Ευρυτανία, στα Φιδάκια των βουνών

 

Το βλέμμα ανιχνεύει τις κεραμοσκεπές, κοντοστέκεται στις κορφές των δέντρων, βυθίζεται στις ρεματιές και μετά απογειώνεται και “χάνεται” στ’ ανεμοδαρμένα ύψη των κορυφογραμμών που αγκαλιάζουν από παντού το ξεχωριστό αυτό χωριό της Ευρυτανίας, ένα ταξίδι γοητευτικό σαν πτήση γερακιού, στο πιο ορεινό κομμάτι της χώρας…

 

Ευρυτανία δεν είναι μόνο το Μικρό και το Μεγάλο Χωριό, ο Προυσός και το χιονοδρομικό κέντρο στο Βελούχι, αλλά κι ένα μεγάλο πλήθος πανέμορφων ορεινών οικισμών, κρυμμένων στα πυκνοδασωμένα βουνά και στα απόκρημνα φαράγγια. Ανάμεσά τους, αναμφίβολα το παραδοσιακό χωριό Φιδάκια διεκδικεί μια ιδιαίτερη θέση. Αγκαλιά με την ανόθευτη φύση, στον ίσκιο των βουνοκορφών, συντροφιά με το βουητό του άνεμου, τα Φιδάκια αποτελούν ένα πραγματικό ησυχαστήριο -από τα ελάχιστα πια ανεπιτήδευτα της ορεινής ζώνης – που επιβιώνει σιωπηλό πλάι σε πολύκοσμα χειμερινά θέρετρα.

Η διαδρομή μέχρι εδώ θα σας μυήσει στα μυστικά της Ευρυτανικής φύσης, μια φύση που έχει δεχτεί ελάχιστες επεμβάσεις και γοητεύει κάθε φορά το ίδιο τον επισκέπτη με την απλότητα και την ομορφιά της. Ξεκινώντας από το Καρπενήσι θα ακολουθήσουμε τον δρόμο για Αγρίνιο. Μετά από 8 χιλιόμετρα στην τοποθεσία Μπαγασάκι, θα στρίψουμε αριστερά σύμφωνα με τις ταμπέλες με κατεύθυνση προς τα χωριά Μηλιά, Σελλά, Φιδάκια.

Ο δρόμος είναι στο σύνολό του ασφάλτινος, όμως οι επίμονες και αλλεπάλληλες στροφές μπορεί να κουράσουν τους αμάθητους. Ωστόσο στο σύνολο της διαδρομής, η Ευρυτανική φύση ξεδιπλώνεται σε όλο της το μεγαλείο: δάση ελάτων, απόκρημνες πλαγιές, βουερά ρυάκια και χωριά- «αναρριχητές» που τολμούν και γαντζώνονται στα πρανή των βουνών.

Από τον Απρίλη και μετά τα χιόνια φεύγουν από το οδόστρωμα, όμως οι γερές ανοιξιάτικες καταιγίδες που δέρνουν με μανία τις ακρώρειες δημιουργούν μικροπροβλήματα στο οδικό δίκτυο (κατολισθήσεις, πτώση δέντρων ) γι αυτό και πάντα χρειάζεται προσοχή.

 

Φιδάκια στη Χελιδόνα: Συνολικά από το Καρπενήσι μέχρι τα Φιδάκια –ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ευρυτανίας-  θα διανύσετε 25 χιλιόμετρα σε περίπου 45 λεπτά. Το χωριό απλώνει τα σπίτια του σε υψόμετρο 960 μέτρων και κουλουριασμένο καθώς είναι στη ρίζα δασοσκέπαστου υψώματος, προσφέρει απίθανη θέα στα απόκρημνα προβούνια της βόρειας Χελιδόνας και  στη λεκάνη της λίμνης των Κρεμαστών.

Οι ντόπιοι αποκαλούν το χωριό τους “Φθάκια” ενώ συναντάται επίσης και ως Φειδάκια. Κάποιοι ερευνητές αναρωτιούνται μήπως εδώ βρισκόταν η αρχαία Φθία του Αχιλλέα; Όμως πιο πιθανόν κοντά στα Φιδάκια να βρισκόταν η πόλη Οιχαλία, πρωτεύουσα των αρχαίων Ευρυτάνων, που είχε ιδρύσει ο βασιλιάς των Δρυόπων Μελανέας. Σε μικρή απόσταση από το χωριό έχουν ανασκαφεί υπολείμματα κατοίκησης που κάποιοι ταυτίζουν με την αρχαία πολιτεία.

Στο κέντρο του οικισμού κυριαρχεί ο ναός της Γέννησης της Θεοτόκου, με το παλιό ξυλόγλυπτο τέμπλο και τις σκαλιστές πέτρες στο δάπεδο. Ολόγυρα απλώνονται  τα καλντερίμια που οδηγούν στις παραδοσιακές γειτονιές. Ανεβαίνοντας τα 92 σκαλοπάτια θα βγείτε στα πέντε αλώνια του χωριού (θα σας δείξουν το δρόμο στον ξενώνα).

 

Προς  ποτ. Τρικεριώτη – λίμνη Κρεμαστών : Από τη θέση “Τσαγκαράλωνα” ο δρόμος με έντονες κλίσεις δρασκελίζει τις βορειοδυτικές παρυφές της Χελιδόνας. Το βουνό σε αυτήν την πλευρά του μοιάζει να δείχνει τον πιο άγριο εαυτό του. Τα πλούσια ελατοδάση που συναντάς κοντά στα Φιδάκια έχουν πια εξαφανιστεί. Η περιοχή υποφέρει από έντονες κατολισθήσεις και η βλάστηση περιορίζεται σε λίγες γερασμένες, ταλαιπωρημένες βελανιδιές και σε μοναχικά υπέργηρα έλατα που σαν από θαύμα ισορροπούν στ’ απόκρημνα βράχια. Η κατάβαση είναι συγκλονιστική. Ο δρόμος κουλουριάζεται και κατρακυλά προσπαθώντας να γαντζωθεί στις σαθρές πλαγιές- ευτυχώς ένα μέρος του (3 χλμ.) έχει στρωθεί με άσφαλτο-. Στην πορεία μας θα περάσουμε  από τα έρημα χωριά Αγία Βλαχέρνα (5 χλμ. από Τσαγκαράλωνα), Βαμβακιές κι Αμπέλια.  Το χωριό Αγία Βλαχέρνα μπορεί σήμερα να δείχνει φτωχό και ασήμαντο όμως είναι παμπάλαιο. Στα πρώτα Βυζαντινά χρόνια ονομαζόταν Χρυσούπολη, στη συνέχεια λέγονταν Ερκίστα και το 1930 μετονομάστηκε σε Αγία Βλαχέρνα. Και στις τρεις συνοικίες (Αγία Βλαχέρνα, Βαμβακιές και Αμπέλια) διασώζονται αρκετά παλιά πετρόκτιστα σπίτια.

Ψηλότερα στη θέση “Παλιογωνιά” βρίσκεται το εξωκλήσι της Παναγίας της Βλαχέρνας όπου στο πανηγύρι που γίνεται εκεί στις 2 Ιουλίου, μαζεύεται κόσμος από όλη την Ευρυτανία.

Στη συνέχεια θα συναντήσουμε την σιδερένια  γέφυρα τύπου «Μπέλεϊ» (8.5 χλμ. από Τσαγκαράλωνα.) που θα μας περάσει απέναντι. Κάτω από τα πόδια μας σ’ ένα στενό βράχινο δίαυλο  ο ποταμός Τρικεριώτης στριμώχνει τα ορμητικά νερά του. Περνώντας τη γέφυρα του Τρικεριώτη  θα έχετε δυο επιλογές. Αν πάτε νότια θα περιπλανηθείτε σε υπέροχες τοποθεσίες παράλληλα με το ποτάμι και θα καταλήξετε μετά από μια μικρή περιπέτεια 20 χιλιομέτρων στη μονή Προυσού που απέχει 32 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι. Αν στραφείτε βόρεια θα βγείτε στο σημείο όπου ο Τρικεριώτης, εκβάλει στην τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών. Στο δρόμο σας θα συναντήσετε τον οικισμό Αγαλιανός (διοικητικά σήμερα υπάγεται στο νομό Αιτωλοακαρνανίας). Σε αυτό το σημείο υπάρχει πρόσβαση στο πιο όμορφο ίσως σημείο της τεχνητής λίμνης. Ειδικά φέτος την άνοιξη μετά τον εξαιρετικά βαρύ χειμώνα, τα νερά βρίσκονται σε αρκετά υψηλό σημείο προσφέροντας υπεροχές εικόνες. Αν θέλετε να κάνετε ποδηλασία στους λασπωμένους παραλίμνιους δρόμους, κανό στα ειδυλλιακά φιόρδ που δημιουργούν οι εκβολές των ποταμών ή να κάνετε ράφτινγκ στον ποταμό Τρικεριώτη, θ’ απευθυνθείτε στην εταιρεία εναλλακτικών και υπαίθριων δραστηριοτήτων Mountain Action (www.mountainaction.gr).   Φτάνοντας στη λίμνη Κρεμαστών μπορείτε να κατηφορίσετε για Αγρίνιο ή αφού περάσετε την μεγάλη γέφυρα της Επισκοπής να τραβήξετε για Καρπενήσι. Στο διάβα σας με σύντομες παρακάμψεις θα επισκεφθείτε τα χωριά Ανατολική και Δυτική Φραγκίστα όπου υπάρχει η δυνατότητα για φαγητό και διαμονή.

 

Πρέπει να ξέρετε

Σελλά: Ερχόμενοι από Καρπενήσι και 2,5 χλμ. πριν τα Φιδάκια, σε ύψος 1050 μέτρων, θα συναντήσετε το χωριό Σελλά. Το καλοκαίρι η κοινότητα ζωντανεύει πρόσκαιρα, καθώς οι μετανάστες επιστρέφουν στις πατρογονικές εστίες ενώ το χειμώνα οι μόνιμοι κάτοικοι μόλις μετά βίας φτάνουν τους εξήντα. Το όνομα τους πιθανόν να προσήλθε από την «ομηρική φυλή» των Σελλών ή από την παράφραση της λέξης “διάσελο”. Η πρώτη γραπτή αναφορά του χωριού εντοπίζεται σε φορολογικά έγραφα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας τον 15ο αι. Κοντά στο χωριό στη θέση “Καρούλα” περνούσε ο αρχαίος δρόμος που συνέδεε την κοιλάδα του Καρπενησιώτη ποταμού με τις πεδιάδες της Άρτας και τα λιμάνια του Αμβρακικού κόλπου.

Η θέα από τα Τσαγκαράλωνα: Υπάρχουν κάποια μέρη όπου θα ήθελες να μείνεις για πάντα και ν’ αγναντεύεις τον ανοιχτό ορίζοντα. Αναμφίβολα ένα από αυτά είναι η τοποθεσία “Τσαγκαράλωνα” (υψόμ. 1050) που βρίσκεται πάνω στο δρόμο που συνδέει τα Φιδάκια με την κοιλάδα του Τρικεριώτη ποταμού (3 χλμ.). Υπάρχει κιόσκι και πέτρινοι πάγκοι απ’ όπου ο επισκέπτης ατενίζει ένα μεγάλο μέρος της τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών, την γέφυρα της Επισκοπής που συνδέει την Ευρυτανία με την Αιτωλοακαρνανία και τα πολύκορφα Άγραφα.

Στα ξεχασμένα Ισώματα: Το χωριό Ισώματα βρίσκεται 7 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από τα Φιδάκια και σήμερα είναι παντελώς εγκαταλειμμένο με τα περισσότερα από το σπίτια του να έχουν καταρρεύσει. Ο δρόμος που οδηγεί εδώ  είναι χωμάτινος. Μέχρι την παλιά εκκλησία του Αγ. Γεωργίου (1887) στην είσοδο του χωριού, θα πάτε σχετικά εύκολα. Αντίκρυ βρίσκεται το στρατηγικό κατά την αρχαιότητα ύψωμα Καστρί το οποίο επόπτευε το πέρασμα του ποταμού Μέγδοβα όπου υπάρχουν υπολείμματα πελασγικού τείχους.  Εικάζεται πως εδώ βρισκόταν η αρχαία Οιχαλία.

 

Best 4x4 διαδρομή: Πηγαίνοντας από Σελλά για Μηλιά στα 1500 μέτρα θα δείτε δεξιά ένα χωματόδρομο ν’ ανηφορίζει τις πλαγιές της Χελιδόνας. Από τις πρώτες στροφές η διαδρομή μας δείχνει της διαθέσεις της. Ο δρόμος καθώς χάνεται στα έλατα μας ανεβάζει στα 1300 μέτρα μετά από 4-5 αλλεπάλληλες φουρκέτες. Καθώς κερδίζουμε υψόμετρο το οδόστρωμα χειροτερεύει. Οδηγώντας με προσοχή θα καλύψουμε 5 χιλιόμετρα ώσπου να βρεθούμε σε χαρακτηριστικό αυχένα (υψόμ. 1600.) ακριβώς κάτω από την κορφή Μοσχοπλάι της Χελιδόνας. Υπέροχα αλπικά λιβάδια που κρατούν σε σκιερές κόγχες το χιόνι μέχρι τον Ιούνιο, απλώνονται ολόγυρα. Από εδώ αρχίζει γερή κατάβαση σε κακό χωματόδρομο που είναι βατός μόνο για 40-50 μέρες το καλοκαίρι και που θα μας φέρει μετά από 10 χιλιόμετρα στο Μικρό Χωριό ή στο Νέο Μικρό Χωριό και στην κοιλάδα του Καρπενησιώτη. Σε καμιά περίπτωση μην ξεκινήσετε την παραπάνω διαδρομή με κακοκαιρία ή αν δεν έχετε μαζί σας κάποιον που να ξέρει το δρόμο. Ακόμη επειδή ο φετινός χειμώνας ήταν πολύ βαρύς και οι χιονοπτώσεις έχουν ρίξει πολλά δέντρα ή έχουν προκαλέσει κατολισθήσεις, καλόν είναι να ρωτήσετε τους ντόπιους πριν ξεκινήσετε και μπλέξετε σε περιπέτειες.

 

 

Που θα μείνετε

Στα Φιδάκια μέσα στο χωριό, στην πιο όμορφη γειτονιά θα βρείτε τον παραδοσιακό «ξενώνα Οιχαλία»(4 αστέρων) που διαθέτει 7 δίκλινα, 1 τρίκλινο, 1 τετράκλινο και 1 σουίτα. Άνετοι, καλαίσθητοι και πρακτικοί χώροι, ευχάριστα δωμάτια που βλέπουν στο δάσος, στο χωριό ή στη λίμνη των Κρεμαστών, μα πάνω από όλα το ζεστό χαμόγελο των ιδιοκτητών της Γεωργίας και του Χρήστου, καθιστούν τον ξενώνα αυτό ένα από τους καλυτέρους της Ευρυτανίας (22370 24554 & 6983 095933) www.oihalia.gr

Ο ξενώνας “Λύκοι” βρίσκεται στο δρόμο για Καρπενήσι λίγο έξω από το χωριό. Είναι ένα καινούργιο αλλά παραδοσιακής αρχιτεκτονικής κτήριο που διαθέτει 4 δωμάτια (τα δύο με τζάκι) εύχρηστους κοινόχρηστους χώρους και άνετο παρκινγκ. Ο ξενώνας «Φιδάκια» βρίσκεται στην κεντρική πλατεία και διαθέτει 6 δωμάτια και για τους δυο ξενώνες. Θα επικοινωνήσετε με τα 22370 23380 & 694 4427070, www.fidakia.com

 

 

Φαγητό: Στη θέση “Μπαγασάκι” ακριβώς στο σημείο όπου θ’ αφήσετε τον κεντρικό δρόμο Καρπενησίου – Αγρινίου και θα στρίψετε για Φιδάκια, λειτουργεί και τις καθημερινές η ταβέρνα-εστιατοριο «Χάνι Μπαγασάκι» (22370 21360). Στα Φιδάκια στην ταβέρνα του ξενώνα  «Οιχαλία» δοκιμάστε από τα χέρια της κυρίας Γεωργίας χωριάτικες πίττες, πρασοτηγανιά, τραχανά, γίδα στιφάδο, χωριάτικο κόκορα με μακαρόνια. Τα Σαββατοκύριακα ο Χρήστος θα φτιάξει κοκορέτσι ή  θα βάλει καστικάκι  στη σούβλα, εδέσματα που γίνονται  ανάρπαστα. Οπωσδήποτε αξίζει να δοκιμάσετε το ντόπιο τσίπουρο. Στο ισόγειο του ξενώνα «Φιδάκια» λειτούργει παραδοσιακή ταβέρνα όπου θα δοκιμάσετε τοπική κουζίνα και ντόπια κρεατικά. Στις όχθες τις λίμνης των Κρεμαστών στον Αγαλιανό (πάνω στην προτεινόμενη διαδρομή) θα βρείτε το καφέ «Καλλίδρομο».

Αγορές: Από τη φάρμα του Γιώργου Τσάμη θ’ αγοράσετε χοιρινά βιολογικής παραγωγής (6979456901)

 

ΚΕΙΜΕΝΑ: Ζερμαίν Αλεξάκη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Θοδωρής Αθανασιάδης

 

 Copyright: Το υλικό της σελίδας αυτής κείμενα & φωτογραφίες είναι αποκλειστικά προϊόν επαγγελματικού φωτορεπορτάζ και έρευνας στο πεδίο και πνευματικό δικαίωμα των  συνεργατών της “Views of Greece”. Οι χρήστες κατανοούν και αποδέχονται ότι πέρα από την δυνατότητα επίσκεψή τους στο site αυτό δεν τους παρέχεται βάσει νόμου κανένα άλλο δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν με οποιοδήποτε τρόπο σε άλλο διαδικτυακό τόπο, ν’ αναπαράγουν, ν’ αντιγράφουν, πωλούν, μεταπωλούν ή/και να εκμεταλλεύονται εμπορικά ή μη, με οποιονδήποτε τρόπο, σύνολο ή μέρος του περιεχομένου της σελίδας αυτής.

 

 


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Δείτε φωτογραφίες της περιοχής


Γράψτε το σχόλιο σας