μέσου των αιώνων. Τα πρώτα σημάδια οικιστικής δραστηριότητας παραπέμπουν στην Νεολιθική Εποχή σύμφωνα με ευρήματα που έχουν έρθει στο φως στην περιοχή του Παλαιόκαστρου (6.000-3.200π.Χ.) ενώ στους κλασσικούς χρόνους τα Μέθανα ήταν τόσο ανεπτυγμένα που έκοβαν και δικό τους νόμισμα με έμβλημα την κεφαλή του θεού Ηφαίστου, τη αρχαιοελληνική θεότητα που σχετίζονταν με τη φωτιά και τα ηφαίστεια.

Φτάνοντας στην ομώνυμη λουτρόπολη, η βαριά μυρωδιά των αναθυμιάσεων των θειούχων πηγών, ίσως πρόσκαιρα ενοχλήσει τους πιο ευαίσθητους.  Όμως είναι κάτι που πρέπει να προσπεράσετε. Το γραφικό λιμάνι με το μικρό κατάφυτο νησάκι των Αγίων Ανάργυρων όπου διασώζονται ακόμη υπολείμματα Κυκλώπειων τειχών, συνθέτουν ένα γοητευτικό τοπίο. Η προκυμαία είναι ευχάριστα διαμορφωμένη με τα ταβερνάκια και τα ουζερί παραταγμένα στη σειρά αν και τα τσιμεντένια κτήρια των τελευταίων δεκαετιών  «πληγώνουν» την εικόνα καθώς υψώνονται δίπλα στα λιγοστά παραδοσιακά σπιτάκια τα οποία μάχονται με τη σειρά τους να διατηρήσουν κάτι από την πάλαι ποτέ γραφική παραδοσιακή όψη του οικισμού.

 

Στη ράχη της “Χελώνας”

Το βουνό Χελώνα με μέγιστο ύψος 740 μέτρα και οι απόκρημνες ακτές του προσδιορίζουν την ορεινή προσωπικότητα της χερσονήσου. Ακολουθώντας τον περιμετρικό δρόμο από το λιμάνι προς τα βορειοδυτικά, θα προσεγγίσετε τους παραλιακούς οικισμούς Άγιος Γεώργιος και Άγιος Νικόλαος, αλλά και τα μεσόγεια χωριά Κυψέλη, Άγιοι Θεόδωροι, Κουνουπίτσα, Παλιά Λουτρά και Μακρύλογγος. Ειδικά τα τρία τελευταία που είναι και τα πιο ορεινά φαίνονται ξεκομμένα από τον υπόλοιπο κόσμο. Εδώ ο χρόνος μοιάζει να έχει παγώσει μαζί με τους σωρούς της λάβας που εισβάλλει παντού, στ’ αλώνια, στα εύφορα περιβόλια, στα όμορφα πευκοδάση.  Η θέα από εδώ προς την Αίγινα και το Αγκίστρι είναι ίσως η καλύτερη του Σαρωνικού. Από τον Μακρύλογγο, στενός αλλά ασφάλτινος πλέον δρόμος διασχίζει το πυκνοφυτο και υγιές δάσος και έπειτα από 8 χιλιόμετρα καταλήγει στην Καμένη ή Καημένη Χώρα. Χωμάτινοι παράδρομοι καταλήγουν σε ξεχασμένα ξωκλήσια και μικρούς ορεινούς αμπελώνες που εδώ και αιώνες καλλιεργούν οι ντόπιοι.

Η δεύτερη διαδρομή που προτείνουμε να ακολουθήσετε ξεκινά και πάλι από τα Μέθανα. Ακολουθήστε τον ασφάλτινο δρόμο που κατευθύνεται προς τις δυτικές ακτές, περάστε το Μεγαλοχώρι, ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Τροιζηνίας και  συνεχίστε έως το υπήνεμο λιμανάκι Βαθύ, ένα από τα πιο ευχάριστα αραξοβόλια του Σαρωνικού με σκηνικό που παραπέμπει σε παλιό αυθεντικό ψαροχώρι. Πριν ξαποστάσετε στα συμπαθητικά ταβερνάκια του και επιδοθείτε σε ουζοκατανύξεις, θα σας προτείναμε μια ακόμη, σύντομη αυτή τη φορά, μα άκρως ενδιαφέρουσα οδηγική πορεία που θα σας φέρει εύκολα στο χωριό Καημένη Χώρα (η Καμένη Χώρα), όπου συγκλίνουν οι δυο προτεινόμενες διαδρομές.

Ο λευκός οικισμός κρύβεται πίσω από τους μαύρους όγκους στερεοποιημένης λάβας. Πολλά από τα μικρά αγροτικά σπίτια μοιάζουν σφηνωμένα στο στέρεο πλέον γεωλογικό υλικό που ξέρασαν με μορφή υγρής λάβας τα σωθικά της γης, στο τέλειωμα του 2ου αιώνα π.Χ. Ο ηφαιστειακός κώνος που προκάλεσε την ιστορική έκρηξη, η οποία κατεγράφη και από τον αρχαίο περιηγητή Παυσανία, βρίσκεται λίγο ψηλότερα από το χωριό και το μονοπάτι που θα σας οδηγήσει ως εκεί, έπειτα από 40 λεπτά κοπιαστικής πορείας, έχει την αφετηρία του στο δρόμο προς Μακρύλογγο (θα δείτε χαρακτηριστική ταμπέλα που οριοθετεί την αρχή του μονοπατιού).

 

Τα ίχνη της Ιστορίας: Κοντά στο Βαθύ στη θέση Παλιόκαστρο υπάρχει  μια  παραλία με σκούρα άμμο και πετραδάκι. Εδώ βρίσκεται η ακρόπολη των αρχαίων Μεθάνων που χρονολογείται από την εποχή του  Πελοποννησιακού Πολέμου (431-404 π.χ.). Από τις αρχαίες οχυρώσεις διασώζεται η εντυπωσιακή πύλη από ηφαιστειακό πέτρωμα και μέρος των τειχών.

Κοντά στο χωριό Κυψέλη υπάρχει η Μυκηναϊκή ακρόπολη του Όγα (θα την προσεγγίσετε με μονοπάτι και πεζοπορία 40 λεπτών).

Έξω από το χωριό Δριτσαίικα θα επισκεφθείτε υπολείμματα αρχαίας λιθοδομής του 4ου π.Χ. αι. Από εδώ ακολουθώντας τη στενή, ανηφορική άσφαλτο θα προσεγγίσετε μέσα από μια θαυμάσια διαδρομή την περιοχή του Μακρύλογγου.

Στη γύρω ενδοχώρα θα ανακαλύψετε αρκετές μεσαιωνικές εκκλησιές. Μερικές από τις πιο όμορφες που γλύτωσαν από την κακόγουστη “ανακαίνιση”  των τελευταίων δεκαετιών, είναι αυτές του Αγ. Κωνσταντίνου και του Αγ. Δημητρίου στη Κουνουπίτσα, ο Άγιος Νικόλαος (13ος αι) στο Βαθύ, του Σωτήρος στη Στέρνα Γαμπρού και ο Αϊ Γιάννης στο Μεγαλοποτάμι.

Κοντά στα χωριά Άγιοι Θεόδωροι και Άγιος Γεώργιος θα δείτε απομεινάρια παλιών ανεμόμυλων, μάρτυρες της παραδοσιακής αγροτικής οικονομίας της υπαίθρου. Περισσότερα για τους σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους και τις εκκλησίες των Μεθάνων στο www.methana.com

 

Οι παραλίες με μια ματιά: Οι παραλίες των Μεθάνων δεν μπορούν να καταχωρηθούν στις καλύτερες του Σαρωνικού όπως τουλάχιστον τις έχουμε συνηθίσει. Στις βόρειες ακτές κυριαρχεί η μαύρη ηφαιστειακή πέτρα και το χοντρό βότσαλο, ενώ συχνά τα θαλάσσια ρεύματα ξεβράζουν σκουπίδια όπως εξάλλου συμβαίνει σε όλο τον Σαρωνικό.

Στα νοτιοδυτικά ανάμεσα στο Βαθύ και τον αρχαιολογικό χώρο του Παλιόκαστρου με εύκολη πρόσβαση από το το δρόμο, εκτείνεται μια απλωτή παραλία γνωστή σαν παραλία του Μεγαλοχώριου ή του Παλιόκαστρου, με σκούρα άμμο και γραφικές ψαροταβέρνες που απλώνουν τα τραπέζια τους στο κύμα.

Αναμφισβήτητα η μικρή αμμουδερή ακρογιαλιά του Λιμνιώνα (2 χλμ. βόρεια από το λιμάνι των Μεθάνων) είναι η καλύτερη της χερσονήσου. Τέλος, στη Βόρεια πλευρά της πόλης στο δρόμο προς Λιμνιώνα και σε απόσταση λίγων μέτρων από τα Ιαματικά Λουτρά, θα συναντήσετε την παραλία του Αγίου Νικολάου.

 

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

Στην Κρασοπαναγιά: Στην είσοδο της Καμένης Χώρας (στο ύψος της ταβέρνας) θα δείτε την ξύλινη πινακίδα που υποδεικνύει το σηματοδοτημένο μονοπάτι (3 χλμ.) προς το ακρωτήρι της Κρασοπαναγιάς με το μικρό λευκό ξωκλήσι πάνω στα βράχια.

Σύμφωνα με την παράδοση η Κρασοπαναγιά είναι το τάμα στην Παναγία κάποιου ναυτικού που μετέφερε βαρέλια με κρασί και σε αυτό το σημείο σώθηκε ως εκ θαύματος, από την τρικυμία. Μάλιστα ως δομικά υλικά χρησιμοποίησε εκτός από την πέτρα, … κρασί αντί για νερό, εξ’ ου και το όνομα!

Το Λουτρό του Παυσανία: Κοντά στο χωριό Άγιος Νικόλαος μόλις 2 μέτρα από το κύμα βρίσκεται το Λουτρό του Παυσανία (πηρέ το όνομα αυτό από τις αναφορές του Παυσανία). Ίσως σας προκαλέσει εντύπωση η ταμπέλα που αναγράφει «μπάνιο με δική σας ευθύνη». Το νερό φθάνει σε θερμοκρασία 29 βαθμών κελσίου λόγω έκλυσης ηφαιστειακών αερίων τα οποία μερικές φορές γίνονται επικίνδυνα, ειδικά όταν το λουτρό δεν αερίζεται. Καθώς έχουν συμβεί θανατηφόρα περιστατικά, ο παλιότεροι είχαν πάντα κοντά τους ένα κερί αναμμένο που μόλις έσβηνε έφευγαν από το λουτρό!

Το ηφαίστειο: Η έκρηξή που άλλαξε την γεωμορφολογία της χερσονήσου και αναφέρεται από τον Στράβωνα, τον Παυσανία αλλά και τον Οβίδιο τοποθετείται μεταξύ του 277-240 π.Χ. επί της εποχής του Αντίγονου Γονατά. Οι κρατήρες από όπου αναπήδησε η λάβα είναι συνολικά τριάντα έξι. Σήμερα το ηφαίστειο των Μεθάνων δεν κατατάσσεται στα ενεργά. Ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο του νοτίου Αιγαίου στο οποίο ανήκουν και η Μήλος, η Νίσυρος, η Σαντορίνη.

 

Ιαματικές πηγές Μεθάνων: Λόγω των ηφαιστειακών πετρωμάτων το νερό των ιαματικών πηγών των Μεθάνων χαρακτηρίζεται από μεγάλο αριθμό ιχνοστοιχείων, μετάλλων και ορυκτών. Σε αυτά αποδίδονται οι ευεργετικές τους ιδιότητες που ενδείκνυνται για τη θεραπεία αρκετών παθήσεων όπως αρθροπάθεια, ρευματοπάθεια, σπονδυλαρθρίτιδα, δισκοπάθεια, γυναικολογικές παθήσεις, δερματικές παθήσεις, αλλά και παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος.

Η οργανωμένη χρήση των θειούχων αλιπηγών των Αγίων Αναργύρων στην πόλη των Μεθάνων άρχισε το 1870. Αυτές τις πηγές αλλά και εκείνες του Αγίου Νικολάου διαχειρίζεται σήμερα η «Methana Volcanic Spa» με πλήρως ανακαινισμένες εγκαταστάσεις (22980 92084 & 210-9704950, www.methanavolcanicspa2010.blogspot.com). Επίσης, μπορείτε να απευθυνθείτε στο υδροθεραπευτήριο «Αι Πηγαί» (22980 92378, 22980 92258).

 

Που θα μείνετε

Στα Μέθανα

«Ακτή» (22980 92387, www.akti-studios.com). Πέτρινο καλαίσθητο κτίριο που δεσπόζει στον παραλιακό δρόμο (Ακτή Σαρωνικού), απέχει μόλις λίγα μετρά από τη θάλασσα και προσφέρει θέα στον δίαυλο του Πόρου.

«Απόλλων» (22980 93082 www.apollon-methana.gr). Επί της Ακτής Σαρωνικού με 20 δωμάτια 28 τμ. και θέα στον Πόρο.

«Αύρα» (22980 92550, www.avra-hotel.gr). Ξενοδοχείο 3 αστέρων πρόσφατα ανακαινισμένο, με θέα στη θάλασσα.

«Studio Σκούρτης» (22980 92371 www.studioskourtis.4ty.gr). Οικονομική επιλογή που διαθέτει 15 πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια.

«Αθηνά» (22980 93050). Νεόκτιστο ξενοδοχείο κοντά στη θάλασσα με δωμάτια που διαθέτουν εκτός των άλλων δικό τους μεγάλο μπαλκόνι.

Στο Μεγαλοχώρι

Το παλιό δημοτικό σχολείο του χωριού, σε κτίσμα του 1880, στεγάζει τον ξενώνα “Αρσινόη” (22980 92232, www.methanavolcano.gr)

Στον Αγιο Γεώργιο

«Cavo Petra»(22983 00406, www.cavopetra.gr). Το πέτρωμα της στερεοποιημένης λάβας του ηφαιστείου χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή αυτού του μικρού αλλά ατμοσφαιρικού ξενώνα που δεσπόζει λίγο ψηλότερα από τη θάλασσα σε καταπράσινο κήπο με θέα στο στενό της Αίγινας. Στα συν το εξαιρετικό εστιατόριο που σερβίρει γεύματα από ντόπια επιλεγμένα υλικά αποκλειστικά για τους ένοικους του ξενώνα .

 

Που θα φάτε

Στην πόλη των Μεθάνων επί της παραλιακής Ακτής Σαρωνικού θα βρείτε το εστιατόριο «Ο Ζορμπάς» για λαδερά αλλά και θαλασσινά (22980 92982).

Επίσης, η ψησταριά «Μεθάνειο» με τραπεζάκια στην προκυμαία

και η «Γυροβολιά» για σουβλάκια και της ώρας στην είσοδο της πόλης.

Στο Βαθύ όσοι ξέρουν επιλέγουν για φρέσκο ψάρι και εκλεκτά θαλασσινά το μαγαζί του «Τζίμη» (22980 93040). Ακόμη υπάρχουν οι ψαροταβέρνες «Το Βαθύ» (22980 92559) και «Λιμανάκι» (2298092948) με τραπεζάκια στην προκυμαία.

Στην παραλία του Παλαιόκαστρου η ταβέρνα «Θεώνη» (22980 92558) με τραπέζια πάνω στην ακροθαλασσιά και νόστιμα μαγειρευτά από τα χέρια της Θεώνης.

Οι ψαροφάγοι θα πάτε στην ταβέρνα «Παλαιόκαστρο» (22980 92747) για ψάρι φρέσκο, “εγγυημένο” από το καΐκι του ιδιοκτήτη.

Στην Καμένη Χώρα στην είσοδο του χωριού με φόντο τα ηφαιστειακά βράχια θα βρείτε το «Οινοθεραπευτήριο Ηφαίστειο» (22980 92093). Στον Άγιο Νικόλαο επιλέξτε το ταβερνάκι «Las Οlas»(22980 32266): Μη σας πτοήσει η εξωτερική εμφάνιση του μαγαζιού, καθίστε σ’ ένα από τα τραπεζάκια του που τα βρέχει η θάλασσα για να δοκιμάσετε εκτός των θαλασσινών και… ισπανική κουζίνα!

Στον Άγιο Γεώργιο λειτουργεί το «Εν Πλω» (22980 32300).

 

ΚΕΙΜΕΝΑ – ΦΩΤΟ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

ΠΡΟΣΦΟΡΑ  του « Cavo Petra»:  Ταξιδεύοντας μόλις δυο ώρες από την Αθήνα, σε μια πανέμορφη οδική διαδρομή μέσα στη φύση, θα γνωρίσετε τα ηφαιστειογενή Μέθανα μέσω του αρτιότερου ξενώνα της χερσονήσου, του Cavo Petra. Ο ξενώνας είναι εξολοκλήρου χτισμένος από τοπική ηφαιστειακή πέτρα, προσφέροντας έτσι στους επισκέπτες του άριστη θερμο-ηχομόνωση για μια άνετη και υγιεινή διαμονή κάθε εποχή του έτους. Βρίσκεται σε ήσυχο καταπράσινο σημείο με θεα στην Αίγινα και απέχει  μόλις λίγα μέτρα από τη θάλασσα.  Η προσφορά του ξενώνα αποκλειστικά για την VIEWS OF GREECE είναι 45 ευρώ με πρωινό.  Τηλ  22983 00406  www.cavopetra.gr

 

 

Copyright: Το υλικό της σελίδας αυτής κείμενα & φωτογραφίες είναι αποκλειστικά προϊόν επαγγελματικού φωτορεπορτάζ και έρευνας στο πεδίο και πνευματικό δικαίωμα των  συνεργατών της “Views of Greece”. Οι χρήστες κατανοούν και αποδέχονται ότι πέρα από την δυνατότητα επίσκεψή τους στο site αυτό δεν τους παρέχεται βάσει νόμου κανένα άλλο δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν με οποιοδήποτε τρόπο σε άλλο διαδικτυακό τόπο, ν’ αναπαράγουν, ν’ αντιγράφουν, πωλούν, μεταπωλούν ή/και να εκμεταλλεύονται εμπορικά ή μη, με οποιονδήποτε τρόπο, σύνολο ή μέρος του περιεχομένου της σελίδας αυτής.


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Δείτε φωτογραφίες της περιοχής


Γράψτε το σχόλιο σας