Competitive European Projects

Παλιός Παντελεήμονας

Στις γειτονιές των θεών

 

H θάλασσα παίζει κρυφτό με τις χιονισμένες μέχρι αργά την άνοιξη κορφές του Ολύμπου και οι εποχές σμίγουν αρμονικά.

Εδώ στα όρια της Θεσσαλίας με τη Μακεδονία η παλέτα της φύσης ανακατεύει τα χρώματα και οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο μπλε του πελάγους και στο πράσινο των δασών, μοιάζουν ανύπαρκτες.

 

Ο Κάτω Όλυμπος χωρίζεται από την θεόρατη κορμοστασιά του Άνω Ολύμπου με το γοργό ποτάμι της Ζηλιάνας. Το διάσημο βουνό του δωδεκάθεου διοικητικά ανήκει στη Μακεδονία και συγκεκριμένα στο νόμο Πιερίας. Αντίθετα ο Κάτω Όλυμπος υπάγεται στο μεγαλύτερο μέρος του στη Θεσσαλία, στο νομό Λάρισας.

Η ψηλότερη κορφή του Κάτω Ολύμπου μόλις που αγγίζει τα 1587 μέτρα ύψος, όμως αυτό δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι υστερεί σε ομορφιά από τον μεγάλο του αδελφό. Παντού, όπου και να στρέψεις το βλέμμα αντικρίζεις έναν τόπο κατάφυτο από μακρόβιες καστανιές, καρυδιές και γεροδεμένες βελανιδιές που κατακλύζουν τις ομαλές πλαγιές, ενώ λίγο ψηλότερα ξεκινούν τα έλατα και οι οξιές που σχηματίζουν αδιαπέραστα δάση.

Η περιοχή προσεγγίζεται κυρίως από την εθνική οδό Αθηνών – Λάρισας – Θεσ/νίκης και από τα παραθαλάσσια θέρετρα της Λεπτοκαρυάς και του Πλαταμώνα απ’ όπου ξεκινούν αρκετοί, κυρίως ασφάλτινοι δρόμοι που διατρέχουν το βουνό και καταλήγουν στα περισσότερα ορεινά χωριά με υποδομή για διαμονή.

Αξιόλογη είναι η πλούσια χλωρίδα του βουνού που περιλαμβάνει τα περισσότερα δασικά είδη της Ελλάδας, άφθονα αγριολούλουδα, αλλά και η πανίδα, καθώς έχουν παρατηρηθεί λύκοι, ζαρκάδια, αγριογούρουνα, ενώ τελευταία η αρκούδα φαίνεται να διεκδικεί και πάλι τα παλιά της λημέρια.

 

 

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΧΩΡΙΑ: Σημείο αναφοράς για τις εξορμήσεις στις πλαγιές του Κάτω Ολύμπου είναι συνήθως ο Παλιός Παντελεήμονας, ένα υπέροχο πέτρινο χωριό που πρόσφατα «αναστήθηκε» και σήμερα αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους ορεινούς προορισμούς στην βόρεια Ελλάδα. Στην είσοδο του οικισμού υπάρχει ένας σχετικά άνετος χώρος στάθμευσης, καθώς τα  οχήματα δεν μπαίνουν στον οικισμό. Θ’ ακολουθήσετε το καλντερίμι που θα σας φέρει στην λιθόστρωτη πλατεία όπου δεσπόζει η εκκλησία του Παντελεήμονα και ο θεόρατος πλάτανος. Ολόγυρα λειτουργούν εστιατόρια, καφενεία και μαγαζιά με  είδη  λαϊκής τέχνης.

Από το χώρο στάθμευσης του Παλιού Παντελεήμονα ο δρόμος συνεχίζει ασφάλτινος με τελικό προορισμό την ορεινή Καλλιπεύκη. Στα 3,5 χιλιόμετρα θα δείτε δεξιά το μοναχικό εκκλησάκι του Προφ. Ηλία, ενώ έξι χιλιόμετρα ψηλότερα θα συναντήσετε και πάλι δεξιά στενό ασφάλτινο δρόμο που θα σας βγάλει στην Άνω Σκοτίνα. Ο δρόμος τερματίζει στην είσοδο του χωριού απ’ όπου ξεκινά το λιθόστρωτο σοκάκι που θα σας φέρει στο προαύλιο του ναού της Κοιμήσεως (1862) με τον υπεραιωνόβιο πλάτανο, η διάμετρος του οποίου φθάνει τα 10 μέτρα. Υπάρχει πηγή με γάργαρο τρεχούμενο νερό, ενώ η θέα είναι συναρπαστική.Επίσης η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου(14ος αιώνας) θα πρέπει να κλέψει λίγο από τον χρόνο σας, καθώς το εσωτερικό της στολίζεται από ένα έξοχο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Πιθανόν εδώ να βρισκόταν η Πίμπλεια που μαζί με τα Λείβηθρα ήταν οι αρχαίες πόλεις της Πιερίας που σχετίζονταν με τη δράση του Ορφέα.

Από την Άνω Σκοτίνα φεύγει ένας στενός δρόμος που μετά από μια απίστευτη διαδρομή με άφθονο στριφογύρισμα, καταλήγει στην Κάτω Σκοτίνα ( 9 χλμ. ), απ’ όπου εύκολα θα βγείτε και πάλι στην εθνική οδό. Επιστρέφοντας στον ασφάλτινο δρόμο που συνεχίζει να σέρνεται μέσα από τα υπέροχα δάση του Κάτω Ολύμπου, οδηγείτε για ακόμη  7 χιλιόμετρα έως την Καλλιπευκη που ακουμπά σε υψίπεδο του βουνού, 1100 μέτρα ψηλά απ’ τη θάλασσα. Αρκετά μακριά από το τουριστικό ρεύμα του Παντελεήμονα και των παράλιων του Πλαταμώνα, η Καλλιπεύκη ζει στους δικούς της ρυθμούς, ενός άλλου κόσμου. Εδώ οι ντόπιοι ακόμα σου χαμογελούν γιατί σε θεωρούν δικό τους άνθρωπο και όταν σου μιλούν σε κοιτούν στα μάτια κι όχι στην… τσέπη.

Από την Καλλιπεύκη ακολουθώντας τον ασφάλτινο δρόμο εύκολα θα πάτε στην δασική τοποθεσία «Πατωμένη», όπου υπάρχουν οργανωμένοι χώροι αναψυχής του δασαρχείου και πηγή με παγωμένο τρεχούμενο νερό. Είναι ένα ιδανικό σημείο για πικ -νικ και άραγμα στην ανοιξιάτικη λιακάδα με φόντο τις κορφές του Ολύμπου.

 

Η ομορφότερη διαδρομή

Ανηφορίζοντας από Παλιό Παντελεήμονα για Άνω Σκοτίνα θα βγείτε στη θέση «Σαλτάνη», όπου θα δείτε αριστερά χωμάτινο δρόμο να χάνεται στο πυκνό δάσος. Αν τον ακολουθήσετε θα βρεθείτε μετά από 9 χιλιόμετρα στη θέση «Βρύση Κατή» όπου σε ύψος 1400 μέτρων θα συναντήσετε μία από τις δεκάδες μικρές, άγνωστες λίμνες της ορεινής Ελλάδας, η οποία φυσικά δεν είναι αλπική, αλλά δημιουργήθηκε μετά την ανύψωση αναχώματος. Αυτή είναι μια από τις μικρές εκπλήξεις που περιμένει τους επίμονους περιηγητές του Κάτω Ολύμπου. Από τη «Βρύση Κατή» ο δρόμος –φυσικά πάντα χωμάτινος- συνεχίζει για 10 χιλιόμετρα μέσα από απίθανο δάσος οξιάς και βγαίνει στη θέση «Πατωμένη», κοντά στην Καλλιπεύκη. Βέβαια αν δεν γνωρίζεται καλά την περιοχή υπάρχει πιθανότητα να χαθείτε στο δαιδαλώδες σύστημα δασικών δρόμων που απλώνεται σα δίχτυ σε αυτή τη έντονα δασωμένη πλευρά του βουνού γιαυτό και χρειάζεται η δέουσα προσοχή..

 

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

Παλιός Παντελεήμονας: Ο παραδοσιακός οικισμός  του  Παλιού Παντελεήμονα. ακουμπά σε κατάφυτη, μα βατή ράχη του Κάτω Ολύμπου, σε υψόμετρο 450, ακριβώς πάνω από τον  οικισμό  του  Νέου Παντελεήμονα. Ο Παντελεήμονας μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980 ήταν ένα ακόμη έρημο και ρημαγμένο ορεινό χωριό από αυτά που συναντάς πια όλο και πιο συχνά στην ορεινή Ελλάδα. Κάποια στιγμή το χωριό άρχισε να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ξένων κυρίως επισκεπτών που ξεκίνησαν ν’ αγοράζουν και ν’ αναπαλαιώνουν με πιστότητα στην αρχική μορφή, τα  ερειπωμένα  πέτρινα κτίσματα.

Καλλιπεύκη: Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 1100. Το παλιό όνομά του ήταν Νεζερό και προέρχεται από την σλάβικη ρίζα «εζερός» που σημαίνει «λίμνη». Πράγματι μέχρι το 1911 στα πόδια του οικισμού απλωνόταν η λίμνη της Ασκυρίδoς ή Ασκουρίδα. Εκείνη τη χρονιά ξεκίνησαν τα έργα αποστράγγισής της και σύντομα 5000 στρέμματα γης παραδόθηκαν για καλλιέργεια. Το όνομα Καλλιπεύκη είναι νεότερο και προήλθε πιθανόν από τα πυκνά δάση μαύρης πεύκης που αναπτύσσονται ολόγυρα και ήταν γνωστά από την αρχαιότητα.

 

Το κάστρο του Πλαταμώνα: Το ιστορικό κάστρο κτίστηκε κατά την διάρκεια της Φραγκοκρατίας, γύρω στον 13ο αιώνα από  τον  Βονιφάτιο Μομφερατικό, πάνω σε ερείπια παλαιότερων βυζαντινών τειχών και ήταν ένα από τα πιο οχυρωμένα σημεία της βόρειας Ελλάδας. Κάποιοι μάλιστα ταυτίζουν τη θέση αυτή με εκείνη της  αρχαίας πόλης Ηράκλειον. που βάλθηκαν με μάχες σκληρές να καθυποτάξουν για λογαριασμό τους, Μακεδόνες και Αθηναίοι. Φράγκοι, Ενετοί, Βυζαντινοί Δεσπότες και Τούρκοι. Το 1897 το καστέλι βομβαρδίζεται από τον ναύαρχο Σαχτούρη κατά την διάρκεια του Ελληνοτουρκικού πολέμου, ενώ σε αυτό το σημείο το 1941 μικρή ομάδα Νεοζηλανδών στρατιωτών προσπαθεί να εμποδίσει τις  Γερμανικές φάλαγγες στην πορείας τους για τη Λάρισα.

 

Που θα μείνετε

Παλιός Παντελεήμονας: Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται το ξενοδοχείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής «Πλειάδες» με άνετο χώρο στάθμευσης και ευρύχωρα δωμάτια, τηλ. 23520-22661

«Πάνθεον» έξι πολυτελείς σουίτες με ανεξάρτητες βεράντες, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, δορυφορική τηλεόραση, DVD, τηλ. 23520 22444

«Καστανία γη» στην είσοδο του χωριού σε κατάφυτη από πλατάνια και καστανιές περιοχή με θέα στη θάλασσα τηλ.: 23520 22332,

«Λόγω …θέας» παραδοσιακός ξενώνας τηλ. 23520 22725

Ξενώνα «Αγνάντι», μέσα στον οικισμό, τηλ. 23520-22128

Άνω Σκοτίνα: Στην άκρη του χωριού εκεί που τελειώνει ο δρόμος σε περιβάλλον ιδιαίτερα ήσυχο με ανοικτή θέα στο βουνό και στο πέλαγος υπάρχει ο ξενώνας «Σιντριβάνης», τηλ. 23520-91444, 91271

«Απαλνή» με 6 νοικιαζόμενα διαμερίσματα που διαθέτουν και τζάκι τηλ 6971661826

Για μεγάλες παρέες ιδανική είναι η έπαυλη «Πάνθεον στον Όλυμπο», ένα υπέροχο πέτρινο κτίριο που νοικιάζεται ολόκληρο,  τηλ. 23510 78270 69732.

Καλλιπεύκη: Έξω από το χωριό, με θέα στο δάσος και στα κορφοβούνια το ξενοδοχείο «Ασκουρής». Εδώ θα βρείτε 7 διαμερίσματα και 6 δίκλινα δωμάτια. τηλ. 24950-96300-303 κιν. 6948781314. 6976133217.

Πλαταμώνας: Αν πάλι προτιμάτε θάλασσα ίσως δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή από το ξενοδοχείο «Τα Κύματα» που βρίσκεται στη ρίζα του κάστρου, πάνω στο ακρογιάλι  σε θέση που πραγματικά κερδίζει τις εντυπώσεις, τηλ. 23520-41240.

 

Που θα φάτε

Στην πλατεία του Παλιού Παντελεήμονα λειτουργούν οι ταβέρνες-εστιατόρια «Όλυμπος», τηλ 23520-22377. «Πλάτανος» τηλ. 23520-22603, «Πέτρινο» και «Ζαγρέας» τηλ. 23520-22717 με ποικιλία μαγειρευτών φαγητών και της ώρας . Εστιατόριο υπάρχει στον ξενώνα «Αγνάντι», μα και στο ξενοδοχείο «Πλειάδες».

Μπορείτε να φάτε και στον ξενώνα «Σιντριβάνης» στην Άνω Σκοτίνα, ενώ ψησταριές θα βρείτε στην πλατεία της Καλλιπεύκης και στο χωριό Καρυά.

Για θαλασσινούς μεζέδες θα κατεβείτε στην παραλία του Πλαταμώνα στην ψαροταβέρνα «Ψαροπούλα» τηλ. 23520-42436 όπου θα φάτε εγγυημένα φρέσκο ψάρι αφού ο ιδιοκτήτης έχει δικά του καΐκια. Εξαιρετικό λόγω θέσης, μα και κουζίνας είναι το εστιατόριο του ξενοδοχείου «Κύματα».

 

ΠΡΟΣΦΟΡΑ του παραδοσιακού ξενώνα «Πλειάδες» :   Στην είσοδο του Παλιού Παντελεήμονα με θεα τόσο στην θάλασσα όσο και στο βουνό βρίσκεται ο ξενώνας «Πλειάδες» ένα πραγματικό αρχοντικό που διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά της Μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, αλλά με όλες τις ανέσεις και μοντέρνες λειτουργίες που απαιτούν οι περιστάσεις.

Η  προσφορά του ξενώνα αποκλειστικά  για τους αναγνώστες του www.viewsofgreece.gr για την περίοδο από 01/10/2011 έως και 30/04/2012 είναι:

Δύο διανυκτερεύσεις σε δίκλινο δωμάτιο με τζάκι και  πλούσιο πρωινό, 130,00 ευρώ .

Μια διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο πρωινό με 70  ευρώ.

Η προσφορά δεν ισχύει την περίοδο των αργιών και εορτών.

Τηλ.  23520.22661, κιν. 6979.621810   www.pliades.gr

 

ΚΕΙΜΕΝΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Θοδωρής Αθανασιάδης

Copyright: Το υλικό της σελίδας αυτής κείμενα & φωτογραφίες είναι αποκλειστικά προϊόν επαγγελματικού φωτορεπορτάζ και έρευνας στο πεδίο και πνευματικό δικαίωμα των  συνεργατών της “Views of Greece”. Οι χρήστες κατανοούν και αποδέχονται ότι πέρα από την δυνατότητα επίσκεψή τους στο site αυτό δεν τους παρέχεται βάσει νόμου κανένα άλλο δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν με οποιοδήποτε τρόπο σε άλλο διαδικτυακό τόπο, ν’ αναπαράγουν, ν’ αντιγράφουν, πωλούν, μεταπωλούν ή/και να εκμεταλλεύονται εμπορικά ή μη, με οποιονδήποτε τρόπο, σύνολο ή μέρος του περιεχομένου της σελίδας αυτής.

 

 

 

 

 

 


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Τζουμέρκα

Πράμαντα, Με το βλέμμα στην Πίνδο

Το ορεινό σύμπλεγμα των Τζουμέρκων θεωρείται μια από τις πιο άγριες και επιβλητικές κορυφογραμμές της Πίνδου.

Εδώ σε αυτό το αλπικό βασίλειο των βράχων,  των ποταμών και των απροσπέλαστων δασών, συναντάμε ένα από τα πιο γνωστά μεγαλοχώρια της ορεινής Ηπείρου, τα Πράμαντα.  

 

 

Τα χωριά των Τζουμέρκων (Αθαμανικά όρη) μοιράζονται ανάμεσα στους νομούς Ιωαννίνων και Άρτας. Πολλά από αυτά λόγω του δύσβατου ορεινού ανάγλυφου και της απομόνωσης -μέχρι πρόσφατα- που αυτό επέφερε στις ορεινές κοινωνίες, αριθμούν μόλις μερικές δεκάδες μόνιμους κατοίκους. Παρόλα αυτά τα Πράμαντα  ή Πράμαντα ήταν ανέκαθεν κεφαλοχώρι και ένα από τα πιο γνωστά χωριά της ορεινής Ηπείρου. Ο οικισμός απλώνει τις γειτονιές του σε ύψος 850 μέτρων στη σκιά της Στρογκούλας, μια από τις ψηλότερες και πιο επιβλητικές κορφές της οροσειράς(2107 υψόμετρο). Ολόγυρα το πυκνό ελατόδασος μοιάζει ν’ αγκαλιάζει τα τελευταία σπίτια που δύσκολα διακρίνονται κρυμμένα ανάμεσα στα ψηλόκορμα κωνοφόρα.

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ:  Οι πρώτοι θαρραλέοι άνθρωποι που τόλμησαν να στήσουν τα σπιτικά τους σε τούτα τ’ αγριοτόπια, κάπου στις αρχές του 15ου αιώνα, ήταν ποιμένες. Αργότερα την προστασία των Αθαμανικών βουνών (ονομασία που προέρχεται από τους αρχαίους Αθαμάνες, κατοίκους της περιοχής) αναζήτησαν καταζητούμενοι από τις Οθωμανικές αρχές, αλλά και άνθρωποι που δεν ανέχονταν τον Τουρκικό ζυγό. Με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες εμπορικές κοινότητες του ορεινού χώρου, γνωστή και για το παζάρι της. Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας οι Πραμαντιώτες συμμετείχαν σε όλες τις εξεγέρσεις των Ελλήνων και απελευθερώθηκαν το 1881. Σήμερα τα Πράμαντα αποτελούν έδρα του ομώνυμου Δήμου και ανήκουν στο νομό Ιωαννίνων.

ΟΙ ΕΚΔΡΟΜΕΣ

Πράμαντα – Μελισσουργοί: Ένα καφεδάκι λοιπόν σε κάποιον απ’ τους καφενέδες της πλατείας της Αγίας Παρασκευής με τον θεόρατο πλάτανο κάτω από τον ανοιξιάτικο ήλιο, μερικές δροσερές γουλιές από τον «Αράπη»- την ανθρωπόμορφη λιθανάγλυφη βρύση- και «φύγαμε» για τα Τζουμέρκα… Στην πορείας μας για το γειτονικό χωριό Μελισσουργοί (3 χλμ.) με μικρή παράκαμψη θα επισκευθούμε το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής που κουρνιάζει μέσα σε ελατόδασος. Λίγο ψηλότερα ακολουθώντας βατό χωματόδρομο βρίσκεται το καταφύγιο και το πέτρινο θεατράκι στη ρίζα της Στρογκούλας όπου το καλοκαίρι πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις. Φτάνοντας στους Μελισσουργούς σίγουρα θα σας κερδίσει η πανοραμική θέα στα ελατοδάση, στις κορφές των Τζουμέρκων και της Κακαρδίτσας. Στην είσοδο του χωριού δεξιά, πάνω σε ύψωμα, βρίσκεται το εμφιαλωτήριο του νερού “Τζουμέρκα”. Μάλιστα η πηγή “Αγκάθι” είναι γνωστή από παλιά για το καλό νερό της.  Στους Μελισσουργούς σταματά ο δρόμος και αρχίζει το διάσελο που ενώνει την οροσειρά των Τζουμέρκων με αυτήν της Κακαρδίτσας. Από εδώ πηγάζει ο Μελισσουργιώτης ποταμός, παραπόταμος του  Άραχθου. Ποτάμι πλούσιο άλλοτε σε πέστροφες, σήμερα είναι ρημαγμένο απ’ το παράνομο ψάρεμα, δυστυχώς μια κοινή διαπίστωση πλέον για τα περισσότερα ορεινά ποτάμια της πατρίδας μας. Δασικοί δρόμοι που όμως το χειμώνα κλείνουν από το χιόνι θα σας μεταφέρουν σε ακόμη μεγαλύτερο υψόμετρο, μόνο φυσικά αν έχετε τετρακίνητο όχημα ή επιχειρήσετε να προσεγγίσετε την περιοχή με τα πόδια.

Πράμαντα – Συρράκο: Από τα Πράμαντα η πιο δημοφιλής εξόρμηση είναι προς τα πέτρινα παραδοσιακά χωριά Συρράκο, Καλαρρύτες.  Να υπολογίζετε από Πράμαντα -Καλαρρύτες 20 χλμ. ενώ για Συρράκο 25 χλμ. διαδρομή σίγουρα δυσκολότερη με μπόλικες στροφές. Με μικρή παραλλαγή, θα πάτε στο κατ’ εξοχήν ορεινό χωριό Ματσούκι (16 χλμ. από Πράμαντα) για να δείτε τη χαράδρα του Καλαρίτη και τον εντυπωσιακό καταρράκτη που γκρεμίζεται στο βάθος της. Πηγαίνοντας για Καλαρρύτες θα επισκεφθείτε το ακατοίκητο μοναστήρι της Κηπίνας που κυριολεκτικά μοιάζει σφηνωμένο σε σχισμή κάθετου βράχου. Το κλειδί θα το βρείτε στο χωριό Κηπίνα. Μετά τους Καλαρρύτες ο δρόμος στριφογυρνά ανεβαίνοντας για τον αυχένα του Μπάρου (υψόμ 1650) απ’ όπου περνάτε στον νομό Τρικάλων και στα χωριά του Ασπροπόταμου.

Ξεκινώντας από τα Πράμαντα αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαδορμή προς τα χωριά της Αρτας. Ο δρόμος κατεβαίνει φιδωτά για την κοίτη του Άραχθου. Μετά το χωριό Κτιστάδες και  τη διασταύρωση για Άγναντα, στρίβετε αριστερά στις ταμπέλες για Καταρράκτη. Το χωριό πηρε το όνομά του από τον δίδυμους καταρρακτες που γκρεμίζουν τ’ αφρισμενα νερά τους από αποτομη πλαγιά, λιγο ψηλότερα από τα τελαυταία σπίτια. Ένα ευχάριστο λιθόστρωτο μονοπάτι θα σας φέρει στη ρίζα τους. Ο οικισμός διαθέτει υποδομή, ενώ υπάρχουν αρκετές ψησταριές. Αξιόλογο είναι το μοναστήρι της Αγ. Αικατερίνης, κτίσμα του 1827.

Ράφτινγκ στον Άραχθο: Ερχόμενοι από Άρτα ή  Γιάννενα , στο ύψος της γέφυρας της Πλάκας,  είναι πιθανόν να συναντήσετε… απρόσμενη κίνηση στην κοίτη του Άραχθου. Μικρές παρέες φορώντας ειδικές θερμομονωτικές στολές κουβαλούν φουσκωτές βάρκες και βγαίνουν από το ποτάμι.  Στο ύψος της επιβλητικής καμάρας του πέτρινου γεφυριού, ολοκληρώνεται μια από τις πιο δημοφιλείς καταβάσεις ράφτινγκ των Ελληνικών βουνών. Στο χωριό Πλάκα έχουν τη βάση τους οι εταιρείες εναλλακτικών σπορ. Οι βάρκες ρίχνονται στη γέφυρα του Αμπελοχωρίου  λίγο βορειότερα, ενώ η  μεταφορά των  εκδρομέων έως εκεί γίνεται από την εταιρεία. Η υδάτινη απόσταση που καλύπτουν οι ράφτερς είναι περίπου 8 χιλιόμετρα. Η διαδρομή θεωρείται μεσαίου βαθμού δυσκολίας, ενώ αν θελήσετε να συμμετάσχετε, καλό θα ήταν να έχετε ήδη κάποια πείρα κατάβασης σε ευκολότερα ποτάμια. Πληροφορίες: TREKKING HELLAS Ιωαννίνων 26510-71703 www.trekking.gr και «Αλπική Ζώνη  26510-23222 www.alpinezone.gr

 

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

Τζουμέρκα: Τα Τζουμέρκα  μπορεί να  είναι εντυπωσιακά και να ξεχωρίζουν από όλα τα υπόλοιπα βουνά της Δυτικής Πίνδου, όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι ξεκομμένα από τον κύριο κορμό της. Στο νότο, ο εκτεταμένος αυχένας των Μελισσουργών συνδέει το βουνό με την απόκρημνη κορμοστασιά της Κακαρδίτσας (υψόμετρο 2429) την οποία επιμελώς αποφεύγουν ν’ αναφέρουν οι περισσότεροι χάρτες.  Στα βόρεια η χαράδρα της Κηπίνας με τον Καλαρρύτικο ποταμό, χωρίζουν την Κακαρδίτσα από την επιβλητική παρουσία του όρους Περιστέρι.

Το γεφύρι της Πλάκας: Ένα από τα σημαντικότερα και πιο ζωτικά περάσματα του  Άραχθου ποταμού ήταν το ομώνυμο μονότοξο γεφύρι κοντά στον οικισμό Πλάκα, κτισμένο στο μοναδικό σημείο προσπέλασης των Τζουμερκιωτών προς τον κάμπο της  Άρτας. Δύο φορές γκρεμίστηκε από τα ορμητικά νερά του ποταμού. Το γεφύρι που σήμερα βλέπουμε, ορθώθηκε το 1866 από τον μάστορα Μπέκα και κόστισε 187.000 γρόσια.  Το 1944 στο κτίριο πάνω στην όχθη έγινε η συμφωνία μεταξύ του ΕΛΑΣ  -  ΕΔΕΣ -παρουσία του Άγγλου συνδέσμου- για κοινό κτύπημα κατά των Γερμανών, γνωστή με το όνομα “Συμφωνία της Πλάκας”.

Σπήλαιο «Ανεμότρυπα»: Λίγο εξω από τα Πράμαντα στο δρόμο για Πλάκα θα δείτε δεξιά σας διαμορφωμένο χώρο και την εισοδο του σπηλαίου «Ανεμότρυπα». Το σπηλαιο αν και εχει ανακαλυφθει εδώ και αρκετά χρονια -συστηματικη εξερευνηση πραγματοποιήθηκε τη δεκαετία του  1960 από τη σπηλαιολογο Άννα Πετροχείλου- , τελευταια έγινε φιλικο στον επισκέπτη, με περίπου 250 μέτρα του επισκέψιμα (φωτισμός – μονοπάτι με κουπαστή). Στο τέλος του μονοπατιού ενας μικρός αλλά θορυβώδης καταρρακτης κλεινει την μαγευτική περιπλανηση σε αυτον τον υπόγειο, μα θεαματικο κόσμο! Πληροφορίες στο τηλ. 26590-62300-1. www.pramanta.gr

 

Που θα μείνετε

Πράμαντα: «Φτέρη» με θέα στη Στρογκούλα, κρυμμένο μέσα στα έλατα τηλ. 26590-62030,

«Ξένιον» στο συνοικισμό Τσόπελα κοντά στο ποτάμι των Μελισσουργών τηλ. 26590 62350,

 «Ορειβατικό Καταφύγιο Πραμάντων» τηλ. 6944324156,

Ξενοδοχείο «Τζουμέρκα» μέσα στο δάσος. Είναι η πρώτη μονάδα που λειτούργησε στα Τζουμέρκα  τηλ. 26590-61590

Πλάκα: «Το γεφύρι της Πλάκας» τηλ. 26850-31220 ,

Ξενοδοχείο «Τελωνείο» τηλ  26850-31006

Άγναντα: «Το αρχοντικό των Τζουμέρκων», τηλ. 26850-31777

Καταρράκτης: Δασικό χωριό «Κέδρος» με απίστευτη θέα στα Τζουμέρκα,  άψογες υποδομές και εξυπηρέτηση, τηλ. 26850-31791

Μελισσουργοί: Ξενώνας «Αγκάθι» τηλ. 26590-61200

 

Που θα φάτε

Στα Πράμαντα υπάρχει η ταβέρνα «Αρλέτος» 26590-61313 και αυτή του Σαπλαούρα 26590-61032, ενώ κάτω από την πλατεία βρίσκεται η ψησταριά «Μπούτζας» τηλ26590 -61235, φημισμένη για τα κρεατικά της

Προτεινόμενη είναι η ταβέρνα  «Το πέτρινο»  με έμφαση στα ντόπια πιάτα τηλ. 26590-61332. Για  καφέ  ή ποτό κάτω από τα έλατα με απίστευτη θέα θα πάτε στο «καφέ Βάνα» δίπλα στο ξενοδοχέιο «Τζουμέρκα».

Στα Άγναντα λειτουργεί η ταβέρνα «Τζουμέρκα» 26850-31163

Στην Πλάκα η καφέ- ψησταριά «Τελωνείο», κοντά στο ποτάμι με υπέροχο μπαλκόνι.

Στο χωριό Καταρράκτης  το εστιατόριο του «Δασικού Χωριού Κέδρος»  είναι ανοικτό καθημερινά  με ποικιλία φαγητών. Πάντως αξίζει να δοκιμάσετε κατσικάκι σε κλιματόβεργες (κατόπιν παραγγελίας) τηλ. 26850-31791-3

Στο Συρράκο  η ψησταριά- ταβέρνα «Σταυραετός»,. στους Καλαρρύτες στο καφενείο-ψησταριά του Ναπολέοντα Ζαγκλή ανοικτό και τις καθημερινες μ’ ένα- δύο πιατα και μαγειρευτά,  τηλ. 26590-61518. Στους Μελισσουργους «Tαβέρνα Παπά» (26590 61200

 

Αγορές: Στα Πράμαντα κάτω από το δημοτικό σχολειό λειτουργούν δυο μαγαζιά με είδη λαϊκής τέχνης  και παραδοσιακά γλυκά του Χρηστού Βουρλόκα και του Λάμπρου Τραγουδάρα.  Ντόπια κρέατα θ’ αγοράσετε από το κρεοπωλείο η «καλή καρδιά» διπλά στο παρκινγκ.

 

ΠΡΟΣΦΟΡΑ του ξενοδοχείου ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ:    Με θέα στις κορφές των Τζουμέρκων και της Κακαρδίτσας σε ελατόφυτη πλαγιά λίγο έξω από τα Πράμαντα  βρίσκεται το ξενοδοχείο “Τζουμέρκα”.  Το κόστος δυο διανυκτερεύσεων αποκλειστικά  για τους αναγνώστες του www.viewsofgreece.gr  σε δίκλινο δωμάτιο για τη χειμερινή σαιζόν είναι 100 ευρώ με πρωινό. Tηλ. 26590-61590, www.hoteltzoumerka.gr

 

 

 

Κείμενο-Φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης

Copyright: Το υλικό της σελίδας αυτής κείμενα & φωτογραφίες είναι αποκλειστικά προϊόν επαγγελματικού φωτορεπορτάζ και έρευνας στο πεδίο και πνευματικό δικαίωμα των  συνεργατών της “Views of Greece”. Οι χρήστες κατανοούν και αποδέχονται ότι πέρα από την δυνατότητα επίσκεψή τους στο site αυτό δεν τους παρέχεται βάσει νόμου κανένα άλλο δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν με οποιοδήποτε τρόπο σε άλλο διαδικτυακό τόπο, ν’ αναπαράγουν, ν’ αντιγράφουν, πωλούν, μεταπωλούν ή/και να εκμεταλλεύονται εμπορικά ή μη, με οποιονδήποτε τρόπο, σύνολο ή μέρος του περιεχομένου της σελίδας αυτής.

 


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Ανατ. Κίσαβος, Στόμιο, Καρίτσα, Μελίβοια

Ο «παράδεισος» του φυσιολάτρη

Στους πρόποδες του Κίσαβου απλώνεται η ακτογραμμή του νομού Λάρισας, ένας επίγειος «παράδεισος» για τους ψαγμένους φυσιολάτρες, τους φανατικούς εκτός δρόμου οδηγούς, αλλά και όσους απλά επιζητούν μια θαλασσινή γωνιά για τις πρώτες βουτιές.

                                                                               

Τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα των πρώτων θερινών επισκεπτών έχουν ήδη αρχίσει να καταφθάνουν από κάθε σημείο της Ευρώπης. Θα τα δεις ν’ αράζουν στον πλατανοσκέπαστο και ευχάριστα διαμορφωμένο χώρο που απλώνεται ανάμεσα στον οικισμό του Στομίου και στο ανοικτό πέλαγος. Βάρκες, κανό, ποδήλατα βουνού και αλλά «εργαλεία» περιπέτειας, χύμα στο… κύμα. Πίσω στο βάθος καμαρώνει χιονοσκεπής ακόμα, ο ‘Όλυμπος. Μπορεί τα χιόνια ν’ αντέχουν στις αιώνιες κορφές του θεϊκού βουνού, όμως εδώ κάτω, όλα δείχνουν ότι το καλοκαίρι έφτασε.

Είτε έρχεστε από Θεσ/νίκη, είτε από νότια Ελλάδα, θα πρέπει να προσέξετε στη γέφυρα
του Πηνειού. Διαβάζοντας τις ταμπέλες θ’ αφήσετε την εθνική οδό και θα στρίψετε για Ομόλιο – Στόμιο –Καρίτσα. Ο στενός ασφάλτινος δρόμος ακολουθεί την κοίτη του Πηνειού διασχίζοντας καταπράσινα αγροτικά τοπία. Σε 13 περίπου χιλιόμετρα ξεπροβάλλει στο διάπλατο ορίζοντα το Αιγαίο. Πρώτα συναντάτε το τυπικό παραθαλάσσιο θέρετρο Στόμιο (παλιά Τσάγεζι) και στη συνέχεια ακολουθώντας είτε τον καινούργιο παραλιακό δρόμο, είτε τις λιγότερα πολυσύχναστες ορεινές διαδρομές, θα κατηφορίσετε νότια, ανακαλύπτοντας μια ενδιαφέρουσα μικτή τοπιογραφία βουνού και θάλασσας.

Κατά μήκος της ακτής του Στομίου υπάρχει ένα μεγάλο φυσικό κανάλι νερού και άφθονη βλάστηση. Ξύλινα γεφυράκια σε περνούν απέναντι στην αμμουδιά, βοηθώντας για σύντομες περιηγήσεις με τα πόδια. Διάφοροι χωμάτινοι δρόμοι που φεύγουν προς βορρά διασχίζουν εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης, λιβαδοτόπια και οδηγούν δίπλα από κανάλια νερού και κάτω από τη σκιά πλατάνων και άλλων υδρόφιλων δένδρων στην ακτή, όπου ξεχωρίζει η εκτεταμένη αμμουδερή παραλία της Αλεξανδρινής.

 

Στις οξιές του Κίσαβου: Αν θέλετε να έχετε μια γρήγορη επαφή με το βουνό θ’ ακολουθήσετε από το λιμάνι του Στομίου, το δρόμο για Καρίτσα. Ο ασφάλτινος δρόμος ανηφορίζει με φιδίσιες στροφές μέσα σε κατάφυτο τοπίο με υδροχαρή φυτά και δένδρα που θυμίζει Πήλιο. Σε κάποιο σημείο η θέα προς τον ανοικτό πελαγίσιο ορίζοντα, αλλά και προς τις εκβολές του Πηνειού είναι πάνω από κάθε περιγραφή. Δεν θα χρειαστεί να καλύψετε περισσότερα από 6 χιλιόμετρα ως το ορεινό χωριό Καρίτσα που ακουμπά τις γειτονιές του σε ύψος 400 μέτρων. Στην είσοδο του οικισμού δεξιά όπως έρχεστε από Στόμιο, ένας στενότερος δρόμος τραβά για το βουνό. Μετά από 3,5 όμορφα χιλιόμετρα δίπλα σε δρυς και οξιές, θα βγείτε στη τοποθεσία «Αριοπρίονο» με εγκαταστάσεις αναψυχής του δασαρχείου. Από εδώ και πάνω απλώνεται ένα δίκτυο δύσβατων χωματόδρομων που οδηγούν μέχρι και τα πιο απόκρυφα σημεία του Κίσαβου. Επιστρέφοντας στην Καρίτσα θα κατηφορίσετε με πολλές στροφές για την παραλία του Κόκκινου Νερού. Για να σχηματίσετε μια άποψη για τη θαυμάσια ακτογραμμή της περιοχής, μπορείτε να ακολουθήσετε τον καινούργιο δρόμο που οδηγεί από το Στόμιο στις πανέμορφες παραλίες Παναγία, Ψαρόλακας, Καλύβια και Πλατύς Άμμος, κυριολεκτικά κρυμμένες μέσα στα θεόρατα πλατάνια και στα βράχια του Κίσαβου και θα βγείτε ξανά στο παραθαλάσσιο Κόκκινο Νερό που διαθέτει υποδομή για διαμονή και φαγητό.

 

Χιλιομετρα αμμουδιάς:   Αν έχετε και άλλο χρόνο στη διάθεση σας αξίζει με το παραπάνω να συνεχίσετε νοτιότερα. Από το Κοκκινο Νερό ως τις απλωτές παραλίες του Αγιόκαμπου, ξεδιπλώνεται παράλληλα με την ακτογραμμή μια θαυμάσια διαδρομή υψηλής αισθητικής αξίας που κερδίζει τις εντυπώσεις χειμώνα, καλοκαίρι. Στην πορεία σας θα συναντήσετε τους παραθαλάσσιους οικισμούς Βελίκα, Κάτω Σωτηρίστα, Αγιόκαμπος που πλέον έχουν μετατραπεί σε καλοκαιρινά θέρετρα, αφού πλαισιώνονται από δαντελωτές ακρογιαλιές. Για τις πρώτες βουτιές σας ιδανική είναι η απλωτή αμμουδερή ακτή του Στομίου, οι κρυφές αμμουδιές Πλατύς Άμμος και Ψαρόλακκα κάτω από την Καρίτσα και οι παραλίες Μπούκα στη Βελίκα.

Σύντομοι ασφάλτινοι δρόμοι θα σας φέρουν στα ορεινά χωρά Άνω Σωτηρίτσα, Μελίβοια, Μεγαλόβρυσο, Μεταξοχώρι που κυριολεκτικά πλέουν σε μια θάλασσα από πράσινο. Τα χωριά της περιοχής διατηρούν μεγάλο μέρος από τ’ αρχικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά τους και κερδίζουν τις εντυπώσεις καθώς κρύβονται μέσα σε πλούσιο δάσος από καστανιές, πλατάνια, κερασιές, μουριές, μηλιές και καρυδιές. Βέβαια αυτή η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περιοχή του Κίσαβου προσεγγίζεται εύκολα από τον εθνικό δρόμο Λάρισας – Θεσ/νικης χωρίς να χρειαστεί να περάσετε τα Τέμπη.

 

 

Το οικοσύστημα του Πηνειού: Το μεγάλο ποτάμι της Θεσσαλίας πηγάζει από τα βουνά της Β. Πινδου, κοντά στο Μέτσοβο και αφού διασχίσει τη Θεσσαλική πεδιάδα εγκλωβίζεται για μερικά χιλιόμετρα στη χαράδρα των Τεμπών. Στη συνέχεια το ποτάμι καλύπτει μια έκταση δέκα περίπου χιλιομέτρων πριν σμίξει με το Αιγαίο, κοντά στο παραθαλάσσιο χωριό Στόμιο. Στο δέλτα του Πηνειού αναπτύσσεται ένα πολύπλοκο υγροτοπικό σύστημα που προσφέρει ιδανικό ενδιαίτημα για πολλά είδη πουλιών, μικρών θηλαστικών και ερπετών. Μάλιστα από τα 444 είδη ορνιθοπανίδας που έχουν καταμετρηθεί σ’ όλη την Ελλάδα, τα 225 συναντώνται στο Δέλτα του Πηνειού, ενώ η χλωρίδα του περιλαμβάνει περισσότερα από 600 είδη. Η μόλυνση και η υπεράντληση των υδάτων, η άναρχη οικιστική ανάπτυξη, το παράνομο κυνήγι είναι μερικά μόνο από τα σοβαρά προβλήματα της ευαίσθητης αυτής περιοχής.

 

Εναλλακτικές δραστηριότητες: Η περιοχή του Κίσαβου τόσο γύρω από το Στόμιο,όσο και προς την πλευρά της Αγιάς, είναι ιδανικό πεδίο για κάθε είδους εναλλακτικές δραστηριότητες. Ενδεικτικά ν’ αναφέρουνε το πεζοπορικό μονοπάτι που οδηγεί στον καταρράκτη της Σωτηρίτσας. Το εντυπωσιακό φαράγγι της Καλυψούς ψηλότερα από το Κόκκινο Νερό με τους σκαλωτούς καταρράκτες , η ποδηλασία στους στενούς δρόμους που διατρέχουν το δέλτα του Πηνειού, το κανό-καγιάκ, αλλά και η παρατήρηση πουλιών στους βαλτότοπους, είναι μερικές μονό από τις δραστηριότητες για τις οποίες φημίζεται η περιοχή. Πληροφορίες www.mammal.gr

 

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

Ο Κίσαβος είναι ένα μεγάλο βουνό που ορθώνεται στην άκρη της Θεσσαλικής πεδιάδας μέχρι τα 1976 μέτρα ψηλά πάνω απ΄ τη θάλασσα, φράζοντας τον προς ανατολάς ορίζοντα. Oι δυτικές πλαγιές του είναι κυρίως γυμνές από βλάστηση, ενώ αντίθετα οι ανατολικές-δηλαδή αυτές που βλέπουν θάλασσα και φαίνονται από την εθνική οδό- είναι κατάφυτες.

Παλιές Ιστορίες: Οι Μάγνητες και οι Λάπιθες λέγεται ότι κατοίκησαν τον προικισμένο τούτο τόπο γύρω στο 1000 με 1600 π.Χ.  Ισχυρές πόλεις αναπτύχθηκαν στην γύρω περιοχή, όπως οι Ιωλκός, Ολίζων, Δημητριάς, Μελίβοια και Ομόλη. Μάλιστα η τελευταία διέθετε νομισματοκοπείο και αντιπροσώπευε τους Μάγνητες στην αμφικτιονία των Δελφών.

Μεταξοχώρι: Πήρε τ’ όνομά του από την εκτροφή του μεταξοσκώληκα. Τα αρχοντικά του που αποτελούσαν μαζί κατοικίες,   κέντρα εκτροφής μεταξοσκωλήκων και επεξεργασίας μεταξιού(κουκουλόσπιτα), θα τα βρείτε στη
συνοικία του Αγίου Νικολάου. Αρχές Ιουνίου πραγματοποιείται εδώ με επιτυχία «η γιορτή του κερασιού».

Κόκκινο Νερό: Το παραλιακό χωριό πήρε το όνομά του
από το ποτάμι που το διασχίζει και το νερό του έχει ελαφρώς κοκκινωπό χρώμα που οφείλεται στα άφθονα μεταλλικά συστατικά του εδάφους.

Αγιά:  Στην ιστορική κωμόπολη θα δείτε τις εντυπωσιακές  βυζαντινές   και μεταβυζαντινές εκκλησίες και τα μοναστήρια, ενσωματωμένα τον οικιστικό ιστό, αλλά και στις γύρω εξοχές –ξεπερνούν τα 30-. Άξια αναφοράς είναι το πολιτιστικό κέντρο «Χρυσαλλίδα», ένα μεγάλο κτήριο όπου παλιότερα αποθήκευαν τα κουκούλια και η μικρή Αρχαιολογική συλλογή.

 

Διαμονή

Στόμιο:
«
Βλάσσης» ενοικιαζόμενα διαμερίσματα κοντά στη θάλασσα και λιμάνι με ακαταμάχητο προσόν την ανυπέρβλητη θέα στο πέλαγος, τηλ. 24950-91198, 91301.

Καρίτσα:
Συγκρότημα «Δοχός» στην είσοδο του χωριού σε προνομιακό σημείο, με όλα τα δωμάτια να κοιτούν το πέλαγος και το Δέλτα του Πηνειού. Στα συν το πλούσιο πρωινό τηλ. 24950-92001

Μέσα στην Καρίτσα θα βρείτε το ξενοδοχείο «Βίλα Χριστίνα» τηλ.24950-92257,92339.

Κόκκινο Νερό:
Ξενώνας «1963» τηλ. 24950-92303

Άνω Σωτηρίτσα: «Αγνάντι», ένα όμορφο συγκρότημα στην άκρη του χωριού με 8 διαμερίσματα, τηλ. 24940-31015

Μεταξοχώρι: Ο παραδοσιακός ξενώνας «Σουλιώτη» λειτουργεί σε παλιό κουκουλόσπιτο του 1850 τηλ. 24940-22040, 22215.

 

Φαγητό

Για φρέσκο ψάρι θα πάτε στο Στόμιο, στην ψαροταβέρνα «Τσάγιεζι», τηλ.24950 91305
και στο χωριό Κουτσουπιά, αμέσως μετά το Κόκκινο Νερό στο μαγαζί του «Μπέμπη»,
τηλ. 24950-52821. Παραδοσιακή κουζίνα με έμφαση κυρίως στα κρεατικά θα βρείτε
στο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Δοχός». Στην Άνω Σωτηρίτσα θα βρείτε την
ταβέρνα «Παλιά Σωτηρίτσα 1912» τηλ. 24940-31514. Στη Μελίβοια υπάρχει καφέ και
ταβέρνα «Αθάνατη» (το παλιό όνομα του χωριού). Στο Μεταξοχώρι στην κατάφυτη
θέση «Κεραμίδι» τηλ. 24940-24030 σε δροσερό σημείο με τρεχούμενα νερά, θα
βρείτε την ομώνυμη ταβέρνα – καφέ.

Το καλοκαίρι στην παραλία του Αγιόκαμπου – Βελίκας, οι επιλογές είναι άφθονες για
φαγητό, καφέ και ποτό.

 

H ΠΡΟΣΦΟΡΑ του γραφείου  «mammal CoTrekkingHellas Αν. Θεσσαλίας»

Η εταιρεία υπαίθριων δραστηριοτήτων «mammal Co – Trekking Hellas Αν. Θεσσαλίας»  με πεδίο δράσης  την ευρύτερη περιοχή Πιερίας, Λάρισας και Μαγνησίας οργανώνει  με ιδιαίτερη επιτυχία εξορμήσεις στον Όλυμπο τον Κίσσαβο, το Πήλιο και τα παράλια του Αιγαίου.

H προσφορά ισχύει  αποκλειστικά  για τους αναγνώστες του www.viewsofgreece.gr  και για τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο (εκτός αργιών και εορτών)  και αφορά τις κάτωθι δραστηριότητες:

Canoe KayakBird watching & Τοξοβολία στο Δέλτα Πηνειού -με ελάχιστο αριθμό συμμετοχών 6 άτομα-   30 ευρώ/άτομο

River Trekking Flying Fox & Τοξοβολία στην Μελιβοία  (με ελάχιστο αριθμό συμμετοχών 6 άτομα)  25 ευρώ/άτομο

Rafting στον Πηνειό (περιοχή Βερνέζι) -με ελάχιστο αριθμό συμμετοχών 8 άτομα.-  45 ευρώ/άτομο

Οι τιμές περιλαμβάνουν: Όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, έμπειρους συνοδούς, τοπικές  μετακινήσεις, πικ-νικ/bbq (πλήρες γεύμα), οργάνωση, ασφάλιση αστικής ευθύνης.

Περισσότερα: www.mammal.gr

Τηλέφωνο 6981 442158

 

ΠΡΟΣΦΟΡΑ του ξενώνα  «Αρχοντικό Σουλιώτη»:

Το «Αρχοντικό Σουλιώτη» βρίσκεται στο χωριό Μεταξοχώρι του Κισσάβου στην πιο όμορφη και παραδοσιακή γειτονία του.

Το παλιό πέτρινο αρχοντικό του 19ου αιώνα έχει ανακαινισθεί και μετατραπεί σε ένα πολύ ιδιαίτερο και ατμοσφαιρικό ξενώνα διαθέτοντας 7 πλήρως εξοπλισμένα με διαφορετικό όνομα και προσωπικότητα δωμάτια.

Η φιλοξενία των ιδιοκτητών είναι αυθόρμητη και θα σας κερδίσει από την πρώτη στιγμή.

Η προσφορά του ξενώνα αποκλειστικά  για τους αναγνώστες του www.viewsofgreece.gr και για δυο διανυκτερεύσεις είναι 90 ευρώ με πλήρες πρωινό που περιλαμβάνει σπιτικά κέικ, χειροποίητες μαρμέλαδες, ζυμωτό ψωμί.

Πληροφορίες  τηλ. 24940-22040, 22215, &  6981 442158

 

 

Κείμενο – Φωτογραφίες: Ζερμαίν Αλεξάκη

Copyright: Το υλικό της σελίδας αυτής κείμενα & φωτογραφίες είναι αποκλειστικά προϊόν επαγγελματικού φωτορεπορτάζ και έρευνας στο πεδίο και πνευματικό δικαίωμα των  συνεργατών της “Views of Greece”. Οι χρήστες κατανοούν και αποδέχονται ότι πέρα από την δυνατότητα επίσκεψή τους στο site αυτό δεν τους παρέχεται βάσει νόμου κανένα άλλο δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν με οποιοδήποτε τρόπο σε άλλο διαδικτυακό τόπο, ν’ αναπαράγουν, ν’ αντιγράφουν, πωλούν, μεταπωλούν ή/και να εκμεταλλεύονται εμπορικά ή μη, με οποιονδήποτε τρόπο, σύνολο ή μέρος του περιεχομένου της σελίδας αυτής.

 


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Σαμαρίνα, ο θρύλος του Σμόλικα

Απόμερα χωριά κρυμμένα σε γκρεμοτόπια και δάση, βουερά ποτάμια, σκιερές ρεματιές,  χιονισμένες ακρώρειες…

Σε τούτη την ιδιαίτερη γωνιά της Μακεδονικής γης κρύβεται όλη η μαγεία της άγριας φύσης, αλλά και η γοητεία των ορεινών βουκολικών κοινοτήτων με πολιτιστικές δομές ριζωμένες στα βάθη του χρόνου.
Γνωρίστε την!

 

Το πιο γνωστό βλαχοχώρι της Πίνδου, η Σαμαρίνα, βρίσκεται κτισμένη σε ύψος 1500 μέτρων στις ανατολικές υπώρειες του Σμόλικα. Το καλοκαίρι ο πληθυσμός της αγγίζει τους 5000 κάτοικους!  Τον υπόλοιπο χρόνο όμως τα μοναδικά ίχνη ζωής τα αφήνουν οι καμινάδες των ελάχιστων ξενώνων που σχεδόν ηρωικά τολμούν να λειτουργούν, ακόμα και μέσα στο «λευκό… αποκλεισμό» της βαρυχειμωνιάς!  Παλαιότερα εδώ ανθούσε μια δραστήρια ορεινή κοινότητα. Υπήρχαν βιοτεχνίες ξυλογλυπτικής, και κατεργασίας μαλλιού. Τα “παιδιά της Σαμαρίνας” όπως αποκαλεί τους σκληροτράχηλους κατοίκους το δημοτικό τραγούδι, με τα πρώτα κρύα έπαιρναν τα κοπάδια τους και κατηφόριζαν για τα χειμαδιά της Θεσσαλίας. Την άνοιξη μόλις το παχύ χορτάρι κάλυπτε τα βοσκοτόπια , επέστρεφαν πάλι στο χωριό. Μαζί με τους τσελιγκάδες έρχονταν και οι υλοτόμοι, οι τυροκόμοι, οι σαμαράδες, οι πεταλωτές…

Οι Σαμαρινιώτες κυραντζήδες(αγωγιάτες) οδηγούσαν τα καραβάνια τους μέσα από τα δύσβατα μονοπάτια της Πίνδου στις πόλεις, μεταφέροντας μαζί με τα εμπορεύματα και τον πολιτισμό των βουκόλων ορεσίβιων ξωμάχων. Για αιώνες συνεχιζόταν αυτό το ασταμάτητο πήγαινε- έλα, δυο φορές το χρόνο. Η προέλευση των κατοίκων αυτού του καθαρόαιμου βλαχοχωριού δεν έχει εξακριβωθεί. Σύμφωνα με μια εκδοχή Κουτσόβλαχοι μετοίκησαν εδώ από το βορρά, ενώ μια άλλη εκδοχή τους θέλει αυτόχθονες που εκλατινίστηκαν. Όπως και ν’άχει θεωρούνται από τα εκλεκτότερα τμήματα του ελληνισμού.

 

Ο δρόμος για τα βουνά: Ερχόμενοι από τα Γρεβενά στο ύψος του χωριού Αλατόπετρα αφήνουμε πίσω το κομβόι των οχημάτων που τραβά για το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας και συντονιζόμαστε στις διαθέσεις του ασφάλτινου πλέον δρόμου που ελίσσεται ανάμεσα σε δασωμένα διάσελα και γκρεμούς. Προσπερνάμε τα  χωριά Αετιά, Φιλιππαίοι και καταλήγουμε στη Σαμαρίνα. Η εντύπωση της Σαμαρίνας από μακριά είναι καταλυτική: ένα μεγάλο κεφαλοχώρι που κάποτε στις δόξες του ήταν μια ορεινή πολιτεία!  Οι τελευταίες  γειτονιές ακουμπούν στις δασωμένες παρυφές του Σμόλικα, ενώ ψηλότερα  ξεπροβάλουν οι χιονισμένες -ως αργά τον Μάη- ακρώρειες του δευτέρου σε ύψος βουνού της Ελλάδας.  Αντίθετα από κοντά είναι εμφανής η αλλοίωση της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας του οικισμού, αφού κάθε χρόνο κτίζονται νέες αμφιλεγόμενης αισθητικής κατασκευές. Ωστόσο η μεγαλόπρεπη εκκλησία της Παναγιάς -η μεγαλύτερη Βασιλική της Πίνδου- με το αιωνόβιο πεύκο να ριζώνει στο ιερό της, είναι το καμάρι των Σαμαρινιωτών και ένα από τα λίγα κτίρια που αναγνωρίζουν ακόμα οι παλιότεροι.

Ο τόπος γύρω από τη Σαμαρίνα είναι η χαρά του φυσιολάτρη. Οι πεζοπόροι θα ανακαλύψουν την άγνωστη «Βάλια Κίρνα» (Κοιλάδα του Διαβόλου) με τον όμορφο καταρράκτη της. Η «Άπα Σπινζουράτα» (Κρεμαστό νερό), όπως αποκαλούν στα βλάχικα οι ντόπιοι την περιοχή τους, είναι ένας από τους τελευταίους θύλακες ζωής του υπό εξαφάνιση αγριόγιδου. Οι κάτοχοι τετρακίνητων οχημάτων εφόσον βέβαια συμβουλευτούν τους ντόπιους, μπορούν ακολουθώντας δύσβατους χωματόδρομους να πάνε μέχρι το Δίστρατο (17 χλμ.) προς την πλευρά της Κόνιτσας. Προς τα χωριά Φούρκα και Αγία Παρασκευή (Κεράσοβο) ο ασφάλτινος πλέον δρόμος χρειάζεται μεγάλη προσοχή μετά από χιονόπτωση, καθώς δεν εκχιονίζεται συχνά. Αν θέλετε να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα, μια θαυμάσια «low profile» διαδρομή είναι αυτή που ξεκινά από το χωριό Αλατόπετρα, περνά από το Πρόσβορο και ολοκληρώνεται στο χωριό Δοτσικό. Ανάμεσα στο Πρόσβορο και στην Αλατόπετρα βρίσκεται το όμορφο και άγνωστο γεφύρι του Γκαβού ή Νιδρούζι (19ο  αι). Το χωριό Δοτσικό (υψόμ. 1100) είναι από τα λίγα στη χώρα που διασχίζεται από ποτάμι και οι γειτονιές του επικοινωνούν με ένα παραδοσιακό πέτρινο γεφύρι. Από το Δοτσικό ένας σχετικά βατός χωματόδρομος (6 χλμ.) καταλήγει στον οδικό άξονα Φιλιππαίων – Σαμαρίνας

 

Για σκι στη Βασιλίτσα: Το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας είναι ένα από τα μεγαλύτερα της βόρειας Ελλάδας με χειμερινή περίοδο που ξεκινά συνήθως απο τα μέσα Νοέμβριου και ολοκληρώνεται  το Μάιο. Το σαλέ και οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε ύψος 1.750 μ. Το χιονοδρομικό διαθέτει 18  πίστες (22 χιλιομετρων) καθώς, ενώ τη μεταφορά των χιονοδρόμων έχουν αναλάβει 1 τριθέσιος, 1 διθέσιος 4 συρόμενοι και κι ένα baby lift. Τηλ. 24620-84100 www.vasilitsa.com

 

Περιπέτειες με ασφάλεια: Αν θέλετε να προσεγγίσετε τη Κοιλάδα της Βάλια Κίρνα και τον καταρράκτη της, ν’ ανεβείτε στη Δρακολίμνη του Σμόλικα ή να περιηγηθείτε με ειδικά οχήματα 4χ4 στ’ αγριοτόπια του Σμόλικα μαζί μ’ έμπειρους συνοδούς βουνού, μπορείτε να έρθετε σε επαφή με το Γραφείο Οδηγών Άγριας Φύσης , τηλ. 24620-85032, www.venetikos.gr

 

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

Αλατόπετρα: Παλιά ονομαζόταν Τούζι που στα τουρκικά σημαίνει αλάτι. Στο ύψωμα Καστρί  έχουν ανασκαφεί υπολείμματα αρχαίου οικισμού και μακεδονικών ναών. Χαρακτηριστικές είναι οι αιωνόβιες βελανιδιές και το ξωκλήσι των Αγ. Θεοδώρων –κτίσμα του 1914– που έχει θεμελιωθεί πάνω σε αρχαίο τείχος.

Φιλιππαίοι: Εδώ κατέφυγαν αρκετοί Σουλιώτες και Μεσολογγίτες μετά την καταστροφή της πόλης τους από τις στρατιές του Ιμπραήμ. Ακόμη, ο θρύλος θέλει στην περιοχή να βρίσκεται ένα από τα παλάτια του βασιλιά Φιλίππου, ενώ στην Τουρκοκρατία το κοντινό χωριό Μεσολούρι ήταν τσιφλίκι του Αλί-Πασά.

Οι ήρωες του 1940: Αρχές Νοέμβρη του 1940. Η επίλεκτη Τρίτη Μεραρχία Αλπινιστών «Τζούλια» επιχείρησε να διεισδύσει στην Πίνδο. Στο ύψωμα «Αννίτσα» που δεσπόζει ανάμεσα στη Σαμαρίνα και στους Φιλιππαίους, μια Ελληνική μικρή στρατιωτική μονάδα στελεχωμένη κυρίως από άνδρες των γειτονικών χωριών, όχι μόνο απέκρουσε την επίθεση, αλλά υποχρέωσε τους Ιταλούς να υποχωρήσουν άτακτα προς την περιοχή της Κόνιτσας.  Σε ανάμνηση του γεγονότος κτίστηκε το σύγχρονο μνημείο στα 1728 υψόμετρο.

Ο καταρράκτης του Τσούργιακα: Ανάμεσα στα χωριά Αλατόπετρα και Αετιά δεσπόζει ο βραχώδης ορεινός όγκος του βουνού Τσούργιακας (υψ. 1340). Εδώ βρίσκεται και ο μικρός, αλλά εντυπωσιακός καταρράκτης στο Στόμιο. Θα τον προσεγγίσετε  ακολουθώντας  βατό μονοπάτι για λίγα λεπτά.

 

Που θα μείνετε

Σαμαρίνα: «Samarina Resort» νέα εξαιρετική μονάδα που διαθέτει 22 superior πολυτελή δωμάτια (τρία με δυνατότητα πρόσβασης ΑμεΑ), 8 executive σουίτες και 1 προεδρική σουίτα τηλ.24620-95216

Ακόμη “La Noi” τηλ 24620-95660 και «Αριστομένης» τηλ. 24620-95278

Αλατόπετρα: Στην είσοδο του χωριού με προνομιακή θέα και άνετο παρκινγκ βρίσκεται το ξενοδοχείο «Τυμφαία» τηλ. 24620-24620

“Αμαδρυάδες” κάτω από την πλατεία τη. 24620-25034 και  «Γούλας» 24620-81015 – 81006,

Φιλιππαίοι: «Λεωνίδας» ξενοδοχείο 3 αστέρων που διαθέτει αυτόνομες πέτρινες και ξύλινες κατοικίες, πλήρως εξοπλισμένες, με προνομιακή θέα τηλ. 24620-80260,

“Το Αγνάντι του Μπέγκα” 24620-85339

Σμίξη: “VALIA NOSTRA” δωμάτια και πολυτελείς σουίτες με μοναδική θέα και με όλες τις σύγχρονες ανέσεις (τζάκι, δορυφορική και συνδρομητική τηλεόραση, mini bar, υδρομασάζ). τηλ. 24620-80151

 

Φαγητό

Σαφώς οι περισσότερες επιλογές για φαγητό υπάρχουν στον οδικό άξονα που οδηγεί στο
χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας. Δημοφιλής είναι η ταβέρνα – εστιατόριο «Άρκτος» τηλ. 24620-82618. Στο δρόμο Βασιλίτσας – Γρεβενών στη διασταύρωση της Αλατόπετρας βρίσκεται η ψησταριά «το Καστρί του Χριστούλη» τηλ 24620-81054.  Στο χωριό Φιλιππαίοι η ταβέρνα «Αγνάντι του Μπέγκα» ειδικεύεται στα ντόπια κρεατικά, παραδοσιακές πίτες και άγρια μανιτάρια από την κουζίνα της κυρίας Βίκης τηλ. 24620-85339. Στο χωριό Αετιά η παραδοσιακή ταβέρνα «η Τσούργιακα» οι ιδιοκτήτες είναι κτηνοτρόφοι και τα προϊόντα είναι ιδίας παραγωγής, τηλ. 24620-81220

Στη Σαμαρίνα ταβέρνες «Γέρο Σμόλικας» όπου θα δοκιμάσετε και βλάχικη κουζίνατηλ.
24620-95278. «Παρλίτσης» με κρεατικά ψημένα από τον master του είδους Ζήση, αλλά και κυνήγι όποτε υπάρχει τηλ.24620- 95279.

 

H ΠΡΟΣΦΟΡΑ του Γραφείου Οικοτουρισμού Β. Πίνδου OVERLAND 

ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΣΜΟΛΙΚΑ ΣΤΑ 2637Μ ΥΨΟΜΕΤΡΟ .

Αναχώρηση για την δρακόλιμνη του Σμόλικα στα 2100μ υψόμετρο από το ορεινό χωριό Πάδες  Μεσημεριανό γεύμα – Στήσιμο κατασκήνωσης

Ξεκούραση , μπάνιο στην δρακόλιμνη για τους τολμηρούς και απόλαυση του μεγαλείου της φύσης . Βράδυ ετοιμασία δείπνου από όλους.

Διανυκτέρευση σε αντίσκηνα Ανάβαση στην κορυφή Γέρος στα 2637μ

Πρωινό και αναχώρηση για την κορυφή στα 2637 μ  όπου θα φτάσουμε περίπου σε 2.30 ώρες χωρίς αποσκευές. Επιστροφή σε 2.30.

Ξεστήνουμε την κατασκήνωση και αναχωρούμε για τα 4χ4 σε 1 ώρα ακόμη κατηφορική πορεία προς τα 4χ4 ΤΙΜΗ αποκλειστικά  για τους αναγνώστες του www.viewsofgreece.gr 170 €/άτομο με διαμονή , διατροφή, μετακινήσεις με 4χ4 εξοπλισμός της κατασκήνωσης,  Συνοδοί Ορειβάτες

OVERLAND Τηλ  69 77 77 25 42 www.venetikos.gr

 

ΚΕΙΜΕΝΟ -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

Copyright: Το υλικό της σελίδας αυτής κείμενα & φωτογραφίες είναι αποκλειστικά προϊόν επαγγελματικού φωτορεπορτάζ και έρευνας στο πεδίο και πνευματικό δικαίωμα των  συνεργατών της “Views of Greece”. Οι χρήστες κατανοούν και αποδέχονται ότι πέρα από την δυνατότητα επίσκεψή τους στο site αυτό δεν τους παρέχεται βάσει νόμου κανένα άλλο δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν με οποιοδήποτε τρόπο σε άλλο διαδικτυακό τόπο, ν’ αναπαράγουν, ν’ αντιγράφουν, πωλούν, μεταπωλούν ή/και να εκμεταλλεύονται εμπορικά ή μη, με οποιονδήποτε τρόπο, σύνολο ή μέρος του περιεχομένου της σελίδας αυτής.

 


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Πωγώνι Ιωαννίνων

Άφθαρτο στο χρόνο

Μέσα από ένα συναρπαστικό οδοιπορικό στην παραμεθόριο Ήπειρο, σ’ έναν τόπο αναλλοίωτο στο χρόνο που τον αγκαλιάζει από παντού η ζωογόνα φύση, ανακαλύπτουμε το Πωγώνι, έναν διαφορετικό προορισμό για ταξιδιώτες που αναζητούν το ανεπιτήδευτο και το αυθεντικό.

 

Αν και είναι περίκλειστο από ψηλά βουνά και δύσβατα φαράγγια, το Πωγώνι, λόγω τις νευραλγικής θέσης του, κατάφερνε πάντα να βρίσκεται στο προσκήνιο της ιστορίας. Βρισκόμαστε στο νόμο Ιωαννίνων, ακριβώς πάνω στη μεθοριακή γραμμή που χωρίζει την Ελλάδα από την Αλβανία, 60 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της  πρωτεύουσας, σ έναν τόπο όπου κυριαρχούν οι ορεινοί όγκοι των βουνών Νεμέρτσικα, Κασιδιάρης, Τσαμαντάς και διατρέχουν ζωηρά ποτάμια (όλα παραπόταμοι του Καλαμά). Σε τούτη την πλούσια φυσιογραφία συμβιώνουν, άλλοτε διάσπαρτα μέσα στα δάση, άλλοτε κρυμμένα στις ρεματιές, ή απλωμένα στο άνοιγμα μικρών κοιλάδων τριάντα τρία χωριά που απαρτίζουν τον γεωπολιτικό χώρο του Πωγωνίου. Ένα μέρος των χωριών αυτών που μοιράζονται την ίδια φυσική περιοχή και συνδέονται μεταξύ τους με κοινή μοίρα και ιστορία, βρίσκονται στην Αλβανία (Β. Ήπειρο). Εμείς βέβαια σε αυτό το οδοιπορικό μας θ’ ασχοληθούμε με τα χωριά που αναπτύσσονται σε ελληνικό έδαφος. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το Δελβινάκι, το Δολό, η Πωγωνιανή, η Βήσσανη και αρκετά ακόμη που διατηρούν ατόφια την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους.  Σε αυτό το τμήμα της Ηπείρου το οδικό δίκτυο, τουλάχιστον αυτό που συνδέει τα σημαντικότερα χωριά μεταξύ τους, αλλά και με την πόλη των Ιωαννίνων, είναι ασφάλτινο και δεν κρύβει ιδιαίτερες εκπλήξεις. Έτσι, χρησιμοποιώντας είτε τον οδικό άξονα που οδηγεί στην Κακαβιά, είτε τον εθνικό δρόμο Ιωαννίνων – Κοζάνης που περνά από το Καλπάκι, θα βρεθείτε εύκολα στο Πωγώνι.

Η ιστορία των Ανθρώπων:   Ο τοπικός θρύλος θέλει η περιοχή να οφείλει το όνομά της στον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Πωγωνάτο που έζησε εδώ για δυο ολόκληρα χρόνια (γύρω στο 700 μ.Χ.). Τα χωριά του Πωγωνίου ανέκαθεν βρίσκονταν πάνω στους χερσαίους εμπορικούς δρόμους που συνέδεαν τις πόλεις της Αδριατικής θάλασσας και την Ιταλία με τα ανατολικά Βαλκάνια και την Μικρά Ασία. Ο λόγος αυτός μπορεί να έφερε πλούτο και ευμάρεια στους κατοίκους, όμως πολλές φορές έγινε αιτία ο τόπος να μπει από νωρίς στο στόχαστρο των επιδρομέων. Ρωμαίοι, Γαλάτες, Βυζαντινοί, Φράγκοι, Τούρκοι, όλοι όσοι ενδιαφέρονταν για το εμπόριο, προσπάθησαν να έχουν στην κατοχή τους τα περάσματα του Πωγωνίου.

Όταν στα χρόνια της Τουρκοκρατίας έγινε ο οδικός άξονας που σύνδεε το λιμάνι των
Αγίων Σαράντα με το Αργυρόκαστρο και τα Γιάννενα, το Πωγώνι μα κυρίως τα χωριά Πωγωνιανή και Δελβινάκι αναδείχθηκαν σε σημαντικά εμπορικά κέντρα. Οι ευφυείς κάτοικοι απέδειξαν ότι εκτός από πεπειραμένοι κτηνοτρόφοι και γεωργοί, ήταν και επιτυχημένοι έμποροι, δραστήριοι μεταπράτες, μεταφορείς, αλλά και τεχνίτες. Έτσι άρχισαν τις συνδιαλλαγές με την Πόλη, ενώ η δράση τους έφτασε μέχρι τη Μολδαβία και τη Βλαχία με αποτέλεσμα τα κεφαλοχώρια να συγκεντρώσουν την οικονομική και πολιτιστική ζωή όλης της επαρχίας Πωγωνίου.

 

Φύση και Πολιτισμός

Περιοχή «Natura 2000»: Η περιοχή του ανατολικού Πωγωνίου η οποία διατρέχεται από τον ποταμό Γορμό- παραπόταμο του Καλαμά- έχει χαρακτηρισθεί ως «περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» και προστατεύεται από το δίκτυο «Natura 2000». Βέβαια και εδώ δεν λείπουν οι άστοχες ανθρώπινες επεμβάσεις, όπως η παράνομη αιμοληψία και σε αρκετά σημεία το μπάζωμα της κοίτης με αδρανή οικοδομικά υλικά και γεωργικά απορρίμματα.  Ενδιαφέρον τόσο για τη χλωρίδα και την πανίδα του, όσο και για τις όμορφες πεζοπορικές διαδρομές που μπορούν να πραγματοποιηθούν στην κοίτη του, είναι το φαράγγι του Κουβαρά στο Δολό.

Η λίμνη Ζαραβίνα: Θα τη δείτε σχεδόν ν’ ακουμπά πάνω στο δρόμο Καλπακίου -Κακαβιάς. Είναι μικρή σε μέγεθος, όμως τα νερά της είναι διαυγή και κρυστάλλινα, γι αυτό και παλαιότερα την έλεγαν «Νίζερος», σλαβική λέξη που σημαίνει «καθαρά νερά». Εδώ ζουν και αναπαράγονται αρκετά είδη ψαριών του γλυκού νερού.

Λαογραφικό Μουσείο Πωγωνιανής: Στο χωριό Πωγωνιανή θα επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται σε κτίριο του 19ου αιώνα (κατόπιν συνεννόησης με τον κο Σταύρο Παπαδόπουλο τηλ. 6973712247). Εδώ ανάμεσα στα δεκάδες σκευή καθημερινής χρήσης θα δείτε δείγματα παραδοσιακών ενδυμασιών του Πωγωνίου, αλλά και παλιές φωτογραφίες όπως επίσης και έγγραφα που σχετίζονται με την ιστορία της περιοχής.

 

Οι κυριότερες διαδρομές

Για να γνωρίσεις πραγματικά τον τόπο σίγουρα δεν θα σου φτάσουν οι μέρες, αφού κάθε
χωριό, κάθε φαράγγι και κάθε ποτάμι θα απαιτήσουν όλη την προσοχή σου. Συνήθως οι
εξορμήσεις των περισσότερων από εμάς περιορίζονται -δυστυχώς- στον ανεπαρκή χρόνο του Σαββατοκύριακου. Αναγκαστικά λοιπόν για να έχετε τουλάχιστον μια σφαιρική εικόνα της περιοχής, θα σας προτείνω μια μεγάλη, αλλά ευχάριστη διαδρομή που σχηματίζει έναν κύκλο, περνά από τα σημαντικότερα χωριά και σας εξασφαλίζει μια πρώτη αλλά ουσιαστική γνωριμία με το Πωγώνι.

Ακολουθώντας τον οδικό άξονα που συνδέει τα Γιάννενα με τη Μακεδονία δεν θα διανύσετε πάνω από 30 χιλιόμετρα έως το Καλπάκι, το οποίο θεωρείται «πύλη» για την επαρχία Πωγωνίου. Ο νέος δρόμος που συνδέει τα Γιάννενα με το τελωνείο της Κακαβιάς, μετέτρεψε το ιστορικό Καλπάκι σε οικονομικό και διοικητικό κέντρο της περιοχής. Αξίζει να επισκεφθείτε το Μνημείο των Πεσόντων που είναι αφιερωμένο στους άνδρες που έπεσαν στο πεδίο της μάχης κατά την Ιταλική εισβολή του 1940.  Αξιόλογο είναι και το Πολεμικό Μουσείο που περιλαμβάνει εκθέματα -όπλα, έγραφα, βιβλία κλπ.- εκείνης της περιόδου.

Δελβινάκι – Πωγωνιανή: Προσέχοντας την κίνηση που δεν σταματά ποτέ (κυρίως από φορτηγά που κατευθύνονται από και
προς την Αλβανία), ακολουθείτε το δρόμο για Κακαβιά. Περνάτε τη λίμνη Ζαραβίνα
και μετά από 18 χλμ. φτάνετε στο Χάνι Δελβινακίου όπου θα στρίψετε δεξιά όπως δείχνουν οι ταμπέλες για Δελβινάκι. Το κεφαλοχώρι βρίσκεται σε ύψος 700 μ. περίκλειστο από βουνά χαμηλού υψομέτρου καλυμμένα από αρχαία δρυοδάση. Το Δελβινάκι αποτελεί ένα από τα πιο ζωντανά χωριά της επαρχίας, αφού κρατά κοντά του 1000 μόνιμους κατοίκους. Καθώς απέχει από την πρωτεύουσα του νομού μόλις 40 χιλιόμετρα, ενδείκνυται για διαμονή, αφού μάλιστα εδώ λειτουργούν και ξενώνες. Το αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει η εκκλησία της Παναγιάς, κτίσμα του 1153, αλλά και το εντυπωσιακό κτίριο του παλιού Παρθεναγωγείου που σήμερα στεγάζει την Ταπητουργική σχολή.

Από το Δελβινάκι με κατεύθυνση βορειοδυτική ακολουθούμε τον στενό και γεμάτο στροφές δρόμο που θα μας φέρει στην Πωγωνιανή, (16 χλμ.) το πάλαι ποτέ ακμάζον εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο του Πωγωνίου με αξιόλογες εκκλησίες, σχολεία και ενδιαφέρον λαογραφικό μουσείο. Η Πωγωνιανή υπήρξε έδρα επισκοπής το 1863 και διοικητικό κέντρο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Από τα σημαντικότερα ιστορικά κτίρια είναι το λεγόμενο «Σαράι του Μπέη» που κατασκευάστηκε το 1880.

Οκτώ χιλιόμετρα από την Πωγωνιανή, σε μια απόκρημνη περιοχή συναντάμε, το όμορφο Δολό. Γεφύρια, εκκλησίες και θαυμάσια λιθόκτιστα σπίτια, από αυτά που με μαεστρία έκτισαν στο πέρασμα των αιώνων οι περίφημοι Ηπειρώτες παραδοσιακοί τεχνίτες της πέτρας, αλλά και το φυσικό θαύμα που ακούει στο όνομα φαράγγι Κουβαρά, είναι τα αξιοθέατα της περιοχής.

Στην κοιλάδα του Γορμού ποταμού:  Ολοκληρώνοντας αυτόν τον ιστορικό και γεωγραφικό κύκλο στην ηπειρώτικη γη, συνεχίζουμε το οδοιπορικό μας με κατεύθυνση νοτιοδυτική οδηγώντας προς Ωραιόκαστρο. Αν σας περισσεύει λίγος χρόνος αξίζει να πραγματοποιήσετε μια σύντομη παράκαμψη και να πάτε στο παραδοσιακό χωριό Δρυμάδες (1050 υψόμ.) που βρίσκεται στις πλαγιές του όρους Νεμέρτσικα και σχεδόν ακουμπά στη μεθοριακή γραμμή.

Το Ωραιόκαστρο είναι κτισμένο κοντά στις πηγές του ποταμού Γορμού. Εδώ έχουν έρθει στο φώς υπολείμματα της αρχαίας ακρόπολης Ωραιοκάστρου, αλλά και ταφικών τύμβων, ενώ έχουν εντοπιστεί οικιστικά ίχνη που χρονολογούνται από την Ύστερη εποχή του Χαλκού μέχρι και την Ελληνιστική εποχή. Μετά το Ωραιόκαστρο ο δρόμος κλωθογυρνά σα φίδι μέσα από πυκνόφυτα δρυοδάση και καθώς ολοένα κερδίζει υψόμετρο, προσφέρει ανεπανάληπτη θέα στη χιονισμένη μέχρι το Μάιο, οροσειρά της Τύμφης.

Επόμενη στάση η παραδοσιακή Βήσσανη με τη φημισμένη σε όλη την Ήπειρο Ελληνική Σχολή, το Παρθεναγωγείο και τις λαμπρές εκκλησίες. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει αυτή της Ευαγγελίστριας -κτίσμα του 1630-. Άμεσα συνδεδεμένη με τους ντοπιους είναι και η μονή Άβελ (1776).  Aν φθάσετε μέχρι εδώ θα πρέπει να δείτε τις υπέροχες τοιχογραφίες και το σπάνιας τεχνικής επιχρυσωμένο τέμπλο. Η Βήσσανη επικοινωνεί πλέον με ασφάλτινο δρόμο με το Δελβινάκι, πράγμα που διευκολύνει αφάνταστα τις μετακινήσεις (11 χλμ).

Πως θα πάτε:      Η πρωτεύουσα της Ηπείρου απέχει από την Αθήνα 445 χλμ. μέσω Ρίου -Αντίρριου και 480 χλμ. μέσω Κατάρας. Διαλέγετε και παίρνετε. Από θεσ/νίκη μέχρι τα Γιάννενα θα χρειαστεί να καλύψετε 340 χλμ. Η Εγνατία Οδός θα σας φέρει γρήγορα και με ασφάλεια μέχρι τον κόμβο της Σιάτιστας. Στη συνέχεια χρειάζεται προσοχή η ορεινή διάβαση του Βόιου και γενικά όλη η διαδρομή μεταξύ Πεντάλοφου – Επταχωρίου. Πρατήρια βενζίνης θα βρείτε στο Καλπάκι, στο Χάνι Δελβινακίου και στην Πωγωνιανή.

Διαμονή

Δολό: Σε παλαιά αναπαλαιωμένα σπίτια του Δολού που βρίσκονται κτισμένα σε μια έκταση 10 στρεμμάτων, λειτουργούν εδώ και αρκετά χρόνια οι αγροτουριστικοί ξενώνες του Χριστόφορου και της Μαριάννας Κωσταρά. Πριν ξεκινήσετε για το Δολό θα πρέπει οπωσδήποτε να έρθετε σε επαφή με τον ξενώνα Τ/6974990080

Δελβινάκι:«ΠΑΙΩΝΙΑ» εξαιρετικός παραδοσιακός ξενώνας που στεγάζεται  σε ένα από τα αρχοντικά του Δελβινακίου το οποίο αναπαλαιώθηκε το 2005. Ο ξενώνας φτιάχτηκε από ανθρώπους με γούστο και μεράκι με σκοπό να αποτελέσει προορισμό για διακοπές υψηλού επιπέδου και ορμητήριο για όσους θέλουν να ανακαλύψουν τις φυσικές ομορφιές της Ηπείρου τηλ. 26570-22007.

Νεόκτιστα δωμάτια Τ/26570-22070 κα Σοφία Κεσκινίδου και

δημοτικός ξενώνας «Πανωραία» απέναντι από το Δημαρχείο  Τ/26570-22606

Ωραιόκαστρο: Ξενώνας «το Πανόραμα», Α’ κατηγορίας, παραδοσιακής αρχιτεκτονικής σε προνομιακή θέση με θέα,  Τ/26570-41591, 41463

Φαγητό

Στο Δελβινάκι ανοιχτά όλο το χρόνο είναι η ψησταριά- μαγειρείο «Κεντρικό». Δοκιμάστε τις πίττες της κυρίας Πανωραίας και το σπιτικό γλυκό κουταλιού κυδώνι ή κεράσι Τ/26570-22606.

Στο Ωραιόκαστρο ο ξενώνας διαθέτει και εστιατόριο όπου τα περισσότερα πιάτα παρασκευάζονται από υλικά ιδίας παραγωγής.
Δοκιμάστε σαγανάκι από ντόπιο τυρί και τα ζουμερά παϊδάκια από τα ζώα του
Δημήτρη Τ/26570-41591.

Στη Βήσσανη στην έξοδο του χωριού προς Γιάννενα θα βρείτε το εστιατόριο «Πέτρινο». Οι χώροι είναι προσεγμένοι, η κάβα πλούσια, το φαγητό σπιτικό Τ/26570/71420.

Στην Πωγωνιανή υπάρχει η ταβέρνα «το στέκι του Καρδάση» Τ/26570-31416.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ του ξενώνα  «Παιώνια»:    Στο Δελβινάκι Πωγωνίου, σε ένα από τα ομορφότερα χωριά της περιοχής βρίσκεται ο ξενώνας Παιώνια. Οι σύγχρονες ανέσεις των δωματίων και η ιδιαίτερη διακόσμηση του καθενός απόλυτα προσαρμοσμένη με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του κτιρίου δημιουργούν την κατάλληλες συνθήκες για μία ευχάριστη διαμονή και στιγμές ξεκούρασης και ηρεμίας. Τους φιλοξενούμενους το πρωί τους περιμένει ένα χορταστικό και υγιεινό πρωϊνό που βασίζεται στα τοπικά προϊόντα της περιοχής. Ο ξενώνας αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για εκδρομές στην γύρω περιοχή (Πωγώνι, Ζαγοροχώρια, Κόνιτσα) και προσφέρει όλες τις σύγχρονές ανέσεις που ζητά ο απαιτητικός επισκέπτης.

Για το φετινό χειμώνα, ο Ξενώνας Παιώνια προσφέρει αποκλειστικά  για τους αναγνώστες του www.viewsofgreece.gr δύο διανυκτερεύσεις σε δίκλινο δωμάτιο με τζάκι στα 60.00€ την βραδιά με το πρωινό, καθώς και τρεις διανυκτερεύσεις σε δίκλινο δωμάτιο με τζάκι στα 50.00€ την βραδιά με το πρωινό. Οι παραπάνω τιμές ισχύουν εκτός τριημέρων και εορτών. Τηλ. 26570-22007   www.paionia.gr

ΚΕΙΜΕΝΟ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Θοδωρής Αθανασιάδης

Copyright: Το υλικό της σελίδας αυτής κείμενα & φωτογραφίες είναι αποκλειστικά προϊόν επαγγελματικού φωτορεπορτάζ και έρευνας στο πεδίο και πνευματικό δικαίωμα των  συνεργατών της “Views of Greece”. Οι χρήστες κατανοούν και αποδέχονται ότι πέρα από την δυνατότητα επίσκεψή τους στο site αυτό δεν τους παρέχεται βάσει νόμου κανένα άλλο δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν με οποιοδήποτε τρόπο σε άλλο διαδικτυακό τόπο, ν’ αναπαράγουν, ν’ αντιγράφουν, πωλούν, μεταπωλούν ή/και να εκμεταλλεύονται εμπορικά ή μη, με οποιονδήποτε τρόπο, σύνολο ή μέρος του περιεχομένου της σελίδας αυτής.

 

 


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Σμόκοβο – Ρεντίνα

Στον ίσκιο των κορφών

Στις νοτιοανατολικές απολήξεις των Αγράφων στα όρια των νομών Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Καρδίτσας, κρύβεται ένας low profile τόπος που κρατά μυστικές κι απρόσβλητες μοναδικές στιγμές της φύσης. Αδιαπέραστα δάση, όμορφα ιστορικά χωριά, θέα που απογειώνει και μια νεότευκτη λίμνη που στολίζει σαν σμαραγδένια σταγόνα το ορεινό ανάγλυφο, είναι μερικές μόνο από τις εκπλήξεις που περιμένουν τον επισκέπτη.

 

Η ευρύτερη περιοχή Σμοκόβου – Ρεντίνας προσεγγίζεται το ίδιο εύκολα, τόσο από τη Λαμία, όσο και από την Καρδίτσα. Αν έρχεστε από τη νότια Ελλάδα θα προτείνουμε ν’ ανηφορίσετε για αυτήν την γωνιά των Αγράφων μέσω Λαμίας – Ρεντίνας. Όμως η προσέγγιση  από Καρδίτσα θα σας μυήσει πιο ομαλά στο ορεινό ανάγλυφο. Σε κάθε περίπτωση πάντως θ’ απολαύσετε μια υπέροχη ορεινή διαδρομή που θα σας φέρει κοντά σε γνωστά και άγνωστα χωριά και υπέροχα τοπία.

 

Σμόκοβο:  Αφήνετε πίσω τον κάμπο της Καρδίτσας και αφού διασχίσετε μια μεγάλη ευθεία φτάνετε στο χωριό Κέδρος (24 χλμ.) απ’ όπου ουσιαστικά αρχίζει η ανάβαση στα υψίπεδα των Αγράφων και ξεκινούν οι στροφές. Ο δρόμος με μαεστρία ακολουθεί την πετρώδη κοίτη του ποταμού Ονοχώνου ή Σοφαδίτη με τα παρόχθια πλατανοδάση.

Χιλιόμετρο το χιλιόμετρο η τοπιογραφία  γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα και ευχάριστη για οδηγό και συνεπιβάτες. Μετά από11 χιλιόμετραανάβαση φθάνετε στο χωριό Λουτρά Σμοκόβου όπου σε 400 υψόμετρο αναβλύζουν οι ομώνυμες ιαματικές πηγές.  Τα Λουτρά Σμοκόβου απέχουν από το επόμενο χωριό, τη Λουτροπηγή,6 χιλιόμετρασε μια διαδρομή καθαρά ορεινή, που μας αποκαλύπτει σε αρκετά σημεία την εξαιρετική θέα προς την τεχνητή λίμνη Σμοκόβου.

Στη Λουτροπηγή θα δείτε και την πετρόκτιστη «Βρύση της Καμάρας» του 1820 για την οποία είναι πολύ περήφανοι οι ντόπιοι. Αξίζει ν’ ανηφορίσετε ως την κορφή του Αϊ Λιά (στη ρίζα του οποίου είναι κτισμένο το Σμόκοβο) για ν’ απολαύσετε την υπέροχη θέα από τη θέση «Κάστρο» όπου διακρίνονται υπολείμματα αρχαίας ακρόπολης, από τα οποία πιο ευδιάκριτος είναι ένας πύργος ύψους 3,50μ.

Από τη Λουτροπηγή αν ενδιαφέρεστε να βρεθείτε στις όχθες της νεότευκτης λίμνης και στο φράγμα, δεν θα χρειαστεί να καλύψετε περισσότερα από4 χιλιόμετρα(ένα μικρό μέρος είναι καλός χωματόδρομος). Αν φτάσετε στο φράγμα η επιστροφή στην Καρδίτσα, στην Λαμία ή στο Δομοκό γίνεται μέσω ασφάλτινων δρόμων.

Εμείς όμως θα σας προτείνουμε να μην αναλώσετε το χρόνο σας στις όχθες της λίμνης που καθώς είναι τεχνητή και κατασκευάσθηκε πρόσφατα, δεν έχει ακόμα αφομοιωθεί απόλυτα στο τοπίο.

 

Ρεντίνα:   Το ομορφότερο σημείο της διαδρομής σε αυτήν την ορεινή μας περιπλάνηση είναι αυτό που συνδέει τη Λουτροπηγή με τη Ρεντίνα. Ο δρόμος κουλουριάζεται στο πλούσιο ανάγλυφο που δημιουργούν τα γύρω βουνά και καθώς κινείται σε ύψος 1000-1200 μέτρωνδιασχίζοντας πλούσιο δρυοδάσος θα σας αποκαλύψει μια αεροπορικων διαστάσεων θέα στα κορφοβούνια της Φθιώτιδας και της Ευρυτανίας.

Στην όμορφη Ρεντίνα που βρίσκεται σε ύψος 850 μέτρωνκαι θεωρείται το ιστορικό κεφαλοχώρι της περιοχής –μάλιστα συνηθίζεται η προσωνυμία «Βασίλισσα των Αγράφων»- θα φτάσουμε μετά από 12 συναρπαστικά χιλιόμετρα.

Η ιστορία της Ρεντίνας ξεκινά από την εποχή των Δολόπων, οι οποίοι ήταν ένα από τα πανάρχαια φύλα που κατοικούσαν στην ευρύτερη ζώνη των Αγράφων.

Σημαντικός ήταν ο ρόλος της κοινότητας στην Επανάσταση του ’21, ενώ κατά την διάρκεια της Γερμανοϊταλικής κατοχής στο χωριό λειτουργούσε Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών του ΕΛΑΣ απ’ όπου απεφοίτησαν 1260 μάχιμοι.

Στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Αγράφων, το οποίο φιλοξενείται στο κτήριο του δημοτικού σχολείου, (είναι το ίδιο κτίσμα όπου λειτουργούσε η σχολή αξιωματικών)εκθέτονται κειμήλια και φωτογραφικό υλικό από την εποχή του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και την ηρωική αντίσταση (τηλ. 24430-71221 ή 71359).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το Εκκλησιαστικό Μουσείο Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης που ιδρύθηκε το 1975 και στεγάζεται στον Αγ. Σεραφείμ, παρεκκλήσι της Αγ. Γεωργίου. www.rentina-agrafwn.gr

Από την Ρεντίνα αν έχετε χρόνο επιλέξτε τη θρυλική διαδρομή «Ταρζάν», γνωστή από το ράλι Ακρόπολης που έχει πλέον ασφαλτοστρωθεί, για Φουρνά και Ευρυτανία ή για τη Λαμία. Από την μονή Ρεντίνας αν έχετε όχημα 4χ4 μπορείτε να συνεχίσετε σε κακό χωματόδρομο για8 χλμ.Θα περάσετε τη θέση Φτελιά και θα κατηφορίσετε για Ροβολάρι Φθιώτιδας όπου θα πατήσετε πάλι άσφαλτο και θα συνεχίσετε για Λαμία.

 

Λουτρά Σμοκόβου: Οι φυσικές ιαματικές πηγές Σμοκόβου βρίσκονται 35 χιλιομ. ΝΔ της Καρδίτσας, στον ορεινό όγκο των νοτίων Αγράφων και σε υψόμετρο 400μ. Οι ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών, (θειούχων – αλκαλικών) ήταν γνωστές από την αρχαιότητα. Το 1662 κτίστηκαν τα πρώτα καταλύματα από τους μοναχούς Φράγκο και Μόσχο Στραβοένογλου. Το 1882 τη διαχείριση των πηγών αναλαμβάνει το ελληνικό κράτος. Η διάνοιξη του δρόμου Καρδίτσας – Σμοκόβου γίνεται στις αρχές του 20ου αιώνα και αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα ξενοδοχεία, ενώ το 1923 κτίστηκε το πρώτο για την εποχή υδροθεραπευτήριο.

Από τους πιο διάσημους επισκέπτες της εποχής ήταν ο Αλί Πασάς των Ιωαννίνων και ο Μαχμούτ Πασάς. Μάλιστα δύο ιαματικές πηγές φέρουν  το όνομά τους. Σήμερα ένα σύγχρονο spa είναι σε θέση να προσφέρει στους επισκέπτες του χαλάρωση, αναζωογόνηση και ευεξία. Διαθέτει πισίνα, ένα πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο, δυο κλασικές και δυο διαθερμικές σάουνες, δυο αίθουσες χαμάμ και δυο αίθουσες χαλαρωτικού μασάζ. Στο υδροθεραπευτήριο οι επισκέπτες θα βρουν ατομικούς λουτήρες με υδρομασάζ, αίθουσα ατομικών εισπνοών και αίθουσα ρινοπλύσεων. www.loutrasmokovou.gr

 

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

Μονή Ρεντίνας: Ονομαστό στην περιοχή των Αγράφων είναι το μοναστήρι της Ρεντίνας (15ου αιώνα) που απέχει από τον οικισμό7 χιλιόμετρα, σε δρόμο ασφάλτινο, αλλά με πολλές στροφές. Ο πραγματικός χρόνος ίδυσης της μονής είναι άγνωστος. Όμως γνωρίζουμε ότι ανακαινίσθηκε (σύμφωνα με σωζόμενη επιγραφή) το 1579, ενώ το καθολικό που βλέπουμε σήμερα είναι κτίσμα του 1640 που έγινε με δαπάνες της οικογένειας Στραβοένογλου (η ίδια οικογένεια που αξιοποίησε τις ιαματικές πηγές Σμοκόβου). Την περίοδο της Τουρκοκρατίας ζούσαν εδώ περισσότεροι από 50 μοναχοί. Διέθετε τεράστια περιουσία, πλούσια βιβλιοθήκη και σημαντικά κειμήλια, ενώ παράλληλα λειτουργούσε σχολή ανώτερης μόρφωσης. Σήμερα το μοναστήρι είναι γυναικείο και συντηρείται από τρείς μοναχές. Ο επισκέπτης θα δει το εξαιρετικής τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο του καθολικού (1659) και τις σπουδαίες αγιογραφίες του 17ου αι., ζωγραφισμένες από τον αγιογράφο Ιωάννη τον “ευτελή”.

 

Το φράγμα στο Σμόκοβο: Τα πρώτα έργα για την ανύψωση του φράγματος ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το ύψος του είναι περίπου105 μέτρα και το μήκος του460 μ. Το έργο αυτό τιθάσευσε τα νερά του ποταμού Ονοχώνου με συνέπεια να δημιουργηθεί η τεχνητή λίμνη που καλύπτει μια έκταση σχεδόν 10.000 στρεμμάτων με συνολική χωρητικότητα 240 εκατ. κ.μ. νερού. Η πλήρωση της λεκάνης ολοκληρώθηκε το 2003. Τα νερά που συγκεντρώνονται εδώ, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την άρδευση σχεδόν μισού εκατομμυρίου στρεμμάτων του θεσσαλικού κάμπου, ενώ παράλληλα θέτουν σε λειτουργία δυο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Ευχάριστες διαδρομές: Ερχόμενοι από Κέδρο προς Λουτρά Σμοκόβου αξίζει να παρεκκλίνετε λίγο από την αρχική πορεία σας και να επισκευθείτε το χωριό Θρασίμι που θεωρείται το «μπαλκόνι του Θεσσαλικού κάμπου» (6 χλμ/ άσφαλτος με μπόλικες στροφές). Στο ψηλότερο σημείο του χωριού εντοπίζονται υπολείμματα αρχ. οικισμού και κυκλώπειων τειχών. Μια ακόμη ενδιαφέρουσα παράκαμψη θα σας φέρει από τη Λουτροπηγή στο χωριό Βαθύλακος (8 χλμ.), απ’ όπου ένα δαιδαλώδες σύστημα δασικών και χωμάτινων δρόμων (ο παράδεισος για οχήματα 4χ4) θα σας οδηγήσουν στη Φουρνά Ευρυτανίας, αλλά και στη Λίμνη Πλαστήρα. Βέβαια για παρόμοιες αποδράσεις η χρήση GPS και ενός κάλου χάρτη κλίμακας 1/50,000 είναι απαραίτητη.

 

 

Που θα μείνετε

Ρεντίνα: Ξενοδοχείο «Δολοπία» τριών αστέρων και διαθέτει 14 δωμάτια όλα με εξαιρετική θέα και πλήρως εξοπλισμένα (τηλεόραση τηλέφωνο mini-bar κ.α), τηλ. 24430 71247

Νεόκτιστος ξενώνας παραδοσιακής αρχιτεκτονικής «Rentinia Inn». Όλα τα δωμάτια διαθέτουν τζάκι, κεντρική θέρμανση, TV plasma, πρόσβαση το Internet κ.α , τηλ. 24430 71111

Λουτρά Σμοκόβου: «Αίγλη» τηλ.24430-61211.

Τα ξενοδοχεία “Τέμπη”, “Άγραφα”, “Θεσσαλία”, «Μετέωρα», «Πίνδος» τα διαχειρίζεται η Δημοτική επιχείρηση Σμοκόβου τηλ. 24430- 61210

Θραψίμι: Στο κοντινό στο Σμόκοβο χωριό υπάρχει ο ξενώνας «Μενελαίς» που διαθέτει 7 νεόκτιστα δίχωρα διαμερίσματα 50-60 τ.μ., τηλ. 24430-22332

 

Που θα φάτε

Στη Ρεντίνα  στην  ταβέρνα «Το γρέκι του Ραγιά»  θα δοκιμάσετε εκτός των άλλων αγραφιώτικες πίτες και  γίδα βραστή από τα χέρια της κυρίας Στέλλας. (24430 71222). Στο  «Το ταβερνείο της Βούλας»  ζητήστε  κοτόπουλο γεμιστό και   αγριογούρουνο στιφάδο  (24430 71240),  ενώ στην ψησταριά «ο Πλάτανος» (24430 71229) θα δοκιμάσετε ντόπια κρεατικά της ώρας.

Στον περιμετρικό δρόμο της λίμνης Σμοκόβου από το φράγμα προς το χωριό Κτιμένη, αξίζει να προτιμήσετε  την ταβέρνα «Δροσοσταλιά»  για τη θέα της στη λίμνη.  Δοκιμάστε οπωσδήποτε   χοιρινό κλέφτικο στη λαδόκολλα και κόκορα  αλανιάρη  με χυλοπίτες (6982522593). Λίγο πιο κάτω (από την πάνω πλευρά του δρόμου) λειτουργεί  το «Κτήμα Κουκούλα».

Στο χωριό Θραψίμι θα πάτε στην  παραδοσιακή ταβέρνα  «Στροφιλιά» όπου αξίζει να δοκιμάσετε κατσικάκι  στη γάστρα  και σαγανάκι από τυρί κατσικίσιο, ιδίας παραγωγής  (24430 25005) .

Στη Λουτροπηγή η ομώνυμη ψησταριά είναι ανοικτή τα Σαββατοκύριακα με ντόπια κρέατα. Ακόμα αν συνεχίσετε από τη Ρεντίνα προς την Ευρυτανία, φαγητό θα βρείτε στις ψησταριές της πλατείας της Φουρνάς.

 

ΠΡΟΣΦΟΡΑ του ξενώνα “Rentinia Inn ”     Στην καρδιά των Αγράφων, στο χωριό Ρεντίνα, ένα χωριό που η ιστορία,ο πολιτισμός και η απαράμιλλη ομορφιά της φύσης έχουν αποτυπωθεί σε κάθε σημείο της,  σας καλωσορίζουμε και σας υποσχόμαστε μια ονειρική απόδραση.  Σε ένα παραδοσιακό οικισμό που χαρακτηρίζεται για τη διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και περιτριγυρίζεται από παρθένα δάση δρυός και ελάτης,  ο πέτρινος παραδοσιακός ξενώνας μας προσφέρει φιλοξενία, άνεση, πολυτέλεια, ησυχία και μοναδική ευκαιρία για χαλάρωση και εξερευνήσεις. Η προσφορά του ξενώνα αποκλειστικά  για τους αναγνώστες του www.viewsofgreece.gr για την περίοδο από 01/11/2011 έως και 30/04/2012 είναι: Δύο διανυκτερεύσεις σε δίκλινο δωμάτιο με υδρομασάζ, TV plasma, τζάκι και πλούσιο παραδοσιακό πρωινό, στην τιμή των 70 ευρώ. Η προσφορά δεν ισχύει για περιόδους αργιών και εορτών. Τηλ: 24430 71111   www.rentiniainn.gr

 

ΚΕΙΜΕΝΟ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Θοδωρής Αθανασιάδης 

Copyright: Το υλικό της σελίδας αυτής κείμενα & φωτογραφίες είναι αποκλειστικά προϊόν επαγγελματικού φωτορεπορτάζ και έρευνας στο πεδίο και πνευματικό δικαίωμα των  συνεργατών της “Views of Greece”. Οι χρήστες κατανοούν και αποδέχονται ότι πέρα από την δυνατότητα επίσκεψή τους στο site αυτό δεν τους παρέχεται βάσει νόμου κανένα άλλο δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν με οποιοδήποτε τρόπο σε άλλο διαδικτυακό τόπο, ν’ αναπαράγουν, ν’ αντιγράφουν, πωλούν, μεταπωλούν ή/και να εκμεταλλεύονται εμπορικά ή μη, με οποιονδήποτε τρόπο, σύνολο ή μέρος του περιεχομένου της σελίδας αυτής.

 


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Ορεινή Κορινθία, Στυμφαλία λίμνη, Κεφαλάρι, Λαύκα

Απόδραση στο μύθο

Νωρίς το πρωί βρίσκεσαι στην προκυμαία του Κιάτου και απολαμβάνεις το καφεδάκι σου  δίπλα στα πολύχρωμα καΐκια. Έπειτα απλώνεις το χάρτη στο  τραπέζι και χαράζεις πορεία  για τη «χώρα» των μύθων, τη Στυμφαλία λίμνη και τα βουνά της Κορινθίας…

 

Οι ορεινοί όγκοι του Ολίγυρτου, της Μικρής και Μεγάλης Ζήριας , του Μαυροβούνιου και του Γερόντιου όρους μοιάζουν ν’ αγκαλιάζουν ολόγυρα τη λεκάνη της Στυμφαλίας. Καθώς κυριαρχούν στην τοπιογραφία σε κάνουν να ξεχνάς πως βρίσκεσαι μόλις λίγα χιλιόμετρα από τις ακτές του Κορινθιακού κόλπου.

Ο τόπος ήταν πασίγνωστος στο πανελλήνιο από τους αρχαίους χρόνους. Σύμφωνα με τον Απολλόδωρο τον Αθηναίο στην περιοχή της αρχαίας πόλης Στυμφάλου υπήρχε έλος όπου έβρισκαν καταφύγιο κάτι πελώρια πουλιά με χάλκινα ράμφη και νύχια. Aυτές ήταν οι τρομερές Στυμφαλίδες όρνιθες τις οποίες σύμφωνα με το μύθο, κλήθηκε να εξολοθρεύσει ο Ηρακλής.

Ο αρχαίος περιηγητής Παυσανίας εντυπωσιάστηκε από τον πλούτο της αρχαίας Στυμφάλου. Μάλιστα πλέκει εγκώμια για το επίχρυσο άγαλμα της θεάς Αρτέμιδος, ενώ περιγράφει ανάγλυφες παραστάσεις με τις όρνιθες και μαρμάρινα γλυπτά γυναικών με πόδια ορνίθων.

Οι Στυμφάλιοι -Αρκάδιοι στην καταγωγή- αναφέρονται στα Ομηρικά Έπη και συμμετείχαν στους Περσικούς Πολέμους και στον Πελοποννησιακό Πόλεμο

Η πόλη καταστράφηκε και παράκμασε  τον 2ο αι. π.Χ.

Στη Στυμφαλία ο ρωμαίος αυτοκράτορας Ανδριανός κατασκεύασε υδραγωγείο και με τα νερά της λίμνης κατάφερε να υδρεύσει την Κόρινθο που από τότε αντιμετώπιζε πρόβλημα λειψυδρίας.

 

Η διαδρομή: Η ανάβαση μέχρι τη λεκάνη υδρορροής δεν διαρκεί πάνω από35 χλμ. Σε αρκετά σημεία και πριν ο δρόμος χαθεί στην αγκαλιά των βουνών, απολαμβάνουμε το πανόραμα του Κορινθιακού κόλπου που γίνεται όλο και πιο εντυπωσιακό, καθώς το υψόμετρο μεγαλώνει.

Πρώτη στάση το χωριό Κεφαλάρι παλιότερα «Ντούσα» που ακουμπά στις δυτικές παρυφές της Ζήριας, σε ύψος800 μέτρων. Ανάμεσα στα παλιά γεροδεμένα πέτρινα σπίτια ξεχωρίζει η μικρή πλατεία με τον εκατοπενηντάχρονο πλάτανο και τις βρύσες.

Αμέσως μετά πέφτουμε στη λεκάνη της Στυμφαλίας. Ολόγυρα δεσπόζουν χιονισμένες μέχρι τον Απρίλη, οι κορφές των Μοραΐτικων βουνών.

Περιμετρικά της λίμνης υπάρχει καλός ασφάλτινος δρόμος που αλλού την πλησιάζει και αλλού απομακρύνεται αγναντεύοντας από ψηλά τις καλαμοσκέπαστες όχθες.

Τα χωριά Κεφαλάρι,  Καλιάνοι, Καρτέρι, Κιόνια, Στυμφαλία βρίσκονται πάνω  στον οδικό άξονα ο οποίος συνδέει το Κιάτο με την Καστανιά. Λίγο ψηλότερα στις ράχες των βουνών ακουμπούν οι οικισμοί Λαύκα, Κυλλήνη, Καστανιά, Δροσοπηγή, Καίσαρι και Κλημέντι.

Το χωριό Λαύκα (2 χλμ.από το Καρτέρι) απαγκιάζει στις πλαγιές του Ολίγυρτου σε ύψος 700 μέτρων. Από τη Λαύκα θαυμάσια είναι η ασφάλτινη διαδρομή η οποία αφού κινηθεί παράλληλα με τις νότιες όχθες, καταλήγει μετά από11 χιλιόμετραστο χωριό Κυλλήνη και στον οδικό άξονα που έρχεται από Κιάτο. Σε προνομιακά σημεία η δασική υπηρεσία έχει εγκαταστήσει κιόσκια με σφαιρική θέαση στη λίμνη και στα γύρω βουνά.

Από το χωριό Καρτέρι ξεκινά έντονη ανάβαση με πολλές στροφές που οδηγεί στο γνωστό ορεινό προορισμό της Καστανιάς (10 χλμ.). Μπορείτε να συνεχίσετε τουλάχιστον μέχρι το διάσελο, απ’ όπου μοιάζει ν’ απλώνεται όλη η κοιλάδα του Φενεού στα πόδια σας. Στους αδιόρθωτους “εραστές” των ορεινών διαδρομών, προτείνουμε ακολουθώντας πάντα τους ασφάλτινους δρόμους που διασχίζουν την κοιλάδα του Φενεού, να κατευθυνθούν μέσω των βουνών του Σαραντάπηχου προς τα παράλια του Κορινθιακού κόλπου, στο ύψος της Ακράτας.

Πρόσφατα στην ευρύτερη περιοχή της Στυμφαλίαςέχουν αρχίσει να δημιουργούνται μικρές οικογενειακές ξενοδοχειακές μονάδες που αναμένεται να δώσουν στον τόπο τη θέση που του αξίζει στα τουριστικά δρώμενα.

 

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας: Με εκπληκτική θέα στις όχθες της λίμνης και πολύ κοντά στον οδικό άξονα Κιάτου – Καστανιάς βρίσκεται το Μουσείο Περιβάλλοντος που άνοιξε τις πύλες του στο κοινό, μόλις πριν από λίγους μήνες. Επιδίωξη του μουσείου είναι η οικολογική ευαισθητοποίηση των επισκεπτών και η διάσωση της γνώσης για την παραδοσιακή τεχνολογία της περιοχής.

Η επιδίωξη αυτή αποτυπώνεται μουσειολογικά με την ανάπτυξη των εκθεμάτων σε δύο ενότητες: η πρώτη αφορά το περιβάλλον της περιοχής, ενώ η δεύτερη αποτυπώνει τον τρόπο με τον οποίο αυτό επηρέασε την εξέλιξη της ανθρώπινης δραστηριότητας και ειδικότερα τα παραδοσιακά επαγγέλματα.

Η Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης δράσεων πολιτισμού στην περιφέρεια με τη φιλοξενία περιοδικών εκθέσεων και τη διοργάνωση εκδηλώσεων.

Ωράριο Λειτουργίας καθημερινά (εκτός από την Τρίτη) 10 π.μ.-6 μ.μ. Τηλ.: 27470-22296

 

Το οικοσύστημα: Σήμερα η επιφάνεια της λίμνης καλύπτει μια έκταση που φθάνει τα 7.700 στρέμματα. Η υδρολογική λεκάνη της τροφοδοτείται από ορεινά ποτάμια που πηγάζουν από τα γειτονικά βουνά, ενώ υπάρχουν πολλές καρστικές πηγές. Μεγάλες καταβόθρες αποστραγγίζουν τα πλεονάζοντα νερά προς τον Αργολικό κάμπο. Το καλοκαίρι η επιφάνεια της Στυμφαλίας περιορίζεται στα 3.500 στρέμματα, ενώ μετά από μεγάλα διαστήματα ανομβρίας συρρικνώνεται πολύ περισσότερο. Ενδεικτικά ν’ αναφέρουμε ότι πριν από έναν αιώνα το μέγιστο βάθος της άγγιζε τα10 μέτρα και σήμερα μόλις μετά βίας φτάνει τα δυο μέτρα.

Στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας του «Δικτύου Φύση 2000″ έχουν συμπεριληφθεί 13090 στρέμματα, ενώ 2000 από αυτά χαρακτηρίζονται ως Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά. Η κατασκευή τάφρων-φραγμάτων, οι εκβαθύνσεις και η δημιουργία νέων καναλιών, η κακή διαχείριση των υδάτινων πόρων, η ρύπανση από γεωργικά και βιοτεχνικά λύματα, καθώς και το παράνομο κυνήγι, είναι μερικά μόνο από τα πολύ σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή ο υγρότοπος. Προβλήματα που θα πρέπει άμεσα να λυθούν αν θέλουμε στο μέλλον η Στυμφαλία να μην υπάρχει μόνο μέσα στο μύθο. www.ornithologiki.gr

 

Μεσαιωνική μονή Ζάρακα: Ο κεντρικός δρόμος λίγο πριν μας φέρει κοντά στις όχθες της λίμνης, περνά δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο όπου κάποτε υπήρξε η μεγαλόπρεπη μονή Ζάρακα την οποίαν ίδρυσαν καθολικοί μοναχοί από τη Σαβοϊα, τον 13ο αιώνα. Ο σωζόμενος σήμερα ναός είναι μία τρίκλιτη βασιλική και πιθανόν να κτίσθηκε στη θέση αρχαίου ναού, αφιερωμένου στη θεά Άρτεμη. Έρευνες στην περιοχή πραγματοποιεί από το 1975 το Καναδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών. Λασπωμένος χωματόδρομος θα σας φέρει στ’ απομεινάρια της αρχαίας πόλης της Στυμφαλίας που βρίσκεται κρυμμένη πίσω από τους πυκνούς καλαμιώνες.

 

Best 4x4 διαδρομή: Οι κάτοχοι “τζιπ” καλό θα ήταν να μην αναλωθούν σε θορυβώδεις περιπλανήσεις στην ακρολιμνιά, καθώς είναι εποχή ζευγαρώματος των πουλιών και σίγουρα αυτά θα ενοχληθούν.

Για τους οπαδούς της τετρακίνησης εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και σαφώς προτεινόμενη είναι η χωμάτινη διαδρομή από Λαύκα για Αγία Σωτήρα που διασχίζει υπέροχο ελατόδασος προσφέροντας ανεμπόδιστη θέα στη λίμνη και στις κορφές του όρους Ολίγυρτος. Συνολικά θα διανύσετε6 χιλιόμετραως το παρεκκλήσι (υψόμ. 1100) όπου υπάρχει πηγή με νερό. Από εδώ και πέρα ξεκινά δύσβατο μονοπάτι που καταλήγει στην κορφή Σκίπιζα (1934μ).

 

Που θα μείνετε

Κεφαλάρι: Λίγο πριν τη λεκάνη της Στυμφαλίας, στους πρόποδες της Μικρής Ζήριας σε υψόμετρο 800 μέτρων, συναντάμε τον  παραδοσιακό ξενώνα «Αρχοντικό Κεφαλάρι» σε ανακαινισμένο κτίριο του 1880.  Διαθέτει μια σουίτα, 2 τρίκλινα,  5 δίκλινα, (ζητήστε δωμάτιο με τζάκι και υδρομασάζ).  Επιπλέον υπάρχουν  2 δίχωρες σοφίτες με τζάκι ιδανικές για παρέες.  Τηλέφωνο 27470-22200 και 2610-422056

Καλιάνοι: Πάνω στο δρόμο και λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται το συγκρότημα νεόκτιστων ανεξαρτήτων κατοικιών «Πλειάδες», τηλ. 27470-22224

Kαρτέρι: Ενοικιαζόμενα δωμάτια «Το καρτέρι του Λεωνίδα» τηλ. 27470 -31203

Καστανιά: Το «Ξενία» της Καστανιάς θα το βρείτε έξω από το χωριό στην αγκαλιά του ελατόδασους, τηλ.27470-61283,61285

Ακόμη στην έξοδο του χωριού προς Φενεό «Astra Hotel» τηλ. 27470 61202 – 03

Στυμφαλία: Στο χωριό Στυμφαλία υπάρχουν 10 απλά δωμάτια με κεντρική θέρμανση, τηλ. 27470-22072.

 

Που θα φάτε

Στο χωριό Στυμφαλία λειτουργούν οι ψησταριές «Τριαντάφυλλος» τηλ. 27470-22298 και «Στυμφαλία» τηλ. 27470 – 22072 . Στο χωριό Καρτέρι πριν αρχίσουν οι στροφές για Καστανιά υπάρχουν ταβέρνες. Ενδεικτικά ν’ αναφέρουμε την «Λεωνίδα», μια από τις παλαιότερες, τηλ.27470 31203.

Στην Καστανιά πάνω στο δρόμο, θα βρείτε τις παραδοσιακές ψησταριές που νοικιάζουν και δωμάτια «Το Στέκι» τηλ. 27470 61270

και “Καστανιά” τηλ. 27470-61289. Εξαιρετικό είναι το εστιατόριο του ξενοδοχείου «Άστρα».

Στο Κεφαλάρι λειτουργεί η ταβέρνα «Γεύση και οίνος» τηλ. 27470-22185

Στη Λαύκα δίπλα στις βρύσες λειτουργεί η ταβέρνα «Το ορέξιον» τηλ. 27470-31500 και η ψησταριά «Καραγγέλης», τηλ. 27470 31253)

Στο χωριό Καλιάνοι η ταβέρνα «Το Πατρικό» με ενοικιαζόμενα δωμάτια, τηλ. 27470-22224

 

ΠΡΟΣΦΟΡΑ του ξενώνα  “Αρχοντικό Κεφαλάρι” :     Στο χωριό Κεφαλάρι στην ορεινή Κορινθία, στα 800 μέτρα υψόμετρο, στους πρόποδες του όρους Ζήρειας-Κυλλήνης, δίπλα στην πλατεία του χωριού και στην πετρόκτιστη εκκλησία, βρίσκεται ο παραδοσιακός ξενώνας «Αρχοντικό Κεφαλάρι» κτισμένος το 1880 και μόλις αναπαλαιωμένος. Η προσφορά του ξενώνα αποκλειστικά  για τους αναγνώστες του www.viewsofgreece.gr  για την περίοδο από 01/10/2011 έως και 30/04/2012 είναι: Δύο διανυκτερεύσεις σε δίκλινο δωμάτιο με υδρομασάζ,  τζάκι (τα ξύλα δωρεάν) και  πλούσιο παραδοσιακό  πρωινό,  στην τιμή των 135,00 ευρώ . Δίκλινο δωμάτιο χωρίς τζάκι με πρωινό (δύο διανυκτερεύσεις) στην τιμή των  100 ευρώ.

Η προσφορά δεν ισχύει την περίοδο των αργιών και εορτών.

Τηλ. 27470-22200,  2610-422056  κιν.  6948 047 558  www.arxontiko-kefalari.gr

 

 

Κείμενο  & Φωτογραφίες: Ζερμαίν Αλεξάκη

Copyright: Το υλικό της σελίδας αυτής κείμενα & φωτογραφίες είναι αποκλειστικά προϊόν επαγγελματικού φωτορεπορτάζ και έρευνας στο πεδίο και πνευματικό δικαίωμα των  συνεργατών της “Views of Greece”. Οι χρήστες κατανοούν και αποδέχονται ότι πέρα από την δυνατότητα επίσκεψή τους στο site αυτό δεν τους παρέχεται βάσει νόμου κανένα άλλο δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν με οποιοδήποτε τρόπο σε άλλο διαδικτυακό τόπο, ν’ αναπαράγουν, ν’ αντιγράφουν, πωλούν, μεταπωλούν ή/και να εκμεταλλεύονται εμπορικά ή μη, με οποιονδήποτε τρόπο, σύνολο ή μέρος του περιεχομένου της σελίδας αυτής.

 

 

 

 

 


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Όρος Πάικο – Γουμένισσα

Αμπέλια, οξιές και κάστανα

 

Ο μούστος σιγοψήνεται στα κελάρια των οινοπαραγωγών του Πάικου και όλος ο τόπος μοσχοβολά διονυσιακά αρώματα! “Φέτος θα είναι η καλύτερη χρονιά -λένε οι ειδικοί-, το άνυδρο καλοκαίρι είχε και τα καλά του”.  Οι “δρόμοι του κρασιού” οδηγούν εδώ στις ανατολικές παρυφές του μεθοριακού βουνού της κεντρικής Μακεδονίας δίπλα στα ταξιδιωτικά μονοπάτια αυτής της άγνωστης τουριστικά, μα τόσο γοητευτικής ορεινής περιοχής της χώρας μας.

 

Στα όρια των νομών Κιλκίς και Πέλλας, σε μια ευλογημένη από τη φύση πλαγιά του Πάικου με βλάστηση και πηγαία νερά, τριακόσια μέτρα ψηλά από τη θάλασσα ακουμπά τις γειτονιές της η μικρή πολιτεία της Γουμένισσας. Ψηλότερα πολλά όμορφα χωριά καλωσορίζουν το ένα μετά το άλλο τους λιγοστούς χειμερινούς επισκέπτες.  Το τοπίο ορεινό όχι όμως τραχύ ή απόκρημνο, αποκλείεται να σας αφήσει ασυγκίνητους.

 

Γουμένισσα ο τόπος του Ηγούμενου: Οι πρώτοι οικιστικοί πυρήνες δημιουργήθηκαν στην περιοχή γύρω από το Μοναστήρι της Παναγίας τα τελευταία χρόνια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, επί Παλαιολόγων. Το αρχικό όνομα του οικισμού ήταν Γουμέντζα και σήμαινε τόπος του Ηγούμενου. Από την πρώτη στιγμή η οικονομία της Γουμένισσας στηρίχτηκε στις αγροτικές ασχολίες των ντόπιων. Οι φιλόπονοι κάτοικοι καταπιάστηκαν με επιτυχία με τη σηροτροφία, την αμπελουργία και την οινοποιία. Με την άριστη ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και τις καλές τιμές που έπιαναν στις αγορές των Βαλκανίων, οδήγησαν τη τοπική οικονομία στην ανάκαμψη. Επί τουρκοκρατίας σε εποχές δύσκολες, οι κατακτητές με την πάροδο του χρόνου άρχισαν να παραχωρούν προνόμια και αυτοδιοίκηση στην πόλη που γνώρισε την ευημερία. Η απελευθέρωση ήρθε το 1912, ενώ μετά το 1924 στη Γουμένισσα εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από  τη Μικρά Ασία και τον Πόντο.

 

Σεργιάνι στις γειτονιές: Στην πλατανοσκέπαστη δροσερή πλατεία υποδέχεται η Γουμένισσα τους επισκέπτες της. Η χαρακτηριστική κρήνη που έχτισαν οι Γάλλοι στρατιώτες θυμίζει τις εποχές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου όταν η περιοχή ήταν το επίκεντρο σκληρών συγκρούσεων. Στα  σοκάκια της παλιάς πόλης ξεχωρίζουν τα κτήρια της προβιομηχανικής εποχής, τα χαρακτηριστικά κουκουλόσπιτα, αλλά και ο εντυπωσιακός ναός του Αγ. Γεωργίου. Σπουδαίοι άνθρωποι των γραμμάτων όπως ο Μενέλαος Λουντέμης, ο Ίωνας Δραγούμης, ο Γεώργιος Αθάνας πέρασαν από εδώ και έγραψαν για την Γουμένισσα. Η μακεδονική πολιτεία διατηρεί ζωντανή τη δική της μουσική ταυτότητα. Διάσημες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και διεθνώς μέσα από την συμμετοχή τους σε διαφορά φεστιβάλ ανά τον κόσμο, είναι οι μπάντες των χάλκινων πνευστών οργάνων. Τουλάχιστον διακόσιοι είναι οι λαϊκοί οργανοπαίκτες που ασχολούνται λίγο ή πολύ με τα χάλκινα. Σε κάθε γλέντι, κοινωνική εκδήλωση και τοπικό πανηγύρι, οι μπάντες των Χάλκινων θα δώσουν το βροντερό τους παρόν. Για όλες τις πολιτιστικές δραστηριότητες της Γουμένισσας www.goumenissa.eu

Αξίζει να αφιερώσετε λίγο από το χρόνο σας και για να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο που θα βρείτε στην έξοδο της πόλης προς Γρίβα, (είσοδος ελεύθερη) τηλ. 23430 41362

 

Προτεινόμενες εκδρομές

Προς Καστανερή:  H ομορφότερη ορεινή διαδρομή πραγματοποιείται προς  το  χωριό Καστανερή σε υψόμετρο800 μ.,που απέχει μόλις  17 χλμ.από  τη Γουμένισσα. Το χωριό δημιουργήθηκε πριν από 300 χρόνια από κτηνοτρόφους και φυγόδικους που αναζήτησαν, εδώ σε τούτη την απόκρημνη πλαγιά του Πάικου, την ελευθερία τους. Τα περισσότερα σπίτια του χωριού είναι  καλοδιατηρημένα, ενώ εντύπωση προκαλεί η άφθονη χρήση της πέτρας και του ξύλου που θυμίζει τη Ζαγορίτικη τεχνική.  Γύρω από το χωριό απλώνεται ένα υπέροχο δάσος από καστανιές και οξιές, που μπορείτε εύκολα να το εξερευνήσετε ακόμη και με τα πόδια –υπάρχουν σημαδεμένα μονοπάτια που οδηγούν σε όμορφες βρύσες και τοποθεσίες με θέα-.

Καστανερή Μεγ. Λιβάδια: Συνεχίζοντας τον καλό ασφάλτινο δρόμο θα οδηγηθείτε στο απομονωμένο χωριό Μεγάλα Λιβάδια που βρίσκεται σε ύψος1200 μ. σε εκτεταμένο οροπέδιο. Συνολικά θα χρειαστεί να καλύψετε περίπου14 χλμ. μέσα σε δάσος οξιάς. Ο οικισμός δημιουργήθηκε στα μέσα του 18ου αιώνα από βλαχόφωνους Έλληνες που εγκαταστάθηκαν εδώ από τα χωριά Σαμαρίνα και Περιβόλι. Με την πάροδο του χρόνου, η ορεινή κοινότητα γνώρισε άνθηση και οι κάτοικοί της έφτασαν τους 5000.  Σήμερα τα Μεγάλα Λιβάδια το χειμώνα ερημώνουν  καθώς από νωρίς σκεπάζονται με χιόνια και μόνο το καλοκαίρι επιστρέφουν οι κάτοικοι ξαναδίνοντας για λίγο πνοή ζωής στον οικισμό.

Στη σκιά της Τζένας: Πολύ ευχάριστη που όμως το χειμώνα χρειάζεται προσοχή λόγω χιονοπτώσεων, είναι η διαδρομή που οδηγεί από τα Μεγάλα Λιβάδια στο κεφαλοχώρι του Αρχάγγελου στο νομό Πέλλας. Λίγο πριν φτάσετε στον Αρχάγγελο απολαμβάνετε την πανοραμική θέα προς τις ψηλές κορφές του άγνωστου μεθοριακού βουνού Τζένα που απλώνεται συμπαγές πάνω στη συνοριακή γραμμή Ελλάδας – FYROM. Σε μικρή απόσταση από τον Αρχάγγελο συναντάμε στις βόρειες παρυφές του Πάικου τη μονή Αρχάγγελου Μιχαήλ, ή Όσιανης (12ος αι.).   Το καθολικό είναι ρυθμού βασιλικής με τρία κλίτη και διακοσμημένο με αξιόλογες τοιχογραφίες, ενώ η εικόνα του Αρχάγγελου χρονολογείται από το 1862.  Ανατολικά θα βρείτε το χωριό Σκρα όπου στις 17 Μαΐου 1918 έγινε η ιστορική μάχη, μια από τις σημαντικότερες του Α’ παγκοσμίου πολέμου στα Βαλκάνια.

 

Οι δρόμοι του κρασιού: Τα τελευταία χρόνια η πατροπαράδοτη τέχνη της οινοποιίας  φαίνεται να έχει βρει το δρόμο της. Έτσι το γνωστό ξινόμαυρο κρασί, αλλά και η τοπική ποικιλία Νεγκόσα δίνουν το πασίγνωστο κρασί Ονομασίας Προέλευσης  Ανωτέρας  Ποιότητας “Γουμένισσα”. Ο αμπελώνας της Γουμένισσας εντάσσεται στους “Δρόμους του Κρασιού”, μια εταιρεία αστικού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δημιούργησε η Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Μακεδονίας.

Τα επισκέψιμα οινοποιεία της περιοχής είναι:

«Κτήμα Αϊδαρίνη», η οικογένεια Αϊδαρίνη ζει και παράγει κρασιά και τσίπουρο στη Γουμένισσα από τα τέλη του 19ου αιώνα τηλ. 23430-42939.

Οινοποιείο “Μπουτάρη”, τηλ: 23430 41989,  www.boutari.gr

Κτήμα “Τίτου Ευτυχίδη” στους πρόποδες του Πάικου κοντά στις όχθες του πόταμου Σείριου, τηλ / Fax 2310-273620

Κτήμα “Τάτση”, τηλ. 23430- 41053, www.ktimatatsis.gr

Κτήμα “Χατζηβαρύτη” βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές του Πάικου τηλ. 23430 -41236

 

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

Όρος Πάικο: Στην καρδιά της Μακεδονίας, ανάμεσα στην πεδιάδα της Αριδαίας και της Αξιούπολης εκεί όπου συναντιούνται οι νομοί Πέλλας και Κιλκίς, ξεδιπλώνει την μακρόστενη κορμοστασιά του το όρος Πάικο. Σίγουρα δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ψηλότερα βουνά της Μακεδονίας (ψηλότερη κορφή είναι η  Γκόλα-Τσούκα σε υψόμ.1.650 μέτρα).  Ωστόσο το Πάικο θεωρείται από τα ομορφότερα και πιο δασωμένα βουνά της Ελλάδας –εδώ βρίσκεται πιθανώς το μεγαλύτερο σε έκταση καστανόδασος της Ελλάδας (4.500 στρέμματα)- . Στην πλούσια πανίδα του συγκαταλέγονται όλα τα μεγάλα θηλαστικά, όπως το ζαρκάδι, ο αγριόχοιρος, η αρκούδα και ο λύκος.

Τα μοναστήρια του Πάικου: Το μοναστήρι της Παναγίας της Γουμένισσας  με ιστορία άμεσα δεμένη με αυτήν της πόλης -κτίσμα του 13ου αι.- είναι μετόχι της μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους, μαζί με το μεγαλόπρεπο μοναστήρι του οσίου Νικόδημου που βρίσκεται κοντά στο χωριό Πεντάλοφο, αποτελούν τα κοντινά  και  αξιόλογα θρησκευτικά αξιοθέατα της περιοχής. Σημαντικό  επίσης είναι  το μοναστήρι των  Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου & Ειρήνης με το θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπο, έργο σέρβων μοναχών.

Χώρος αναψυχής “Δυο Ποτάμια”: Στο δρόμο προς το χωριό Κάρπη θα βρείτε τη φυσική τοποθεσία «Δυο Ποτάμια» με τρεχούμενα νερά και πυκνό δάσος. Ο χώρος είναι διαμορφωμένος και δέχεται αρκετούς επισκέπτες τα Σαββατοκύριακα.  Ο αναπαλαιωμένος νερόμυλος Γιαπατζή (18ος αι), πάνω στο δρόμο Γουμένισσας – Γρίβα, λειτουργούσε κανονικά μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 70, ενώ σήμερα είναι επισκέψιμος Σαββατοκύριακα.

Καταρράκτες Κούπας – Σκρά: Βρίσκονται ανάμεσα στα χωριά Κούπα και Σκρά, στις βορειοανατολικές παρυφές του Πάικου και προσεγγίζονται με σύντομο μονοπάτι. Οι γαλάζιες λιμνούλες και ο μικρός καταρράκτης, σίγουρα αξίζουν λίγο από το χρόνο σας. Περνώντας από το χωριό Σκρά, γνωστό από τις σκληρές μάχες του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, μπορείτε να επιστρέψετε στη Γουμένισσα μέσω Αξιούπολης ακολουθώντας την κοίτη του Αξιού ποταμού.

 

Που θα μείνετε

Γουμένισσα: Μέσα στην πόλη λειτουργεί ο παραδοσιακός ξενώνας «Δημοσθένης» με 13 δίκλινα, τρίκλινα και δίχωρα δωμάτια, τηλ. 23430-41994, 23430- 41302 www.dimosthenis.gr

Στο 3ο χλμ του δρόμου Γουμένισσας – Γρίβας θα βρείτε το ξενοδοχείο «Παρυφές» με υπέροχη θέα, άνετους χώρους και φιλικό σέρβις τηλ.: 23430-42615 http://paryfes.gr/

Μεγάλα Λιβάδια: Ο ξενώνας «Μοσχόπολις» διαθέτει13 δωμάτια όλα με θέα στο βουνό, τηλ. 23430-25304

Αρχάγγελος: Ενοικιαζόμενα δωμάτια, «Δροσιά» τηλ. 23840-73277.

Αξιούπολη: Ξενοδοχείο «Κοτζά Ντερέ» τηλ. 23430 – 31307 www.kotza-ntere.gr

 

Που θα φάτε

Στη Γουμένισσα ν’ αναφέρουμε στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως την ταβέρνα «Το τζάκι» τηλ 23430-41020 όπου θα δοκιμάσετε “μπουγιουρτί” και άλλες γεύσεις από τοπική κουζίνα. 

Στο χωριό Καστανερή  στις ταβέρνες «Αργαλειός» τηλ. 23430-43565, «Πλατεία» τηλ. 23430-23946 και στο εστιατόριο του ξενώνα «Μοσχόπολις» στα Μεγάλα Λιβάδια.

Στην Αξιούπολη λειτουργεί το εστιατόριο «γεύσεις Αρχοντάκη» 23430-31197 με προσεγμένο χώρο, περίφημα μαγειρεμένα κρεατικά και εξαιρετική επιλογή κρασιών.

Στο χωριό Γρίβας η ψησταριά – ταβέρνα  «ο Κούδας» φημίζεται για το γουρουνοπουλο.   Ταβέρνες-ψησταριες θα βρείτε επίσης στην προτεινόμενη διαδρομή προς Αρχάγγελο και Σκρά.

 

Αγορές: Στο χωριό Γρίβα λειτουργεί η  οικοτεχνία «Οι Γουμένισσες» που παρασκευάζει γλυκά κουταλιού, τραχανά, χυλοπίτες, μαρμελάδες και βότανα του βουνού (τηλ. 23430-43455). Στη Γουμένισσα στο πρατήριο “Αϊδαρίνη” ο κος Δημήτρης θα σας λύσει οποιαδήποτε απορία σχετική με τα κρασία της Γουμένισσας, τηλ. 23430-41293

 

ΚΕΙΜΕΝΑ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:  ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

Copyright: Το υλικό της σελίδας αυτής κείμενα & φωτογραφίες είναι αποκλειστικά προϊόν επαγγελματικού φωτορεπορτάζ και έρευνας στο πεδίο και πνευματικό δικαίωμα των  συνεργατών της “Views of Greece”. Οι χρήστες κατανοούν και αποδέχονται ότι πέρα από την δυνατότητα επίσκεψή τους στο site αυτό δεν τους παρέχεται βάσει νόμου κανένα άλλο δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν με οποιοδήποτε τρόπο σε άλλο διαδικτυακό τόπο, ν’ αναπαράγουν, ν’ αντιγράφουν, πωλούν, μεταπωλούν ή/και να εκμεταλλεύονται εμπορικά ή μη, με οποιονδήποτε τρόπο, σύνολο ή μέρος του περιεχομένου της σελίδας αυτής.

 


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Νομός Ξάνθης

Ξάνθη – Σταυρούπολη – Στενά Νέστου

Σε τούτα τα μοναχικά τοπία της Θράκης, η γοητεία της εξερεύνησης αποκτά την ολοκληρωμένη της διάσταση.  Πλατιά ποτάμια, πλήθος γραφικών χωριών και κάστρων με παρελθόν που χάνεται ανάμεσα σε θρύλους και ιστορικά γεγονότα, αρμολογούν τη φυσιογνωμία ενός ξεχωριστού τόπου που σίγουρα αξίζει να γνωρίσετε.

 

 

Οι πρώτες εντυπώσεις: Μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Ξάνθης  θα γνωρίσεις τα ξεχασμένα χωριά της μεθορίου, θα περιπλανηθείς στην ακροποταμιά απολαμβάνοντας τα γαλήνια τοπία που σχηματίζουν οι μαίανδροι του Νέστου, θα δεις άγρια άλογα να καλπάζουν, θα μιλήσεις με σκληροτράχηλους ξωμάχους που επιμένουν πατριωτικά να ζουν στον τόπο τους… Θα συμμετέχεις σε υπαίθριες δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ιππασία, ράφτινγκ και καγιάκ χωρίς να χρειαστεί να στερηθείς τίποτα από τις εξυπηρετήσεις που θα σου εξασφαλίσουν μια άνετη διαμονή. Η προτεινόμενη διαδρομή αν και ενδεικτική θα σε φέρει σ’ επαφή με τα πολλά και διαφορετικά πρόσωπα της φύσης του νομού Ξάνθης. Θα οδηγήσεις με ασφάλεια σε ασφάλτινους οδικούς άξονες, μα αν χρειαστεί θα «παίξεις» και με το χώμα ή τη λάσπη στους άφθονους δασικούς δρόμους.  Ξεκινώντας από την Ξάνθη θα στραφείς βόρεια προς τη Σταυρούπολη και μετά νοτιοδυτικά για τα χωριά Κομνηνά, Κρωμνικό Λιβερά και αφού πραγματοποιήσεις ένα μεγάλο κύκλο, θα βρεθείς στους Τοξότες, στις όχθες του Νέστου.

 

Προτεινόμενες διαδρομές

Σταυρούπολη – Ξάνθη: Ακολουθώντας τον φιδογυριστό δρόμο που συνδέει την Ξάνθη με τη Σταυρούπολη (30 χλμ.) θ’ απολαύσεις τη μοναδική για τη φυσική ομορφιά της διαδρομή. Ο δρόμος ελίσσεται ανάμεσα σε καταπράσινες κοιλάδες ακολουθώντας διακριτικά την κοίτη του ποταμού Κόσυνθου. Σε αρκετά σημεία έχουν διαμορφωθεί από τη δασική υπηρεσία καλαίσθητοι χώροι αναψυχής που προτείνονται για στάση και ξεκούραση. Ακόμη ενδιαφέρον προκαλούν τα υπέροχα πέτρινα γεφύρια που κοσμούν το καθαρό αυτό ποτάμι και προσεγγίζονται εύκολα από το δρόμο. Η Σταυρούπολη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νομού Ξάνθης και βρίσκεται πάνω στο δρόμο που συνδέει την πρωτεύουσα με τη Δράμα.

Σταυρούπολη – Κομνηνά: Οι γειτονιές της Σταυρούπολης απλώνονται σε μια κατάφυτη γωνιά των παρυφών της Ροδόπης και σε μικρή απόσταση από τις όχθες του Νέστου. Η πλατανοσκέπαστη πλατεία με  τα καφενεία και τα παλιά ρυτιδωμένα κτίρια των αρχών του αιώνα, αποπνέει μια ανεπιτήδευτη απλότητα που σιγά – σιγά χάνεται από τη σύγχρονη ελληνική ύπαιθρο.  Άξιο αναφοράς είναι το Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται από το 2001 στο παλιό κτήριο της Εφορίας Καπνού. Στο ισόγειο υπάρχει έκθεση με παραδοσιακές φορεσιές, ενώ στον πρώτο όροφο υπάρχουν εκθέματα παραδοσιακά της καθημερινής ζωής του χωριού. Από τη Σταυρούπολη  αφήνεις  τον κεντρικό δρόμο που τραβά βόρεια για Παρανέστι – Δράμα και ακολουθείς τις ταμπέλλες προς Κομνηνά (5 χλμ.). Ενάμιση χιλιόμετρο πριν το χωριό θα δείς το στενότερο δρόμο που θα σε οδηγήσει στον αρχαιολογικό χώρο όπου έχουν ανακαλυφθεί σπουδαίοι μακεδονικοί τάφοι (είναι επισκέψιμοι).

Στα Κομνηνά θα επισκεφθείς  και το πρώτο «Τηλεματικό Κέντρο» που λειτούργησε στην Ελλάδα -το δεύτερο λειτουργεί στην Κόνιτσα- όπου θα διαπιστώσεις “ίδιοις όμασι” πώς οι νέες τεχνολογίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν με  επιτυχία  για  την προστασία και ανάδειξη  του φυσικού περιβάλλοντος.

Κομνηνά – Κρωμνικό: Η ομορφότερη οδική διαδρομή από τα Κομνηνά είναι αυτή που με συνεχείς στροφές θα σε φέρει στα απόμερα και εγκαταλειμμένα χωριά Άνω, Κάτω Λιβερά και Κρωμνικό που απολαμβάνουν την εξαιρετική θέα στα Στενά του Νέστου. Μονοπάτι από Άνω Λιβερά κατηφορίζει ως την ακροποταμιά όπου ο ανακαινισμένος σταθμός του ΟΣΕ λειτουργεί πλέον ως χώρος υποδοχής των επισκεπτών. Στην πανέμορφη κοιλάδα περιφέρονται άγρια άλογα, ενώ βρίσκουν καταφύγιο πολλά σπάνια πουλιά.  Αξέχαστη εμπειρία είναι η κατάβαση του ποταμού με κανώ που ξεκινά από τα Κάτω Λιβερά και ακολουθώντας τη ροή του ποταμού καταλήγει στους Τοξότες. Η εταιρεία «Riverland» που δραστηριοποιείται στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια, διαθέτει κατάλληλο εξοπλισμό και έμπειρους συνοδούς. Ακόμη η περιοχή ενδείκνυται επίσης για ορεινή ποδηλασία και πεζοπορία. Πληροφορίες τηλ. 25410-62488, www.riverland.gr

Κρωμνικό – Τοξότες: Μετά το χωριό Κρωμνικό και λίγο πριν ο δρόμος αρχίσει να κατηφορίζει για Τοξότες, θα βρεθείς σε χώρο αναψυχής όπου θα έχεις την ευκαιρία ν’ απολαύσεις την ωραιότερη θέα στην κοιλάδα του Νέστου. Κατηφορίζοντας για Τοξότες μπορείς να παρεκκλίνεις λίγο από την πορεία σου για να επισκευής το επίσης εγκαταλειμμένο χωριό Ίμερα. Φτάνοντας στην καρδιά του «Αισθητικού Δάσους Νέστου», θα δεις ότι έχουν διαμορφωθεί στην ακροποταμιά χώροι αναψυχής όπου μπορείς να χαρείς την παρόχθια φύση και να χαλαρώσεις . Ακόμη προτείνουμε έστω και για λίγο ν’ ακολουθήσεις το λιθόστρωτο μονοπάτι που κινείται πλάι στη σιδηροδρομική γραμμή και πολύ κοντά στο ποτάμι και περνά μέσα από τις διαδοχικές σήραγγες του τραίνου για να καταλήξει στο Σιδηροδρομικό Σταθμών Κάτω Λιβερών. Διαδρομή άκρως ενδιαφέρουσα που πραγματοποιείται από πολλούς πεζοπόρους, Η επιστροφή γίνεται με το τραίνο. (Φρόνιμο θα ήταν να ενημερωθείς από πριν για τα δρομολόγια των συρμών)

 

Μη Χάσετε: Εντυπωσιακή είναι και η διαδρομή Τοξότες – Σταυρούπολη με το τραίνο. Μόλις ο συρμός μπει στα στενά του Νέστου κατεβάζει ταχύτητα με σκοπό οι επιβάτες ν’ απολαύσουν το μοναδικό τοπίο. Μπορείς να κατέβεις είτε στα Κάτω Λιβερά είτε στη Σταυρούπολη. Πληροφορίες ΟΣΕ Ξάνθης, τηλ. 25410 – 22581

 

Επισκευθείτε ακόμη: Εφορμώντας από τη Σταυρούπολη θα προσεγγίσετε το χωριό Λειβαδίτης (18 χλμ.) που βρίσκεται σε ύψος1.200 μέτρων στην αγκαλιά των δασών της Ροδόπης. Από εδώ θα ζητήσεις να σου δείξουν το σημαδεμένο μονοπάτι που οδηγεί στον ομορφότερο καταρράκτη της Ελλάδας (40 λεπτά). Από το χωριό Νεοχώρι το οποίο βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα Σταυρούπολης – Παρανεστίου θα επισκευθείς το μακεδονικό κάστρο της Καλύβας, κτίσμα του 4ου π.Χ.

 

Αυτό το ξέρατε; Ο ποταμός Νέστος σχηματίζεται στην ορεινή περιοχή  Ρίλα  στη Βουλγαρία και μετά από94 χιλιόμετρα περιπετειώδους πορείας στα εδάφη της γείτονος χώρας, περνά τα Ελληνικά σύνορα στο ύψος της Ροδόπης και παγιδεύεται σε νεότευκτα φράγματα  και τεχνητές λίμνες. Κοντά στο Παρανέστι απλώνεται στην πεδιάδα για να συνεχίσει τη αέναη πορεία του κυλώντας ανάμεσα σε φαράγγια και κοιλάδες. Τελικά μετά από140 χιλιόμετρα. στο  ελληνικό έδαφος, εκβάλλει στη θαλάσσια περιοχή της Κεραμωτής.  Το εκπληκτικό αυτό οικοσύστημα συμπεριλαμβάνεται στο  Ευρωπαϊκό Δίκτυο “Νatura 2000″ και προστατεύεται από την διεθνή  συνθήκη Ramsar.

 

Πως θα πάτε

Από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τη Ξάνθη θα χρειαστεί να διανύσετε220 χλμ.(χρησιμοποιώντας την Εγνατία οδό) και από την Αθήνα 730, όλα σε εθνικό δρόμο.

Λίγη προσοχή χρειάζεται στα διόδια των Μαλγάρων ώστε να μην μπείτε στη Θεσ/νίκη, αλλά να συνεχίσετε για Καβάλα – Ξάνθη.

 

Που θα μείνετε

Ξάνθη: «Ζ Palace» τηλ. 25410-64414, «Ελισσό» τηλ. 25410-84400 , «Έλενα» τηλ. 25410-63901, «Hotel Casino Xanthi» τηλ. 25410-84805,  «Νέστος» τηλ. 25410-27531, «Νατάσσα» τηλ. 25410-21521. «la chalet» (Κιμμέρια) τηλ. 25410-68511-5 και στο 4ο χλμ. προς Σταυρούπολη σε κατάφυτη εξοχική τοποθεσία το ξενοδοχείο «Αγριανή» τηλ. 25410-83777

Κομνηνά: “Nέμεσις” τηλ. 25420-21005, “Ηνίοχος” 25420-22483, 22678

Σταυρούπολη: Ξενώνες Ξένιος Ζευς”, τηλ.25420-22444 , “Νόστος” τηλ. 25420-22027, «Αρχοντικό» τηλ. 25420-22225, “Φιλήδημος” τηλ 25420 22250 και «Διάβα»

25420-22460.

Καρυόφυτο: Ξενοδοχείο «Κυβέλη», τηλ.25420 – 31031, στο Άνω Καρυόφυτο «κατοικίες Κάρυον» τηλ. 6974010956 & 6977222270 και «Αγνάντιο» τηλ. 6937260508.

Λυκοδρόμιο: Ξενώνας «Τζιβαέρι», τηλ. 25410-74843

Λειβαδίτης: Δασικό Χωριό Ερύμανθου (35 χλμ. από Σταυρούπολη). Σε ύψος1350 μέτρων κυριολεκτικά στην καρδιά του πιο όμορφου δάσους της βόρειας Ελλάδας, λειτουργούν 13 αυτόνομα ξύλινα σπίτια 65 τ.μ. με τζάκι, μπάνιο, θέρμανση, ψησταριές και πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα που μπορούν να φιλοξενήσουν 4 με 5 άτομα τηλ. 25420-21008 και 25410-63710.

Τοξότες: «Κοκκύμελον» τηλ. 25410-93551, «Νεφέλες του Νέστου» τηλ. 25410.93.379, «FILOXENIA HOTEL» τηλ. 25410 – 93917

 

Φαγητό

Στο εστιατόριο του ξενοδοχείο “Νέμεσις” το «μενού» περιλαμβάνει κυρίως μαγειρευτά φαγητά από την ελληνική, αλλά και την τοπική θρακιώτικη κουζίνα. Στην πλατεία των Κομνηνών θα βρείτε το ταβερνάκι ψησταριά “Καλύβα” και στη Σταυρούπολη, πίσω από το Δημαρχείο τη ψησταριά “Οίνος”.

Στο χωριό Καρυόφυτο πηγαίνοντας για Λειβαδίτη ξεχωρίζουμε την ταβέρνα “Αντίκα” και στο χωριό του Λειβαδίτη τη ψησταριά Καππαδόκας.

 

ΑΓΟΡΕΣ

Από το Γυναικείο Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Σταυρούπολης θα ψωνίσετε γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, παραδοσιακά ζυμαρικά και κεντήματα, τηλ. 25420-22027, 22253, 22054.

 

ΠΡΟΣΦΟΡΑ της “ Riverland ”:   Γνωρίστε με την Riverland την μαγευτική ομορφιά
του Νέστου και της Ροδόπης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την μία ημέρα κατάβαση
των Στενών του Νέστου με καγιακ και την άλλη περιήγηση με 4Χ4 στα δάση της
Ροδόπης με πεζοπορία στον  καταρράκτη του Λειβαδίτη για δύο άτομα, καθώς και δύο διανυκτερεύσεις σε  δίκλινο δωμάτιο με πρωινό, στο ξενοδοχείο Filoxenia στο χωριό Τοξότες στην τιμή των 250 ευρώ. τηλ. 25410-25078 www.riverland.gr

 

 

Κείμενα-φωτογραφίες: Ζερμαίν Αλεξάκη

Copyright: Το υλικό της σελίδας αυτής κείμενα & φωτογραφίες είναι αποκλειστικά προϊόν επαγγελματικού φωτορεπορτάζ και έρευνας στο πεδίο και πνευματικό δικαίωμα των  συνεργατών της “Views of Greece”. Οι χρήστες κατανοούν και αποδέχονται ότι πέρα από την δυνατότητα επίσκεψή τους στο site αυτό δεν τους παρέχεται βάσει νόμου κανένα άλλο δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν με οποιοδήποτε τρόπο σε άλλο διαδικτυακό τόπο, ν’ αναπαράγουν, ν’ αντιγράφουν, πωλούν, μεταπωλούν ή/και να εκμεταλλεύονται εμπορικά ή μη, με οποιονδήποτε τρόπο, σύνολο ή μέρος του περιεχομένου της σελίδας αυτής.

 


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Άνω Πορόϊα Σερρών

Στην αγκαλιά του Μπέλες          

Με την υπέροχη θέα στη λεκάνη της Κερκίνης, τον αέρα του βουνού να τρυπώνει στις γειτονιές, την πυκνόφυτη βλάστηση να σκεπάζει τα σπιτικά και τα νερά να κελαρύζουν ολόγυρα, τα Άνω Πορόια -η κοινότητα του νομού Σερρών με την μακρόχρονη παράδοση-, έχει κάθε λόγο να καμαρώνει για τον τόπο της.

 

Το Μπέλες βρίσκεται ακριβώς επάνω στην συνοριακή γραμμή     που διαχωρίζει την επικράτεια της Ελλάδας από αυτήν της  Βουλγαρίας και ανατολικότερα της F.Y.R.O.M, στο λεγόμενο “Τριεθνές”. Μάλιστα αυτό το σημείο είναι ιστορικά γνωστό, μιας κι εδώ εκδηλώθηκε η πρώτη επίθεση των Γερμανών κατά της Ελλάδας στις 6 Απριλίου του 1941.

Είναι ένα όμορφο βουνό, έντονα δασωμένο με απότομες πλαγιές και άφθονες χαραδρώσεις, όπου κυλούν βιαστικά τα γάργαρα νερά τους πολλά μικρά ρέματα. Τα Άνω και Κάτω Πορόια, τα Πλατανάκια, η Μακρινίτσα, το Νεοχώρι, το Ακριτοχώρι και μερικά ακόμη χωριά, ακουμπούν στις νότιες παρυφές του βουνού και ανήκουν διοικητικά στο νομό Σερρών.

Η περιοχή προσεγγίζεται εύκολα από τον οδικό άξονα Σιδηροκάστρου – Κικλίς και Θεσ/νίκης Σιδηρόκαστρου – Προμαχώνα.

 

Πρέπει να ξέρετε

Οι περισσότεροι σύγχρονοι χάρτες παρουσιάζουν το Μπέλες ως όρος Κερκίνη και κατ’ αυτόν τον τρόπο συμβάλουν σε  μια  γενικότερη σύγχυση των τοπωνύμιων της περιοχής. Για τους ντόπιους το βουνό είναι γνωστό με το παλιό όνομά του και σπάνια  χρησιμοποιείται στην καθημερινή πρακτική, η σημερινή ονομασία «όρος Κερκίνη».

Αρκετοί κάτοικοι της περιοχής είναι πρόσφυγες από την ανατολική Θράκη. Υπάρχουν όμως και βλαχόφωνοι Έλληνες που ήρθαν εδώ από τα βλαχοχώρια της Πίνδου, κυρίως μετά τα Ορλωφικά (1770). Ακολούθησαν και άλλοι  μετά  την αποτυχία του Λάμπρου Κατσώνη, αλλά και την  καταστροφή  του Σουλίου. Με την πάροδο των χρόνων τα Πορόια  εξελίσσονται σε σημαντικό, ακμάζον κεφαλοχώρι με δικό τους ελληνικό σχολείο. Στις 26 Ιουνίου του 1913 ο Ελληνικός στρατός απελευθερώνει μαζί με τη Μακεδονία και τα χωριά του Μπέλες. Αγκαλιά με τις οξιές και τα δάση του Μπέλες προικισμένα με την ευλογία του νερού, με καλό κλίμα και υπέροχη θέα, τα Άνω Πορόϊα σήμερα αποτελούν αναμφίβολα μια ξεχωριστή, παρόλα αυτά άγνωστη ακόμα, γωνιά της Αν. Μακεδονίας.

 

Οι Περιηγήσεις

Στο Μπουγάζι και στον Άγιο Γεώργιο: Από την πλατεία των Άνω Ποροίων θα πάρετε τον ανηφορικό ασφάλτινο δρόμο για την τοποθεσία “Μπουγάζι”(μπορείτε να πάτε και με τα πόδια). Ακολουθώντας την κοίτη του ορεινού ποταμού κάτω από την πυκνή σκιά του πλατανόδασους, θα καταλήξετε εύκολα στο ιχθυοτροφείο πέστροφας και στην ομώνυμη ταβέρνα όπου ο δρόμος τερματίζει.

Ένας ακόμη εύκολος περίπατος πραγματοποιείται προς την παλιά εκκλησία του Αγ. Γεωργίου που δεσπόζει πάνω από το χωριό και  απ’ όπου θα απολαύσετε την εκπληκτικότερη θέα της περιοχής, τόσο προς το χωριό Πορόια, όσο και προς την λίμνη Κερκίνη και τον κάμπο.

Προς τη Λίμνη Κερκίνη: Ασφάλτινος δρόμος από τα Πορόια θα σας φέρει στο χωριό Κερκίνη με το μικρό παρόχθιο λιμανάκι όπου δένουν οι ξύλινες πλάβες των ψαράδων… Από εδώ ακολουθώντας τον ασφάλτινο δρόμο που κινείται περιμετρικά της λίμνης θα τραβήξετε προς Λιθότοπο και φράγμα. Η διαδρομή είναι υπέροχη με ήπιες στροφές και θα σας φέρει κοντά στον θαυμαστό κόσμο της λίμνης Κερκίνης. Στο χωριό Βυρώνεια αξίζει να επισκεφθείτε το Δημοτικό Ενυδρείο Βυρώνειας

Προς Προμαχώνα: Ακολουθώντας τον κεντρικό οδικό άξονα που διατρέχει το βόρειο άκρο του νομού Σερρών, θα τραβήξετε ανατολικά προς Νέο Πετρίτσι και Προμαχώνα. Με σύντομες παρακάμψεις από την αρχική σας πορεία θα επισκεφθείτε το Μανδράκι όπου βρίσκονται μερικά από τα παρατηρητήρια πουλιών της Κερκίνης. Θα πάτε στη Βυρώνεια, θα περιηγηθείτε για λίγο στις όχθες του Στρυμώνα και θα συνεχίσετε είτε προς Προμαχώνα –όπου είναι μια από τις κυρίες πύλες της χώρας με τη γειτονική Βουλγαρία-, είτε προς Σιδηρόκαστρο, πολίχνη γνωστή για τα ιαματικά νερά της και τους καταρράκτες της.

        

Μη χάσετε

 • Μια βόλτα με άλογα στα δάση του Μπέλες
 • Περιήγηση με βάρκα στον υδροβιότοπο της Κερκίνης
 • Μια εκδρομή ως το μεθοριακό χωριό Άγκιστρο για να δείτε το παλιό χαμάμ μα και τις σύγχρονες εγκαταστάσεις των λουτρών.
 • Να πάτε στη Βυρώνεια και να επισκεφθείτε το Δημοτικό Ενυδρείο που στεγάζεται σε παλιό κτίριο του ΟΣΕ.

 

Αποδράσεις εκτός δρόμου: Οι δασικοί δρόμοι που διασχίζουν το Μπέλες είναι άφθονοι, όχι όμως σε καλή κατάσταση και χωρίς πινακίδες. Εμείς ενδεικτικά προτείνουμε δυο δασικές διαδρομές που όμως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ακολουθήσετε αν δεν έχετε τη βοήθεια κάποιου ντόπιου. Να θυμάστε πως το Μπέλες μέχρι πριν από λίγα χρονιά ήταν απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και ακόμη υπάρχουν ενεργά ναρκοπέδια.

Μπέλλες προς κορφή: Λίγο πριν μπούμε στα Άνω Πορόια θα δούμε δεξιά να  φεύγει ένας βατός χωματόδρομος με πορεία βόρεια. Περνάμε τη μπάρα του στρατού στη θέση «Πελεκάνος» (πιθανόν εδώ να υπάρχει και στρατιωτική παρουσία) και συνεχίζουμε με συνεχές ζικ -ζακ να κερδίζουμε ύψος. Ακολουθώντας πάντα τον πιο βατό χωματόδρομο, θα περάσουμε τα εγκαταλειμμένα στρατιωτικά φυλάκια. Στη συνεχεία ο δρόμος χειροτερεύει και όλο ανηφορίζει. Μέχρι τη θέση «1777» θα χρειαστεί να διανύσουμε ακόμη 10 χιλιόμετρα δύσκολα και φυσικά αδιάβατου το χειμώνα, δρόμου.

Πορόια – Πλατανάκια: Σχετικά εύκολη διαδρομή σε βατό χωματόδρομο με άφθονες όμως στροφές. Στην αρχή ακολουθούμε την ιδία πορεία με την προηγουμένη διαδρομή ώσπου να φτάσουμε σε χαρακτηριστική διασταύρωση κι εδώ αντί να πάμε δεξιά συνεχίζουμε αριστερά για16 χλμ. έως το χωριό Πλατάνακια όπου και πάλι πατάμε άσφαλτο.

 

Χρήσιμα τηλέφωνα

Τροχαία Σερρών 23210-90810, 90864

Ιππικές Περιηγήσεις στο Μπέλες 23270-51296.

Δημοτικό Ενυδρείο Βυρώνειας 23230-31449

Κέντρο Υγείας Ροδόπολη  23270-22222

Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός  23270-51550

 

Χιλιομετρικές αποστάσεις

Αθήνα – Πορόια500 χλμ.

Κιλκίς – Πορόια 60 χλμ

Θες/νίκη – Πορόια 100 χλμ

Σέρρες – Πορόια60 χλμ.

 

Πως θα πάτε

Από Θεσ/νίκη ο συντομότερος τρόπος για να προσεγγίσετε τη περιοχή είναι από το φράγμα του Λιθότοπου (80 χλμ.), ενώ μέσω Σερρών – Σιδηροκάστρου να υπολογίζετε περίπου130 χλμ.  Οι ορμώμενοι από νότια Ελλάδα προτιμότερο είναι μετά τα διόδια της Χαλάστρας, να στρίψετε δεξιά για Ευζώνους και μέσω Κιλκίς -Δοϊράνης (διαδρομή με λιγότερη κίνηση και άνετους δρόμους) να φτάσετε στα Πορόϊα. Συνολικά να υπολογίζετε Αθήνα – Πορόϊα 580 χιλιόμετρα.

 

Διαμονή

Άνω Πορόια: Στα Άνω Πορόια λειτουργεί ο παραδοσιακός ξενώνας «Βιγλάτορας» ένας από τους πιο όμορφους μικρούς ξενώνες της ορεινής Ελλάδας. τηλ. 23270-51330, 51231 και «Nastou View hotel», μια ολοκαίνουργια μονάδα με 10 δωμάτια, τηλ.23270-51586.

Κάτω Πορόια: Ξενοδοχειακή μονάδα «Έπαυλις» τηλ. 23270-28180 και  «Refanidis Natural Luxury Hotel & Spa» τηλ. 23270-28000.

Ακριτοχώρι: Σε ήσυχη εξοχική τοποθεσία με απλωτή θέα θα βρείτε το καινούργιο ξενοδοχείο «Μελίνα» με 12 δωμάτια και λειτουργικούς κοινοχρήστους χώρους τηλ. 23230 71212. Ξενοδοχείο «Villa Μπέλλες» τηλ.23230 71200.

 

Που θα φάτε: Στην πλατεία των Άνω Πορόιων θα βρείτε το καφέ-εστιατόριο «Όαση». Στη θέση Mπουγάζι λειτουργούν οι ταβέρνες «Βασιλείου» και «Μπουγάζι». Λίγο ψηλότερα υπάρχει η «Πεστροφοταβέρνα. Στο ορεινό χωριό Μακρυνίτσα εξαιρετική είναι η ταβέρνα «Εβόρα» με παραδοσιακές γεύσεις.

 

Αγορές

Στα Άνω Πορόια αξίζει να επισκεφθείτε το πρατήριο του Συνεταιρισμού Γυναικών, από όπου θα αγοράσετε παραδοσιακά γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες και κεντήματα.

 

Κείμενο-φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης

Copyright: Το υλικό της σελίδας αυτής κείμενα & φωτογραφίες είναι αποκλειστικά προϊόν επαγγελματικού φωτορεπορτάζ και έρευνας στο πεδίο και πνευματικό δικαίωμα των  συνεργατών της “Views of Greece”. Οι χρήστες κατανοούν και αποδέχονται ότι πέρα από την δυνατότητα επίσκεψή τους στο site αυτό δεν τους παρέχεται βάσει νόμου κανένα άλλο δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν με οποιοδήποτε τρόπο σε άλλο διαδικτυακό τόπο, ν’ αναπαράγουν, ν’ αντιγράφουν, πωλούν, μεταπωλούν ή/και να εκμεταλλεύονται εμπορικά ή μη, με οποιονδήποτε τρόπο, σύνολο ή μέρος του περιεχομένου της σελίδας αυτής.


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Ευρυτανία, προτεινόμενες διαδρομές

Γνωστοί και άγνωστοι προορισμοί στον ορεινότερο νομό της Ελλάδας. Επιλεγμένες ιδέες για περιηγήσεις και τετρακίνητες διαδρομές, μέσα από φαράγγια, πυκνά ελατοδάση και γάργαρα ποτάμια.

 

Στην αγκαλιά μιας θάλασσας βουνοκορφών ξεδιπλώνεται η πιο τραχιά και δυσπρόσιτη ορεινή περιοχή της Ελλάδας. Οι ευκαιρίες για αποδράσεις σε τούτη την πανέμορφη γη, είναι άφθονες και δεν περιορίζονται στο ούτως η άλλως γνωστό χιονοδρομικό κέντρο. Ο Τυμφρηστός ή αλλιώς Βελούχι με τα 2315 μέτρα του και την εντυπωσιακή χιονισμένη ορεινή κορμοστασιά του, κυριαρχεί στο ευρυτανικό τοπίο και μαγνητίζει τα βλέμματα όλων, πλάι του στέκονται επάξια τα βουνά Καλιακούδα, Χελιδόνα, και οι πολύκορφες βουνοσειρές των Αγράφων.

Στα ριζά του ακουμπά το Καρπενήσι σε ύψος 950 μέτρων, η πρωτεύουσα του ορεινού νομού, που θα μπορούσε να είναι η ομορφότερη πόλη της Ελλάδας καθώς η φύση  ολόγυρα προσφέρει απλόχερα χίλιες ομορφιές. Δυστυχώς η λογική ανάπτυξης των προηγούμενων δεκαετιών που επικράτησε κι εδώ, έκανε το… θαύμα της. Όσα παραδοσιακά σπίτια  γλίτωσαν  την καταστροφή από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια της κατοχής, έπεσαν από τις μπουλντόζες των εργολάβων. Σήμερα κράτος και  δημοτική αρχή προσπαθούν να ξαναδώσουν τη χαμένη προσωπικότητά της στην ξεχωριστή αυτή πολιτεία.

 

Διαδρομές σε ασφάλιτνους δρόμους

Άγιος Γεώργιος – Φουρνά: Ανηφορίζοντας από Λαμία για Καρπενήσι, στο ύψος του όμορφου χωριού Άγιος Γεώργιος θα στρίψετε δεξιά όπως δείχνουν οι ταμπέλες για Παλαιόκαστρο – Φουρνά. Το ασφάλτινο οδόστρωμα είναι σε καλή κατάσταση και παρ’ όλες τις στροφές, δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Χιλιόμετρο το χιλιόμετρο, καθώς σκαρφαλώνουμε όλο και ψηλότερα, η πορεία γίνεται πιο ενδιαφέρουσα. Σε λίγο φαίνονται τα πρώτα έλατα και το τοπίο αποκτά την ορεινή του υπόσταση. Η Φουρνά βρίσκεται σε ύψος850 μέτρωνστη ράχη του βουνού Λυκομνήματα και ο δρόμος θα σας φέρει στο πάνω μέρος του οικισμού. Καθώς πλησιάζετε θα δείτε τον οικισμό να ποζάρει, απλώνοντας τις γειτονιές του κυριολεκτικά κάτω από τα πόδια σας.

Κορυσχάδες, Νόστιμο , Βουτύρο: Το ιστορικό χωριό Κορυσχάδες (950 υψομ) απέχει μόλις6 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι. Ο οικισμός έχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακός και είναι από τους πιο καλοδιατηρημένους της Ευρυτανίας. Το όνομα του πιθανόν να προήλθε από την αρχαία λέξη κόρυς (= περικεφαλαία), μια και στην περιοχή λειτουργούσαν καμίνια και κατασκευάζονταν πολεμικά αντικείμενα. Στους χώρους του παλιού δημοτικού σχολείου στεγάζεται το μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Το κτήριο πέρασε στην ιστορία όταν το Μάιο του 1944 συνήλθε εδώ το  Εθνικό Συμβούλιο,  που εκλέχθηκε  κατά τη διάρκεια της Κατοχής  από ένα εκατομμύριο Έλληνες. Συνεχίζοντας από Κορυσχάδες για Προυσσό στο 10ο  χιλιόμετρο  από το Καρπενήσι, στη διασταύρωση δεξιά ο δρόμος οδηγεί στο χωριό  Βούτυρο. Βρισκόμαστε σε ύψος850 μέτρων και μια ακόμη ευχάριστη ορεινή κοινότητα μας υποδέχεται με τη δροσιά των έλατου, τον  ήχο  των γάργαρων νερών του και το χαμόγελο των  κατοίκων του. Σε απόσταση μόλις 2 χιλιόμετρων, το χωριό Νόστιμο με τις θεόρατες καρυδιές του και τα ευθυτενή έλατα, βιώνει στο ίδιο μοτίβο τη δική του καθημερινότητα. Από εδώ εύκολα θα συνεχίσετε για το Μικρό και Μεγάλο Χωριό, το  μοναστήρι του Προυσού, τα ποτάμια Καρπενησιώτη και Τρικεριώτη με τα υπέροχα πλατανοδάση τους.

Ο γύρος του Βελουχίου: Από το Καρπενήσι θα πάρετε το δρόμο για Αγρίνιο και στα 3 χιλιόμετρα θα δείτε δεξιά το δρόμο που οδηγεί στο χωριό Στένωμα το οποίο βρίσκεται σκαρφαλωμένο στις βόρειες πλαγιές του βουνού, σε ύψος 650 μέτρων. Αμέσως μετά θα συναντήσετε το ιστορικό χωριό Παυλόπουλο (υψόμ. 780) με τη παλιά εκκλησία του Αγ. Δημητρίου, κτίσμα του 1666 και ακολουθεί ο οικισμός Παπαδιά, κτισμένος αμφιθεατρικά με την εκκλησία του Αγ. Ιωάννη Χρυσοστόμου που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα να ξεχωρίζει ανάμεσα στα υπόλοιπα κτίρια. Από εδώ θα συνεχίσετε την περιήγησή σας προς το πετρόχτιστο χωριό Δομιανοί όπου θα φτάσετε μετά από 6 χλμ.. διασχίζοντας μια υπέροχη ορεινή φύση που σας πολιορκεί από παντού. Θ’ αναζητήσετε την εκκλησία της Παναγίας για να θαυμάσετε τις αριστουργηματικές αγιογραφίες της που χρονολογούνται από το 1787. Από τους Δομιανούς εύκολα θα βγείτε στο χωριό Αγία Παρασκευή απ’ όπου θα απολαύσετε την καλύτερη θέα στη κορφή του Βελουχιού. Επόμενη στάση το κεφαλοχώρι της Αγίας Τριάδας, περικυκλωμένο από καστανόδασος όπου λειτουργεί ακόμη ο παλιός νερόμυλος και η νεροτριβή. Τα σπίτια απλώνονται σε ύψος800 μέτρων στις βόρειες παρυφές του Βελουχιού. Στη συνέχεια βγαίνετε στον εθνικό δρόμο Λαμίας-Καρπενησίου (στο ύψος της Ράχης Τυμφρηστού) απ’ όπου κατηφορίζετε χωρίς προβλήματα για το Καρπενήσι. Επίσης από Αγία Τριάδα μπορείτε μέσω των χωριών Νεοχώρι, Μαυρίλο και Μερκάδα να βγείτε και πάλι στον δρόμο Λαμίας – Καρπενησίου κοντά στο χωριό Άγιος Γεώργιος.

 

Τρεις διαδρομές σε χωματόδρομους που αξίζει να κάνετε

Συχνά το χειμώνα το χιόνι κάνει δύσβατους τους δασικούς δρόμους  που κινούνται σε μεγάλα υψόμετρα. Κατά συνέπεια δεν θα σας προτρέψουμε ν’ μπλέξετε σε παρόμοιες περιπέτειες.  Όμως ακολουθώντας  άφθονους ασφάλτινους δρόμους που συνδέουν μεταξύ τους απόμερα χωριά θα ξεφύγετε από τον συνωστισμό και θα γνωρίσετε καλύτερα την εντυπωσιακή ορεινή  φύση των βουνών Καλιακούδα, Βελούχι και Χελιδόνα.

Καρπενήσι – Μυρίκη – Ανιάδα: Από το Καρπενήσι θα κατευθυνθείτε μέσω ασφάλτινου δρόμου στο ήσυχο χωριό Μυρίκη (7 χλμ.). Θ’ ακολουθήσετε μια πανέμορφη δασική διαδρομή που διατρέχει πυκνό ελατόδασος και θα σας φέρει στο χωριό Ανιάδα (12 χλμ.), απ’ όπου μπορείτε είτε ακολουθώντας την άσφαλτο να επιστρέψετε στο Καρπενήσι, είτε μέσω  δασικών και με άφθονες στροφές δρόμων να συνεχίσετε την ορεινή σας πορεία. Ανεπιφύλακτα εφόσον ο καιρός το επιτρέπει προτείνουμε το χωματόδρομο που οδηγεί στο χωριό Στουρνάρα και την όχθη του Κρικελοπόταμου όπου ξεκινά  το μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στον φανταστικό καταρράκτη «Πάντα Βρέχει».

Φουρνά – Κλειστός – Λίμνη Πλαστήρα: Από το κεφαλοχώρι Φουρνά συνεχίζετε για Κλειστό και τις συνοικίες Πλάτανο, Μεσοχώρι και Κορίτσα. Λίγο ψηλότερα  ο δρόμος γίνεται χωμάτινος. Στα πέντε χιλιόμετρα θα βρεθείτε στη θέση “Σπίτι του Διαβάτη”, ένα κομβικό σημείο που ανάλογα με ποιον δρόμο θ’ ακολουθήσετε μπορείτε να συνεχίσετε την ορεινή σας περιπέτεια, είτε προς τη λίμνη Πλαστήρα, είτε προς τα Ευρυτανικά Άγραφα. Αν πάρετε το αριστερό παρακλάδι θα βγείτε στο χωριό Νεράιδα Δολόπων απ’ όπου θα συνεχίσετε για Καροπλέσι, Ανθηρό, φράγμα Πλαστήρα. Αν ακολουθήσετε τον μεσαίο δρόμο, θα κατευθυνθείτε προς Σαραντάπορο – Μολόχα και νομό Καρδίτσας, ενώ αν πάτε δεξιά θα επιστρέψετε πάλι στη Φουρνά ή θα συνεχίσετε για τα ορεινά χωριά της Δυτ. Φθιώτιδας.

Κορυσχάδες – Μονή Κουμασίων – Βούτυρο- Νόστιμο: : Από την πλατεία των Κορυσχάδων ξεκινά ένας βατός χωμάτινος δρόμος που οδηγεί μετά από4 χιλιόμετρα στη μονή Κουμασίων. Το μοναστήρι ιδρύθηκε το 1661 και καταστράφηκε από τους Τούρκους όταν ξέσπασε η επανάσταση του 1821. Μετά την απελευθέρωση οι ντόπιοι το ξαναέκτισαν. Όμως τον Αύγουστο του 1944 είχε την ίδια τύχη αφού το πυρπόλησαν οι Γερμανοί. Χίλια μέτρα μετά τη μονή βγαίνουμε σε διασταύρωση. Ο δρόμος αριστερά οδηγεί εύκολα στο χωριό Βούτυρο, ενώ αν πάμε δεξιά θα συνεχίσουμε μέσα από υπέροχη ορεινή φύση για το χωριό Νόστιμο (6 χλμ) όπου πατάμε και πάλι άσφαλτο.

 

Χιλιομετρικές αποστάσεις

Λαμία  - Καρπενήσι 78

Αγρίνιο – Καρπενήσι 115

Πάτρα – Καρπενήσι 187

Καρπενήσι – Λάρισα 225

 

Πως θα πάτε

Από Αθήνα για Καρπενήσι θα χρειασθεί να διανύσετε 295 χλμ., ενώ από Θεσ/νίκη 385 χλμ.Όσοι έρχονται από δυτική Ελλάδα να προτιμήσουν την αρτηρία μέσω Αγρινίου κι από εκεί ν’ ανηφορίσουν για τη λίμνη Κρεμαστών και τη Φραγκίστα. Από τη γέφυρα της Επισκοπής, σε50 χλμ.φθάνετε στο Καρπενήσι και σε 60 στο Αγρίνιο.

 

Που θα μείνετε

Καρπενήσι:   Στο κέντρο της πόλης τα «Άνεσις» τηλ. 22370-80700 και «Ελβετία» τηλ. 22370-22465. Στα περίχωρα βρίσκεται το ξενοδοχείο «Avaris» τηλ. 22370-89100 και το μικρό συγκρότημα  «Αμυγδαλιές» τηλ. 22370-23281, 2237021396 

Στο δρόμο για χιονοδρομικό Ηotel- Spa “Montana” τηλ. 22370-80400.

Μεγάλο Χωριό: Παραδοσιακός ξενώνας “Aνεράδα inn” τηλ. 22370- 41479.

Στο ποτάμι το ξενοδοχείο “Δρυάς” τηλ. 22370-41131, «Μεσοστράτι» τηλ. 22370-41118.

Μικρό Χωριό: Το ξενοδοχείο “Hellas Country club” τηλ. 22370-41570-6 και διαμερίσματα «Ιβίσκος» τηλ. 22370-41515. Στο Παλιό Μικρό Χωριό το ξενοδοχείο “Χελιδόνα” τηλ. 22370- 41221 και τα studios «Merses» τηλ. 22370-41444.

 Βούτυρο: “Βίλα Βιργινία” τηλ. 22370-25835,25133, «Νηνεμία» τηλ. 22370-24614,

 «Αμαδρυάδες  τηλ.22370-80909, «Emotion country resort» τηλ. 22370-25725.

 Μεγάλη Κάψη: Δασικό Χωριό “Λιβαδάκι”  20 ξύλινα σπιτάκια στις παρυφές του Βελουχίου. Με αφετηρία το Δασικό χωριό, μπορούν να πραγματοποιηθούν πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες, τηλ. 22360-91040

 

Που θα φάτε

Στις Κορυσχάδες λειτουργεί η ταβέρνα Μεσαμπελιά, ενώ για καφέ, ποτό και κρύα πιάτα υπάρχει το «Αγρόκτημα». Την καλύτερη ίσως επιλογή για φαγητό θα κάνετε αν επισκεφθείτε την ταβέρνα “Πέταλο” στο χωριό Γαύρος. Βέβαια είναι γνωστό ότι πολλές αξιόλογες δυνατότητες για φαγητό υπάρχουν στο Μικρό και Μεγάλο Χωριό. Στο χώρο του Πάρκου Τουριστικής Ιππασίας λειτουργεί σε ξύλινο οίκημα το καφέ «saloon». Σε όλα τα χωριά θα βρείτε ταβέρνες και ψησταριές που λειτουργούν τα Σαββατοκύριακα.

 

ΠΡΟΣΦΟΡΑ του Δασικού Χωριού  «Λιβαδάκι» :

Ιδανικό για όσους αγαπούν  την απόλυτη ησυχία και την πραγματική επαφή με την ορεινή φύση είναι το Δασικό Χωριό “Λιβαδάκι”  στο χωριό Μεγάλη Κάψη του Βελουχιού. Διαθέτη  20 ξύλινα σπιτάκια πρόσφατα ανακαινισμένα που προσφέρουν όλες τις ανέσεις,  με αυτόνομη θέρμανση και πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα.

Το Δασικό Χωριό Λιβαδάκι  προσφέρει αποκλειστικά  για τους αναγνώστες του www.viewsofgreece.gr για την χειμερινή περίοδο και για μια διανυκτέρευση δυο ατόμων  τις  τιμές της χαμηλής περιόδου –δηλαδή  ανεξάρτητο  σπιτάκι  με πλούσιο πρωινό στην τιμή των 75 ευρώ-. Τηλ. 22360-91040 www.livadaki.gr

 

Κείμενο-φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης

Copyright: Το υλικό της σελίδας αυτής κείμενα & φωτογραφίες είναι αποκλειστικά προϊόν επαγγελματικού φωτορεπορτάζ και έρευνας στο πεδίο και πνευματικό δικαίωμα των  συνεργατών της “Views of Greece”. Οι χρήστες κατανοούν και αποδέχονται ότι πέρα από την δυνατότητα επίσκεψή τους στο site αυτό δεν τους παρέχεται βάσει νόμου κανένα άλλο δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν με οποιοδήποτε τρόπο σε άλλο διαδικτυακό τόπο, ν’ αναπαράγουν, ν’ αντιγράφουν, πωλούν, μεταπωλούν ή/και να εκμεταλλεύονται εμπορικά ή μη, με οποιονδήποτε τρόπο, σύνολο ή μέρος του περιεχομένου της σελίδας αυτής.

 


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Υπάτη – Οίτη

Μπαλκόνι στη Ρούμελη

Για τους περισσότερους είναι ένα ακόμη από τα πολλά βουνά της Στερεάς Ελλάδας. Για όσους όμως την ξέρουν, η Οίτη αποτελεί ένα φυσικό παράδεισο, ένα σημαντικό εθνικό δρυμό, έναν τόπο αυθεντικό, αλώβητο ακόμα από τον μαζικό τουρισμό, που θα πρέπει όλοι να γνωρίσουμε και να προστατέψουμε.

 

Αν και είναι ένα από τα μεγαλύτερα βουνά της Στερεάς Ελλάδας, η Οίτη ουσιαστικά παραμένει ένας   άγνωστος ορεινός κόσμος. Οι σκιέρ που γλιστρούν στις χιονισμένες πίστες του Παρνασσού ξεχωρίζουν στο βάθος του ορίζοντα τις μονοκόμματες κορφές της, χωρίς πιθανόν να την αναγνωρίζουν. Όσοι πάλι οδηγούν βιαστικά με προορισμό το Καρπενήσι ή την Καρδίτσα, σίγουρα θα διακρίνουν τον συμπαγή, χιονισμένο όγκο της να ορθώνεται δυτικά, χωρίς όμως να ξέρουν την ταυτότητά του. Με περισσότερες από πέντε κορφές να ξεπερνούν τα 2000 μέτρα ύψος το ορεινό σύμπλεγμα της Οίτης παρεμβάλλεται κάπου εκεί, ανάμεσα στην πεδιάδα του Σπερχειού, στα παράλια του Μαλιακού, στη Γκιόνα, στα Βαρδούσια και στον Παρνασσό. Χρησιμοποιώντας την Υπάτη ή τα  Λουτρά Υπάτης που απέχουν μόλις 2 ώρες από την Αθήνα, θα πραγματοποιήσετε εξαιρετικά ευχάριστες και σύντομες εκδρομές, τόσο στα υψίπεδα του βουνού, όσο και στις πυκνοδασωμένες παρυφές του.

 

ΥΠΑΤΗ: Στην είσοδο της Υπάτης, στη θέση όπου βρίσκεται ο νερόμυλος του Ματσούκα, ένας μικρός, αλλά θορυβώδης καταρράκτης υποδέχεται τους επισκέπτες. Παλιότερα τα νερά του έδιναν κίνηση  σε ακόμη πέντε νερόμυλους. Η Υπάτη – κάποτε ήταν γνωστή με την ονομασία Νέαι Πάτραι, αλλά και Πατραζίκ – είναι από τις σημαντικότερες κωμοπόλεις της ορεινής Φθιώτιδας, κτισμένη στη θέση της αρχαίας πόλης Ύπατα.  Υπήρξε έδρα του Δουκάτου Νέων Πατρών και από το 1319 και μέχρι το 1393 μΧ διοικητικό κέντρο του Καταλανικού Δουκάτου Αθηνών και Νέων Πατρών.  Πάνω από το χωριό ξεχωρίζουν τμήματα του αρχαίου τείχους,   ενώ διακρίνονται και οι μετέπειτα οχυρωματικές επεμβάσεις Βυζαντινών και Φράγκων. Ο οικισμός καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς το Ιούνιο του 1944. Τα περισσότερα από τα παλιά σπίτια έγιναν στάχτη.  Ελάχιστες από τις νεότερες κατασκευές παρέμειναν πιστές στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική γραμμή. Έτσι θα ήταν υπερβολή να χαρακτηρίσουμε το σημερινό οικισμό πρότυπο αρχιτεκτονικής καλαισθησίας. Όμως η υπέροχη θέα που προσφέρει αναμφίβολα εκμηδενίζει τις αρνητικές εντυπώσεις. Εξαιρετικό είναι το νέο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας που ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν λίγους μήνες. Σ’ ένα προσεγμένο χώρο εκθέτονται ευρήματα από όλο τον νομό και αφορούν   τους παλαιοχριστιανικούς και βυζαντινούς χρόνους   (πληροφορίες τηλ. 22310-98079   www.ypati.gr.)

 

ΚΟΝΤΙΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ

Μονή Αγάθωνα:  Από την Υπάτη θα προσεγγίσετε τη μονή Αγάθωνα (8 χλμ.) που βρίσκεται πάνω στο δρόμο προς Καστανιά. Το μοναστήρι κρύβεται σε κατάφυτη   αγκαλιά του βουνού, σε ύψος 550 μέτρων και σύμφωνα με την προφορική παράδοση ιδρύθηκε τον 15ο αιώνα από τον μοναχό Αγάθωνα. Αξιόλογο είναι   το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια στον εσωτερικό   χώρο του.

 

Οροπέδιο Λιβαδιές:  Από τη μονή Αγάθωνος ανηφορίζοντας σε ασφάλτινο, αλλά με συνεχείς στροφές δρόμο, θα πάτε στο χωριό Καστανιά που βρίσκεται σε ύψος 1100 μέτρων,   σε τοποθεσία με άφθονα   έλατα. Από εδώ και πάνω ξεκινούν ένα πλήθος ορειβατικών μονοπατιών που καταλήγουν στις αλπικές ράχες της κατάφυτης Οίτης   ή στο καταφύγιο. Υπάρχει ένας και μόνο χωμάτινος   δρόμος που ξεκινά από το χωριό Καστανιά και καταλήγει στην Παύλιανη (30 χλμ.), μετά από μια συγκλονιστική όσο και δύσκολη ορεινή διαδρομή που στο σύνολό της ξεδιπλώνεται σε μεγάλο υψόμετρο (1300-1600 μέτρα).   Ο δασικός δρόμος δρασκελίζει το υψίπεδο της Οίτης, περνά από την καρδιά του Εθνικού Δρυμού, το οροπέδιο Λιβαδιές με τις αλπικές λιμνούλες και καταλήγει στην Παύλιανη. Το χειμώνα το σημείο κρατά πολύ χιόνι, όμως αξίζει τον κόπο –πάντα βέβαια με σύνεση- να δοκιμάσετε λίγο την τύχη σας, μα και τις δυνατότητες του οχήματός σας, έστω και αν δεν ολοκληρώσετε τη διαδρομή.

 

Γοργοπόταμος: Ενδιαφέρουσα, καθώς κινείται στις νοτιοανατολικές παρυφές του βουνού, είναι η διαδρομή Λουτρά Υπάτης -Γοργοπόταμος (16 χλμ.). Αν και το μικρό χωριό της Φθιώτιδας έχει ταυτιστεί με τις ιστορικές στιγμές της Εθνικής Αντίστασης, η φύση της ελατοσκέπαστης Οίτης παρόλα αυτά, έχει τον πρώτο λόγο, καθώς πολλά μυστικά της μένουν ακόμα να φανερωθούν. Η παρουσία του ποταμού Γοργοπόταμου που έχει τις πηγές του στα υψώματα της Οίτης, σε προδιαθέτει για εξερευνήσεις. Σύμφωνα με το μύθο οι πηγές του Δύρα (αρχαίο όνομα του ποταμού) δημιουργήθηκαν μετά από θεϊκή παρέμβαση του Δία για να σβήσει τη φωτιά που είχε τυλίξει τον Ηρακλή όταν φόρεσε το μαγεμένο μανδύα τον οποίο είχε δώσει στη Δηιάνειρα ο κένταυρος Νέσσος. Μετά από αυτό ο μυθικός ήρωας αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του λίγο βορειότερα, στη θέση Πυρά. Το χωριό  Γοργοπόταμος προσεγγίζεται με σύντομη παράκαμψη και από τον παλιό εθνικό δρόμο Λιβαδειάς – Λαμίας.

 

Εθνικός Δρυμός Οίτης: Η Οίτη εντυπωσιάζει κυρίως για τα πυκνόφυτα δάση της.   Στα χαμηλότερα φυτρώνουν ιτιές, σφενδάμια, πλατάνια, πρίνα. Ψηλότερα συναντάμε πυκνά δάση κυρίως από κεφαλλονίτικα έλατα. Η καρδιά του βουνού, μια έκταση 70.000 στρεμμάτων, κάτω από τις κορυφές Αλύκαινα και Γρεβενό, έχει χαρακτηριστεί από το 1966 εθνικός δρυμός. Αν και η πανίδα του δρυμού είναι ιδιαίτερα πλούσια αφού εδώ ζουν μεγάλα θηλαστικά που έχουν εκλείψει από τα περισσότερα βουνά της νότιας Ελλάδας – λύκος, ζαρκάδι, αγριογούρουνο και αγριόγιδο-, η Οίτη έχει χαρακτηριστεί ως το βουνό των λουλουδιών. Έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1500 χλωριδικά είδη, μερικά από τα οποία είναι ενδημικά όπως η Βερονίκη της Οίτης, ενώ σίγουρα ξεχωρίζει ο σπάνιος αλπικός κρίνος. Δυστυχώς αυτός ο εθνικός Δρυμός– όπως εξάλλου και οι περισσότεροι στη χώρα- δέχεται έντονες ανθρωπογενείς πιέσεις, ενώ όχι σπάνια η λαθροθηρία οργιάζει. Πληροφορίες για τον Εθνικό Δρυμό  στο www.oiti.gr. Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Υπάτης, www.kpeypatis.gr

 

Ιαματικά Λουτρά Υπάτης: Οι ιαματικές πηγές πιθανόν να αναβλύζουν από το   427 π.Χ. μετά από ισχυρό σεισμό που έπληξε την περιοχή. Μάλιστα το γεγονός αναφέρεται από τον αρχαίο γεωγράφο Στράβωνα και οι πηγές αφιερώθηκαν στη θεά Αφροδίτη για τις θεραπευτικές   ιδιότητες των νερών τους. Η πηγή της Υπάτης παρουσιάζει ιδιότυπη φυσικοχημική σύσταση και ανήκει σε μια σπάνια κατηγορία υδρόθειο-χλωριονατριούχων και αλκαλικών γαιών οξυπηγών. Τα νερά έχουν θερμοκρασία 33,5ο C και είναι κατάλληλα για δερματικές, αρθριτικές ασθένειες και παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος. Επί Τουρκοκρατίας τα λουτρά της Υπάτης γνωστά ως λουτρά του Πατρατζίκ   ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή.   Το έτος 1805 έγιναν οι πρώτες προσπάθειες οργάνωσης των πηγών, ενώ το έτος 1903 ήταν τα μόνα άρτια οργανωμένα για την εποχή, λουτρά της χώρας. Σήμερα το Υδροθεραπευτήριο Υπάτης είναι από πλέον σύγχρονα του είδους.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα 22310-59526, 59528, www.loutraypatis.gr

 

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

Γοργοπόταμος: «…την νύκτα της 25ης προς 26ην Νοεμβρίου, συμμορία 200 ανδρών ανατίναξε την γέφυρα του Γοργοπόταμου. Η σιδηροδρομική γραμμή Θεσ/νίκης – Αθηνών διεκόπη τουλάχιστον για μια εβδομάδα». Αυτό ήταν το λιτό πολεμικό ανακοινωθέν της Ανώτατης Διοίκησης της Βέρμαχτ που εξεδόθη στις 27 Νοέμβρη 1942 για την επιχείρηση ομάδας ανταρτών του ΕΛΑΣ, ΕΔΕΣ και των Άγγλων. Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου θεωρήθηκε μια από τις αποτελεσματικότερες πράξεις σαμποτάζ στην κατεχόμενη Ευρώπη!

Κομποτάδες: Ανάμεσα στα Λουτρά Υπάτης και στο Γοργοπόταμο βρίσκεται το χωριό Κομποτάδες (7χλμ.) . Εδώ αν έχετε διάθεση για   περπάτημα αξίζει ν’ ακολουθήσετε το μονοπάτι που ξεκινά πάνω απ’ το χωριό, περνά κοντά από τις «Γραμμένες Σπηλιές» τις οποίες χρησιμοποιούσαν παλιά μοναχοί σαν σκήτες, τραβερσάρει την ορθοπλαγιά απ’ όπου γκρεμίζεται ο καταρράκτης Κρεμαστός και καταλήγει στο ορειβατικό καταφύγιο στη θέση Τράπεζα ή στο οροπέδιο Λιβαδιές

Αστεροσχολείο Υπάτης: Για κάτι διαφορετικό μπορείτε να επισκεφθείτε στην Υπάτη την νεοσύστατη, ανάλογα εξοπλισμένη αίθουσα για παρατήρηση νυχτερινού ουρανού. Ώρες λειτουργίας: 08:30 – 12:30 τις καθημερινές. Για βραδινές ώρες και αργίες κατόπιν συνεννοήσεως τηλ. 22310-98425
www.asterosxoleio.gr

 

Που θα μείνετε

Υπάτη: Πολύ καλό είναι το ξενοδοχείο “Αρχοντικό του Ζιάκα”, κτισμένο σε καταπράσινο περιβάλλον κοντά στον καταρράκτη. Διαθέτει 10 δωμάτια με όλες τις ανέσεις (A/C, TV, mini -bar, internet) και υπέροχη θέα στο βουνό και στον
κάμπο, τηλ. 22310-98080 και 98081.

Λουτρά Υπάτης (ενημερωθείτε από πριν αν λειτουργούν οι μονάδες)

«Αλεξάκης» οικογενειακή μονάδα που διαθέτει 27 δωμάτια με θέρμανση, τηλεόραση mini bar κλπ. τηλ. 22310-59380

Ξενοδοχείο «Ακροπόλ» ανακαινίσθηκε το 2004 τηλ. 22310-59513

«Άνοιξη» πρόσφατα ανακαινισμένο με 35 δωμάτια τηλ. 22310-59567,

«Αίγλη»   διαθέτει 20 τυπικά δωμάτια ξενοδοχείου με τηλεόραση, ψυγείο, κλιματισμό   τηλ. 22310 59553

«Πριγκιπικόν» δωμάτια με κλιματισμό, άνετο παρκινγκ, αίθουσα συνεδρίων τηλ.   22310-59312

Γοργοπόταμος: Ξενοδοχείο «Τεμπέλης» 24 δωμάτια κλιματιζόμενα με τηλεόραση και τηλέφωνο, δίπλα στο ποτάμι. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το
τηλέφωνο 22310-81326.

 

Που θα φάτε

Ανηφορίζοντας από Λουτρά Υπάτης προς Υπάτη, λίγο πριν φτάσετε στην κωμόπολη θα δείτε στα δεξιά του δρόμου την ταβέρνα “Το χάνι του Ζιάκα” τηλ.22310-98450.
Δοκιμάστε κατσικάκι στη λαδόκολλα, κόκορα κρασάτο, λαχανοντολμάδες, ντόπια
κρεατικά της ώρας, για καφέ και σπιτικό γλυκό θα πάτε στο καφέ «Kozi»

Στο χωριό Γοργοπόταμος   η ταβέρνα- ψησταριά «Τεμπέλης» είναι φημισμένη για τα εξαιρετικά κρεατικά της σούβλας, αλλά και για τη φρέσκια πέστροφα (φυσικά ιχθυοτροφείου) τηλ. 22310-81204.

 

 

ΠΡΟΣΦΟΡΑ του ξενώνα “Αρχοντικό του Ζιάκα” : Στην είσοδο της Υπάτης, μέσα σε καταπράσινο περιβάλλον και δίπλα στον φυσικό καταρράκτη, βρίσκετε ο Ξενώνας “Αρχοντικό του Ζιάκα”.  Με όλες τις ανέσεις και θέα τον Φθιωτικό κάμπο  προσφέρουμε αποκλειστικά  για τους αναγνώστες του www.viewsofgreece.gr  για την περίοδο από 01/10/2011 έως και 15/03/2012 δίκλινο δωμάτιο με πλούσιο πρωϊνό (μπουφές) στην τιμή των 65,00 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Η προσφορά δεν ισχύει την περίοδο των αργιών και εορτών. Τηλ. 22310 908080-2 Gsm: 6976 768 490-1. www.xani.gr & www.ziakas-hotel.gr

 

H ΠΡΟΣΦΟΡΑ του γραφείου  «Nature In Action»

Για τους χειμερινούς μήνες προτείνουμε πεζοπορίες στην Οίτη. Το βουνό με τα περισσότερα από 1500 είδη φυτών προσφέρει μαγικές διαδρομές για να γνωρίσουμε τη σπάνια βιοποικιλότητα. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

1. «Μονοπάτι Φαρμακήδων» 2 ώρες / εύκολη διαδρομή που καταλήγει στον  εξηντάμετρο καταρράκτη όπου λούζονταν οι μάγισσες «Φαρμακήδες».

2.  «Μονοπάτι Πετρωτού» 4 ώρες / μέτρια διαδρομή

Από το χωριό Καστανιά ανηφορίζουμε στην κορυφή Πετρωτός που προσφέρει την καλύτερη θέα στην κοιλάδα του Σπερχειού.

3.   «Κορυφή Πύργος» 8 ώρες / δύσκολη διαδρομή

Από το χωριό Καστανιά ξεκινά μονοπάτι για την ψηλότερη κορυφή της Οίτης. Αυτή είναι ο Πύργος με υψόμετρο 2151μ.

Το κόστος για αυτές τις πεζοπορίες αποκλειστικά  για τους αναγνώστες του www.viewsofgreece.gr  είναι 15€/άτομο. Ειδικές τιμές για γκρουπ άνω των δέκα ατόμων και συλλόγους. www.natureinaction.gr

 

ΚΕΙΜΕΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

Copyright: Το υλικό της σελίδας αυτής κείμενα & φωτογραφίες είναι αποκλειστικά προϊόν επαγγελματικού φωτορεπορτάζ και έρευνας στο πεδίο και πνευματικό δικαίωμα των  συνεργατών της “Views of Greece”. Οι χρήστες κατανοούν και αποδέχονται ότι πέρα από την δυνατότητα επίσκεψή τους στο site αυτό δεν τους παρέχεται βάσει νόμου κανένα άλλο δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν με οποιοδήποτε τρόπο σε άλλο διαδικτυακό τόπο, ν’ αναπαράγουν, ν’ αντιγράφουν, πωλούν, μεταπωλούν ή/και να εκμεταλλεύονται εμπορικά ή μη, με οποιονδήποτε τρόπο, σύνολο ή μέρος του περιεχομένου της σελίδας αυτής.

 


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Νομός Έβρου

Περιήγηση στα…όρια

Εδώ στην Ελλάδα των «άκρων», στα βορειοανατολικά σύνορα της χώρας, ανακαλύπτουμε σε χωριά και εξοχές έναν τόπο διαφορετικό που σε ξαφνιάζει με την ομορφιά και την αυθεντικότητα του.

 

 

Απέραντες πεδιάδες, κατάφυτοι λόφοι, ποτάμια και θάλασσα πλατιά… Σίγουρα οι περιπλανήσεις στο νομό Έβρου αποκτούν μια ιδιαίτερη γοητεία. Δεν είναι μόνο η αίσθηση ότι βρίσκεσαι στο βόρειο και πιο ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας, αλλά και αυτό καθ’ αυτό το τοπίο, που όμοιό του δεν υπάρχει σε κανένα άλλο σημείο της χώρας. Σε κάθε σου βήμα, τόσο στα παράλια όσο και στη δασωμένη ενδοχώρα ανακαλύπτεις ξεχασμένες βυζαντινές πολιτείες, κάστρα και μεσαιωνικούς πύργους. Σαν αφετηρία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την Αλεξανδρούπολη, τις Φερες, το Σουφλί και το Διδυμότειχο όπου υπάρχουν οι προϋποθέσεις για άνετη διαμονή.

 

Αλεξανδρούπολη: Είναι πρωτεύουσα του νομού, μια πόλη με σύγχρονο πρόσωπο, ζωηρή κίνηση στο λιμάνι, αρκετά ανεπτυγμένη τουριστική δραστηριότητα και  πολλές καλές παραλίες. Σήμα κατατεθέν ο μεγάλος ολόλευκος φάρος  που κυριολεκτικά δεσπόζει στην προκυμαία. Ανάμεσα στα πολλά απρόσωπα κτίρια που χαρακτηρίζουν το μοντέρνο αστικό πολεοδομικό ρεύμα, διασώζονται ανακαινισμένα μερικά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, κτίσματα των αρχών του αιώνα. Ξεχωρίζουν η Ζαρίφειος Παιδαγωγική Ακαδημία, η Λεονταρίδειος Σχολή που σήμερα στεγάζει το εκκλησιαστικό μουσείο, η εκκλησία του Αγ. Ελευθέριου. Γύρω από  την Αλεξανδρούπολη υπάρχουν μερικές από τις καλύτερες παραλίες της Βόρειας Ελλάδας.

 

Φέρες: Το όνομα του αρχαίου πολίσματος που υπήρχε στη θέση όπου βρίσκονται σήμερα οι Φέρες, ήταν Βηρός και για πολλά χρόνια αποτελούσε ενδιάμεσο διαμετακομιστικό σταθμό των δρόμων που συνέδεαν τη δύση με τη πανίσχυρη βυζαντινή πρωτεύουσα. Όταν ο Ισαάκιος Κομνηνός αποφασίζει να κτίσει εδώ ένα λαμπρό μοναστήρι για να αφοσιωθεί στο θεό, η μοίρα της ασήμαντης κωμόπολης αλλάζει για πάντα. Σήμερα από την πάλαι ποτέ ακμάζουσα μοναστική κοινότητα που προστάτευε το περίφημο εξαγωνικό τείχος, διασώζεται σε άριστη κατάσταση το πιο εντυπωσιακό τμήμα της, η περίφημη εκκλησία της Παναγιάς Κοσμοσώτειρας, κτίσμα του 1151. Ο ναός είναι πεντάτρουλος, σταυροειδούς ρυθμού και εξωτερικά εντυπωσιάζει με τις αρμονικές του αναλογίες, μα και με το εντυπωσιακό ροδόχρουν παρουσιαστικό του το οποίο οφείλεται στην πέτρα που χρησιμοποιήθηκε. Εσωτερικά είναι διακοσμημένος με σπάνιες αγιογραφίες του 12ου αιώνα.  Μόνο και μόνο γι αυτό το μοναδικό εκκλησιαστικό μνημείο, δίκαια οι Φέρες ανακηρύχθηκαν το 1994 σε «θρησκευτικό κέντρο των απανταχού Θρακών».

 

Σουφλί. Η ακριτική πόλη, πασίγνωστη άλλοτε για την ευημερούσα βιοτεχνία επεξεργασίας μεταξιού, προσφέρεται για ατελείωτες περιπλανήσεις. Αξίζει να περπατήσετε  στις  παλιές γειτονιές, να δείτε τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά και φυσικά  να επισκεφθείτε το Μουσείο του Μεταξιού που στεγάζεται στο αρχοντικό της οικογένειας Κουρτίδη. Αγοράστε μεταξωτά είδη σε συμφέρουσες τιμές από τα καταστήματα λιανικής πώλησης.

 

Διδυμότειχο:  Βυζαντινές εκκλησίες, μουσουλμανικά τεμένη, υπολείμματα κάστρων, τειχών και οχυρώσεων, συνυπάρχουν σ’ ένα περίεργο,  όσο και ελκυστικό οικιστικό κράμα. Στην κεντρική πλατεία δεσπόζει το μουσουλμανικό τέμενος -το μεγαλύτερο του είδους στην Ευρώπη- που έκτισε το 1326 ο Μουράτ.  Από εδώ θ’ ανηφορίσετε προς το κάστρο. Θα επισκεφθείτε τον μητροπολιτικό ναό του Αγ. Αθανάσιου όπου σύμφωνα με το θρύλο σ’ ένα από τα πέτρινα λαγούμια φυλακίστηκε ο Κάρολος ο 12ος, ο βασιλιάς της Σουηδίας. Λίγο ψηλότερα στον περίβολο των τειχών βρίσκεται η ιστορική εκκλησία του Αι. Γιώργη του Παλαιοκαστρίτη, όπου έγινε η στέψη του Ιωάννη Κατακουζηνού του ΣΤ’.

 

Τραϊανούπολη: Δέκα πέντε χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης, πάνω στον εθνικό δρόμο, βρίσκονται τα ερείπια της ξακουστής βυζαντινής Τραϊανούπολης και τα περίφημα από την αρχαιότητα ιαματικά λουτρά. Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, την πόλη έκτισε ο αυτοκράτορας Τραϊανός, όταν θεραπεύτηκε από τα ιαματικά νερά της θερμής πηγής που αναβλύζει στην περιοχή εδώ και αιώνες.

 

Δυτική ακτή: Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο που φεύγει δυτικά από την Αλεξανδρούπολη θα τραβήξετε για Μάκρη, μια από τις πλέον τουριστικές περιοχές των Θρακιώτικων ακτών που μαζεύει αρκετό κόσμο το καλοκαίρι. Σ’ ένα ύψωμα πάνω από το λιμάνι βρίσκεται σύμφωνα με τους ντόπιους, η σπηλιά του  Ομηρικού Κύκλωπα Πολύφημου, ενώ λίγο χαμηλότερα εκτείνεται ο αρχαιολογικός χώρος. Στην περιοχή αναπτύχθηκε πιθανόν η θρακική πόλη Ζώνη, ενώ σπουδαίας στρατηγικής σημασίας ήταν και το Σέρρειον, το αρχαίο λιμάνι που χρησιμοποίησαν οι Αθηναίοι.

 

ΟΙΚΟΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ

Δάσος Δαδιάς: Στη  περιοχή της Δαδιάς (13 χλμ. από το Σουφλί) σε  δασική έκταση 7.200 εκταρίων, βρίσκουν καταφύγιο και προστασία τα περισσότερα είδη αρπακτικών πουλιών που συναντώνται στην Ευρώπη, όπως ο Σφηκιάρης, ο Θαλασσαετός, ο Ασπροπάρης, το Όρνιο, ο Μαυρόγυπας, ο Φιδαετός. Πρώτα θα επισκεφθείτε το Κέντρο Ενημέρωσης και στη συνεχεία  το παρατηρητήριο απ’ όπου μπορείτε με τη βοήθεια διοπτρικού υλικού (κιάλια – τηλεσκόπια) να παρακολουθήσετε τους μαυρόγυπες και τ’ άλλα αρπακτικά. Η Ευρύτερη περιοχή έχει υπαχθεί στο νεοσύστατο  Εθνικό Πάρκο Δαδιάς Λευκίμης Σουφλίου. Πληροφορίες  Κέντρο Πληροφόρησης  τηλ. 25540 – 32209

Στο Δέλτα του Έβρου: Το μεγαλύτερο ποτάμι της Βαλκανικής πηγάζει από τα όρη της Ρίλας στη Βουλγαρία και καταλήγει μετά από 404 χιλιόμετρα πορείας στο Θρακικό πέλαγος.  Με τις προσχώσεις του σχηματίζει στις εκβολές ένα τεράστιο Δέλτα που καλύπτει μια έκταση περίπου 200 τ.χ. Το Δέλτα του Έβρου, είναι ένα από τα σημαντικότερα υγροτοπικά συστήματα της Μεσογείου και παρόλη την έντονη υποβάθμισή του αποτελεί καταφύγιο για πολλά απειλούμενα είδη της φτερωτής πανίδας. Η περιοχή έχει υπαχθεί στο νεότευκτο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Έβρου και ο φορέας διαχείρισης βρίσκεται στην Τραϊανούπολη. Πληροφορίες www.evros-delta.gr To Δημοτικό Τουριστικό Κέντρο των Φερών  οργανώνει εκδρομές με βάρκες  στον υγρότοπο και στα κανάλια του Δέλτα τηλ. 25550 – 24310  και  www.feres.gr

Ιππασία στο Τυχερό: Ο Ιππικός Όμιλος Τυχερού, αποτελεί μη κερδοσκοπικό σωματείο και ιδρύθηκε το 2001 με σκοπό την παραγωγή και διάδοση του Φιλίππιου πνεύματος και της ιππικής τέχνης σ’ ένα ιδανικό χώρο, το Οικοτουριστικό Κέντρο Τυχερού. Οι εγκαταστάσεις του εκτείνονται σε μια  έκταση 70 στρεμμάτων, ενώ υπάρχουν τρεις στίβοι για την άθληση και την προπόνηση αλόγων και ιππέων. Λειτουργούν τμήματα για αρχάριους και  προχωρημένους ενώ μπορούν να πραγματοποιηθούν βόλτες με άλογα για ελεύθερη ιππασία.  Πληροφορίες www.tichero.gr και τηλ. 25540-41840

Εκδρομή στο Τρίγωνο: Μια ενδιαφέρουσα οδική διαδρομή είναι αυτή που θα σας φέρει από το Διδυμότειχο προς τα χωριά Παλιούρια και Μεταξάδες. Αν έχετε χρόνο ταξιδέψτε βορειότερα, αναζητώντας στο «Τρίγωνο» τα χωριά, Δίκαια, Πεντάλοφος, Μηλιά, συνεχίστε ως τα Ρίζια, όπου το καλοκαίρι διοργανώνονται από τοπικούς φορείς σε συνεργασία με τη Γραμματεία Νέας Γενιάς, τριήμερες Διαβαλκανικές Πολιτιστικές Εκδηλώσεις.  Άξια αναφοράς είναι τα Πομακοχώρια του Έβρου, Μικρό Δέρειο, Ρούσσα, Γονικό. Στην πορεία σας αναζητήστε τους κυβόσχημους μεγαλιθικούς τάφους του 900 με 800 π.Χ., μα και τον Μπεκτασήδικο τεκέ. Πληροφορίες για οργανωμένες εκδρομές με 4χ4 και πεζοπορία: www.riverland.gr

 

Ειδικές διαδρομές σε χώμα και άσφαλτο: Από το Σουφλί θα πάτε στο Μικρό Δέρειο κι από εκεί στα ξεχασμένα από θεούς και  ανθρώπους ορεινά Πομάκικα χωριά Ρουσσά, Γονικό, Ουράνια. Η περιοχή προσεγγίζεται είτε από το Σουφλί ακολουθώντας καλό ασφάλτινο  δρόμο, είτε χρησιμοποιώντας τούς άφθονους  δασικούς  χωματόδρομους που απλώνονται σα δίχτυ σε μια εξαιρετικά εκτεταμένη περιοχή. Στην περίπτωση που διαλέξετε το δύσκολο δρόμο, καλό θα ήταν να συζητήσετε από πριν με τους υπεύθυνους του Κέντρου Ενημέρωσης στη Δαδιά. Πάντως θα πρέπει να γνωρίζετε πως οι δασικοί δρόμοι είναι πραγματικά δαιδαλώδεις και ο κίνδυνος να χαθείτε ορατός, καθώς δεν υπάρχουν αξιόλογοι χάρτες για την περιοχή. Από Μικρό Δέρειο ακολουθώντας τον ασφάλτινο αλλά με πολλές στροφές δρόμο, μπορείτε μέσα από τα βουνά και αφού περάσετε από τα χωριά Μεγ. Δέρειο, Λεπτοκαρυά, Αβάντας να επιστρέψετε στην Αλεξανδρούπολη. Προτεινόμενη είναι η δασική διαδρομή Δαδιά, Κοτρωνιά, Τρεις Βρύσες, Αισύμη.

 

Μουσεία: Το Εκκλησιαστικό Μουσείο Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης βρίσκεται στην πλατεία Μητροπόλεως και  περιλαμβάνει σπάνια εκκλησιαστικά κειμήλια και άμφια. Είναι ανοικτό καθημερινά (Τρίτη έως Σάββατο) τηλ. 25510-82282. Το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο βρίσκεται στη Λεωφόρο Δημοκρατίας 319. Εδώ θα δείτε παραδοσιακές στολές, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, αλλά και σκεύη από τη δυτική και ανατολική Θράκη. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 25510-28926. Στο Μουσείο χλωρίδας και πανίδας που βρίσκεται στην οδό 14ης Μαΐου, εκθέτονται σπάνια είδη χλωρίδας και Πανίδας της Θράκης τηλ. 25510-80204.

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όποιον θέλει να έρθει σ’ επαφή με τους πολιτισμούς της περιοχής και την ιστορίας τους τηλ. 25510-36663.

 

Χιλιομετρικές αποστάσεις

Ξάνθη – Αλεξανδρούπολη120 χλμ.

Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη65 χλμ.

Καβάλα – Αλεξανδρούπολη170 χλμ.

Δράμα – Αλεξανδρούπολη210 χλμ.

Σέρρες – Αλεξανδρούπολη280 χλμ.

 

Πως θα πάτε

Η Αλεξανδρούπολη απέχει από την Αθήνα 850 χλμ.και από τη Θεσ/νίκη 340 χλμ.Το σύνολο της διαδρομής από τη συμπρωτεύουσα ως την πρωτεύουσα του νομού, πραγματοποιείται στη νεότευκτη Εγνατία Οδό.

 

Που θα μείνετε

Αλεξανδρούπολη: Ενδεικτικά θα αναφέρουμε μερικά από αυτά τα καλά ξενοδοχεία της πόλης: «Motel Αστέρας» τηλ. 25510-26448 λίγο έξω από την πόλη με θέα στη θάλασσα, “Grand hotel Εγνατία” πάνω στη θάλασσα στην άκρη της πόλης κοντά στο Δημοτικό Πάρκο τηλ. 25510-83000. “Θράκη Παλλάς” εξαιρετικό, στην έξοδο της πόλης προς Κομοτηνή, πέντε βήματα από τη αμμουδιά τηλ. 25510-89100. “Alexander Beach” βρίσκεται στο 2ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αλεξ/πολης – Κομοτηνής, τηλ. 25510-25510, 39290.

Σουφλί:”Ορφέας” τηλ. 25540-22922, «Το Κουκούλι» σε αναπαλαιωμένο αρχοντικό, τηλέφωνο 25540-22400 και  ξενώνας «Σηροτροφείο», σε κτίριο του 19ου αιώνα τηλ. 25540 – 22485

Λευκίμη: Ξενώνας “Λεύκιππος” τηλ. 25540-33313. «Απολιθωμένο Δάσος» αυτόνομες κατοικίες, τηλ. 25540-33371

Μεταξάδες: Ξενοδοχείο «Ρέμβη»  τηλ. 25530-20100

Φέρες-: Ξενοδοχείο “Ανθή” τηλ. 25550-24201 και «Αργυρορρύτης» τηλ. 25550-88120

Τυχερό: Ο αγροτουριστικός ξενώνας «Θράσσα» πλάι στη λίμνη  τηλ. 25540 -20081

Πεντάλοφος: Συγκρότημα αυτόνομων διαμερισμάτων «Ευρωθήραμα» τηλ. 25560-61202, 61204.

Κυπρίνος: ξενοδοχείο «Θεράπειον», τηλ. 25560 – 21000

Δαδιά: Οικοτουριστικοί Ξενώνες της Δαδιάς τηλ. 25540-32263 και αυτόνομες μεζονέτες «Δαδιάσελο» τηλ. 25540- 32333

Διδυμότειχο: «Πλωτίνη» τηλ. 25530-23400, 23416 και «Παραδοσιακός ξενώνας Βρυσικών» τηλ. 25530-94175 

Μικρό Δέρειο: «Αρχονταρίκι» τηλ.  25540 – 31300 

 

Που θα φάτε: Στη Δαδιά στην πλατεία  “οικογενειακή ταβέρνα Αραμαπατζής”. Επίσης ταβέρνες «Φωλιά του πελαργού» και «Σίμος». Στο κοντινό χωριό Κορνοφωλιά βρίσκεται η ταβέρνα «Ανεμόμυλος». Στο Σουφλί λειτουργεί το εστιατόριο «Έβρος» με παραδοσιακά φαγητά και η ταβέρνα «Μπερκέτι».

Στα Ρίζια, στην όχθη του Άρδα ποταμού σε ειδυλλιακή θέση θα βρείτε το αναψυκτήριο “Δέκα βήματα στην άμμο”. Πλήρες εστιατόριο διαθέτει επίσης το ξενοδοχείο «Ευρωθήραμα».

 

 

Κείμενα-φωτογραφίες: Ζερμαίν Αλεξάκη

Copyright: Το υλικό της σελίδας αυτής κείμενα & φωτογραφίες είναι αποκλειστικά προϊόν επαγγελματικού φωτορεπορτάζ και έρευνας στο πεδίο και πνευματικό δικαίωμα των  συνεργατών της “Views of Greece”. Οι χρήστες κατανοούν και αποδέχονται ότι πέρα από την δυνατότητα επίσκεψή τους στο site αυτό δεν τους παρέχεται βάσει νόμου κανένα άλλο δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν με οποιοδήποτε τρόπο σε άλλο διαδικτυακό τόπο, ν’ αναπαράγουν, ν’ αντιγράφουν, πωλούν, μεταπωλούν ή/και να εκμεταλλεύονται εμπορικά ή μη, με οποιονδήποτε τρόπο, σύνολο ή μέρος του περιεχομένου της σελίδας αυτής.

 

 


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Καμένα Βούρλα – Καλλίδρομο

…και βουνό και θάλασσα!

Αφού απολαύσουμε τις τελευταίες καλοκαιρινές βουτιές  στις παραλίες του Β. Ευβοϊκού, εφορμούμε στα κοντινά βουνά Κνημίδα και Καλλίδρομο για να ανακαλύψουμε μέσα από θαυμάσιες διαδρoμές έναν τόπο πανέμορφο και παντελώς άγνωστο.

 

Κτισμένα στο νοτιοανατολικό άκρο του Μαλιακού κόλπου, εκεί που το απόκρημνο βουνό Κνημίδα καταλαγιάζει στη θάλασσα, στη θέση του Θρονίου των αρχαίων Λοκρών, τα Καμένα Βούρλα διεθνώς γνωστά σήμερα για τις ραδιούχες ιαματικές πηγές τους, έχουν εξελιχθεί σε μια από τις πιο ονομαστές λουτροπόλεις της Ελλάδας.

Στην αγκαλιά του Ευβοϊκού κόλπου ποζάρουν τα Λιχαδονήσια,  που θαρρείς πως απλώνοντας το χέρι σου θα τ’ ακουμπήσεις, ιδανικά για βόλτες με βάρκα και ψαρέματα. Κοντινότερα στην ακτή της Φθιώτιδας το νησάκι Στρογγύλη με τον χαρακτηριστικό φάρο και η μακρόστενη νησίδα Μονολιά με το γραφικό εκκλησάκι του Αη Γιώργη κολυμπούν στο διαυγές  γαλάζιο. Πίσω στο βάθος του ορίζοντα διαγράφεται με απαλές καμπύλες το βορειότερο άκρο της Εύβοιας, συνθέτοντας τη μεσογειακή τοπιογραφία της περιοχής.

Πολυδοκιμασμένα και για πολλούς κορεσμένα, τα Καμένα Βούρλα δείχνουν να έχουν εξαντλήσει όλες τις δυνατότητές τους. Είναι όμως πραγματικά έτσι;

Η νέα χάραξη της εθνικής οδού αν και παρακάμπτει τη γνωστή Λουτρόπολη, ωστόσο δίνει γρήγορη πρόσβαση σε αρκετές κοντινές ορεινές περιοχές. Έτσι με βάση τα Καμένα Βούρλα μπορείτε να πραγματοποιήσετε τρεις – τέσσερις, άκρως ενδιαφέρουσες εκδρομές που ξεφεύγουν εντελώς από τα συνηθισμένα, χωρίς να χρειαστεί να διανύσετε πάνω από 50-60 χλμ.

ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ ΘΕΑ: Πριν όμως “πάρετε τα βουνά” θα προτείναμε μια διαδρομή μύησης στην συναρπαστική φυσιογραφία της περιοχής, που παράλληλα θα σας βοηθήσει να προσανατολιστείτε γεωγραφικά.

Ακολουθώντας από την άκρη της πόλης προς Λαμία την ταμπέλα για μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρα, περνάτε κάτω από την εθνική οδό και ξεκινάτε ν’ ανηφορίζετε τις κατάφυτες πλαγιές του βουνού Κνημίδα. Μετά από4 χλμ.δυνατής ανάβασης φτάνετε σε χαρακτηριστικό σημείο με βελανιδιές και κυπαρίσσια, όπου σε ύψος400 μέτρωναπό τη θάλασσα, βρίσκεται το μοναστήρι. Το καθολικό – ρυθμού τρίκλιτης Βασιλικής χωρίς τρούλο- αν και έχει υποστεί πολλές μεταγενέστερες τροποποιήσεις είναι του 12ου αιώνα και έχει κτιστεί με υλικά αρχαίου ναού του οποίου η θέση ακόμη δεν έχει εντοπισθεί. Αξιόλογες είναι οι τοιχογραφίες που κοσμούν το εσωτερικό του ναού και χρονολογούνται από τον 18 αι. Από την αυλή του παρεκκλησιού θα απολαύσετε την καλύτερη θέα στον Ευβοϊκό κόλπο, στα Καμένα Βούρλα και στο δέλτα του Σπερχειού.

Το κάστρο της Μενδενίτσας: Ακολουθείτε για λίγο την εθνική οδό με κατεύθυνση προς Λαμία και στρίβετε όπως δείχνουν οι ταμπέλες για Μενδενίτσα. Ο οικισμός καλοδιατηρημένος με πολλά παραδοσιακά αναλλοίωτα στοιχεία, σας καλωσορίζει. Στο κέντρο του δεσπόζει η εκκλησία του Αϊ Γιώργη με την φουντωτή κουκουναριά να στολίζει τον περίβολο, ενώ στην κορφή του λόφου το θρυλικό κάστρο της Μενδενίτσας στέκει απόμακρο και βουβό, μάρτυρας των αιώνων…

Το κάστρο της Βοδονίτσας κτίστηκε από τους Φράγκους εισβολείς όταν έγινε η πρώτη άλωση της Κων/πολης από τους ιππότες της τέταρτης σταυροφορίας το 1204. Ο Βονιφάτιος Μομφερατικός, αφέντης της Θεσσαλονίκης χάρισε στον πιστό του μαρκήσιο Γκουίντο Παλλαβιτσίνι την περιοχή της Βοδονίτσας και αυτός έκτισε το κάστρο με σκοπό να διαφεντεύει τα στενά των Θερμοπυλών και τους αγρότες της Φθιώτιδας. Βέβαια η στρατηγική θέση του τόπου ήταν γνωστή από τα αρχαία χρόνια γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα οχυρωματικά έργα που προϋπήρχαν από την εποχή της ελληνιστικής περιόδου.

Στα έλατα του Καλλίδρομου: Ένα χιλιόμετρο πριν μπείτε στη Μενδενίτσα ερχόμενοι από Θερμοπύλες, συναντάτε ένα χαλικοστρωμένο δρομάκι και ταμπέλα προς Μονή Αγίας Τριάδας. Στα900 μέτρα βλέπετε το μοναστήρι. Συνεχίζετε δεξιά, πατώντας καλό χωματόδρομο ο οποίος χάνεται στα ελατοδάση του Καλλίδρομου. Η διαδρομή αυτή μέσα από ένα πλήθος δασικών δρόμων -καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας ένα καλό ορειβατικό χάρτη ή να κάνετε χρήση GPS- οδηγεί στο οροπέδιο του Καλλίδρομου και στην μικρή ορεινή λίμνη που αποτελεί πραγματικά μια έκπληξη για όσους δεν έχουν ξανάρθει στην περιοχή. Συνεχίζοντας πάντα σε χωμάτινους δρόμους θα έχετε  την δυνατότητα να τραβήξετε νοτιοδυτικά για την κοιλάδα του Βοιωτικού Κηφισού και το Παλιοχώρι (7 χλμ) που βρίσκεται κοντά στην παλιά εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας. Η άλλη επιλογή είναι να συνεχίσετε μέχρι το Ελευθεροχώρι όπου θα πατήσετε και πάλι άσφαλτο. Από εδώ η νέα Εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας απέχει μόλις21 χλμ.

 

Οι κοντινές παραλίες: Σε όλο το μήκος της παραλίας των Καμένων Βουρλών επιτρέπεται το κολύμπι. Υπάρχουν οργανωμένες ακτές που παρέχουν όλες τις διευκολύνσεις και φυσικά έχουν εύκολη πρόσβαση από το δρόμο. Λίγο βορειότερα απλώνεται η παραλία του Καινούργιου που ενδείκνυται για παιδιά αφού είναι ρηχή και ασφαλής. Νότια από τον οικισμό – θα έρθετε χρησιμοποιώντας τον παλιό εθνικό δρόμο- θα προσεγγίσετε την καλύτερη παραλία της περιοχής, το Ασπρονέρι. Το ίδιο περίπου σκηνικό θα βρείτε και στη φυσική συνέχειά της, την παραλία Κοπέλια με τα πλατάνια να βρέχουν τις ρίζες τους στο νερό. Με εκδρομικό σκάφος που αναχωρεί καθημερινά από τα Καμένα Βούρλα θα πάτε για μπάνιο στα κοντινά Λιχαδονήσια, μα και στην αντικρινή Εύβοια.

Υπαίθριες δραστηριότητες στο Καλλίδρομο: Αν θέλετε να κάνετε ιππασία σε εξοχικές τοποθεσίες του Καλλίδρομου, συνοδεία έμπειρου οδηγού, με άλογα ελληνικών φυλών που είναι γνωστά για  τον ήπιο και φιλικό χαρακτήρα θα επικοινωνήσετε με το τηλ.  6974337944 (κα Φωτεινή). Ακόμη οι πιο δραστήριοι μπορείτε να επιδοθείτε σε δεντροαναρίχηση, flyingfox, canyoning στο φαράγγι του Ασωπού και mountain bike στους δασικούς δρόμους του Καλλίδρομου πληροφορίες  www.natureinaction.gr τηλ. 6932271106 (κος Λουκάς).

 

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

Ιαματικά λουτρά: Οι πηγές των ιαματικών νερών των Καμένων Βούρλων βρίσκονται λίγο μακρύτερα από την παραλία, είναι θερμομεταλλικές και λόγω της πλούσιας σύστασής τους σε φυσικά μέταλλα, άλατα και ραδόνιο κατατάσσονται στις σημαντικότερες ιαματικές πηγές της Ευρώπης. Ενδείκνυνται για παθήσεις νεφρών, ήπατος, πεπτικού συστήματος, χολολιθιάσεις, γυναικολογικές παθήσεις, χρόνιους ρευματισμούς, αρθρίτιδες, αλλά και για αποτοξίνωση του οργανισμού. Οι εγκαταστάσεις είναι σύγχρονες, άρτια οργανωμένες, με ειδικές πισίνες για θειούχες και νατριούχες θεραπείες. Αξιόλογες είναι επίσης οι κοντινές πηγές του Μύλου Κονιαβίτη και τα «Καλλυντικά» (οι γνωστές στους φίλους των Καμένων Βούρλων ανοιχτές πισίνες δίπλα στην Εθνική οδό). Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα 22350-22982, και 22350-22245.

 

Στην ορεινή Καρυά: Η Καρυά ακουμπά στις νότιες παρυφές του όρους Κνημίδα και είναι ένα ήσυχο χωριό κτισμένο σε ύψος800 μ. μέσα στα έλατα, μόλις  13 χλμ. μακριά από τα Καμένα Βούρλα. Θεωρείται η «γενέτειρα» της λουτρόπολης των Καμένων Βούρλων καθώς από εδώ κατέβηκαν οι πρώτοι κάτοικοι στην παραλία και δημιούργησαν τους αρχικούς οικιστικούς πυρήνες που με την πάροδο του χρόνου μετατράπηκαν σε σύγχρονη λουτρόπολη.

 

Καλλίδρομο: Το βουνό Καλλίδρομο με ψηλότερη κορφή να φθάνει τα1399 μέτρα, οριοθετεί την ύπαρξή του με τη χαράδρα του Ασωπού στα δυτικά, τα νερά του Μαλιακού κόλπου στα βόρεια και την κοιλάδα του Βοιωτικού Κηφισού στο νότο. Μεγάλο μέρος του είναι καλυμμένο με δάση ελάτης, ενώ στα χαμηλότερα κυριαρχούν τα εκτεταμένα δρυοδάση και τ’ άλλα θαμνοειδή της μεσογειακής βλάστησης. Βέβαια το Καλλίδρομο έμεινε γνωστό στην ιστορία από τους Περσικούς Πολέμους, τότε που τα νερά του Ευβοϊκού έφταναν σχεδόν μέχρι τους πρόποδες του βουνού αφήνοντας ελεύθερο ένα στενό πέρασμα γης. Αυτό ήταν και το μοναδικό σημείο επικοινωνίας της βόρειας με την νότια Ελλάδα. Στη μάχη των Θερμοπυλών ο προδότης Εφιάλτης οδήγησε τα περσικά στρατεύματα μέσα από τα δάση του Καλλίδρομου περικυκλώνοντας έτσι τους 300 Σπαρτιάτες και τους 700 Θεσπιείς πολεμιστές.

 

 

Κείμενο  -  Φωτογραφίες:  Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr

Copyright: Το υλικό της σελίδας αυτής κείμενα & φωτογραφίες είναι αποκλειστικά προϊόν επαγγελματικού φωτορεπορτάζ και έρευνας στο πεδίο και πνευματικό δικαίωμα των  συνεργατών της “Views of Greece”. Οι χρήστες κατανοούν και αποδέχονται ότι πέρα από την δυνατότητα επίσκεψή τους στο site αυτό δεν τους παρέχεται βάσει νόμου κανένα άλλο δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν με οποιοδήποτε τρόπο σε άλλο διαδικτυακό τόπο, ν’ αναπαράγουν, ν’ αντιγράφουν, πωλούν, μεταπωλούν ή/και να εκμεταλλεύονται εμπορικά ή μη, με οποιονδήποτε τρόπο, σύνολο ή μέρος του περιεχομένου της σελίδας αυτής.

 

 


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Μπουραζάνι Ιωαννίνων

Ο τόπος του ποταμού

Ο ζωοδότης ποταμός Αώος κυλά στη γη της Ηπείρου και στο πέρασμά του ζωντανεύει τις κοιλάδες,  ξεδιψά ανθρώπους και ζώα, ομορφαίνει τη γη…

Καλώς ήλθατε στο μεθοριακό Μπουραζάνι!

 

Το Μπουραζάνι  είναι  μια  εκτεταμένη  ημιορεινή   περιοχή στα βορειοδυτικά του νόμου Ιωαννίνων που περικλείεται από τους ορεινούς όγκους του Γράμμου, της Τύμφης και του άγνωστου μεθοριακού βουνού Νεμέρτσικα.  Η δυναμική υδάτινη παρουσία του ποταμού Αώου, τα πυκνά δρυοδάση και οι άφθονοι λόφοι  κατάστικτοι από πράσινα λιβάδια και μικρές, αλλά εύφορες κοιλάδες καθορίζουν την γεωμορφολογία του τόπου.

Μικρά χωριά, αγροτικοί  οικισμοί και διάσπαρτα βυζαντινά, αλλά και μεταβυζαντινά μνημεία μαρτυρούν την παρουσία του ανθρώπου, εδώ και πολλούς αιώνες. Η υποδομή στην περιοχή είναι καλή, ενώ οι παροχές προς τους επισκέπτες συνεχώς βελτιώνονται. Φυσικά όμως τις εντυπώσεις κερδίζει το μοναδικό στο είδος του “Περιβαλλοντικό Πάρκο Μπουραζάνι”.

 

Οι κυριότερες εκδρομές             

Μια Παναγιά από Μολύβι: Ακολουθώντας από την Κόνιτσα το  δρόμο  για  την Ελληνοαλβανική μεθόριο, θα περάσετε από το χωριό Αετόπετρα  και  θα καταλήξετε μετά από 12 ευχάριστα  χιλιόμετρα  στη  γέφυρα  του Αώου, στο Μπουραζάνι. Από εδώ εύκολα θα πάτε στο παλαιότερο  μοναστήρι  της Ηπείρου, την Παναγιά Μολυβδοσκέπαστη, που εικάζεται ότι  κτίστηκε από τον βυζαντινό αυτοκράτορα  Κων/νο  Πωγωνάτο   (668-6685μ.Χ.).

Σήμερα  τα  περισσότερα  κτίρια  έχουν  αναπαλαιωθεί  και η  μονή αποτελεί ένα από τα πιο ξεχωριστά βυζαντινά μνημεία του νομού.

 

Ψηλά στο Μολυβδοσκέπαστο: Σε μικρή απόσταση από  τη  μονή  βρίσκεται  το   ομώνυμο   χωριό, σκαρφαλωμένο σε ύψος 600 μέτρων, μόλις μερικά μέτρα  μακριά από την ελληνοαλβανική μεθόριο. Κυρίως όμως το Μολυβδοσκέπαστο, είναι γνωστό σε  όλη  την Ήπειρο για τους πολλούς βυζαντινούς  και  μεταβυζαντινούς   ναούς του. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουμε την επιβλητική εκκλησία των  Αγ. Αποστόλων, κτισμένη σε θαυμάσια φυσική θέση με υπέροχη θέα. Ακόμη ακολουθώντας πάντα ασφάλτινο δρόμο, θα  συνεχίσετε την πορεία σας για να επισκεφθείτε το όμορφο Αηδονοχώρι.  Λίγο έξω από τον οικισμό βρίσκεται η μονή Ταξιαρχών σε υψόμετρο 800, σε καταπράσινο οροπέδιο με ανοικτό ορίζοντα σε όλη την  κοιλάδα  του Αώου.

Στο χωριό Μολυβδοσκέπαστο που διατηρεί αρκετά από τα  παραδοσιακά του στοιχεία, θ’ αναζητήσετε στην πλατεία το  μικρό λαογραφικό μουσείο και το αποστακτήριο τσίπουρου που υπάρχει στον ίδιο χώρο.

 

Πάρκο Άγριας Ζωής: Η περιοχή έγινε ευρύτερα γνωστή τα τελευταία χρόνια  από  το μοναδικό στο είδος του “Περιβαλλοντικό Πάρκο Μπουραζάνι” (Wild Life Resort). Σε  μια έκταση που ξεπερνά τα 1500 στρέμματα και ανήκει  στην  οικογένεια Τάσου, ιδιοκτήτες  του  ομώνυμου  ξενοδοχείου, ζουν και αναπαράγονται ελεύθερα στο δάσος 6 είδη θηλαστικών.

Τα ζώα αυτά κάποτε ζούσαν ελεύθερα σε όλη τη Βαλκανική χερσόνησο και  μάλιστα  σε μεγάλους αριθμούς. Το ανελέητο κυνήγι όμως, ο κατακερματισμός των βιότοπων και οι όλο και αυξανόμενες  ανθρώπινες   δραστηριότητες, οδήγησαν τους πληθυσμούς των μεγάλων  θηλαστικών  σε  μαρασμό, ή εξαφάνιση. Σήμερα στο Πάρκο Άγριας Ζωής υπάρχουν τα εξής είδη: το μεγαλόσωμο ελάφι, το μικρόσωμο ελάφι  ή  πλατόνι,   το   κρι-κρι, το ζαρκάδι, το αγριοπρόβατο, και το αγριογούρουνο. Το Πάρκο είναι ανοικτό στο κοινό και δέχεται καθημερινά δεκάδες επισκέπτες.

Η  περιήγηση τελειώνει στους ευρύχωρους και νεότευκτους χώρους του Περίπτερου Περιβαλλοντικής  Εκπαίδευσης και στο ενδιαφέρον Μουσείο Φυσικής Ιστορίας όπου παρουσιάζονται είδη της χλωρίδα και πανίδας της ευρύτερης περιοχής Μπουραζανίου – Αώου.

 

Αξίζει να δείτε:   Κοντά στη γέφυρα του Μπουραζανίου υπάρχει ο παλιός νερόμυλος  και νεροτριβή.  Το  κτίσμα  έχει  αναπαλαιωθεί,  το  ίδιο   και οι εγκαταστάσεις. Έτσι, ενώ ο νερόμυλος συνεχίζει να  προσφέρει  τις υπηρεσίες του στους ντόπιους, παράλληλα λειτουργεί και ως κέντρο ενημέρωσης για το παρελθόν της υδροκίνησης, αφού στον  ίδιο  χώρο στεγάζεται και το μικρό, αλλά ιδιαίτερα  ενδιαφέρον  μουσείο.   Η περιοχή προσεγγίζεται εύκολα, αφού απέχει μόλις 1 χιλιόμετρο  από τη γέφυρα του Αώου.

Πηγαίνοντας για μόνη Μολυβδοσκέπαστης, με μικρή παράκαμψη από την αρχική σας πορεία  (χωματόδρομος),  θα  προσεγγίσετε   πλάι στις κατάφυτες όχθες του Αώου, την παλιά γέφυρα  της  Μέρτζιανης. Το ιστορικό αυτό γεφύρι ήταν το μοναδικό  προσπελάσιμο  σημείο του Αώου που συνέδεε τη Νότια με τη  Βόρεια  Ήπειρο. Σήμερα  έχει γκρεμιστεί, αλλά είναι ευδιάκριτο ένα μεγάλο μέρος της βάσης του.

 

Περίπατοι: Αν έχετε διάθεση για  περπάτημα,  αξίζει ν’ ακολουθήσετε το Μονοπάτι Αναγνώρισης Τοπίου που ξεκινά από τη γέφυρα του Μπουραζανίου, ακολουθεί  πορεία παράλληλη με το ποτάμι και  καταλήγει  στο  νερόμυλο.   Κατά τη διάρκεια αυτής την μοναδικής πεζοπορικής περιπλάνησης,  θα   έχετε την ευκαιρία να δείτε τα κυρίαρχα φυτικά είδη της περιοχής και να τα  αναγνωρίσετε  από τις   καλαίσθητες   ξύλινες  πινακίδες.

 

Μη χάσετε

Η θέα από το προαύλιο της εκκλησίας των Αγ. Αποστόλων  στο χωριό Μολυβδοσκέπαστο είναι πραγματικά αποκαλυπτική.

Θ’ απολαύσετε όχι μόνο το υπέροχο τοπίο, αλλά και θ’  αγναντεύετε  την Ελληνοαλβανική μεθόριο. Οι στρατιώτες του παρακείμενου φυλάκιου θα σας κατατοπίσουν σχετικά.  Όμως κυριολεκτικό μπαλκόνι στην κοιλάδα του Αώου, είναι  η μονή Ταξιαρχών στο Αηδονοχώρι.

 

Εκδρομές με 4χ4

Το παραμεθόριο χωριό Πωγωνίσκος (υψομ. 850) βρίσκεται κοντά στο Μολυβδοσκέπαστο και προσεγγίζετε  εύκολα ασφάλτινο δρόμο. Από εδώ αν έχετε διάθεση για «τετρακίνητες περιπέτειες»,  υπάρχει μια υπέροχη δασική διαδρομή, που οδηγεί, μετά από 10 χλμ. διάσχισης πυκνού δάσους αιωνόβιων βελανιδιών, στο χωριό Κεφαλόβρυσο της επαρχίας Πωγωνίου. Η διαδρομή αυτή είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα  το Φθινόπωρο όταν τα φυλλώματα στο βελανιδόδασος  έχουν πάρει όλα εκείνα τα φλογερά χρώματα.  Προσοχή όμως όταν πέσουν τα πρώτα χιόνια καθώς το οδόστρωμα κρύβει αρκετές παγίδες.

 

Χιλιομετρικές αποστάσεις:

Κόνιτσα – Γιάννενα 65 χλμ.

Κόνιτσα – Μπουραζάνι 16 χλμ

Κόνιτσα – Καστοριά  160 χλμ.

Κόνιτσα – Κοζάνη 160 χλμ.

Κόνιτσα – Ηγουμενίτσα 155 χλμ.

 

Χρήσιμα τηλέφωνα

Δήμος Κόνιτσας, τηλ. 26550-22233

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τηλ. 26550-23825.

Αστυνομία Κόνιτσας  26550-22202.

Κέντρο υγείας Κόνιτσας 26550-23111.

 

Πως θα πάτε

Από την Αθήνα για να φθάσετε στην Κόνιτσα θα πρέπει να διανύσετε 510 χιλιόμετρα μέσω Ρίου – Αντίρριου και 555 μέσω Κατάρας. Η δεύτερη διαδρομή είναι εξαιρετικά όμορφη, αλλά με τις γνωστές δυσκολίες λόγω χειμώνα.

Αν έρχεστε από Θεσ/νίκη προτιμήστε την Εγνατία οδό που εύκολα θα σας φέρει ως τη Σιάτιστα. Από εκεί θα συνεχίσετε για Νεάπολη απ’ όπου θα ακολουθήσετε τον εθνικό δρόμο Κοζάνης – Ιωαννίνων. Σε αυτήν την περίπτωση προσοχή χρειάζεται το χειμώνα -λόγω πάγου- το πέρασμα του Πεντάλοφου και σχεδόν όλο το κομμάτι από Επταχώρι μέχρι Κόνιτσα. Η απόσταση Θεσ/νίκης – Κόνιτσας είναι 295 χλμ.

 

Διαμονή: Το ξενοδοχείο «Μπουραζάνι – Wild Life Resort» βρίσκεται στη καρδιά του  παραποτάμιου οικοσυστήματος του Αώου, σε μία  από  τις   ομορφότερες φυσικές τοποθεσίες της Ηπείρου, πλήρως εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον. Διαθέτει 18 δωμάτια και δύο  σουίτες,  60 τ.μ. η κάθε μία, πλήρως ανακαινισμένα .

Επίσης ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα παραμονής σ’ ένα από τα δύο  ειδικά  περίπτερα,  τύπου μπανγκαλόους που βρίσκονται μέσα στο πάρκο ή  στο «Σπίτι του ποταμού» ένα πέτρινο κτίσμα 120 τετραγωνικών δίπλα στη κοίτη του Αώου  το οποίο αποτελείται από 3  δωμάτια, μία σουίτα και κοινόχρηστους χώρους.

Στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου συμπεριλαμβάνονται εστιατόριο, γήπεδο μπάσκετ, τένις, πισίνα, παρκινγκ και Συνεδριακό Κέντρο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να νοικιάσουν ποδήλατα βουνού, ενώ στους ενοίκους παραχωρούνται καλάμια για ψάρεμα στο ποτάμι. Τι άλλο να ζητήσει κανείς! Πληροφορίες και  κρατήσεις στο τηλ. 26550-61320, 61283 www.bourazani.gr

 

Φαγητό:  Το εστιατόριο  του  ξενοδοχείου  ξεχωρίζει  με   πλήθος   ντόπιων σπεσιαλιτέ και κρεατικών από  τα  άγρια  ζώα  της   φάρμας. Τα περισσότερα πιάτα είναι παρασκευασμένα με πατροπαράδοτες συνταγές της οικογένειας Τάσσου. Ακόμη στις περιηγήσεις σας στα γύρω χωριά, θα βρείτε ψησταριές και πολύ καλές ταβέρνες.

 

 

H ΠΡΟΣΦΟΡΑ του BOURAZANI  “Wild Life Resort / Hotel ‘BOURAZANI”

Αποκλειστικά για τους αναγνώστες του VIEWS OF GREECE η προσφορά του ξενοδοχείου για τις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς διαμορφώνονται ως εξής:

Δίκλινο : 90 EURO

Τρίκλινο : 100 EURO

Τετράκλινο: 105 EURO

Σουίτα : 150  EURO

Το εστιατόριο  του  ξενοδοχείου  ξεχωρίζει  με   πλήθος   ντόπιων σπεσιαλιτέ και κρεατικών από  τα  άγρια  ζώα  της   φάρμας. Ο επισκέπτης μας μπορεί να γευθεί τα μοναδικά εδέσματα κυνηγιού από άγριο κρέας (ελάφι- αγριογούρουνο- αγριοπρόβατο- αγριόγιδο κ.λ.π). Το κρέας αυτό προέρχεται από την επιστημονική διαχείριση για την διατήρηση της ισορροπίας του ζωικού πληθυσμού του Περιβαλλοντικού Πάρκου. Η οικολογική ισορροπία απαιτεί την επιστημονική παρέμβαση, ώστε πληγωμένα ελάφια, υπέρβαροι αρσενικοί αγριόχοιροι – επικίνδυνοι για τα θηλυκά – να αποσύρονται. Επικοινωνία τηλ. 26550-61320, 61283      www.bourazani.gr

 

ΚΕΙΜΕΝΟ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΖΕΡΜΑΙΝ ΑΛΕΞΑΚΗ – ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

Copyright: Το υλικό της σελίδας αυτής κείμενα & φωτογραφίες είναι αποκλειστικά προϊόν επαγγελματικού φωτορεπορτάζ και έρευνας στο πεδίο και πνευματικό δικαίωμα των  συνεργατών της “Views of Greece”. Οι χρήστες κατανοούν και αποδέχονται ότι πέρα από την δυνατότητα επίσκεψή τους στο site αυτό δεν τους παρέχεται βάσει νόμου κανένα άλλο δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν με οποιοδήποτε τρόπο σε άλλο διαδικτυακό τόπο, ν’ αναπαράγουν, ν’ αντιγράφουν, πωλούν, μεταπωλούν ή/και να εκμεταλλεύονται εμπορικά ή μη, με οποιονδήποτε τρόπο, σύνολο ή μέρος του περιεχομένου της σελίδας αυτής.

 


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Όρλιακας, περπατάμε στα άγνωστα μονοπάτια του

Φθάνει μόλις μετά βίας τα 1453 μέτρα ύψος, όμως όσο μπόι του λείπει, τόσο κερδίζει σε  χαρίσματα…

Ο λόγος για τον βουνό Όρλιακας, που ορθώνει το ανάστημά του δίπλα στις πανύψηλες ακρώρειες της Πίνδου βάζοντας, με την άγρια φύση του, τη δική του σφραγίδα στο ορεινό ανάγλυφο του νομού Γρεβενών. Έχει χαρακτηρισθεί περιοχή «ιδιαίτερου φυσικού και ιστορικού κάλλους» και είναι προστατευόμενη καθώς βρίσκεται στην περιφερειακή ζώνη του νεοσύστατου Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

 

Το οικοσύστημα: Μέσα από φυσικές διεργασίες αιώνων η πολυμορφία του ορεινού αυτού όγκου ευνόησε την ανάπτυξη αρκετών και σπάνιων δασικών ειδών, όπως ο ραγοφόρος ίταμος ή μαυροέλατο, η άγρια πεύκη και το αρκουδοπούρναρο. Μεγάλες εκτάσεις καλύπτονται από μικτά δάση ελάτης, μαύρης πεύκης και βελανιδιάς, ενώ εντυπωσιακά είναι τα είδη των αγριολούλουδων όπως το άγριο γαρύφαλλο, η ίριδα, ο άγριος κρίνος, η πριμούλα, ο κρόκος και δεκάδες άλλα. Καταφύγιο και τροφή βρίσκουν εδώ αρκετά θηλαστικά, αρκούδες, λύκοι, ζαρκάδια, αγριογούρουνα και αγριόγατες.  Στην πλούσια φτερωτή πανίδα, συμπεριλαμβάνονται ο σπάνιος μαυροπελαργός, το χρυσογέρακο, ο ασπροπάρης, φιδαετοί, γερακίνες, αλλά και μεγάλος πληθυσμός από κιρκινέζια. Από το 1973 o Όρλιακας έχει δίκαια χαρακτηρισθεί ως “περιοχή ιδιαίτερου φυσικού και ιστορικού κάλλους”. Βρίσκεται στην περιφερειακή ζώνη του νεοσύστατου Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και προστατεύεται-όσο βέβαια αυτό γίνεται πράξη στην ελληνική πραγματικότητα- από την υπάρχουσα νομοθεσία.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία που χαρακτηρίζει τον Όρλιακα μαζί με τον γειτονικό όγκο του Τσούργιακα, ως σημαντικές για τα πουλιά περιοχές, οι κύριες απειλές για το οικοσύστημα είναι η υδροληψία από τον ποταμό Βενέτικο, το εξαντλητικό κυνήγι, η ανεξέλεγκτη διάνοιξη δρόμων, οι δραστηριότητες αναψυχής και η υπερβόσκηση των βοσκοτόπων.

 

Το τοπίο των ανθρώπων: Ανήσυχος τούτος ο τόπος, θαρρείς και η ορμή των νερών, το συνοφρύωμα των δασών, η παγωνιά των χιονισμένων κορυφογραμμών σμίλεψαν τον ατίθασο χαρακτήρα, αλλά και τη σκληράδα των ορεσίβιων κατοίκων του.

Ένα πλήθος ανθρώπινων κοινοτήτων κουρνιάζει στις μασχάλες του βουνού, αποτελώντας μια οικιστική ενότητα, γνωστή παλιά ως Κουπατσαραίϊκα  χωριά. Ελληνόφωνα βλαχοχώρια, πιθανόν να πήραν το όνομά τους από την βλάχικη λέξη “κουπάτσου” που σημαίνει βελανιδιά, δένδρο που ακόμη κατακλύζει την κατάφυτη γύρω περιοχή.

Ζιάκας, Σπήλαιο, Περιβολάκι, Τρίκωμο, Μοναχίτι, Κοσμάτι…Τα Κουπατσοχώρια διασκορπίζονται περιμετρικά του Όρλιακα και κυρίως γύρω από την κοίτη του Βενέτικου που είναι ένας από τους σημαντικότερους βραχίονες του Αλιάκμονα. Οι Κουπατσαραίοι ήταν κατά παράδοση κτηνοτρόφοι. Όμως η εκτεταμένη χρήση των βοσκότοπων από Σαρακατσάνους και Βλάχους νομάδες τους έστρεψε στην οργάνωση μεταφορικών συναφιών(=ομάδων­) που εξυπηρετούσαν τις αυξημένες ανάγκες των Βλάχων για παράδοση ξυλείας και κτηνοτροφικών προϊόντων στα παζάρια των πόλεων. Στα αναπαλαιωμένα καλντερίμια και στις λιθόστρωτες μουλαρόστρατες που κάποτε συνέδεαν σαν δίχτυ τα βλαχοχώρια με τα εμπορικά κέντρα του κάμπου, αντηχούν ακόμα οι οπλές των αλόγων των καραβανιών…

 

Πεζοπορικές διαδρομές

Ένας πεζοπορικός «παράδεισος» κρύβεται στις παρυφές του Όρλιακα, αφού η ομαλή γεωμορφολογία, η πολυποίκιλη βλάστηση, αλλά και το δουλεμένο ανθρώπινο τοπίο, καθιστούν το γρεβενιώτικο βουνό έναν προσιτό και ενδιαφέροντα προορισμό ακόμα για τους αμάθητους του είδους.

1. Προς κορφή (1 ½ ώρα )

Από το κέντρο των Γρεβενών ακολουθούμε με το όχημά μας τις ταμπέλες προς Χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας. Στο ύψος του χωριού Μαυραναίοι στρίβουμε προς χωριό Ζιάκα (28 χλμ. Από Γρεβενά), που βρίσκεται στις βορειοανατολικές υπώρειες του  Όρλιακα και χρησιμοποιείται ως εφαλτήριο για τις εξορμήσεις στο βουνό. Στη συνέχεια ακλουθούμε τον ασφάλτινο δρόμο Ζιάκα – Περιβολίου για 6,5 χιλιόμετρα και φτάνουμε στη Ράχη Καραστέργιου. Αριστερά μας θα προσέξουμε ασφάλτινη παράκαμψη που σύντομα γίνεται χωμάτινη και καταλήγει στο χωριό Σπήλαιο.

Εδώ σ’ ένα χαρακτηριστικό πλάτωμα όπου δεσπόζουν δυο θεόρατα μαυρόπευκα. αφήνουμε το όχημά μας και αναζητούμε τον στενό, κακοτράχαλο δασικό δρομάκο που βρίσκεται ανατολικά και ανηφορίζει με έντονες κλίσεις καθώς χάνεται στο πυκνό δάσος.  Μετά από έντονη ανάβαση που δεν ξεπερνά όμως τα είκοσι λεπτά, φτάνουμε σε ίσωμα  όπου δεσπόζει ένα θεόρατο κεραυνοβολημένο μαυρόπευκο. Αν το τοπίο είναι χιονισμένο το μόνο που μπορούμε να κάνουμε σε αυτό το σημείο είναι ν’ απολαύσουμε την απίστευτη περιμετρική θέα προς τις κορυφογραμμές τις Βόρειας Πίνδου, τη Βασιλίτσα, το Σμόλικα και ανατολικά τον ‘Ολυμπο. Αν δεν έχει χιόνι αξίζει να παρατηρήσουμε τη χλωρίδα που στολίζει το μικρό οροπέδιο (κίτρινοι κρόκοι, ευφόρμπια (γαλατσίδα) και άφθονες πριμούλες) και να αναγνωρίσουμε τα διαφορετικά είδη μανιταριών -ο Όρλιακας είναι γνωστός γι αυτά-  που αναπτύσσονται στο υπόστρωμα του δάσους .

Αφού ξεκουραστούμε για λίγο, συνεχίζουμε σε σχετικά επίπεδο έδαφος με πορεία ανατολική (δεν υπάρχει ευδιάκριτο μονοπάτι) για την ψηλότερη κορφή του Όρλιακα (υψόμ. 1453) όπου και φτάνουμε μετά από 20 λεπτά.

Επιστρέφουμε πίσω στο ίσωμα όπου βρίσκεται το ξερό μαυρόπευκο και ψάχνουμε το δασικό δρόμο που κατευθύνεται νότια. Κατηφορίζουμε πραγματοποιώντας μια ευχάριστη διαδρομή μέσα από αμιγές δάσος μαύρης πεύκης που κάνει ένα μεγάλο κύκλο για να μας επαναφέρει στο αρχικό πλάτωμα όπου αφήσαμε το αυτοκίνητό μας, μετά από 40 λεπτά σχετικά ξεκούραστης πορείας.

Αν έχει πέσει χιόνι (πράγμα καθόλου σπάνιο για το Φεβρουάριο), οι πεζοπόροι χρειάζεται να έχουν κατάλληλο χειμερινό εξοπλισμό, ανάλογη πείρα και συνοδεύονται από κάποιο καλό γνώστη της περιοχής. Το τοπικό Γραφείο Οικοτουρισμού και Οδηγών Άγριας Φύσης διοργανώνει με ασφάλεια παρόμοιες εξορμήσεις.

 

2. Σπήλαιο – Φαράγγι Πορτίτσας (40 λεπτά)

Το χωριό Σπήλαιο απέχει από το Ζιάκα μόλις 4 χιλιόμετρα. Ο δρόμος είναι ασφάλτινος όμως καθώς διατρέχει τη πιο βραχώδη πλαγιά του Όρλιακα υποφέρει από κατολισθήσεις, ενώ σε κάποια σημεία είναι εξαιρετικά στενός.

Φτάνοντας στο Σπήλαιο αναζητούμε την πλατεία του παλιού δημοτικού σχολείου. Από εδώ ξεκινά η αναπαλαιωμένη λιθόκτιστη στράτα που οδηγεί στο φαράγγι της Πορτίτσας (υπάρχουν ταμπέλες). Το μονοπάτι μ’ ένα συνεχές αλλά ευχάριστο ζικ –ζακ κατεβαίνει προς το φαράγγι προσφέροντας παράλληλα θαυμάσια θέα στην κοιλάδα .  Παντού θα συναντήσετε πινακίδες και δεν υπάρχει καμία απολύτως πιθανότητα να μπερδευτείτε. Μετά από 15 λεπτά κατάβασης θα βρεθούμε σε χαρακτηριστικό σημείο με κιόσκι για στάση και ξεκούραση. Από εδώ συνεχίζουμε για ακόμη 20 λεπτά και πέφτουμε στο άνοιγμα της κοιλάδας που διασχίζει ο ποταμός Βενέτικος.  Συνολικά από το χωριό Σπήλαιο (υψ. 950) ως το γεφύρι (υψ.650) καλύπτουμε μια υψομετρική διαφορά 300 μέτρων.  Το φαράγγι σε αυτό το σημείο είναι εντυπωσιακά στενό. Το καλοκαίρι όταν η στάθμη του νερού είναι χαμηλή, οι πεζοπόροι μπορούν να περπατήσουν στην κοίτη με το νερό να φθάνει μέχρι το γόνατο, για περίπου 200 μέτρα μέσα στο βράχινο χάσμα. Εννοείται ότι αυτήν την εποχή κάτι παρόμοιο είναι αδιανόητο. Το γεφύρι ης Πορτίτσας κτίστηκε πιθανόν στα μέσα του 19ου αιώνα δίνοντας διέξοδο στην επικοινωνία των ντόπιων, ανάμεσα στα χωριά Σπήλαιο, Μοναχίτι,. Τρίκωμο

 

INFO

Επισκέψιμο είναι στο χωριό Ζιάκας το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Τ/24620-86055 –  http://kpe-ziaka.gr

Κατάσταση δρόμων: Αν έχει προηγηθεί χιονόπτωση για την κατάσταση των δρόμων επικοινωνήστε με την τροχαία Γρεβενών T/ 24620-80319.

Περιπέτειες με ασφάλεια: Για περισσότερη σιγουριά και ασφάλεια στις εξορμήσεις σας μπορείτε να έρθετε σε επαφή με το Γραφείο Οικοτουρισμού Βόρειας Πίνδου  που διαθέτει έμπειρους συνοδούς βουνού, Τ/ 24620-85032, www.venetikos.gr

 

Πως θα πάτε

Ερχόμενοι από Αθήνα στο ύψος τη Λαμίας θ’ ανηφορίσετε για Δομοκό και θα συνεχίσετε για Καρδίτσα, Τρίκαλα, Καλαμπάκα. Λίγο μετά τα Μετέωρα στη διασταύρωση θα στρίψετε δεξιά για την πόλη των Γρεβενών.

Πιο εύκολα είναι τα πράγματα από Θεσ/νίκη, καθώς θα χρησιμοποιήσετε την Εγνατία Οδό.

Πρατήριο βενζίνης θα βρείτε στα Γρεβενά και στο χωριό Μαυραναίοι.

 

Που θα μείνετε

Ζιάκας: «Αλώνι του Ήλιου» Τ/ 24620-83837   και ξενοδοχείο «Βίλα Αλεξάνδρα» Τ/ 24620-25660.

Σπήλαιο: Ξενοδοχείο «Αερόπη»  Τ/. 24620-82256.

Περιβολάκι:  Ξενώνας «Το Περιβολάκι», Τ/ 24620-81141

 

Που θα φάτε

Oι περισσότερες επιλογές για φαγητό βρίσκονται στον οδικό άξονα που οδηγεί στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας και κυρίως στα χωριά Πανόραμα, Αλατόπετρα και Σμίξη. Όμως και τα χωριά του Όρλιακα έχουν κάποια καλά στέκια για φαγητό όπως η ταβέρνα «Αετοφωλιά», 7 χλμ. από το Ζιάκα, γνωστή για τα εξαιρετικά ψητά και για τα χωριάτικα πιάτα της.

Στο χωριό Σπήλαιο θα βρείτε την ταβέρνα «Πέρδικα» και «Σπήλαιο» όπου θα δοκιμάσετε μακεδονίτικες πίτες και το πρόβειο κεμπάπ.

 

 

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ του Γραφείου Οικοτουρισμού Β. Πίνδου:     ΜΥΗΘΕΙΤΕ ΜΕ 4Χ4  ΣΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ ΣΤO ΠΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ  ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ, ΣΤΟΝ ΟΡΛΙΑΚΑ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΩΝ ΑΕΤΩΝ & SAFARI ΜΕ ΤΑ 4Χ4 ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ .

Χαλαρή πορεία για να απολαύσουμε την φύση μέσα σε  αυτό το εκπληκτικό μουσείο της φύσης  με ενημέρωση για την πανίδα και την χλωρίδα της περιοχής που είναι σημαντικός βιότοπος πεταλούδων και ορχεοειδών .  Προσφορά αποκλειστικά  για τους αναγνώστες του www.viewsofgreece.gr  20 €/Ατομο

Υπευθυνος: Απόστολος Διανέλλος Δασοπόνος-Συγγραφέας τηλ  69 77 77 25 42 www.venetikos.gr

 

ΚΕΙΜΕΝΟ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΖΕΡΜΑΙΝ ΑΛΕΞΑΚΗ – ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

Copyright: Το υλικό της σελίδας αυτής κείμενα & φωτογραφίες είναι αποκλειστικά προϊόν επαγγελματικού φωτορεπορτάζ και έρευνας στο πεδίο και πνευματικό δικαίωμα των  συνεργατών της “Views of Greece”. Οι χρήστες κατανοούν και αποδέχονται ότι πέρα από την δυνατότητα επίσκεψή τους στο site αυτό δεν τους παρέχεται βάσει νόμου κανένα άλλο δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν με οποιοδήποτε τρόπο σε άλλο διαδικτυακό τόπο, ν’ αναπαράγουν, ν’ αντιγράφουν, πωλούν, μεταπωλούν ή/και να εκμεταλλεύονται εμπορικά ή μη, με οποιονδήποτε τρόπο, σύνολο ή μέρος του περιεχομένου της σελίδας αυτής.

 

 


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Χριστούγεννα στα έλατα του Ελικώνα

Έλατα, καθαρός αέρας, ευκαιρίες για αποδράσεις σε σκληροτράχηλους χωματόδρομους, άνετοι ξενώνες και για τους θαλασσινούς τύπους, εύκολη διέξοδος στις παραλίες του  Κορινθιακού…  Χρειάζεστε τίποτα περισσότερο για να αφήσετε το “κλεινόν άστυ”;

 

Δεν διαθέτει την κορμοστασιά του γειτονικού Παρνασσού, ούτε φυσικά τη φήμη του ως “in” ταξιδιωτικού προορισμού. Παρόλα αυτά ο Ελικώνας, καθώς υψώνει  το ανάστημά του ανάμεσα στον Κορινθιακό κόλπο και στις πεδιάδες της Βοιωτίας, δύσκολα περνά απαρατήρητος.

Τα χωριά Αγία Άννα και Ελικώνας ή αλλιώς Ζερίκι μαζί με το κεφαλοχώρι Κυριάκι διαθέτουν υποδομή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αφετηρία για εξορμήσεις στην ευρύτερη ορεινή περιοχή. Και οι τρεις οικισμοί προσεγγίζονται από το οδικό άξονα που συνδέει τη Θήβα με τη Λιβαδειά και την Αράχοβα.  Αν και υπάρχουν πλέον καλοί ξενώνες που σίγουρα προτείνονται για διαμονή, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να περιμένετε τις επιλογές στο φαγητό και στη διασκέδαση της γειτονικής Αράχοβας. Ο Ελικώνας είναι ένα ήσυχο βουνό που προσφέρεται για πεζοπορία, τζιποπεριπέτειες, αλλά και για γρήγορες αποδράσεις στις ακτές του Κορινθιακού κόλπου και στις υπέροχες παραλίες.

 

Στην Αγία Αννα: Ερχόμενοι από Θήβα μετά την Αλίαρτο θα στρίψετε αριστερά όπως δείχνουν οι ταμπέλες για Άγιο Γεώργιο, Αγία Άννα. Ο δρόμος καλός, αλλά με αρκετές στροφές, θα σας φέρει γρήγορα (15 χλμ.) στο οροπέδιο του Ελικώνα, σε ύψος 700 μέτρων όπου βρίσκεται κτισμένη η Αγία Άννα (άλλοτε Κούκουρα), ένα από τα παλιότερα χωριά του βουνού των Μουσών. Κάποτε ήταν ένα απομονωμένο ορεινό χωριό και αποτελούσε καταφύγιο των κλεφτών στην Τουρκοκρατία, αλλά και κρησφύγετο των ανταρτών στη Γερμανοϊταλική κατοχή. Οικιστικά διατηρεί ελάχιστα από την αρχική του μορφή, όμως καθώς περιβάλλεται από όμορφο ελατόδασος κερδίζει τις εντυπώσεις.

 

 

Οι εκδρομές

Αγία Αννα – Κυριάκι: Λίγο βορειότερα από την Αγία Άννα και σε ύψος 850 μέτρων βρίσκεται το χωριό Ελικώνας ή Ζερίκι-το παλιό του όνομα-, που όμως προσεγγίζεται πιο εύκολα από τη Λιβαδειά. Χρησιμοποιώντας τον περιφερειακό δρόμο της Λιβαδειάς, θα συνεχίσετε για Αράχοβα ώσπου να δείτε τον ασφάλτινο δρόμο αριστερά που θα σας φέρει στην πλατεία του χωριού (17 χιλιόμετρα). Με μια ματιά το χωριό Ελικώνας βρίσκεται σε ύψος 950 μέτρων στη ράχη του ομώνυμου βουνού. Μια μικρή λιμνούλα και καταπράσινα ορεινά λιβάδια καλωσορίζουν τους επισκέπτες. Ολόγυρα το ελατόδασος κάνει αισθητή την παρουσία του. Μετά από  μακρά περίοδο εγκατάλειψης, το χωριό άρχισε και πάλι τα Σαββατοκύριακα να ζωντανεύει.

Από την Αγία Άννα πολύ ευχάριστη είναι η ασφάλτινη διαδρομή που οδηγεί στο χωριό Κυριάκι (14 χλμ.). Με καλό καιρό προτείνουμε μια στάση στην τοποθεσία «Αρβανίτσα» με  τα θεόρατα έλατα και τη θέα στην ψηλότερη κορφή του βουνού, την όμορφη Παλιοβούνα. Υπάρχουν χώροι αναψυχής και τα Σαββατοκύριακα λειτουργεί αναψυκτήριο. Από το Κυριάκι που είναι το  μεγαλοχώρι της περιοχής, μπορείτε εύκολα ακολουθώντας τον ασφάλτινο δρόμο να ανηφορίσετε προς  το χωριό Ελικώνας, συνδέοντας έτσι με αυτό τον τρόπο τις τρείς επιλογές μας για διαμονή.

 

Διέξοδος η θάλασσα: Ο Ελικώνας λόγω της γεωγραφικής του θέσης προσφέρει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση προς τις ακτές του Κορινθιακού όπου μπορείτε, αν ο καιρός είναι καλός να επιχειρήσετε τις πρώτες βουτιές στα βαθυγάλανα νερά. Από Κυριάκι θα κατηφορίσετε προς Αντίκυρα (26 χλμ.), δρόμος αρκετά κουραστικός με μπόλικες στροφές.Από την Αγία Άννα η πρόσβαση στις παραλίες του Σαράντη και της Δόμβραινας είναι ακόμη πιο εύκολη (20 χλμ.). Η παραλία Σαράντη απέχει μόλις 6 χιλιόμετρα από το χωριό Πρόδρομος, ενώ αξίζει τον κόπο να διανύσετε μερικά χιλιόμετρα σε χωμάτινο δρόμο μέχρι την απλωτή αμμουδιά Ζάλτσα. Ειδικά η παραλία Σαράντη με τα ταβερνάκια παρατεταγμένα στη σειρά κατά μήκος της προκυμαίας είναι ιδανική περίπτωση για όσους θέλουν να συνδυάσουν μέσα σε ελάχιστη ώρα το βουνό με τη θάλασσα.

 

 

Τετρακίνητες αποδράσεις: Λίγο ψηλότερα από την Αρβανίτσα -πηγαίνοντας από Αγία Άννα για Κυριάκι-, θα δείτε αριστερά στενό χωματόδρομο που χάνεται στο ελατόδασος. Ακολουθήστε τον άφοβα, εφόσον τα ελαστικά σας είναι σε καλή κατάσταση καθώς οι πέτρες στο οδόστρωμα είναι κοφτερές.. Θα περάσετε από εγκαταλειμμένα λατομεία και θα βγείτε μετά από 6 χιλιόμετρα έντονης ανάβασης σε χαρακτηριστικό ανεμοδαρμένο αυχένα, σε ύψος 1300 μέτρων με εκπληκτική θέα στον Κορινθιακό κόλπο. Από εδώ θα κατηφορίσετε με άφθονες κορδέλες για τα παράλια . Στην πορεία σας θα δείτε το μοναστήρι του Αγίου Σεραφείμ ή μονή της Δομβούς (κτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα)) σε προνομιακή θέση- υψόμετρο 600- ανάμεσα κοιτώντας τη θάλασσα. Το καθολικό της Μονής είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, ενώ στον πρόναό του βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Σεραφείμ. Αμέσως μετά ακολουθεί η απλωτή αμμουδερή παραλία της Ζάλτσας. Η επιστροφή σας μπορεί να γίνει μέσω Προδρόμου – Δόμβραινας από όπου και θα βγείτε στον δρόμο Θήβας – Λιβαδειάς.

 

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

Ελικώνας: Το όμορφο βουνό είναι γνωστό με αυτό  το όνομα από τα πανάρχαιά χρόνια. Εδώ σύμφωνα με την μυθολογία είχαν την κατοικία τους οι εννέα Μούσες, κόρες του Δία και της Μνημοσύνης. Σήμερα ενδιαφέρον παρουσιάζει η βιοποικιλότητα του βουνού και κυρίως η χλωρίδα του. Στα ανατολικά αναπτύσσονται εκτεταμένα δάση ελάτων σε ύψος πάνω από 500 μέτρα, ενώ χαμηλότερα υπάρχουν πυκνά δρυοδάση. Έχουν καταγραφεί 1.200 είδη φυτών, ανάμεσά τους και πολλά απειλούμενα με εξαφάνιση. Για τους ορειβάτες ο Ελικώνας αποτελούσε ανέκαθεν ένα ευχάριστο και ενδιαφέρον πεδίο  για  σύντομες πεζοπορικές εξορμήσεις. Μάλιστα το καλοκαίρι, τις περισσότερες φορές συνδυάζονται με μια βουτιά στα δροσερά νερά του Κορινθιακού. Στην ψηλότερη κορφή του την ανεμοδαρμένη Παλιοβούνα (1748 υψομ), οδηγεί μονοπάτι που ξεκινά από την Αγία Άννα (3 ώρες πορεία)

Κυριάκι: Το χωριό είναι κτισμένο στη θέση που βρισκόταν η αρχαία φωκική πόλη Φλυγόνιο, (υπολείμματα της διασώζονται στη θέση Παλιόκαστρο) που καταστράφηκε από τον Φίλιππο Β’ το 348 π.Χ. Στην διάρκεια της κατοχής το Κυριάκι όπως και πολλά χωριά του Ελικώνα πήραν μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Γι αυτό το έκαψαν οι Ιταλοί και δύο φορές οι Γερμανοί το 1943 και το 1944. Όσοι κάτοικοι δεν έφυγαν οδηγηθήκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Μονή Οσίου Λουκά: Από το χωριό Κυριάκι, αν πάρετε τον ασφάλτινο δρόμο που οδηγεί στο Δίστομο θα περάσετε από το χωριό Στείρι, απ’ όπου εύκολα θα προσεγγίσετε την ιστορική μονή του Οσίου Λουκά. Ιδρυτής του παμπάλαιου αυτού μοναστηριού της Βοιωτίας ήταν ο Όσιος Λουκάς που ασκήτεψε και πέθανε εδώ το 923. Το  μοναστήρι θεωρείται από τα πιο αξιόλογα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας  με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική, ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες, ψηφιδωτά και πολύχρωμα μάρμαρα. Το καθολικό του που σήμερα λειτουργεί σαν μουσείο, χτίστηκε το 1020 από τους διαδόχους του Οσίου Λουκά και θεωρείται από τα ομορφότερα δείγματα οκταγωνικού ναού με τρούλο. Για αιώνες, τόσο κατά την βυζαντινή περίοδο, όσο και κατά την τουρκοκρατία ήταν ένα ζωντανό πνευματικό και μοναστικό κέντρο. Είναι κρίμα να περάσεις από εδω και να μην επισκευθείς τη μονή Οσιου Λουκά.

 

 

Που θα μείνετε

Αγ. Άννα: «Ελικώνιο» πρόσφατα ανακαινισμένο με θαυμάσια θέα στις κορφές του Ελικώνα και το ελατόδασος. Άριστο σέρβις που σε κάνει από την πρώτη στιγμή να νοιώθεις σαν στο σπίτι σου τηλ.22610-94.444 και 22670-42.894 www.elikonio.gr

Ξενώνας «Το κουτσούρι», τηλ. 22610-94.004,

Ελικώνας: Συγκρότημα ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων παραδοσιακής αρχιτεκτονικής «Πολύμνια», Τ/ 22610- 25.429,

Κυριάκι: «Δίανθος», Τ/22670- 51.207

«Ιπποκρήνη», τηλ. 22670-51.783,

«Φλυγόνιον», τηλ. 22670-51.229

 

Που θα φάτε

Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Ελικώνιο» δοκιμάστε αρνί ψημένο σε κληματόβεργες και κατσικάκι γάστρας, τηλ.22610-94.444. Στην πλατεία της Αγίας Άννας υπάρχουν οι τυπικές ψησταριές. Εδώ θα βρείτε σε μικρό χώρο, αλλά με ιδιαίτερα ζεστή ατμόσφαιρα το καφέ «Φίλων». Στο Κυριάκι σε όμορφη εξοχική τοποθεσία ταβέρνα «Αρχοντικό» τηλ. 22670-51900 και μέσα στο χωριό ταβέρνα  «Συναξάρια» τηλ.  22670-51121. Στην πλατεία του χωριού Ελικώνας λειτουργούν ψησταριές που ειδικεύονται με εξαιρετική επιτυχία στα ψητά σούβλας και σχάρας ντόπιων κρεατικών. Ενδεικτικά να αναφέρουμε την ταβέρνα «Ζερίκι» τηλ.22610-21993. Στην παραλία Σαράντη λειτουργούν ουζερί και ψαροταβέρνες με τραπέζια πάνω στο κύμα.

 

 

ΠΡΟΣΦΟΡΑ του ξενώνα “Ελικώνιο”:   Στην Αγία Άννα σε προνομιακή θέση με θέα στις κορφές του Ελικώνα, θα βρείτε τον παραδοσιακό ξενώνα “Ελικώνιο”.

Όλα τα δωμάτια είναι πλήρως εξοπλισμένα (ψυγείο, tv plasma, dvd player, αυτόνομη θέρμανση) και βλέπουν τα έλατα, ενώ υπάρχει χώρος στάθμευσης. Το “Ελικώνιο”  για την περίοδο των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς προσφέρει αποκλειστικά  για τους αναγνώστες του www.viewsofgreece.gr  το δίκλινο και το τρίκλινο δωμάτιο με πλούσιο πρωινό στην τιμη των 50 ευρώ και το τετράκλινο στην τιμή των 60 ευρώ τηλ. 22610-94444 και 22670-42894 www.elikonio.gr

 

Κείμενο – Φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης

Copyright: Το υλικό της σελίδας αυτής κείμενα & φωτογραφίες είναι αποκλειστικά προϊόν επαγγελματικού φωτορεπορτάζ και έρευνας στο πεδίο και πνευματικό δικαίωμα των  συνεργατών της “Views of Greece”. Οι χρήστες κατανοούν και αποδέχονται ότι πέρα από την δυνατότητα επίσκεψή τους στο site αυτό δεν τους παρέχεται βάσει νόμου κανένα άλλο δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν με οποιοδήποτε τρόπο σε άλλο διαδικτυακό τόπο, ν’ αναπαράγουν, ν’ αντιγράφουν, πωλούν, μεταπωλούν ή/και να εκμεταλλεύονται εμπορικά ή μη, με οποιονδήποτε τρόπο, σύνολο ή μέρος του περιεχομένου της σελίδας αυτής.

 

 


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

15 top διαδρομές για 4χ4

Κατάλληλες για όλα τα τετρακίνητα οχήματα

 

Η μαγεία της περιήγησης, η γοητεία της απομόνωσης, η προσδοκία του αγνώστου…

Σίγουρα υπάρχουν χίλιοι λόγοι για να… πάρετε τα βουνά!

Εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες που προσφέρουν τα σύγχρονα τετρακίνητα αυτοκίνητα -άγνωστες στους περισσότερους κατόχους- και τους άφθονους δασικούς δρόμους που διατρέχουν τον ορεινό κορμό της Ελλάδας, θα προτείνουμε κάποιες ιδέες περιπέτειας που ξεκινούν από γνωστά ορεινά θέρετρα και χάνονται στα κορφοβούνια.

Όμως εκτός από το ζητούμενο που στην προκειμένη περίπτωση είναι το… χώμα, κύριο χαρακτηριστικό των προτεινόμενων αποδράσεων δεν θα είναι τόσο η δυσκολία του ορεινού πεδίου, όσο η απίστευτη ομορφιά του και οι μοναδικές εικόνες που θα απολαύσουν όσοι επιλέξουν να πραγματοποιήσουν κάποια από αυτές τις διαδρομές. Εμείς σας βάζουμε την ιδέα, εσείς δεν έχετε παρά να οργανωθείτε.

 

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ Ο ΟΔΗΓΟΣ

 • Οι πληροφορίες που εμπεριέχονται στις προτάσεις μας σε καμιά περίπτωση δεν αντικαθιστούν την χρήση εργαλείων όπως το GPS και οι αναλυτικοί χάρτες.

 

 • Σε κάθε εκδρομή σε χωματόδρομους φρόνιμο θα ήταν να ξεκινούν τουλάχιστον δύο οχήματα μαζί, ενώ πάντα θα πρέπει να προπορεύεται ο πιο έμπειρος οδηγός, ή ο γνώστης της περιοχής.

 

 • Ο βασικός εξοπλισμός για κάθε τετρακίνητο όχημα, περιλαμβάνει ιμάντα, φτυάρι, τσεκούρι, φακό, φαρμακείο, ενώ πριν ξεκινήσουμε κάνουμε έναν έλεγχο στα μηχανικά μέρη του αυτοκίνητου και στην ρεζέρβα

 

 • Καλοί οι αυτοσχεδιασμοί, όμως προτιμότερο είναι να έχουμε χαράξει την πορεία μας εκ των προτέρων και να παρεκκλίνουμε από αυτήν όσο γίνεται λιγότερο.

 

 • Πάντα πριν ξεκινήσουμε ενημερωνόμαστε για τον καιρό ακόμη και το καλοκαίρι. Οι καλοκαιρινές καταιγίδες στα υψίπεδα πολλές φορές είναι απρόβλεπτα ισχυρές και δεν θα πρέπει να τις υποτιμούμε.

 

 • Σε καμία περίπτωση δεν υπερτιμούμε τις ικανότητες του οχήματός μας. Ο σωστός οδηγός είναι υπεράνω εγωισμών και προκλήσεων αυτοεπιβεβαίωσης, ενώ γνωρίζει πότε θα πρέπει να κάνει πίσω.

 

 • Όταν βλέπουμε πεζούς ή ποδηλάτες, η κοπάδια ζώων κόβουμε ταχύτητα. Το βουνό και οι δασικοί δρόμοι είναι για όλους.

 

 • Αν φάμε ή κατασκηνώσουμε στην ύπαιθρο πάντοτε παίρνουμε τα σκουπίδια μας μαζί. Ας μην ξεχνάμε πως ένα πλαστικό μπουκάλι ή ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο θέλουν περισσότερο από 100 χρόνια για να αφομοιωθούν από τη φύση.

 

 • Ακολουθούμε όσο πιο πιστά γίνεται τη διαδρομή μας. Η άσκοπη κίνηση εκτός δρόμου μπορεί να προκαλέσει ανυπολόγιστες και όχι πάντα ορατές καταστροφές σε σπάνια οικοσυστήματα.

 

 • Αν διανυκτερεύσουμε στο δάσος και χρειαστεί ν’ ανάψουμε φωτιά, αυτό πρέπει να γίνει με εξαιρετική προσοχή, καθώς υπάρχει πιθανότητα πυρκαγιάς ειδικά τους άνομβρους καλοκαιρινούς μήνες.

 

 

 

1. Ταΰγετος, Μιστράς – Αναβρυτή

Φτάνοντας στο Μιστρά ερχόμενοι από Σπάρτη, θα δούμε αριστερά ένα στενότερο ασφάλτινο δρόμο που με γρήγορες και αλλεπάλληλες στροφές θα μας φέρει μετά από 4.5 χιλιόμετρα(άσφαλτος) στο ορεινό χωριό Ταϋγέτη, απ’ όπου απολαμβάνουμε την καλύτερη άποψη του οχυρωμένου λόφου. Αφήνουμε την Ταϋγέτη και συνεχίζουμε την έντονη ανάβαση –πάντα σε άσφαλτο-για ακόμη1500 μέτραμέχρι το μοναστήρι της Ζ. Πηγής όπου και πατάμε χώμα. Διατρέχουμε τοπίο γυμνό, διαγράφοντας ένα μεγάλο τόξο γύρω από το Ξεροβούνι. Σιγά-σιγά χάνεται από το οπτικό μας πεδίο ο Λακωνικός Κάμπος και μας αποκαλύπτονται οι ψηλότερες κορφές του Ταΰγετου.

Στα 2,5 χιλιόμετραφτάνουμε σε σημείο (1100 υψόμ) όπου έχουν εντοπισθεί υπολείμματα αρχαίου Ιερού (θέση Σέλα). Από εδώ ο δρόμος στρέφεται νοτιοανατολικά συνεχίζοντας πάντα στο ίδιο μοτίβο για 4,5 χλμ.μέχρι το χωριό Περγαντέικα (προσοχή μην σας μπερδέψουν οι διάφοροι δευτερεύοντες δασικοί δρόμοι). Από τη διασταύρωση για Περγαντέικα ως το χωριό Αναβρυτή θα χρειαστεί να καλύψετε2 χιλιόμετρασε δρόμο βέβαια πάντα χωμάτινο, αλλά με έντονες κλίσεις. Φτάνοντας στην Αναβρυτή μπορείτε να επιστρέψετε στην Σπάρτη ακολουθώντας τον ασφάλτινο δρόμο (16 χλμ.). Αν βέβαια σας άνοιξε η όρεξη για περισσότερα χιλιόμετρα, θα προτείναμε ανεπιφύλακτα ν’ ακολουθήσετε χωμάτινη πορεία για Σοχά, Λακκώματα, Κουμουστά.

Που θα μείνετε

Μιστράς: Ξενοδοχείο “Βυζάντιο”, τηλ. 27310-93309. Επίσης ο παραδοσιακός ξενώνας «Πύργος Μιστρά» που βρίσκεται πίσω από την πλατεία και διαθέτει 2 σουίτες και 5 δίκλινα – τρίκλινα δωμάτια, τηλ. 27310-20870 .

Πικουλιάνικα: Ξενώνας Μαζαράκη. Υπάρχουν 3 μονόχωρες κατοικίες 45 τμ. και 3 δίχωρες 60 τμ. με κουζίνα, τζάκι, μεγάλες βεράντες που μπορούν να φιλοξενήσουν από 2-5 άτομα, τηλ. 27310 -20414.

Αναβρυτή: Ξενώνας «Αντάμωμα» τηλ. 27310-81595 και παραδοσιακός ξενώνας τηλ. 27310-22938

Ανεφοδιασμός με καύσιμα: Πρατήρια βενζίνης θα βρείτε στο Μιστρά

 

 

 

2. Ζήρια, Τρίκαλα – Γκούρα

Από τα Άνω Τρίκαλα Κορινθίας ο ασφάλτινος δρόμος συνεχίζει ως τα υψίπεδα της Ζήρειας (11 χλμ.). Από το οροπέδιο (υψομ.1600) ξεκινούν διάφοροι δασικοί δρόμοι που θα μας φέρουν σε πανέμορφα σημεία του άγνωστου βουνού του Μοριά.

Από το ύψος του μικρού χιον. κέντρου, όπου τελειώνει η άσφαλτος, τραβάμε βορειοδυτικά σε φαρδύ χωμάτινο οδόστρωμα με προορισμό τη Γκούρα, το μεγαλοχώρι που ακουμπά στην άκρη της κοιλάδας του Φενεού. Στα 2 χλμ.βγαίνουμε σε διασταύρωση. Εδώ προτείνουμε ανεπιφύλακτα να παρεκκλίνετε για λίγο από την πορεία σας και να ακολουθήσετε το στενότερο δρόμο που φεύγει δεξιά και καταλήγει μετά από2.5 χιλιόμετραστις όχθες της μικρής λίμνης του Δάσιου. Επιστρέφουμε στην αρχική πορεία μας. Διασχίζουμε δάσος με θεόρατα έλατα (Μαύρος Λόγγος) αδιαφορώντας για τους παράδρομους που φεύγουν δεξιά και αριστερά. Σιγά- σιγά και ενώ το οδόστρωμα γίνεται όλο και πιο πετρώδες αρχίζει η κατάβαση. Λίγο ψηλότερα από την Γκούρα συναντάμε ένα εκκλησάκι και ο δρόμος διχάζεται. Κατευθυνόμαστε βόρεια (ακολουθώντας το δεξί παρακλάδι) για να καταλήξουμε στο χωριό, μετά από 4 χιλιόμετρααπότομης κατηφορικής πορείας. Η Γκούρα διαθέτει μικρούς παραδοσιακούς ξενώνες και γραφικά ταβερνάκια. Από εδώ, ακολουθώντας ασφάλτινους δρόμους μπορείτε να επισκεφθείτε τη Λίμνη Δόξας, την Καστανιά ή να συνεχίσετε την ορεινή διάσχιση για Ζαρούχλα.

Που θα μείνετε

Άνω Τρίκαλα: «Βαρνεβό» τηλ. 27430 – 91222, «Καταφύγιο Ερμής» τηλ: 27430-91121, «Πηγή Ταρλαμπά» τηλ. 27430 91267, «La grandalla» τηλ 27430-91398. Στο δρόμο για το οροπέδιο μέσα στο ελατόδασος θα βρείτε το «Φλαμπουρίτσα» τηλ. 27430-91131

Μεσαία Τρίκαλα: «Αρχοντικό Φιαμέγκου» τηλ 27430-91188, «Δρυάδες» τηλ.27430 23002, «Μύσαιον» τηλ: 27430-91141, «Ουρανοδρομίες» τηλ. 27430-91416, «Χελυδορέα» τηλ:27430-91444-4, «Σαλέ των χρωμάτων» τηλ. 27340-91203 και «Μαυραγανέικο» τηλ. 27430-91380, «Λίκνο» τηλ. 6936 944517, «Νύμφες» τηλ. 27430-91450 «Κάστρο των ονείρων» τηλ. 27430-91003

Γκούρα: Ξενώνας «Καλλιστώ» τηλ. 27470-51080, ξενώνας «Σεμέλη», τηλ. 27470-51319, 51195, «Γκούρα» τηλ. 27470-51343, 27470-51355 , διαμερίσματα «Μανίκας» τηλ. 27470-51358, «Αρχοντικό Πρεδάρη» τηλ. 27470-51233.

Ανεφοδιασμός με καύσιμα:: Πρατήρια βενζίνης θα βρείτε στην κοιλάδα του Φενεού στα χωριά Μοσιά και Μεσιανό

 

 

 

3. Κλειτορία-Κοιλάδα Φενεού

Από την Κλειτορία κατευθυνόμαστε προς Καλάβρυτα. Στα4 χιλιόμετρα συναντάμε τη διασταύρωση για Πλανητέρο και αμέσως μετά τις πηγές του Αροάνιου ποταμού.  Αφήνουμε πίσω τις τελευταίες ταβέρνες και ακολουθώντας τον στενό ασφάλτινο δρόμο “χανόμαστε” στην αγκαλιά του πλατανόδασους. Προσπερνάμε τις διασταυρώσεις που οδηγούν στα χωριά Πλανητέρο και Αρμπουρνάς και οδηγούμε για 3.5 χιλιόμετρα (άσφαλτος) με προσοχή, ώσπου να φτάσουμε σε χαρακτηριστικό σημείο όπου ο δρόμος με μια ευδιάκριτη καμπύλη στρέφεται βορειοδυτικά και ανηφορίζει προς Ελατόφυτο. Εδώ θα δούμε (στα δεξιά μας) μια μικρή πρόχειρη ταμπέλα που μας δείχνει τη χωμάτινη πορεία την οποία θα πρέπει να ακολουθήσουμε.

Στα τρία χιλιόμετρα συναντάμε τον ποιμενικό οικισμό Ζαρέλια, τον διασχίζουμε και συνεχίζουμε την ανάβαση για ακόμη4 χλμ.ως το Διάσελο του Κυνηγού . Οδηγώντας σε στενό δασικό δρόμο με έντονες κλίσεις προσέχουμε ώστε να «διαβάζουμε» με προσοχή το οδόστρωμα για να αποφύγουμε τις πέτρες που καιροφυλακτούν σε αρκετά σημεία.

Στο «Διάσελο του Κυνηγού» (υψόμ. 1600) -στον αυχένα δηλαδή που συνδέει το Χελμό με την Ντουρτνουβάνα- αρχίζει η έντονη κατηφόρα που μετά από αλλεπάλληλες, ατελείωτες στροφές θα μας ρίξει στην κοιλάδα του Φενεού (7.5 χλμ.). Αυτό ίσως είναι και το ομορφότερο κομμάτι της διαδρομής αφού σε πολλά σημεία θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το δασικό τοπίο, αλλά και την πανοραμική άποψη της λίμνης Δόξας.

Που θα μείνετε

Κλειτορία: Ξενοδοχείο “ Mont Helmos” τηλ. 26920- 31221, 31392 . Στο δρόμο για Πλανητέρο το συγκρότημα διαμερισμάτων “Αροάνιο”, τηλ.26920-31308.

Πλανητέρο: Συγκρότημα “Αχαϊς” με αυτόνομα studios τηλ. 26920-31628 32001

Πανόραμα Φενεού: «Ξενώνας Αλεξίου», τηλ. 2742026200. Συγκρότημα κατοικιών «Η Φενεάτις» τηλ 27470-41456.

 Ανεφοδιασμός με καύσιμα:: Πρατήρια βενζίνης υπάρχουν στην Κλειτορία

 

 

 

4. Καλάβρυτα – Μονή Μακελλαριάς

Από Καλάβρυτα ακολουθούμε το δρόμο για Πάτρα. Στα 12 χλμ.θα βρεθούμε στο χωριό Ορθολίθι και θα συνεχίσουμε για ακόμη 1500 μέτραώσπου να συναντήσουμε τη διασταύρωση για Νεοχώρι. Συνεχίζουμε σε στενό αλλά ασφάλτινο δρόμο και φτάνουμε στο χωριό (4,5 χλμ.). Λίγο μετά το Νεοχώρι ο δρόμος διακλαδίζεται. Ακολουθώντας τη ταμπέλα στρίβουμε βόρεια και αρχίζουμε να ανηφορίζουμε σε καλό χωματόδρομο. Όσο το υψόμετρο μεγαλώνει, τόσο το ενδιαφέρον αυξάνεται μαζί με την ομορφιά της διαδρομής. Διασχίζουμε υπέροχο δρυοδάσος με μια καταπληκτική θέα στα κορφοβούνια του Ερύμανθου. Φτάνουμε σε μέγιστο ύψος 1.250 μέτρων. Ο δρόμος γυρνά από την άλλη πλευρά του βουνού και αρχίζουμε να κατηφορίζουμε το ίδιο γρήγορα. Μετά από αλλεπάλληλες φουρκέτες φτάνουμε στην είσοδο της μονής έχοντας διανύσει συνολικά 8,5 χωμάτινα χιλιόμετρα. Το μοναστήρι υψώνεται επιβλητικό στη δεξιά όχθη του Σελινούντα ποταμού στην κορφή βράχου.  Λίγο πιο δεξιά σ’ ένα γύρισμα της απότομης πλαγιάς κάνουν την εμφάνισή τους οι πετρόκτιστοι Λαπαναγοί. Από το μοναστήρι κατηφορίζουμε σε δρόμο- φυσικά πάντα χωμάτινο- με μεγάλες κλίσεις για την κοίτη του Σελινούντα. Περνάμε την καινούργια τσιμεντένια γέφυρα και ανηφορίζουμε για το σχεδόν έρημο χωριό Λαπαναγοί. Στη συνέχεια βγαίνουμε (8 χλμ.) στο χωριό Λεόντιο όπου και πατώντας ξανά άσφαλτο μπορούμε να πορευθούμε για Πάτρα ή να επιστρέψουμε στα Καλάβρυτα.

Που θα μείνετε

Καλάβρυτα

«Άνεσις» στην πλατεία των Καλαβρύτων, τηλ. 26920-23070, 24620.

«Αρχοντικό Ζαφειρόπουλου» στην είσοδο της πόλης, τηλ. 26920-24500.

«Κύναιθα» στην κεντρική πλατεία , τηλ. 26920-22609, 22044,

Σουίτες «Μαύρα» στο κέντρο της πόλης , τηλ. 26920-24029,

«Ανεράδα» λίγο ψηλότερα από τον τόπο θυσίας, τηλ. 26920-24777,

«Φιντάυ» 6 σουίτες 40 τετ. μέτρων, νοτιοδυτικά των Καλαβρύτων σε κτήμα 6 στρεμμάτων, τηλ.26920-24552.

«Georgioς chalet» ανεξάρτητες πέτρινες κατοικίες μέσα στα έλατα5 χλμ.από Καλάβρυτα με δυνατότητες και για ιππασία τηλ. 26920-24600,1.

Ανεφοδιασμός με καύσιμα: Πρατήρια βενζίνης θα βρείτε μόνο στα Καλάβρυτα και μετά πάλι στο δρόμο Καλαβρύτων – Πάτρας κοντά στο χωριό Χαλανδρίτσα.

 

 

 

5. Παρνασσός, η άγνωστη γοητεία

Ο Παρνασσός, το πασίγνωστο βουνό των χειμερινών σπορ, παρουσιάζει και ένα διαφορετικό ενδιαφέρον με την πανέμορφη φύση του, όταν τα χιόνια λιώσουν. Ακολουθώντας από την Αράχοβα -κατά τα γνωστά- το δρόμο για τα Λιβάδια προσπερνάμε τη διασταύρωση για τα χιονοδρομικά κέντρα και συνεχίζουμε για Αγόριανη (Επτάλοφος). Λίγο πριν πάρουμε την τελική κατηφόρα που θα μας βγάλει στο γνωστό κεφαλοχώρι, θα δούμε δεξιά τον χωμάτινο δρόμο που οδηγεί στο “Ελατος Resort”. Τον ακολουθούμε για2 χιλιόμετρακαι στρίβουμε αριστερά στο στενό δασικό δρόμο που χάνεται μέσα στα έλατα. Η διαδρομή είναι πανέμορφη καθώς διασχίζει το πιο δασωμένο σημείο του εθνικού Δρυμού. Περίπου στο μέσον της θα βγούμε σε ύψος1200 μέτρωνκαι θα γυρίσουμε από την άλλη πλευρά του Παρνασσού σε δρόμο με απότομες στροφές που θα μας ρίξει στον επαρχιακό οδικό άξονα Πολύδροσου – Αμφίκλειας, δυο χιλιόμετρα πριν τη διασταύρωση για Σουβάλα.. Συνολικά από το «Έλατος resort» μέχρι να πατήσουμε και πάλι άσφαλτο θα διανύσουμε 12 πανέμορφα χιλιόμετρα. Η Άνω Σουβάλα  (η Άνω Πολύδροσο ) και η Κάτω Σουβάλα (Πολύδροσο) διαθέτουν ταβέρνες, ενώ στο Πολύδροσο θα βρείτε μερικούς καλούς παραδοσιακούς ξενώνες.

Που θα μείνετε

Αμφίκλεια: “Αγρόκτημα Αμφίκαια” τηλ. 22340-48860, Ξενώνας της Κατερίνας” τηλ. 22340-29011. To «Δαδί – Αρχοντικό Παρνασσού» στεγάζεται σε παραδοσιακό οίκημα του 19ου αιώνα, τηλ. 22340-29040. Επίσης «Οφίτεια» τηλ. 22340-23511 και  Ξενώνας «Κυριακή» τηλ. 22340-22876,

Πολύδροσος: “Eρωχός” τηλ. 22340-29610. Ξενώνας «Καραχάλιος» τηλ. 22340-51116,51773, «Πολύδροσος» τηλ. 22340-51216, «Δρυάς» τηλ. 22340-51358.

Ξενώνας Κοντοδήμου τηλ.22340-52065, «Σχολαρχείο» τηλ. 22340-51777

Αγόριανη:, «Ασημίνα» 22340-61492, «Το μπαλκόνι της Αγόριανης» τηλ. 22340-61227, «Μαυροδήμος» 22340-61289. Στις παρυφές του χωριού τα «Έλατος resort” τηλ. 22340-61162 και «Teresa country Lodge» τηλ. 6946060381

Ανεφοδιασμός με καύσιμα: Στην Αμφίκλεια, στην Αγόριανη, στην Αράχοβα και στη Σουβάλα θα βρείτε πρατήρια βενζίνης.

 

 

 

6. Σπερχειάδα – Γραμμένη Οξιά

Κρυμμένο ανάμεσα στους ορεινούς όγκους της Οίτης, του Βελουχιού και των Βαρδουσίων, και στα όρια των νομών Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας βρίσκεται το βουνό Οξιά (υψόμ. 1926), γνωστό – φυσικά στους κύκλους των μυημένων- από το πυκνό δάσος οξιάς που καλύπτει σχεδόν το σύνολο των βόρειων πλαγιών του. Το φυλλοβόλο αυτό δέντρο βρίσκει εδώ το νοτιότερο σημείο εξάπλωσής του στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην Ευρωπαϊκή ήπειρο. Από τη Λαμία θα έρθουμε εύκολα στη γεωργοκτηνοτροφική κωμόπολη της Σπερχειάδας (35 χλμ.).

Από το κέντρο της πολίχνης αναζητούμε το δρόμο για Γαρδίκι. Περνάμε τα χωριά Τρυφύλλια, Φτέρη, Λευκάδα και σιγά-σιγά κερδίζουμε ύψος. Όταν βγούμε στα έλατα και αφού έχουμε διανύσει25 χιλιόμετραμε έντονες στροφές, θα φτάσουμε στο Γαρδίκι (υψομ.1000). Περνάμε τον οικισμό και στα 1500 μέτρα αφήνουμε τον ασφαλτόδρομο που συνεχίζει για Πλάτανο και ακολουθούμε το χωματόδρομο και τις ταμπέλλες για Γραμμένη Οξιά. Ο δρόμος βατός τρυπώνει στο σκιερό δάσος ελάτης και ανηφορίζει με όλο και εντονότερες στροφές . Στα 11 χιλιόμετραβγαίνουμε σε χαρακτηριστικό σημείο όπου υπάρχει στάνη, το ξωκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και πηγή με τρεχούμενο νερό. Σε αυτό το σημείο ανηφορίζουμε ευθεία για το χωριό Γραμμένη Οξιά της Αιτωλοακαρνανίας. Ο δρόμος κυριολεκτικά χάνεται στο αδιαπέραστο «τείχος» οξιάς που ως δια μαγείας έρχεται να αντικαταστήσει τα έλατα. Στα 3,5 χλμ.θα δούμε δεξιά το στενότερο δρόμο που οδηγεί στο ορειβατικό καταφύγιο (1 χλμ.), ενώ αν συνεχίσουμε ευθεία θα βγούμε σε χαρακτηριστικό αυχένα (υψόμ. 1400) και θα κατηφορίσουμε για 8 χλμ.ως το χωριό Γραμμένη Οξιά (υψόμ. 1100) για να συναντήσουμε και πάλι άσφαλτο. Από εδώ συνεχίζουμε για Αρτοτίνα – λίμνη Μόρνου -Λιδορίκι απ’ όπου μπορούμε να επιστρέψουμε στη Λαμία μέσω Παύλιανης ή να κατηφορίσουμε για το θαλασσινό Γαλαξίδι.

Που θα μείνετε

Σπερχειάδα: ξενώνας «Γόργιανη», τηλ. 22360-44800.

Λιδορίκι: Ενοικιαζόμενα διαμερίσματα «Αγνάντια» τηλ. 22660-22041 και «Καλλίπολις» τηλ. 22660-22150.

Πενταγιού: Ξενώνας «Εν Πενταγιοίς» τηλ. 22660-52340.

Δάφνος: «Ξενώνας Δάφνου» τηλ. 22660 51745. Ο ολοκαίνουργιος ξενώνας «Ελατιάς» διαθέτει 9 ευρύχωρα επιπλωμένα διαμερίσματα που παρέχουν όλες τις ανέσεις τηλ. 22660 – 52500.

Ανεφοδιασμός με καύσιμα: Βενζινάδικο υπάρχει στη Σπερχειάδα, στο χωριό Κάτω Κάμπια στο δρόμο για Γραμμένη Οξιά, και μετά πάλι στο Λιδορίκι.

 

 

 

7. Ευρυτανία, στα μονοπάτια του Πανταβρέχει

Ερχόμενοι από τις Λαμία μετά το χωριό Ράχες Τυμφρηστού δεν θα μπείτε στο τούνελ που οδηγεί προς Καρπενήσι, αλλά θα ακολουθήσετε τον παλιό δρόμο. Στην πορεία σας θα δείτε τις ταμπέλες για τα χωριά Κρίκελλο – Δομνίστα. Η Δομνίστα είναι ένα από τα παλαιότερα χωριά των Ευρυτανικών βουνών, κτισμένο σε ύψος 1000 μέτρων, αποτελούσε προπολεμικά γεωργικό και κτηνοτροφικό κέντρο.

Η ομορφότερη σε χωματόδρομο που μπορεί να πραγματοποιηθεί από τη Δομνίστα είναι αυτή που οδηγεί προς το χωριό Στουρνάρα απ’ όπου και θα προσεγγίσετε μετά από πεζοπορία ένα από τα κρυφά θαύματα της Ευρυτανικής φύσης, τον καταρράκτη «Πάντα Βρέχει». Από την πλατεία της Δομνίστας θα κατευθυνθείτε προς Αγρίνιο (άσφαλτος). Στα 2 χιλιόμετρα θα δείτε δεξιά τον χωμάτινο, αλλά βατό δρόμο που οδηγεί το χωριό Σκοπιά (4,5 χλμ.). Από εκεί θα συνεχίσετε για τα χωριά Άγιος Χαράλαμπος, Καστανούλα, Ρόσκα και θα καταλήξετε στο χωριό Στουρνάρα (ή Δολιανή) απ’ όπου είναι προσβάσιμος ο νεραϊδότοπος του «Πάνταβρέχει». Η διαδρομή δεν κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις, εκτός ίσως από τις αμέτρητες στροφές. Φτάνοντας στη γέφυρα του Κρικελλοπόταμου λίγο πριν το χωριό Στουρνάρα θα δείτε την ταμπέλα για το μονοπάτι του «Πάντα Βρέχει» (800 μέτρα). Βέβαια το canyoning (διάσχιση μέσα στην κοίτη του ποταμού θεωρείται δεδομένη και ανάλογα την εποχή το βρέξιμο μάλλον σίγουρο. Αυτονόητο είναι βέβαια ότι για μια τέτοια εξόρμηση θα επιλέξετε το καλοκαίρι.

Που θα μείνετε

Δομνίστα: Στη πλατεία ξενοδοχείο «Έλατος» τηλ.22370- 92228, ξενώνας «Αγνάντι» τηλ. 22370-80234

Κρίκελλο: Ξενώνας «Μαντζάτο» τηλ. 22370-71200, 6973552360. Λιθόκτιστος ξενώνας «7 Ουρανοί» ιδανικός για μεγάλες παρέες τηλ. 22370-71160, 6944653261

Ανεφοδιασμός με καύσιμα: Πρατήρια βενζίνης υπάρχουν στο χωριό Ράχες Τυμφρηστού.

 

 

 

8. Διασχίζοντας την Οίτη

Η Οίτη αν και είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον δασωμένα βουνά της Στερεάς Ελλάδας, ουσιαστικά παραμένει ένας άγνωστος ορεινός κόσμος που αξίζει να εξερευνήσετε.

Επιλέγοντας να μείνετε στην Παύλιανη θα έχετε πολλές ευκαιρίες για σύντομες, ευχάριστες περιπλανήσεις σε ασφάλτινους δρόμους. Αν πάλι διαθέτετε τετρακίνητο όχημα όλοι οι δρόμοι οδηγούν στα υψίπεδα, όπου σας περιμένει ένα απέραντο φυσικό πάρκο για εκτός δρόμου «περιπέτειες».

Υπάρχει μια και μόνο χωμάτινη πρόσβαση που ξεκινά από την Παύλιανη και καταλήγει στο χωριό Καστανιά στην (21 χλμ.), μετά από μια συγκλονιστική όσο και δύσκολη ορεινή διαδρομή που στο σύνολό της ξεδιπλώνεται σε μεγάλα υψόμετρα (1300-1600 μέτρα). Ο δασικός δρόμος δρασκελίζει το υψίπεδο της Οίτης, περνά από την καρδιά του Εθνικού Δρυμού, τις Καταβόθρες, το οροπέδιο Λιβαδιές και καταλήγει στην Καστανιά.

Φεύγοντας από την Παύλιανη με κατεύθυνσης προς Λιδορίκι (ασφάλτινος δρόμος) στα 3 χιλιόμετραθα δείτε δεξιά ταμπέλα για Ιερό Ηρακλή. Ο δρόμος αμέσως τρυπώνει στο ελατόδασος και με συνεχείς ανηφορικές στροφές κερδίζει υψόμετρο. Ακολουθώντας τον κεντρικό χωμάτινο άξονα, με λίγη προσοχή δεν θα μπερδευτείτε πουθενά . Στα 19 χιλιόμετραθα βρεθείτε στο οροπέδιο Λιβαδιές όπου δεσπόζει η μικρή λίμνη με τους αλπικούς τρίτωνες. Από εδώ αρχίζει η κατάβαση. Πάντα οδηγώντας σε χώμα θα περάσετε το ορειβατικό καταφύγιο που βρίσκεται στη θέση «Τράπεζα» και θα συνεχίσετε με άφθονες στροφές για το χωριό Καστανιά όπου θα πατήσετε ξανά άσφαλτο. Από Καστανιά μπορείτε να βγείτε στο δρόμο Λάμιας- Καρπενησίου ή να καταλήξετε στην όμορφη Υπάτη.

Που θα μείνετε

Παύλιανη: Στην Κάτω Παύλιανη στον ξενώνα “Πέτρινο” τηλ. 22310-83111. Στην Άνω Παύλιανη υπάρχει ξενώνας «Κατερίνα», τηλ. 22310-83009

Ανεφοδιασμός σε καύσιμα: Στην Παύλιανη λειτουργούν πρατήρια βενζίνης. Προς την πλευρά του Σπερχειού θα βρείτε στην Υπάτη.

 

 

 

9. Μενδενίτσα – Καλλίδρομο

Μόλις περάσετε τα Καμένα Βούρλα –ερχόμενοι από Αθήνα-, στο ύψος των Θερμοπυλών θα αφήσετε τον κλειστό αυτοκινητόδρομο και θ’ ακολουθήσετε τις ταμπέλες για Μενδενίτσα. Ακολουθεί γρήγορη ανάβαση με αρκετές στροφές. Πρώτα θα συναντήσετε το χωριό Ανάβρα (6 χλμ.) για ν’ ακολουθήσει μετά από ακόμη 6 ανηφορικά χιλιόμετρα το χωριό Μενδενίτσα. Ο οικισμός καλοδιατηρημένος, με πολλά αναλλοίωτα παραδοσιακά στοιχεία σας καλωσορίζει. Στην κορφή του λόφου το θρυλικό κάστρο της Μενδενίτσας (κτίσθηκε το 1204 από τους Φράγκους) θυμίζει άλλες εποχές.  Ένα χιλιόμετρο πριν μπείτε στο χωριό, θα δείτε δεξιά -έτσι όπως έρχεσαι από Θερμοπύλες -ένα χαλικοστρωμένο δρομάκι και ταμπέλα προς Μονή Αγίας Τριάδας (1 χλμ). Από εδώ θα συνεχίσετε δεξιά, πατώντας καλό χωματόδρομο ο οποίος χάνεται στα ελατοδάση του Καλλίδρομου. Η διαδρομή αυτή μέσα από ένα πλήθος δασικών δρόμων οδηγεί στο οροπέδιο του Καλλίδρομου και την μικρή ορεινή λίμνη που αποτελεί πραγματικά μια έκπληξη για όσους δεν έχουν ξανάρθει στην περιοχή(καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας έναν καλό ορειβατικό χάρτη ή να κάνετε χρήση GPS). Συνεχίζοντας πάντα σε χωμάτινους δρόμους θα έχετε την δυνατότητα να τραβήξετε δυτικά για την κοιλάδα του Βοιωτικού Κηφισού και την παλιά εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, ή να συνεχίσετε μέχρι το Ελευθεροχώρι όπου θα πατήσετε και πάλι άσφαλτο. Από εδώ η νέα Εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας απέχει μόλις21 χλμ.

Που θα μείνετε

Καμένα Βούρλα: Ξενοδοχείο «Γαλήνη», μετά την ανακαίνισή του θεωρείται και πάλι το καλύτερο της πόλης και όχι μόνο, τηλ. 22350-80.501-6.

«Κτήμα Καράσσου» σε κατάφυτη τοποθεσία, λίγο έξω από τα Καμένα Βούρλα, τηλ. 22350-24370.

«Σίσσυ» τηλ. 22350 -22190

«Ακροπόλ» τηλ. 22350-80000

«Αστέρια» τηλ. 22350-80901

«Κυπραίος» τηλ. 22350-22315

«Χλόη» τηλ. 22350-22384

Ανεφοδιασμός με καύσιμα: Στα Καμένα Βούρλα και στα πρατήρια της Εθνικής οδού.

 

 

 

10. Άγραφα - Λίμνη Πλαστήρα

Το χωριό Άγραφα απέχει 72 χλμ.από το Καρπενήσι και προσεγγίζεται από το δρόμο που συνδέει το Αγρίνιο με το Καρπενήσι (τα τελευταία 30 χιλιόμετραγίνονται σε βατό χωματόδρομο). Τα Άγραφα διαθέτουν υποδομή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εφαλτήριο για πολλές εξορμήσεις.

Ακολουθώντας την κοίτη του ποταμού Αγραφιώτη με βορινή κατεύθυνση, περνάμε τη διασταύρωση για Επινιανά. Αν έχετε χρόνο αξίζει μια μικρή παράκαμψη προκειμένου να επισκεφθείτε την ιστορική και μονή Στάνας. Συνεχίζοντας κατευθυνόμαστε βόρεια, ώσπου να συναντήσουμε το χαρακτηριστικό ξύλινο γεφύρι στην τοποθεσία Μπλό και αμέσως μετά από1.500 μέτρατη διασταύρωση. Αριστερά προς Τρίδεντρο (2,5 χλμ.) και δεξιά προς Τροβάτο (6 χλμ.), Βραγγιανά (7 χλμ.). Το τελευταίο είναι το πιο απόμακρο χωριό της Ευρυτανίας, κυριολεκτικά κρυμμένο ανάμεσα στα δύσβατα και επιβλητικά Άγραφα. Στα Βραγγιανά αξίζει ν’ αναζητήσετε την εκκλησία του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου, -βασιλική του 1753. Μέσα στις γειτονιές του χωριού πιθανόν να μπερδευτείτε λίγο, καθώς δεν υπάρχει καμία ένδειξη για την κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσετε. Ρωτήστε στο καφενείο το δρόμο για Λίμνη Πλαστήρα.. Από εδώ αρχίζει ένα ατελείωτο στροφιλίκι που θα σας βγάλει στον αυχένα του Αγίου Νικολάου (1550 υψόμ.) με το ομώνυμο εκκλησάκι. Σημείο που προσφέρει μοναδική θέα στα κορφοβούνια των Αγράφων. Στη συνέχεια κατηφορίζουμε για τη λεκάνη της λίμνης Πλαστήρα (16 χλμ.) και τον …πολιτισμό, περνάμε από τον ποιμενικό οικισμό Έλατος και συναντάμε τα πρώτα κομμάτια ασφάλτου (εδώ και χρόνια έχουν ξεκινήσει έργα ασφαλτόστρωσης που χρονίζουν και αλλοιώνουν με κακοτεχνίες το απαράμιλλο φυσικό τοπίο).

Φτάνοντας στη γέφυρα του Καριτσιώτη ποταμού, αν στραφείτε νότια (δεξιά), θα βγείτε στο φράγμα της λίμνης Πλαστήρα, ενώ βόρεια (αριστερά) θα βγείτε στο χωριό Μπελοκομύτης και από εκεί στο Νεοχώρι.

Που θα μείνετε

Χωριό Άγραφα: «Κυρά Νίκη» συγκρότημα ενοικιαζομένων διαμερισμάτων που στεγάζεται σε όμορφο πέτρινο κτίριο (ζητήστε δωμάτιο με τζάκι), τηλ. 22370-93209, 25468.

Νεοχώρι-Λίμνη Πλαστήρα: Ποιοτικό, καλαίσθητο ξενοδοχείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής «Πανδίων» με όλες τις ανέσεις τηλ. 24410-93440-1-2. Ξενοδοχειακό συγκρότημα «Ναϊάδες» με σύγχρονες παροχές, τηλέφωνα 24410-93333, 93380.

Κτισμένο στην κόγχη μικρού φαραγγιού με θέα στη λίμνη, θα βρείτε το πολύ καλό «Ανατολή» τηλ. 24410-93063.

Ανεφοδιασμός με καύσιμα: Πρατήριο βενζίνης υπάρχει στο χωριό Κρέντη (στο δρόμο Αγρινίου – Καρπενησίου) και το επόμενο στα Καλύβια Πεζούλας στη λίμνη Πλαστήρα μετά από 100 σχεδόν χιλιόμετρα

 

 

 

11. Κίσσαβος: Μεταξοχώρι – Ανατολή

Χρησιμοποιώντας την εθνική οδό, στο ύψος της Λάρισας θα στρίψετε προς Αγιά. Θα περάσετε τα χωριά Ελευθέριο – Γερακάρι και θα φτάσετε στο κεφαλοχώρι του Κίσαβου. Στην είσοδο της Αγιάς θ’ αφήσετε τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στα παράλια του Αγιόκαμπου και θ’ ανηφορίσετε σε ασφάλτινο, αλλά με αρκετές στροφές και σαφώς στενότερο δρόμο, για Μεταξοχώρι. Θα περάσετε πρώτα από τη συνοικία Νερόμυλοι με τα άφθονα τρεχούμενα νερά και θα μπείτε στο χωριό. Από το Μεταξοχώρι ο δρόμος συνεχίζει πάντα ασφάλτινος για Μεγαλόβρυσο (4 χλμ.)

Όμως εδώ υπάρχουν μερικές όμορφες δασικές διαδρομές που προτείνουμε να δοκιμάσετε. Από την πλατεία του Μεταξοχωρίου θα πάρετε το στενό δασικό δρόμο που οδηγεί στο Βυζαντινό υδραγωγείο (1 χλμ.). Λίγο βορειότερα θα βρεθείτε σε χαρακτηριστική διασταύρωση (5 χλμ.). Το αριστερό παρακλάδι τραβά δυτικά και χάνεται στο πλούσιο ανάγλυφο του βουνού για να καταλήξει μετά από6 χλμ.στο ορεινό χωριό Ανατολή ένα από τα ομορφότερα του Κίσσαβου (υψομ. 950). Το δεύτερο παρακλάδι φεύγει δεξιά και συνεχίζει μέσα από πυκνό δάσος για Μεγαλόβρυσο (6 χλμ.) απ’ όπου θα συνεχίσετε σε άσφαλτο για Αγιά, Μελίβοια, Σωτηρίτσα και τις θαυμάσιες παραλίες του Αγιόκαμπου

Που θα μείνετε

Σωτηρίτσα: «Αγνάντι», συγκρότημα με 8 διαμερίσματα, τηλ. 24940-31015 και συγκρότημα διαμερισμάτων «Ποίαντας» 24940-31080

Μεταξοχώρι: Ο παραδοσιακός «Ξενώνας Σουλιώτη» λειτουργεί σε παλιό κουκουλόσπιτο του 1850. Τα Σαββατοκύριακα σερβίρεται σπιτικό φαγητό, ενώ για ψυχαγωγία των φιλοξενούμενων διοργανώνονται υπαίθριες δραστηριότητες, τηλ. 24940-22040, 22215.

Ανεφοδιασμός με καύσιμα: Πρατήρια βενζίνης υπάρχουν στην Αγιά.

 

 

 

12. Ζαγοροχώρια:   Βοβούσα– Λάιστα

H Boβούσα, το κεφαλοχώρι του Ανατ. Ζαγοριού, είναι ένα από τα λίγα της πατρίδας μας που τα διασχίζει ένα ποτάμι και στην προκειμένη περίπτωση ο Αώος. Ένα μεγάλο μονότοξο γεφύρι συνδέει τους αντικριστούς μαχαλάδες από το 1748. Χρηματοδότης του ήταν ο Αλέξης Μίσιος από τη Βίτσα του Κεντρικού Ζαγοριού. Από τη Βοβούσα μπορείτε να συνεχίσετε την περιήγησή σας, σε άσφαλτο για Περιβόλι Γρεβενών. Αν όμως θέλετε να προσεγγίσετε τα χωριά του Κεντρικού Ζαγοριού δεν έχετε άλλη επιλογή από το να πατήσετε χώμα. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η διάσχιση που πραγματοποιείται μονό τους θερινούς μήνες και συνδέει τη Βοβούσα με τα χωριά του Κεντρικού Ζαγοριού, το Τσεπέλοβο, το Σκαμνέλι και τη Λάιστα. Ο δρόμος ως την άκρη του χωριού είναι ασφάλτινος. Μετά ξεκινά επίμονη ανάβαση με αρκετό στριφογύρισμα έως τα 1600 υψόμετρο. Θα περάσετε το υδραγωγείο του χωριού, τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και στα 12 χλμ.θα βγείτε σε χαρακτηριστικοί ύψωμα όπου υπάρχει εμφανής διασταύρωση. Ο δρόμος δεξιά κατηφορίζει για Λάιστα (16 χλμ.). Ευθεία συνεχίζει προς το υψίπεδο του Γυφτόκαμπου (8 χλμ.), όπου θα πέσετε στον κεντρικό δρόμο που συνδέει το Τσεπέλοβο με το Βρυσοχώρι. Συνολικά δεν θα χρειαστεί να καλύψετε περισσότερα από25 χιλιόμετραμέσα στα γνωστά για την πυκνότητά τους και την σπάνια πανίδα τους, δάση της Μόρφας.

Που θα μείνετε

Βοβούσα: Ξενώνας «Βοβούσα» τηλ. 26560-22555, Ξενώνας «Κερασιές» (δίπλα στο ποτάμι, μέσα στο δάσος) τηλ. 26560-23003, «Καταφύγιο Βάλια Κάλντα» τηλ. 26560-22200

Σκαμνέλι: Παραδοσιακής αρχιτεκτονικής ξενώνας «Το ραδιό» τηλ. 26530-81300 και 26530-81252.

Λαίστα: Ξενώνας «Ρόμπολα», τηλ. 26530-22765

Ανεφοδιασμός: Πρατήρια βενζίνης θα βρείτε στη γέφυρα Μπαλντούμα στο δρόμο Ιωαννίνων – Μετσόβου και στο Κεντρικό Ζαγόρι στο χωριό Ασπράγγελοι

 

 

 

13. Πρέσπες, Αγ. Γερμανός – Πισοδέρι

Οι χωμάτινες διαδρομές που μπορούν να πραγματοποιηθούν στα βουνά Ντέβας, Βαρνούντας, Σφήκα που αγκαλιάζουν από παντού την λεκάνη των Πρεσπών, είναι πραγματικά απεριόριστες. Όμως οι λάτρεις της περιπέτειας δεν θα πρέπει να ξεχνούν πως βρίσκονται στην καρδιά ενός από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της Ευρώπης. Φρόνιμο λοιπόν θα ήταν, πριν ξεκινήσουμε τις οδικές διασχίσεις να επισκεφτούμε τα γραφεία της Εταιρείας Πρεσπών στον Άγιο Γερμανό.

Μια ολοκληρωμένη ορεινή διάσχιση που θα σας φέρει σε επαφή με το μαγικό κόσμο των επίπεδων του Βαρνούντα όπου υπάρχουν οι στάνες των καλοκαιρινών βοσκότοπων, είναι αυτή που ξεκινά από τον Άγιο Γερμανό και καταλήγει στο Πισοδέρι, πάνω στον οδικό άξονα Φλώρινας – Καστοριάς.

Ξεκινώντας από τη πλατεία του Αγίου Γερμανού και ρωτώντας τους ντόπιους θα βρείτε τον χωματόδρομο. Από τα πρώτα χιλιόμετρα η ανάβαση δείχνει τα «δόντια» της. Στροφές και πάλι στροφές θα μας φέρουν μετά από 12 χιλιόμετρασε χαρακτηριστικό αυχένα, σε ύψος 1.950 μ., όπου βρίσκεται και το ορειβατικό καταφύγιο του Βαρνούντα. Ο δρόμος για το Πισοδέρι είναι αυτός που φεύγει προς νότο. Η επίπονη διαδρομή ολοκληρώνεται στο χιονοδρομικό κέντρο Πισοδερίου, μετά από 9 χιλιόμετρα. Σε αυτό το σημείο θα συναντήσετε πάλι άσφαλτο και θα συνεχίσετε είτε προς Φλώρινα είτε προς Καστοριά ή Πρέσπες.

Που θα μείνετε:

Άγιος Γερμανός: Ξενώνας «Άγιος Γερμανός», παραδοσιακό κτίριο με εννέα δωμάτια τηλ. 23850-51397. Ενοικιαζόμενα δωμάτια «Πέτρινο» τηλ. 23850-51344. Ξενώνες Συνεταιρισμού Γυναικών τηλ. 23850-51320, «Παράδοση» τηλ. 23850-51356, «Βαρνούντας» 23850-51880.

Λαιμός: Ξενώνας «Μύλος» τηλ. 23850-51888 και ξενοδοχείο «Αριάδνη» τηλ. 23850-51850, «Λιακωτό» τηλ. 23850-51200, «Ζάρος» τηλ. 23850-51256

Ανεφοδιασμός με καύσιμα: Στα χωριά των Πρεσπών υπάρχουν πρατήρια. Επίσης πρατήρια θα βρείτε στο Πισοδέρι.

 

 

 

14. Γρεβενά -Μοναχίτι – Μικρολίβαδο -Περιβόλι

Πηγαίνοντας προς το Τρίκωμο για να επισκεφθείτε το εντυπωσιακό γεφύρι του Αζίζ Αγά αξίζει να συνεχίσετε ως το χωριό Μοναχίτι. Από εδώ ξεκινά μια ενδιαφέρουσα χωμάτινη διαδρομή που δεν ξεπερνά τα 11 χιλιόμετρακαι θα σας φέρει στο χωριό Μικρολίβαδο, στις παρυφές του Εθνικού δρυμού της Βάλια Κάλντα. Από το Μικρολίβαδο μπορείτε, είτε ακολουθώντας τον ασφάλτινο δρόμο να επιστρέψετε στα Γρεβενά μέσω του οδικού άξονα Μετσόβου – Γρεβενών, είτε να συνεχίσετε σε μέτριας βατότητας χωματόδρομο που θα σας βγάλει στον Άγιο Νικόλαο, την πέτρινη εκκλησία που βρίσκεται κοντά το Περιβόλι. Η διαδρομή Μικρολίβαδο – εκκλησία Αγ. Νικολάου διασχίζει πυκνόφυτα δάση οξιάς και μαύρων πεύκων. Στην πορεία σας θα διανύσετε 16 χιλιόμετρασε πορεία παράλληλη με τα γρήγορα νερά του ορεινού ρέματος του Ασπροπόταμου, ο οποίος κυλά στο βάθος στενής και απόκρημνης χαράδρας. Φτάνοντας στον Άγιο Νικόλαο θα πέσετε πάνω στον οδικό άξονα (ασφάλτινο πια) Περιβολιού – Γρεβενών και θα συνεχίσετε για Περιβόλι όπου θ’ αναζητήσετε τον δασικό δρόμο που οδηγεί στην καρδιά της Βάλια Κάλντα.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να σας θυμίσουμε ότι μέσα στα όρια του Εθνικού Δρυμού απαγορεύονται η κατασκήνωση, το άναμα φωτιάς, η περισυλλογή φυτών και λουλουδιών.

Που θα μείνετε

Μικρολίβαδο: Ξενώνας «Μικρολίβαδο τηλ. 24620-25688.

Μοναχίτι: Ξενώνας “Τα 4 Αδέλφια” τηλ. 24620-28153, 82000.

Περιβόλι: Το ξενοδοχείο “Valia Calda” τηλ. 24620-82020 και ο ξενώνας «Αρκουδόρεμα» τηλ. 24620-81467.

Κρανιά: Νοικιαζόμενα δωμάτια “Caza Calda” τηλ. 24620-86288, «Πίνδος resort» τηλ. 24620 – 86200 και «La Moara» τηλ. 24620-86401

Ανεφοδιασμός με καύσιμα: Πρατήρια βενζίνης λειτουργούν στο χωριό Μαυραναίοι πηγαίνοντας για Τρίκωμο και στην Κρανιά.

 

 

 

15. Δράμα – Σιδηρόνερο – Καρά Ντερέ

Από το κέντρο της Δράμας τραβάμε ανατολικά.. Περνάμε το χωριό Λιβαδερό και κατηφορίζουμε για τις όχθες της νεότευκτης τεχνητής λίμνης του Νέστου. Δυο τσιμεντένιες γέφυρες θα μας περάσουν απέναντι. Αφήνοντας πίσω το στιβαρό όγκο του Φαλακρού ανηφορίζουμε (πάντα σε ασφάλτινο δρόμο) για το χωριό Σιδηρόνερο (5 χλμ.), το πρώτο από τα χωριά της Ροδόπης που βρίσκεται πάνω στην πορεία μας για το δάσος του Ελατιά ή Καρά Ντερέ (Μαύρο Δάσος). Συνεχίζουμε για ακόμη10 χιλιόμετραμέχρι τον οικισμό Σκαλωτή, τον τελευταίο και βορειότερο της περιοχής. Μετά τη Σκαλωτή το δάσος πιο πυκνό τώρα, αποτελείται από θεόρατες οξιές και ευθυτενή μαύρα πεύκα. Ψηλότερα δεν αργούν να φανούν οι πρώτες ερυθρελάτες – είδος έλατου που φύεται κυρίως στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη- που εδώ βρίσκονται στο νοτιότερο σημείο εξάπλωσής τους στη γηραιά ήπειρο. Έντεκα χιλιόμετρα από Σκαλωτή φτάνουμε στο Δασικό Χωριό όπου και τελειώνει το ασφάλτινο οδόστρωμα και ξεκινούν οι άφθονοι δασικοί δρόμοι που εξυπηρετούν τα εργοτάξια ξυλείας.

Από τις πανέμορφες διαδρομές που μπορούν να πραγματοποιηθούν σε αυτήν την απίστευτη ορεινή γωνιά της πατρίδας μας, επιλεγούμε αυτήν που οδηγεί στο Παρανέστι. Από το Δασικό Χωριό οδηγούμε σε ασφάλτινο δρόμο που σύντομα γίνεται χωμάτινος για 6 χιλιόμετραμε κατεύθυνση βορειοανατολική ώσπου να δούμε  δεξιά ένα στενότερο χωματόδρομο που ελίσσεται ανάμεσα από μικρά λιβάδια και γιγαντόκορμες ερυθρελάτες και καταλήγει στην καταπληκτική τοποθεσία Στραβόρεμα. Από το Στραβόρεμα θα βγείτε και πάλι στον κεντρικό χωμάτινο δρόμο και θα συνεχίσετε ανατολικά. Αφού περάσετε δευτερεύοντες δασικούς που ξεφυτρώνουν δεξιά κι αριστερά, θα βρεθείτε σε χαρακτηριστική διασταύρωση. Ο δρόμος αριστερά (βόρεια) φεύγει για τον πυρήνα του παρθένου δάσους στη θέση Φρακτό (συνήθως είναι κλειστός με μπάρα του δασαρχείου) και δεξιά (νότια) κατηφορίζει για την θέση Θερμιά (6 χλμ.) όπου βρίσκονται τα θερμά λουτρά και η μικρή παραγκούπολη στις όχθες του ποταμού. Στη συνέχεια το οδόστρωμα γίνεται ασφάλτινο και ο δρόμος κατηφορίζει χωρίς εκπλήξεις για το Παρανέστι (25 χλμ.).

Που θα μείνετε

Σιδηρόνερο: «Βορέας» τηλ. 25210-91391 και «Δρυάδες» τηλ. 25210-91395

Παρανέστι: «Φιλοξένια» τηλ. 25240-22001,2 και «Νέσσος» τηλ. 25240-21021

Σκαλωτή: Στο δρόμο για το δάσος του Ελατιά το ξενοδοχείο «Ελατιάς», τηλ. 25910-91300 6972081157

Λιβαδερό: «Πέτρινη Γωνιά»22 χιλ. από Δράμα στο δρόμο για Σιδηρόνερο, τηλ. 25210-91388

Ανεφοδιασμός με καύσιμα: Στη Δράμα και στο Παρανέστι θα βρείτε πρατήρια

 

 

Με υπευθυνότητα και σεβασμό στον αναγνώστη έχει καταβληθεί η καλύτερη δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλιστεί η εγκυρότητα των πληροφοριών τη στιγμή που γράφτηκαν. Ο χρήστης ταξιδεύει αποκλειστικά με δική του ευθύνη. Ο  συγγραφέας δεν ευθύνεται για τυχόν συνέπειες από την υιοθέτηση αυτών των προτάσεων και την εφαρμογή τους.

 

 

Κείμενα-φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης

Copyright: Το υλικό της σελίδας αυτής κείμενα & φωτογραφίες είναι αποκλειστικά προϊόν επαγγελματικού φωτορεπορτάζ και έρευνας στο πεδίο και πνευματικό δικαίωμα των  συνεργατών της “Views of Greece”. Οι χρήστες κατανοούν και αποδέχονται ότι πέρα από την δυνατότητα επίσκεψή τους στο site αυτό δεν τους παρέχεται βάσει νόμου κανένα άλλο δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν με οποιοδήποτε τρόπο σε άλλο διαδικτυακό τόπο, ν’ αναπαράγουν, ν’ αντιγράφουν, πωλούν, μεταπωλούν ή/και να εκμεταλλεύονται εμπορικά ή μη, με οποιονδήποτε τρόπο, σύνολο ή μέρος του περιεχομένου της σελίδας αυτής

 

Φθινόπωρο στο Φαλακρό Όρος

Ψηλά στα κορφοβούνια του Φαλακρού τα δάση των φυλλοβόλων μοιάζουν να φλέγονται από χρώματα! Μύρισε φθινόπωρο. Ώρα για απολαυστικές περιπλανήσεις σε ακρολιμνιές, ποτάμια και κορφοβούνια, προτού κατέβει ο χειμώνας του βορρά και καλύψει τα πάντα με χιόνι.

 

Δημοφιλής προορισμός για τους φίλους των χειμερινών σπορ, το Φαλακρό κυριολεκτικά μεταμορφώνεται μόλις πέσουν τα πρώτα χιόνια. Για τους φίλους του βουνού όμως, αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως το ενδιαφέρον έρχεται και φεύγει με το χιόνια. Το αντίθετο μάλιστα. Το Φθινόπωρο είναι μια απίθανη εποχή για πεζοπορία και περιπλανήσεις σε χωμάτινους δρόμους. Oι αποστάσεις για όσους ξεκινούν από την νότια Ελλάδα, ίσως να είναι απαγορευτικά μεγάλες. Ωστόσο αξίζουν τον κόπο οι όποιες θυσίες. Βέβαια όσοι τυχεροί εφορμούν από τη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, ο θαυμάσιος ορεινός κόσμος του Φαλακρού όρους φαντάζει ιδανικός προορισμός για το Σαββατοκύριακο.

 

Το μαγικό βουνό: Το Φαλακρό  (ψηλότερη κορφή  ”Προφήτη Ηλία” στα 2232 μ) είναι ένα εντυπωσιακό, με πυκνή βλάστηση βουνό – με εξαίρεση τις ψηλότερες κορφές του που είναι γυμνές-. Η χλωρίδα του μοιάζει περισσότερο με αυτήν της κεντρικής Ευρώπης και περιλαμβάνει πάνω από χίλια είδη.  Αξιοσημείωτη είναι η πανίδα του που περιλαμβάνει όλα τα μεγάλα θηλαστικά –λύκος αρκούδα, ζαρκάδι,  αγριογούρουνο-. Ψηλά στ’ αλπικά λιβάδια φυτρώνουν δεκάδες πανέμορφα αγριολούλουδα (Χαμπερλέα της Ροδόπης,  Λείριο το μάρταγο,  Παιωνία,   δρυάς η οκταπέταλος κ.α)  γι’ αυτό και μια περιοχή έκτασης 105.600 στρεμμάτων  έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών “Natura2000”.

Οι καλοί ξενώνες που κτίσθηκαν τα τελευταία χρόνια στα γύρω από το Φαλακρό χωριά, δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για μικρές ή μεγαλύτερες εκδρομές στην άγρια φύση του μεθοριακού και άγνωστου βουνού. Ως αφετηρία μπορεί να χρησιμοποιηθεί η πόλη της Δράμας μα κυρίως τα χωριά Γρανίτης, Βώλακας, Νευροκόπι τα οποία διαθέτουν πλέον καλή υποδομή.

O κεντρικός οδικός άξονας που οδηγεί από την πόλη της Δράμας στο Νευροκόπι, από εκεί στο τελωνείο της Εξοχής και φυσικά το παρακλάδι του ορεινού δρόμου για το χωριό Βώλακας και το Χιονοδρομικό κέντρο, θα σας μυήσουν στη φύση του μεγάλου μεθοριακού βουνού. Όμως υπάρχουν και πολλοί άλλοι δευτερεύοντες επαρχιακοί δρόμοι που θα σας φέρουν εύκολα και χωρίς ταλαιπωρίες σε ξεχασμένα χωριά και εξαίσιες ορεινές τοποθεσίες.

 

Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη ή Μααρά: Από τη Δράμα θα κατευθυνθείτε προς Προσοτσάνη και θα συνεχίσετε για το χωριό Κοκκινόγεια και σπήλαιο Αγγίτη κοντά στο ομώνυμο χωριό, σε τοποθεσία κατάφυτη από πλατάνια. Το ποτάμι αναπηδά γάργαρο και ορμητικό από μια τρύπα στο βράχο και αμέσως σχηματίζει πλατιά κοίτη. Ολόγυρα ο τόπος είναι καλαίσθητα διαμορφωμένος και οργανωμένος να δεχτεί τους όλο και αυξανόμενους επισκέπτες. Το σπήλαιο –θα πρέπει ν’ αναφέρουμε είναι ένα από τα ελάχιστα στην Ελλάδα που τα διασχίζουν ποτάμι- έχει εξερευνηθεί σε βάθος8,5 χλμ.από ομάδα Γάλλων σπηλαιολόγων, ενώ στο κοινό έχουν παραδοθεί συνολικά500 μέτρα. Σε όλο το μήκος της διαδρομής, ο ποταμός με τα ρηχά κρυστάλλινα νερά του συντροφεύει τους επισκέπτες.  Ήπιος, καλαίσθητος φωτισμός και φαρδύ επίπεδο μονοπάτι προδιαθέτουν για μια αξέχαστη βόλτα. Πληροφορίες www.spilaioaggiti.gr.

 

Κάτω Νευροκόπι:  Την «πολική» πολιτεία οι πιο πολλοί τη γνωρίζουν από τα τηλεοπτικά κανάλια που κάθε χειμώνα την ανασύρουν από την αφάνεια για τις χαμηλές θερμοκρασίες της.  Ωστόσο το Νευροκόπι, το γεωργοκτηνοτροφικό κέντρο της περιοχής,  είναι μια ζωντανή κωμόπολη με σχεδόν 2500 μόνιμους κατοίκους. Αξιόλογος είναι ο ναός του Αγ. Δημητρίου (1866).  Ολόγυρα απλώνεται η εύφορη κοιλάδα που παράγει την πεντανόστιμη  πατάτα, (προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης), ενώ σε απόσταση 11 μόλις χιλιομέτρων βορειότερα, βρίσκεται το τελωνειακό φυλάκιο της Εξοχής, μια από τις “πύλες” της χώρας μας  με  τη γειτονική Βουλγαρία.

Τον Απρίλη του 1941 η περιοχή  του Νευροκοπίου δέχτηκε το χτύπημα της πιο σύγχρονης πολεμικής μηχανής που είχε γνωρίσει μέχρι τότε ο κόσμος. Τα οχυρά του Λίσσε και του Περιθωρίου πρόβαλλαν ηρωική αντίσταση. Το οχυρό στο Περιθώριο ήταν το τελευταίο που έπεσε από τη λεγόμενη «αμυντική γραμμή Μεταξά» στις 10-4-1941. Όμως η γερμανοβουλγαρική κατοχή αποδείχθηκε ιδιαίτερα σκληρή γι’ αυτήν εδώ την ακριτική γωνιά της χώρας μας. Μάλιστα έγιναν συντονισμένες προσπάθειες για τον πλήρη εκβουλγαρισμό της. Τα χωριά άρχισαν να ερημώνουν. Ακολούθησε ο Εμφύλιος, οι μάχες, οι εκκαθαρίσεις. Η Ελλάδα αιμορραγούσε για μια ακόμα φορά…  Το τελειωτικό πλήγμα ήρθε στη δεκαετία του ’60 με τη γιγάντωση του μεταναστευτικού ρεύματος.

 

Οι κυριότερες εκδρομές

Δράμα – Βώλακας: Αφήνοντας πίσω την πόλη της Δράμας ακολουθούμε τον κεντρικό οδικό άξονα που οδηγεί στο Νευροκόπι, προσπερνάμε τη διασταύρωση για την ιστορική Προσοτσάνη, τις εγκαταστάσεις των μεταλλείων και πριν το χωριό Γρανίτης συναντάμε τη διασταύρωση για Βώλακα-χιονοδρομικό κέντρο. Ανηφορίζουμε σε γυμνή ράχη και φυσικά σε ασφάλτινο οδόστρωμα ώσπου να βγούμε σε σταυροδρόμι. Ο δρόμος αριστερά οδηγεί στο Βώλακα, ενώ δεξιά στο χιονοδρομικό κέντρο και στο οροπέδιο του Αγ. Πνεύματος (υψόμ. 1700). Επιλέξτε να ανεβείτε εδώ μια μέρα με καθαρή ατμόσφαιρα για ν’ απολαύστε τη μοναδική θέα που ξανοίγεται προς τον κάμπο της Δράμας, στα κορφοβούνια του Μενοίκιου όρους, στο Παγγαίο και χάνεται στην απεραντοσύνη του Θρακικού πελάγους.

Γρανίτης – Νευροκόπι – Ποταμοί: Επιστρέφοντας στον οδικό άξονα που οδηγεί στο Νευροκόπι, θα περάσετε από το κατάφυτο χωριό Γρανίτης. Από εδώ εύκολα θα επισκεφθείτε το οχυρό Λίσσε και το πολεμικό μουσείο κοντά στο χωριό Οχυρό.  Η διαδρομή Κάτω Νευροκόπι -Ποταμοί είναι πραγματικά ένα χάρμα οφθαλμών όποια εποχή του χρόνου και να πραγματοποιηθεί. Ο δρόμος ασφάλτινος, με αρκετές όμως στροφές χάνεται μέσα σε δάση και ρεματιές. Με σύντομες παρακάμψεις από την αρχική πορεία επισκεπτόμαστε τα χωριά Λευκόγεια (όπου δεσπόζει η μικρή τεχνητή λίμνη),  Λιβαδάκι  (ξεχωρίζει ο εντυπωσιακός ναός της  Παναγίας, κτίσμα του 1870 με αγιογραφίες του 1876),  Αχλαδιά, Μικροκλεισούρα, Παγονέρι όπου αξίζει να αναζητήσετε το ναό της Κοιμήσεως (1835) με το περίτεχνο καμπαναριό, πριν καταλήξετε  στους Ποταμούς και τις όχθες τις νεότευκτης λίμνης.

 

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

Βώλακας, το κεφαλοχώρι: Ο Βώλακας βρίσκεται σε ύψος 900 μέτρων σε πλάγια του βουνού με αραιή δασική βλάστηση. Τριγύρω καταπράσινοι οπωρώνες, βρίσκουν τόπο να σταθούν στις καλοδουλεμένες λιθόκτιστες πεζούλες. Το χωριό διαθέτει παραδοσιακούς ξενώνες, ταβέρνες και καφέ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αφετηρία για απίστευτες εξορμήσεις στους δασικούς ατραπούς του Φαλακρού.

Στη ροή του χρόνου: Πριν από εκατό χρόνια το βορειοανατολικό τόξο του Φαλακρού όρους έσφυζε από ζωή. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ήταν Τούρκοι, όμως υπήρχαν και χωριά όπως το Παγονέρι και ο Βώλακας στα οποία ανέκαθεν διαβίωναν Έλληνες χριστιανοί. Μετά τη διάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, άρχισαν οι ανταλλαγές  των πληθυσμών. Τα χωριά κατοικήθηκαν από Έλληνες του Πόντου, αλλά κι από πρόσφυγες που προήλθαν από πόλεις της Ανατολικής Ρωμυλίας, όπως τη Στενήμαχο και τη Φιλιππούπολη.

Αρχαία ίχνη: Στην περιοχή των Ποταμών έχουν ανιχνευθεί υπολείμματα οικισμών που χρονολογούνται από τα προϊστορικά χρόνια. Πιθανόν αυτή η οικιστική δραστηριότητα να συνεχίστηκε αδιάλειπτα μέχρι τη Ρωμαϊκή εποχή καθώς από ανασκαφές που έγιναν το 1966 βρέθηκαν μέρη αγγείων και χάλκινα νομίσματα  (1ος  μ.Χ. αι).

 

 

Επίσκεψη στο οχυρό Λίσσε: Το οχυρό Λίσσε βρίσκεται σε λόφο κοντά στο  ομώνυμο χωριό,2 χλμ. νοτιοδυτικά του Κάτω  Νευροκοπίου, Οι στοές εδώ και δυο χρόνια έχουν επισκευαστεί και ένα μικρό μέρος είναι επισκέψιμο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το μικρό πολεμικό μουσείο που υπάρχει στον ίδιο χώρο όπου εκτίθενται , πυροβόλα, χειροβομβίδες,  βλήματα του Ελληνικού και Γερμανικού στρατού, επισης στολές και προσωπικά αντικείμενα των στρατιωτών. Η ξενάγηση είναι υποδειγματική. Αν θα βρεθείτε στην περιοχή οπωσδήποτε αξίζει τον κόπο να έρθετε μέχρι εδω.

Το μουσείο τα Σαββατοκύριακα είναι ανοικτό στο κοινό 9 το πρωί με 12 το μεσημέρι. Για τις καθημερινές θα έρθετε σε  συνεννόηση στο τηλέφωνο 25230-22224.

 

 

 

 

 

 

 

Που θα μείνετε

Βώλακας

«Μαρήλια» τηλ. 25230-23350,

«Πέταλο» τηλ. 6948248104,

«Ξενώνας Φαίδρα» τηλ. 25230-23990

«Αλώνι του κυρ   Θανάση» τηλ. 25230-23714,

«Μονοπάτι  Ε6» τηλ. 25230-23916

Γρανίτης

Ξενοδοχείο “Γρανίτης” τηλ. 25230-23955

και «GRAND CHALET» τηλ. 25230-22832

Κάτω Νευροκόπι

Ξενώνας « Tabacchi Art Rooms.» τηλ. 25230 22002  

Ξενοδοχείο «Όρβηλος» τηλ. 25320-22611, 22515.

Ποταμοί: «Ξενώνας Ποταμών» τηλ. 25230-23524

 

Που θα φάτε:  Στο χωριό Γρανίτης θα βρείτε τις παραδοσιακές  ταβέρνες «Το Χάνι»  (δοκιμάστε την εξαιρετική σούπα από μοσχάρι) τηλ. 25230-23226 και «Πλάτανος» τηλ. 25230-22011.  Με ελληνική αλλά και επιλεγμένη διεθνή κουζίνα υπάρχει το «Παράδεισος»  τηλ. 25230-23276, ενώ για προσεγμένη ελληνική κουζίνα σε εξαιρετικό περιβάλλον  θα πάτε στο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Grand chalet» (επικοινωνήστε αν λειτουργεί στο τηλέφωνο 25230-22832) . Στο χωριό Οχυρό προτείνεται η πολύ καλή ταβέρνα «Πόλις» τηλ. 25230-22154.

Στο Βώλακα ταβέρνα «Σελήνη» όπου εκτός των άλλων θα δοκιμάσετε και το περίφημο τοπικό λουκάνικο. Το εστιατόριο του ξενοδοχείο «Μονοπάτι Ε6» με παρεϊστικη ατμόσφαιρα.  Εξαιρετικό αν και σε διαφορετικό στυλ είναι το εστιατόριο του ξενοδοχείου «Αλώνι του Κυρ. Θανάση»  .

Στο παραδοσιακό  χωριό Παγονέρι  η ταβέρνα «Ηλιοστάσιο» είναι πραγματική αποκάλυψη.  Εδώ  θα δοκιμάσετε  ντόπια κρεατικά, μαγειρεμένα με  μακεδονίτικες  συνταγές.  Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το πιάτο  “μπόμπες”  παρασκευασμένο με  πλιγούρι με κιμά και κρεμμύδια μια συνταγή που με μεράκι διέσωσαν από τις γιαγιάδες του χωριού ο Στέργιος και η Νίκη τηλ. 25210 28150.  Στην περιοχή του Σπηλαίου  Αγγίτη ταβέρνες «Σπήλαιο», τηλ. 25220-60009 και  «Αγγίτης», τηλ. 25220-60480. Στο Νευροκόπι για κρεατικά της ώρας χασαποταβέρνα “Σιώρας”  25230-22038 και  εστιατόριο “Πολίτικη κουζίνα”  τηλ. 25230-23171.

 

Κείμενο – Φωτογραφίες: Ζερμαίν Αλεξάκη

Copyright: Το υλικό της σελίδας αυτής κείμενα & φωτογραφίες είναι αποκλειστικά προϊόν επαγγελματικού φωτορεπορτάζ και έρευνας στο πεδίο και πνευματικό δικαίωμα των  συνεργατών της “Views of Greece”. Οι χρήστες κατανοούν και αποδέχονται ότι πέρα από την δυνατότητα επίσκεψή τους στο site αυτό δεν τους παρέχεται βάσει νόμου κανένα άλλο δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν με οποιοδήποτε τρόπο σε άλλο διαδικτυακό τόπο, ν’ αναπαράγουν, ν’ αντιγράφουν, πωλούν, μεταπωλούν ή/και να εκμεταλλεύονται εμπορικά ή μη, με οποιονδήποτε τρόπο, σύνολο ή μέρος του περιεχομένου της σελίδας αυτής.

 


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

To Βελούχι και τα χωριά του

Φθινοπωρινό οδοιπορικό

Όπου και να στραφεί το βλέμμα θ’ αντικρύσει επιβλητικές ακρώρειες και πυκνά δάση, χαοτικούς γκρεμούς και ορμητικά ποτάμια, μικρές καταπράσινες κοιλάδες ν’ αγκαλιάζουν χωριά αλλά και  πολιτείες να συμβιώνουν ταπεινά με αυτόν τον συναρπαστικό αρχέγονο ορεινό κόσμο όπου η φύση κυριαρχεί…

 

 

Με τα 2315 μέτραύψος και την εντυπωσιακή κορμοστασιά του, το Βελούχι κυριαρχεί στο ευρυτανικό ανάγλυφο και μαγνητίζει τα βλέμματα όλων.   Καθώς ανηφορίζεις τον ορεινό δρόμο από τη Φθιώτιδα, η πληθωρική φύση του με την καταλυτική της παρουσία σου επιβάλλεται και σε κερδίζει. Αν και τα πρώτα  χιόνια πασπάλισαν τις κορφές, στα χαμηλότερα οι δρόμοι ανάμεσα τα χωριά  παραμένουν ακόμα στρωμένοι με τα φθινοπωρινά φύλλα. Το πεδίο στους δασικούς χωματόδρομους θ’ αποδειχτεί η χαρά του οδηγού που επιδιώκει την επαφή με τη λάσπη. Όσο για περιπλανήσεις, χρόνο να έχεις να «καταπίνεις» χιλιόμετρα και όρεξη για ατέρμονες περιπέτειες σε τόπους ορεινούς και αμόλυντους.

Πρέπει να ξέρετε: Περιμετρικά του Βελουχιού (λέγεται και Τυμφρηστός) απλώνεται ένα πλήθος μικρών και μεγαλύτερων χωριών.  Το σύνολο των δρόμων που συνδέουν αυτές τις μέχρι χθες απρόσιτες ορεινές κοινότητες, είναι πλέον ασφάλτινο. Το οδοιπορικό μας ξεκινά από το Καρπενήσι και αφού στριφογυρίσει περιμετρικά του Τυμφρηστού θα καταλήξει στον εθνικό δρόμο Λαμίας – Καρπενησίου απ’ όπου μπορείτε να επιστρέψετε και πάλι στην πρωτεύουσα του νομού μέσω της νέας σήραγγας του Τυμφρηστού ή να κατηφορίσετε για Λαμία. Αν οι δρόμοι σας φέρουν στο Καρπενήσι και τα άλλα  γνωστά θέρετρα της Ευρυτανίας,  σίγουρα αξίζει τον κόπο να ξεφύγετε από την πεπατημένη και ν’ αναζητήσετε τα «άσημα» χωριά της προτεινομένης διαδρομής.

Γύρω- γύρω από το Βελούχι:  Από το Καρπενήσι θα πάρετε το δρόμο για Αγρίνιο. Στα 8  χλμ. και στο ύψος της τοποθεσίας Χάνι Μπαγασάκι -όπου όλο το εικοσιτετράωρο λειτουργεί εστιατόριο- θα δείτε ταμπέλες δεξιά να δείχνουν προς τα χωριά Στένωμα, Δομιανοί. Ο δρόμος αν και ασφάλτινος είναι αρκετά στενός και στριφογυρνά με έντονες ανηφορικές κλίσεις μέσα σε ελατόδασος. Αν ο καιρός το επιτρέψει είναι σίγουρο ότι θα απολαύσετε μια θαυμάσια διαδρομή  σε υψόμετρο 1000-1200.  Μια αλυσίδα από ξεχασμένα χωριά  θα βρεθούν στο διάβα σας καθώς θα περιπλανιέστε σε μια από τις αμέτρητες πτυχές του βουνού. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το Στένωμα και το Παυλόπουλο (υψόμ. 780) με την  παλιά εκκλησία του Αγ. Δημητρίου, κτίσμα του 1666. Στο χωριό Παπαδιά η εκκλησία του Αγ. Ιωάννη Χρυσοστόμου χρονολογείται από τον 15ο  αιώνα. Το πιο όμορφο χωριό της διαδρομής είναι οι Δομιανοί. Επόμενη στάση το κεφαλοχώρι  Αγία Τριάδα περικυκλωμένο από καστανόδασος, όπου αξίζει να  επισκεφθείτε το μικρό λαογραφικό μουσείο και την πλούσια βιβλιοθήκη με τα σπάνια χειρόγραφα.

Στη συνέχεια βγαίνετε στον εθνικό δρόμο Λαμίας-Καρπενησίου (στο ύψος της Ράχης Τυμφρηστού) απ’ όπου συνεχίζετε ομαλά για το Καρπενήσι. Στην πρωτεύουσα του νομού επίσης θα έρθετε  από την Αγία Τριάδα, ακολουθώντας τον καινούργιο δρόμο μέσω χιονοδρομικών κέντρων, πορεία απαγορευτική για το χειμώνα.

 

Ειδική διαδρομή

Αγιά Τριάδα – Μαυρίλο: Είναι μια θαυμάσια διαδρομή, μισή σε άσφαλτο, μισή σε χώμα. Πρώτα θα συναντήσετε το χωριό Άγιος Χαράλαμπος, θα συνεχίσετε για Νεοχώρι (άσφαλτος και  χώμα) και έπειτα το ιστορικό χωριό Μαυρίλο που ακουμπά σε κατάφυτη με έλατα και καστανιές πλαγιά σε υψόμετρο 920 μέτρων. Το όνομά του προήλθε πιθανόν  από παραφθορά των λέξεων «μαύρη-ύλη», δηλαδή μπαρούτι. Μάλιστα ο παραπάνω συσχετισμός φαίνεται αρκετά πιθανός καθώς εδώ, κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας και μέχρι σχεδόν τα τέλη του 19ου αιώνα λειτουργούσαν αρκετοί μπαρουτόμυλοι.  Ένας τέτοιος ανακαινισμένος που λειτουργεί ως μουσείο, βρίσκεται στην είσοδο και είναι επισκέψιμος (κλειδί θα πάρετε από το καφενείο). Από το Μαυρίλο η Λαμία απέχει65 χλμ. και το Καρπενήσι 25. Εξαιρετική ιδέα για επιστροφή είναι να γυρίσετε μέσω Μερκάδας και Μεγάλης  Κάψης ή να μείνετε στο Δασικό Χωριό.

Πως θα πάτε

Από Αθήνα για Καρπενήσι θα διανύσετε295 χλμ.ενώ  ερχόμενοι από Θεσ/νίκη385 χιλιόμετρα, από αυτά τα 305 στην εθνική οδό.

Που θα μείνετε

Καρπενήσι:   Στο κέντρο της πόλης τα «Άνεσις» τηλ. 22370-80700 www.anesis.gr και «Ελβετία» τηλ. 22370-22465  www.elvetiahotel.gr

Στα περίχωρα βρίσκεται το ξενοδοχείο «Avaris» τηλ. 22370-89100, www.avarishotel.gr και το μικρο συγκρότημα  «Αμυγδαλιές» τηλ. 22370-23281, 2237021396  www.amygdalia.gr.

Στο δρόμο για χιονοδρομικό Ηotel- Spa “Montana” τηλ. 22370-80400. www.montana.gr

Μπαγασάκι: «Χάνι Μπαγασάκι» πάνω στη διασταύρωση για τα χωριά του Βελουχιού  τηλ. 2237-21360  www.mpagasaki.gr

 Μεγάλη Κάψη: Ιδανικό για όσους αγαπούν  την απολυτή ησυχία και την πραγματική επαφή με την ορεινή φύση είναι τα Δασικό Χωριό “Λιβαδάκι” με 20 ξύλινα σπιτάκια πλήρως ανακαινισμένα που προσφέρουν όλες τις ανέσεις, ενώ παράλληλα με αφετηρία το Δασικό χωριό, μπορούν να πραγματοποιηθούν πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες, τηλ. 22360-91040 www.livadaki.gr

Αγία Τριάδα: Δημοτικός Ξενώνας (πρόσφατα ανακαινισμένος) 22370-96301,

Που θα φάτε

Στο Καρπενήσι θα βρείτε την ταβέρνα «Εσύ ότι πεις» και στο δρόμο για το χιονοδρομικό τη ψησταριά «Γεωργαλή» με σταθερή εδώ και χρόνια ποιότητα στα καλοψημένα ντόπια κρεατικά. Στην κεντρική  πλατεία  η «Εν Ελλάδι» δίνει έμφαση στις παραδοσιακές γεύσεις. Εστιατόριο «Χάνι Μπαγασάκι» πάνω στο 8ο χιλιόμετρο του δρόμο Αγρινίου- Καρπενησίου.

Στην Αγία Παρασκευή πεστροφοταβερνείο «Γαλάζιος” που όμως λειτουργεί περιστασιακά.

Στο δασικό χωριό Λιβαδάκι στη Μεγάλη Κάψη, το εστιατόριο τα Σαββατοκύριακα λειτουργεί με πλήρες μενού, δοκιμάστε οπωσδήποτε τη «σούπα του αλπινιστή» μια ιδιαίτερη γεύση που συνδυάζει ποικιλία λαχανικών με  γιαούρτι.

Στα  χωριά  Αγία Τριάδα και Μαυρίλο θα βρείτε ψησταριές.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ του Δασικού Χωριού  «Λιβαδάκι» :

Ιδανικό για όσους αγαπούν  την απόλυτη ησυχία και την πραγματική επαφή με την ορεινή φύση είναι το Δασικό Χωριό “Λιβαδάκι”  στο χωριό Μεγάλη Κάψη του Βελουχιού. Διαθέτη  20 ξύλινα σπιτάκια πρόσφατα ανακαινισμένα που προσφέρουν όλες τις ανέσεις,  με αυτόνομη θέρμανση και πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα. Για την χειμερινή περίοδο και για μια διανυκτέρευση δυο ατόμων  ισχύουν οι τιμές της χαμηλής περιόδου –δηλαδή  ανεξάρτητο  σπιτάκι  με πλούσιο πρωινό στην τιμή των 75 ευρώ. Η  προσφορά ισχύει αποκλειστικά  για τους αναγνώστες του www.viewsofgreece.gr Τηλ. 22360-91040 www.livadaki.gr

ΚΕΙΜΕΝΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Θοδωρής Αθανασιάδης

 

Copyright: Το υλικό της σελίδας αυτής κείμενα & φωτογραφίες είναι αποκλειστικά προϊόν επαγγελματικού φωτορεπορτάζ και έρευνας στο πεδίο και πνευματικό δικαίωμα των  συνεργατών της “Views of Greece”. Οι χρήστες κατανοούν και αποδέχονται ότι πέρα από την δυνατότητα επίσκεψή τους στο site αυτό δεν τους παρέχεται βάσει νόμου κανένα άλλο δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν με οποιοδήποτε τρόπο σε άλλο διαδικτυακό τόπο, ν’ αναπαράγουν, ν’ αντιγράφουν, πωλούν, μεταπωλούν ή/και να εκμεταλλεύονται εμπορικά ή μη, με οποιονδήποτε τρόπο, σύνολο ή μέρος του περιεχομένου της σελίδας αυτής


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη