Σμόκοβο – Ρεντίνα

Στον ίσκιο των κορφών

Στις νοτιοανατολικές απολήξεις των Αγράφων στα όρια των νομών Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Καρδίτσας, κρύβεται ένας low profile τόπος που κρατά μυστικές κι απρόσβλητες μοναδικές στιγμές της φύσης. Αδιαπέραστα δάση, όμορφα ιστορικά χωριά, θέα που απογειώνει και μια νεότευκτη λίμνη που στολίζει σαν σμαραγδένια σταγόνα το ορεινό ανάγλυφο, είναι μερικές μόνο από τις εκπλήξεις που περιμένουν τον επισκέπτη.

 

Η ευρύτερη περιοχή Σμοκόβου – Ρεντίνας προσεγγίζεται το ίδιο εύκολα, τόσο από τη Λαμία, όσο και από την Καρδίτσα. Αν έρχεστε από τη νότια Ελλάδα θα προτείνουμε ν’ ανηφορίσετε για αυτήν την γωνιά των Αγράφων μέσω Λαμίας – Ρεντίνας. Όμως η προσέγγιση  από Καρδίτσα θα σας μυήσει πιο ομαλά στο ορεινό ανάγλυφο. Σε κάθε περίπτωση πάντως θ’ απολαύσετε μια υπέροχη ορεινή διαδρομή που θα σας φέρει κοντά σε γνωστά και άγνωστα χωριά και υπέροχα τοπία.

 

Σμόκοβο:  Αφήνετε πίσω τον κάμπο της Καρδίτσας και αφού διασχίσετε μια μεγάλη ευθεία φτάνετε στο χωριό Κέδρος (24 χλμ.) απ’ όπου ουσιαστικά αρχίζει η ανάβαση στα υψίπεδα των Αγράφων και ξεκινούν οι στροφές. Ο δρόμος με μαεστρία ακολουθεί την πετρώδη κοίτη του ποταμού Ονοχώνου ή Σοφαδίτη με τα παρόχθια πλατανοδάση.

Χιλιόμετρο το χιλιόμετρο η τοπιογραφία  γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα και ευχάριστη για οδηγό και συνεπιβάτες. Μετά από11 χιλιόμετραανάβαση φθάνετε στο χωριό Λουτρά Σμοκόβου όπου σε 400 υψόμετρο αναβλύζουν οι ομώνυμες ιαματικές πηγές.  Τα Λουτρά Σμοκόβου απέχουν από το επόμενο χωριό, τη Λουτροπηγή,6 χιλιόμετρασε μια διαδρομή καθαρά ορεινή, που μας αποκαλύπτει σε αρκετά σημεία την εξαιρετική θέα προς την τεχνητή λίμνη Σμοκόβου.

Στη Λουτροπηγή θα δείτε και την πετρόκτιστη «Βρύση της Καμάρας» του 1820 για την οποία είναι πολύ περήφανοι οι ντόπιοι. Αξίζει ν’ ανηφορίσετε ως την κορφή του Αϊ Λιά (στη ρίζα του οποίου είναι κτισμένο το Σμόκοβο) για ν’ απολαύσετε την υπέροχη θέα από τη θέση «Κάστρο» όπου διακρίνονται υπολείμματα αρχαίας ακρόπολης, από τα οποία πιο ευδιάκριτος είναι ένας πύργος ύψους 3,50μ.

Από τη Λουτροπηγή αν ενδιαφέρεστε να βρεθείτε στις όχθες της νεότευκτης λίμνης και στο φράγμα, δεν θα χρειαστεί να καλύψετε περισσότερα από4 χιλιόμετρα(ένα μικρό μέρος είναι καλός χωματόδρομος). Αν φτάσετε στο φράγμα η επιστροφή στην Καρδίτσα, στην Λαμία ή στο Δομοκό γίνεται μέσω ασφάλτινων δρόμων.

Εμείς όμως θα σας προτείνουμε να μην αναλώσετε το χρόνο σας στις όχθες της λίμνης που καθώς είναι τεχνητή και κατασκευάσθηκε πρόσφατα, δεν έχει ακόμα αφομοιωθεί απόλυτα στο τοπίο.

 

Ρεντίνα:   Το ομορφότερο σημείο της διαδρομής σε αυτήν την ορεινή μας περιπλάνηση είναι αυτό που συνδέει τη Λουτροπηγή με τη Ρεντίνα. Ο δρόμος κουλουριάζεται στο πλούσιο ανάγλυφο που δημιουργούν τα γύρω βουνά και καθώς κινείται σε ύψος 1000-1200 μέτρωνδιασχίζοντας πλούσιο δρυοδάσος θα σας αποκαλύψει μια αεροπορικων διαστάσεων θέα στα κορφοβούνια της Φθιώτιδας και της Ευρυτανίας.

Στην όμορφη Ρεντίνα που βρίσκεται σε ύψος 850 μέτρωνκαι θεωρείται το ιστορικό κεφαλοχώρι της περιοχής –μάλιστα συνηθίζεται η προσωνυμία «Βασίλισσα των Αγράφων»- θα φτάσουμε μετά από 12 συναρπαστικά χιλιόμετρα.

Η ιστορία της Ρεντίνας ξεκινά από την εποχή των Δολόπων, οι οποίοι ήταν ένα από τα πανάρχαια φύλα που κατοικούσαν στην ευρύτερη ζώνη των Αγράφων.

Σημαντικός ήταν ο ρόλος της κοινότητας στην Επανάσταση του ’21, ενώ κατά την διάρκεια της Γερμανοϊταλικής κατοχής στο χωριό λειτουργούσε Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών του ΕΛΑΣ απ’ όπου απεφοίτησαν 1260 μάχιμοι.

Στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Αγράφων, το οποίο φιλοξενείται στο κτήριο του δημοτικού σχολείου, (είναι το ίδιο κτίσμα όπου λειτουργούσε η σχολή αξιωματικών)εκθέτονται κειμήλια και φωτογραφικό υλικό από την εποχή του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και την ηρωική αντίσταση (τηλ. 24430-71221 ή 71359).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το Εκκλησιαστικό Μουσείο Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης που ιδρύθηκε το 1975 και στεγάζεται στον Αγ. Σεραφείμ, παρεκκλήσι της Αγ. Γεωργίου. www.rentina-agrafwn.gr

Από την Ρεντίνα αν έχετε χρόνο επιλέξτε τη θρυλική διαδρομή «Ταρζάν», γνωστή από το ράλι Ακρόπολης που έχει πλέον ασφαλτοστρωθεί, για Φουρνά και Ευρυτανία ή για τη Λαμία. Από την μονή Ρεντίνας αν έχετε όχημα 4χ4 μπορείτε να συνεχίσετε σε κακό χωματόδρομο για8 χλμ.Θα περάσετε τη θέση Φτελιά και θα κατηφορίσετε για Ροβολάρι Φθιώτιδας όπου θα πατήσετε πάλι άσφαλτο και θα συνεχίσετε για Λαμία.

 

Λουτρά Σμοκόβου: Οι φυσικές ιαματικές πηγές Σμοκόβου βρίσκονται 35 χιλιομ. ΝΔ της Καρδίτσας, στον ορεινό όγκο των νοτίων Αγράφων και σε υψόμετρο 400μ. Οι ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών, (θειούχων – αλκαλικών) ήταν γνωστές από την αρχαιότητα. Το 1662 κτίστηκαν τα πρώτα καταλύματα από τους μοναχούς Φράγκο και Μόσχο Στραβοένογλου. Το 1882 τη διαχείριση των πηγών αναλαμβάνει το ελληνικό κράτος. Η διάνοιξη του δρόμου Καρδίτσας – Σμοκόβου γίνεται στις αρχές του 20ου αιώνα και αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα ξενοδοχεία, ενώ το 1923 κτίστηκε το πρώτο για την εποχή υδροθεραπευτήριο.

Από τους πιο διάσημους επισκέπτες της εποχής ήταν ο Αλί Πασάς των Ιωαννίνων και ο Μαχμούτ Πασάς. Μάλιστα δύο ιαματικές πηγές φέρουν  το όνομά τους. Σήμερα ένα σύγχρονο spa είναι σε θέση να προσφέρει στους επισκέπτες του χαλάρωση, αναζωογόνηση και ευεξία. Διαθέτει πισίνα, ένα πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο, δυο κλασικές και δυο διαθερμικές σάουνες, δυο αίθουσες χαμάμ και δυο αίθουσες χαλαρωτικού μασάζ. Στο υδροθεραπευτήριο οι επισκέπτες θα βρουν ατομικούς λουτήρες με υδρομασάζ, αίθουσα ατομικών εισπνοών και αίθουσα ρινοπλύσεων. www.loutrasmokovou.gr

 

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

Μονή Ρεντίνας: Ονομαστό στην περιοχή των Αγράφων είναι το μοναστήρι της Ρεντίνας (15ου αιώνα) που απέχει από τον οικισμό7 χιλιόμετρα, σε δρόμο ασφάλτινο, αλλά με πολλές στροφές. Ο πραγματικός χρόνος ίδυσης της μονής είναι άγνωστος. Όμως γνωρίζουμε ότι ανακαινίσθηκε (σύμφωνα με σωζόμενη επιγραφή) το 1579, ενώ το καθολικό που βλέπουμε σήμερα είναι κτίσμα του 1640 που έγινε με δαπάνες της οικογένειας Στραβοένογλου (η ίδια οικογένεια που αξιοποίησε τις ιαματικές πηγές Σμοκόβου). Την περίοδο της Τουρκοκρατίας ζούσαν εδώ περισσότεροι από 50 μοναχοί. Διέθετε τεράστια περιουσία, πλούσια βιβλιοθήκη και σημαντικά κειμήλια, ενώ παράλληλα λειτουργούσε σχολή ανώτερης μόρφωσης. Σήμερα το μοναστήρι είναι γυναικείο και συντηρείται από τρείς μοναχές. Ο επισκέπτης θα δει το εξαιρετικής τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο του καθολικού (1659) και τις σπουδαίες αγιογραφίες του 17ου αι., ζωγραφισμένες από τον αγιογράφο Ιωάννη τον “ευτελή”.

 

Το φράγμα στο Σμόκοβο: Τα πρώτα έργα για την ανύψωση του φράγματος ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το ύψος του είναι περίπου105 μέτρα και το μήκος του460 μ. Το έργο αυτό τιθάσευσε τα νερά του ποταμού Ονοχώνου με συνέπεια να δημιουργηθεί η τεχνητή λίμνη που καλύπτει μια έκταση σχεδόν 10.000 στρεμμάτων με συνολική χωρητικότητα 240 εκατ. κ.μ. νερού. Η πλήρωση της λεκάνης ολοκληρώθηκε το 2003. Τα νερά που συγκεντρώνονται εδώ, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την άρδευση σχεδόν μισού εκατομμυρίου στρεμμάτων του θεσσαλικού κάμπου, ενώ παράλληλα θέτουν σε λειτουργία δυο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Ευχάριστες διαδρομές: Ερχόμενοι από Κέδρο προς Λουτρά Σμοκόβου αξίζει να παρεκκλίνετε λίγο από την αρχική πορεία σας και να επισκευθείτε το χωριό Θρασίμι που θεωρείται το «μπαλκόνι του Θεσσαλικού κάμπου» (6 χλμ/ άσφαλτος με μπόλικες στροφές). Στο ψηλότερο σημείο του χωριού εντοπίζονται υπολείμματα αρχ. οικισμού και κυκλώπειων τειχών. Μια ακόμη ενδιαφέρουσα παράκαμψη θα σας φέρει από τη Λουτροπηγή στο χωριό Βαθύλακος (8 χλμ.), απ’ όπου ένα δαιδαλώδες σύστημα δασικών και χωμάτινων δρόμων (ο παράδεισος για οχήματα 4χ4) θα σας οδηγήσουν στη Φουρνά Ευρυτανίας, αλλά και στη Λίμνη Πλαστήρα. Βέβαια για παρόμοιες αποδράσεις η χρήση GPS και ενός κάλου χάρτη κλίμακας 1/50,000 είναι απαραίτητη.

 

 

Που θα μείνετε

Ρεντίνα: Ξενοδοχείο «Δολοπία» τριών αστέρων και διαθέτει 14 δωμάτια όλα με εξαιρετική θέα και πλήρως εξοπλισμένα (τηλεόραση τηλέφωνο mini-bar κ.α), τηλ. 24430 71247

Νεόκτιστος ξενώνας παραδοσιακής αρχιτεκτονικής «Rentinia Inn». Όλα τα δωμάτια διαθέτουν τζάκι, κεντρική θέρμανση, TV plasma, πρόσβαση το Internet κ.α , τηλ. 24430 71111

Λουτρά Σμοκόβου: «Αίγλη» τηλ.24430-61211.

Τα ξενοδοχεία “Τέμπη”, “Άγραφα”, “Θεσσαλία”, «Μετέωρα», «Πίνδος» τα διαχειρίζεται η Δημοτική επιχείρηση Σμοκόβου τηλ. 24430- 61210

Θραψίμι: Στο κοντινό στο Σμόκοβο χωριό υπάρχει ο ξενώνας «Μενελαίς» που διαθέτει 7 νεόκτιστα δίχωρα διαμερίσματα 50-60 τ.μ., τηλ. 24430-22332

 

Που θα φάτε

Στη Ρεντίνα  στην  ταβέρνα «Το γρέκι του Ραγιά»  θα δοκιμάσετε εκτός των άλλων αγραφιώτικες πίτες και  γίδα βραστή από τα χέρια της κυρίας Στέλλας. (24430 71222). Στο  «Το ταβερνείο της Βούλας»  ζητήστε  κοτόπουλο γεμιστό και   αγριογούρουνο στιφάδο  (24430 71240),  ενώ στην ψησταριά «ο Πλάτανος» (24430 71229) θα δοκιμάσετε ντόπια κρεατικά της ώρας.

Στον περιμετρικό δρόμο της λίμνης Σμοκόβου από το φράγμα προς το χωριό Κτιμένη, αξίζει να προτιμήσετε  την ταβέρνα «Δροσοσταλιά»  για τη θέα της στη λίμνη.  Δοκιμάστε οπωσδήποτε   χοιρινό κλέφτικο στη λαδόκολλα και κόκορα  αλανιάρη  με χυλοπίτες (6982522593). Λίγο πιο κάτω (από την πάνω πλευρά του δρόμου) λειτουργεί  το «Κτήμα Κουκούλα».

Στο χωριό Θραψίμι θα πάτε στην  παραδοσιακή ταβέρνα  «Στροφιλιά» όπου αξίζει να δοκιμάσετε κατσικάκι  στη γάστρα  και σαγανάκι από τυρί κατσικίσιο, ιδίας παραγωγής  (24430 25005) .

Στη Λουτροπηγή η ομώνυμη ψησταριά είναι ανοικτή τα Σαββατοκύριακα με ντόπια κρέατα. Ακόμα αν συνεχίσετε από τη Ρεντίνα προς την Ευρυτανία, φαγητό θα βρείτε στις ψησταριές της πλατείας της Φουρνάς.

 

ΠΡΟΣΦΟΡΑ του ξενώνα “Rentinia Inn ”     Στην καρδιά των Αγράφων, στο χωριό Ρεντίνα, ένα χωριό που η ιστορία,ο πολιτισμός και η απαράμιλλη ομορφιά της φύσης έχουν αποτυπωθεί σε κάθε σημείο της,  σας καλωσορίζουμε και σας υποσχόμαστε μια ονειρική απόδραση.  Σε ένα παραδοσιακό οικισμό που χαρακτηρίζεται για τη διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και περιτριγυρίζεται από παρθένα δάση δρυός και ελάτης,  ο πέτρινος παραδοσιακός ξενώνας μας προσφέρει φιλοξενία, άνεση, πολυτέλεια, ησυχία και μοναδική ευκαιρία για χαλάρωση και εξερευνήσεις. Η προσφορά του ξενώνα αποκλειστικά  για τους αναγνώστες του www.viewsofgreece.gr για την περίοδο από 01/11/2011 έως και 30/04/2012 είναι: Δύο διανυκτερεύσεις σε δίκλινο δωμάτιο με υδρομασάζ, TV plasma, τζάκι και πλούσιο παραδοσιακό πρωινό, στην τιμή των 70 ευρώ. Η προσφορά δεν ισχύει για περιόδους αργιών και εορτών. Τηλ: 24430 71111   www.rentiniainn.gr

 

ΚΕΙΜΕΝΟ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Θοδωρής Αθανασιάδης 

Copyright: Το υλικό της σελίδας αυτής κείμενα & φωτογραφίες είναι αποκλειστικά προϊόν επαγγελματικού φωτορεπορτάζ και έρευνας στο πεδίο και πνευματικό δικαίωμα των  συνεργατών της “Views of Greece”. Οι χρήστες κατανοούν και αποδέχονται ότι πέρα από την δυνατότητα επίσκεψή τους στο site αυτό δεν τους παρέχεται βάσει νόμου κανένα άλλο δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν με οποιοδήποτε τρόπο σε άλλο διαδικτυακό τόπο, ν’ αναπαράγουν, ν’ αντιγράφουν, πωλούν, μεταπωλούν ή/και να εκμεταλλεύονται εμπορικά ή μη, με οποιονδήποτε τρόπο, σύνολο ή μέρος του περιεχομένου της σελίδας αυτής.

 


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Γράψτε το σχόλιο σας