Αίγινα, στο κατώφλι της Αθήνας

Δημοφιλής προορισμός η Αίγινα εδώ και δεκαετίες που όμως δεν έχει χάσει την αίγλη της στο πέρασμα του χρόνου, καθώς διαθέτει καθαρές παραλίες, καλή υποδομή και βρίσκεται μια ανάσα από την πρωτεύουσα.

 

 Το  πευκοδάσος που καλύπτει μεγάλο μέρος του εδάφους της και οι καλές παραλίες αποτελούν τους κυριότερους πόλους έλξης των επισκεπτών. Τα πλοία δένουν στη Σουβάλα και στην πρωτεύουσα του νησιού την όμορφη Αίγινα. Βέβαια ένα μέρος των  ακτών είναι πυκνά δομημένο  με την άναρχη λογική των προηγούμενων δεκαετιών και θα ήταν  παράτολμο να χαρακτηρισθεί ως πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης. Αντίθετα η Αίγινα με τα όμορφα νεοκλασικά να στολίζουν το μικρό λιμάνι, το ναό του Αγ. Νικολάου, την αγορά και τα δεκάδες πλεούμενα, διατηρεί το νησιώτικο χαρακτήρα της και παραμένει παρόλη την οικιστική δραστηριότητα μια αυθεντική νησιώτικη πολιτεία.

 

Τι θα δείτε: Πριν ξαμοληθείτε στις παραλίες και στα παραθαλάσσια ουζερί, αξίζει να περπατήσετε στα σοκάκια της παλιάς πόλης που αποτέλεσε για μικρό χρονικό διάστημα πρωτεύουσα του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους. Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντα κτίσματα ξεχωρίζουν τα σπίτια που έζησαν οι Τρικούπηδες, ο Κανάρης, ο Κουντουριώτης. Ξεχωριστή αναφορά θα πρέπει να γίνει για τον πύργο του Μαρκέλλου όπου εγκαταστάθηκε ο Καποδίστριας το διάστημα 1826-29 και σήμερα λειτουργεί σαν πολιτιστικό – εκθεσιακό κέντρο. Πλούσιο σε εκθέματα είναι το αρχαιολογικό μουσείο, ενώ αξίζει να πάτε στο Μουσείο του γλύπτη Καπράλου, λίγο έξω από την πόλη. Αριστερά από το λιμάνι στη θέση “Κολώνα”, επισκέψιμος είναι ο ναός του Απόλλωνα.

 

Οι παραλίες: Στην Αίγινα θα κολυμπήσετε στην αμμουδερή παραλία της Κολώνας και στην παραλία Πλακάκια. Στο δρόμο από για Πέρδικα δημοφιλείς είναι οι παραλίες Μαραθώνας και Αιγινήτισσα με τα αβαθή ζ νερά και τα παραλιακά ταβερνάκια. Από την Πέρδικα αναχωρούν πλοιάρια για το νησάκι Μονή, όπου θα απολαύσετε το μπάνιο σας σ’ ένα από τα καθαρότερα σημεία του Σαρωνικού. Από την Πέρδικα ακολουθώντας σύντομο ασφάλτινο δρόμο θα προσεγγίσετε την αμμουδιά  Κλίμα με τα απάνεμα νερά, τους ευκαλύπτους και τα κυπαρίσσια. Η παραλία της Αγίας Μαρίνας, είναι οι περισσότερο δημοφιλείς του νησιού. Ησυχία θα βρείτε νοτιότερα στην ακτή του οικισμού Πόρτες. Μικρές αβαθής αμμουδιές θα συναντήσετε και κατά μήκος της διαδρομής Αίγινα-Σουβάλα

 

Οι εκδρομές : Η καλύτερη μεσόγεια διαδρομή είναι σίγουρα αυτή που συνδέει την Αίγινα με την Αγία Μαρίνα. Ο δρόμος στριφογυρνά ανάμεσα από υπέροχα πευκοδάση για να καταλήξει μετά από 13 χιλιόμετρα στο τουριστικότερο θέρετρο του νησιού. Αξίζει μια στάση για να περιηγηθείτε  στα ερείπια της Παλαιοχώρας, της μεσαιωνικής πρωτεύουσας του νησιού που βρίσκονται ψηλότερα από το μοναστήρι του Αγίου Νεκτάριου. Από το χωριό Μεσαγρός με τη μεγάλη παράδοση στη κατασκευή κεραμικών, θα επισκεφθείτε το δωρικό ναό της Αφαίας Αθηνάς, ένα εντυπωσιακό κτίσμα υστεροαρχαϊκής εποχής του 6ου π.Χ. αιώνα.

 

Με δικό σας σκάφος: Το ακρωτήρι του Τούρλου απέχει μόλις 11 ν.μ. από τις ακτές του Σαρωνικού, περίπου δηλαδή 20 λεπτά μ’ ένα ταχύπλοο σκάφος και μιάμιση ώρα με ιστιοφόρο. Οι ανατολικές ακτές της Αίγινας δηλαδή όλο το μήκος της ακτής από τον Τούρλο μέχρι την Πέρδικα προτείνονται για κάθε είδους πλεούμενο. Το λιμανάκι της Αγίας Μαρίνας, ενδείκνυται μόνο για φουσκωτά και μικρά σκάφη. Σαφώς πιο οργανωμένο το λιμάνι της Πέρδικας που γνωρίζει όμως εύκολα τον κορεσμό, καθώς το προτιμούν δεκάδες μεγάλα σκάφη αναψυχής και θαλαμηγοί. Για οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη με το σκάφος σας στην περιοχή της Αίγινας καλέστε 6944543675 (κος Νεκτάριος Μαλτέζος).

 

Περίθαλψη και αγάπη: Την δουλειά που κάνει εδώ και χρόνια το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζωών (ΕΚΠΑΖ) δεν την αμφισβητεί πλέον κανείς. Ένα δίκτυο εθελοντών από όλη τη χώρα στέλνει εδώ τα τραυματισμένα (συνήθως από λαθροθήρες) πουλιά και άγρια ζώα και το ΕΚΠΑΖ αναλαμβάνει την περίθαλψη και συχνά την πλήρη επανένταξη τους στο οικοσύστημα. Δυστυχώς η προσπάθεια αυτή που συνεχίζεται αδιάλειπτα πάνω από 20 χρόνια, δεν έχει καμιά στήριξη από την πολιτεία και όλες οι εργασίες γίνονται από εθελοντές. Το κέντρο είναι επισκέψιμο. www.ekpazp.gr

 

Πως θα πάτε

Τα πλοιάρια αναχωρούν σχεδόν ανά μία ώρα από τον Πειραιά και καλύπτουν τα 17 ν.μ. ως την πόλη της Αίγινας, σε 1 ώρα ενώ τα ταχύπλοα σκάφη χρειάζονται για την ίδια απόσταση περίπου 40 λεπτά. Πληροφορίες στο κεντρικό λιμεναρχείο Πειραιά, τηλ. 210- 4226001,2.

 

 

ΚΕΙΜΕΝΟ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

 

Copyright: Το υλικό της σελίδας αυτής κείμενα & φωτογραφίες είναι αποκλειστικά προϊόν επαγγελματικού φωτορεπορτάζ και έρευνας στο πεδίο και πνευματικό δικαίωμα των  συνεργατών της “Views of Greece”. Οι χρήστες κατανοούν και αποδέχονται ότι πέρα από την δυνατότητα επίσκεψή τους στο site αυτό δεν τους παρέχεται βάσει νόμου κανένα άλλο δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν με οποιοδήποτε τρόπο σε άλλο διαδικτυακό τόπο, ν’ αναπαράγουν, ν’ αντιγράφουν, πωλούν, μεταπωλούν ή/και να εκμεταλλεύονται εμπορικά ή μη, με οποιονδήποτε τρόπο, σύνολο ή μέρος του περιεχομένου της σελίδας αυτής.

 

 


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Γράψτε το σχόλιο σας