To Βελούχι και τα χωριά του

Φθινοπωρινό οδοιπορικό

Όπου και να στραφεί το βλέμμα θ’ αντικρύσει επιβλητικές ακρώρειες και πυκνά δάση, χαοτικούς γκρεμούς και ορμητικά ποτάμια, μικρές καταπράσινες κοιλάδες ν’ αγκαλιάζουν χωριά αλλά και  πολιτείες να συμβιώνουν ταπεινά με αυτόν τον συναρπαστικό αρχέγονο ορεινό κόσμο όπου η φύση κυριαρχεί…

 

 

Με τα 2315 μέτραύψος και την εντυπωσιακή κορμοστασιά του, το Βελούχι κυριαρχεί στο ευρυτανικό ανάγλυφο και μαγνητίζει τα βλέμματα όλων.   Καθώς ανηφορίζεις τον ορεινό δρόμο από τη Φθιώτιδα, η πληθωρική φύση του με την καταλυτική της παρουσία σου επιβάλλεται και σε κερδίζει. Αν και τα πρώτα  χιόνια πασπάλισαν τις κορφές, στα χαμηλότερα οι δρόμοι ανάμεσα τα χωριά  παραμένουν ακόμα στρωμένοι με τα φθινοπωρινά φύλλα. Το πεδίο στους δασικούς χωματόδρομους θ’ αποδειχτεί η χαρά του οδηγού που επιδιώκει την επαφή με τη λάσπη. Όσο για περιπλανήσεις, χρόνο να έχεις να «καταπίνεις» χιλιόμετρα και όρεξη για ατέρμονες περιπέτειες σε τόπους ορεινούς και αμόλυντους.

Πρέπει να ξέρετε: Περιμετρικά του Βελουχιού (λέγεται και Τυμφρηστός) απλώνεται ένα πλήθος μικρών και μεγαλύτερων χωριών.  Το σύνολο των δρόμων που συνδέουν αυτές τις μέχρι χθες απρόσιτες ορεινές κοινότητες, είναι πλέον ασφάλτινο. Το οδοιπορικό μας ξεκινά από το Καρπενήσι και αφού στριφογυρίσει περιμετρικά του Τυμφρηστού θα καταλήξει στον εθνικό δρόμο Λαμίας – Καρπενησίου απ’ όπου μπορείτε να επιστρέψετε και πάλι στην πρωτεύουσα του νομού μέσω της νέας σήραγγας του Τυμφρηστού ή να κατηφορίσετε για Λαμία. Αν οι δρόμοι σας φέρουν στο Καρπενήσι και τα άλλα  γνωστά θέρετρα της Ευρυτανίας,  σίγουρα αξίζει τον κόπο να ξεφύγετε από την πεπατημένη και ν’ αναζητήσετε τα «άσημα» χωριά της προτεινομένης διαδρομής.

Γύρω- γύρω από το Βελούχι:  Από το Καρπενήσι θα πάρετε το δρόμο για Αγρίνιο. Στα 8  χλμ. και στο ύψος της τοποθεσίας Χάνι Μπαγασάκι -όπου όλο το εικοσιτετράωρο λειτουργεί εστιατόριο- θα δείτε ταμπέλες δεξιά να δείχνουν προς τα χωριά Στένωμα, Δομιανοί. Ο δρόμος αν και ασφάλτινος είναι αρκετά στενός και στριφογυρνά με έντονες ανηφορικές κλίσεις μέσα σε ελατόδασος. Αν ο καιρός το επιτρέψει είναι σίγουρο ότι θα απολαύσετε μια θαυμάσια διαδρομή  σε υψόμετρο 1000-1200.  Μια αλυσίδα από ξεχασμένα χωριά  θα βρεθούν στο διάβα σας καθώς θα περιπλανιέστε σε μια από τις αμέτρητες πτυχές του βουνού. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το Στένωμα και το Παυλόπουλο (υψόμ. 780) με την  παλιά εκκλησία του Αγ. Δημητρίου, κτίσμα του 1666. Στο χωριό Παπαδιά η εκκλησία του Αγ. Ιωάννη Χρυσοστόμου χρονολογείται από τον 15ο  αιώνα. Το πιο όμορφο χωριό της διαδρομής είναι οι Δομιανοί. Επόμενη στάση το κεφαλοχώρι  Αγία Τριάδα περικυκλωμένο από καστανόδασος, όπου αξίζει να  επισκεφθείτε το μικρό λαογραφικό μουσείο και την πλούσια βιβλιοθήκη με τα σπάνια χειρόγραφα.

Στη συνέχεια βγαίνετε στον εθνικό δρόμο Λαμίας-Καρπενησίου (στο ύψος της Ράχης Τυμφρηστού) απ’ όπου συνεχίζετε ομαλά για το Καρπενήσι. Στην πρωτεύουσα του νομού επίσης θα έρθετε  από την Αγία Τριάδα, ακολουθώντας τον καινούργιο δρόμο μέσω χιονοδρομικών κέντρων, πορεία απαγορευτική για το χειμώνα.

 

Ειδική διαδρομή

Αγιά Τριάδα – Μαυρίλο: Είναι μια θαυμάσια διαδρομή, μισή σε άσφαλτο, μισή σε χώμα. Πρώτα θα συναντήσετε το χωριό Άγιος Χαράλαμπος, θα συνεχίσετε για Νεοχώρι (άσφαλτος και  χώμα) και έπειτα το ιστορικό χωριό Μαυρίλο που ακουμπά σε κατάφυτη με έλατα και καστανιές πλαγιά σε υψόμετρο 920 μέτρων. Το όνομά του προήλθε πιθανόν  από παραφθορά των λέξεων «μαύρη-ύλη», δηλαδή μπαρούτι. Μάλιστα ο παραπάνω συσχετισμός φαίνεται αρκετά πιθανός καθώς εδώ, κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας και μέχρι σχεδόν τα τέλη του 19ου αιώνα λειτουργούσαν αρκετοί μπαρουτόμυλοι.  Ένας τέτοιος ανακαινισμένος που λειτουργεί ως μουσείο, βρίσκεται στην είσοδο και είναι επισκέψιμος (κλειδί θα πάρετε από το καφενείο). Από το Μαυρίλο η Λαμία απέχει65 χλμ. και το Καρπενήσι 25. Εξαιρετική ιδέα για επιστροφή είναι να γυρίσετε μέσω Μερκάδας και Μεγάλης  Κάψης ή να μείνετε στο Δασικό Χωριό.

Πως θα πάτε

Από Αθήνα για Καρπενήσι θα διανύσετε295 χλμ.ενώ  ερχόμενοι από Θεσ/νίκη385 χιλιόμετρα, από αυτά τα 305 στην εθνική οδό.

Που θα μείνετε

Καρπενήσι:   Στο κέντρο της πόλης τα «Άνεσις» τηλ. 22370-80700 www.anesis.gr και «Ελβετία» τηλ. 22370-22465  www.elvetiahotel.gr

Στα περίχωρα βρίσκεται το ξενοδοχείο «Avaris» τηλ. 22370-89100, www.avarishotel.gr και το μικρο συγκρότημα  «Αμυγδαλιές» τηλ. 22370-23281, 2237021396  www.amygdalia.gr.

Στο δρόμο για χιονοδρομικό Ηotel- Spa “Montana” τηλ. 22370-80400. www.montana.gr

Μπαγασάκι: «Χάνι Μπαγασάκι» πάνω στη διασταύρωση για τα χωριά του Βελουχιού  τηλ. 2237-21360  www.mpagasaki.gr

 Μεγάλη Κάψη: Ιδανικό για όσους αγαπούν  την απολυτή ησυχία και την πραγματική επαφή με την ορεινή φύση είναι τα Δασικό Χωριό “Λιβαδάκι” με 20 ξύλινα σπιτάκια πλήρως ανακαινισμένα που προσφέρουν όλες τις ανέσεις, ενώ παράλληλα με αφετηρία το Δασικό χωριό, μπορούν να πραγματοποιηθούν πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες, τηλ. 22360-91040 www.livadaki.gr

Αγία Τριάδα: Δημοτικός Ξενώνας (πρόσφατα ανακαινισμένος) 22370-96301,

Που θα φάτε

Στο Καρπενήσι θα βρείτε την ταβέρνα «Εσύ ότι πεις» και στο δρόμο για το χιονοδρομικό τη ψησταριά «Γεωργαλή» με σταθερή εδώ και χρόνια ποιότητα στα καλοψημένα ντόπια κρεατικά. Στην κεντρική  πλατεία  η «Εν Ελλάδι» δίνει έμφαση στις παραδοσιακές γεύσεις. Εστιατόριο «Χάνι Μπαγασάκι» πάνω στο 8ο χιλιόμετρο του δρόμο Αγρινίου- Καρπενησίου.

Στην Αγία Παρασκευή πεστροφοταβερνείο «Γαλάζιος” που όμως λειτουργεί περιστασιακά.

Στο δασικό χωριό Λιβαδάκι στη Μεγάλη Κάψη, το εστιατόριο τα Σαββατοκύριακα λειτουργεί με πλήρες μενού, δοκιμάστε οπωσδήποτε τη «σούπα του αλπινιστή» μια ιδιαίτερη γεύση που συνδυάζει ποικιλία λαχανικών με  γιαούρτι.

Στα  χωριά  Αγία Τριάδα και Μαυρίλο θα βρείτε ψησταριές.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ του Δασικού Χωριού  «Λιβαδάκι» :

Ιδανικό για όσους αγαπούν  την απόλυτη ησυχία και την πραγματική επαφή με την ορεινή φύση είναι το Δασικό Χωριό “Λιβαδάκι”  στο χωριό Μεγάλη Κάψη του Βελουχιού. Διαθέτη  20 ξύλινα σπιτάκια πρόσφατα ανακαινισμένα που προσφέρουν όλες τις ανέσεις,  με αυτόνομη θέρμανση και πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα. Για την χειμερινή περίοδο και για μια διανυκτέρευση δυο ατόμων  ισχύουν οι τιμές της χαμηλής περιόδου –δηλαδή  ανεξάρτητο  σπιτάκι  με πλούσιο πρωινό στην τιμή των 75 ευρώ. Η  προσφορά ισχύει αποκλειστικά  για τους αναγνώστες του www.viewsofgreece.gr Τηλ. 22360-91040 www.livadaki.gr

ΚΕΙΜΕΝΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Θοδωρής Αθανασιάδης

 

Copyright: Το υλικό της σελίδας αυτής κείμενα & φωτογραφίες είναι αποκλειστικά προϊόν επαγγελματικού φωτορεπορτάζ και έρευνας στο πεδίο και πνευματικό δικαίωμα των  συνεργατών της “Views of Greece”. Οι χρήστες κατανοούν και αποδέχονται ότι πέρα από την δυνατότητα επίσκεψή τους στο site αυτό δεν τους παρέχεται βάσει νόμου κανένα άλλο δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν με οποιοδήποτε τρόπο σε άλλο διαδικτυακό τόπο, ν’ αναπαράγουν, ν’ αντιγράφουν, πωλούν, μεταπωλούν ή/και να εκμεταλλεύονται εμπορικά ή μη, με οποιονδήποτε τρόπο, σύνολο ή μέρος του περιεχομένου της σελίδας αυτής


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Γράψτε το σχόλιο σας